Friday, March 18, 2011

PERJANTAI 18.03.11

1. YK:N turvallisuusneuvosto hyväksyi eilen äänin 10-5 päätöslauselman, joka oikeuttaa iskemään Libyan sotilaskohteisiin. Venäjä lupasi olla käyttämättä veto-oikeuttaan, mikä varmisti esityksen hyväksyminen.
Debkafile kertoo, että USA:n Ranskan, Englannin, Qatarin ja UAE:n koneet ovat valmiit aloittamaan iskut heti, kun käsky siihen annetaan. USA:n ulkoministeri Hillary Clinton kävi Egyptissä tapaamassa sotilasjuntan johtajaa marsalkka Tantawia pyytäen lupaa saada tarvittaessa käyttää Egyptin lentokenttiä, minkä hän ilmeisesti saikin. http://www.debka.com/article/20772/

LIBYAN diktaattori Muammar Gaddafi uhkaa iskeä siviili- ja sotilaskohteisiin Välimerellä ja muuallakin, jos hänen maataan vastaan hyökätään. Toiseksi hän uhkasi liittää resurssinsa al-Qaidan joukkoihin, mikä antaa hänen uhkauksilleen kansainvälistä ulottuvuutta.
Gaddafi päätti antaa Benghazin kapinallisille aikaa sunnuntaihin antautua, minkä jälkeen hän aloittaa täysimittaisen hyökkäyksen kaupunkiin, elleivät he antaudu. Hän lisäsi JP:n mukaan tarjoukseensa uhkauksen, ettei kapinallisille anneta armoa.

JP:n artikkelin mukaan YK:n turvallisuusneuvoston lausunnossa ”jäsenmaille annetaan lupa käyttää kaikkia mahdollisia keinoja siviilien ja siviilialueiden suojelemiseksi heidän asuinalueillaan, mukaan lukien Benghazi, kuitenkin välttäen vieraiden miehitysjoukkojen käyttöä missään muodossa missään osassa Libyan maata”. Päätöslauselmaa sisältyy myös voiman käytön ohella lentokiellon asettaminen siviilien suojelemiseksi, kaikkien asetoimitusten kieltäminen sekä Libyan tai sen kansalaisten omistamien lentokoneitten kansainvälisten lentojen kieltäminen. Lisäksi kaikki Libyan tai sen kansalaisten ja yhtiöitten omistamat ulkomaiset pankkitilit ja muu omaisuus jäädytetään, ja sitä valvovalle sanktio-komitealle annetaan valtuudet toimia päätöksen toteutumiseksi. Sen valtuuksiin kuuluu voimatoimia niitä maita vastaan, jotka avustavat Libyan armeijaa materiaalin tai palkka-sotureitten muodossa.
YK:n päätöslauselman läpi kuultaa USA:n hallituksen päätös pakottaa Libyaan haluamansa demokratia, kuten Hillary Clinton selitti Egyptin vierailunsa yhteydessä tarjotessaan samaa demokratiamallia myös Egyptille.
Päätöslauselman kätilöinä toimivien valtioitten edustajat kukin vuorollaan vakuuttavat, että sanktioitten tarkoituksen on suojella Libyan siviilejä, ”eikä yhtään tuumaa Libyan maasta miehitetä sen varjolla”, kuten Libanonin YK:n lähettiläs mainitsi.

GADDAFI vakuutti heti saatuaan tiedon YK:n päätöslauselman hyväksymisestä, että hänen lupaamansa tulitauko on ohi ja että hänen joukkonsa iskevät Benghaziin välittömästi. Silminnäkijöitten mukaan Libayn ilmavoimat tekivät ainakin kolme ilmaiskua Benghaziin torstaina, ja kiivaita taisteluja käytiin sinne johtavalla tiellä. Gaddafi lupaa ”sotilaitten kulkevan talosta taloon etsien aseita, eikä niitä piilottelevia kohtaan tunneta säliä eikä armoa, muilla ei ole mitään pelkäämistä”, hän vakuutti. Gaddafin joukoilla on kiire päästä kaupunkiin ja saada joukkonsa pois avoimesta maastosta, joka ei tarjoa juuri mitään suojaa ilmaiskuja vastaan.

BENGHAZIN 670 000 asukkaan kaupungissa ihmiset tungeksivat kaduille osoittaen iloaan tunnettuun itämaiseen tapaan laulaen ja tanssien ja makeisia jaellen. Lähipäivät osoittavat, miten tilanne kehittyy ja oliko ilo ennen aikainen.
Libyan puolustusministeri varoitti vakavista vastatoimista ennen päätöslauselman hyväksymistä ja ilmoitti, että meri- ja lentoliikenne Välimerellä ovat vaarassa, ja kaikki, sekä siviili- että sotilaslaitteet, ovat Libyan vastatoimien kohteina.
Libyan sisällissota on ainakin saamassa kansainvälistä väriä ja lisää tuhoa ja kuolemaa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=212699

2. JAPANIN atomiteollisuuden asiantuntijat ja insinöörit työskentelevät yhdessä ulkomaisten asiantuntijoitten kanssa saadakseen Fukushiman Daiichin atomivoimalan kuusi reaktoria hallintaansa. Ylikuumenneita uraanisauvoja, osa niistä käytettyjä ja erillisiin lauhdealtaisiin varastoituina, pyrittiin jäähdyttämään helikoptereista laskettujen vesisuihkujen avulla siitä huolimatta, että lentäjät vaarantavat terveytensä lentäessään alueilla, joissa säteily on noussut osin hengenvaaralliseksi. Saman kohtalon joutuvat vielä enemmän kohtaamaan voimaloissa työskentelevät työntekijät, joiden määrää välillä pienennetään.
SEURAAVAKSI insinöörit aikovat kytkeä sähkövirran ainakin kahden reaktorin pumppuihin, jotta ne alkaisivat työntää jäähdytysvettä reaktoreihin. Kuitenkaan ei ole mitään varmuutta siitä, että pumput toimivat tai että vesijohdot pumpuista reaktorikammioihin ovat ehjät. Kaikkea on kuitenkin kokeiltava, sillä tilanne pahenee päivittäin. Mitään nopeaa ratkaisua ei ole näköpiirissä, ja kaiken taustalla on viimeinen mahdollisuus haudata koko laitos reaktoreineen vahvan betonikerroksen sisään, kuten Chernobylissä tehtiin.
Kiireisimpänä toimena on kuitenkin jäähdytysveden saaminen käytettyjen uraani/plutonium sauvojen lauhdealtaisiin, viranomaiset toteavat.

USA:n Ydinvoiman valvontakomission puheenjohtaja Gregory Jaczko sanoi Vakoisen Talon tilaisuudessa, että päämääränä on saada reaktorit toimimaan mahdollisimman pian, mutta että uraanisauvojen jäähdyttäminen voi viedä viikkoja. Mitään nopeaa ratkaisua ongelmalle ei siten ole tarjolla, mutta kuumentuneet uraanisauvat sekä reaktoreissa että lauhdealtaissa on saatava ensin jäähtymään säteilyn alentamiseksi, mikä antaa mahdollisuuden työskennellä laitoksessa ilman terveysriskiä, on viranomaisten määritelmä tilanteesta.
Säteilymittauksen Tokiossa eivät ole vielä ainakaan antaneet hälyttäviä lukemia, mikä rauhoittanee kansaa, mutta ei poista mahdollisuutta tilanteen huononemisesta. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=212720

3. Libyan ja Japanin ongelmien lisäksi maailman tietoisuuteen on nousemassa kasvava jännitys Bahrainissa, jonne Saudi Arabia lähetti sotilaitaan ja panssareitaan tukemaan yksinvaltiaan ponnisteluja säilyttämään sisäinen rauha ja valta öljyrikkaassa maassa. Bahrainin suurin oppositioryhmittymä vaati torstaina Saudi Arabiaa vetämään joukkonsa pois maasta. Wefaq-ryhmittymän johtaja sheikki Ali Salman vaati Al-Jazeerab puhelin-haastattelussa YK:ta tutkimaan hallituksen tapaa murskata mielenosoitus Pearl-aukiolla käyttäen tankkeja ja helikoptereita mielenosoittajien karkottamiseksi. Hallituksen joukot pidättivät kuusi mielenosoittajaa. Tilanne oli niin poikkeava, että jopa USA:n hallitus kritisoi hallituksen tapaa mielenosoituksen hajottamiseksi.

TILANTEEN vaarallisuutta osoittaa se, että Iranin hallitus puuttui siihen virallisesti lausunnossaan, jossa sanotaan mm.: ”Miten kukaan voi hyväksyä sitä, että hallitus kutsuu vieraan vallan asevoimia alistamaan oman kansansa tahdonilmauksia”, sanoi Iranin ulkoministeri Ali Akgar Salehi kirjeessään YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonille ja sanoi saman arabiliiton Islamic Conference järjestön kokouksessa.
Monet länsivallat ovat kehottaneet kansalaisiaan poistumaan Bahrainista ja Englanti järjesti siellä lomaileville briteille matkan Dubaihin.
Oppositio haluaa parlamentaarista monarkiaa, jossa parlamentti valitaan yleisillä vaaleilla. Maan hallituksen jäsenet nimittää kuningas neuvottelematta puolueitten kanssa.
Mielenosoitusten taustalla on Bahrainin shia-enemmistön, joka määrä on 60 % väestöstä, syrjiminen avainvirkoja ja hallituspaikkoja jaettaessa.

Hallituksen joukot karkottivat mielenosoittajat torstaina Manaman Pearl-aukiolta jättäen vain rikkonaisia telttakankaita ja ihmisten asumisjätteitä todistamaan heistä. Sotilaat tarkastivat autot, jotka pyrkivät Manaman liikealueille, joka oli mielenosoittajien kohteena, mutta jonne heitä ei päästetty. Armeija kielsi keskiviikkona kaikki mielenosoitukset ja asetti ulkonaliikkumiskiellon kaupungissa 16.00 seuraavaan aamuneljään saakka.
Pääoppositiolehti Al-Wasat toimittaja Mansoor Al-Jamri sanoo lehden keskeyttäneen toimintansa siviilipukuisten poliisien saarrettua sen toimistot. Hallituksen joukot ovat pidättäneet oppositiojohtajia, Hag-puolueen johtajan Hassan Muchaiman ja Wafan johtajat Abdel Wahhab Husseinin, jotka vaativat kuninkuuden lopettamista maassa.

YK:N ihmisoikeuskomissaari Genevessä Navi Pillay esitti huolensa armeijan laittomasta sairaaloiden miehittämisestä syyttäen sotilaita ja poliiseja summittaisesta kansalaisten surmaamisesta, pahoinpitelystä, pidätyksistä sekä lääkintähenkilöstön pieksemisestä.
USA:n ulkoministeri Clinton kritisoi saudikuninkaan Bahrainiin lähettämiä joukkoja, että toimi oli väärillä raiteilla. USA:n kritiikki on vahvan sensuurin alainen, sillä Yhdysvalloilla on suuri laivastotukikohta Bahrainissa, eikä se halua menettää sitä. (JP, F Richter, L Noueiheid)

4. UUTISOTSIKOITA
- Syyrian ulkoministeri Walid Muallam lensi Iraniin keskustelemaan Bahrainin tilanteesta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=212708
- Amnesty International tuomitsee tavan, millä Syyrian hallitus murskasi rauhallisen mielenosoituksen Damaskoksessa. He vaativat poliittisten vankien vapauttamista.(JP)
- Islamin foorumi demokratian puolesta johtaja USA:ssa Zuhdi Jasser kertoo JP:n toimittajalle, ettei demokratia voi olla samaan aikaan kuin poliittinen islam. Zuhdi on huomattava lääkäri sekä sisäelinten ja radiocardeologian asiantuntija ja muslimi. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=212706
- Pääministeri Netanyahu vakuutti CNN:n haastattelussa, että vain ilmaiskujen pelko voi pysyttää Iranin ydinasehaaveet. Toisaalta hän sanoi, että Hamasin ja Fatahin suunnitelma yhteishallituksesta hautaa toiveet rauhansopimuksesta. Pääministeri sanoi, että Iranilla on rikastettua uraania kolmea ydinpommia varten. Hän vakuuttaa, että vain sotilaallisten iskujen kautta Iran voidaan pysäyttää tuhoamalla sen uraanin rikastuslaitokset. Hän esitti pelkonsa, että saudien suurimpana huolena on Iranin nouseva valta, mikä voi pakottaa Saudi Arabian epätoivoisiin päätöksiin. Koska Saudit toimittavat valtaosan maailman öljystä, asia koskee koko maailmaa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/netanyahu-only-fear-of-possible-strike-could-stop-iran-s-nuclear-progress-1.349942
- Palestiinalaisia vastaan hyökättiin Länsirannan setlementissä, otsikoi haaretzin websivu uutisen, jonka mukaan parikymmentä naamioitua miestä ajoi juutalaisyhteisön sisään, jossa työskenteli arabeja rakennustyömaalla. He pahoin pitelivät juutalaisvartijan, joka pyrki estämään heitä, ja sen jälkeen hakkasivat teräsputkilla arabityöntekijöitä lisäksi potkien heitä heidän kaaduttuaan maahan iskujen seurauksena. Tämä ”sankariteko” oli seurausta PA:n ottamasta linjasta, jolla palestiinalaisia kielletään työskentelemästä juutalaisten rakennuksilla ja yhtiöissä, varsinkin Juudeassa ja Samariassa. Haaretzin otsikointi antaa väärän kuvan tilanteesta. Huolimaton lukija ymmärtää, että ”setlerit” hyökkäsivät arabeja vastaan. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/palestinians-attacked-at-west-bank-settlement-as-tensions-rise-1.349779
- Purim-loma alkaa Jerusalemissa sunnuntaina ja jatkuu maanantaina, toisilla alueilla alkaa lauantaina ja jatkuu sunnuntaina. Sitä edelsi Esterin paastopäivä, jota tänä vuonna vietettiin torstaina. Tässä tulee huomioida, että juutalaisten päivä alkaa edellisen päivän auringon laskusta, mikä sekoittaa tottumattomia. Yhteydet Juudean ja Samarian alueille on katkaistu lomapäivien ajaksi. Tämä on entistäkin tärkeämpää nyt, kun arabien väkivalta on kasvamassa jännityksen kohoamisen mukana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142963

Thursday, March 17, 2011

TORSTAI 17.03.11

1. JAPANIN ydinonnettomuus 9.0 asteen maanjäristyksen ja sen seurauksena syntyneen tsunamin vaurioittamassa Daiichin atomivoimalassa Fukushimassa kehittyneen potentiaalisesti massiivisen katastrofin estämiseksi Japanin ydinvoimalaviranomaiset pyrkivät tekemään kaikkensa USA:n antaman avun turvin saadakseen tilanteen hallintaan.
Vaarallisin tilanne on kehittynyt reaktorissa no 3, jonka varastoaltaisiin oli varastoitu käytettyjä uraanisauvoja. Niitä säilytettiin veden täyttämissä altaissa, mutta reaktorirakennuksessa sattunut räjähdys ja tulipalo vaurioitti altaita paljasten osan uraanisauvoista, jotka edelleen korkeasti radioaktiivisina kuumenevat ilman jäähdytystä ja säteilevät radioaktiivisuuttaan ilmaan. Nämä uraanisauvat ovat plutoniumin ja uraanin sekoitusta (Mox), mikä hallitussa normaalireaktiossa tuottaa enemmän lämpöä, mutta hallitsemattomana päästää ilmaan plutonium-partikkeleita, jotka hengitysteihin päästyään joutuvat keuhkoihin tai maksaan ja sieltä verenkierron kautta luuytimiin, jossa ne voivat jatkaa säteilemistään koko ihmisen loppuiän aiheuttaen syöpäkasvaimia luuytimissä ja muualla ruumiissa.

YDINVOIMALAN työntekijät yrittivät pudottaa vettä helikopterien kuljettamilla säiliöillä, mutta reaktorin läheisyydessä havaittu vaarallisen korkea säteilymäärä pakotti ainakin aluksi luopumaan suunnitelmasta. Viimeiset tiedot kertovat, että operaatiota jatketaan. Toisena vaihtoehtona suunniteltiin vesitykkien käyttöä varastoaltaiden täyttämiseksi ja uraanisauvojen jäähdyttämiseksi, mutta voimakkaat vesisuihkut voisivat vaurioittaa uraanisauvoja.
Ydinvoimalan henkilökunnan valtaosa poistettiin välillä ja jätettiin vain 50 keskeistä työntekijää paikalle, mutta henkilökuntaa on välillä komennettu takaisin voimalaan. Säteilymäärät reaktorien lähettyvillä vaihtelevat, minkä johdosta tilanne muuttuu kaiken aikaa.
Suurin uhka aiheutuu mahdollisuudesta, että uraanisauvat alkaisivat kuumennuttuaan liikaa sulaa ja polttaa aukkoja niitä suojeleviin paksuihin terässeiniin. Tämä paljastaisi korkeasti radioaktiiviset sulaneet sauvat, jotka voisivat vapaasti levittää säteilyään ympäristöönsä.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=212532

JAPANIN viranomaiset kehottivat asukkaita 20 km:n säteellä ydinvoimalasta siirtymään kauemmas, ja 30 km:n säteellä pysymään sisätiloissa, mutta USA:n viranomaiset suosittavat 80 km:n suojavyöhykettä. Daiichin ydinvoimala sijaitsee 240 km:n päässä pääkaupungin Tokion alueesta, jossa asuu n.13 miljoonaa asukasta. Säteilymäärät eivät ole siellä nousseet hälyttävästi, mutta useiden maitten lähetystöt ovat lähettäneet henkilökuntansa perheitä kotimaihinsa. Vaikka uutiset keskittyvät seuraamaan reaktorien 3 ja 4 tilanteen kehittymistä, viranomaisten mukaan kaikki voimalan kuusi reaktoria ovat vaaratilanteessa. Seuraavassa linkissä yhteys artikkeliin, jossa tutkitaan vaarallisen korkean säteilyn vaikutuksista ihmiseen. http://www.jpost.com/Features/FrontLines/Article.aspx?id=212225

Japanin kansallinen poliisijärjestö vahvistaa keskiviikkona iltapäivällä, että katastrofin jälkeen 12 prefektuurissa on löydetty 4 314 kuollutta, mutta 8 606 ihmistä on edelleen kateissa. Japanin Punaisen Ristin lääkäri Takanori Watanabi vahvistaa Otsuchissa, että tämän alhaalla sijaitsevan kaupungin 17 000:sta asukkaasta puolet on edelleen kateissa.
Japanin atomivoimaloiden ongelmat ovat herättäneet maailmanlaajuisen keskustelun ydinvoiman turvallisuudesta. Lukuisat maat ovat arvioimassa uudelleen ydinohjelmansa mielekkyyttä sekä aloittaneet toimivien laitostensa turvallisuustarkastukset.
Asia on ajankohtainen Israelissa, jonka naapurimaista useat suunnittelevat omia reaktoreitaan, osa aivan lähituntumaan kuten Jordania. Alue tunnetaan maanjäristysalttiina, jossa ne ovat yleisiä ja jossa suurta järistystä odotetaan koska vain.
USA:ssa varoitetaan myös suuren maanjäristyksen mahdollisuudesta aivan lähi aikoina.
http://www.foxbusiness.com/on-air/cavuto/transcript/major-earthquake-north-america-imminent

2. ISRAELIN merivoimien tiistaiaamuna pysäyttämän ja Ashdodin satamaan ohjaaman Victoria-aluksen kuljettama koko 50 tonnin asearsenaali asetettiin satama-alueelle näytteille tarkoituksena kehittää asiasta suuren luokan lehdistöesittely kansainvälisille uutistoimistoille. JP:n artikkelin mukaan tilanne kuitenkin kehittyi farssiksi avainministeriöitten pyrkiessä saamaan tähtiosan näytelmässä.
Ensin apulaisulkoministeri Danny Ayalon kutsui lehdistön paikalle 13.00 aikoihin, joiden edustajia kehotettiin tulemaan paikalle klo 12.00, kuten useimmat tekivätkin, olihan kysymys tärkeästä kansainvälisestä uutisaiheesta.
Mutta sitten puolustusministeri Ehud Barak havaitsi, että hänenkin piskuinen Azmaut-puolueensa tarvitsee julkisuutta ja kutsui lehdistön paikalle 06.15, ilmeisesti koordinoimatta aikatauluaan ulkoministeriön tai muittenkaan kanssa.

KOKO AIKATAULU meni sekaisin, kun pääministeri Netanyahu havaitsi saman kuin Barak ja ilmoitti tulevansa myös satama-altaalle vilkuilemaan merkittävää asekokoelmaa.
Hän ilmoitti tulevansa paikalle 13.30. Barak ilmoitti silloin tulevansa paikalle Netanyhaun kanssa, ja seurueeseen liittyi tiedotusministeri Yuli Edelstein. Ayalon peruutti osanottonsa.
Netanyahun tulo mukaan kuvioihin aiheutti äärimmäisen tiukan turvallisuustarkastuksen, minkä johdosta journalistit joutuivat seisomaan kuumassa auringossa vetelehtien ja hikoillen 90 minuuttia, ne heistä, jotka eivät luovuttaneet.

IRANIN ”Israelin armeijalle” toimittamien aseitten määrä oli tosiaan merkittävä, ja kruununa niiden yllä oli kuusi C-704 tutkaohjattua maalta merelle ohjusta, joilla Hamas olisi pystynyt häiritsemään Israelin merivoimien alusten liikkeitä rannikkonsa edustalla, edellyttäen että sillä oli joku farsin-kielinen asiantuntija käytössään, ja että he oppivat käyttämään ohjuksen ohjauksessa tarvittavaa tutkalaitteistoa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=212459
Apulaisulkoministeri Ayalon varoitti tällaisten asetoimitusten vaarantavan koko alueen voimatasapainon. Hän sanoi, että tämän johdosta Israelin tulee tutkia uudelleen Iranin asetoimitusten kulkureitit, jotka hakevat yhä hienovaraisempia tapoja ohittaa Israelin ja USA:n merivoimien mahdolliset tarkastukset merellä. Netanyahu selitti, että aselastin kaappaaminen oli vastaus niille, jotka kritisoivat Israelin Gazaan menevien alusten tarkastuksia.
TURKKI pakotti Iranilaisen rahtikoneen laskeutumaan lentokentälleen tarkastusta varten, mutta totesi asiantuntijoitten tarkastuksen jälkeen, että koneessa todella oli 150 tonnia ruokatarpeita eikä aseita tai ydinlaitoksen varaosia, kuten epäiltiin. Kone sai jatkaa matkaansa Syyriaan.

3. SYYRIASSA kokoontui arviolta 150 ihmistä Ottoman-ajan keskustorille Marjeh aukiolle. Mielenosoitus oli tarkoitettu Bashar Assadin hallitusta vastaan, jota vaadittiin vapauttamaan arviolta 3000 – 4000 poliittista vankia, monet heistä ilman oikeudenkäyntiä. Heitä on koottu kurdeista, ääri-islamin kannattajista ja ei-uskonnollisista aktivisteista, jotka vaativat Baath-puolueen ja alawite-heimon yksinvallan lopettamista maassa.
MIELENOSOITUS alkoi ja jatkui rauhallisena osanottajien hyvin muistaessa, miten Basharin isä Hafez Assad murskasi Muslimiveljeskunnan toiveet saada valtaa maassa vuonna 1982 Haman kaupungissa. Raportit tapahtumasta ovat olleet hajanaisia – journalisteja ei kutsuttu seuraamaan tilannetta – mutta armeija käytti ilmeisesti myrkkykaasua kokonaisten kapinallisten kaupunginosien asukkaitten surmaamiseen, minkä jälkeen rakennukset tuhottiin ja alueet tasoitettiin puskutraktoreilla. Arviolta 13 000 asukasta surmattiin tässä operaatiossa. Toiseksi mielensoittajat tuntevat nuoren presidenttinsä ihmistunteista ja –hengistä piittaamattoman mielenlaadun hänen aiempien salamurhiensa johdosta. He tiesivät, mikä kiinnisaatuja eri tavoin ajattelevia odottaa.
ITAMAR RABINOVICH, entinen Washingtonin lähettiläs ja Syyrian kanssa neuvotellut diplomaatti, todistaa edellä esitetyt tosiasiat lisäten, että kaikesta huolimatta Bashar Assadin hallitus nauttii tiettyä arvonantoa alueella. Hänen isänsä Hafez Assad tunnettiin taitavana juonittelijana, joka taitavasti pelasi alueella toimivia suurvaltoja toisiaan vastaan, ja jota sen vuoksi pelättiin enemmän kuin hänen asemansa olisi edellyttänyt.
Damaskoksen mielenosoituksen luonne muuttui ratkaisevasti, kun Assadin poliisit hyökkäsivät pamppuineen väkijoukkoon hakaten ja pahoinpidellen jokaista eteen tulevaa. He pidättivät arviolta 35 mielenosoittajaa, joita koottiin ikkunattomiin kuljetusvaunuihin ja vietiin jonnekin. Washingtonissa sijaitsevan Human Rights Watch virkailijat sanovat, että Syyrian viranomaiset ovat yksi pahimmista ihmisoikeuksien polkijoista maailmassa. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- Egyptissä valmistaudutaan uuden perustuslain äänestystä varten, mutta uudistuksia maassa vaativat syyttävät, että esitys on keskeneräinen eikä tarpeeksi tutkittu. (JP)
- Hamasin poliisi jatkoi ”day of rage” mielenosoituksen jälkeen aloittamiaan eriäviä mielipiteitä hautovien etsimistä ja pidätyksiä Gazassa. Poliisit tunkeutuivat Gazan yliopistoon ja siellä sen presidentin toimistoon syyttäen häntä kapinan lietsomisesta. Poliisit olivat aiemmin tulleet yliopistoalueelle piesten ja pidättäen opiskelijoita. Tiistain mielenosoituksessa haavoittui ainakin 50 ihmistä poliisien kovista otteista. Mielenosoituksen tarkoituksena oli saada Hamasin ja Fatahin välinen ristiriita loppumaan. Abbas ilmoittaa olevansa valmis matkustamaan Gazaan keskustelemaan asiasta Haniyehin kanssa. (JP)
- Abbas sanoo JP:n uutisen mukaan odottavansa malttamattomana tietoja, ketkä suorittivat Itamarissa 5-jäsenisen Fogelin perheen raakalaismaisen murhan. Hän syyttää Israelin viranomaisia, että he kertovat kansalle palestiinalaisten suorittaneen murhan ennen kuin heillä on mitään todisteita asiassa. Toiseksi hän lupaa PA:n avustavan tutkimuksissa. Samassa hengenvedossa Abbas kuitenkin lataa täys-laidallisen ”setlereitä” vastaan: ”Setlerit suorittavat päivittäin rikoksia palestiinalaisia vastaan – mikä ei kylläkään oikeuta tätä murhaa – mutta tämä tarkoittaa, että ne ovat myös rikoksia. Kansainvälisen yhteisön tulee tiedostaa, että ”setlerit” hyökkäävät kyliin, moskeijoihin, taloihin ja oliivilehtoihin joka päivä”, Abbas ryöpytti. (JP)
- Poliisi hajotti suurimman koskaan löydetyn salakauppa- ja huijaus- ja kiristysrenkaan Israelissa pidättäen 24 epäiltyä renkaan jäsentä. Israelin vankilaoloja kuvannee se, että renkaan johtaja David Ezra istuu vankilassa, josta käsin hän ohjasi operaatioita yhdessä toisen vapaalla jalalla toimivan kanssa. Ei tämä ole mitenkään tavatonta, myös Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivät terroristit ohjaavat operaatioitaan selleistään käsin käsipuhelimien ja vankiloissa vierailevien omaistensa avulla. (JP)
- Poliisi pidätti 6 Nasaretin asukasta syytettyinä poliisin tulittamisesta marraskuussa. Umm el-Fahmissa poliisi jatkaa laittomien aseitten takavarikoimista. (JP)
- Uudet maahanmuuttajista yhä useammat valitsevat asuinpaikkansa Jerusalemista, mikä on hyvä, sillä pääkaupunki kärsii muuttotappioista. (JP)
- Muammar Gaddafin joukot valmistelevat hyökkäystä Benghaziin, mikä onnistuessaan lopettaisi opposition merkittävän vastarinnan. Länsivaltojen suunnittelemat vastatoimet taitavat myöhästyä vain toteamaan tapahtuneen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=212546
- Egypti ilmoittaa jatkavansa kaasutoimituksia Israeliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142954
- Amerikan kristityt ovat lopultakin huomanneet, että heidän veljiään ja sisariaan vainotaan ja murhataan Lähi Idässä muslimien toimesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142953
- Bahrainissa, jonne saudit lähettivät sotilaita ja panssareitaan ja lisää tulee Kuwaitista ja UAE:sta, poliisit surmasivat useita mielenosoittajia, jotka surmasivat yhden saudisotilaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142936
- Hillary Clinton pyysi Egyptin sotilasjuntan johtajalta marsalkka Tantawilta lupaa käyttää Egyptin lentokenttiä lentokiellon valvomiseksi Libyassa. DF arvioi, että sen lisäksi tarvittaneen maavoimien hyökkäyksiä Gaddafin joukkoja vastaan. http://www.debka.com/article/20772/
- Tässä IDF:n vastaus Fatahin kiihottamiin murhiin. Sotilaat pelastivat yhdessä ”setlerien ” kanssa vastasyntyneen palestiinalaisnaisen vauvan hengen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4043536,00.html

Wednesday, March 16, 2011

KESKIVIIKKO 16.03.11

1. ISRAELIN merivoimien Flotilla 13 kommandojoukot, jotka tunnetaan nimellä Shayetet, lähestyivät pimeyden suojassa Latakian satamasta Syyriassa lähtenyttä Victoria-alusta, joka oli kiertänyt Kyproksen pohjoispuolelle käväisten hämäystarkoituksessa turkkilaisessa Mersin satamassa. Kommandojoukot eivät tarkoin tienneet, mitä aluksessa oli, mutta kahden iranilaisen sotalaivan vierailu Latakian satamassa pari viikkoa sitten herätti epäilyksiä, että laivojen käynnit siellä liittyivät toisiinsa.

VICRORIA-aluksen ollessa n. 320 km:n päässä Israelin rannikosta kommandojoukkojen johtaja otti yhteyden aluksen kapteeniin pyytäen lupaa kommandojoukoille nousta alukseen, mihin kapteeni suostui. Laivan omistaa saksalainen yhtiö, sen on vuokrannut käyttöönsä ranskalainen yhtiö ja se purjehti Liberian lipun alla. Ulkoministeriö informoi jokaista kolmea maata ennen kommando-joukkojen nousemista alukseen.

PÄÄMINISTERIN annettua lopullisen luvan Victorian miehittämisestä kommandojoukot siirtyivät siihen nopeakulkuisista pikaveneistään aikaisin tiistaiaamuna kohtaamatta vastarintaa aluksen miehistön taholta. Lastin pikainen tarkastelu ja epäilyttävien raskaitten ja tukevasti lukittujen 39 puulaatikon avaaminen todisti, että operaatio oli täysin aiheellinen. Lastissa oli runsaasti erilaisia aseita n. 50 tonnin painosta. Aluksen miehistö ei ilmeisesti ollut tietoinen vaarallisesta lastista, mutta kapteenin uskotaan tienneen siitä jotain lastiluettelon perusteella. Ulkoministeriön taholta painotetaan, etteivät aluksen omistajamaa Saksa eikä sen käyttäjämaa Ranska olleet mitenkään osallisina aseitten kuljetukseen.

ALUSTAVA TARKASTELU merellä kertoi, että aseitten joukossa oli 60:n ja 120:n mm:n kranaatteja sekä Kiinassa suunniteltuja, mutta Iranissa valmistettuja C-704 maalta merelle ohjuksia, farsiksi Nasr, joita tarkastelun perusteella havaittiin kaksi. Niiden räjähdekärki on 130 kg ja kantomatka laserilla ohjattuina 35 km. Mukana oli farsinkielinen ohje ohjuksen käyttämisestä, mikä antaa lisätodisteen siitä, että aseet tulivat alun perin Iranista.
Lastin määränpääksi ilmoitettiin Aleksandria Egyptissä, mutta se ohjattiin Ashdodin satamaan Israelissa, jossa aluksen lasti tarkastetaan. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=212322

2. ISRAELIN merivoimat ovat siepanneet suurempia aselasteja kuin Victoriassa löydetty, mutta C-704 ohjusten löytyminen lastin joukosta antaa sille erityistä painoarvoa. Tällä ohjuksella pystytään tehokkaasti häiritsemään Israelin merivoimien liikkeitä Välimerellä ja ne vaarantavat Välimeren rannikolla Haifan edustalle rakennettuja öljynporauslauttojen ja niiden kaasujohtojen toimintaa, jonka arvioidaan alkavan 2012-2013 vaihteessa.

VUONNA 2009 Shayetet kommandojoukot nousivat kapteenin luvan saatuaan Francop-alukseen ottaen aluksen miehistön valvontaansa lastin tarkastuksen ajaksi. Tässä aluksessa oli 36 konttia painoltaan 500 tonnia, joista löydettiin 9000 kranaattia, 3000 Katyusha-rakettia, 20 000 käsikranaattia sekä puoli miljoonaa ammusta, kaikki piilotettuina polyeteenisäkkien taakse. Aselasti oli lähetetty iranilaisesta Bandar Abbas satamasta egyptiläiseen satamaan, jossa se purettiin ja lastattiin edelleen Francop-alukseen.
Vuonna 2010 Italia löysi Syyriaan menevän aluksen latista BDX-räjähdysainetta, jota käytetään Hizbullahille tarkoitetuissa raketeissa. Vuonna 2009 Egyptin viranomaiset kieltäytyivät purkamasta Syyrian menevän aluksen lastia, jonka Maltalla purettuna havaittiin sisältävän ammuksia ja materiaaleja aseitten valmistamiseksi. Tammikuussa 2010 Kypros pysäytti Monchegorsk aluksen, jossa oli tykistö- ja kranaattiammuksia. Vuonna 2003 Israelin merivoimat pysäyttivät kalastusaluksen Abu Hasan Haifasta länteen. Siinä oli räjähteitä ja sytytyslaitteita, 25 Katyusha-rakettia Libanonista Gazaan sekä ohjeet itsemurhapommittajille. Vuonna 2002 Israelin merivoimat pysäyttivät Punaisellamerellä Karine A laivan, jonka 50 tonnin aselastia esiteltiin näyttävästi Ashdonin satamassa. (JP), Yaakov Kate 16.03.2011)
http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=212349

3. PALESTIINALAISTEN ”vihan päivä” (day of rage) ei onnistunut aivan lupausten ja mielenosoittajien toiveitten mukaan Gazassa, sillä Hamasin poliisi hajotti mielenosoituksen kovin ottein tiistai-iltana. Silminnäkijät kertovat, että siviiliasuiset poliisit hakkasivat mukana olleita puukartuilla ja hajottivat heidän pystyttämiään telttoja.
Poliisit hakkasivat ja pahoinpitelivät myös mielenosoitusta seuraamaan tulleita journalisteja takavarikoiden joittenkin kamerat ja muistilehtiöt.
Mielenosoitus oli suurin Gazassa pitkään aikaan järjestetty, ja siihen osallistuivat monet erikokoiset ja eri ideologiaa edustavat järjestöt ja nuorisoryhmät. Esikuvat oli saatu arabimaailmaa horjuttavista mielenosoituksista eri maissa ja niistä kerrottiin internetin kautta lähinnä FaceBookin välityksellä.
Iskulauseina olivat pyynnöt kuten: ”Oh Abbas, Oh Haniyeh, me haluamme kansallista yhtenäisyyttä”, ”Kansa haluaa jakaantumisen lopettamista”, ja ”Yksi lippu, ei kahta”.

Jotkut mielenosoittajista vakuuttivat pysyvänsä Gazan keskusaukiolla, kunnes Abbas ja Haniyeh ovat sopineet keskinäiset riitansa.
Hamasin poliisit kutsuivat megafoneilla kansaa ottamaan osaa mielenosoitukseen.
Hamasin pääministeri Haniyeh kutsui Abbasin kiireelliseen neuvotteluun sovinnon aikaan saamiseksi Hamasin ja Fatahin välille. Hän sanoi kannattavansa kansan vaatimuksia. ”Palestiinan hallitus on ilahtunut nähdessään massojen vaativan sovintoa. Hallituksemme ei koskaan halunnut hajaannusta eikö aiheuttanut sitä,” Haniyeh vakuutti.

RAMALLAHISSA satoja nuoria kokoontui kaupungin Manara-aukiolle huudellen sovintoa vaativia iskulauseita Hamasin ja Fatahin välille.
FaceBook kampanjan yksi johtajista, Mahmoud Taha, vakuutti protestoijien pysyvän aukiolla, kunnes osapuolet ovat sopineet keskeiset riitansa, jonka hän sanoi vahingoittavan Palestiinan kansaa. Abbas ilmaisi myös kannattavansa kampanjaa lisäten, että yhteistoimintaa tarvitaan ”miehityksen” lopettamiseksi. (JP, Kh A Toameh)

4. ISRAELIN laillisia oikeuksia Juudeaan ja Samariaan tarkastelee Moshe Dann ynetnews websivulla otsikolla ”Are setlemenst illegal?” (Ovatko setlementit laittomia?)
Hän käy läpi tunnettua Israelin valtion syntyhistoriaa todeten, miten se perustui Kansainliiton 1922 päätökseen kansallisen kodin perustamiseksi juutalaisille, minkä käytännön toteutus uskottiin Englannin hallitukselle v. 1917 Balfourin julistuksen pohjalta. Eri vaiheitten jälkeen, jossa Englannin Palestiinaa hallinnut sotilashallinto teki voitavansa estääkseen sen toteuttamisen itsekkäitten motiiviensa vuoksi, joista öljy oli keskeisin, Israel julistautui itsenäiseksi toukokuussa 1948, minkä YK vahvisti, mutta ilman tunnustettuja rajoja.

DANN käy läpi ns. Genevan konventin päätöksen GC IV, varsinkin sen kohdan 49, jonka väitetään rajoittavan Israelin oikeuksia Juudeaan ja Samariaan.
HÄN toteaa, että Englannin mandaattivallan aikana sotilashallinnon tuli sallia ja rohkaista juutalaisten rakentavan kaikkialle sille luvatulla alueella. Kuitenkin käytännössä juutalais-johtajat suosittelivat rakentamista vain alueille, joissa oli vähän tai ei ollenkaan arabi-asukkaita.
Täten maan rannikkoalueet saivat runsaan juutalaisasutuksen Juudean ja Samarian kustannuksella, jonne rakentaminen aloitettiin turvallisuussyistä vasta 1973 sodan jälkeen.
Israelin itsenäisyysjulistuksen johdosta 1948 Egypti, Jordania ja Syyria kahden muun arabimaan tukemina pyrkivät ajamaan juutalaiset mereen onnistumatta siinä. Sotaa seuraavassa tukitaukosopimuksessa 1949 Egypti sai pitää miehittämänsä Gazan ja Jordania miehittämänsä Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäosan, Syyria sai pitää Golanin.

TILANNE jatkui vuoteen 1967, jolloin Israel puolustussodassa vapautti Gazan ja Juudean ja Samarian ja Jerusalemin itäosat miehityksestä kuten myös Golanin kukkulat.
YK:n turvallisuusneuvosto käsitteli Palestiinan asiaa turvallisuusneuvoston istunnossa, jonka tuloksena saatiin UNSC päätöslauselma no 242. Siinä vahvistetaan ”Israelin laillisuus sekä oikeus tunnustettuihin ja turvallisiin rajoihin” määrittelemättä niitä tarkemmin. Siinä puhutaan vain valtioista, ei poliittisista tai kansallisista järjestöistä.
DANN toteaa, että YK perustaa Israelin laillisuuskäsityksensä 1967 ja 1973 sodissa vapauttamistaan alueista Punaisen Ristin Kansainvälisen Komitean (ICRC) määritelmään vuodelta 1971, jonka perusteita se ei ole suostunut paljastamaan. Vaikka ICRC on yksityinen järjestö, sille annettiin GV IV päätösten valvonta kuten myös niiden tulkinta, joitten perusteella YK on määritellyt Israelia koskevat päätöksensä.

PROFESSORI Michael Newton Vanderbilt Yliopistosta, joka tunnustetaan kansainvälisen lain erikoistuntijana, toteaa, että koska Jordania luopui vaatimuksistaan Juudeaan ja Samariaan 1988 ja solmi rauhan Israelin kanssa 1994, kuten myös Egypti 1979, Israel ei miehittänyt vieraan valtion aluetta eikä ole siirtänyt sinne asukkaitaan pakolla, sillä on täysi laillinen oikeus Juudeaan ja Samariaan. Dann viittaa vielä arabimaitten aloitteesta tehtyyn Rooman päätökseen vuodelta 2002, jonka ainoana tarkoituksena oli osoittaa Israelin pakolla siirtäneen asukkaitaan Juudeaan ja Samariaan, mikä GV 48 mukaan on sotarikos. Mitään pakkosiirtoa ei kuitenkaan tapahtunut, joten syytös kaatuu omaan mahdottomuuteensa.
Syyrian kanssa Israelilla on voimassa aselepo, joten maat ovat muodollisessa sotatilassa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4042927,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
- Sosiaalivirkailijat jatkavat lakkoaan jo 11. päivää, vaikka neuvotteluissa on edistytty.
- Iran kieltää lähettäneensä aselaiva Victorian Egyptiin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4043043,00.html
- Haaretzin kolumnisti Gideon Levy on yksi niistä itseään vihaavista juutalaisista, jotka häpeilemättä lokaavat maansa imagoa ulkomailla. Hän syyttää Israelia palestiinalais-alueitten miehityksestä ja tyranniasta sen asukkaita vastaan. Hän puhui kutsuttuna Trinity College yliopiston apartheid-tilaisuudessa Irlannissa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4042816,00.html
- Jerusalemin Maat järjestön aktivisti Aryeh King syytti Netanyahua 8:ssa Jerusalem vuosikonferenssissa Jerusalemin jakamisesta käytännössä. Hän totesi, että kahdeksan pääkaupungin lähiötä ovat kiellettyjä juutalaisilta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142929
- Liikemies ja market-ketjun omistaja Rami Levy kävi tapaamassa terroristien surmaaman Fogelin perheen eloon jääneitä kolmea lasta ja heidän isovanhempiaan, jotka ottivat pienet orpolapset huostaansa. Levi täytti heidän jääkaappinsa runsailla eväillä ja lupasi tehdä niin tästä lähtien. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142926
- ”Voisiko kukaan edes kuvitella, että Itamarin murhaajat vankeuteen tuomittuina voitaisiin jossain vaiheessa vaihtaa vaikka Gilad Shalitiin”, kyselee Sparro-kahvilan terrori-iskussa 2001 Malki-tyttärensä menettänyt Frimet Roth. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142927
- Kaksi kuoli IAF:n ilmaiskussa Gazaan tänään aamulla kertovat palestiinalaiset. Isku oli vastauksena useaan raketti-iskuun Gazasta Israeliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142931
- Videossa näytetään Fogelin perheen onnellisia aikoja ennen terrori-iskua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142918
- Satoja mielenosoittajia marssi Syyriassa Bashar Assadin valtaa vastaan Damaskoksessa, Aleppossa ja Qamishlin kaupungeissa vaatien demokratiaa ja vapautta kansalle muutosten kautta. Jokohan tulee Syyrian vuoro? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142922
- Libyassa Gaddafin joukot jatkavat puhdistuksiaan maan itäosissa saatuaan länsiosat valvontaansa. Vain Benghazin kaupunki muodostaa vakavamman esteen Gaddafin joukkojen voitolle. Länsimaat eivät osaa sopia edes asevientikiellon valvonnasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142924
- 12-vuotias Tamar Fogel vakuuttaa, että hän tulee olemaan pienten sisarustensa äiti. Tämä ei välttämättä ole hyvä; lapsen tulee voida olla lapsi omine leikkeineen ja unelmineen, minkä tämä kieltää häneltä pannen raskaan taakan hänen harteilleen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142906

Tuesday, March 15, 2011

TIISTAI 15.03.11

1. PALESTIINALAISTEN järjestämä mielenosoitusmarssi tänään tiistaina, jolle he antoivat pahaenteisen nimen ”raivon päivä”, järjestetään sekä Juudeassa ja Samariassa että Gazan kaistalla, jossa Hamas antoi luvan osoittaa mieltään, vaikka se kovakouraisesti hajotti aiemmat yritykset vastaaviin marsseihin.
MARSSIN tarkoituksena on pyrkiä vaikuttamaan Hamasin ja Fatahin välille syntyneeseen ristiriitaan, jota ei vuosia kestäneistä yrityksistä huolimatta ole pystytty sopimaan.
Asiaa monimutkaistaa se, että Hamasin johto Gazassa on hajaantunut. Hamasin hallitusta Gazassa johtava Ismail Haniyeh olisi valmis sovintoon, mutta Hamasin ulkopoliittinen johto Damaskoksessa Iranin ohjeitten mukaan vastustaa sovintoyrityksiä, kuten se on torpedoinut IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttamisyritykset neuvottelujen kautta. Iranin etujen mukaista on ollut jatkaa Hamasin ja Fatahin välistä kiistaa, koska Iranin johtajat katsovat ajan pelaavan heidän edukseen.

IDF on pyrkinyt valmistautumaan marssiin antamalla sotilaille psykologista koulutusta sekä perustamalla ja kouluttamalla erikoisyksilöitä, jotka on sijoitettu strategisiin kohteisiin nopeaa toimintaa varten. IDF:n johto pelkää, että mielenosoitukset voivat kääntyä joko hyökkäyksiin juutalaisyhteisöihin tai IDF:n tulikohtia ja valvontapisteitä vastaan.
Israelin arabit eivät ole ilmoittaneet osallistuvansa marssiin, mutta ne voivat levitä ns. vihreän linjan yli Israelin valtion alueelle, mikä voisi helposti sytyttää sympatian osoituksia arabikaupungeissa. Haluja varmaan olisi ainakin Islamilaisen Liikkeen parissa.
IDF:n parissa pyritään löytämään tapoja, joilla marssijoita pystytään hillitsemään rauhan-omaisin menetelmin uhrien välttämiseksi, mikä aiheuttaisi ikävää huomiota ja tuomiota maailmalla, jonka media on valmiiksi asennoitunut vihamielisesti Israelia kohtaan.
HAMAS järjesti pienimuotoisen mielenosoituksen Ramallahissa eilen ehkä voidakseen paremmin tuoda esiin oman mielipiteensä Länsirannalla.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=212165

2. IDF on jatkanut Itamarin murhatutkimuksia pidättäen tusinoittain palestiinalaisia - erään tiedon mukaan 300 – kuulusteluihin selvitelläkseen murhien taustoja ja niiden tekijöitten henkilöllisyyksiä. IDF:n kerrotaan pidättäneen kuulusteluja varten Itamarissa työskentelevät thaimaalaiset työntekijät, mikä antoi palestiinalaisille uutistoimistoille aiheen kertoa, että murhaan suorittajat olivat thaimaalaisia.
FATAHIN parissa on selvää hermostuneisuutta murhien vuoksi, jotka sattuivat pahaan aikaan arabimaailman kuohuessa ja pyrkiessä vapautumaan korruptoituneista itsevaltiaistaan, joista PA:n johto on tyypillinen esimerkki. Siksi Abbasin on vaikea tunnustaa kansalleen arabiaksi, että hänen johtamansa hallitus tuomitsee Itamarin murhien tapaisen väkivallan.
Murhat myös vaikeuttavat PA:n ja USA:n välisiä suhteita, mitkä ovat joutuneet uuteen tarkasteluun PA:n johdon avoimesti syyttäessään Obaman hallitusta Israelin suosimisesta.
Toinen PA:n pelkoa herättävä tekijä on USA:n poliittisen kentän siirtyminen oikealle republikaanien saadessa hallitsevan otteen kongressin edustajainhuoneessa. Republikaanien yhtenä päämääränä on Obaman hallituksen kohtuuttomiksi paisuneitten menojen leikkaaminen, missä ulkomaiset avustukset ovat yksi tutkimuksen kohde.

WND kertoo aamun uutisissaan, että IDF:n pidättämien palestiinalaisten joukossa on kaksi USA:n kouluttamien turvallisuusjoukkojen jäsentä. Heidän ei uskota osallistuneen suoraan murhiin, vaan antaneen Al-Aksan johdon murhan suunnittelijoille logistista ja tiedusteluapua. WND kertoo tietolähteisiinsä viitaten, että murhan suorittajat olivat Hamasin jäseniä. WND kertoo, että IDF:n pidättämän kahden USA:n kouluttaman PA:n turvallisuusjoukon jäsenen nimet julkistetaan lähiaikoina, mutta WND sai tietää heidän nimensä murhaa tutkivalta virkailijalta. He ovat serkukset Ahmed ja Iyad Awad. Ahmed Awad työskentelee Abbasin estävän turvallisuus-palvelun joukoissa Nablusissa; Iyad Awad palvelee Abbasin yleisen tiedustelupalvelun joukoissa Ramallahissa.
MIKÄLI WND:n julkistamat tiedot pitävät paikkansa, ne asettavat USA:n roolin PA:n ”poliisin” kouluttamisesta ja aseistamisesta hyvin kyseenalaiseen valoon. Näille poliiseille annetaan ”sotilaskoulutusta”, mihin kuuluu sulkeisten ja asennekoulutuksen ohella koulutus tiedustelu-tehtäviin, sissitoimintaan sekä opastetaan räjähteiden käyttämiseen. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=274857


3. SAUDI ARABIA lähetti tuhat erikoisjoukkojensa jäsentä Bahrainiin sen hallitsijan kutsusta avustamaan maan omia joukkoja mielenosoitusten hillitsemiseksi. Sekä Kuwait että UAE ovat myös luvanneet joukkojaan Bahrainiaa tukemaan. Mikä osuus jos mikään Obaman hallituksella on tässä kriisin selvässä kansainvälistämisessä ja laajentamisessa, on epäselvää, mutta Obaman hallitus on varoittanut Bahrainissa olevia kansalaisiaan välttämään mahdollisia mielenosoituksia. Toiseksi Obaman taholta kehotetaan Persianlahden maita ja ennen kaikkea Saudi Arabiaa hillitsemään joukkojensa toimintoja Bahrainissa.

USA:n armeijan komentaja Robert Gates vieraili Bahrainissa muutama päivä sitten kuten myös armeijan yleisesikuntapäälliköitten puheenjohtaja amiraali Mike Mullen antaakseen poliittista tukea Bahrainin sunnihallitsijalle. He eivät sanallakaan viitanneet mahdollisuuteen saudien ja muitten Persianlahden maitten joukkojen tulosta Bahrainiin.
Saudijoukot tulivat eilen pitkissä autokolonneissa suunnaten sunnien asuttamaan Riftaan, jossa myös sunnihallitsija asuu. Kolonnassa oli 150 panssaroitua joukkojenkuljetusautoa, ambulansseja, vesisäiliöitä sekä jeeppejä.

BAHRAININ opposition edustajat sanovat, että saudijoukkojen tulo maahan on selvä miehitys-operaatio. ”Tämä on todellinen uhka, minkä aiheuttaa Persianlahden maitten joukkojen tunkeutuminen Bahrainiin vastustaakseen puolustuskyvyttömän Bahrainin kansan tahdonilmauksia ja saattaen sen todelliseen vaaraan taistellessaan aseellisia joukkoja vastaan,” sanoi oppositiopuolueen Wefaqin shia-edustaja.
SUNNUNTAINA oppositio järjesti yhden vaarallisimmista mielenosoituksistaan sen jälkeen, kun hallituksen joukot surmasivat 7 mielenosoittajaa viime kuussa. Sotilaat yrittivät usean tunnin ajan työntää mielenosoittajat takaisin heidän pyrkiessään kaupungin liikekeskukseen, mutta lopulta vetäytyivät antaen nuorisojoukkojen rakentaa barrikadeja pääkaduille. Mielenosoittajat vakuuttavat, etteivät he pelkää saudijoukkoja omassa maassaan, jota he puolustavat ulkoisia miehittäjiä vastaan, vaan jatkavat aseetonta vastarintaansa.
Artikkelissa todetaan, että vieraiden sotilasjoukkojen tunkeutuminen Bahrainiin voi aiheuttaa vaarallisen kierteen Persianlahden shia-muslimien parissa, jotka saavat salaista ja avointa tukea Iranilta, joka on kulissien taustalla kiihottanut shia-muslimeja vastarintaan.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=212199

4. JAPANIN rannikon edustalla tapahtunut maanjäristys, jonka suuruuden Japanin viranomaiset ovat nostaneet 9.0:en Richterin asteikolla, ja sen seurauksena rannikkoa huuhtoneet tsunamit, hyökyaallot, vaurioittivat Fukushiman ydinlaitosta, jossa tapahtui tänään kolmas reaktorin juojarakennuksen hydrogen-räjähdys. Niitä kuvataan hallituiksi, sillä niiden avulla reaktoriytimen kammion paine vähenee mutta samalla radioaktiivista höyryä pääsee karkaamaan ilmaan. Osa uraanisauvoista on viimeisessä räjähdyksessä paljastunut, mutta sen vaikutusta ei vielä osata sanoa. Viranomaisten mukaan radioaktiivisuuden määrä on kuitenkin siedettävän pieni, mutta yli 200 ihmistä on saanut vaarallisen korkean säteilymäärän. Osa ydin-voimalan työntekijöistä haavoittui räjähdyksissä ja osa on saanut vaarallisen korkean säteilyannoksen. Suurin osa heistä poistettiin laitoksesta.

NELJÄNNESSÄ reaktorissa, jonka toiminta oli keskeytetty huollon vuoksi, mutta jonka käytetyt uraanisauvat oli varastoitu reaktorin lähelle, nämä varastoidut uraanisauvat ovat alkaneet palaa kuumetessaan liikaa. Tämä voi aiheuttaa entistä suuremman säteilyvaaran.
Tokion läheisyydessä on mitattu 10-kertaa normaalia korkeampi säteilymäärä.
Ihmisiä, jotka asuvat 30 km:n säteellä laitoksesta, kehotetaan pysymään sisätiloissa.
Ranskan Tokion lähetystöä varoitettiin, että alhaisen tason säteilypilvi saavuttaa Tokion 10 tunnin sisällä.
Vaara laitoksen radioaktiivisen säteilyn leviämisestä ei ole suinkaan vielä ohi. Laitoksen johto on pyytänyt USA:n apua tilanteen saamiseksi hallintaan.
Onnettomuudella on ollut suora vaikutus Japanin talouteen, jonka pörssikurssit laskivat 7 % edellisen päivän 7.6 %:n laskusta. Tämän aiheuttama menetys on 500 miljardia USD.

5. UUTISOTSIKOITA
- Egyptin Siinailta Israeliin johtavan kaasuputken omistaja EMG-yhtiö ilmoitti Israel-USA Ampal-yhtiölle, että kaasuputkessa sattunut uusi räjähdys viivyttää kaasun toimituksia Israeliin toistaiseksi. Putki suljettiin 5 viikkoa sitten terroristien räjäyttäessä sen. Nyt kokeiltaessa paineen nostamiseksi putkessa korjausten jälkeen, siinä havaittiin vuoto, mikä estää kaasun normaalitoimitukset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142897
- Kinneretin vedenpinta nousi lopultakin punaisen varoitusrajan 213.0 yläpuolelle. Se on nyt 212.95 metriä merenpinnan alapuolella. Viikon viimeiset sateet nostivat vedenpintaa 28 sm, ja koko talven sateet 117 sm. Sadekausi ei ole vielä ohi, mutta sen ei odoteta suuresti parantavan tilannetta. Harmonin vuoren lumen sulaminen voi auttaa, kuten se on aina tehnyt. Alimmillaan Kinneretin pinta oli 11.12.2010, jolloin sen korkeudeksi mitattiin 214.12 metriä merenpinnan alapuolella. Vedenpinnan nouseminen tasolle 208.8 aiheuttaisi sen juoksuttamista vesikanaviin. 21.11. 2001 vedenpinta laski 214.87 metriä merenpinnan alle, alin mitattu korkeus. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142879
- Tänään klo 11.00 pidettiin Israelissa 5 minuutin hiljainen hetki Gilad Shalitin vankeuden muistamiseksi. Hän on viettänyt yli 2700 päivää Hamasin pimeässä loukossa, jossa hänen terveytensä on vaarassa. Hänet kaapattiin kesäkuussa 2006. Hamas vaatii hänen vapauttamisestaan tuhatkunta terroristia vapautettaviksi Israelin vankiloista, joissa he kärsivät heille annettuja tuomioitaan Israelin oikeudessa. Heistä n. 450 pitäisi olla vaarallisia terroristeja, joilla on satojen ihmisten henki omallatunnollaan, mikäli heillä sellainen on, mitä jotkut epäilevät. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142905
- Kyproksen presidentti Demetrius Christofias lupasi Israelin vierailunsa aikana, ettei Kypros tule avustamaan uusien avustussaattueiden matkaa Gazaan. Hän kauhisteli tilannetta Gazassa, jossa terroristit saavat vapaasti mellastaa, ja ilmaisi syvän tuomionsa ja hylkäämisensä Itamarin murhista, joiden hän sanoi olevan vailla mitään inhimillisyyttä ja vaikeuttavan rauhanponnisteluja alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142898
- Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu esitti kauhistuksensa Itamarin murhista sanoen niitä rikoksiksi, jotka ovat inhimillistä perusoikeutta vastaan, oikeutta elää. Hän ilmaisi tuntemuksensa ministeriönsä web-sivulla.
- http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/turkey-fm-denounces-murder-of-family-members-in-itamar-as-act-of-terror-1.349317
- Vasemmistoa edustavat web-sivut kertovat palestiinalaislähteisiin perustuen, että tusinoittain naamioituja Itamarin asukkaita meni läheiseen arabikylään kivittäen taloja ja asukkaita. Itamarin asukkaat kertovat, että n. 500 asukasta marssi rukousten jälkeen arabikylän liepeille näyttäen plakaatteja, joissa sanottiin että murhan suorittajia seurataan ikuisesti, mutta ettei kukaan kivittänyt ketään. IDF on julistanut murhatutkimukset julkistamiskieltoon vääristeltyjen huhujen vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142902, http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/dozens-of-settlers-hurl-rocks-at-palestinians-near-itamar-settlement-1.349204

Monday, March 14, 2011

MAANANTAI 14.03.11

1. ARVIOLTA 25 000 – 20 000 ihmistä osallistui Itamarin murhauhrien siunaustilaisuuteen jättääkseen viimeiset jäähyväiset perheen jäsenille, jotka olivat 6 vuotta kokeneet edellisen trauman Ariel Sharonin karkotettua heidät kodistaan Gush Katifista. Murhaajat kuitenkin tavoittivat heidät heidän kodistaan Itamarissa kohdistaakseen heihin ”lopullisen ratkaisin”, mikä Hitlerin pyöveleiltä jäi kesken.
Tilaisuus oli mukana olleiden mukaan rauhallinen huolimatta murhaajien osoittamasta raakuudesta viiltäessään kurkun auki pieniltä lapsilta, pienin heistä 3-kuukauden ikäinen, tai suoraan 4-vuotiaan pojan sydämeen kohdistetulla puukoniskulla. Vain muutamia iskulauseita nähtiin hätäisesti pahvitauluihin raapustettuina tilaisuuden aikana ja Jerusalemin kaduilla, ehkä siksi, ettei shokkivaikutus ollut vielä tasaantunut vihaksi.

FOGELIN perheen äidin, Ruthin, isä rabbi Hillel Ben-Yishai kuvaili murhaajan kätten kautta surmattuja raikkaitaan ”puhtaiksi sieluiksi, oikeamielisiksi maailmassa, rakastetuiksi, pyhiksi”. Hän muisteli myös tapahtumia murhatuista tyttärensä lapsista, jotka kuvasivat heidän luonteenpiirteitään: ”Joav, tyttärenpoikani, loistava oppilas, jonka elämä päättyi; Elad, joka aina hymyili vaikka oli polttanut itseään kuumalla vedellä; Hadas, pikkuisin, hän oli aina viehättävä, kaunis, läheinen äidilleen”. Hän lisäsi tähän: ”Kaikkivaltias Jumala, ota meidän ahdistuksemme uhrina Sinulle. Usko meitä, anna meille, kiedo meidät kirkkauteesi heittääksesi pois pimeyden. Sinä tiedät aivan hyvin, kenet Sinä otit.”
TEL AVIVIN päärabbi Israel Meir Lau muistutti mieliin, miten ”juutalaiset 63 vuotta sitten rakensivat oman valtion ja voittivat sille itsenäisyyden ja perustivat sen ylevän armeijan, ja siitä huolimatta tämä kauhun kierre ja kyynelten virta vuotaa, seisoessamme avuttomina tunteinemme, joita on mahdoton ilmaista sanoin”. Hän osoitti sitten sanansa 12.vuotiaalle Tamarille, joka murhan tapahtuman aikaan oli ulkona, mutta päästyään sisälle ensimmäisenä näki murhatapahtuman: ”Yhtenä julmana hetkenä, sinusta on tullut äiti. Sinä olet nyt äiti pikku Roille ja Yishaille, ja sinä olet vain 12-vuotias.”

2. PÄÄMINISTERI Netanyahu kävi osoittamassa surunvalittelunsa ja osanottonsa surmatun perheen isän ja äidin, Ehud ja Ruth Fogelin, vanhemmille heidän aloitettuaan suruajan, shivan. Hän sanoi puhuessaan heille: ”Israel toteutettiin ahdistusten ja kärsimysten kautta. Mutta emme me ymmärtäneet, että suru olisi näin syvä. Tämä kauhea rikos antaa meille aiheen sanoa: nyt riittää. Turvallisuusjoukot tekevät kaikkensa murhaajien löytämiseksi ja he löytävät nämä rikolliset. Eivät he ole ihmisiä, he ovat eläimiä.”
Hän suoritti tämän valittelu-käynnin pian hallituksen istunnon jälkeen, jossa se antoi oikeuden jatkaa n. 500:n asunnon rakentamista, niistä 48 asuntoa Gush Etzioniin, 300 Modiin Illitiin sekä n. 100 asuntoa Arieliin ja Maale Adumimiin kumpaankin. Asunnot rakennetaan yhteisörajojen sisäpuolelle.

PÄÄMINISTERIN kansliasta todettiin, ettei USA:n tuomio asuntojen rakentamiseksi tullut yllätyksenä, kuten ei PA:n esittämä vastalausekaan, jossa pääministerin lausunnon syytettiin kiihottavan israelilaisten mieliä Palestiinan Auktoriteettia ja sen johtajia vastaan. Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Runeinah totesi, että hallituksen päätös asuntojen rakentamiseksi aiheuttaa vain lisää ongelmia särkiessään kaiken.
PA:n ministeri, vastuualueinaan ”setlementit” ja turvallisuusaita, sanoi, että ”ei ole suljettava pois mahdollisuutta, että ”setlerit” itse suorittivat tämän teon saadakseen aiheen rikoksilleen palestiinalaisia vastaan rakentaa lisää asuntoja ja kahmia lisää heidän maataan”.
PA:n puheenjohtaja Abbas sanoi Israelin radion haastattelussa, ettei hän voi ymmärtää, kuka voisi suorittaa tuollaisia tekoja ja sanoi odottavansa tietoja, ketkä olivat niiden suorittajat. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=212042

3. HALLITUS aloittaa aktiivisen kampanjan PA:n harjoittamaa kiihotusta vastaan. Osoituksena palestiinalaisten päämäärästä on se, että Israelin haudatessa terrorismin uhrejaan, PA pitää juhlatilaisuuden, jossa El-Bireh kylän keskustassa sijaitseva katu juhlallisesti nimettiin terrori-iskussa Israelin rantatiellä surmansa saaneen Dalal al-Mughrabin kunniaksi. Tässä terrori-iskussa 1978 sai surmansa 37 israelilaista ja 71 haavoittui.
NETANYAHU syytti PA:n johtoa epämääräisestä ja vääristellystä syytöksestä, että Itamarin murha oli seurausta Israelin harjoittamasta kiihotuksesta. Sen sijaan PA:n johtajistoon kuuluva ja Abbasin neuvonantaja Sabri Seidam totesi Mughrabin kunniaksi nimetyn kadun avaamistilaisuudessa mm. ”Olemme täällä kansallisen liikkeemme marttyyrien ja kaikkien marttyyreille uskollisten kunnioittamiseksi”. Hän paljasti muistolaatan, jossa on terroristi Mughrakin kuva taustanaan Israelin, Länsirannan ja Gazan kartta.
Kadun avaaminen oli tarkoitus suorittaa USA:n varapresidentti Joe Bidenin vierailun aikana, mutta USA:n esittämän vastalauseen johdosta tilaisuus siirrettiin.
Tilaisuus oli yhtenä aiheena hallituksessa, jossa sitä esitteli kenraali Yossi Kuperwasser, strategisten asiain ministeriön pääsihteeri. Hän esitteli myös ministeriön laatiman ”kiihotus-indeksin”, jolla on tarkoitus seurata PA:n sisällä tapahtuvaa Israelin vastaista kiihotusta. Kuperwasser selitti istunnossa, ettei kysymys ole vain marginaalisesta kiihotuksesta palestiinalaisen yhteisön sisällä, vaan yleisesti hyväksytystä ilmiöstä.

MINISTERIÖN laatimassa dokumentissa, joka laadittiin Palestinian Media Watch (PMW) keräämien ja kääntämien PA:n johtajien lausuntojen, median ja koulukirjojen esittämien kirjoitusten mukaan, Israelin vastainen kiihotus, joka ajoittain kiihtyy anti-semiittiseksi, on oleellinen osa elämän kirjoa PA:n hallitsemilla alueilla, jota kuullaan säännöllisesti hallituksen valvomassa ja yksityisessä mediassa, moskeijoissa ja jota opetetaan koulukirjoissa.
Terroristeille annetaan kunnioitettava asema yhteisön sisällä, sekä mediassa että PA:n järjestämissä seremonioissa, eikä kiihotus loppunut edes 1990-luvulla diplomaattisen prosessin etenemisen aikaan. Seuraavassa muutamia poimintoja ”kiihotusindeksistä”.
- 09.03.2011. Seidam kehotti puheessaan palestiinalaisia kääntämään aseensa Israelia, ”päävihollista”, kohti ja unohtamaan sisäiset erimielisyydet.
- 06.03.2011. PA:n virallinen lehti Al-Hayat al-Jadida julkisti ilmoituksen, että Ramallahin nuorisokeskus päätti nimetä jalkapallokilpailut naisterroristi Wafa Idrisin mukaan, joka pommillaan murhasi yhden ja haavoitti 150 israelilaista Jerusalemissa tammikuussa 2002.
- 24.01.2011 Jeninin alueen kuvernööri ilmoitti ”presidentin” myöntäneen 2000 USD avustuksen Khaldoun Najib Samoudyn perheelle. Samoudy sai surmansa yrittäessään laukausta kaksi putkipommia sotilaita vastaan Bekaot risteyksessä.
- 30.12.2010 Al-Hayat al-Jadida raportoi, että Israel aikoi tuhota Temppelivuoren moskeijat voidakseen rakentaa kolmannen Temppelinsä niiden tilalle.
- Kesäkuussa 2010 PA:n TV julkisti lastenohjelman, jossa juutalaisia kuvataan vihollisiksi ja IDF:n sotilaita villeiksi eläimiksi. Samassa TV-verkossa esitettiin ohjelmaa syyskuusta lähtien, jossa sanottiin, että juutalaisten rukoukset Kotelilla (Länsimuurilla) ovat syntisiä ja epäpuhtaita.
Kupperwasser esitteli useita lainauksia kabinetin ministereille todeten, että kiihotus jatkuu esteettä PA:n sisällä tunnetulla kuviolla: Terroristien ylistämisellä, jihadin liittämisellä osaksi kansallista eetosta, anti-semiittisillä esikuvilla PA:n virallisessa mediassa sekä kieltämällä, että juutalaisella kansalla ja Israelilla olisi historiallisia tai muita yhteyksiä.
Netanyahu kertoi maininneensa Abbasille tämän puhelinkeskustelun aikana kiihotuksesta ja vaatineensa, että PA kieltää kiihotuksen sen sijaan, että se jopa johtaa sitä.(JP, H Keinon) http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=211988

4. VARAPÄÄMINITERI Moshe Yaalon sanoi JP:n haastattelussa, ettei rakentamisen elvyttäminen Juudeassa ja Samariassa ole seurausta Itamarin murhatapauksesta, vaan Israelin tulee rakentaa ja kehittää noita alueita PA:n vastatoimista huolimatta. PUOLUSTUSMINISTERI Barak puolestaan esitti vaatimuksen, että Israelin tulee keskittyä ulkomaisen imagonsa nostamiseen ja tehdä kaikkensa rauhankeskustelujen aloittamiseksi uudelleen. Hän suositteli, että tarpeeksi houkuttelevien myönnytysten tarjoaminen saisi PA:n johdon ehkä suostumaan neuvottelupöytään. Barak sanoi pelkäävänä ”ulkomaista tsumania”, jossa kaikki maailman maat kääntyvät Israelia vastaan siksi, ettei se suostu keskeyttämään rakentamista Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemissa. Koska ne ovat IDF:n valvonnan alaisina ja joihin puolustusministeriö myöntää rakennusluvat, Barak on pystynyt tehokkaasti kuristamaan rakennustoimintaa. Hän vastaa myös autioille kukkuloille valtion maalle ilman hänen lupaansa rakennettujen parakkikylien tuhoamisesta.

YAALON muistutti, että Netanyahun on korkea aika alkaa toteuttaa valitsijoilleen antamiaan lupauksia Juudean ja Samarian kehittämisestä. Hän vakuutti, ettei rakentaminen siellä ole eikä voi olla ”hintalappu” terroristien suorittamista murhista. Hän sanoi, että rakentamisen keskeyttäminen johtui pelkästään USA:n toiveista saada sen avulla PA neuvottelemaan, mutta koska he vain lisäävät kiihotustaan, ei ole mitään syytä jatkaa tätä narrinpeliä.
Samalla vaatimukset puolustusministeri Barakin erottamiseksi kasvavat. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=212033

5. UUTISOTSIKOITA
- Itamarin murhan johdosta mielenosoituksia on järjestetty kaikkialla maassa. Osittaista väkivaltaa raportoidaan Juudeassa ja Samariassa. Palestiinalaiset raportoivat Nablusin alueella viiden auton polttamisesta sekä nuorten juutalaisten kivityksistä Hawaran tarkastuspisteen lähellä, jonka IDF välillä poisti mutta asetti sen uudelleen. Palestiinalaiset pääsivät sen kautta esteettä Nablusista Betlehemiin saakka ilman tarkastuksia. (JP)
- IDF aikoo jatkaa Itamarin murhaajien jahtaamista ilman PA:n poliisin avustusta, ilmeisesti siksi, ettei se täysin luota siihen. Sotilaat ovat haravoineet Itamarin lähialueita ja kyliä kooten kymmeniä nuoria miehiä kuulusteluihin. Vuosi 2010 oli rauhallisin vuosiin, silloin terroristit surmasivat vain 9 israelilaista, vuonna 2009 surmattuja oli 15 ja edellisvuonna 40. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=211880
- Rabbi Seth Mandel, jonka pojan palestiinalaisnuoret hakkasivat kappaleiksi toisen juutalaispojan kanssa Tekoan luolassa 2001 heidän ollessaan retkellä luonnossa, on hyvin selvillä, mitä kipu ja ahdistus läheisen menettämisestä merkitsee ja miltä tuntuu. Hän kuitenkin kyselee, miten kukaan voi sellaisen teon jälkeen jatkaa elämäänsä kuin ei mitään olisi tapahtunut ja miten hän selvittää itselleen sen aiheuttaman trauman ja itsesyytökset. Ehkä tämä on normaalin ihmisen reaktio, mutta muslimiyhteisön antama tuki ja kauhistuttavien ja islamin kunniaksi suoritettujen tekojen yleinen hyväksyminen ja arvostus pystyvät tyynnyttämään nämä inhimilliset tunteet. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=211880
- Japanin tsunami-alueella räjähti toinen ydinreaktorin suojarakennelma, se oli ns. ”hydroräjähdys”, mutta senkään ei uskota vaurioittaneen reaktorin uraanisydäntä. Radioaktiivista säteilyä on kuitenkin päässyt ilmaan, ja yli kahdensadan ihmisen sanotaan saaneen vaarallisen säteilyannoksen. Toiseksi radioaktiivinen säteily leviää lännestä itään kulkevien ilmavirtojen mukana USA:n mantereelle saakka, jonka asukkaita on kehotettu hankkimaan jodipillereitä suojauksekseen. http://www.haaretz.com/news/international/second-explosion-at-stricken-japan-nuke-plant-leaves-six-injured-1.349072
- Egyptin mielenosoitukset ovat laantuneet, mutta nuoret Muslimiveljeskunnan aktivistit vaativat muutoksia järjestön poliittiseen ohjelmaan ja aktiivisuuteen. He haluavat päästä mukaan päättämään maan tulevaisuudesta, minkä Mubarak heiltä kielsi. Sotilasneuvoston johtaja marsalkka Tantawi vaatii Mubarakia palauttamaan anastamansa julkiset valtion varat tai joutua oikeuteen. http://www.haaretz.com/print-edition/features/as-egypt-unrest-subsides-young-muslim-brotherhood-plans-own-revolt-1.349043
- Samarian päärabbi Elyakim Levanon sanoo Itamatin viimeistään osoittavan, että entinen taktiikka neuvotteluista on epäonnistunut ja vaatii asian tarkastamista aivan toisista lähtökohdista. Jotkut kansanedustajat sanovat, että on syytä kokonaan unohtaa esitykset Palestiinan valtiosta, koska se yhteiskunta ei ole siihen kypsä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142878
- Metereologit ennustavat, että Japania uhkaa toinen suuri maanjäristys ja mahdollinen tsunami 70 %:n varmuudella. Nykyinen tsunami tuhosi 20 800 taloa ja miljoona ihmistä on ilman sähköä ja juomavettä. Sähkönjakelun häiriöt aiheuttavat suuria vaikeuksia maan teollisuudelle ja talouden kehitykselle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142868

Sunday, March 13, 2011

SUNNUNTAI 13.03.11

1. KAKSI terroristia onnistui kiipeämään Itamar juutalaisyhteisöä suojaavan panssariaidan yli leikkaamatta siihen aukkoa n. 21.30 aikaan perjantai-iltana, juutalaisten sapattina. He yrittivät mennä ensin yhteen taloon, mutta luopuivat aikeestaan koiran alkaessa haukkua heitä.
He suuntasivat seuraavaksi n. 22.15 aikaan 36-vuotiaen Udi Fogelin ja hänen vaimonsa 35-vuotiaan Ruthin taloon, jossa he nukkuivat viiden lapsensa kanssa. Perheen vanhin lapsi, 13.vuotias tytär Tamar, oli sillä hetkellä ulkona.

TERRORISTIT käyttivät aseinaan veitsiä ilmeisesti siksi, ettei se paljastanut heitä. He surmasivat perheen isän leikaten arabitapaan hänen kurkkunsa auki, ja puukottivat äidin, joka tuli kylpyhuoneesta, siirtyen sieltä toiseen huoneeseen, jossa kolme lapsista nukkui. ”He sananmukaisesti teurastivat heidät”, kuten JP:n kolumnisti Yaacov Katz asian ilmaisee. He viilsivät 11-vuotiaan Yoav-pojan kurkun auki, sekä surmasivat 3-vuotiaan Elad-pojan iskemällä häntä sydämeen ja lopuksi viilsivät kurkun auki 3-kuukauden ikäiseltä Hadash-tyttäreltä. He eivät huomanneet kahta muuta poikaa, 2- ja 8-vuotiaita, jotka nukkuivat sivuhuoneessa.

12-vuotias Tamar palasi kotiinsa puolenyön jälkeen yrittäen herättää jonkun avaaman hänelle ulko-oven, mutta koska kukaan ei tullut, hän meni naapuriin. Hän oli huomannut saviset jäljet ulko-oven edessä. Naapurin isä rabbi Yaacov Cohen otti kiväärinsä kiirehtien paikalle, ja herätti ikkunasta olohuoneessa nukkuvan 8-vuotiaan pojan avaamaan oven. Rabbi Cohen palasi sitten kotiinsa. Kun Tamar meni sisälle, hän havaitsi murhan kauheat jäljet, veritahrat lattialla leikkikalujen seassa, ja nuoremman veljensä itkevän kuolleen isänsä vieressä yrittäen saada tätä nousemaan. Tamar pakeni kirkuen talosta mennen uudelleen Cohenin taloon, joka tuli ulos kiväärinsä kanssa ampuen useita laukauksia ilmaan herättääkseen yhteisön turvallisuushenkilöt sekä lähistöllä olleet IDF:n sotilaat. - Uutisraportit tapahtuneesta ovat osin ristiriitaisia, joista olen pyrkinyt muodostamaan yhtenäisen esityksen. (JP)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/142843

2. ITAMARIN pienessä juutalaisyhteisössä lähellä arabikaupunkia Nablusia tapahtunut juutalaisperheen raaka murha oli seurausta yhteisön turvallisuushenkilöiden ilmeisestä tilanteen väärin arvioinnista.
He olivat saaneet hälytyssoiton aitaan kytketyltä sähköiseltä hälytyslaitteelta, mutta mentyään tarkastamaan asiaa eivät huomanneet mitään poikkeavaa kuvitellen, että hälytys johtui eläimen koskettamisesta aitaan. He saivat toisen hälytyksen terroristien paetessa aidan yli, mutta eivät taaskaan huomanneet mitään hälyttävää eivätkä ilmoittaneet asiasta sotilaille. IDF:n taholta todetaan, että vartijat toimivat sovittujen mallien mukaan, eikä syytä heitä. Terroristit olivat olleet Itamarin turvallisuusaidan sisällä tuntikausia ilman, että kukaan huomasi mitään poikkeavaa.

MURHA herätti ilonpurkauksia Gazassa, jossa asukkaat valuivat kaduille riemuiten onnistuneesta iskusta juutalaisia vastaan ja jaellen makeisia, kuten heillä on tapana ilmaista ilonsa vastaavissa tilanteissa.
IDF lähetti suuret joukot sotilaita alueelle estämään mahdolliset kostoiskut palestiinalaisia kohtaan, sekä aloitti laajat murhaajien etsinnät.
Puolustusministeri Ehud Barak ilmaisi kauhunsa raakalaismaisen murhan johdosta ja lupasi, että murhaajat löydetään. ”Tämä on kauhistuttava hyökkäys, mikä saa vereni kiehumaan, mutta en epäile ollenkaan, etteikö murhaajia saada kiinni”, Barak totesi tavattuaan IDF:n uuden komentajan Benny Gantzin. Hän lupasi tekevänsä kaikkensa, jotta alueella vuosikaudet kestänyt tasapaino palautuisi.
OC keskuksen komentaja kenraalimajuri Avi Mizrahi ilmaisi myös kauhunsa pelkurimaisesta murhasta ja sen raakuuden johdosta vihjaten, että IDF:llä on vinkki epäillyistä.
Fogelin perhe pakotettiin kodistaan Gush Katifista Gazassa, josta he muuttivat Arieliin ja sieltä myöhemmin Itamariin.
Abbasin johtaman Fatahin alainen al-Aksan ryhmä ilmoittautui murhan suorittajaksi.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=211879

3. PA:n johto ilmaisi varsin pyöreän ja laimean pahoittelunsa murhan johdosta viitaten lausunnossaan, että PA:n johto tuomitsee tämän kaltaiset iskut, teki ne kumpi puoli tahansa.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas soitti pääministeri Netanyahulle, jonka kerrotaan lukeneen hänelle ”madon luvut” PA:n mediassa, lastentarhoissa, kouluissa ja instituutioissa laittomasti jatkuvan kiihotuksen ja juutalaisia halventavan propagandan vuoksi. PA:n ulkoministeri Riad al-Malkin kerrotaan väittäneen, ettei mikään osoita palestiinalaisten osallistuneen murhaan. Hän ”tuomitsi murhan, jonka tekijöitä ei tunneta”.
Netanyahu sanoi TV-puheessaan murhan jälkeen pettyneensä PA:n johdon epäselvään ja heikkoon tuomioon murhasta. ”Ei tämä ole oikea tapa tuomita terrorismia eikä taistella sitä vastaan”, hän totesi. Abbasin puhelun aikana Netanyahu totesi hänelle, ettei tämän tuomio murhasta ole oikeutettu vain siksi, että se on vastoin palestiinalaisten oikeuksia, vaan siksi, että se on moraalisesti väärin. ”Nukkuvien lasten murha on murha murhan vuoksi”, hän sanoi Abbasille.

PÄÄMINISTERI Netanyahu sanoi odottavansa, että myös kansainvälinen yhteisö tuomitsee murhan mitä jyrkimmin sanoin. Hän vaati, että PA lopettaa kaksinaamaisen retoriikkansa, jossa se toisaalta tuomitsee mutta toisaalta kiihottaa ja rohkaisee väkivaltaan.
Jotkut kansaedustajat ovat vaatineet, että kiinni saadut murhamiehet tulee teloittaa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=211853

4. Abbasin puolivillainen viiden hengen perheen raakalaismaisen murhan tuomitseminen voi olla kiihokkeena palestiinalaisille yrittää uusia vastaavia terrori-iskuja Israelissa. Näin ainakin Debkafile arvioi artikkelissaan, jossa vihjataan, että Abbas julkisuudelta piilossa jopa suosittaa iskuja israelilaiskohteisiin noudattaen tässä Jasser Arafatin tunnettua ja onnistuneeksi havaittua metodia puhua rauhoittavasti englanninkielisissä lausunnoissaan journalisteille, mutta käyttäen aivan toisenlaista ja vastakohtaista kieltä puhuessaan omilleen arabiaksi.
ABBAS ei ole yhtä lipeväkielinen kuin Arafat, mutta hyvän ja samanlaisen KGB:n koulutuksen hän on saanut kuin Arafatkin, jota hän pyrkii apinoimaan.

PALESTIINALAISET aikovat toteuttaa tiistaina 15.03.2011 ”raivon päivän”, jota jatketaan 20.-21. maaliskuuta juutalaisten purim-juhlien aikaan. Jos marssit ja mielenosoitukset toteutuvat PA:n johdon odottamalla tavalla ja laajuudessaan, Israelin turvallisuusjoukot, IDF ja poliisit, joutuvat todella vaikean ongelman eteen ratkaistessaan vastatoimien laadun ja määrän. Arabimaissa tapahtuneet massamarssit ovat saaneet uutta vauhtia ja pontta poliisien ja sotilaitten pyrkiessä kovin ottein hallitsemaan mielenosoittajia.
DF kertoo, että Itamar on julistettu sotilaalliseksi alueeksi ja että IDF valvoo tarkoin juutalaisasukkaitten käyttäytymistä peläten kostotoimia arabeja vastaan. http://www.debka.com/article/20759/

5. JAPANISSA jatkuvat raivaustoimet massiivisen maanjäristyksen ja sen seurauksena tapahtuneen tsunamin jälkien selvittelyissä. Ainakin 1600 ihmisen oletetaan menehtyneen onnettomuuden aikana. Lähes 10 000 asukkaan kaupungin pelätään jääneen hyökyaaltojen aiheuttamien tuhojen alle, eikä sinne ole vielä voitu mennä pelastustoimiin.
Alkuperäisen 8.9 asteikon järistyksen jälkeen maata ovat tärisyttäneet pari sataa jälkijäristystä, niistä n. neljännes suuruudeltaan yli 5 tai 6 Richterin asteikolla mitaten.
Kukaan ei osaa sanoa, onko odotettavissa vieläkin suurempi maanjäristys mannerlaattojen keskeisten kahnausten vuoksi, jossa Aasian puoleinen laatta luisuu reunaltaan Tyynenmeren alla olevan laatan alle.
Maanjäristyksen seurauksena Japanin asema GPS-järjestelmässä siirtyi 10 jalkaa, eli 2.4 metriä. Toiseksi maapallon akseli siirtyi yli 10 sm. http://edition.cnn.com/2011/WORLD/asiapcf/03/12/japan.earthquake.tsunami.earth/index.html?hpt=T2
Edellä esitettyjen ongelmien vuoksi muutamat Japanin ydinlaitoksista ovat vaurioituneet. Yhdessä tapahtui eilen suuri räjähdys, joka ei kuitenkaan vahingoittanut sen uraanisydäntä. Toinen reaktori on alkanut osoittaa myös ylikuumenemisen merkkejä, joka voi olla alkuna sen osittaiseksi sulamiseksi. Laitosten oma jäähdytysjärjestelmä vaurioitui, minkä johdosta niihin pumpataan merivettä. Viranomaiset ovat havainneet jonkin verran radioaktiivisuuden nousua laitoksen läheisyydessä, minkä johdosta asukkaat on siirrettävä pois 20 km:n säteellä, jossa asuu 200 000 ihmistä. Israelin pelastus- ja etsintäryhmä lähti tänään Japaniin avustustöihin.
http://edition.cnn.com/2011/WORLD/asiapcf/03/12/japan.nuclear/?hpt=T1

6. UUTISOTSIKOITA
- Eversti Muammar Gaddafin joukot jatkavat kapinallisten ajamista kaupungeista, joita he hallitsivat jonkun aikaa. Tripolista länteen sijaitseva Misrata on seuraava kohde, josta taistellaan ja jonka jälkeen huomio siirtyy Tripolin itäpuolelle. Arabiliiton kokous suosittaa Libyan julistamista lentokieltoon, mutta ei halua sinne ulkomaisia joukkoja. Jopa Iranissa lehdistö kannattaa lentokieltoa kuten myös kaiken radio- ja vastaavan liikenteen estämistä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=211854
- Palestiinalaiset voivat nousta muitten arabien tapaan vastarintaan ja järjestää mielenosoituksia, jotka ”suuntautuvat kaikkea vastaan”: Hamasia, Israelia, miehitystä, UNRWAA, Yhdysvaltoja ja tietenkin omia johtajiaan vastaan, jotka ovat tunnetusti korruptoituneita ja osoittautuneet saamattomiksi kansansa veren imijöiksi. Fayad jopa uskaltautui pyytämään nuorisolta FaceBookin kautta ohjeita uuden hallituksen muodostamiseksi. http://www.jpost.com/Features/FrontLines/Article.aspx?id=211680
- Japanin viranomaiset arvioivat, että jopa 10 000 on voinut menehtyä suurkatastrofin seurauksena. Heidän uusin ongelmansa on pelko, että kakkosreaktori on alkanut osittain sulaa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=211919
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=211919
- Sisäministeri Eli Yishai sanoi tuohtuneena, että Israelin tulee rakentaa 1000 asuntoa Juudeaan ja Samariaan jokaista murhattua kohti. Lauantaina ministeritiimi hyväksyi satoja (500) asuntoa Maale Adumimiin, Arieliin, Kiryat Seferiin ja Gush Etzioniin. Rakennukset ovat kuitenkin olevien kuntarajojen sisällä, ei laajennuksia yhteisöihin. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=211924
- Mielenosoitukset arabimaissa ovat jatkuneet hallitusten vastatoimista huolimatta, mikä näyttää vaan kiihottavan suurempiin marsseihin. Saudikuningas sanoi paha-enteisesti, että ”jos dollarit eivät tehoa, luodit sen tekevät”. Mielenosoitukset saudeissa ovat olleet vain kokeiluluonteisia, mutta voivat kiihtyä. Erään arvion mukaan Syyria tulee olemaan seuraava suurempi mielenosoituskohde. http://www.jpost.com/Features/FrontLines/Article.aspx?id=211679