TIISTAI 06.12.11

1. USA:N sotilaallinen johto on huolissaan, että Iran on pystynyt saamaan hallintaansa sen huippusalaisen aseen, pienoiskoneen, drone, kuten uutiset jo eilen kertoivat. USA myöntää menettäneensä koneen, mutta sanoi kadottaneensa yhteyden siihen Afganistanin yllä. Viimeisten tietojen mukaan näyttää ilmeiseltä, ettei konetta ammuttu alas, kuten USA:n taholta ilmoitettiinkin, vaan että Iranin insinöörit olivat löytäneet avaimen, jolla ne pääsivät käsiksi koneen ohjaukseen ja sen avulla ohjasivat sen Iraniin. Koneen siivet ilmeisesti vahingoittuivat laskun aikana, koska Iranilaiset valvojat eivät hallinneet täysin sen hienouksia. USA:n sotilaslähteet ehdottomasti kielsivät Iranin tiedon koneen ampumisesta alas, mikä lopputuloksen kannalta olisi ollut sittenkin edullisempi.
Kone on USA:n viimeisintä mallia oleva RQ-170, täynnä huippusalaista tekniikkaa. Se menettäminen on todellinen takaisku sekä USA:n että Israelin miehittämättömien UAV-koneitten kehittelylle ja käyttämiselle vihamielisessä ympäristössä, asiantuntijat toteavat.

DEBKAFILE tarkastelee artikkelissaan koneen menettämiseen liittyviä seikkoja ilmaisten amerikkalaisten sotilasjohtajien syvän huolen, että jos Iran pystyi tunkeutumaan RQ-170 koneen salaiseen ohjauskoodiin, se on samalla voinut saada avaimen, jolla voidaan tunkeutua muittenkin sotilaskoneitten salaisiin koodeihin. Tämä puolestaan saattaa ilmaiskujen suorittamisen Iranin ilmatilassa kokonaan uuteen valoon, ja tuo kuvaan mukaan uudenlaiset vaaratekijät, jotka lentäjiä kohtaavat Iranin yllä. Sekä Venäjä että Kiina, Iranin uskollisimmat tukijat, molemmat kehittävät omaa UAV-laitteistoaan, ja on mahdollista, että ne ovat voineet kokeilla saavutuksiaan USA:n RQ-170 koneeseen. Miehittämättömien pienkoneitten vaikein ja teknisesti herkin osa on koneen hallinnan ja valvonnan ohella sen tutka- ja kuvaus-laitteiden yhdistäminen koneen tekniseen kokonaisuuteen ja niiden tulosten välittäminen koodattuina valvomoon, jossa ne puretaan ymmärrettävään muotoon. Tällaisen pitkälle kehitetyn teknologian joutuminen kilpailijan käsiin on kehittäjän pahin painajainen.

DEBKAFILE käsittelee artikkelissaan myös toista Irania koskevaa uutista, jonka muutkin uutislähteet mainitsevat. Monet indikaattorit ovat antaneet tarkkailijoille aiheen ennustaa, että sota Lähi Idässä on enemmän kuin todennäköinen joulukuun 2011 puolivälin ja tammikuun 2012 puolivälin välisenä aikana.
Merkittävin indikaattori siinä on Iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein käsky vallankumous-armeijalle tehdä voitavansa vallankumouksen suojelemiseksi.
Vallankumousarmeijan komentaja kenraali Mohammed Ali Jaafari nosti käskyn mukaisesti Iranin armeijan hälytystilaan valmistautuakseen ulkopuolisia hyökkäyksiä ja salaisia operaatioita varten. Hän antoi käskyn siirtää maan Shihab-ballistiset ohjukset salaisiin paikkoihin eri puolille maata voidakseen tarvittaessa suorittaa kostoiskuja suojattuina vihollisen iskuilta. Vallankumousarmeijan yksiköitä, jotka ovat harjoitelleet viime kuukausien aikana tällaisia tilanteita varten, hajautetaan ennakkosuunnitelman mukaan puolustuslinjoille maan rajojen tuntumaan ja elintärkeille paikoille, kerrotaan DF:n artikkelissa.
DF kertoo myös Israelin puolustusministerin Ehud Barakin todenneen tiedusteltaessa häneltä tilanteesta Iranin suhteen, ettei Israel käy salaista sotaa Irania vastaan, kuten viime viikkoina tapahtuneet selvittämättömät räjähdykset ja tutkijoitten teloitukset voisivat vihjata. http://www.debka.com/article/21545/

2. EDELLISEEN artikkeliin liittyen Debkafile (DF) kertoi aiemmin, että useat indikaattorit osoittavat sekä Syyrian että Israelin valmistautuvan 15.12.2011 – 15.01.2012 välisenä aikana sotaan Lähi Idässä, joka tulisi ulottumaan myös Iranin alueelle. DF mainitsee viisi merkkiä, joista ensimmäinen on Syyrian armeijan ohjus- ja rakettiarsenaalinsa testaaminen sotatilaa muistuttavissa harjoituksissa keskellä maan sisällä riehuvaa epätasaista turvallisuusjoukkojen ja siviilien välistä kamppailua, jossa YK:n virallisten laskelmien mukaan on surmattu yli 4 600 siviiliä ja tuntematon määrä haavoittunut. Kuvia harjoituksista esitettiin lyhyesti videoilla, kunnes ne poistettiin internetistä. DF kertoo, että harjoitusten tarkoituksena oli viiden päivän ajan testata 120 mm:n kanuunoita; prikaatinvahvuisen osaston harjoitellessa 600:n ja 300:n mm:n rakettien massalaukaisu-alustoja sekä panssarivoimien hyökkäyksiä 150 – 200 km:n kantomatkan rakettien tukemina.

TOISEKSI Netanyahu vihjaili Ben Gurionin muistotilaisuudessa ”vaikeista ratkaisuista”, joita hän joutuu tekemään Ben Gurionin tapaan tämän julistaessa Israelin itsenäiseksi. Kolmanneksi Netanyahu yllätti tarkkailijat julistamalla Likudin sisäiset äänestykset tammikuun 31. päivänä 2012, jossa puolueen sisäiset voimasuhteet ja puheenjohtajan suosio mitattaisiin. Neljäs merkki on DF:n mukaan USA:n ulkoministeri Hillary Clintonin yllättävä ja täysin kohtuuton hyökkäys Israelia vastaan syyttäen sen demokratian olevan vaarassa. Hän viittasi Knessetin lakiesityksiin NGO-järjestöjen rahoituksen selvittämiseksi sekä haredi-väestön vaatimuksiin sukupuolten erottamisesta julkisilla paikoilla ja kulkuneuvoissa. Viidenneksi DF mainitsee Venäjän kiihtyneen Syyrian armeijan aseistamisen huippunykyaikaisilla aseilla, joista mainittakoon S-300 ilmatorjuntapatteriston viimeisimmän version sekä yakhont yliäänen nopeudella merenpinnan lähellä kulkevan mereltä merelle tarkoitettujen risteilyohjusten toimittaminen Syyrian armeijalle. Venäjä toimitti Syyrialle 72 yakhont-risteilyohjusta.
Ehkä kaikkein hälyttävin havainto on kuitenkin Venäjän sota-alusten kokoontuminen Syyrian aluevesille tai sen läheisyyteen. Aiemmin kerrottiin kolmen ohjusaluksen ankkuroimisesta Syyrian aluevesille, viimeksi Venäjän lentokoneitten tukialus Amiraali Kuznetsov on samoin matkalla liittyäkseen edelliseen armadaan. USA puolestaan lähetti sinne G W Bush lentokoneitten tukialuksen Välimerellä partioivan kuudennen laivaston tukemana. http://www.debka.com/article/21543/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150437#.Tt2_mlb3vO0

3. SAUDI ARABIAN tiedustelun johtaja ja diplomaatti prinssi Turki al-Faisal varoittaa jo toisen kerran viiden kuukauden sisällä, että saudit harkitsevat oman ydinsuunnitelman toteuttamista, koska se ei ole saanut Irania ja Israelia luopumaan joukkotuhoaseistaan tai niiden suunnittelusta. ”Meidän ja maailman ponnistelut saada Israel luopumaan massatuhoaseistaan ja Iranin samoin omistaan ei onnistunut, ja siksi velvollisuutemme kansaamme ja valtiotamme kohtaan on harkita kaikkia mahdollisuuksia, niiden mukana ydinaseitten omistaminen”, Turki al-Faisal kertoi turvallisuusfoorumissa Riyadissa maanantaina. Hän varoitti, että ydinkatastrofi yhtä vastaan heistä tulisi koskettamaan kaikkia.

PUHEEN analyyttiset päätelmät pitävät Turkin lausuntoa epätavallisena, sillä Israelin on vuosikymmenien ajan väitetty omaavan ydinaseita, mitä Israel ei ole myöntänyt eikä kieltänyt, mutta se ei ole aiemmin herättänyt saudien halua hankkia omia ydinaseita. Tästä lieneekin tehtävä se johtopäätös, että nimenomaan ydinase Iranin vallankumouskaartin käsissä aiheuttaa pelkoreaktioita Saudi Arabiassa, koska Israel ei ole koskaan uhannut ketään ydinaseillaan tai muillakaan aseilla, mutta Iranin johto uhkaa toistuvasti ei vain Israelia, vaan Saudi Arabiaa ja sen liittolaismaita Persianlahdella.

IRAN on toistamiseen kieltänyt, että sillä olisi mitään suunnitelmia tai tarvetta hankkia ydinaseita, mutta sekä kansainväliset tiedustelulähteet että IAEA ovat yhä vakuuttuneempia siitä, että on vain ajankysymys, kun Iran on ydinasevalta. YK:n asettamat Iranin vastaiset sanktiota vesittyvät Venäjän ja Kiinan vastustuksesta ja siitä, että ne kuitenkin kiertävät asetettuja sanktioita salaisilla sopimuksilla.
Saudi Arabian ydinsuunnitelmien koordinaattori Abdul Gani Malibari kertoo, että saudit suunnittelevat rakentavansa 16 atomivoimalaa seuraavan parin vuosikymmen aikana. Nämä tulisivat olemaan perusteina saudien mahdolliselle ydinpommille.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150423#.Tt3D8Vb3vO0

4. UUTISOTSIKOITA
- Tuorein raportti Iranin ydinaseesta, jonka laati American Enterprise Institute for Public Policy Research (AEI), toteaa, että on todellinen mahdollisuus, että USA:n ja Israelin yritykset estää Iranin ydinaseen valmistamista voivat epäonnistua, kertoo ynet.news.com web-sivullaan. Jos näin käy, raportissa ehdotetaan, että USA johtaisi yrityksiä estää Irania käyttämästä sitä. AEI julkistaa raportin kokonaisuudessaan myöhemmin tiistaina. Raportti ennustaa, että Iran on ydinasevalta viimeistään 2013. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4157574,00.html
- UAE:n pääministeri kehottaa Iranin ydinasetta pelkääviä panemaan jäitä hattuunsa, sillä ei Iran halua tulla tuhotuksi, mikä hänen mukaansa tapahtuisi seuraavana päivänä, kun Iran on laukaissut ensimmäisen ydinpomminsa. UAE:n pääministeri Sheikki Mohammed bin Rashid al-Maktoum vähätteli maanantaina lännen pelkoja. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4157619,00.html
- Poliisi epäilee, että joukko 13-16-vuotiaita arabi- ja juutalaispoikia on osallistunut kymmenien julkisten bussien kivityksiin Jaffassa parin vuoden aikana.
Poliisi pidätti kymmenen alaikäistä poikaa kuulusteluihin asian selvittämiseksi. Nuoret pakenivat paikalta poliisin tullessa paikalle. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4157530,00.html
- Netanyahu aikoo nostaa Abbasin suosiota – vaikka hän ei millään muotoa ole ansainnut sitä – vapauttamalla Gilad Shalitin sopimuksen yhteydessä sovitut 550 turvallisuusvankia suosimalla Fatahin jäseniä Hamasin asemesta. PA:n johto on vaatinut, että Israelin tulee vapauttaa vastaavan suuruinen tai suurempi määrä Fatahin jäseniä Israelin vankiloista, kuin mitä Shalitin sopimukseen sisältyi. Abbas koki melkoisen järkytyksen havaittuaan, että Hamas oli suostunut vapauttamaan Shalitin kertomatta hänelle mitään. Shalitin isä Noam kertoo, ettei Gilad ollut nälkälakossa ollessaan vankina, mutta ruokavalio oli puutteellinen. Hän kertoi poikansa harjoittaneen pelejä ja kuntoilleensa yhdessä vartijoittensa kanssa, mikä auttoi häntä pysymään sekä fyysisesti että henkisesti kohtalaisessa kunnossa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4157529,00.html
- IDF varoittaa, että Eilatin alue voi joutua terrorismin uhriksi, kuten muutama viikko sitten tapahtui rajan yli Siinailta Israelin puolelle tunkeutuneen terroriryhmän hyökätessä bussia ja siviiliautoja vastaan. Koululaisten retket etelärajan tuntumaan kiellettiin, mutta kielto peruttiin ja retket jatkuvat. Israelin rakentama 240 km:n pituinen turva-aita Siinain ja Negevin välille valmistunee ensi vuoden aikana. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4157473,00.html
- Jerusalemin King David Hotelli on saanut Fordon ”Grand Lady” kunnianosoituksen, eli se on nostettu maailman ”ikoni-hotellien” luokkaan, yksi 12:sta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4150339,00.html
- Iranilainen filmintekijä Tahmineh Milani lähti yllättäen 42. Intian kansainvälisestä filmikonferenssista (IFFI) Goasta kertoen syyksi isänsä sairauden. Iranista kuitenkin kerrotaan, että todellinen syy oli se, että Dan Wolman Israelista valittiin palkintolautakunnan jäseneksi. Wolman valitti tilaisuutta ja hämmästeli, miksi hänen läsnäolonsa oli niin paha Milanille, vaikka sanoi ymmärtävänsä hänen asemansa eikä halunnut pahentaa tilannetta lisäämällä siihen enempää. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4156713,00.html
- Korkein oikeus kieltäytyi antamasta päätöstä useitten ryhmien vaatimuksiin, että se velvoittaisi hallituksen laatimaan täydelliset raamit, joilla siviilivihkimiset laillistettaisiin Israelissa. Oikeus katsoi, että asia kuuluu Knessetin toimivaltaan. Israelissa sadoittain eri syistä siviilivihkimistä haluavat joutuvat matkustamaan ulkomaille, useimmat heistä Kyprokselle, voidakseen laillistaa suhteensa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=248271
- Uskonnollisten naisten osuus IDF:n upseerikursseilla on merkittävästi kasvanut viime vuosina. Nykyisin 46 ”observant”, uskoaan tunnustavaa, naista osallistuu upseerikursseille, edellisvuonna heitä oli 25. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=248252
- Davidin tähti on noussut Amerikan evankelisten kristittyjen joulukuusien latvan koristeeksi tavalla, jota kutsutaan myrskyksi, vuolaaksi virraksi, syrjäyttäen perinteisen joulutähden. Se ainakin osoittaa juutalaisuuden suosion kasvusta, vaikka uutiset kertovat hälyttävästä sekä juutalaisten että tunnustavien kristittyjen syrjimisen, häpäisemisen ja todellisen vainon kasvusta maailmalla, eivätkä kristittyinä eturivin maina pidetyt pohjoismaat jää tässä isoisten jalkoihin. Myös muita juutalaisia symboleja on ilmaantunut kristittyjen jouluarsenaalien joukkoon, vaikka jotkut pappismiehet kutsuvatkin sitä joutavaksi kikkailuksi . http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=248265
- Beduiinien oikeuksien puolustajat syyttävät, että Juutalaisten kansallisrahasto (JNF) juutalaistaa Negevin alueita, joilla beduiinit perinteisesti ovat asuneet. JNF ilmoitti Sderotin konferenssissa antavansa miljardi USD Negevin edelleen kehittämiseksi muutamien lähivuosien aikana. JFN:n perusteluissa kerrotaan, että vaikka Negevin alue on 1.2 miljoonaa hehtaaria, eli 60 % maan alueesta, siellä asuu vain 600 000 asukasta, eli 8 % maan väkiluvusta.
http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=248124

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019