Israelin tilanne 569

Israelin tilanne 569

1. Suurten ohjustentorjuntaharjoitusten peruuttamisen aiheuttama kohu on hetkeksi laantunut toimittajien ja journalistien pyrkiessä kuulostelemaan, mistä kaikki johtui ja mihin suuntaan ollaan menossa. Iranin todellisen tilanteen epäselvyys tekee tulevaisuuden arvioinnin hyvin vaikeaksi, eikä kukaan oikein halua sitoutua mihinkään epävarmuuden jatkuessa.
Arvausleikki Iranin ydinpommin valmistumisen suhteen jatkuu edelleen, jokaisella on mielestään sitovat todisteet sen valmistumisajasta, jotka ovat yhtä päteviä kuin toisetkin. Viimeksi Israelin varapääministeri entinen IDF:n komentaja Moshe Yaalon arvioi, että korkeintaan vuosi, ehkä vähemmän, ei sen kauemmin, kun Iran on virallisesti ydinasevaltio.
Jännitys Persianlahden alueella jatkuu sekin entiseen tapaan, uhkauksia esitetään lähinnä Iranin taholta, USA:n pitäytyessä vain esittelemään mahtavaa kalustoaan, jolle mikään valtio ei löydä vertaista. Monet asiantuntijat ovat kuitenkin alkaneet epäillä suurten sota-alusten mielekkyyttä, sillä uudenaikaiset ohjukset ovat kooltaan pienentyneet mutta teholtaan moninkertaistuneet kuten myös niiden kantomatka, ohjattavuus tai automaattinen toiminta. Iranin pienet pikaveneet on varustettu tehokkain konekiväärein, mutta ne voidaan varustaa ohjuksin ja torpedoin, jotka voidaan laukaista turvallisen välimatkan päästä. Iran on toistamiseen esitellyt uusimpia torpedoitaan ja risteilyohjuksiaan, joiden se vakuuttaa voivan upottaa suuren sota-aluksen. Varsinkin Persianlahden ahtaissa tiloissa suuret lentokoneitten tukialukset voivat olla kuin ankat maalitauluina, joita nopeat ja ketterät pienveneet ahdistavat.

IRANIN Israelin olemassaololle aiheuttama uhka on yhtä todellinen tänään kuin se on ollut viimeisten kuukausien aikana. YK:n ja USA:n Iranille ja sen kanssa kauppaa käyville yhtiöille asettamat sanktiot ovat ainakin Netanyahun havaintojen perusteella alkaneet purra. Olisi tietenkin kaikille osapuolille monin verroin parempi, jos suursodalta – jollaiseksi Irania vastaan tehtyjen ilmaiskujen uskotaan ja pelätään laajenevan – vältyttäisiin alueella, sillä ensimmäistä kertaa maailman historiassa ydinaseita tultaisiin käyttämään siinä taktisina aseina taisteluissa, eikä vain pelottelumuodossa, kuten tähän saakka.
Iranin ydinaseen valmistumista jotkut vähättelevät todeten, että sillä kaiken todennäköisyyden mukaan on joko Pohjois-Koreasta, Pakistanista tai mustasta pörssistä hankittu ydinpommi tai kaksi. Siksi he sanovat, että Iranin johto toimii uhmakkaasti uskoen ydinaseensa antamaan suojaan, mutta se haluaa jatkaa oman ydinaseensa valmistamista saadakseen tukevamman perustan puolustukselleen, eli lisätä ydinpommiensa määrää.
IRANIN tilanteen kohtalonomaisuutta lisää tuntuvasti Kiinan lisääntynyt mielenkiinto säilyttää tärkeimmän öljyntuottajamaansa Iranin tilanne nykyisellään, sekä toiseksi Venäjän äskeinen uhkaus, että hyökkäys Teherania vastaan merkitsee hyökkäystä Moskovaa vastaan.
Venäjän mielenkiinto ei kohdistu vain Iraniin, vaan varsinkin Syyriaan, jossa sillä on kaksi Välimeren laivastonsa tukiasemaa Tartossa ja Latakiassa. Venäjä lähetti kaksi risteilijätyyppistä sota-alustaan Syyrian satamiin ja niiden tueksi suurimman sota-aluksensa lentokoneitten tukialuksen Amiraali Kuznetsovin. Näillä aluksilla on paitsi runsas ohjus- ja lentokone-arsenaali, myös erittäin tehokkaat tutkat. joilla ne pystyvät seuraamaan laajoja alueita Välimeren itäosassa, ja varsinkin Israelin lentotoimintaa Libanonin ja Syyrian rajojen tuntumassa, kuten myös ylilentoja niiden ilmatilassa.
VENÄJÄ toimitti Syyrian armeijalle huippunykyaikaisia yliäänen maalta merelle M-800 risteilyohjuksia, joiden kantomatka on 300 km. Lisäksi uskotaan, että Venäjän sota-alukset ovat toimittaneet Bashar Assadin armeijan kipeästi kaipaamia ammuksia ja ohjuksia mielenosoitusten ja kansan joukkojen hillitsemiseksi. Tämä tukee Assadin valtaa ja häiritsee painostusyritysten vaikutusta. Arabiliiton Syyriaan lähettämät 70 tarkkailijaa ovat havainneet joutuneensa Assadin sotilaitten jatkuvan tarkkailun alaisiksi. Heidän tarkastuskierroksensa valitsemissaan kohteissa täytyy hyväksyttää armeijalla, joka järjestää heille suojan, mutta heidän jokaista liikettään seurataan ja videoidaan. Arabiliitto on vaikean uskottavuus-ongelman lamauttama; tarkkailutoiminta on tehoton mutta sen vetäminen pois merkitsee tappion tunnustamista, mikä ei sovi arabin kunniantuntoon.
SYYRIAN armeijasta karkaa yhä suurempia joukkoja, jotka ryhmittyvät maan raja-alueille valmistellen yhteistä johtoa ja pyrkien muodostamaan hajanaisista joukoista taistelukelpoista armeijaa, joka voisi haastaa Assadin joukot.
TURKKI, joka oli aiemmin Syyrian uskollisimpia kumppaneita ja jota se halusi mukaan suunnittelemaansa islamin unioniin laajan taloudellisen vyöhykkeen muodostamiseksi Mesopotamian alueelle, on joutunut kääntämään takkinsa ja jopa uhkaa Syyriaa sodalla tai ainakin muodostaa puskurivyöhyke Syyrian puolelle maitten välistä rajaa pakolaisia varten. Se on myös sallinut Syyrian armeijasta karanneiden siirtyä pakolaisleireihin, joskin tarkasti vartioituina ja jatkuvan valvonnan alaisina. He voivat kuitenkin liikkua vapaasti ja muodostaa joukko-osastoja mahdollista Syyriaan siirtymistä varten. Turkki pysäytti äskettäin neljän iranilaisen rekka-auton matkan Syyriaan täynnä aseita, ja tukki Iranin rajan kautta aiemmin melko vapaasti toimineen aseitten kuljetusreitin Syyriaan.

ISRAELIN sisäpolitiikka osoittaa epävarmuuden tunteita sekin. Pari viikkoa sitten työtuomio-istuin peruutti Histadrutin valmisteleman yleislakon, mutta kuntayöntekijät aloittivat oman lakkonsa eilen. Tel Avivissa alkanut teltta-mielenosoitus sai aikaan Netanyhaun nimittämän komitean, joka laati sosiaaliohjelman hallituksen toteutettavaksi. Osa siitä on jo toteutettu, toisia osia harkitaan vielä. Tämä spontaaniksi mainittu kansan mielen osoittamisen rauhallisen telttailun muodossa kaupunkien puistoissa on paljastuneitten tosiasioitten perusteella osoittautunut parin vuoden aikana suunnitelluksi ja upporikkaitten kansainvälisten juutalaisliikemiesten rahoittamaksi operaatioksi. Teltta-mielenosoituksia järjestävän epävirallisen johdon mukana on kommunistipuolueiden edustajia, joilla on arabitausta ja muita epäilyttäviä järjestöjä, joita yhdistää yhteinen päämäärä kaataa Netanyahun hallitus ja saada maahan arabimyönteinen (vasemmistolainen) johto.
Israelin arabit ovat myös alkaneet osoittaa rauhattomuuden merkkejä, minkä taustasta ja merkityksestä ei ole tietoa. Tämä ilmenee arabikansanedustajien Israelin vastaisessa retoriikassa.

PALESTIINALAISTEN suorittamat väkivallanteot sen sijaan ovat tuntuvasti lisääntyneet. Niitä kohdistetaan autoilijoita vastaan, joita kivitetään kivenmurikoin ja petrolipommein, onpa muutama kiväärinlaukauskin todettu. Näillä autojen kivittäjillä on selvä päämäärä saada auton kuljettaja menettämään autonsa hallinta, mikä aiheuttaa auton ajautumisen pois tieltä pysähtyen kiviseinää tai puuta vasten ja asettaen autossa olleet kivittäjien armoille.
Väkivalta Juudean ja Samarian alueilla olisi moninkertainen ilman IDF:n jatkuvaa tarkkailua ja valvontaa, mikä osoittaa, millaiseksi tilanne muuttuisi, jos sotilaat vedetään sieltä pois. Jerusalemin alue ja varsinkin Temppelivuori on jatkuvan kiihotuksen alainen. PA:n johtajat ja varsinkin muslimisaarnaajat puhuvat avoimesti ”Israelin harjoittamaa juutalaistamista” vastaan, tai vaativat avointa taistelua juutalaisia ja israelilaisia vastaan, joita edelleen verrataan apinoitten ja sikojen jälkeläisiksi, ja joita vaaditaan tapettaviksi, että islamin mahdi voisi tulla. Poliisi ei uskalla mennä muutamiin Jerusalemin arabilähiöihin. Israelin ja PA:n väliset keskustelut Ammanissa Jordaniassa ovat polkeneet vettä ilman tuloksia.

NETANYAHU päätti pitää Likud-puolueensa puheenjohtajan vaalit 31. tammikuuta. Tämä on joittenkin mielestä aloittanut tai kiihdyttänyt vaalikuumetta Israelissa, vaikka niiden oikea aika on ensi vuoden lopulla. Netanyahu saanee vankan 51 %:n kannatuksen, mutta hänen ainoa kilpailijansa Manhigut Yehudit (Juutalainen johtajuus) lohkon johtaja Moshe Feiglin on mielipidetiedustelun mukaan saamassa 9 %:n henkilökohtaisen kannatuksen ja 26 %:n periaatteellisen kannatuksen Likudin oikeistolaisen ideologian painottamiseksi, mikä antaisi Feiglinille 35 %:n kannattajajoukon. Feiglinin poika David vammautui vaarallisesti päähän auto-onnettomuudessa maaten kolme kuukautta koomassa, mutta on sittemmin alkanut tointua saaden takaisin puhekykynsä ja vähitellen muitakin fyysisiä toimintoja, mitä lääkäritkin pitävät ihmeenä. Feiglinin perhe on syvästi uskonnollinen ja katsovat saaneensa vahvistuksen uskolleen tämän ihmeen kautta Israelin elävästä Jumalasta.

Israelin haredi-kansan viimeisten päivien aikana järjestämät mielenosoittajat antavat kuvan syvästä uskonnollisen ja ei-uskonnollisen kansaosan välisestä kuilusta, jota ortodoksien vaatimukset sukupuolten erottamiseksi busseissa ja julkisilla paikoilla kuten naisten tarpeettoman vapaa pukeutuminen, ovat kasvattaneet. Koska nämä kansanosat lisääntyvät muita paljon nopeammin, vastakohtaisuus kasvaa ortodoksien ja haredi-kansan suhteellisen lukumäärän kasvun myötä. Ongelmana on ollut ja on edelleen, miten saada kontakti tähän kansaan, joista monet eivät edes tunnusta Israelin nykyhallinnon oikeutusta. Uskonnollisille nuorille on järjestetty omia joukko-osastoja IDF:n asepalveluksiin tuleville, mutta toisten mielestä heidän tulisi sekoittua muihin ilman erottelua. Ongelmia syntyy varsinkin siksi, että IDF:n joukoissa palvelee runsaasti naissotilaita, joiden toiminta ja esiintyminen loukkaa joittenkin uskonnollisia tunteita. Juudean ja Samaria juutalaisyhteisöjen asukkaat sen sijaan ovat IDF:n uskollisimpia sotilaita ja heitä on noussut korkeisiin upseerivirkoihin saakka.
Juutalaisen kansan sulautuminen yhtenäiseksi ”valituksi kansaksi” on edelleen pahasti kesken eikä pystyne toteutumaankaan ennen Messiaan tuloa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019