TORSTAI 24.11.11

1. LÄHI IDÄN tiiviin uutistarjonnan ja julkistamisen ohella on paikallaan katsella muitakin uutislähteitä, joista Venäjän presidentti Dmitry Medvedevin lausunnot herättävät eniten huomiota ei vain niiden Eurooppaa vaan myös Israelin turvallisuutta sivuavilta osiltaan.
Presidentti Medevedev kertoi TV-uutisissa 23.11. tähän tapaan: ”Olen kehottanut Venäjän asevoimia kehittämään järjestelmiä, joilla voimme varmistaa, että tarvittaessa voimme tuhota USA:n Eurooppaan suunnitellun ohjuspuolustusjärjestelmän valvonta- ja komentokeskukset. Nämä järjestelmät ovat tarkoituksenmukaisia, tehokkaita ja vaativat vähän kustannuksia.”

DEBKAFILE (DF), joka muiden uutistoimistojen ohella asiaa tarkastele, huomioi, että nämä Medvedevin mainitsemat USA:n ohjuspuolustuksen komento- ja valvontakeskukset ovat suoraan yhdistettyinä Israelin Iranin, Syyrian ja Hizbullahin ohjusuhkaa vastaan kehittämän puolustusjärjestelmän kanssa, kuten myös USA:n Negeville rakentaman ja valvoman X-band tutka-valvonnan maailmanlaajuisen keskuksen kanssa.
DF:n artikkelissa selitetään, että jos USA tai Israel iskevät Iranin tai Syyrian (ja Hibullahin) sotilaallisia laitteita vastaan, Venäjä uhkaa ”tarvittaessa”, kuten Medvedevin lausunnossa todetaan, ”tuhota USA:n Euroopassa sijaitsevien ohjusjärjestelmien komento- ja valvonta-keskukset ennen kuin ne ehtivät eliminoida Iranin hyökkäys-ohjukset”.

DF arvioi, että Venäjän väliintulo saattaisi sekä eurooppalaiset kohteet että Israelin alueet kokonaan avoimiksi Iranin ohjusiskuille ilman puolustusmahdollisuutta. DF arvioi edelleen, että Venäjä on päättänyt puolustaa Iranin ja Syyrian iskukykyä ja tarkoittaa uhkauksillaan täyttä totta. Siten on nähtävä, että Venäjä haluaa mahdollisuuksien mukaan puolustaa näitä liittolaisiaan diplomaattisesti kansainvälisillä areenoilla, mutta että Venäjä valmistautuu mahdollisuutta varten, etteivät ne tuota tulosta, kehittämällä järjestelmiä, joilla sotilaallisia iskuja niitä vastaan voidaan tehokkaasti häiritä tai estää.
DF arvioi, että Venäjän lähettämät tiedustelu- ja vakoilulaittein varustetut kaksi sota-alusta Syyrian aluevesillä ovat osa Medvedevin mainitsemaa tehokasta ja halpaa järjestelmää cyber-sodassa USA:n ja Israelin valvontajärjestelmiä vastaan. Lähin kohde sillä on USA:n Turkkiin suunnittelema ohjuspuolustuksen komento- ja valvontakeskus. Cyber-hyökkäyksen ohella Venäjä sanoo asentavansa Iskander ohjuksiaan Puolan ja Baltian maiden rajoille, joiden kohteina ovat USA:n ohjuspuolustuksen komento- ja valvontakeskukset.

DF huomioi Iranin mullah-hallituksen korkeimman sotilaallisen neuvonantajan kenraalimajuri Rahim Yahiya Safavin lausunnon: ”Iranin vallankumouskaartin joukot valvovat jokaisen Yhdysvaltalaisen sota-aluksen identiteettiä ja kurssia niiden ohitettua Hormuzan salmen.”
DF näkee kenraalimajuri Safavin halunneen varoittaa USA:n johtajia, että Iranin vallan-kumousarmeija valvoo täysin Hormuzan salmen kautta kulkevaa laivaliikennettä. http://www.debka.com/article/21509/

Pentagonin edustaja kapteeni John Kirby totesi, ettei ole tarpeen mainita usein toistettua vakuutusta, ettei Euroopan ohjuspuolustusjärjestelmä ole tarkoitettu Venäjää vastaan.
NATO:n pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen sanoi olevansa pettynyt Venäjän presidentin ilmoittamaan kovaan vastustukseen todeten, että sen terminologia on jäänne kylmän sodan ajoilta. Hän vakuutti, että ”yhteistoiminta on NATO:n ja Venäjän välille kehittyneen yhteisymmärryksen muoto, ei vastakohtaisuus”. NATO tarjosi Venäjälle, että se liittyisi mukaan puolustusjärjestelmään, mutta NATO ei voinut hyväksyä Venäjän vaatimusta sen yhteisestä johtamisesta, eivätkä keskustelut ole edenneet pitemmälle. http://www.aljazeera.com/news/europe/2011/11/2011112319546630722.html

2. EGYPTIN mielenosoitukset jatkuivat eilen ja yön aikana huolimatta poliisin ja turvallisuusmiesten käyttämistä mellakantorjuntamenetelmistä, joissa käytetään kovia otteita, mikä sai USA:n hallituksen tuomitsemaan poliisien käyttämät menetelmät suhteettoman kovina. Turvallisuusjoukot ampuivat jatkuvia sarjoja kyynelkaasupatruunoita mielenosoittajien joukkoon, joista osa joutui pakenemaan Tahrir-aukiolta sivukaduille selvittämään hengitystään palatakseen taas uudelleen eturintamaan.
Egyptin viranomaiset kieltävät syytökset, että kyynelkaasun ohella poliisit käyttävät erilaisia hermokaasuja, mutta mielenosoittajien omat lääkärit toteavat syytökset oikeiksi.
Egyptin sisäministeri Mansour El-Essawy totesi al-Jazeeran uutisen mukaan, että 28.11. suunniteltujen parlamenttivaalien ensimmäinen vaihe jouduttaneen siirtämään mellakoiden takia. Tämä olisi paha takaisku sotilasneuvoston suunnitelmille saada valansiirto-operaatio alulle, mikä johtaisi lopullisiin vaaleihin maaliskuussa 2012.
Muslimiveljeskunnan edustaja vaatii, että vaalit tulee käydä suunnitelmien mukaan, mutta monet mielenosoittajajohtajat pelkäävät, että rauhattomuus lisäisi mahdollisuutta niiden peukaloimiseksi.
Lääkärien pystyttämällä tilapäisklinikalla toimiva lääkäri sanoi, että neljä ihmistä kuoli keskiviikon aikana, kaksi luodinhaavoista ja kaksi tukehtui kaasun vaikutuksesta. Kolme nuorta lääkäriä oli kuolleiden joukossa, yksi tukehtumalla, kaksi ampumahaavoihin. Sisäministeri El-Essawy totesi, että poliisit käyttivät vain kyynelkaasua, mutta että katoilla Tahrir-aukion lähellä oli ihmisiä, jotka ampuivat kovilla ihmisjoukkoon.
Tuhansia mielenosoittajia tungeksi kaduille Aleksandriassa ja Suezissa. Ismailiassa yksi mielenosoittaja sai surmansa ja kaksi haavoittui. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=246786

AL-JAZEERA raportoi, että ainakin 35 ihmistä on saanut surmansa ja 3250 haavoittunut mellakoiden alkamisesta lähtien, 22 kuolleista menehtyi ampumahaavoihin lauantaista lähtien. Terveysministeri Amr Helmy tunnusti tarkastuskierroksellaan kaduilla, että poliisit olivat käyttäneet kovia ammuksia, mutta kielsi huhut hermokaasujen käytöstä. Eilen neuvoteltu aselepo kesti vain tunnin verran.
Korkean sotilasneuvoston (SCAF) puheenjohtaja marsalkka Tantawi vakuuttaa edelleen, että vaali alkavat 28.11., ja että vallansiirto tapahtuu viimeistään heinäkuussa 2012.
YK:n ihmisoikeusjärjestön johtaja Navi Pillay vatii puolueettoman tutkimuskomitean asettamista tutkimaan väitettyjä ihmisoikeusrikkomuksia, joita turvallisuusjoukot ja sotilaat ovat tehneet mielenosoitusten aikana. http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2011/11/2011112318264965551.html

3. SYYRIAN tilanne alkaa lähestyä räjähdyspistettään. Länsimaiset viranomaiset varoittavat kansalaisiaan lähtemään Syyriasta välittömästi niin kauan, kuin se vielä on mahdollista. Tilanteen vakavuutta kuvastaa se, ettei presidentti Bashar Assad vastusta vain YK:n ja muitten kansainvälisten järjestöjen ja maitten pyyntöjä luopua vallasta, vaan torjuu myös arabimaitten ja rajanaapurien neuvoja luovuttaa verenvuodatuksen lopettamiseksi.
USA:n Damaskoksen lähetystö antoi vakavan varoituksen USA:n kansalaisille: ”Matkustaja-
lentojen määrä maasta on pienenemässä”. Samalla ihmisiä kehotetaan olemaan puhelinyhteydessä USA:n paikallisviranomaisten kanssa.
Maassa asuvia tai oleskelevia USA:n kansalaisia kehotettiin liittymään ”Smart Traveler Enrollment Program” (STEP) jäseneksi, mikä helpottaa viranomaisten kykyä saavuttaa heidät hätätilanteissa, sekä olemaan jatkuvassa yhteydessä konsulaatin hätätoimiston kanssa.

USA:n ulkoministeriön tiedottaja Victoria Nyland kertoi eilen, että USA:n lähettiläs kotiutettiin Damaskoksesta jokin aika sitten turvallisuussyistä, ja että hänen paluunsa lähetystöönsä riippuu tulevista tapahtumista, vaikka toivoi sen tapahtuvan ennen vuoden loppua.
TURKKI antoi samoin tiedotuksen varoittaen kansalaisiaan matkustamasta Syyriaan tai jäämään sinne. Muutama päivä sitten syyrialaiset turvallisuusmiehet avasivat tulen kahden lentokentälle matkalla olleen bussin turkkilaisia matkustajia vastaan haavoittaen heistä kahta ensin pysäyttäen bussin ja kehotettuaan matkustajat ulos.
Turkin presidentti Abdullah Gul totesi äskettäin, että Syyria on saavuttanut kohdan, josta ei ole paluuta, puhuessaan British Royal Societyn tilaisuudessa keskiviikkona. Turkin hallitus kehotti Mekkasta pyhiinvaellusmatkalta (hajj) palaavia turkkilaisia välttämään maamatkaa Syyrian halki ja ainakin matkustamaan sen kautta vain päiväsaikaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150054#.Ts35klb3vO0

4. UUTISOTSIKOITA
- Parituhatta israelilaista, sekä uskonnollisia että ei-uskonnollisia vahvan sotilasjoukon saattamana, vieraili keskiviikkoiltana Sikemissä (Nablusin lähellä) Josefin haudalla (Kever Yosef). Vierailun oli järjestänyt Samarian alueneuvosto yhdessä Shechem Ehad kanssa koordinoiden IDF:n kanssa. Mukana oli sisäministeri Eli Yishai sekä joukko tunnettuja rabbeja, kuten Elyakim Levanon ja monia muita Samarian neuvoston puheenjohtajan Gershon Mesikan ohella. Sisäministeri Yishai totesi, että Josefin hautakammio kuuluu Israeliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150053#.Ts3_1Fb3vO0
- Arabikansanedustaja Ahmed Tibi (Ram-Taal) haluaa lisäyksen peruslakiin, jolla kielletään yeshan (Juudean ja Samarian) asukkailta pääsy korkeimpaan oikeuteen. Esityksen sanamuodon mukaan korkeimman oikeuden jäsenen tulee asua Israelin valtion alueella, tai hän rikkoo kansainvälistä lakia. Hänen esityksensä tuskin saa tarvittavaa tukea Knessetissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150047#.Ts4B01b3vO0
- IDF:n joukot joutuivat eilen tulitaisteluun rajan yli Siinailta Israelin puolelle pyrkivien beduiinien kanssa. Sotilaat eivät kärsineet vahinkoja. Vähän ajan kuluttua beduiinit joutuivat tulitaisteluun Egyptin rajavartioiden kanssa surmaten heistä kaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150052#.Ts4C7Vb3vO0
- Hizbullahin kansanedustaja Hassan Fadlallah uhosi eilen, että järjestö oli tukahduttanut sekä CIA:n että Mossadin yritykset soluttautua järjestön sisään. Viime päivien aikana uutiset ovat kertoneet Hizbullahin paljastaneen useita vakoilijoita. Eräs entinen CIA:n hyväksi vakoillut sanoi tuntevansa myötätuntoa kiinnijoutuneita kohtaan, sillä heidän viedään tuntemattomaan paikkaan, jossa heitä odottaa kohtalo, jota hän ei toivoisi pahimmalle vihamiehelleenkään. Fadlallah sanoo, että kansain-välisen yhteisön tulee välittömästi puuttua siihen, mitä USA:n Beirutin lähetystössä tapahtuu. Yli sata ihmistä on pidätetty Libanonissa vakoilusta syytettyinä huhtikuusta 2009 lähtien. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150037#.Ts4Dy1b3vO0
- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ja Hamasin ”ulkoministeri” Khaled Mashaal tapaavat tällä viikolla Kairossa mielenosoituksista huolimatta. Tilaisuudessa on tarkoitus hioa lopullisesti järjestöjen Fatah ja Hamas välinen yhteistoimintasopimus, ja sopia tilapäisestä hallituksesta sekä presidentin ja parlamentin vaaleista. Abbas kulkee jääräpäisesti valitsemallaan tiellä välittämättä varoituksista, etteivät enempää USA kuin Israelkaan tunnusta sitä, ja luultavasti myös EU varoo toimimasta sen kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150046#.Ts4Fulb3vO0
- Tutkijat ovat löytäneet todisteita, ettei kuningas Herodes ehtinyt viimeistellä Temppelivuoren Länsimuuria, vaan se rakensi valmiiksi hänen seuraajansa. Arkeologit löysivät kaivaessaan pyhiinvaeltajien käyttämää pääteitä Siiloan lammikolta Temppelivuorelle vanhan muurin perustuksia, sekä rituaalialtaan. Alueelta löydetyt kolikot oli painettu Rooman prokuraattorin aikana 17-18 JKr, todistaen, että Robinsonin kaari ja luultavasti pitempi osa Länsimuuria rakennettiin 20 vuotta Herodeksen kuoleman jälkeen. Temppelivuoren rakennustyöt olivat valtava rakennusprojekti, joka kesti vuosikymmeniä ja työllisti 10 00 ihmistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150027#.Ts4HI1b3vO0
- Kaksi USA:n kongressin jäsentä Floridasta ja New Yorkista vaativat tutkimuksia Arutz Shevan julkaisemista tiedoista, että Abbas käyttää Palestiinan investointirahaston (PIF) varoja rakentaakseen talot Israelin Gilad Shalit-operaation yhteydessä
vapauttamille terroristeille, ja että Abbas käytti PIF:in varoja matkoihinsa Etelä
Amerikkaan etsiessään tukijoita valtiohakemukselle YK:ssa. Olisikohan syytä tutkia
samalla, minne Abbas piilotti rahastosta hävinneet 1.3 miljardia USD, kuten
palestiinalaiset jokin aika sitten syyttivät.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/150032#.Ts4JNVb3vO0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019