KESKIVIIKKO 28.12.11

1. SATOJA mielenosoittajia kokoontui Beit Shemeshiin eilen illalla kuuden jälkeen osoittaakseen mieltään kasvavaa haredi-kansan vaikutusta vastaan kaupungissa. Mielenosoituksen sytytti 8-vuotiaan koulutytön valitus äidilleen, mikä eteni TV-uutisiin saakka, että haredi-miehet olivat uhkailleet ja sylkeneet häntä koulumatkalla eikä hän uskalla enää mennä kouluun. Asia on kehitetty poliittiseksi, mistä oli osoituksena opposition kuten kaikkien puolueitten edustajien osallistuminen tilaisuuteen. Vaikka Tzipi Livni yritti selittää, että Israelissa kaikki asiat ovat poliittisia ja että se, mitä tapahtuu Beit Shemeshessä koskee jokaista maan kansalaista, kysymyksen politisoituminen ei ainakaan helpota tilanteen asiallista selvittämistä. Pääministeri Netanyahua on syytetty siitä, että ottaessaan selvästi haredi-väkeä tuomitsevan asenteen hän vain kiihotti tilannetta sovittelun sijasta.
Hän kertoi antaneensa poliisille ohjeet pidättää laittomuuksiin syyllistyneet, mutta kiitteli rabbeja, jotka olivat myös tuominneet haredi-kansan väkivaltaiset toimet. Netanyahu selitti osallistuessaan Raamattu-visailuun tiistai-iltana, että diskriminointi naisia vastaan on hyökkäys juutalaista traditiota ja juutalaisia periaatteita vastaan.

MISTÄ tässä kaikessa lopulta on kysymys?
Asiaa voitaneen tarkastella laajemmassa yhteydessä, sillä Israelissa ja varsinkin Jerusalemissa kuuma kysymys on, täytyykö naisten mennä julkisissa liikennevälineissä, busseissa ja kevyen liikenteen junissa, niiden takaosaan, etteivät haredi-miehet tullessaan sisään etuovesta vahingossa kosketa naismatkustajia. Mikä naisissa sitten on, mikä saastuttaisi heitä? Hehän ovat naimisissa, heidän perheensä ovat suuret, moninkertaiset muihin verrattuina, ja he ovat perheestään huolehtivia ja lapsiaan rakastavia aviopuolisoita ja isiä, joten nainen ei sinänsä liene pahennukseksi heille.

YMMÄRTÄÄKSENI asiaa voidaan tarkastella haredi-miesten kasvatuksen ja koulutuksen näkökulmasta. Nuoresta poikaiästä lähtien he keskittyvät Toran ja Talmudin tutkimiseen. Heidän elämänkatsomuksensa ja muun maailman tuntemuksensa on hyvin rajoittunut. Toisaalta heidän persoonallisuutensa kasvattamiseen ei kiinnitetä juuri mitään huomiota, minkä vuoksi heidän näkökulmansa on hyvin ahdas, ”tunnelinäkö”. Heidän elämän-katsomuksensa on täynnä käskyjä ja kieltoja, isien perinnäistapoja, joista jo Jeesus Nasaretilainen varoitti, että ne voivat jopa peittää Toran opetuksen. (vrt.Mt.15:1-11)
Käskyjen ja kieltojen viidakkoon sotkeutunut nuori mies tulee levottomaksi nähdessään heidän näkökulmastaan viettelevästi pukeutuneita naisia ja tuntee sisimmässään outoa vetoa, mitä hän ei ymmärrä ja joka aiheuttaa hänessä pelkoa ja tunteita, jotka hän kokee synnillisiksi. Siksi hän mieluummin haluaa kasvattaa eroa niihin kuin antautua niiden valtaan. Yksinkertaisin tapa hänen mielestään on välttää lähestymästä sitä, mikä viettelee. Pyrkiessään poistamaan lähelle tulleen viettelyksen hän itse asiassa kapinoi omia tunteitaan vastaan, sillä hän tietää vastustuskykynsä heikkouden.

Täten käsittelemällä tilannetta vain poliisiasiana on täysin väärä tapa, se vain kasvattaa kapinaa ja vastustushenkeä ja eroja kansalaisryhmien välillä, sillä hardi-kansa uskoo puolustavansa uskonsa puhtautta. Kysymys ei ole naisen halventamisesta, vaan siitä, että pukeutuessaan viettelevästi tai muuten epäasiallisesti nainen loukkaa omaa naisellista arvoaan vastaan, kuten he asian näkevät.
Tätä vastaan haredi-miehet kapinoivat.
Toisaalta naisen kannalta katsoen, naisen pyrkimyksenä on herättää miehen huomiota, saada tämä kiinnostumaan hänestä. ja viime kädessä omistaa hänet antaakseen naiselle hänen kaipaamansa turvallisuuden ja huolenpidon.
On syytä tiedostaa, että juutalaiset muuttavat Israeliin eri yhteiskunnista ja erilaisten tapojen hallitsemista yhteisöistä, joten näiden sulattaminen yhtenäiseksi kansaksi tarvitsee aikaa.
Eilen illalla pidetty mielenosoitus oli vasta taistelun alkuna, eikä selvittänyt mitään.
Median omahyväinen raportointi tilanteesta on yksipuolisen loukkaava ja tuomitseva. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=251169

2. EGYPTIN yksi parhaiten - ainakin ulkomailla - tunnetuista presidentti-ehdokkaista Mohammed ElBaradei kertoi eilen journalisteille, että Egyptin valtaa pitävä korkea sotilasneuvosto ja USA:n hallituksen edustajat ovat salaisesti neuvotelleet jo kauan, ja että keskustelujen kohteena on olut ennen kaikkea Egyptin ja Israelin välille solmittu rauhansopimus.
Iranilainen FARS-uutistoimisto julkisti tiistaina hänen asiaa koskevan lausuntonsa.
Egyptin islamilaiset puolueet Muslimiveljeskunta ja Safafi ovat selvästi ilmoittaneet, että ainakin Camp Davidin neuvotteluissa solmittu rauhansopimus on otettava tarkastelun kohteeksi. Puolueitten intoa hillitsee kuitenkin USA:n vuosittain antama parin miljardin tuki, jonka menettäminen aiheuttaisi pahan aukon hallituksen budjetissa.

WASHINGTON Instituutin Lähi Idän politiikan osastolta Eric Trager tarkastelee tilannetta todeten, että Egyptin ja Israelin väliset suhteet eivät ole kuumimmat kysymykset Egyptin politiikassa, eikä varsinkaan ElBaradein lausunnoissa, minkä vuoksi hän pitää FARS:n raporttia erikoisena. Hän pitää kuitenkin tervetulleena tietoa salaisista neuvotteluista.
Hän sanoo, että Muslimiveljesunta on ollut rauhansopimuksen aktiivisin arvostelija ja esittää kansallista kansanäänestystä joko sen mitätöimiseksi tai muuttamiseksi.
FARS-uutistoimiston mukaan Muslimiveljeskunnan korkea edustaja Kamal al-Halbawi esitti joulukuun alussa, että Camp Davidin sopimukset ovat esityslistan kärkipaikoilla, joihin uusien viranomaisten tulee paneutua sopivalla ajalla.
Salafi-puolueen al-Nour edustaja Nader Bakar totesi FARS:in lauantain uutisen mukaan, että al-Nour vastustaa kaikenlaisia yhteyksiä sionistisen hallituksen kanssa. Hän myös kielsi huhut, että puolueen edustajat olivat tavanneet Israelin lähettilään.
ElBaradein puolue Kansallinen Muutosliike on myös antanut vihjeitä, joissa se pitää Camp Davidin sopimuksia mitätöityinä, joilla ei ole arvoa eikä merkitystä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=251191

3. KAIROSTA Jerusalemiin kantautuvat huhut muutoksista maitten välisiin suhteisiin ovat antanet aiheen Israelin puolustusvoimille ja –ministeriölle laatia suunnitelmia tilannetta varten, jolloin IDF ei voi enää luottaa eteläisen rajansa edes suhteelliseen rauhallisuuteen.
Egyptin kanssa solmitun rauhansopimuksen tuudittaman turvallisuudentunteen mukaisesti IDF romutti aiemmin Egyptin taholta tulevaa uhkaa varten perustetut yksikkönsä keskittyen pohjoisrajan takaa ja Gazan kaistalta tulevaa uhkaa vastaan.
Nyt IDF katsoo, että on korkea aika suunnitella koko turvallisuuspolitiikka uudelta pohjalta. Suunnittelijat kuitenkin olettavat, että ainakin parin vuoden ajan Egypti keskittyy sisäisten ongelmiensa ratkomiseen, joista maan talouden ongelmat ovat suurimmat yhdessä hallitsemattomasti kasvavan väkimäärän ohella, mikä syö kaiken taloudellisen kehityksen.
Egyptin väkiluku on n. 82 miljoonaa ja kasvaa vuosittain toista miljoonaa.

IDF:n huoli kiinnittyy ensimmäiseksi Siinain niemimaahan, jonka rauhansopimuksen mukaan - tarkoin rajattuja turvallisuusjoukkoja lukuun ottamatta - tulee olla aseeton. Mubarakin hallituksen kaatumisen myötä Siinaista on kuitenkin kehittynyt äärimuslimien al-Qaidan, Salafin ja Jihadin pesäpaikka, jossa ne ovat voineet liikkua ja linnoittautua lähes tahtonsa mukaan. Egyptin turvallisuusjoukot eivät pysty hallitsemaan tilannetta, varsinkin huomioiden, että alueen beduiiniheimot liittoutuvat ääriainesten kanssa antaen tarvittavaa suojaa sekä avustaen aseitten ja räjähteiden salakuljetuksessa.
IDF:n tietojen mukaan Egypti voi edetä kahdella tavalla. Ensimmäiseksi se voi alkaa käyttää Siinain aluetta armeijansa harjoitusalueena. Toiseksi se voi tuoda sinne divisioonan verran sotilaitaan varsinkin tilanteessa, jossa IDF joutuu sotaan Syyriaa tai Hizbullahia vastaan, vain arabiyhtenäisyyden osoittamiseksi, vaikka ei itse osallistuisikaan taisteluihin.
IDF:n suunnitelmien tiellä on kuitenkin varojen puute, sillä 42 miljardin USD budjettiin ei ole sisällytetty varoja uusien yksiköiden perustamiseksi. IDF:n monivuotisen taloussuunnitelman, ”halamish”, laatijat eivät pystynyt näkemään Egyptin tilanteen rajua muutosta. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=251192

4. UUTISOTSIKOITA
- IAF yhdessä Shin Betin kanssa toteuttivat tiistaiyönä kaksi ilmaiskua Gazan kaistalle surmaten ainakin kolme epäiltyä terroristia, yksi heistä Jihadin operaattori, sekä haavoittaen arviolta 11. Terroristit ampuivat vastaukseksi raketin Israelin puolelle, mutta siitä tuli suutari, eli se ei lentänyt Israelin puolelle turva-aitaa. IDF:n komentaja Benny Gantz arvioi, että on vain ajan kysymys, koska IDF:n tulee tehdä uusi operaatio Gazaan. Myös Shaul Mofaz (Kadima) sanoo, että uusi operaatio on välttämätön nykyisen ”isku iskusta” taktiikan asemesta. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=251165
- Qatar on aloittanut sotilasyksikön perustamisen ja kouluttamisen, jonka se itse rahoittaa saudien avustuksella. Se rekrytoi sotilaita joukkoihinsa Libyassa Gaddafin joukkoja vastaan taistelevista yksiköistä sekä Irakin Ansar al-Sunna joukoista, kertoo Debkafile artikkelissaan. Joukot lennätetään Turkin eteläosassa Hatyn maakunnassa sijaitsevaan Antakyan kaupunkiin, jossa ne liittyvät FSA:n joukkoihin. DF kertoo, että sunni-joukkojen komentajaksi on värvätty Abdel Hakim Belhaj, jonka joukot ottivat Tripolin kaupungin valtaansa NATO:n ja Qatarin joukkojen vallattua sen. Sunni-joukkojen vahvuus on nyt 2 500, ja FSA:n joukkojen määrä on 20 000, kertoo DF. Uutinen ei ota kantaa siihen, miten Iran vastaa tähän sen uskollista liittolaista vastaan suunniteltuun sotilasoperaatioon. Iran voi alkaa kiristää Persianlahden maita. http://www.debka.com/article/21602/
- Hamasin ja Fatahin välille sovittu yhteistoimintamalli vaalien järjestämiseksi ja äärijärjestöjen liittymiseksi PLO:n jäseniksi sai ensimmäisen haasteensa Hamasin kiellettyä Fatahin perustamisjuhlallisuuksien pitämisen Gazassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151167#.TvrWEFb3vO0
- Arabiliiton tarkkailijat ovat aloittelemassa vaarallista työtään Syyriassa. He aikovat mennä Homsin kaupunkiin, joka on ollut veristen taistelujen kohteena, maanantaina kerrotaan 42 ihmisin saaneen surmansa. Syyria vetää joukkojaan pois kaupungin ympäriltä ennen tarkkailijoiden tuloa kaupunkiin. Homs on Syyrian kolmanneksi suurin kaupunki, siinä on 800 000 asukasta, se sijaitsee 160 km Damaskoksesta pohjoiseen. Aktivistit sanovat, että armeija on surmannut yi 5000 siviiliä, mutta että 2000 turvallisuusmiestä on myös surmattu. FSA:n vahvuus on nyt 20 000 miestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151144#.TvrW-Vb3vO0
- Poliisi on todennut, että IDF:n Efraimin tukikohtaa vastaan tehtyyn ilkivaltaan syyllistyneet tulivat Jerusalemin Mercaz Harav Yeshivasta, ei Samariasta. http://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-police-jerusalem-yeshiva-students-linked-to-attack-on-west-bank-base-1.403976
- Korkein oikeus tulkitsi, että israelilaiset yhtiöt voivat jatkaa toimintaansa aloittamissaan kivilouhoksissa Juudeassa ja Samariassa, mutta ei aloittaa uusia. http://www.haaretz.com/print-edition/news/high-court-says-israel-can-take-advantage-of-west-bank-resources-1.403978
- Israelin ulkoministeriö reagoi voimallisesti EU:n julkaisemaan 27-sivuiseen raporttiin, jossa se tuomitsee Israelin arabivähemmistöään vastaan harjoittamastaan monenlaisesta boikotoinnista: taloudellinen epätasapaino; syrjivä asenne maan ja asuntojen hankinnassa; syrjivä palkkausmenetelmä ja lainsäädäntö, jossa syrjivä retoriikka ja käytäntö jäävät rankaisematta. Muutamaa arabien kuuliaisuustapausta valtiota kohtaan lukuun ottamatta raportti hyökkää rajusti Israelia vastaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4167800,00.html

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019