MAANANTAI 05.12.11

1. IDF:n ennakoinneissa tulevaa sotaa varten pohjoisrajoilla on otettava huomioon se tosiasia, että Hizbullah yksin pystyy ampumaan 600 rakettia ja ohjusta päivässä Israelin puolelle, ja varsinkin sotilastukikohdat tulevan olemaan niiden maalitauluina.
IDF:n suunnittelu-organisaatio on tullut siihen lopputulokseen, että sotilastarvikkeiden siirto pohjoisen ja etelän välillä tulee vaikeutumaan, kunnes IDF pystyy eliminoimaan tai ainakin vähentämään Libanonin ja Syyrian puolelta ammutut ohjukset.

Sotatilanteessa huoltotoiminta IDF:n eteläisen ja pohjoisen armeijalohkojen välillä häiriintyessä tai estyessä kokonaan pakottaa rakentamaan kallioon suojattuna asevarikoita maan keskiosiin. Suojattujen asevarikoiden rakentamissuunnitelma on laadittu, ja sen hyväksyi IDF:n logistiikan ja teknologian johtokunnan johtaja kenraalimajuri Danny Biton.
Usean miljoonan arvoinen projekti on valmis aloitettavaksi, ja rakennustyöt alkanevat lähi kuukausien aikana. Aluksi rakennetaan muutaman tuhannen neliömetrin suuruinen bunkkeri, ja siitä saatujen kokemusten mukaan päätetään uusien bunkkereiden rakentaminen. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=248133

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun puhe Ben Gurionin kuoleman 38-vuotismuisto- tilaisuudessa Sde Bokerissa antoi vihjeitä siitä, mihin suuntaan hän aikoo kääntää Israelin valtiopurren seuraavaksi. Hän totesi - Gilad Shalitin vapauttamisneuvottelujen päättyessä onnellisesti ja viisi vuotta Hamasin luolissa viruneen IDF:n asevelvollisen saatua vapautensa, joskin kovalla hinnalla, - energiaa vapautuneen toisiin kiireisiin tehtäviin.

NETANYAHU totesi puheessaan eilen, että ”Paljon voidaan oppia siitä, miten Ben Gurion, Israelin ensimmäinen pääministeri, päätti ilmoittaa Israelin valtion perustetuksi, vaikka häntä varoitettiin siitä monelta taholta ja painostettiin siirtämään asia myöhemmäksi”. Kuten historia on myöhemmin osoittanut, aika oli kriittinen ja muutamaa kuukautta tai vuotta myöhemmin valtio ei olisi saanut YK:n vahvistusta, sillä Stalin uskoi Israelin toteuttavan sosialismia sen mallin mukaan ja oli siksi ensimmäisten joukossa tunnustamassa uutta valtiota. Kuten tunnettua, Israel ei seurannut Stalinin toiveita, ja siksi hän muutti asenteensa kriittisen vastustavaksi kiihdyttäen myös juutalaisten vainoja Venäjällä.

PÄÄMINISTERI sanoi puheessaan tähän tapaan: ”Ensimmäiseksi ja tärkeimpänä meidän on opittava hänen antautumisestaan Israelin tulevaisuudelle ja hänen halustaan tehdä vaikeita päätöksiä toivomansa tulevaisuuden toteutumiseksi. Ilman epäilyksiä suurimman testin hetki Ben Gurionille oli hetki päättää valtion perustamisesta”. Hän jatkoi ilmeisenä viittauksena Mossadin edellisen johtajan Meir Daganin ja USA:n puolustusministeri Leon Panettan varoituksiin hyökkäyksestä Irania vastaan muistuttaen kuulijoitaan, että ”Ben Gurionin päätös toukokuun 14.1948 valtiosta – vaikka se meistä nyt tuntuukin sopivalta – oli kaikkea muuta”. Netanyahu muistutti, että varoituksia tuli Yishuvilta maan sisällä ja niitä tuli kaikkialta maailmassa varoittaen: ”Tämä ei ole sopiva aika, ei nyt”. Häntä varoitettiin arabiarmeijoitten hyökkäyksillä valmistautumatonta juutalaisvaltiota vastaan ja vaikeilla ajoilla.

NETANYAHU oletti Ben Gurionin arvioineen, että hinta valtion perustamisesta olisi kova, mutta päätelleen sen nousevan myöhemmin vieläkin korkeammaksi, ja siksi hän päätyi valtion perustamisen kannalle vastuksista huolimatta. Pääministeri muistutti, että ”Ben Gurionin oikean päätöksen ansiosta me olemme nyt täällä itsenäisessä valtiossa.”
Hän sanoi päätöksen aiheuttaneen vastustusta jopa hänen oman hallituksena sisällä, sillä lopullinen äänestys päätöksestä antoi tulokseksi 6 puolesta vastaan 4. Tämäkin voi olla Netanyahun epäsuora viittaus omaan hallitukseensa, jossa äänet hajaantuvat Irania vastaan suunnitellun sotilaallisen iskun puolesta ja vastaan.

PÄÄMINISTERI antoi ensimmäisen vihjeen näkemyksestään Egyptin vaalien tuloksista, joissa islamilaiset puolueet ovat saaneet johtavan aseman. Hän toivoi Egyptiin muodostettavan hallituksen huomioivan rauhan tärkeyden Israelin kanssa, ”sekä sen itsensä, että sen muodostaman perustan johdosta turvallisuudelle ja taloudelliselle tasapainolle alueella”. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=248109

3. PA:n pääneuvottelija Israelin kanssa Saeb Erekat yritti osoittaa hämmästystä tiedoista, että UA vaatii suoria neuvotteluja Israelin ja PA:n välillä, kuten USA:n ulkoministeriön edustaja Mark Toner kertoi lehdistötilaisuudessa perjantaina.
EREKAT selitti, että kvartetti, jossa USA on mukana EU:n, YK:n ja Venäjän ohella, vaati syyskuussa neuvotteluja kummankin osapuolen kanssa erikseen. Erekat selitti, että PA on toiminut vaatimuksen mukaan eikä usko, että suorilla keskusteluilla Israelin kanssa on mahdollisuuksia onnistua, kuten hän kertoi Al-Quds päivälehdelle eilen.

EREKAT sanoi PA:n olevan valmis tulemaan neuvotteluihin vasta sitten, kun Israel suostuu etukäteen PA:n esittämiin vaatimuksiin 1949 aselepolinjoihin Palestiinan valtion rajoiksi ja pääkaupungiksi Jerusalem. Hän syytti Israelia, että se kieltäytyy ilmoittamasta kantaansa Palestiinan valtion rajoista ja Jerusalemin asemasta voidakseen välttää neuvotteluja PA:n kanssa. ”Israel haluaa neuvotteluja vain neuvottelujen vuoksi”, hän kiteytti sanomansa.
PA:n virkamiehistö Ramallahissa otti jyrkemmän asenteen suhteessa USA:n tasapuolisuuteen syyttäen presidentti Obamaa puolueellisuudesta Israelin hyväksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=248116

4. EGYPTIN presidenttiehdokas, entinen IAEA:n pääsihteeri, Mohammad ElBaradei sanoi AP:n haastattelussa, että vaalit murskasivat maan nuorison toiveet vaalien voittajiksi selviytyneitten islamistien vuoksi. Hän sanoi pelkäävänsä, että uudet hallitsijat tulevat vaatimaan rajoituksia varsinkin naisten asemaan, kuten kieltämällä heiltä autolla ajamisen, kuten on käytäntö Saudi arabiassa.
Hän sanoi toivovansa, että maltillisina pidetyt muslimit pystyvät estämään kiihkeimpien äärimuslimien vaatimuksia ja että maa pelastuisi ultra-islamistien viitoittamalta tieltä.

”Nuoret tuntevat tulleensa petetyiksi. He kokevat, ettei yksikään vallankumouksen esittämistä vaatimuksista ole toteutunut vaalien kautta”, E.Baradei sanoi haastattelussa samana päivänä, jolloin virallisesti ilmoitettiin islam-puolueitten murskaavasta vaalivoitosta. ”Mutta nuoret on kokonaan murskattu”, hän valitti.
Egyptin korkea vaalineuvosto ilmoitti virallisesti, että Muslimiveljeskunta oli saanut 36.6 % äänistä, ja ääri-islamia edustava salafi-puolue Al-Nour 24.4 % äänistä.

ElBaradei arvioi, että kahden islam-puolueen menestys yllätti kaikki, jopa voittajapuolueetkin. Hän kertoi, että parlamentti asettaa 100 hengen komitean laatimaan uutta perustuslakia, mutta koska se vahvistetaan puolueitten kesken eikä parlamentissa, ne voivat sanella perustuslain sisällön. Muslimiveljeskunta vakuuttaa edustavansa maltillista ja rehellistä suuntaa, eikä tunnustavansa Al-Nour-puolueen äärisuuntaa. Sen edustajat vihjaavat, että se haluaisi hallitusyhteistyötä liberaalipuolueitten kanssa enemmistön saavuttamiseksi.
El-Baradei sanoo myös toivovansa sellaista hallitusliittoutumaa. Hän kuitenkin oletti, ettei muodostettava hallitus edusta suurta osaa kansasta, kuten naisia, nuorisoa ja kopti-kristittyjä, jotka ovat ilmaisseet pelkonsa asemansa huononemisesta vaalien jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150394#.Ttx4dFb3vO0

5. UUTISOTSIKOITA
- Seitsemän poliisin kaksi kuukautta sitten pidättämää nuorta juutalaistyttöä Juudeasta ja Samariasta, kuusi heistä alaikäistä, ja myöhemmin vapautettua ehdolla, että he pysyvät poissa Binyamin alueen länsiosista Samariassa kuukauden ajan, joutuivat sunnuntaina uudelleen poliisin putkaan. Heitä syytetään ”hintalappu” grafiittien raapustamisesta ja IDF:n omaisuuden sekä arabien oliivilehtojen vahingoittamisesta vastauksena arabien harjoittamaan juutalaisten omaisuuden vahingoittamiseen ja ihmisten haavoittamiseen. Tyttöjen äidit kummastelevat poliisin tapaa tulla suurella joukolla heidän koteihinsa, etsiä ja tutkia koko huoneisto ilman etsintälupaa, ja vaatia nuori tyttö mukaansa poliisiasemalle kuulusteluja varten. Äidit arvioivat, että kaiken tarkoituksena on herättää asukkaissa pelkoa ehkä valmistautumiseksi siihen, mitä on edessä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150393#.Ttx94lb3vO0
- IAF:n miehittämättömien koneitten (drones) osastolta everstiluutnantti Amir Weiss kertoi 2011 ilmailualan konferenssin yhteydessä viime viikolla, että 50 % IAF:n lannoista tapahtuu nykyisin näiden ”lennokkien”, UAV-koneitten avulla. Hän sanoi, että suuresti kasvanut kapasiteetti sallii tämän merkittävän kasvun. Weiss kertoi IAF:n keskittäneen tutkimustyötä koneitten turvallisuuskysymyksiin, minkä ansiosta menetettyjen koneitten osuus on oleellisesti vähentynyt. Tulevaisuudessa koneitten voimanlähteenä toimivat aurinkokennot ja myöhemmin polttoainesekoitukset. Koneitten käyttöalue kasvaa myös kaiken aikaa, mutta niiden koko voi vaihdella jumbokoosta lähes pienlintujen kokoon saakka. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150379#.TtyCjVb3vO1
- Kolme poliisiupseeria haavoittui Jerusalemin Shuafat-lähiössä arabien aloittamassa hyökkäyksessä poliisia vastaan lauantaina. Lähiön asukkaat kuuluvat PA:n valvomaan väestöön. He protestoivat sitä, että viranomaiset rakentavat jalankulku-tietä lähiön turvallisuus-tarkastuspisteeseen. Asukkaitten edustaja kertoi Yediot Acharonit lehdelle, että asukkaat pelkäävät tien rakentamisen enteilevän sitä, että he menettävät Jerusalemin asukasoikeutensa. Jerusalemin uusi kevyt rautatie kulkee lähiön kautta, ja sai kokea ensimmäiset kivet särjettyinä ikkunalaseina. Arabit kertoivat, että kaksi arabia haavoittui lauantain mellakassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150361#.TtyDOFb3vO0
- Syyrian taholta kerrottiin AP:n edustajalle, että Syyrian johto on aloittanut neuvottelut arabiliiton kanssa sen vaatimien tarkkailijoitten lähettämiseksi Syyriaan. Sunnuntaina ilmoitettiin ainakin 9 siviilin surmaamisesta Syyriassa neuvottelujen aikana. Syyrian tuli ilmoittaa viimeistään sunnuntaina, salliiko se arabiliiton valvojat maahan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150392#.TtyFV1b3vO0
- Reuters raportoi, että Hamas on kaikessa hiljaisuudessa alkanut satojen Damaskoksessa asuvien jäsentensä muuttamisen takaisin Gazaan, mistä on osoituksena se, että vain muutama tusina heistä on enää Syyriassa. Hamasin ”ulkoministeriö” pitää päämajaansa Damaskoksessa vastoin kansainvälisiä sopimuksia, eikä se ole vielä löytänyt uutta majapaikkaa. Ehdolla ovat olleet Jordania, Egypti ja Qatar, ilmeisesti Gaza ei kelpaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150390#.TtyGLFb3vO0
- Tunnustettu Lähi Idän asiantuntija Mordechei Kedar sanoo, että demokratia on huono uutinen Israelille, sillä se nosti islamistit valtaan arabimaissa. Sen johdosta Israelin tulee muotoilla strategiansa uudelta pohjalta lähtien siitä, että vihamielinen saartorengas ympäröi sitä joka puolelta. Hän arvioi, että Muslimiveljeskunta pakotti Hamasin luopumaan Gilad Shalitista, koska muuten häntä ei olisi palautettu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150384#.TtyHbVb3vO0
- Yehuda Bello raportoi web-sivullaan, että Oslossa ja laajemminkin Norjassa on leviämässä yhä kasvava naisten raiskausaalto. Tammikuusta lokakuun loppuun mennessä raportoitiin Oslossa 48 raiskausta, niistä 45 muslimien suorittamia. Puolen vuoden aikana 2011 rekisteröitiin Oslossa 208 raiskausta tai sen yritystä ja koko maassa samana aikana 929 tapausta. Bello valittaa, että viranomaiset peukaloivat raportteja ilmoitetuista tapauksista välttäen sanaa muslimi tai arabi käyttäen niiden sijasta sanaa ei-länsimainen, tummaihoinen tai Lähi Idästä. Poliisin raportin mukaan muslimit raiskaavat norjalaisnaisia, koska se on sallittua ja jopa suositeltua, koska sen kautta muslimien lukumäärä kasvaa ja se aiheuttaa sekaannusta yhteiskunnassa. Naiset eivät uskalla kulkea pimeissä paikoissa, jotkut turvautuvat kyynelkaasuun, vaikka se on lainvastaista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150378#.TtyInVb3vO0
- Netanyahu vapautti jäädyttämänsä 100 miljoonaa USD PA:n varoja, koska Saksan liittokansleri Merkel vaati sitä Israelin tilaamien sukellusveneitten vapauttamiseksi. JP
- New York Times kertoo, että Iranin ydinteknologialaitoksissa Natanzissa ja Isfahanissa sattuneet räjähdykset aiheuttivat Iranin ydinohjelman siirtymisen vuosia myöhemmäksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4157068,00.html
- Syyria testasi Scud-B ohjustaan osoittaakseen armeijan voimaa länsimaille. Ohjuksen kantomatka on 300 km. Myös kahta muuta ohjustyyppiä testattiin eilen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4156922,00.html

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021