KESKIVIIKKO 04.01.12

1. ISRAELIN ja PA:n ensimmäiset keskustelut rauhasta 16 kuukauden jälkeen käytiin eilen Ammanissa Jordanian kuninkaan suojeluksessa ja aktiivisen suostuttelun jälkeen. Keskusteluissa ei käsitelty mitään asiakysymyksiä; ainoa, mistä päätettiin, oli sopimus tavata uudelleen ensi viikolla. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat antoi Israelin edustajalle Yitzhak Molcholle PA:n näkemyksen turvallisuuskysymysten ratkaisemisesta. Molcho lupasi tutustua esitykseen ja palata asiaan tulevien neuvottelujen aikana.

JORDANIA ulkoministeri Nasser Judeh, joka toimi Jordanian puolesta tilaisuuden ”juontajana”, luonnehti 3 tuntia kestäneen tilaisuuden jälkeen ilmapiiriä ”positiiviseksi”. Hän totesi, että tärkeintä oli osapuolten tapaaminen kasvoista, vaikka mistään ei päätetty.
Keskustelut käytiin ilman ennakkoehtoja, vaikka PA:n pääneuvottelija muistutti ehtimiseen PA:n asettamista ennakkoehdoista, joista se ei halua tinkiä, mutta asiaan ei puututtu eilen.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, joka suhtautuu ilmeisen vastahakoisesti - ellei peräti vihamielisesti - keskusteluihin Netanyahun hallituksen kanssa, joihin hän ilmeisesti katsoo tulleensa pakotetuksi vastoin tahtoaan, esitti keskustelujen ulkopuolella pahaenteisiä uhkauksia, että ”jollei Israel suostu heidän asettamiinsa ehtoihin, hän tulee turvautumaan toimenpiteisiin, jotka tulevat olemaan raskaita”. Abbas puhui median edustajille Ramallahissa avattuaan uuden tutkimuskeskuksen tilat toistaen usein esittämänsä vaatimukset: ”Jos Israel ei hyväksy palestiinalaisten vaatimuksia, tulemme ottamaan toisia askeleita, joita emme halua yksilöidä. Nämä askeleet voivat olla raskaita.”
Abbasin neuvonantaja vihjaili, että hän voisi joko erota tai hajottaa PA:n, mikä asettaisi koko Juudean ja Samarian alueen Israelin suoraan hallintaan ja vastuuseen.

Abbas sanoi parin seuraavan päivän osoittavan, mitä Ammanin keskusteluissa saavutettiin samalla, kun hän esitti toiveen suorien keskustelujen alkamisesta. Hän sanoi, että PA:n ja PLO:n johtajisto tutkii erilaisia vaihtoehtoja siltä varalta, että keskustelut epäonnistuvat, mutta ”tyhjiötilanne ei ole hyväksyttävä, vaan edistystä täytyy tapahtua”.
Fatah Tanzimin entinen Länsirannan johtaja Marwan Barghouti, joka kärsii vankilassa 5 vuoden + 5 kuukauden vankeustuomiotaan, sanoi rauhanprosessin kuolleen, ja ettei palestiinalaisten kannata jatkaa elämistä illuusiossa, vaan omaksua uusi strategia, joka perustuu kansanprotesteihin ja massamielenosoituksiin sekä Israelin vastaisiin boikottikampanjoihin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=252085

2. MOSSADIN edellinen johtaja Meir Dagan, joka ei saanut tavanomaista vuoden jatkoaikaa, esittää kärkevää kritiikkiä Netanyahun hallituksesta ja hänen hallitustavastaan. Hän sanoi useiden vuosien ajan osallistuneensa IDF:n yleisesikunnan suorittamiin virtuaalisiin sotaleikkeihin, mutta hämmästeli sitä, etteivät pääministeri tai puolustusministeri koskaan osallistuneet niihin, eivät edes lähettäneet ministeriä edustamaan itseään.

Dagan kertoi Herzlian IDC tiedustelua käsittelevässä konferenssissa pitämässään puheessa, että Israelin johtajat eivät ole tietoisia maata uhkaavista vaaroista. Hän sanoo johtajien haluttomuuden osallistua maan turvallisuutta käsitteleviin harjoituksiin osoittavan heidän ymmärtämättömyytensä.
Dagan painotti edistyneen tiedustelun välttämättömyyttä, sillä Israelia kohtaavat ongelmat ovat samaa luokkaa, joita suurvallat joutuvat ratkomaan.
”On olemassa sodan uhka; on olemassa alueen tasapainoa järkyttävä kehitys; meitä uhkaavat terrori-iskut, jotka ovat seuranneet meitä valtion perustamisesta lähtien, jotka ovat kehittyneet ei-tavanomaisin asein käytäviksi uhkauksiksi”, Dagan selvitteli todeten, että IDF varustautuu kolmen rintaman sotaa varten.
Dagan otti esimerkin Iranista, jonka aiheuttama ongelma ei ole uusi, sillä Israel on joutunut käsittelemään sitä vuodesta 1997 lähtien, jolloin Israel tunnusti Iranin ydinsuunnitelman.
Mossadin johtajuudesta eroamisestaan lähtien Dagan on jatkanut Netanyahun hallituksen vastaista kritiikkiä. Erityisesti uhkaukset hyökätä Iranin ydinlaitoksia vastaan karsastavat hänen silmissään. Hän kutsuu hyökkäyssuunnitelmia ”tyhmemmiksi, mitä hän on koskaan kuullut”. Hänen tarkoituksensa on kehitellä tapoja, joilla Israelin hallituksen toimintaa edistettäisiin. Hallituksen päätös vapauttaa 1027 terroristia yhtä IDF:n sotilasta vastaan oli osoitus sen virheellisestä toiminnasta ja väärin oli sitä seurannut juhlinta, Dagan tilittää.
Hallituksen parissa Daganin kritiikki on otettu vastaan paheksuvasti ja uhattu vastatoimilla, jopa hänen diplomaattipassinsa peruuttamisella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151382#.TwPsWFb3vO0

3. TURKIN armeija oli valmistautunut ampumaan alas Israelin armeijan lähettämän miehittämättömän Heron tiedustelukoneen sen kaarrellessa tiistaina neljän tunnin ajan turkkilaisen tukikohdan 14. Hawk B prikaatin komentokeskuksen yllä Haty Kirikhan alueella. Asiasta kertoi turkkilainen Todays Zaman lehti perustaen artikkelinsa Taraf päivälehden tietoihin. Taraf kertoi uutisissaan, että Heron kaarteli komentokeskuksen yläpuolella keräten tietoja sen ohjuspatteristosta ja tutka-asemista.

KONEEN havaitsi ensiksi keskuksessa palveleva luutnantti, joka havaitsi valonvälähdyksen taivaalla ja kysyi keskuksen turvallisuuspalvelun kersantilta, oliko tämä havainnut saman. Tämä tarkisti asian ja totesi, että keskuksen yllä kaarteli tiedustelukone. He seurasivat konetta tutkallaan pyytäen samalla lupaa komentajalta ampua kone alas, mutta tämä ei vastannut kyselyyn. Kone ehti poistua ampumaetäisyydeltä ja tilanne raukesi.

Todays Zaman lehden mukaan Turkin pääministeri Erdogan osallistuu Etelä Koreassa järjestettävään ydinturvallisuutta käsittelevään huippukokoukseen, jonne myös Israel on kutsuttu, mutta ei tiedetä kuka Israelista voisi osallistua tilaisuuteen. Israelin ja Turkin välit ovat huonontuneet Mavi Marmaran välikohtauksesta lähtien, ja sitä ovat edelleen huonontaneet Turkin johtajien Israelin vastaiset lausunnot. Viimeksi presidentti Gul moitti Israelia, ettei se käytä hyväkseen arabikevään luomaa suotuisaa tilannetta saavuttaa rauha sekä palestiinalaisten että koko arabimaailman kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151379#.TwP0ylb3vO0

4. IRANIN edustajat kaivavat verta nenästään, voisi luonnehtia tapaa, miten sotilasjohtajat esittävät uhkailuja Yhdysvaltain merivoimille lopetellessaan 10 päivän merisotaharjoituksiaan. Kenraali Ataollah Salehi asetteli sanansa tähän tapaan: ”Suosittelemme Amerikan sota-alukselle, joka ohitti Hormuzansalmen ja siirtyi Omaninmerelle, ettei se palaisi Persianlahdelle – sillä meillä ei ole tapana toistaa uhkauksiamme ja me varoitamme vain kerran.” Hänen repliikkinsä julkisti Iranin virallinen uutistoimisto IRNA. Kenraali Salehi lisäsi, ettei Iranin tarkoituksena ole olla passiivinen eikä hyökkäävä, vaan harjoitella vapailla vesillä ja turvata Iranin ja islamin maiden etuisuuksia.

AP:n USA:n viidenneltä laivasto-osastolta saaman mukaan sen alukset USS John C Stennis yhden aluksen seuraaman kulki Hormuzansalmen läpi tiistaina vierailtuaan Dubain Jebel Ali satamassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151360#.TwQDK1b3vO0

DEBKAFILE kertoo samasta asiasta lisäten, että kenraali Ataollah kutsui USA:n aluksia vihollismaan aluksiksi. Iran sanoi seuranneensa tarkoin USA:n lentokoneitten emälaivan Stennisin matkaa Hormuzansalmella ehkä epäillen sen yrittävän häiritä sotaharjoituksia. Lauantaina 31. tammikuuta Iran ilmoitti testaavansa pitkänmatkan ohjuksiaan, minkä vuoksi salmi on suljettu meriliikenteeltä viiden tunnin ajaksi. Testit oli kuitenkin siirretty.
Maanantaina 2. tammikuuta Iran testasi kahta ohjustaan, rannikolta merelle Qader sekä Nour-ohjuksiaan. Iranin mukaan Qader on risteilyohjus, joka pystyy tuhoamaan suuren sota-aluksen yhdellä iskulla, kuten Iran esitteli sen tehokkuutta.
DF arvioi, että Obaman uskottavuus kokeillaan tavasta, millä hän vastaa Iranin uhkailuun. DF sanoo tietoihinsa perustuen, että USA:n alukset USS Bataan ja USS Makin Island höyryävät alueelle. Ne ovat pienikokoisia amfibioaluksia, joissa on helikoptereita ja hävittäjiä. Lisäksi USA:n suuri emälaiva USS Carl Vinson, joka höyryää Tyynellä Merellä, siirtyy lähelle Iranin rannikkoa ankkuroiden sen edustalle tarkkailemaan tilannetta. http://www.debka.com/article/21615/

5. UUTISOTSIKOITA
- Maailman pidätellessä henkeään seuratessaan jännityksen kasvamista maailman kriisi-pesäkkeissä, Israelin puolustusministeri Barak näpertelee nuorten kyhäämien etäyhteisöjen tuhoamiseksi, vaikka yhä laajemmin vaaditaan kaiken tällaisen toiminnan lopettamista ainakin toistaiseksi kansaa turhauttavana ja jakavana, mikä samalla vaarallisesti nostattaa hallituksen vastaista mielialaa seuratessaan TV:stä erikoispoliisien raakaa nuorten kohtelua. Viimeinen isku tehtiin Oz Zionin etäyhteisöön, jo toisen kerran parin päivän sisällä. Poliisit jäivät tuhoamansa yhteisön raunioille varmistaakseen, ettei rakentamista aloiteta uudelleen. Oz Zion sijaitsee lähellä Givat Assafia ja Beit Eliä Samariassa. Poliisi kokosi asukkaat yhteen huoneeseen takavarikoiden kännykät eikä näyttänyt kirjoitettua käskyä yhteisön tuhoamiseksi. Yhteisössä asui useita nuoria tyttöjä, jotka poliisi karkotti alueelta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151384#.TwQKB1b3vO0
- Israelin TV:ssä näytettiin äskettäin kuvia haredi-miesten uhkailevan pieniä koulutyttöjä, mutta viimeisissä kuvissa näytetään, miten ei-uskonnolliset miehet uhkailevat nuoria haredi-tyttöjä busseissa. TV-10 näytti kuvia 10-vuotisesta Blumi Spitzeristä, jota tuntematon mies uhkaili ja sylki kutsuen häntä kirotuksi, koska hän kuuluu haredi-kansaan. Tyttö oli matkalla kouluunsa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151376#.TwQMqlb3vO0
- Terrorin uhrit ja heidän omaisensa katsovat joutuvansa uudelleen uhreiksi seuratessaan, miten PA:n puheenjohtaja Abbas nimittää Israelin hallituksen vapauttamia terroristeja korkeisiin virkoihin, mutta eivät sano ihmettelevänsä sitä. Yksi uhreista on Dov Kalmanovitz, joka ensimmäisen intifadan aikana v. 1988 kärsi 75 % polttohaavoja ruumiissaan terroristin heitettyä petrolipommin hänen päälleen lähellä Ramallahia ollessaan matkalla kotiinsa. Ohikulkija havaitsi tilanteen ja kiritteli palavaa miestä hietikossa saaden palon sammumaan ja kutsui ambulanssin paikalle. Hän sanoo, että Abbasin nimittämä terroristi Mahmoud Damara erikoisneuvon-antajakseen päivää ennen Ammanin neuvotteluja on kuin tökkäys sormella suoraan silmään. Damara pidätettiin 2006, hän oli osallistunut juutalaisten ampumiseen ja pommituksiin kuoliaaksi. Vapautetuilta terroristeilta vaaditaan sitoumus, etteivät he palaa terrorismiin, mutta tutkimusten mukaan 40 % palaa sinne kuitenkin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151377#.TwQN_lb3vO0
- Lakialoite, jolla juutalaisyhteisöt laillistetaan ja normalisoidaan Juudeassa ja Samariassa, tulee uudelleen Knessetin käsittelyyn, vaikka se torjuttiin viikko sitten. Esityksen puuhamies Zevulun Orlev sanoo, että ministerien enemmistö kannatta sitä ja yhä useampi kansanedustaja myös. Esityksen mukaan yhteisöjä, jotka ovat olleet ainakin 4 vuotta ja joissa on vähintään 20 perhettä, laillistetaan. Maan omistuksesta kiistelevien arabien tulee esittää oikeudelle pätevät dokumentit, ja mikäli he osoittavat omistavansa maan, heille tarjotaan kompensaatiota hyväksytyn tariffin mukaan tai vastaava alue jostain muualta. Tämä lopettaisi mielettömät yhteisöjen tuhoamiset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151374#.TwQQ2lb3vO0
- Punainen Risti tunnustaa, että sen Israelin järjestö Magen David Adom lopettaa toimintansa Juudeassa ja Samariassa. Toiminta tulee paikallisten järjestöjen vastuulle. Kiistaa on herättänyt, voivatko siellä toimivat ambulanssit käyttää Punaisen Ristin symboleja. Risti tai Davidin tähden sijaan tarjottiin kristallisymbolia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151388#.TwQSyVb3vO0
- IDF:n korkea upseeri liioitteli raportissaan korkeimmalle oikeudelle vahinkoja, joita viime kuussa Jordanian puolelle tunkeutunut TV-ryhmän kuvaama nuorisoryhmä aiheutti. Upseeri kutsui vahinkoja suuriksi, kun kysymys oli piikkilanta-aidan muutaman langan katkaisemisesta ja sähköjohdon vahingoittamisesta. Väärän tiedon johdosta korkein oikeus päätti pitää nuoret pidätettyinä kaksi lisäpäivää. Vahingot olivat pari sataa NIS ja vauriot korjattiin iltapäivän kuluessa. http://www.haaretz.com/print-edition/news/idf-officer-gave-court-false-info-to-keep-right-wing-activists-in-custody-1.405350
- Iranin presidentti Ahmadinejad vakuutti puheessaan, että aloittaessaan Jerusalemin juutalaistamisen Israel samalla aloitti oman tuhoamisensa. Hän lisäsi, että Israelin miehittämä palestiinalaisten maa on maailman tärkein kysymys tällä kertaa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/ahmadinejad-israel-s-attempts-to-judaize-jerusalem-will-bring-about-its-end-1.405341

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019