TIISTAI 27.12.11

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu kertoi ulkomaissa toimivien lähettien konferenssissa ulkoministeriön tiloissa tervehtivänsä tyydytyksellä USA:n johtaman länsimaitten liittoutuman asettamia kovennettuja sanktioita Irania vastaan sen kieltäydyttyä keskustelemasta YK:n edustajan IAEA:n kanssa ydinteollisuuden suunnitelmastaan, minkä he epäilevät johtavan ydinpommin rakentamiseen puolessa vuodessa.

NETANYAHU kertoi samalla olevansa tyytymätön nimeltä mainitsemattomien länsivaltojen puheissa esiintyvistä vaatimuksista sanktioiden koventamiseksi, mutta ”kovaa kritiikkiä eivät seuraa käytännön toimet”, hän valitti. Hän sanoi uskovansa todella purevien sanktioitten voivan lopettaa Iranin ydinaseen valmistamisen, mutta ei sanonut tietävänsä, mitä ne olisivat. Hän kuitenkin vihjaisi, että pakotteet Iranin petrokemian teollisuutta ja keskuspankkia vastaan voisivat olla näitä todella purevia pakotteita.
Pääministeri toisti sen usein kirjoituksissa esitetyn varoituksen, että päättämättömyys ja viivyttely nähdään muslimimaissa kuten Iranissa heikkoutena ja haluttomuutena lopultakaan seistä uhkailujensa takana.
Kansallisen turvallisuuden johtaja Yaacov Amidror esitti tilaisuudessa oman näkemyksensä kiireellisyysjärjestyksestä todeten, että Iranin pommin estäminen on listassa ykkösenä. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=251037

2. HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh sai lämpimän vastaanoton emopuolueeltaan Muslimiveljeskunnalta vieraillessaan ensimmäistä kertaa Egyptissä vuoden 2007 jälkeen.
Muslimiveljeskunnan johtaja Mohammed Badei sanoi tervehdyspuheessaan mm. ”Teidän ylhäisyytenne herra pääministeri, veljemme, Ismail Haniyeh ja hänen seurueensa – tervetuloa maahamme ja tervetuloa päämajaamme. Muslimiveljeskunnan yleiskeskus seuraa tarkoin Palestiinan kysymystä kaiken aikaa, kuten se seuraa vapautustoimia kaikkialla maailmassa.”

PÄÄMINISTERI Haniyeh vastasi puheeseen todeten mm.: ”Hamasin islamilainen vastarinta-liike on olemukseltaan Muslimiveljeskunnan pyhän sodan (jihadin) järjestö, pintasilaukseltaan palestiinalainen, ytimeltään islamilainen ja sen päämääränä on vapauttaminen.”
Hamasin taholta vakuutettiin ennen Haniyehin virkamatkaa, että Hamas vastustaa luopumista väkivallasta ja Israelin olemassaolon tunnustamista.
Pääministeri Haniyeh jatkaa seurueineen matkaa Sudaniin, Turkkiin, Bahrainiin, Qatariin ja Saudi Arabiaan. Myös Libyan vierailu voi tulla kysymykseen. Matkaohjelma on kuitenkin vielä avoin ja muutoksia voi tulla, koska kaikki kohdemaat eivät ole vahvistaneet vierailua.
Haniyeh matkusti Gazasta Egyptiin Rafahin terminaalin kautta. Hänen matkaseurueeseensa kuuluu ministereitä ja Hamasin virkailijoita Gazasta.
http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=251021

3. HAMASIN yksi perustajäsenistä Mahmoud Zahar Gazassa vakuutti journalisteille, että maailma tulee kokemaan yllätyksen ensi vuoden toukokuun parlamenttivaaleissa, kuten se koki yllätyksen vuoden 2005 vaaleissa, joissa Hamasin ennustettiin häviävän, mutta joissa se selvisi voittajaksi ja valittiin PA:n hallituksen johtoon. Hamas ei osallistunut vuosien 1995 ja 2005 presidentin vaaleihin, mutta harkitsee oman ehdokkaansa asettamista ensi vuonna.
Zahar tunnusti Hamasin kärsineen takaiskuja Länsirannalla sekä PA:n että Israelin turvallisuusjoukkojen toimien vuoksi. Hän sanoi monien Hamasin jäsenten kuolleen kidutuksiin Fatahin vankiloissa.

MAHMOUD ZAHAR antoi haastattelun Lontoossa ilmestyvälle Asharq Al-Awsat lehdelle. Hän totesi siinä, etteivät palestiinalaiset Länsirannalla äänestä Abbasin Fatahia toukokuun vaaleissa. Hän totesi: ”PA:lla on useita velkoja, ja se on vahingoittanut marttyyrien ja vankien omaisia. Kaikki he tulevat äänestämään Palestiinan Auktoriteettia vastaan. Me sen sijaan olemme Gazassa antaneet kansalle työtä ja turvallisuutta.” Hän väitti, että Hamas on Länsi-rannalla piiritystilassa, ja jotkut sen miehistä ovat kuolleet kidutukseen PA:n vankiloissa.
Hän ei antanut arvoa mielipidetiedusteluille, jotka ennustavat Hamasille vaalitappiota.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas piti samoihin aikoihin yhteisneuvottelua Hamasin Länsirannan johtajien kanssa Ramallahissa informoiden heitä Kairon neuvottelujen tuloksista ja päätöksistä, joiden mukaan Hamas ja muut palestiinalaisryhmittymät voivat liittyä PLO:n jäseniksi ja heidän edustajansa voidaan valita sen instituutioihin ja hallitukseen.
Hamasia edustivat Ramallahin keskusteluissa PLC:n (parlamentin) puhemies Abdel Aziz Dweik sekä entiset ministerit Nasser Eddin Shaer ja Samir Abu Eisheh.
Jotkut Fatahin virkailijat pelkäävät, että Hamas voi toistaa Länsirannalla saman, minkä se teki Gazassa, ja kaapata hallitusvallan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=251007

HAMAS tulee keskittymään aseettomiin mielenosoituksiin arabikevään esimerkin mukaan, vakuutti Mahmoud Zahar puhuessaan TV-10 lähetyksessä sunnuntaina, mutta ei koskaan luovu täysin aseitten käyttämisestä osana Palestiinan vapauttamisoperaatioita.
Hamasin Damaskoksessa toimistoaan pitävä ”ulkoministeriön johtaja” Khaled Mashaal puolestaan vakuutti lauantaina AP:n toimittajalle, että Hamasilla on käytettävissään ”tsunamin voima”. Hän viittasi suurten massojen mielenosoitusten sisältämään voimaan, jota on vaikea hallita ja hillitä ja jotka voivat saattaa turvallisuusjoukot ja –järjestelyt sekasortoon.
Zahar ja Mashaal edustavat eri näkemystä Hamasin sisällä, mutta molemmat katsovat järjestön hyötyvän siitä, että se hyväksyy Abbasin esityksen ”Palestiinan valtiosta 1967 rajoilla”, mutta vain tilapäisratkaisuna. Päämääränä on koko alueen vapauttaminen ”joesta mereen”, eli Jordanjoesta Välimereen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151078#.Tvlp6Fb3vO0

4. SYYRIAN armeija jatkaa veristä sotaansa maansa siviilejä vastaan huomioimatta arabiliiton tarkkailijoitten saapumista maahan viikonlopun jälkeen. Eilen yksi tarkkailijoista haavoittui sotilaitten luodeista. Hän syytti Syyrian hallitusta kansanmurhasta.
Homsin kaupungissa kerrotaan ainakin 23 siviilin saaneen surmansa sotilaitten luodeista maanantain aikana. Asukkaat valittavat, että koko kaupunki on piiritetty ja sotilaat ampuvat sitä armotta tykeillä ja raskailla konekivääreillä. Tarkkailijat ovat esittäneet ensimmäisenä havaintonaan, että Assadin joukot kostava menetyksiään siviileille.

Homsin kaupungin asukkaat raportoivat nähneensä ambulanssien keräävän haavoittuneita sotilaita, mikä osoittaa myös opposition jäsenten saaneen tuliaseita.
Arabiliiton tarkkailijoitten joutuminen tulilinjalle kyseenalaistaa heidän mahdollisuutensa toimia nykyisissä olosuhteissa. Kukaan ei ole pystynyt tyhjentävästi kertomaan, mihin Bashar Assad tähtää verisillä otteillaan mielenosoittajia vastaan eikä suostui keskusteluihin heidän kanssaan. Vaikka hän lopulta saisikin kyseenalaisen rauhan palautumaan kaduille, hänen hallitsemisensa tulisi olemaan entistä vaikeampaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151112#.TvlycFb3vO0

5. David Bedein kyselee JP:n tiistain kolumnissaan, onko Israelin hallitus edelleen sidottu vuonna 2005 laadittuun Juudean ja Samarian vetäytymiskarttaan, josta ei ole keskusteltu julkisuudessa ja jota ei ole esitelty Knessetissä? Kartta on kuitenkin Washingtonin Instituutin Lähi Idän politiikan osaston hallussa. Bedein toteaa, että Netanyahu toimi talousministerinä Sharonin hallituksessa kartan laatimisen aikaan, ja varmaan oli ja on tietoinen sen sisällöstä. Pääministeri Sharon ei päästänyt karttaa julkisuuteen hakiessaan tukea Gazasta vetäytymiselle, mitä kartan julkistaminen olisi voinut häiritä. Kartta hyväksyttiin hallituksen istunnossa 20.02.2005. Apulaisministeri siirtolaisten sulauttamisasioissa Yuli Edelstein varoitti silloin hallitusta, että sen tekemä päätös koskee 63:n juutalaisyhteisön evakuoimista Samariassa ja Juudeassa, ei vain Gazasta vetäytymisen osalta, joka käsitti 21 yhteisöä Gazassa ja 3 Samariassa.
BEDEIN varoittaa Arielin, Maale Adumimin ja Gush Etzionin ja muiden johtoa tuudittautumista kuvitelmaan, ettei heillä ole mitään pelättävää rauhansopimuksen vaatimassa vetäytymisessä, sillä he eivät ole nähneet karttaa eivätkä ole tietoisia, mihin hallitus on sitoutunut. Bedein arvioi, että aivan samoin kuin 2005 Israelissa oli oikeistohallitus, mutta se hämäsi kansan todellisista suunnitelmistaan, Israelilla on nytkin oikeistohallitus. Bedein pelkää, että Netanyahun hallitus tekee nyt samoin kuin Sharon 2005.
Hän sanoo, että hallitus voisi tuhota todella laittomat tai omistussuhteiltaan epäselvät etäyhteisöt ja julistaa loput laillisiksi; tai se voisi antaa yleisen julkilausuman, että juutalaiset voivat asua missä vain Israelin alueella. Hallitus ei ole tehnyt kumpaakaan.
BEDEIN sanoo, että Israelin tulee tiedostaa, että PLO ja sen poliittinen rukkanen PA ovat edelleen sotatilassa Israelin kanssa. Vuonna 1993 vasemmistolainen lehti Mamishmar raportoi, ettei PLO koskaan ratifioinut Periaatejulistusta, joiden varaan Oslon sopimukset nojaavat. Tämän johdosta Meretzin aatemaailman hyväksynyt professori Yehoshua Porat päätyi tutkittuaan PLO:n perustamiskirjaa, ettei PLO koskaan ole muuttanut sen Israelia ja juutalaisia tuomitsevia artiklojaan.
Tänään enempää PLO kuin PA eivät kainostele esittää julkisesti ohjelmansa palestiinalais-pakolaisten paluuoikeudesta eikä vaatimuksistaan Israelin vetäytymiseksi 1949 aselepo-linjoille, joista tulee Palestiinan valtion rajat pääkaupunkinaan Jerusalem.
Bedein vaatii, että tilanteessa, jossa PA:n ja PLO:n agendassa ei ole rauha Israelin kanssa, Israelin kansalla on oikeus saada tietää, aikooko hallitus peruuttaa 2005 hallituksen tekemän päätöksen, joka edellyttää territorioitten luovuttamista vihamieliselle yhteisölle. Hän viittaa kenraali Yariv Aharonin lausuntoon 1988, ettei koskaan tule antaa periaatteen ”rauha maata vastaan” sekoittua väkivaltaisesti hokemaan ”maata ennen rauhaa”. http://www.jpost.com/Opinion/Op-EdContributors/Article.aspx?ID=250907&R=R1

6. UUTISOTSIKOITA
- Seuraavassa linkissä JP :n vakiokolumnisti Caroline B Glick kertoo Netanyahun hallituksen harjoittamasta hallitustavasta, jota hän kritisoi monilta osin. Yksi on Juudean ja Samarian juutalaisasutuksia vastustavan prikaatinkenraalin Nitzan Alonin nimittäminen IDF:n keskusjohdon komentajaksi, vaikka häntä vastaan oli esitetty runsaasti syytöksiä epäasiallisista päätöksistä ja juutalaisten vastaisista ratkaisuista palestiinalaisten eduksi. Hänen valinnastaan Ehud Barak teki päätöksen, jonka IDF:n komentaja Benny Gantz joutui hyväksymään. Toiseksi Glick arvostelee Netanyahun kumartamista korkeimman oikeuden edessä, jota on syytetty vasemmiston aatteiden ajamisesta ja puuttumisesta hallituksen ja Knessetin toimivaltaan ilman sille kuuluvaa mandaattia. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=251013
- Beit Shemeshiin suunnitellaan massa-mielenosoituksia vastalauseeksi ”haredim-väkivaltaa” vastaan. Poliisin ja haredim-kansan väliset suhteet ovat painuneet aallonpohjaan. Poliisi pidätti eilen 7 haredi-miestä väkivaltaisesta poliisin vastustamisesta ja ties mistä. Kaupungin pormestari Moshe Abutbol (Shas) sanoo, ettei hän vastusta mielenosoittamista, mutta hän pelkää tämän olevan poliittisen ja jonkun poliittisen ryhmän tai puolueen järjestämän. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=251058
- Hakol Chai järjestö eläinten suojelemiseksi vaatii hevosten ja aasien käytön kieltoa rattaiden ja kärryjen vetäjinä kaupungeissa, koska epämääräiset ryhmät vuokraavat hevosia alhaisilla hinnoilla eivätkä hoida niiden lääkärintarkastuksia ja lupia. Järjestön lausunnossa sanotaan, että varsinkin kaupungin kaduilla ei tulisi sallia hevosten ja aasien käyttöä, koska ne itse saavat vammoja ja vahingoittavat ihmisiä. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=251046
- Iran sanoo karkottaneensa länsimaisen helikopterin, joka lähestyi sen pitämien laivastoharjoitusten aluksia. Se poistui vasta saatuaan kolme varoitusta Iranin hävittäjäkoneilta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151128#.TvmHCFb3vO0
- 1200 juutalaista vieraili Josefin haudalla viime yönä Sikemissä (Nablusissa) hanukkan ja juutalaisen uuden kuun rosh hakodesh Tevet kunniaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151127#.TvmHp1b3vO0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019