SUNNUNTAI 04.12.11

1. EGYPTIN parlamenttivaalien ensimmäisen osan tuloksia alkaa tippua maailmalle arabilehtien välittäminä. Niiden mukaan Muslimiveljeskunnan Vapaus- ja Oikeuspuolue (FJP) on voittanut ennusteiden mukaisesti 40 % äänistä, kakkosena salafi-puolue Al-Nour, joka sai 20 % äänistä. Tämän mukaan ne voivat yhdessä muodostaa hallituksen, jolla olisi ehdoton enemmistö Egyptin 498 edustajan parlamentissa. Liberaalipuolueet saivat 15 % äänistä, mikä on aiheuttanut shokkitilan joissakin kansanosissa, kuten Kopti-kristittyjen parissa, jotka pelkäävät Salafi-puolueen pakottavan maan virallisen politiikan ääri-islamilaisuuteen, joka suhtautuu suvaitsemattomasti toisiin uskontoihin ja kaventaa ihmisten vapauksia.

ÄÄNESTYSVILKKAUS oli 62 %, mitä eräs aktivisti kutsui ”suurimmaksi sitten faaraoitten”. Egyptin ensimmäiset vapaat vaalit voitiin pitää Tahrir-aukiolta helmikuussa alkaneitten Mubarakin hallituksen vastaisten mielenosoitusten kaataessa lopulta hänen hallituksensa, mutta vasta 850 siviiliuhrin hinnalla turvallisuusjoukkojen kanssa käydyissä yhteenotoissa.
Äänestyspaikoilla raportoitiin joistakin vaalirikkomuksista, mutta valvojat katsoivat, ettei niillä ollut merkittävää vaikutusta ihmisten äänestämiseen. Muslimiveljeskunta jakoi ruokaa ja lupasi etuisuuksia joillakin äänestyspaikoilla.

MUSLIMIVELJESKUNTA sanoo tyytyvänsä vaalien ensimmäisen osan tuloksiin ja kehottaa muitakin puolueita ja varsinkin Al-Nour-puoluetta tyytymään kansan tahtoon.
Veljeskunnan edustajat sanovat, että puolue haluaa toteuttaa islamin sharia-lakia, mutta ”inhimillisessä muodossa pyrkien sälyttämään ihmisten oikeudet”.
http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=247943

ISRAELIN hallituksen edustajat ovat olleet kovin hiljaa Egyptin vaalien tuloksista, mutta puolustusministeri Ehud Barak sanoo tulosten olevan ”hyvin huolestuttavia”, vaikka Muslimi-veljeskunnan apulaisjohtaja Essam el-Erian vakuuttaa puolueen pysyvän hyvin maltillisena, eikä jaa Salafi-puolueen Al-Nour ideologiaa. ”Me kunnioitamme jokaisen ihmisen uskonnon ja elämäntavan valintaa”, hän vakuuttaa.

Tahrir-aukiolle on alkanut kerääntyä mielenosoittajia, jotka epäilevät islam-puolueitten ja korkean sotilasneuvoston (SCAF) välisen salaisen sopimuksen vesittävän vaalien tulokset. Heidän vaatimuksenaan on edelleen SCAF:n vallan siirtäminen siviilihallitukselle välittömästi eikä vastaa kolmevaiheisten vaalien jälkeen ensi vuonna. Tarkkailijoitten mukaan tulevan parlamentin ja sotilasneuvoston välinen valtataistelu on väistämätön. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4156520,00.html

2. DEBKAFILE (DF) tarkastelee artikkelissaan USA:n ja Israelin välisiä suhteita, ja niissä varsinkin kuumaa aihetta Iranin ydinsuunnitelman toteuttamisen estämiseksi, joiden länsimaat epäilevät tähtäävän ydinaseen valmistamiseen lähitulevaisuudessa.
Tarkastelun lähtökohtana ovat USA:n presidentti Obaman lausunto, ja puolustusministeri Leon Panettan äskettäin pitämät puheet, joiden uskotaan edustavan presidentti Barack Obaman omaksumaa kantaa, ja siksi ne ovat hyvin merkittäviä.
Presidentti Obama sanoi keskiviikkona 30. marraskuuta tähän tapaan: ”Me emme tee kompromisseja Israelin turvallisuuden suhteen. Mikään muu liittolainen ei ole tärkeämpi USA:lle kuin Israel.”

DF toteaa, että vain kolme päivää myöhemmin Obaman puheen jälkeen USA:n puolustusministeri Leon Panetta teki kristallinkirkkaaksi, mitä USA haluaa Israelilta vastapalvelukseksi, puhuessaan televisioidussa puheessaan Brooking instituutissa.
Hän viittasi siinä ”israelilaisiin arvioihin”, että sotilaallinen isku siirtäisi Iranin ydinpommin valmistumista parhaimmillaan kahdella kolmella vuodella. Panetta käytti varsin voimakasta kieltä vaatiessaan Israelia aloittamaan keskustelut PA:n kanssa: ”Ottakaa se riski ja palatkaa tuohon kirottuun neuvottelupöytään palestiinalaisten kanssa.” Hän viittasi seuraavaksi Israelin kasvavaan eristyneisyyteen ja kehotti ”Israelia korjaamaan aitansa” sellaisten valtioitten kanssa kuten Egypti, Jordania ja Turkki, joilla on yhteinen huoli alueellisesta tasapainosta.
Panettan Brookin instituutissa pitämän luennon tarkoituksena oli esittää USA:n varovainen vastustus puolustusministeri Ehud Barakin aiempaan lausuntoon, jossa tämä totesi Israelin ratkaisevan itse hallituksen ja puolustusministeriön päätöksillä, miten se tulee puolustamaan, maataan, eikä kukaan ulkopuolinen.
DF:n arvion mukaan Panettan puhe sisälsi yleistyksiä ja vähän viittauksia tosiasioihin, jopa ristiriitaisuuksia esittämissään arvioinneissa.

DEBKAFILE toteaa yhteenvedossaan, että USA;n hallitus pyrkii estämään Israelin omat isku-mahdollisuudet Iranin ydinlaitoksia vastaan omien poliittisten näkökohtiensa vuoksi vedoten tosiasioihin, jotka puolsivat sotilaallisia iskuja silloin, kun ne vielä ovat mahdollisia. DF kysyy aiheellisesti, jos Iranin ydinsuunnitelman keskeyttäminen on niin tärkeää, kuin se vakuuttaa sen olevan, miksi se esti Israelin iskut silloin, kun Iranin ydinaseen valmistus oli alkuasteella? Toiseksi DF kritisoi Panettan tapaa vyöryttää rauhankeskustelujen viivästyminen yksin Israelin harteille, vaikka se on toistuvasti vakuuttanut haluaan neuvotella ilman ehtoja. Kolmanneksi Panetta ei mitenkään huomioi Israelin vastaisen rintaman muodostumista Pohjois-Afrikan maissa vallankumousten kaadettua edelliset hallitukset. http://www.debka.com/article/21538/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150346#.TtsloFb3vO0

3. ISLAMILAIS-KRISTILLINEN Neuvosto, joka sanoo tehtävänään olevan ”puolustaa Jerusalemia ja sen pyhiä paikkoja”, ilmoittaa olevansa hyvin huolissaan Israelin ilmoitettua laajentavansa naisten aluetta Länsimuurin edustalla Jerusalemissa.
Neuvoston antamassa lausunnossa todetaan, ”ettei Israelilla ole oikeutta laajentaa naisten aluetta, eikä juutalaisilla ole oikeutta edes rukoilla Länsimuurin edustalla, koska se on osa Al-Aksa moskeijaa ja kuuluu kokonaisuudessaan muslimeille”.

MUHAMETTILAISET kutsuvat Länsimuuria, hepreaksi Kotel, nimellä Al-Burak, koska islamin kertomusten mukaan heidän profeettansa Mohammed sitoi Al-Burak ratsunsa Länsimuuriin ennen nousemistaan sen selässä taivaaseen. Juutalaiset kutsuvat Temppelivuorta, jolle heidän kaksi Temppeliään rakennettiin, nimellä Beit Hamikdash.

NEUVOSTON lausunnossa selitetään, että israelilaisten suorittamat uuden rampin perustusten kaivaukset ja niiden yhteydessä tehtävät ”arkeologiset pelastuskaivaukset” vahingoittavat Temppelivuoren maapohjaa ja vaarantavat Ak-Aksa moskeijat perustuksia. Jerusalemin insinööri vaati Temppelivuorelle johtavan puisen tilapäisen rampin purkamista ihmisille vaarallisena, mutta muslimit vastustavat purkua ja uuden rakentamista. Sen sijaan he vakuuttavat, että koko tasanne Länsimuurin edustalla kuuluu Al-Aksa moskeijaan, ja että juutalaisten pääsy sinne on lopetettava. Neuvosto toteaa tyydytyksellä Israelin etenevän entistä varovammin toteuttaessaan muutoksia Temppelivuoren lähistöllä arabien vastustuksen vuoksi. Pääministeri Netanyahu keskeytti Temppelivuorelle johtava rampin purkamisen sekä arabisäätiön wakfin että ulkomaisen painostuksen vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150345#.Ttsl3Vb3vO0

4. Libanonin eteläosassa perjantaina tapahtunut räjähdys oli Israelin miehittämättömän lentokoneen aiheuttama, kertoo The Daily Star-päivälehti Beirutissa. Uutisessa väitetään, että koneesta ammuttu ohjus tuhosi Hizbullahin paljastaman vakoilulaitteen poistaakseen todisteet niiden alkuperästä ja niiden modernit langattomat laitteistot.

Hizbullah kertoi web-sivullaan, että järjestö oli paljastanut Israelin vakoilulaitteen Srifan ja Deir Kifan kaupunkien välillä. IDF kuitenkin tuhosi ne pian sen jälkeen, kun ne oli paljastettu. Libanonin turvallisuuslähteet epäilivät, että räjähdyksen aiheutti Israelin rypälepommi.
Paikalliset asukkaat totesivat havainneensa miehittämättömän koneen ylilennon ennen räjähdystä. He kertoivat kahden ihmisen haavoittuneen, minkä Hizbullah kielsi web-sivullaan.
”Ei yhtään Hizbllahin taistelijaa haavoittunut”, web-sivulla vakuutettiin.
Aiemmin viikolla al-Qaidan kanssa yhteydessä oleva ryhmittymä ampui 4 Katjusha-rakettia Israelin puolelle, osuen kanalaan, mutta ilman ihmisvahinkoja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150359#.Ttsqr1b3vO0

5. UUTISOTSIKOITA
- Euroopan juutalaiset asianajajat ovat aloittaneet ”lawfare”, taistelun laillisin keinoin, niitä vastaan, jotka harjoittavat anti-semitismiä. Taistellaan vihollisen omin asein, sanoo Israelin YK:n lähettiläs Dan Prosor. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150358#.Ttst2lb3vO0
- Kymmenittäin Migronin juutalaisyhteisön asukkaita yllätti hallituksen ministerit vierailemalla joukolla heidän kodeissaan vaatien, että he toimisivat Migronin talojen ja kotien hävittämistä vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150356#.TtsukVb3vO0
- Britannia on joutunut islamin terroristien vihan kohteeksi (whipping boy), kuten useat viime päivinä sattuneet hyökkäykset heitä vastaan osoittavat. Teheranin lähetystön ja konsulaatin virastojen valtaukset ja salaisten asiapapereitten varastaminen oli näkyvin hyökkäys, toinen oli minibussia vastaan tehty isku Bahrainissa Englannin lähetystön edustalla kuin varoituksena tulevasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150357#.TtsvEFb3vO0
- YK:n ihmisoikeusneuvoston johtaja Navi Pillay vaatii Syyrian siviilien suojelemista Assad Verisen jatkuvien hyökkäysten vuoksi, jotka marraskuun aikana vaativat ainakin 950 kuolinuhria ja eilen 25. Kaikkiaan yli 4 600 siviilin uskotaan saaneen surmansa yli 8 kuukautta kestäneitten siviilejä vastaan tehtyjen hyökkäysten aikana. EU lisäsi omiin Syyrian vastaisiin sanktioihinsa 12 uuttaa virkailijaa ja 11 yhtiötä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150342#.TtswJ1b3vO0
- USA:n Belgian lähettiläs Howard Gutman aiheutti myrskyn Valkoisessa Talossa ja nopean irtisanoutumisen Gutmanin lausunnosta juutalaisasianajajien konferenssissa viime viikolla. Gutman selitti: ”On tehtävä ero perinteisen anti-semitismin, joka tulee tuomita, ja muslimien juutalaisvihan välillä, joka aiheutuu Israelin ja palestiinalaisten välisestä konfliktista.” Hän lisäsi, että konfliktin ratkaiseminen vähentää anti-semitismiä. Gutman oli yksi Obaman vaalikampanjan rahankerääjistä, ja siksi hänen lausuntonsa yllätti sekä Valkoisen Talon että konferenssivieraat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150360#.TtsxXVb3vO0
- Meretz-puolueen marxilais-kansanedustaja Zahava Gal-On saa poliisisuojan häntä vastaan esitettyjen uhkausten vuoksi. Kansanedustaja Ben-Ari totesi, ettei Gal-On ole tarpeeksi merkittävä, että häntä kannattaisi suojella tai edes uhata. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150349#.TtszoVb3vO0
- Hillary Clinton sanoo olevansa huolissaan Israelin demokratiasta sen viime aikoina esitettyjen uusien lakien valossa. Varsinkin Knessetissä esitettyjen NGO-järjestöjen ulkomaisen rahoituksen valvominen närästyttää vasemmistolaista Clintonia, koska nuo järjestöt toteuttavat usein äärivasemmistolaista ohjelmaansa vahingoittaen Israelin imagoa ja uskottavuutta ulkomailla. Ne myös antavat keräämiään - usein peukaloituja - tietoja sekä Israelissa että ulkomailla toimiville Israelia vastustaville järjestöille ja uutistoimistoille. Israelissa on viime päivinä keskusteltu korkeimman oikeuden tavasta puuttua päivä-kohtaisiin tilanteisiin tavalla, jolla se puuttuu sekä Knessetin lainsäädäntöön että hallituksen oikeuteen päättää asioista. Korkeimman oikeuden presidentti Dorit Beinish varoitti keskustelun vahingoittavan korkeimman oikeuden valtaa ja oikeutta toimia itsenäisesti. Kansanedustaja Landau katsoi tämän hyökkäykseksi häntä vastaan todeten, Beinish sotkeutuu politiikkaan, ja suosittaa Beinishia päättämään haluaako hän toimia korkeimman oikeuden presidenttinä vai kansanedustajana. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4156562,00.html
- Syyrian ulkomailla toimivan opposition johtaja sanoo, että Assadin jälkeinen Syyria tulee katkaisemaan yhteytensä Iranin ja Hizbullahin kanssa. Hän selitti, että Syyria on sunni-muslimien asuttama maa ja että Assadin hallituksen läheiset suhteet shia-muslimien johtamiin Iraniin ja Hizbullahiin ovat sille vieraita. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4156432,00.html
- USA:ssa toimiva cyber-asiantuntija sanoo, että Iranin ydin- ja muun teollisuuden tietokoneet rampauttaneen stuxnet-viruksen juuret alkoivat vuonna 2008 mystisen Confickerin muodossa, joka avasi oven stuxnet-virukselle. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4156433,00.html

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019