Friday, September 02, 2011

PERJANTAI 02.09.11

1. EU:N ulkoministerit kokoontuvat perjantaina Puolaan pohtimaan, miten järjestön tulee suhtautua PA:n YK:lle laatimaan esitykseen Palestiinan valtiosta. EU-maitten aiemmasta suhtautumisesta päätellen voisi arvioida, että esitystä kannatetaan järjestön sisällä, mutta käytännössä PA näyttää pelanneen korttinsa yli todellisen arvonsa. Tässä tilanteessa katsotaan sitten vain vastapelaajan kasvonilmeitä, kenen kantti ensiksi pettää. Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy evästi ulkoministeriään taivuttamaan virkaveljensä Puolan kokouksessa kannattamaan PA:n esitystä EU:n yhteisen kannan löytämiseksi. Hän katsoo, että EU:n uskottavuus ja arvostus vaativat järjestön puhuvan yhdellä suulla, eikä toisella suupielellä yhtä ja toisella toista.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jonka aseman laillisuutta kysellään, sillä hänen ja hänen nimittämänsä Salaam Fayadin hallituksen mandaatti päättyi jo vuosia sitten Abbasin siirrettyä PA:n lakiasäätävän neuvoston ja puheenjohtajan vaaleja vuodesta toiseen. Toiseksi kysellään myös PA:n oikeutta edustaa kaikkia palestiinalaisia, myös ulkomaille paenneita, sillä tämä oikeus kuuluu PLO:lle, joka perustettiin 1965 kaikkien palestiinalaisjärjestöjen kattojärjestöksi. Tämän tulkinnan mukaan PA edustaa vain Juudean ja Samarian sekä Gazan palestiinalaisia, eikä se voi siten toimia pakolaisten edustajana. PLO:n ”parlamenttina” toimii Palestiinan National Council (PNC), joka nimittää PLO:n toimeenpanevan neuvoston eli hallituksen. Se edustajat ovat pääasiassa ulkomailla asuvia. Ei ole myöskään selvää, miten PA:n ja PLO:n edustus siirretään laillisesti YK:n päätöksellä perustettavalle Palestiinan valtiolle. PLO:lla on tarkkailijan asema YK:ssa, mutta ei puhe- eikä äänestysoikeutta. Abbasin tarkoituksena on saada Palestiinan valtiolle PLO:lle nykyisin kuuluva tarkkailijan asema, ja valtion tunnusmerkeillä varustettuna se voitaisiin valita YK:n elimiin, joista käsin se voisi päästä tekemään Israelin vastaisia esityksiä YK:n alaisissa komiteoissa ja neuvostoissa sekä Haagin kansainvälisessä oikeudessa, mitä PA eikä PLO ole voinut tehdä.

Abbasin taktiikkana on kyseenalaistaa Israelin laillisuus ja sen oikeus entisen Syyria-Palestiinan maahan. Sen kautta Abbas ja hänen neuvonantajansa uskovat voivansa kiistää juutalaisten oikeuden Jerusalemiin ja ennen kaikkea Temppelivuoreen, mutta myös kaikkiin maan luonnonvaroihin vedestä kaasu- ja öljylöytöihin ja muihin luonnon rikkauksiin. On hyvin luultavaa, että yksi ensimmäisistä uuden Palestiinan valtion – jos/kun se perustetaan – esittämistä vaatimuksista koskee Kuolleenmeren mineraaleja sekä Välimeren kaasulöytöjä. Perimmäisenä tavoitteena on Israelin valtion purkaminen ja sen korvaaminen islamilaisella tasavallalla, jonka luonne määräytyisi vaalien tai vallankaappauksen kautta.

ISRAELISSA äskettäin vieraillut EU:n ulkoasioitten johtaja Catherine Ashton totesi, että EU pyrkii vaikuttamaan PA:n johtoon, että se siirtäisi esityksensä myöhemmäksi. Abbasin ja PA:n johtajien lausunnoista päätellen se haluaa kuitenkin kulkea koko tien, vei se sitten syteen tai saveen. Abbas esitellee itse esityksen YK:n pääsihteerille 20. syyskuuta, mutta ratkaisevien äänestysten oletetaan tapahtuvan lokakuussa. Tämän hetkisten arvioiden mukaan Saksa, Italia, Hollanti ja Puola vastustavat PA:n esitystä, mutta sitä kannattavat Espanja, Irlanti, Luxenbourg ja Belgia. Englannin ja Ranskan lopullinen kanta on ollut häälyvä niiden odottaessa, millaisen sisällön EU:n laatima julkilausuma tulee saamaan. Itävalta on PA:n esitystä vastaan, mitä Israelissa pidetään hyvin merkittävänä, sillä Itävalta osallistui Durban I ja II rasismin vastaisiin konferensseihin julkistaen Israelia tuomitsevat julkilausumat. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=236398
http://english.aljazeera.net/indepth/features/2011/08/20118291464077832.html

2. YK:N ASETTAMAN Palmerin komitean raportti julkistettiin eilen New Yorkissa. Sitä edelsi Turkin ulkoministerin Ahmet Davutoglun Israelille antama uhkavaatimus, että sillä on 24 tuntia aikaa esittää anteeksipyyntö Mavi Marmaran aluksella sattuneesta murhenäytelmästä, jossa 9 turkkilaissyntyistä miestä sai surmansa Israelin merivoimien kommando-sotilaitten avattua tulen jouduttuaan yllättävän väkivaltaisen hyökkäyksen ja sieppausuhan alaisiksi. Pääministeri Netanyahu toisti aiemman päätöksen, ettei Israel katso olevan mitään syytä pyydellä anteeksi itsepuolustusta turkkilaisen IHH järjestön lähettämiä kepein, terästangoin ja pistoolein aseistettuja ”palkkasotureita” vastaan, jotka naamioitiin Gazaan lähetetyksi avustusretkikunnaksi, vaikka aluksesta ei löydetty minkäänlaisia avustustarvikkeita.
Turkin uhkavaatimukseen liittyy uhkaukset välittömillä diplomaattisilla ja taloudellisilla sanktioilla, mikä ilmennee käytännössä diplomaattisuhteitten katkaisemisella.
Israelin Turkin lähettiläs on lomalla kotimaassaan, ja hänen virkakautensa päättyy syyskuun puolivälissä, joten on luultavaa, ettei hänen tilalleen lähetetä uutta lähettilästä, ennen kuin tilanne selkenee ja pahimmat päähän nousseet höyryt ovat haihtuneet.

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganin raju hyökkäys ja takinkääntö entistä yhteis-toimintakumppania vastaan on käsittämätön, ellei sen takaa nähdä muita lausumattomia tavoitteita. Turkki pyrkii saavuttamaan muslimimaitten johtavan aseman, mikä on ollut jaossa Egyptin kaaduttua sisäiseen hajaannuksen ja sekasorron tilaan. Iran on toinen johtavaa asemaa kärkkyvä maa, mutta sen rasitteena on shialaisuus, jota sunni-muslimit pitävät vääräoppisena. Turkki katsoo Israelin suhteiden katkaisemisen auttavan sitä sen valta-pyrkimyksissään kosiskellessaan arabimaitten suosiota. Saudi Arabian viimeaikainen aktiivisuuden lisääntyminen on voinut häiritä Turkin pyrkimyksiä, mutta saudien varsinainen vastustaja ja vaarallinen kilpailija Persianlahden maissa on Iran, ei Turkki. Saudi Arabia on pyrkinyt vahvistamaan Persianlahden maiden yhteistoimintaneuvostoa (GCC), jonka uudeksi jäseneksi Jordanian kuningaskunta liittyi äskettäin tuoden saudi-vaikutuksen Israelin itärajan taakse. Samalla se liittää Jordanian Israelia ympäröivään muslimien saartorenkaaseen.

PALMERIN komitea raportissa todetaan, että Gazan saarto on kansainvälisten lakien mukaan laillinen ja Israelilla on oikeus puolustaa sitä, mutta että ”sotilaat käyttivät liiallista väkivaltaa”. Israelin diplomaattilähteet tulkitsevat asian siten, että sotilaat toimivat laillisesti väkivaltaista saartorenkaan murtamisyrityksiä vastaan. Sotilaat oli varustettu väripistoolein eikä heitä oltu valmistettu kohtaamaan aktiivista väkivaltaa, jossa useita sotilaita mukiloitiin sairaalakuntoon. Tilanne ryöstäytyi lopulta käsistä, mitä Israel ei ainakaan halunnut.
Israel on esittänyt, että sopivasti muotoiltu pahoittelu (regrett) olisi sopiva tapa löytää ratkaisu Turkin vaatimuksiin, kuten myös sopia Turkin vaatimista korvauksista surmattujen omaisille. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=236380

3. ISRAELIN avaruustutkimuksen johtaja prikaatinkenraali Haim Eshed, 73, joka perusti laitoksen ja on johtanut sitä sen perustamisesta lähtien 30 vuotta sitten, varoittaa, että laitokselle myönnettyjen varojen leikkaaminen vaarantaa sen tutkimustyön ja voi aiheuttaa sen jatkuvan tutkimus- ja kehitystyön ja toimintakyvyn taantumisen.
Eshed päätti elämäntyönsä laitoksen johdossa keskiviikkona, jonka kunniaksi hän antoi haastattelun JP:n toimittajalle Yaacov Katzille.

”TÄNÄÄN meillä on suhteellinen etulyöntiasema alueen muihin maihin verrattuna ja kaikkialla maailmassa määrätyillä avaruusteknologian alueilla, joita toiset maat pyrkivät kopioimaan”, Eshed kertoi. Hänen perustamansa ja johtamansa laitos on osa puolustusministeriötä, sen avaruustutkimusosastoa. Eshed varoittaa, että ellei saada tarvittavia tutkimusvaroja, tämä etumatka vaarantuu. Hänen huolensa taustalla on hallituksen lupaus kehittää Israelista avaruusteknologian ja –tutkimuksen suurvalta, mutta ei ole antanut lupaamiaan varoja.

Eshed antoi varoituksen, että hän ja muut johtavat virkailijat laitoksessa sanoutuvat irti, ellei tilanteeseen saada muutosta. Pääministeri Netanyahu hyväksyi laitokselle suunnitellut 1.5 miljardin NIS avustukset viiden vuoden ajalla, minkä uskottiin edelleen vahvistavan Israelin avaruustutkimuksen ja -kehittämisen tasoa ja lisäämään myyntiä ulkomaille. Huolimatta Israelin tunnustetusti korkeasta tasosta sen kehittämiä tuotteita on pystytty myymään viimeisen 20 vuoden aikana alle 2.5 miljardin USD arvosta. Eshed painotti, että avaruusteknologian myynti maailmalla on arvoltaan 250 miljardia USD, josta Israel voisi leikata itselleen 5 %:n siivun vuosittain. (JP. Yaacov Katz)

4. UUTISOTSIKOITA
- Sosiaali- ja talousvaatimuksia esittävät mielenosoittajien johtajat suunnittelevat massamielenosoitusten järjestämistä huomenna sapatin päätyttyä. Järjestäjät sanovat saavuttaneensa nyt käännekohdan ja uhkaavat, että ellei Netanyahu ole vielä huomennakaan ymmärtänyt heidän vaatimustensa oikeutusta, he muuttamat taktiikkaa, eli suunnittelevat jatkuvia mielenosoituksia ilman takarajaa. Jotkut nuorista älyköistä profetoivat, että elleivät he itse ota asioita omiin käsiinsä, mitään ei tapahdu 25 vuoden aikana ja tulevat opiskelijapolvet protestoivat samoista kysymyksistä. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=236417
- Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä valmistui suuri määrä asuntoja, mutta uusien aloitusten määrä oli pettymys, kerrotaan JP:n artikkelissa. Tämä johtui osaltaan siitä, että 10 kuukauden rakennuskiellon aikana ei annettu uusia lupia eikä voitu aloittaa uusia rakennuskohteita, mutta aloitettuja, joissa pysyvä perustus oli valettu, voitiin jatkaa valmistumiseen saakka. Artikkelissa todetaan, että Israelin tilastollisen keskustoimiston antamat luvut todistavat vääriksi varsinkin vasemmisto-lehdissä esitettyjä tietoja rakennusbuumista Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöissä. 10-kuukauden rakennuskielto Juudeassa ja Samariassa alueilla päättyi 26. syyskuuta 2010. Sen tarkoituksena oli houkutella Abbas neuvottelu-pöytään, minkä tämä töykeästi hylkäsi valmistellessaan toista tietä: Esittää YK:lle Palestiinan valtion perustaminen järjestön enemmistöpäätöksellä, koska se paremmin palvelee hänen päämääränsä Israelin laillisuuden kieltämiseksi. Vuoden 2011 toisen neljänneksen 281 asunnon aloitus merkitsee 42 %:n laskua vuoden 2010 viimeisestä neljänneksestä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=236396
- Elokuun 30. päivänä 1987 Israelin hallitus päätti yhden äänen enemmistöllä romuttaa oman hävittäjäkoneen LAVI:n suunnittelu- ja rakennustyön lopettamisen. Kone oli suunniteltu maan omia vaatimuksia varten ja se olisi palvellut paljon paremmin kuin amerikkalaiset vastaavat koneet joka paikan työjuhtana. Suurin syy oli maan heikko taloudellinen asema, mistä koneen rakentaminen olisi syönyt kolmanneksen. USA:n silloinen presidentti Ronald Reagan ei halunnut lisätä maansa avustuksia Israelille, mitä se pyysi koneen kehittämiseksi, ja toiseksi koneesta olisi tullut vakava kilpailija sen omille F-16 luokan koneille. Koneen suunnittelu oli jo prototyyppiasteella, ja se olisi itsenäistänyt maan riippuvuutta USA:n myyntipäätöksistä. Sitkeät huhut kertovat, että koneen suunnitelmat myytiin Kiinalle, joka valmisti niiden pohjalta oman hävittäjä koneensa. http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=236421
- Palestiinalaisia tukevat mielenosoittajat pakottivat BBC:n keskeyttämään Israelin filharmonikkojen konsertin keskiviikkona kuuluisassa Proms-konsertissa Royal Albert Hall tiloissa Lontoossa. Konserttia johti Zubin Mehta. Konsertti jouduttiin keskeyttämään, kun palestiinalaismieliset mielenosoittajat nousivat kesken konsertin istuimiltaan alkaen laulaa ja heilutella tuomiaan Palestiinan lippuja. Joukko palestiinalaisten kulttuuri-järjestöjä oli vaatinut järjestäjiä peruuttamaan konsertti, koska ne katsoivat tällaisten tilaisuuksien edustavan erittäin korkeaa mielipiteen-muokkausta Israelille myönteiseksi aikana, jolloin heidän intressinään on kaikin mahdollisin tavoin hyökätä Israelia vastaan maailmalla, mistä tämä kulttuuriskandaali on räikeä esimerkki. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=236403
- Obaman hallitus vahvistaa, että Libyan kapinallisten joukoissa on Afganistanissa ja Pakistanissa USA:n joukkoja vastaan taistelleita al-Qaidan jäseniä. Osa Libyan kapinallisten johtajista on ollut USA:n vankileireillä, joista heidät on vapautettu. Jotkut uutiset kertovat, että jopa Gaddafi itse on ollut yhteydessä al-Qaidan jäsenten kanssa ja vihjailee, että tuleva gerillasota Libyassa käydään yhdessä al-Qaidan kanssa kapinallisia vastaan, joiden voiton yhä useampi maa tunnustaa. http://www.debka.com/article/21259/

Thursday, September 01, 2011

TORSTAI 01.09.11

1. ISRAEL johto harkitsee lisäystä rauhansopimukseen Egyptin kanssa, jolla pyrittäisiin rakentamaan virallinen strateginen yhteistoiminta Egyptin armeijan johdon kanssa, jollainen sillä on USA:n ja Englannin kanssa, ja jonka puitteissa turvallisuusviranomaiset tapaavat toisensa säännöllisesti vaihtaen mielipiteitä ja tutkien yhteisiä haasteita. Egyptin kanssa solmittu rauhansopimus määrittelee liitteessään Egyptin armeijan sotilaitten määrän ja heidän aseistuksensa laadun Siinailla. Vuosikymmenien ajan tämä käytäntö on pelannut hyvin, mutta nyt uudet haasteet ovat pakottaneet tutkimaan sopimuksen muutosten tarpeellisuutta.

Egyptin sotilasneuvosto pyysi virallisesti lupaa siirtää lisää joukkoja ja panssariajoneuvoja Siinaille, koska tämä ”rauhan symbolina” pidetty niemimaa on antanut vahvoja viitteitä perinpohjaisesta muutoksesta vaaralliseen suuntaan.
Niemimaan beduiinit, joiden luku on kasvanut rajusti vuosikymmenien aikana, ovat yhä avoimemmin toimineet alueelle tunkeutuvien terrorijärjestöjen avustajina ja heidän aseittensa ja räjähteittensä sekä jäsentensä salakuljettajina sopivaa maksua vastaan. Beduiinit ovat myös itse aseistautuneet, mistä ovat osoituksena heidän hyökkäyksenä sotilaita ja heidän tukikohtiaan vastaan. Egyptiä hallitseva sotilasneuvosto katsoi, ettei se enää pysty valvomaan olosuhteita Siinailla ja haluaa vahvistaa siellä toimivia turvallisuusjoukkojaan.
Toiseksi rauhansopimus Israelin kanssa on nousemassa vaaliaseeksi Egyptin syksyn vaaleissa, minkä johdosta Israelin hallitus haluaa kiinteämpiä siteitä Egyptin turvallisuus-johdon kanssa, jolla voitaisiin estää vaatimukset sopimuksen oleelliseksi muuttamiseksi tai jopa mitätöimiseksi, kuten eräät Muslimiveljeskunnan johtajat vaativat.

ISRAELIN hallitus, jota tässä tapauksessa edustaa puolustusministeri Ehud Barak, antoi Egyptille luvan siirtää 1500 sotilasta Siinaille entisten lisäksi. He saavat viedä sinne panssaroituja ajoneuvoja, mutta tiedot ovat ristiriitaisia, sisältyykö niihin amerikkalaista alkuperää olevia tankkeja, joita Egypti rakentaa itse lisenssillä, ja raskasta aseistusta.

ISRAELIN armeija on jatkuvassa hälytysvalmiudessa Siinain rajan tuntumassa saatuaan Shin Betin kautta luotettavia viitteitä terroriryhmien siirtymisestä Siinaille valmistautuen uusiin terrori-iskuihin rajan tuntumassa. Israel rakentaa yli 100 km:n pituiselle rajalle turvallisuus-aitaa, joka varustetaan uudenaikaisin sähköisin tunnistelaittein. Varat siihen on annettu puolustusministeriön käyttöön jo kauan sitten, mutta ministeriö ei ole hätäillyt aidan rakentamiseksi, vain 40 km:n osuus on valmiina. Eilatin äskeinen terrori-isku antoi vauhtia rakentamiselle nopeutetulla aikataululla. Viime vuonna rajan ylitti ennätysmäärä 2000 laitonta maahan muuttajaa, joita tulee työttömyyden, sotien ja nälän vaivaamista Afrikan maista.
Armeijan johto sulki toistaiseksi rajan suuntaisina kulkevat valtatiet no 10 ja 12 kaiken varalta, sillä tiedustelutietojen mukaan terroristit voivat iskeä koska tahansa. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=236235

2. RAKETTITULI Gazasta Israelin siviilikohteisiin, maatalousyrityksiin, kyliin ja kaupunkeihin, on jatkunut toistuvista tulitaukoyrityksistä huolimatta. Gazan kaistaa hallitsevan Hamasin poliisit eivät ilmeisesti pysty - tai edes halua - valvomaan Islamic Jihadin, PRC:n ja al-Qaidan tukemien terrorijärjestöjen toimintaa vakuutuksistaan huolimatta. Vaikka kaikki raketit eivät osu lähellekään kohteitaan, joita ovat varsinkin lastentarhat, koulut ja kokoontumistilat, niiden aiheuttama hälytyssireenin ääni saa varsinkin lapset mutta tavalliset ihmisetkin pelon valtaan. IDF siirtää kolmannen Iron Dome torjuntapatteriston alueelle Ashdodin lähelle. Kaksi toimivaa patteristoa ovat eliminoineet 85 % lähestyvistä raketeista. Tämä on kuitenkin passiivinen tapa vähentää rakettien miljoonalle ihmiselle aiheutettua massiivista ongelmaa.

HISTORIAN professori Gil Troy, joka kirjoitti vahvasti sionistien kirja ”Why I am a Zionist” ja toimii Hartman Instituutin tutkijana, antaa JP:n artikkelissaan oman ratkaisumallinsa.
Gil Troy aloittaa artikkelinsa kertomalla serkustaan Adele Raemerista, joka asuu Nirim kibbutsissa rajan tuntumassa. Hän kuvaa kibbutsin elintapaa ja ympäristöä lähes ihanteellisiksi asukkaitten päättäväisten toimien muutettua hedelmättömän ja kuivan erämaan kukoistavaksi yhteisöksi. Tämä idyllinen elinpiiri on pahoin häiriintynyt Gazasta ammutun jatkuvan raketti- ja kranaattitulen johdosta. Raemer perusti oman sivunsa Facebookissa, ”Facebook group” elämä Gazan rajalla, asiat, joita ihmiset eivät tiedä, mutta tulisi. Päiväkirjan tapaan kirjoitettuna siinä kerrotaan elämästä hälytyksestä toiseen, pommisuojasta toiseen.
Miltä tuntuu kompastella 15 sekunnin kuluessa tilaan, jonka toivoo antavan edes alkeellisen sirpalesuojan, ja miten lähes jokainen kärsii räjähdyksen jälkeisestä henkisestä traumasta, miten lapset kastelevat vuoteensa ja kauhistuneet koirat pelkäävät kuollakseen outoja ääniä, jotka koiran aisteilla varmaan tuntuvat moninkertaisina. Troyn artikkeli on kuitenkin kertomus ihmisistä, juutalaisista, jotka kieltäytyvät kuolemasta. Hän laskee raskaan vastuun hallituksen harteille tilanteen kehittymisestä siihen, mikä se on nyt, mutta esittää oman ratkaisumallinsa.

GIL TROY selittää, että koska Hamas sanoo hallitsevansa Gazaa, sen täytyy myös osoittaa sitä käytännössä, ja se täytyy pitää siitä vastuullisena. Hän toteaa, että sodassa toimitaan sodan lakien mukaan, jossa hyökkäyksen kohteeksi joutuneella on oikeus puolustautua. Perinteisesti kysymys on maasta, ja Israelin tulee pitäytyä tähän tosiasiaan: Jos Gazan asukkaat ovat onnettomia tilanteesta, painostakoot omaa hallitustaan. ”Jos rauhantila pysyy puoli vuotta, Israel voi harkita uusien alueitten luovuttamista, koska Israelilla ei ole alue-vaatimuksia Gazassa, vain elää rauhassa sen kanssa”.

TROY arvioi, että pari viikkoa kestänyt rakettisota Gazasta on tarkoitettu Israelin laillisuuden romuttamiseksi ennen PA:n valtioesityksen käsittelyä YK:ssa. Kansainvälinen yhteisö on toistuvasti tehnyt selväksi, että Israel on ainoa maa maailmassa, jolla ei ole oikeutta puolustautua. Siksi Israelin hallituksen tulee varovaisesti alkaa uuden käytännön toteuttamista valmistelemalla laillisuusnäkökohdat ja armeijan valmiuksia totuttaakseen palestiinalaiset, amerikkalaiset ja kansainvälinen yhteisö uuteen käytäntöön, joka alkaa toimia lokakuusta 2011 lähtien. Troy selittää, että vaikka arabit ovat valmiit uhraamaan toisiaan terrorisoidakseen israelilaisia, turva-aita viimeksi osoitti, miten tärkeänä he pitävät maata. Siksi uuden käytännön mukaan jokaisen raketin jälkeen IDF:n tulee miehittää uusi alue arabien maata NGO-järjestöjen ja kansainvälisen yhteisön vastalauseista huolimatta. Troy selittää, että arabien tulee maksaa korkea hinta hyökkäyksistään. Troy esittää malliaan Gazan tapaukseen, mutta sen käyttökelpoisuus pätee myös Juudeassa ja Samarassa.
http://blogs.jpost.com/content/stop-gaza-rockets-starting-seize-palestinian-territory

3. KNESSETIN ulko- ja puolustusvaliokunnan kokouksessa käsiteltiin Shaul Mofazin ja
Yohanan Plesnerin, molemmat Kadimasta, laatimaa raporttia siitä, miten Netanyahun hallitus oli valmistautunut PA:n laatiman Palestiinan valtion perustamiskysymykseen YK :n päätöksellä. Valiokunta käsitteli raporttia, mutta sen arkaluonteisuuden ja Likudin vastustuksen vuoksi sen allekirjoitti vain valiokunnan puheenjohtaja Mofaz, ja raportti julistettiin salaiseksi, eikä sitä anneta julkisuuteen. Kopiot siitä kuitenkin jaetaan hallituksen virastoille, joten Israelin yleisen tendenssin mukaan vuotaa kaikki ”salaiset dokumentit” julkisuuteen, se julkistettaneen pian jonkin lehden tai web-sivun sivuilla.

Lyhyessä yhteenvedossa syytetään hallitusta, ettei se tehnyt tarvittavia valmisteluja, kun alkoi näyttää varmalta, että PA mieluummin jatkaa esityksensä laatimista, kuin aloittaa suorat neuvottelut Netanyahun hallituksen kanssa. Toiseksi hallitus ei ole vieläkään valmistellut tarvittavia vastatoimia tilannetta varten, jossa Palestiinan valtio perustetaan - ilmeisesti YK:n täysistunnossa. Ennen raportin käsittelyä valiokunta kutsui kuultavaksi pääministerin, puolustusministerin, ulkoministerin, armeijan komentajan, Shin Betin, armeijan tiedustelun sekä Mossadin johtajat.
Raportin kirjoitti ja sen muotoili tri Barak Ben-Zur, joka toimii valiokunnan asiantuntijana.
Hän toimi aiemmin sekä armeijan tiedustelun että Shin Betin palveluksessa. Raportin sisällön sanotaan olevan hyvin yksityiskohtaisen ja painavan. Sen hyökkäävä asenne Netanyahun hallitusta vastaan aiheutti kuitenkin vastavetoa Likudin taholta, mikä politisoi sen ja jonka johdosta sen julkistaminen kiellettiin.

Raportin pääsisältö varoittaa PA:n esityksen voivan aiheuttaa massamielenosoituksia arabien tajuttua, ettei YK:n päätöslauselma Palestiinan valtiosta tuonut mitään muutosta. Nämä voivat kehittyä väkivaltaisiksi, eivätkä PA:n turvallisuusjoukot pysty hallitsemaan sellaisten joukkojen käyttäytymistä. Toiseksi erilliset juutalaisyhteisöt voivat joutua massojen jalkoihin, eivätkä IDF:n ja poliisin voimavarat riitä niiden puolustamiseen, joten ne joutuvat itse vastaamaan turvallisuudestaan. Tämä voi aiheuttaa kostotoimia juutalaisasukkaitten toimesta.
Raportissa varoitetaan, että konflikti voi laajentua maan rajoille ja niiden ulkopuolelle, varsinkin Siinain tilanteen ollessa valmiiksi jännittynyt. http://www.haaretz.com/print-edition/news/knesset-report-slams-israel-s-preparations-for-palestinian-statehood-bid-1.381827

4. UUTISOTSIKOITA
- Syyrian turvallisuusjoukot jatkavat Haman kaupungin raastamista tekemällä ratsioita ihmisten koteihin ja pidättäen ihmisiä summittaisesti. Kaupungin juristi erosi tehtävistään vastalauseena massamurhille, joita hän väitti joukkojen tehneen kaupungissa. Hän sanoi hallituksen joukkojen surmanneen 72 pidättämäänsä vankia ja haudanneen heidät massahautoihin. Viisi kuukautta kestäneet mielenosoitukset ja yhä väkivaltaisemmiksi kehittyneet vastatoimet eivät ole pystyneet ratkaisemaan ongelmia, vaan tilanne jatkuu. http://www.haaretz.com/news/middle-east/syria-forces-raid-hama-official-resigns-in-protest-1.381911
- Iranin johto alkaa ennakoida, että Bashar Assadin hallitus voi sittenkin kaatua tai ainakin hänen valtaansa rajusti leikataan. Presidentti Ahmadinejad on lähettänyt tunnustelijoita tapaamaan Syyrian opposition edustajia luodatakseen tilannetta ja katsoakseen, mitä tulee tehdä ainoan luotettavan liittolaisen säilyttämiseksi edelleen talutushihnassaan. Jos Syyrian hallitus vaihtuu ja sen uudet johtajat eivät halua jatkaa yhteistoimintaa Iranin kanssa, sen avustustoiminta Hizbullahille vaikeutuu ratkaisevasti. Suosiolla Iran ei luovu Syyriasta. (JP)
- IDF:n sotilaat pidättivät Hamasin johtaviin jäseniin kuuluvan sheikki Hassan Yousefin Zaataran tarkastusasemalla. Hänet oli vapautettu äskettäin 200:n muun vangin vapauttamisen yhteydessä. Sheikin vaimo ja lapset viettivät tuntikausia asemalla sotilaitten selvittäessä tilannetta. Sheikki Yousef vietiin tuntemattomaan paikkaan. Yousefia pidetään yhtenä Länsirannan maltillisena Hamas-johtajana, joka on kärkevästi kritisoinut Fatahin ja PA:n suorittamia Hamasin jäsenten pidätyksiä. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=236271
- Yeshiva paikallisia ja ulkomaisia opiskelijoita varten Jerusalemissa haluaa näyttää esimerkkiä muillekin edistyneisyydestään ja sosiaali/taloudellisesta halustaan asentamalla yeshivan katolle solar-aurinkokennot sähkön tuottamiseksi sekä omaan tarpeeseen että myyntiin valtion verkkoon.
http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=236245
- The Guardian lehti Englannissa on kuuluisa siitä, että se julkaisee jatkuvasti eri palestiinalaisryhmien tai palestiinalaismyötäilijöitten artikkeleita, joissa kyseenalaistetaan Israelin oikeus juutalaisena valtiona, koska se mitätöi palestiinalaisten paluuoikeuden, kertoo Mediawatch, järjestö, joka seuraa median kirjoittelua ja julkaisuja. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=236250


Wednesday, August 31, 2011

KESKIVIIKKO 31.08.11

1.JORDANIAN kuningas Abdullah II pyrkii vielä vakuuttamaan PA:n puheenjohtajalle Mahmoud Abbasille, että PA:n YK:lle laatima esitys Palestiinan valtiosta vaikeuttaa palestiinalaispakolaisten asemaa ja kehottaa häntä harkitsemaan vielä kerran, kertoi saudilehti Al-Madina tiistaina. Kuten aiemmin kerrottiin, englantilainen kansainvälisen lain asiantuntija Guy Goodwin-Gill selvitti, ettei PLO voi enää Palestiinan valtion perustamisen jälkeen laillisesti edustaa ulkomailla asuvia palestiinalaisia.
Abbas kertoi lehden toimittajalle, että PLO jatkaa taisteluaan palestiinalaispakolaisten puolesta vaikka valtio perustettaisiinkin. Abbas totesi aiempien raporttien mukaan, että PLO edustaa kaikkia palestiinalaisia, sekä Israelissa että sen ulkopuolella.
Abadullah II selitti Abbasille konsultoituaan kansainvälistä lakia tuntevien juristien kanssa, että pakolaiset tulevat luultavasti menettämään ”paluuoikeutensa”.
Abbas on kuitenkin päättänyt pysyä päätöksessään, jonka ovat hyväksyneet PLO ja Fatah. Toista palestiinalaisryhmittymää edustava Hamas sen sijaan tuomitsee ehdottomasti PLO:n nimissä laaditun esityksen valtiosta.

PA:n laatimassa esityksessä YK:lle Palestiinan valtio tulee perustaa 1967 sotaa edeltäville vuoden 1949 aselepolinjoille pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosat, jotka olivat ns. vihreän linjan itäpuolella. Tämän mukaan monet Jerusalemin uudet lähiöt tulisi liittää Palestiinaan. Tämä jättäisi myös Länsimuurin ja Temppelivuoren palestiinalaisille, mitä Israel ei tulle koskaan hyväksymään.

ABBAS selvitti kantaansa jordanialaiselle Ad-Dustour lehdelle toistaen näkemyksensä, että PLO edustaa kaikkia palestiinalaisia myös syyskuun jälkeen, esittäen samalla lukuja palestiinalaisten määristä ulkomailla ja Israelissa, mitkä ovat vahvasti liioiteltuja ja vääristeltyjä poliittisen uskottavuuden lisäämiseksi olettaen, ettei kukaan kuitenkaan tarkista hänen esittämiään lukuja, kuten ei PA:lle annettujen varojenkaan käyttöä.
Abbas selitti edelleen, että ”hän päätti YK:lle laaditusta esityksestä sen jälkeen, kun kävi selväksi, ettei Israel suostu hänen asettamiinsa ennakkoehtoihin suorista neuvotteluista keskeyttää kaikki rakentaminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, myös Jerusalemin itäosissa, sekä hyväksyä rajalinjoiksi 1949 aselepolinjat”. Abbas ei muistane, että Netanyahu keskeytti rakentamisen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä 10 kuukauden ajaksi pyrkien kaikin tavoin houkuttelemaan Abbasin neuvotteluihin, mutta tämä kieltäytyi.

ABBAS ei edes yritä peitellä tosiasiaa, että Palestiinan valtion hyväksymisen taustalla YK:ssa on halu päästä tarkkailijavaltion perusteella jäseneksi YK:n eri elimiin, ja niiden kautta nostaa loputtomia oikeusjuttuja Israelia ja sen johtoa ja upseereita vastaan. Siinä ei ainakaan ole nähtävissä rahtustakaan hyvää tahtoa ja sovittelunhalua. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=236093

2. USA:N kongressin jäsen, sen ulkomaanasioitten valiokunnan puheenjohtaja, Ileana Ros-Lehtinen (Rep.) julkisti lakiesityksen, jonka perusteella USA rajoittaa avustustensa määrää YK:lta ja miltä tahansa sen alaiselta järjestöltä, joka omaksuu toimissaan PA:n esityksen Palestiinan valtiosta. YK toimii suurelta osin USA:n antamin varoin, vaikka käytännössä sen vaikutus YK:n tekemiin päätöksiin on kutistunut lähes olemattomiin järjestön jäsenmäärän kasvaessa ja sen valtaosan kuuluessa arabi- ja muslimivaltioihin.
Republikaanien johtama kongressin ulkomaanasioitten komitea tukee perinteisesti Israelia, ja on esittänyt useissa yhteyksissä vastustavansa PA:n tekemää esitystä YK:lle.
Ros-Lehtinen selittää, että hänen lakiesityksensä tarkoituksena on keskeyttää tuo vaarallinen kehityskulku alkuvaiheillaan.
USA maksaa 22 % YK:n yleiskuluista ja 25 % sen rauhanturvaamis-operaatioista. Ros-Lehtinen haluaa muuttaa USA:n tuen vapaaehtoispohjalle eikä budjettivaroin. Tämä sai USA:n ulkoministeriön arabimyötäilijät takajaloilleen, jotka uhkaavat, että Obama ei vahvista sellaista lakia ja että myös demokraattien valvoma senaatti vastustaa sitä.

PA asettaa toiveensa YK:n päätöksestä kahdella tasolla: Joko suoraan itsenäisestä Palestiinan valtiosta YK :n turvallisuusneuvoston päätöksellä, minkä USA voi estää veto-oikeudellaan, mikä ei ole varmaa Obaman muslimimyönteisyyden takia. Toinen vaihtoehto on hakea itsenäisen Palestiinan valtion tarkkailijanoikeutta YK:ssa, minkä YK:n yleiskokous voi myöntää kahden kolmasosan enemmistöpäätöksellä. Tämä on todennäköisin vaihtoehto, mitä yksityinen jäsenvaltio ei myöskään voi estää veto-oikeudellaan.
USA on pitkään vaatinut YK:n tehottoman ja korruptoituneen järjestön uudistamista, mutta kuten USA:n ulkoministeriön edustaja Victoria Nylund totesi, tämä ei ole oikea tapa siihen. Hän katsoo, että USA:n tuen vähentäminen pienentää USA:n kansainvälistä arvostusta, eikä katso oikeutetuksi USA:n vaatimusta jättää huomiotta YK:n 5000:n virkailijan palkkalisää 3 %:n elinkustannusten nousun kattamiseksi aikana, jona maan talous kärsii.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=236089

3. KANSANEDUSTAJA, infrastruktuuriministeri Uzi Landau tunnustaa JP:n artikkelin mukaan, ettei hänellä ole aavistustakaan, mihin Syyria tilanne on menossa. Hän katsoo, että Bashar Assadin hallituksen kaatuminen voisi tuoda Israelille hetkellistä etua, mutta ettei Iran tule suosiolla luopumaan läheisimmästä tukijastaan ja suojatistaan. Hän varoitti - mistä monet muutkin ovat ennustaneet – että koska armeijan johto kuuluu alaviitti-vähemmistöön ja on leimautunut suojattomien siviilien murhaajaksi, Syyrian kansan kosto heitä kohtaan tule olemaan raju, jos/kun Assadin hallitus kaatuu.
Landau ei katso, että Iran tulisi korvaamaan Bashar Assadin omalla miehellään, sillä tämä on osoittautunut Iranille uskolliseksi käskyläiseksi.
Landau selitti myös Turkin asemaa todeten, miten pääministeri Erdogan solmi lukuisia sopimuksia Damaskoksen kanssa pyrkimyksissään lähestyä arabimaita, vain joutuakseen toteamaan, että sopimukset niiden kanssa voivat mitätöityä yhdessä yössä.

TOISEKSI Landau oli syvästi huolissaan Libyan tilanteesta. Hän kyselee, tekikö kukaan sen asioihin ja vallankumoukseen osallistuneista tarvittavaa tutkimusta, keitä ne edustavat ja kuka heitä johtaa? ”Sillä jos he kuuluvat ääri-islamilaisiin, silloin on todella syytä huolestua”, hän sanoo. Hän pelkää Gaddafin aseiden päätyvän Gazaan ja siellä sen al-Qaidalle myönteisille järjestöille. Tämä voisi vahvistaa islamin fundamentalistien, Muslimiveljeskunnan ja Algerian ääriainesten asemaa, hän analysoi.

LANDAU selitti PA:n esityksestä YK:lle, että ”se siirtää kaikki rauhanneuvottelut palestiinalaisten kanssa vuosiksi eteenpäin, sillä jos PA katsoo saavansa kaikki haluamansa YK:n päätöksellä, miksi se vaivautuisi neuvottelemaan Israelin kanssa kompromisseista?”
Hän ei sanonut olevansa tietoinen, mitä hallituksen 8 ministerin muodostama pienoiskabinetti on asioista keskustellut, mutta hän suosittelee Oslon sopimuksen ja kaikkien sen jälkeen PA/PLO:n kanssa tehtyjen sopimusten mitätöimistä, sekä suurten juutalaisyhteisöjen ja Jordanjoenlaakson liittämistä Israeliin, mitä hän uskoi Israelin enemmistön tukevan. Tämä siinä tapauksessa, että PA:n esitys YK:lle etenee yleiskokoukseen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=236068

4. KOTIRINTAMAN ministeri Matan Vilnai toisti eilen varoitukset, että terroriryhmät Siinailla ovat suunnitelleet uutta terrori-iskua Israelin puolelle odottaen vain sopivaa tilaisuutta. IDF on vahvistanut joukkojaan Egyptin rajan tuntumassa ja toi kaksi nopeaa ohjusalustaan Punaisellemerelle suojaamaan Eilatin satama-aluetta.
Iran ilmoitti myös lähettävänsä aluksiaan Punaisellemerelle, ehkä sukellusveneitään ja pinta-aluksen saattajineen. Jännitys alueella kasvaa entisestään.

IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Benny Gantz varoitti osallistuessaan Ashdodissa sijaitsevien merivoimien seremoniaan, ettei hän suosittele Israelin vihollisia testaamaan IDF:n päättäväisyyttä ja iskukykyä, sillä siihen tullaan vastaamaan lujasti. Hän sanoi viime päivien tapahtumien – Eilatin terrori-isku, jatkuva rakettituli Gazasta ja Tel Avivissa tapahtunut kahdeksan turvallisuusmiehen puukotustapaus – osoittavan, että maan tulee olla kaiken aikaa varuillaan uusien iskujen varalta. Hän lupasi IDF:n pyrkivän vapauttamaan Gilad Shalitin.
Matan Vilnai paljasti eilen, että 10 hengen terrorisolu oli ylittänyt Gazan ja Siinain välisen rajan ja ovat nyt Siinailla valmiina iskemään. He kuuluvat Islamic Jihadin soluun. Vilnai sanoi, että ”muslimien paastokuukauden ramadanin päätöstilaisuus Id al-Fitr on sopiva aika toteuttaa hyökkäykset sionisteja vastaan”. IDF työskentelee yhdessä Shin Betin kanssa iskun estämiseksi ja hyökkääjien eliminoimiseksi, kuten Vilnai totesi Elbit-systems tilaisuudessa.
IDF:n virkailija totesi, ettei IDF suunnittele iskua Jihadia vastaan, sillä se voisi huonontaa ennestään heikentyneitä ja jännittyneitä suhteita Egyptin sotilasneuvoston kanssa. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=236052
5. UUTISOTSIKOITA
- Israel valmistautuu perjantain tilaisuuteen, jolloin YK:n asettaman tutkimuskomitean raportti, ns. Palmerin komitean laatima, on tarkoitus julkistaa. Julkistamista on siirretty toistamiseen Turkin pyynnöstä maaliskuun 16. päivästä, jolloin se oli alun perin määrä julkistaa. Turkki pelkää raportin vahvistavan Israelin oikeuden Gazan kaistan merisaartoon, ja mitätöi Turkin hallituksen vaatimukset anteeksipyynnöstä ja korvauksista Israelin hallitukselta. Netanyahu esitti raportin julkistamisen siirtämistä 6 kuukaudella, mutta Erdogan kieltäytyi. Paras antaa ajan hoitaa koko raportti. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=236087
- Amnesty International sanoo, että YK:n tapa suhtautua Syyriassa tapahtuneisiin ihmisoikeuksien rikkomisiin ja vankien kohteluun on täysin riittämätön. Järjestön keräämien tietojen mukaan vangeissa on havaittu selviä kidutuksen merkkejä, palojälkiä ja lyöntien ja muiden kidutusmenetelmien aiheuttamia vammoja. Ainakin 52 tapausta on todettu, mutta tämän ohella ainakin 88 ihmistä on kuollut Syyrian turvallisuusjoukkojen, poliisin ja armeijan vankileireillä, raportissa todetaan, jossa kutsutaan todettuja kidutusmenetelmien jälkiä kauhistuttaviksi. Järjestöllä on käytettävissään useita videoita, joissa 45 tapauksessa surmansa saaneet oli tapettu; useilla uhreilla oli vammoja, mikä osoittaa rajun kidutuksen käyttämisestä. 10 uhreista oli lapsia, jopa alle 13-vuotiaita, jotka oli pidätetty osallisuudesta mielenosoitukseen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=236099
- Pääministeri Benyamin Netanyahun puoliso Sara joutuu toistamiseen lehdistön riepottelemaksi ärtyisän luonteensa vuoksi. Tällä kertaa hänen syytetään pahoin pidelleen Nepalista kotoisin olevaa 96-vuotiaan isänsä hoitajaa, jota Sara syyttää varkaaksi ja huonosta tehtäviensä hoidosta. Syntyneen sanaharkan aikana hoitaja kaatui haavoittaen kättänsä pöydänreunaan. Hän on palkannut asianajajan hoitamaan syytöstään Sara Netanyahua vastaan, jonka isä lähetettiin sairaasta pääministerin asuntoon intensiivisen hoidon alaisena. Pääministerin kanslian mukaan asia on täysin päinvastainen, sillä hoitaja nosti jutun vasta kuultuaan, että hänet maahan tuonut välittäjäfirma aikoi vaihtaa hänet toiseen. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=236044
- Hamasin perustajajäsen Mahmoud Zahar kertoo Gazassa, että Hamasin ja Fatahin väliset sovintoneuvottelut on lopetettu. Hän myös vakuutti, ettei Abbas ole tervetullut Gazan kaistalle. Hän viitannee tällä Mohammed Dahlanin syytöksiin, että Abbas varasti 1.3 miljardia Palestiinan rakennus- ja kehitysvaroja, minkä takia Hamas ei halua, että Abbas tuo selvittämättömät rikossyytöksensä Gazan kaistalle. Khaled Mashaal Damaskoksesta on menossa Kairoon neuvottelemaan Gilad Shalitin vapauttamisesta, jota on puitu vuodesta toiseen ilman tulosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147358#.Tl3xl10mKK8
- Hebronin muktar Abu Hader Jaabari valittaa, että kaikki oli hyvin Hebronissa, ennen kuin PA tuli kaupunkiin ja aloitti Palestiinan Auktoriteetin. Sen seurauksena työttömyys on 40 % ja tehtaat seisovat toimettomina. Hänen haastattelunsa suoritettiin hänen kodissaan, jossa oli mukana apulaisministeri Ayoub Kara. Jaabari sanoo, että palestiinalaiset ovat perimmältään konservatiiveja, mutta nyt ei konservatiivia eikä mitään. Hän pyyhkäisi sivuun juutalaisten pelot demografiasta todeten, että palestiinalaiset tyytyvät kahteen lapseen naisten alkaessa käydä töissä, ja samaan aikaan juutalaisperheiden lapsiluku kasvaa. - Virkistävä poikkeus! http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147354#.Tl3zQl0mKK8
Tuesday, August 30, 2011

TIISTAI 30.08.11

1. ISRAELIN puolustusvoimat (IDF) valmistautuu toden teolla syyskuun loppupuolelle, jolloin PA:n laatima valtioesitys on tarkoitus ottaa YK:n käsiteltäväksi. Kaikkien oletusten mukaan USA tulee käyttämään veto-oikeuttaan turvallisuusneuvostossa, jolla estetään Palestiinan valtion perustaminen YK:n alakomitean toimesta. Esitys menee kuitenkin YK :n yleisistuntoon, jossa sen läpimenoa pidetään lähes varmana, sillä yli 120 YK:n jäsenvaltiota 193:sta ovat vakuuttaneet äänestävänsä PA:n esityksen puolesta. Johtavat länsimaat, USA ja EU-maat kuitenkin vastustanevat esitystä yleiskokouksessa, mikä on PA:lle selvä menetys.

PALESTIINAN valtion perustamiskysymys tulee kaikkien arvailujen mukaan nostattamaan palestiinalaisten mielenosoitukset, joita PA:n johto rohkaisee samalla pyrkien vakuuttamaan, että ”ne tulevat olemaan rauhanomaisia ja aseettomia”. Kukaan ei pysty arvioimaan, miten mielialat ovat kiihottuneet siinä vaiheessa, ja miten PA:n arviolta 45 000 turvallisuusmiestä tulevat käyttäytymään. Vaarallisimpia heistä ovat USA:n kouluttamat ja aseistamat ns. poliisit, joille annetaan sotilaskoulutusta lähitaistelutaitoineen ja pommien ja räjähteiden käyttämisen ja tiedustelun oppeineen. Heidän uskollisuuttaan ei ole käytännössä kokeiltu, mutta aiempien esimerkkien mukaan he voivat kriisitilanteessa kääntää aseensa IDF:n sotilaita vastaan.

IDF varustautuu pahimman varalla operaatiossa, josta käytetään nimeä ”Summer Seeds”, ”Kesän Jyvät” tai kuplat (kuten vesilasissa) ja siemenet (kuten kapinan siemenet).
IDF lähtee olettamuksesta, että palestiinalaiset mielenosoittajat voivat suurina joukkoina edetä paitsi IDF:n tukikohtia ja tiesulkuja myös hallitsemattomina massoina juutalaisyhteisöjä, opintokeskuksia ja hallituksen symbolisia laitoksia vastaan Juudeassa ja Samariassa.
Voidakseen paremmin hallita eri tilanteita IDF on laatinut toimintaohjeet, joihin sisältyy määrätyt ”punaiset linjat”, joiden perusteelle massojen rynnistystä pyritään hillitsemään.

Koska on oletettavissa, etteivät IDF:n ja poliisin voimat riitä hillitsemään kaikkia tilanteita, suunnitelmien mukaan juutalaisyhteisöjen jäseniä koulutetaan massojen hallitsemis-menetelmiin ja heidät varustetaan tarvittavine apuvälineineen. IDF:n käsityksen mukaan Palestiinan valtion perustaminen tulee aiheuttamaan Palestiinan kansan massiivisia mielenosoitusaaltoja (mass disorder) edellä esitettyjä kohteita vastaan. Niiden yhteydessä voi esiintyä tuliaseitten käyttöä mielenosoittajien taholta tai terrori-iskuja. Kaikkia mahdollisia tapahtumia varten yhteisöjen turva-aidoilla ja maan rajoilla pyritään valmistautumaan.

IDF aloitti juutalaisyhteisöjen turvallisuusmiesten ja johtajien koulutuksen tilanteita varten, jossa he joutuvat vastatusten suurten massojen kanssa. Koulutusta annetaan Shilon sekä Lachis-sotilastukikohdissa, jonne perustettiin koulutuksen komentokeskus syyskuuta varten.
Vaikka IDF lähtee olettamuksessaan siitä, että se pystyy hallitsemaan massojen liikkeitä, IDF kuitenkin varustaa juutalaisyhteisöt tarvittavin apuvälinein, joihin kuuluvat kyynelkaasu-patruunat ja tainnutuskranaatit, joiden käyttöä häiritsevät tarvittavien laukaisuvälineitten puute. IDF:n kunkin alueen osastojen komentajia kehotetaan yhdessä juutalaisyhteisöjen turvallisuusjohtajien kanssa tarkastamaan yhteisön puolustusmekanismit sekä niiden heikot kohdat, joita pyritään kohentamaan mahdollisuuksien mukaan.

JUUTALAISYHTEISÖJEN ja lähellä olevien arabikylien ja kaupunkien välille muodostetaan kuvitteelliset ”punaiset varoituslinjat”, joita puolustetaan määrätyin tavoin: Ensimmäisen linjan ylitystä vastustetaan kyynelkaasun ja muiden mielenosoitusten hajottamisvälinein. Seuraava linja on ns. ”punainen varoituslinja”, jonka ylitettyään mielenosoittajia ammutaan kovilla jalkoihin, mitä käytetään myös valtion rajoilla. Tämä tilanne voi kehittyä tulitaisteluksi sotilaitten ja PA:n poliisien välillä arvaamattomin seurauksin.
Laaditut kartat hyväksyy kunkin alueen prikaatinkomentaja, ja niiden mukaan tullaan toimimaan kussakin tilanteessa.
Juutalaisyhteisöjen asukkaat vaativat, että heille annettaisiin selkeät ohjeet, miten toimia tilanteessa, jossa yhteisö tuntee joutuneensa vaaraan tai heidän tieyhteytensä ovat katkenneet ja joutuneet arabien valvontaan. IDF ei mielellään antaisi niitä peläten, että niitä käytettäisiin ohjesäännön tapaan.
Israelin hätätilanteen hallinto (National Management Authority) antoi juutalaisyhteisöjen johtajille ohjeet varautua tilanteisiin, joissa polttoaine- ja ruokatarpeiden jakelu vaarantuu, ja siksi varastoida tarvittavat varastot kriisitilannetta varten, joka voi kestää viikkoja.
Samoin kehotetaan asettamaan erikoisvartiot sähkönjakelu- ja vesijohtoinstallaatioiden suojaamiseksi mahdollisilta terrorioperaatioilta.
Ohjeiden mukaan hallituksen virastot tulevat olemaan käytettävissä 19. syyskuuta alkaen lisäohjeiden ja avustustoimien varalta.
IDF aikoo tällä kertaa olla täysin varustautunut syyskuun tilanteeseen.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/idf-arming-and-training-israeli-settlers-as-mass-disorder-expected-in-september-1.381421

2. TIEDUSTELULÄHTEET varoittavat, että uusi suuri terrorioperaatio on toteuttamis-vaiheessa maan eteläosassa. IDF vei alueelle täydennysjoukkoja 1200 miestä ja on asettanut osastonsa täyteen hälytysvalmiuteen, ja heidät on hajautettu Egyptin rajan tuntumaan. Rajan pinnassa sen suuntaisina kulkevat tiet no 10 ja 12 on suljettu siviililiikenteeltä. Egyptin turvallisuusviranomaisia on asianmukaisesti informoitu tilanteesta ja IDF:n toimista.

IDF:n eteläisen lohkon komentaja kenraalimajuri Tal Russo vakuuttaa, ettei IDF aio toistaa viime torstain virhettä avaamalla valtatien siviileille, minkä johdosta terroristit pääsivät yllättämään Israelin turvallisuusjoukot, joille oli annettu selkeät varoitukset terrori-iskusta ja lisäjoukkoja oli lähetetty rajan tuntumaan. Suurin virhe oli siinä, etteivät IDF:n johtajat olleet varautuneet iskun tapahtuvan keskellä kirkasta päivää ja myös sen rajuus ja suunnittelun yksityiskohtaisuus ja toteutus olivat yllätys.
18. elokuuta 2011 tehty monivaiheinen terrori-isku lähellä Eilatia, missä 8 israelilaista sai surmansa ja 35 haavoittui, aiheutti useita toistaiseksi vastaamattomia kysymyksiä. Vieläkään ei täysin tiedetä, keitä hyökkääjät olivat ja ketkä heidät varusti ja operaation suunnitteli. Asiaa tukitaan IDF:n ja Egyptin armeijan yhteisin voimin, mutta sitä vaikeuttaa IDF:n parissa vahvistuva käsitys, että ainakin osa hyökkääjistä oli egyptiläisiä ja toiseksi epäilys, että sillä kohtaa sijaitsevan Egyptin vartioaseman sotilaat toimivat yhteistyössä hyökkääjien kanssa tai ainakin sulkivat silmänsä yli 20:n suuruisen aseistetun joukon ylittäessä rajan Israelin puolelle. Osalla terroristeja oli Egyptin armeijan asepuku, ja heillä oli täydelliset kommando-sotilaitten vakiovarusteet.
Hälytysvalmius Eilatin ympäristössä koskee myös armeijan merivoimia, jotka toivat sataman läheisyyteen kaksi ohjusristeilijäänsä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147348#.TlyUbl0mKK8

3. IDF saa kolmannen Iron Dome ohjustentorjuntaan rakennetun järjestelmänsä 10 päivän sisällä, lupasi puolustusministeri Ehud Barak vieraillessaan Elta-Systems teollisuus-laitoksessa, joka on suunnitellut ja valmistaa Iron Dome patteriston tutkajärjestelmän.
Kolmas patteristo asennetaan Israelin eteläosaan välittömästi sen valmistuttua. Edelliset kaksi patteristoa ovat eliminoineet kymmeniä Grad-raketteja, mutta lyhyen matkan Kassam-rakettien eliminoimiseen käytettävissä oleva aika on liian lyhyt.

Tämän vuoksi Sderotin kaupunki lähellä rajan pintaa on toistaiseksi ilman suojausta. Tähän sopisi jokin toinen järjestelmä, esim. USA:n kehittämä kineettistä estoa käyttävä tai laser-pohjainen järjestelmä, jotka toimivat nopeammin. Laser-järjestelmä tarvitsee toimiakseen suuren sähköimpulssin, mikä asettaa omat rajoituksensa sen käyttämiseen. Sderotin asukkaat kuitenkin vakuuttavat, että asukkaitten moraali on korkea eikä ole havaittavissa mitään suurisuuntaista pelkoreaktiota, mikä pakottaisi asukkaat muuttamaan pois.
Yksi Iron Dome vastaohjus maksaa eri arvioiden mukaan 50 000 – 100 000 USD, ja niitä usein laukaistaan kaksi yhtä rakettia varten.
Hinta on joka tapauksessa suhteeton muutaman sadan USD:n arvoisen raketin tuhoamiseksi, mutta mikä on ihmishengen hinta? (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- Syyrian armeijan sotilaitten siirtyminen mielenosoittajien joukkoon Homsin kaupungissa sai armeijan lähettämään panssaroidun osastonsa paikalle, jotka saartoivat kaupungin aloittaen sen moukaroimisen raskailla aseillaan. Kymmenien sotilaitten kerrotaan jättäneen osastonsa, ja sama tendenssi näyttää jatkuvan monilla muilla alueilla, kuten Deri al-Zorissa maan itäosassa lähellä Irakin rajaa. Myös Damaskoksen lähiöissä armeijan hajoaminen on silmiinpistävää, mihin armeija vastaa lähettämällä paikalle panssari- ja tykistövoimiaan. (JP)
- Syyrian oppositiojohtaja, joka kuuluu maan kurdi-vähemmistöön, arvelee, että Assadin jälkeen maata hallitseva hallitus tullee solmimaan diplomaattisuhteet Israelin kanssa. Toive voi kuitenkin olla pahasti ennen aikainen, sillä Syyria kuuluu Iranin vaikutusalueeseen, eikä se vähällä luovuta tärkeimmästä vasallistaan. Samantapaisia heittoja kuulee myös Libyan kapinallisten taholta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=235932
- Turvallisuusjoukot ovat huolestuneet, että Iranin kehittämä ja äskettäin julkistama uusi panssarintorjunta-ohjus voi joutua Hizbullahin ja Hamasin käsiin. Sen kantomatka on 1000 metriä ja se pystyy läpäisemään 300 MM:n panssarin. Ohjuksen julkistamistilaisuudessa puhunut Iranin puolustusministeri Ahmad Vahidi sanoi, että 73 mm:n ohjusta valmistetaan uudella kokoamislinjalla. IDF:n kehittyneimmät Merkava-4 panssarit on varustettu Trophy-torjuntajärjestelmällä, joka tutkan avulla tunnistaa lähestyvän ohjuksen ja tuhoaa sen ammusryöpyllä. Libanonin kakkossodan aikana IDF.n panssarit kokivat suuria menetyksiä olalta laukaistavien pst-ohjusten vuoksi, ja niitä on salakuljetettu myös Gazan kaistalle. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=235954
- PA:n vankienhoidon ministeri Issa Qaraqi syyttää, että Israel suorittaa elinten korjaamista palestiinalaisilta. Syytös tulee pian sen jälkeen, kun puolustusministeri Ehud Barak taas yhtenä osoituksena myönnytyspolitiikastaan suosittaa joukon terroristeja vapautettaviksi ennen syyskuun puoliväliä ”hyväntahdon eleenä”, kuten sanonta kuuluu, mitä Israelin hallitukset ovat harjoittaneet saamatta koskaan mitään vastapainoksi. Sitä voisi kutsua kuin alligaattorin syöttämiseksi, joka hyväksyy mielihyvin jokaisen suupalan, mutta on valmis viemään koko käden ja miehenkin, ellei pidä varaansa. On hyvä lukea Jesajan ilmoitus kansasta, joka hieroo liittoa Egyptin kanssa vastoin Jumalansa tahtoa etsiäkseen sen suosiota ja turvaa vain joutuakseen toteamaan, että siitä seuraa vain häpeää, sekaannusta, saamatta mitään aikaan, syytöksiä, kaikki turhan takia ja ilman merkitystä. Lisäksi nuo Egyptiin menevät sanan-saattajat vievät kuormittain ”hyväntahdon eleitä”, lahjoja joilla pyritään lahjomaan heidät puolelleen – kaikki turhan takia, myönnytyspolitiikan vuoksi! Lue Jesaja luku 30, varsinkin jos mahdollista sen englanninkielinen käännös.(Jes.30:1-17) http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=235949.
- On syytä huomioida, että ”Egypti” on edellä symbolinen ja edustaa tässä arabeja.
- Aktivistit, joita JP :n artikkelissa kutsutaan ”oikeistolaisiksi”, vaikka parempi nimitys olisi isämaanystävä tai kansallinen, aikovat järjestää tuhannen ihmisen mielenosoitusmarssin Migronin juutalaisyhteisön pelastamiseksi Samariassa suuren myönnyttäjän Ehud Barakin kynsistä, joka aikoo tuhota sen. Olisi paljon viisaampaa lopettaa tuo mieletön Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen tuhoaminen, se vain kiihottaa arabeja entistä suurempaan kiihkoon ja hyökkäyksiin juutalaisia vastaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=235951
- Maanantaina julkistettu gallup osoittaa, että nuorison enemmistö on selvästi kallistunut oikeistoon vasemmiston kustannuksella. Suurin suosikki pääministeriksi on Lieberman; Israel Beitenu saisi 22 edustajaa, Likud 26 ja Kadima 23 . Yair Lapid on seuraavaksi suosituin, Netanyahu vain 8 % äänistä. 75 % haluaa säilyttää Gazan merisaarron, 60 % haluaa lopettaa rauhanhaaveet PA:n kanssa. 83 % ei halua rauhansopimusta Syyrian kanssa, jos sen hinta on Golanin ylängöt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147346#.TlyoF10mKK8

Monday, August 29, 2011

MAANANTAI 29.08.11

1. NABLUSISTA kotoisin oleva n. 20-vuotias mieshenkilö ajoi taksilla Tel Avivin linja-autoaseman läheisyyteen, jossa hän veitsellä uhaten käski kuljettajan ulos autosta haavoittaen häntä käteen. Sieltä mies ajoi lähelle suosittua yökerhoa, jossa 2000 ihmistä oli viettämässä aamuyötään. Mies ajoi yökerhoa suojaavaa poliisien asettamaa tiesulkua vastaan, tuli ulos autosta ja alkoi nujakoita poliisin kanssa, joka yritti pidättää hänet.
Mies veti esiin pitkän puukon ihmisten alkaessa tulla yökerhosta ulos nähdäkseen, mitä ulkona tapahtui. Mies ehti haavoittaa puukollaan kahdeksaa ihmistä ennen kuin poliisi sai rajapoliisin avustuksella hänet rauhoittumaan. Hänet vietiin lievästi haavoittuneena saamaan ensiapua. Hyökkäys yökerhoa vastaan tapahtui vähän ennen kahta aamuyöstä.

PAIKALLA olleet silminnäkijät totesivat, että ilman epäilystä kysymyksessä oli yritys suorittaa suuren luokan terrori-isku, joka osittain epäonnistui poliisin valppauden ja sivullisten avustuksen ansiosta. Miehen kerrotaan huutaneen puukottaessaan ihmisiä: ”Allahu akbar”, Allah on suurempi, josta on tullut muslimien sotahuuto ”hakkaa päälle”, joka oli suomalaisten sotilaiden ”hakkapeliittain” sotahuuto 30-vuotisen sodan aikana Saksassa. Eilatin lähellä viime viikolla sattunut terrori-isku on voinut kiihottaa palestiinalaisia väkivaltaan.

YÖKERHOA suojaaman asetettu rajapoliisin yksikkö oli hälytysvalmiudessa, kertovat uutiset. Palestiinalainen oli ottanut taksin Jaffassa ja kehottanut kuljettajaa ajamaan keskusbussi-asemalle Tel Avivissa, jossa hän ryösti taksin ajaen sillä Haoman 17 yökerholle Salame kadulla. Hän ajoi suoraan poliisin tiesulkuun tullen ulos autosta. Miehen luultiin olevan juovuksissa, jonka vuoksi kukaan ei osannut varoa puukotuksia.
Poliisikomentaja Jochanan Danino sanoo, että hyökkäys oli etukäteen suunniteltu ja osoitus, että palestiinalaiset ovat valmiit terrori-iskuihin. Voidaan vain arvailla, millaista jälkeä mies olisi saanut aikaan, jos hän olisi päässyt sisään täpötäyteen yökerhoon.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/terror-attack-in-tel-aviv-leaves-seven-wounded-1.381250

2. TILANNE Syyriassa näyttää kehittyvän avoimen kapinan asteelle päätellen aamun uutisista. Syyrian yhteistoimintakomiteoitten muodostaman vallankumousneuvoston johtaja Mohamad Rahhai kertoi sunnuntaina julkistetussa julkilausumassa, että neuvosto päätti aseistaa presidentti Bashar Assadin armeijan joukkoja vastaan taistelevat joukot.

MAALISKUUN puolivälistä lähtien Assadin hallintoa vastustavat mielenosoittajat ovat tungeksineen kaduille jatkuvasti kasvavin määrin välittämättä turvallisuusjoukkojen kovista otteista heitä vastaan ja surmansa saaneitten siviilien luvun noustessa yli 2200. Heidän vaatimuksensa olivat kohtuullisia uudistuksia ja vapauksia kaikille kansalaisille, mutta mielenosoitusten jatkuessa ja Assadin tyhjien lupausten myötä vaatimukset ovat koventuneet ja ovat nyt muuttumassa avoimeksi kapinaksi. He vaativat presidentti Bashar Assadin eroa.

VALLANKUMOUSNEUVOSTON johtaja Mohammad Rahhai kertoi Lontoossa ilmestyvälle As-Sharq al-Awsat lehdelle, että ”päätös mielenosoittajien aseistamisesta, mikä muuttaa mielenosoitukset väkivaltaisiksi hyvin pian, tehtiin siksi, että he ovat joutuneet kansainvälisen salaliiton uhreiksi, mitä vastaan voidaan taistella vain tuliasein”.
Rahhai selitti, ettei ”hallituksen rikoksia” voida enää käsitellä rauhanomaisesti, minkä vuoksi hallitusta vastaan taistelevat turvautuvat käsillä oleviin aseisiinsa, tuliaseisiin ja kiviin.
Hän syytti ansainvälistä yhteisöä, johon arabit toistuvasti vetoavat, että se on liittoutunut heitä vastaan osoittaen heille vain puheita. Hän syytti arabimaita pelkureiksi.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/syrian-opposition-decides-to-take-up-arms-against-assad-regime-1.381184

3. AL-JAZEERA kertoo artikkelissaan, että Syyrian turvallisuusjoukot surmasivat viisi siviiliä viimeisten päivien mielenosoituksissa. Armeija käyttää tarkka-ampujia eliminoidakseen sille vaarallisiksi katsomiaan siviilejä. NGO-järjestön mukaan sotilaat ampuivat kaksi ihmistä Idlibissä, maan luoteisosassa Khan Sheikhun alueella turvallisuusjoukkojen ja sotilaitten tunkeutuessa sinne. Kaksi ihmistä kuoli saamiinsa vaikeisiin vammoihin Homsissa ja Deraassa; yksi ihminen sai surmansa sala-ampujan luodeista Harastassa Damaskoksen lähiössä.
Armeijan joukot tekivät ratsioita Deir ez-Zorin alueella pidättäen siviilejä.
Yhteenottoja tapahtui Qadam-lähiössä Damaskoksessa, jossa viisi armeijan sotilasta liittyi mielenosoittajiin. Damaskoksen Douman lähiössä mielenosoittajat marssivat kohti kaupungin keskustaa sotilaitten avatessa tulen heitä kohti surmaten yhden.
Turvallisuusjoukkojen ja sotilaitten tulitukset aseettomia siviilejä vastaan jatkuvat Syyriassa kansainvälisestä painostuksesta huolimatta.

ARABILIITTO laati äskeisessä kokouksessaan julkilausuman, jonka sisältöä ei ole julkistettu, mutta joka kehottaa liiton pääsihteeriä viemään arabiliiton julkilausuma kiireesti Damaskoksen hallitsijoille ja vaatia sen toteuttamista. Julkilausuman uskotaan vaativan verenvuodatuksen välitöntä lopettamista yli 2200 kuolinuhrin jälkeen, ”ennen kuin on liian myöhäistä”.
Syyrian hallitus hylkäsi arabiliiton vetoomuksen selittäen, ettei se vastannut kokouksen päätöstä.
Venäjä lähettää oman lähettiläänsä Syyriaan maanantaina, kertoo Itar-Tass.
Turkin presidentti Abdullah Gul sanoo menettäneensä uskonsa Assadin vilpittömyyteen.
Syyrian hallitus kielsi kolmelta tunnetulta oppositiojohtajalta luvan päästä Libanoniin, jossa heidän oli tarkoitus osallistua poliittiseen keskusteluun Al-Hurra USA:n tukemalla TV-kanavalla. Syyksi ilmoitettiin, ettei heidän turvallisuuttaan voida taata.
http://english.aljazeera.net/news/middleeast/2011/08/2011828132644450754.html

4. LÄNSIVALTOJEN pyrkiessä sovittelemaan Israelin ja PA:n välillä, mistä on osoituksena EU:n ulkomaan asioitten johtajan Catherin Ashtonin Israelin vierailu, PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas vakuuttelee maailmalle, että PA:n johdon laatima esitys omasta valtiosta
YK:lle etenee joka tapauksessa ja että vaatimus palestiinalais-pakolaisten paluuoikeudesta alueille, joista heidän esi-isänsä tai -äitinsä joskus väittävät paenneensa, on voimassa.
Abbasin tietojen mukaan palestiinalaisten määrä on kaikkiaan 8 miljoonaa, joista puolet asuu Palestiinan territorioissa. Abbasin luvut ovat kovasti liioiteltuja, sillä varovaisen arvion mukaan Juudeassa ja Samariassa asunee n. 1.2 miljoonaa ja Gazassa 1.4 miljoonaa palestiinalaista. Palestiinalaisten antamat luvut heidän rekisterissään ovat todistettavasti virheellisiä ja niitä halutaan pitää sellaisina, koska sen perusteella määritellään heidän avustustensa määrä.

Abbas antoi haastattelun jordanialaiselle Ad.Dustour-lehdelle todeten: ”PLO edustaa kaikkia palestiinalaisia, ei vain niitä, jotka asuvat Palestiinan territorioissa ja joiden luvuksi arvioidaan 4 miljoonaa. PLO edustaa kaikkia 8 miljoonaa palestiinalaista maailmassa.” Hän vakuutti, että PLO jatkaa toimintaansa kunnes palestiinalaisten kysymys on ratkaistu mukaan lukien pakolaiset. Hän selitti, että Fatah on osa PLO:ta, ei itsenäinen järjestö. Hän myös selitti, että pakolaisten määrä on nyt 5 miljoonaa, ja heidän kohtalonsa tulee nostaa neuvottelupöydälle syyttäen, etteivät israelilaiset halua keskustella siitä. Hän kutsuu kysymystä laillisuusasiaksi.

Englantilainen kansainvälisen lain asiantuntija Guy Goodwin-Gill varoittaa, että miljoonat ulkomailla asuvat palestiinalaiset menettävät edustuksensa YK:ssa, jos Palestiinan valtio perustetaan. 7-sivun mittaisessa lainopillisessa tutkielmassaan tämä Oxfordin yliopiston professori sanoo, että palestiinalaisen kansan intressit ovat vaarassa joutua ennakko-käsitysten ja hajaannuksen kohteiksi ja että ulkomailla asuvat ovat vaarassa menettää tasapuolisen edustuksensa – esittää mielipiteitään, ottaa osaa kansallisten kysymysten käsittelyyn mukaan lukien valtion muodostaminen ja poliittinen identiteetti kuten myös kysymys paluuoikeudesta.
PLO:lle myönnettiin tarkkailijan oikeus YK:ssa v. 1974, mikä siirtynee Palestiinan valtiolle, jos YK päättää perustaa sellaisen valtion. Abbasin mukaan 122 maata on luvannut äänestää myönteisesti YK:n täysistunnossa ja toivoo luvun vielä nousevan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=235789

5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin hallitus näyttää alistuneen mahdottoman edessä ja keskittyy nyt YK:n päätöslauselman muotoiluun PA:n esitystä käsiteltäessä. Tämä on perin outoa taistelumieltä, jota Netanyahu väittää omaavansa. Se on samalla selvä viesti edelleen epävarmoille valtioille, että Israel on periaatteessa tunnustanut jo hävenneensä taistelun. Kysymys on enää taistelutantereen jälkipuhdistuksesta, kuten sodassa ainakin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=235781
- Israel on saanut luotettavia varoituksia, että terroriryhmät suunnittelevat uusia hyökkäyksiä Israelin eteläosassa ja Egyptin puolella rajaa. IDF on lähettänyt 1500 sotilasta alueelle kaiken varalta kaikkia mahdollisuuksia varten. Siinain beduiinien asema on noussut yhä tärkeämmäksi kysymykseksi suunniteltaessa alueen turvallisuutta. Paitsi beduiinien kytkemistä suoraan turvallisuusjoukkoihin, Egypti harkitsee puskurivyöhykkeen muodostamista raja-alueelle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147309#.TltMyV0mKK8
- Israelin Rafael Industries on kehitellyt uuden tarkkuuskiväärin, jonka avulla sotilas pystyy löytämään vastapuolen sala-ampujan jopa ennen kuin tämä laukaisee aseensa. Kivääriin, nimeltä SpotLite-P, on liitetty tekniikan kehittämiä viimeisimpiä uutuuksia. Järjestelmään kuuluu termograafinen kamera, CCD-kamera, GPS, laser-indikaattori ja data-prosessing yksikkö. Järjestelmä viestittää havaintonsa vain tarkka-ampujalle alueella. Paitsi että se tunnustaa tulituksen kohteen, se havaitsee epätavalliset liikkeet vastapuolella antaen näin varoituksen ja aikaa vastatoimiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147298#.TltN7V0mKK8
- Israelin Airospace Industries (IAI) tutkii eri mahdollisuuksia robottien valmistamiseksi, jotka kulkisivat hyökkäävien joukkojen edessä, jossa vaara joutua ammutuksi on suurin. Tutkittaviin kuuluvat mikrorobotit aina suuriin miehittämättömiin vaunuihin saakka. Aiemmin on esitelty pientä robottia Guardian, joka paitsi kuvaa ympäristöään voi tulittaa havaitsemaansa kohteeseen. Robotin kehitti IAI ja Elbit-systems. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147295#.TltP0F0mKK8
- Juutalaisnuorten valmistautuessa menemään Tora-tunneilleen Esh Kodesh juutalaiskylässä Samariassa suuri joukko aseistettuja arabeja läheisistä kylistä tunkeutui alueelle uhaten tuomillaan kaikenlaisilla aseilla kivistä ja kepeistä. Asukkaat kuulivat, miten läheisen arabien Kusra-kylän esilaulaja (muezzin) huuteli minareetista kehottaen arabeja kiirehtimään juutalaiskylään. IDF:n sotilaat estivät verilöylyn erottamalla ihmisjoukot toisistaan ja veivät opiskelijat toiseen kylään. Arabien hyökkäykset juutalaiskylää vastaan lisääntyivät armeijan tuhotessa joitain rakennelmia siellä, minkä he katsoivat merkitsevän, että juutalaiskylä tuhotaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147296#.TltRRV0mKK8
- Muslimiveljeskunnan korkea oppinut tri Salah Sultan julisti ”seurakunnalleen” perjantain rukoustilaisuudessa, että sen lisäksi, että Israelin Kairon lähettiläs Yitzhak Levanon tulee murhata, myös kaikki Egyptissä asuvat juutalaiset tulee murhata. Sultan opettaa Muslimiveljeskunnan aktiivisuuden ohella islamin lakia Kairon yliopistossa. Hänellä on sheikin arvo, jonka perustella hän voi antaa uskonnollisia päätöksiä, jotka sitovat jokaista ”oikeauskoista”, muslimia.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147288#.TltS8l0mKK8

Sunday, August 28, 2011

SUNNUNTAI 28.08.11

1.”Muslimiveljeskunnan jäsenten soluttautuminen USA:n keskushallintoon on paljon pahempi kuin aiemmin otaksuttiin”, kertoo entinen FBI:n agentti ja USA:n merivoimien upseeri John Guandolo. Kirjoitus perustuu WND:n artikkeliin, jota esittelen seuraavassa valikoiden.

Guandolo vakuuttaa, että Obaman hallituksen parissa toimii ainakin kolme Muslimi-veljeskunnan jäsentä, jonka mottona on: ”Jihad on tiemme ja kuolema Allahin hyväksi on unelmamme”. Tämän paljasti ensiksi islamin uudistaja Tarek Fatah äskeisessä puheessaan Torontossa. ”Kun joku sanoo Jihadi Islamistien soluttautuneen yhteiskuntaan, ei ole syytä torjua sitä vain jonain pelkoreaktiona, rasistisena syytöksenä”, Tarek Fatah, tämä kanadalainen journalisti, varoittaa. ”Tänään Valkoisessa Talossa on ainakin kolme Muslimiveljeskunnan jäsentä, jotka muovaavat Obaman politiikkaa”, Fatah sanoi puheessaan IdeaCity konferenssissa. ”Yksi heistä on Rashad Hussain, Obaman nimittämä USA:n lähettiläs ”Organisation of Islamic Conference”, islamin 52:n valtion muodostamaan liittoutumaan, joka on vaikutusvaltainen järjestö, ja jonka päämaja on Saudi Arabiassa ja jolla on läheiset yhteydet Muslimi-veljeskuntaan.”
Hussain avusti Obamaa kirjoittamaan Kairon puheensa.
Toiseksi Fatah nimesi Dalia Mogahedin, joka kirjoittaa Obaman puheet, ja joka on syntyisin egyptiläinen ja Muslimiveljeskunnan jäsen. Tämän lisäksi samoihin piireihin on nimitetty toinen musliminainen, hän sanoo.

FBI:n entinen agentti John Gaundolo selittää, että muslimien soluttautuminen Valkoisen talon ja presidentti Obaman politiikkaan on tätäkin tiiviimpi. ”Soluttautumisen taso on viimeisen kolmen hallituksen aikana ollut syvä. Tämän presidentin aikana se on perintöä hänen vaalikamppailustaan, jonka aikana Muslimiveljeskunnan jäsenet työskentelivät hänen kanssaan”, hän selittää jatkaen, että soluttautuminen on syvällä myös kotimaan turvallisuus-palvelun ja armeijan avainvirkojen parissa.

JOHN Guandolo varoittaa, että Muslimiveljeskunnan soluttautuminen USA:n avainvirkoihin vaarantaa maan turvallisuuden, sillä Muslimiveljeskunnan päämääränä on tuhota USA sisältäpäin, kuten WTC:n tuplatornien tuhoamisen jälkeen korkean Muslimiveljeskunnan jäsenen asunnosta Washingtonin lähiöstä löydetty arabiankielinen asiakirja todistaa.
Tähän strategiaan kuuluu soluttaa Veljeskunnan jäseniä korkeisiin avainvirkoihin.
Erityisen vaarallisena Guandolo pitää Rashad Hussainia, joka toimi asianajajana ennen liittymistään Valkoisen Talon henkilökuntaan. Hän puhui säännöllisesti Veljeskunnan tilaisuuksissa ja puolusti siihen kuuluvia järjestön jäseniä, kuten Sami al-Arian, tuomittua terroristia, minkä hän ensin kielsi mutta myönsi sittemmin. Hän kulkee maailmalla kehottaen muslimeja antautumaan entistä tiiviimmin Allahin palvontaan, kuten Afganistanissa.
Hän vakuuttaa, että ”paras tapa taistella väkivaltaista islamia vastaan on paneutua entistä tiiviimmin islamiin, sillä islam vastustaa väkivaltaa”. Tätä hän suosittelee Obaman hallitukselle sen taistelussa islamin väkivaltaisia aineksia vastaan USA:ssa.

OBAMA nimitti hijab muslimivaatetusta pitävän Mogahedin presidentin neuvonantaja-neuvostoon uskontoa ja lähiöyhteistyötä käsittelevissä asioissa. Mogahed kannattaa islamin sharia lakia, jota hän pitää moraalisempana kuin länsimaista. Hän myös kannattaa islamin vaatimuksia naisten pukeutumisessa ja alistettua asemaa julkisessa elämässä. Hänen tavoitteenaan on saada sharia-laki osaksi länsimaista laintulkintaa. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=337321

2. ISRAEL oli aivan vähällä aloittaa uuden sodan Gazaan kaistalla Eilatin lähellä tapahtuneen terrori-iskun jälkeen. Tällä kertaa suunnitelmat hyökkäyksestä, sen voimasta ja tavoitteista oli laadittu hyvissä ajoin ja olivat lauantaina odottamassa puolustusministeri Ehud Barakin lopullista allekirjoitusta. Myös kotimaan puolustus oli otettu mukaan suunnitelmien laadintaan, sillä oli todennäköistä, että tilanteen kiihtyminen Gazassa voisi aiheuttaa rakettien ja ohjusten massalaukomiset Israelin siviilikohteisiin ehkä myös Hizbullahin taholta. Toiseksi, kuten ynetnews.com artikkelin kirjoittaja Alex Fishman kertoo myös WND:n julkistamassa artikkelissa, toimintasuunnitelmissa huomioitiin Libanonin kakkossodan opetukset mahdollisimman suuren tulivoiman käyttämisestä heti alusta lähtien kotirintaman kärsimysten vähentämiseksi. Tällä kertaa operaatiota ei ollut tarkoitus lopettaa kesken, kuten cast lead operaation aikana tapahtui Olmertin saatua ”kylmät varpaat”.

VIIME HETKELLÄ suunnitelma kuitenkin hyllytettiin uudelleen ”odottamaan seuraavaa otollista tilaisuutta”. Tähän vaikuttivat Hamasin yllättäen julistama tulitauko ja sen poliisien yritykset estää muitakin terrorijärjestöjä pidättymään rakettiensa laukomisesta. Kuten tunnettua, Hamasin ja Islamic Jihadin johto meni kiireesti piiloon ja suurin osa siitä piileskelee edelleen; vain Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh on näyttäytynyt julkisuudessa.
Hyökkäyssuunnitelman mukaan vakinainen armeija pantiin kuitenkin viime lauantaina hälytys-valmiuteen, ja sen osastoja vahvistettiin reservivoimilla. Armeija valmistautui tosissaan uuteen otteluun, vaikka samaan aikaan IAF:n täsmäiskut terrorijohtajia vastaan sekä salakuljetus-tunneleihin ja tunnettuihin verstaisiin ja varastoihin jatkuivat.
Muita hyökkäyskäskyn viivyttämiseen vaikuttavia tekijöitä olivat Egyptin varoitukset Gilad Shalitin vapauttamiseksi käytävät keskustelut sekä Kairon kaduilla jatkuvat Israelin vastaiset mielenosoitukset, mitkä voisivat kehittyä entistäkin väkivaltaisemmiksi. Hamas pyysi sekä Egyptiä että Yhdysvaltoja viestittämään Israelin johdolle halustaan tulitaukoon.

ASIAA käsiteltiin 8 ministerin muodostamassa Israelin turvallisuuskabinetissa, jossa mielipiteet jakaantuivat. Shin Bet oli hyökkäyksen kannalla ja lupasi antaa iskukohteet armeijalle. Koska Turkki oli omaksunut Gazan kaistaa suojaavan asenteen, hyökkäys sinne olisi voinut katkaista Turkin suhteet kokonaan, mikä olisi selvä menetys Israelille. Viimeisenä argumenttina huomioitiin Gazan hyökkäyksen negatiiviset vaikutukset Israelin asemaan YK:n jäsenvaltioitten keskuudessa, mikä tulisi kovalle koetukselle PA:n tekemän esityksen omasta valtiosta tullessa YK:n elimien käsittelyyn syykuun 20. päivän jälkeen.
Artikkelissa varoitetaan, että tilanne alueella jatkuu jännittyneenä ja IDF on joutunut venyttämään voimiaan äärimmilleen. Lauantain tilanne voi uusiutua koska tahansa ja hyökkäyssuunnitelmat ovat valmiit, vain odottaen lopullista sinettiä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4114255,00.html

IDF oli valmis eliminoimaan Hamasin pääministeri Ismail Haniyehin Eilatin terrori-iskun jälkeen, mutta Egyptin Israelin lähettilään mukaan siitä luovuttiin Egyptin kehotuksesta, kertoo egyptiläinen lehti Al-Ahram palestiinalaislähteisiin viitaten.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4114381,00.html

3. USA JA ISRAEL seuraavat tarkoin tapahtumia Syyriassa, ja niiden erikoishuolena ovat Syyrian massatuhoaseet (WMD), kertoi Wall Street Journal lauantain artikkelissaan lainaten Israelin YK:n USA:n lähettilään Mike Orenin lausuntoa.
Erityishuolta aiheuttaa Syyrian sisäisen tilanteen sekavuus massamielenosoitusten jatkuessa Bashar Assadin hallitusta vastaan. Tämä voi painostaa Assadia luovuttamaan WMD-arsenaaliaan Hizbullahille ja Hamasille, mikä aiheuttaisi erittäin vaarallisen tilanteen sekä Israelin siviileille että USA:n armeijan henkilöstölle Lähi Idässä.

SYYRIALLA on tiettävästi Lähi Idän suurimmat biologisten ja kemiallisten aseitten varastot ja se valmistaa niitä itse. Syyria tunnetaan myös yhtenä suurimmista terrorijärjestöjen aseiden hankkijana Iranin ja Pohjois-Korean jälkeen, joilla molemmilla on myös WMD aseita sekä ohjuksia niiden kuljettamiseksi kohteisiinsa.

ARTIKKELISSA vakuutetaan, että suuresta huolesta huolimatta USA:n tiedustelu ei ole saanut todisteita, että WMD aseita olisi joutunut terrorijärjestöjen käsiin, mutta varoitetaan samalla, että yhä useammat Syyrian armeijan yksiköt ovat liittyneet mielenosoittajiin, mikä voi kehittyä sisällissodaksi. Viikonvaihteen aikana entistä suuremmat kansanjoukot kokoontuivat kaduille myös Damaskoksessa vaatien Assadin eroa. Kaksi mielenosoittajaa surmattiin. NGO-järjestön mukaan surmansa saaneiden siviilien luku ylittää 2000 syyskuusta lähtien.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/ambassador-oren-israel-is-very-concerned-about-syrian-wmds-1.380979

4. UUTISOTSIKOITA
- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas alkaa muistuttaa hätääntynyttä hiirtä, joka näyttää hampaitaan jokaiselle sitä lähestyvälle. Abbas sanoi lauantaina, ettei hän tule koskaan tunnustamaan Israelia juutalaisena valtiona ja pyysi, ettei sitä vaadittaisi häneltä. Hän kritisoi samalla kvartettia siitä, että se pitää kiinni omista vaatimuksistaan eikä huomioi hänen esityksiään. Abbas haluaa, että ulkomailla asuvilla palestiinalaisilla tulee olla oikeus (paluuoikeus kuten juutalaisilla) palata sinne, mistä he eri syistä pakenivat vuodesta 1948 ja 1967 lähtien ja ovat asuneet YK:n täysihoitolaisina maailman järjestön kustannuksella. Sekä USA että EU ovat varoittaneet, että ellei Abbas peruuta YK:lle laatimaansa esitystään, ne lopettavat taloudellisen tukensa, mikä lienee pitkästi toista miljardia vuodessa. ISRAELIN ulkoministeri Avigdor Lieberman täräytti täyslaidallisen PA.n suuntaan todeten äskeisten tapahtumien Eilatin lähellä todistavan, että PA:n vakuuttelut luopumisesta terrorismista ovat yhtä kaukana totuudesta kuin Ramallah on YK:n päämajasta New Yorkissa. Hän vakuuttaa, että Fatahin ja PA:n päämääränä on Israelin tuhoaminen ja ääri-islamilaisen kalifaatin perustaminen sen raunioille. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4114446,00.html
- Islamic Jihad on laukaissut 4 rakettia perjantaiaamusta lähtien, jolloin se sopi tulitauosta Gazassa. Yksi Grad-raketti putosi Bnei Shimon alueelle lähelle Beershebaa sunnuntiaaamuna, onneksi aukealle alueella. Torstaista lähtien terroristit ovat laukoneet yli 15 rakettia ja kranaattia Gazasta Israeliin. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/grad-rocket-fired-from-gaza-falls-near-be-er-sheva-1.381126
- Puolustusministeri Ehud Barak sanoo, ettei Israel anna Egyptin armeijalle lupaa nostaa Siinailla olevien joukkojensa määrää nykyisestä, minkä rauhansopimus määrittelee. Egyptin sotilasneuvosto pyysi lupaa tuoda tuhansia miehiä aseineen ja joukkojenkuljetusvaunuineen Siinain valvonnan tehostamiseksi. Panssarivaunuja ei esitykseen sisältynyt. Egyptin rauhattomuudet lienevät syynä luvan perumiseen. http://www.haaretz.com/print-edition/news/barak-israel-won-t-let-egypt-deploy-more-troops-in-sinai-right-now-1.381064
- Egyptin viranomaiset aloittivat neuvottelut Siinain 13 beduiiniheimon johtajien kanssa, jotta ne ottaisivat vastuulleen Siinain keskeisten osien turvallisuusvalvonnan, kertoo Debkafile (DF). Sawarka-heimon johtaja Abu Ahmed sanoo aloittavansa Israelin ja Egyptin välisen rajan sekä ns. Philadelphia-käytävän valvonnan salakuljetusten lopettamiseksi Siinailta Gazaan. Sawarka-heimon alue kulkee Välimeren rantaa pitkin pohjoiseen Gazan rajalle ja jatkuen Israelin rajaa pitkin itään. Tiyana-heimo omistaa samoin suuren maa-alueen Gazan rajoilta Siinain sisämaahan. Heimo suostui myös mukaan. Siinailla on 900 USA:n sotilasta, joiden tehtävää on 30 vuoden ajan ollut valvoa Egyptin ja Israelin välisen rauhansopimuksen toteutuminen. Nyt heitä aiotaan kouluttaa vastaamaan al-Qaidan yrityksiin raivata oma reviirinsä Siinailla. DF varoittaa, että kokemusten mukaan beduiinien uskollisuus vaihtuu maksajan mukaan, eikä heillä ole uskonnollisia tai muita velvoitteita turvata Israelin turvallisuutta. DF esittääkin, että Israelin tulee kehittää omat beduiinijoukkonsa omalle puolelleen Egyptin rajaa. http://www.debka.com/article/21247/
- Erez rajanylityspaikan komentaja ja upseeri auttoivat Israelissa terveyshoitoa saaneen palestiinalaisäidin ja hänen pienen tyttärensä turvaan terminaalin suojatilaan ja antoivat heille aterian ramadanin päiväpaaston päättyessä. Terminaali joutui Jihadin rakettitulen kohteeksi ja uhkasi äidin ja hänen vauvansa turvallisuutta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147265#.TloLc10mKK8
- Iran suunnittelee yhdistävänsä Egyptin terroriakseliinsa. Iran lähettää lähettiläänsä Kairoon lähitulevaisuudessa suhteiden alkaessa vähitellen lämmetä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147258#.TloMi10mKK8
- Afrikan valtioitten järjestö African Union AU ei aio tunnustaa Libyan kapinallisten hallitusta. Varsinkin Etelä Afrikan presidentti Jacob Zuma vastusti NATO:n iskuja Libyaan ja länsivaltojen päätöstä kaataa Gaddafin hallitus Libyassa.
- http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147255#.TloNTl0mKK8
- USA kieltää uhkaavansa tuen poistamisella PA:lta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147266#.TloN6l0mKK8