TORSTAI 22.12.11

1. ARABILIITON tarkkailijoitten odotetaan tänään saapuvan Syyriaan, mutta heidän ei uskota saavan verenvuodatusta loppumaan, eikä heitä päästettäne paikkoihin, joissa pahimmat taistelut ovat tapahtuneet, kuten asioita läheltä seuraavat arvioivat. Eilen keskiviikkona oli ehkä pahimmat yhteenotot koko 9 kuukautta kestäneiden mielenosoitusten aikana. Aktivistit kertovat, että ainakin 111 siviiliä sai surmansa, ja kahden viimeisen päivänä uhriluku nousi 200 – 250 siviiliuhriin. Luvut ovat arvioita, koska niitä ei pystytä verifioimaan eikä ulkomaisia lehtimiehiä, jotka ovat saaneet jäädä Syyriaan, päästetä liikkumaan vapaasti maassa.

IRAN vaatii Syyriaa vapauttamaan välittömästi viisi iranilaista työntekijää, jotka muutamien muiden ulkomaalaisten kanssa pidätettiin keskiviikkona 06.30 aikaan Homsissa heidän ollessaan matkalla työpaikoilleen, kuten Iranin puolivirallinen uutistoimisto MEHR kertoi.
Syyrialainen uutistoimisto SANA kertoi, että 8 eri kansalaisuutta olevaa insinööriä on kateissa heidän ollessaan bussilla matkalla työpaikoilleen.

SYYRIALAINEN ihmisoikeusjärjestön jäsen Rami Abdulramah kertoi eilen, että 111 siviiliä ja aktivistia oli surmattu tiistaina, kun Assadia tukevat armeijan joukot piirittivät heidät vuoren rinteille Jabal al-Zawiyah alueella Idlibin provinssissa maan pohjoisosassa ja avasivat saarretulle alueelle kaksi tuntia kestäneen pommituksen ja konekivääritulen. Edellisten lisäksi 100 armeijan karkulaista ja siviiliä joko haavoittui tai sai surmansa, Abdulramah sanoi.

SYYRIAN Kansallisen Neuvoston SNC edustaja sanoi, että julmia murhia tapahtui armeijan toimesta, mukaan lukien paikallisen imaamin kaulan katkaiseminen. Hän vaati kansainvälistä väliintuloa väkivaltaisuuksien lopettamiseksi ja siviilien suojelemiseksi.
RANSKAN ulkoministeriön edustaja Bernard Valero totesi, että ennen näkemätön massamurha on meneillään Syyriassa ja vaati, että YK:n turvallisuusneuvosto antaa välittömästi tiukan julkilausuman väkivaltaisuuksien lopettamiseksi.
USA:n lausunnossa sanotaan, että se on syvästi huolestunut hillittömien surmatöiden vuoksi ja varoitti Assadia lopettamaan ne. Valkoisen Talon lehdistösihteeri Jay Carney sanoi, että ellei Assad suostu toteuttamaan arabiliiton tekemät vaatimukset, Syyria vastaan asetetaan lisäpakotteita USA:n ja Ranskan asettamien lisäksi.
Englanti julkaisi oman varoituksensa presidentti Assadille väkivallan lopettamiseksi.
Syyrian kansallisneuvosto vaatii YK:n turvallisuusneuvostoa käsittelemään Jabal al-Zawiyh, Idlib ja Homs alueilla tapahtuneita massamurhia. Järjestö vaati näiden alueitten julistamista tuhoalueiksi ja että Kansainvälinen Punainen Risti antaa niille humanitääristä apua.

ARABILIITON pääsihteeri Nabil Elarabi kertoi journalisteille tiistaina, että liiton lähettämät 150 tarkkailijaa ovat toimipaikoillaan ennen kuukauden loppua. Syyria väisteli viikkokausia ennen kuin se antoi tarkkailijoille luvan päästä maahan ja allekirjoitti arabiliiton laatiman suunnitelman, jonka mukaan Syyria vetää joukkonsa pois kaupungeista, lopettaa verenvuodatuksen, vapauttaa pidättämänsä siviilit ja aloittaa keskustelut hallitusta vastustavien ryhmien kanssa. Hallitus sanoo vapauttaneensa 1000 siviiliä, mutta heitä lienee useita tuhansia edelleen pidätettyinä. Kuolonuhreja on yli 5 000. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=250453
50 amerikkalaista Lähi Idän asiantuntijaa laati kirjelmän presidentti Obamalle vaatien häntä käyttämään kovempia otteita Syyriaa vastaan. Kirjelmässä Syyrian armeijan toimia kutsutaan erityisen brutaaleiksi. Allekirjoittajien joukossa on Syyrian pakolaisia sekä kommentaattoreita, akateemikkoja sekä korkeita turvallisuusvirkailijoita kuten Elliott Abrams, L Paul Bremer ja Douglas Feith. Kirjelmässä vaaditaan esitettyjen kovempien sanktioitten asettamista, kansainvälistä yhteistyötä niiden valvomiseksi, työskentelemään yhdessä Syyrian opposition sekä Turkin kanssa pakolaisleirien hoidossa ja mahdollisen puskurivyöhykkeen perustamiseksi pakolaisia varten Syyrian puolelle Turkin rajan tuntumaan. Sotilaallisten toimien käyttämiseksi Syyriaan siviilien suojaamiseksi allekirjoittajat ovat eri mieltä. Tarkkailijoitten lähettäminen ja julkilausumien tehokkuutta monet heistä kuitenkin epäilevät viitaten Libanonin veriseen sisällissotaan 1975-1990, joka jatkui niistä huolimatta. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=250455
IAF:n komentaja Ido Nehushtan kutsui Syyrian tilannetta epävakaaksi ja sanoi ilmavoimien seuraavan tilanteen kehitystä siellä tarkkaavaisena. Hän kertoi puhuessaan Palmachin lento-tukikohdassa Rishon Regiossa, että Syyrian armeija kokeili äsken saamiaan venäläisiä aseita suorittaen useita ohjuskokeita. Harjoituksissa esiteltiin ensimmäistä kertaa yliäänen nopeudella kulkevaa P-800 Yakhont merialusten tuhoamiseen suunniteltua ohjusta, jonka Syyria osti Venäjältä viime vuonna. Israel esitti vastalauseen ohjuksen kuten myös huippu uudenaikaisten ilmatorjuntapatteristojen toimittamisesta Syyrialle, mutta ilman tulosta.
http://fi.wikipedia.org/wiki/P-800_Oniks

2. ISRAELIN ulkoministeriö antoi eilen teräväsanaisen vastineen YK:n turvallisuusneuvoston jäsenmaitten antamiin lausuntoihin, joissa keskityttiin arvostelemaan Israelin uusia rakennuskohteita, joista jotkut ovat Jerusalemin uusissa lähiöissä, toiset suurissa Juudean ja Samarian juutalaisissa asutuskeskuksissa, sekä ns. ”hintalappu” toimista, joita jotkut poliisin valinpitämättömään suhtautumiseen arabien suorittamiin juutalaisia vastaa tehtyihin väkivaltaisuuksiin ja omaisuuden vahingoittamiseen kyllästyneet nuoret ovat tehneet.

ULKOMINISTERIÖN lausunnossa todetaan, että turvallisuusneuvoston pitäisi keskittyä rauhanturvaamiseen sellaisissa verenvuodatuksen keskuksissa kuten Syyria, avustaen demokratiaa ja maltillisuutta juurtumaan arabimaissa, joissa ikävöidään vapautta, sekä pyrkien poistamaan Iranin ydinasehaaveiden aiheuttaman maailmanlaajuisen vaaran. Lausunto julkistettiin AFP:n uutistoimiston toimesta.
Ministeriön kritiikin kohteita oli varsinkin Englannin, Ranskan, Saksan ja Portugalin aktiivinen panos Israelin tuomitsevan julkilausuman esittämisessä. Turvallisuusneuvoston kokouksessa esitetyssä neljän maan lausunnossa sanottiin niiden tyrmistyneen täysin negatiivisesta kehityksestä, joka uhkaa rauhanprosessia, sekä vaadittiin Israelin hallitusta lopettamaan ”setlereitten” suorittamat hyökkäykset moskeijoita ja palestiinalaisia vastaan.

USA pysytteli syrjässä neljän Euroopan maan laatimasta julkilausumasta, jota monet muutkin neuvoston jäsenmaat apinoivat. USA:n edustaja totesi maata vastaan esitettyihin moitteisiin, etteivät tällaiset yksipuoliset julkilausumat edistä keskinäistä luottamusta Israelin ja PA:n välillä, ja että tämän kaltaiset asiat tulee käsitellä osapuolten välisissä suorissa keskusteluissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150972#.TvLZkVb3vO0, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150981#.TvLfI1b3vO0

3. UUTISOTSIKOITA
- Ramlen rabbi Uriyah Shachor esitti teräväsanaisen vaatimuksen keskiviikkona, että poliisin tulee pikaisesti löytää kaupungin Al-Grebe lähiössä tapahtunut paikallisen uskonnollisen oppilaitoksen johtajan ja synagogan tuhopolttajat. Hän kertoi, että häirintää on tapahtunut ennenkin ja ikkunoita on rikottu, mutta nämä tapaukset osoittavat selvää tilanteen kiihottumista. Rabbi ei sanonut käsittävänsä, mikä aiheutti tuhopolton, oliko uskonnollisten osuus kasvanut joitakin häiritsevästi, vai oliko Shaalvin yeshivan opiskelijoitten tanssi ja karkelo hanukan kunniaksi aiheuttaneet tämän? Hän kertoi, että he saivat uuden Tora-rullan äskettäin synagogaansa ja avasivat Beit Midrashin. Hän kertoi, että 75 % kaupungin väestöstä on juutalaisia, mutta silti jotkut eivät usko kaupungin juutalaiseen tulevaisuuteen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150976#.TvLfblb3vO0
- Gazan englantilaisella hautausmaalla löydettiin juutalaisten hautoja. Nämä juutalaiset sotivat englantilaisissa joukoissa I maailmansodan aikana. Hautausmaa kärsi vaurioita cast lead operaation aikana, ja sen korjaustöiden aikana löydettiin lukuisia hautakiviä, joissa oli Davidin tähti osoituksena haudatun juutalaisuudesta. Arviolta 4000 sotilasta haudattiin sinne; he olivat Intiasta, Australiasta, Uudesta Seelannista ja tietenkin Englannista. Israel halusi siirtää juutalaisten haudat Israeliin, mutta eivät voineet tehdä niin. TV-10 mukaan hautausmaan monumentissa kerrotaan sotilaitten taistelleen Ottomaanihallitusta vastaan. Alueelta löydettiin myös muinaisen synagogan rauniot, jonka 10 x 6 jalan kokoisessa mosaiikissa kuvataan harppua soittava kuningas David. Se on peräisin n. vuodelta 508 eKr. Egyptiläiset tutkijat löysivät sen 1965. Israelin mennessä alueelle uudelleen mosaiikki kuljetettiin Israeliin ja on nyt Israelin museossa. – Tämä voi olla yksi niistä lukemattomista arkeologisista löydöistä, joita palestiinalaiset tulevat vaatimaan palautettaviksi, jos he koskaan saavat oman valtionsa. UNESCO:n jäsen PA:lla on aitiopaikka niiden esittämiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150975#.TvLiAFb3vO0
- PA:n korkeat virkailijat ovat tapailleet Israelin äskettäin vapauttamia terroristeja tai epäonnisia pyrkyreitä. Abbas tapasi Amneh Munan Ankarassa, ja pääministeri Fayad tapasi epäonnisen rabbi Ovadia Yosefin potentiaalisen murhaajan Salah Hamourin Ramallahissa. Tilaisuudessa oli myös PA:n vankienhoidon ministeri Issa Karaki. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150974#.TvLlt1b3vO0
- Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh vaatii, että arabien tulee muodostaa yhteinen Al-Quds armeija Jerusalemin vapauttamiseksi ja Israelin tuhoamiseksi, eli koko Palestiinan alueen vapauttamiseksi, kuten hän selitti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150973#.TvLm9Fb3vO0
- Jordania on tiettävästi johtava kandidaatti Hamasin ulkoministeriön uudeksi sijoituspaikaksi. Mashaal Khaled poltti suhteensa Bashar Assadin kanssa kehottaen tätä uudistamaan hallituksensa ja maansa sosiaaliset olot, eikä Assad ole suostunut tapaamaan Mashaalia sen jälkeen. Egypti ja Qatar ovat olleet toisina vaihtoehtoina, mutta Gazan koetaan liian vaaralliseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150971#.TvLni1b3vO0
- YK:n turvallisuusneuvosto päätti yksimielisesti jatkaa YK:n 1000 miehen UNIFIL-joukkojen toimiaikaa Libanonissa 6 kuukautta kesäkuun 30. päivään 2012. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150966#.TvLojlb3vO0
- Saudi Arabian kuningas Abdullah esitti vaatimuksen, että Persianlahden Yhteistoimintaneuvoston GCC toimintaa tulee kehittää yhteisen ja kiinteän unionin perustamiseksi Iranin kasvavaa voimaa ja vaikutusvaltaa vastaan. Neuvostoon kuuluvat maat Saudi Arabia, Kuwait, Qatar, Bahrain, Oman ja UAE. Neuvostoon liittyi äskettäin myös Jordania, ja sitä on tarkoitus laajentaa edelleen. Ainakin Egypti mainitaan ehdokkaana, mutta myös Irak ja muita maita kosiskellaan, vaikka Irakia pidetään Saudi Arabiassa 100 % iranilaisten hanskassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150968#.TvLpLVb3vO0
- Talousministeri Yuval Steinitz esitti vaatimuksen, että korkeimman oikeuden esittämät juutalaisten etäyhteisöjen ja lähiöitten tuhoaminen on estettävä lainsäädännöllä. Hän sanoi, että niiden tuhoaminen on mahdoton ajatus ja siitä tulee luopua. Hän pitää erityisesti Amonan etäyhteisön tuhoamista karkeana virheenä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150959#.TvLq-lb3vO0
- Alla olevassa linkissä esitetään kuvia ensimmäisen hanukka-kynttilän sytyttämisestä Länsimuurilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150937#.TvLr51b3vO0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019