SUNNUNTAI 13.11.11

1. ARABILIITTO teki ratkaisun, jollaisia se on tehnyt vain kahdesti 66-vuotisen taipaleensa aikana perustamisensa jälkeen 1945. Arabiliiton 22:sta jäsenmaasta 18 äänesti päätöslauselman puolesta, jolla Syyria suljettiin liiton toiminnan ulkopuolelle sen siviili-asukkaitaan vastaan harjoittamansa verisen politiikan vuoksi. Päätöslauselman mukaan liitto asettaa myös pakotteita Syyriaa vastaan, mutta niistä päätetään erikseen. Päätöslauselmaa vastustivat Libanon ja Jemen, Syyria suljettiin pois äänestyksestä ja Irak pidättyi. Mielenosoituksissa on kuollut yli 3 500 siviiliä. Myös sotilaita on menehtynyt taisteluissa.

ARABILIITON päätös aiheutti vihaisia vastalauseita ja mielenosoituksia arabimaitten lähetystöjen ulkopuolella presidentti Bashar Assadin kannattajien taholta. Qatarin pääministeri sheikki Hamad bin Jassim al-Thani totesi äänestyksen jälkeen, että ratkaisun tekeminen viivästyi näin myöhään, koska he tunsivat huolta Syyrian kansasta ja että he halusivat mahdollisimman monen arabimaan tukevan päätöstä.
QATARIN ulkoministerinä myös toimiva sheikki Hamad, joka toimii arabiliiton vaihtuvana puheenjohtajana, sanoi arabiliiton pyytävän kaikkia Syyrian oppositioryhmiä saapumaan arabiliiton päämajaan yhteisesti sovitun suunnitelman laatimiseksi siirtymäkauden ajaksi.
Arabiliiton ja Syyrian hallituksen välillä kuun alkupuolella sovittu tulitaukosopimus ei koskaan toteutunut, sillä sen aikana turvallisuusjoukot surmasivat yli 110 siviiliä, heistä Homsissa yli sata. Lauantain aikana aktivistit ilmoittavat kuuden siviilin kuolemasta.

LÄHI IDÄN asiantuntija Walad Phares, joka opastaa USA:n presidentinvirkaa havittelevaa Mitt Romneyta, ennustaa, että Iran voi kiihottaa kannattajiaan Hizbullahia ja Syyriaa aloittamaan joko alueellisia tai yksittäisiä iskuja Lähi Idässä haastaakseen arabiliiton johtajiston.
Qatarin pääministeri sheikki Hamad sanoi pyytävänsä, että YK lisäisi omia ponnistelujaan Syyrian siviileien suojelemiseksi, ja mikäli väkivalta Syyriassa ei lopu, pyytävänsä kansainvälistä ihmisoikeusjärjestöä puuttumaan asiaan. Arabiliitto sulki Libyan järjestön ulkopuolelle vastalauseena siviilien surmaamisesta, mikä avasi oven NATO:n Libyan ilmatilan sulkemiseen ja pommitusretkiin Gaddafin joukkoja vastaan, mikä avusti Gaddafin joukkoja vastaan taistelevia kapinallisia voittoon ja vallan vaihtumiseen maassa.

SYYRIAN kapinallisia edustava kansallisen neuvoston edustaja totesi järjestön merkityksen saaneen merkittävän tunnustuksen arabiliiton taholta. Neuvosto on tärkein Assadin hallintoa vastustavista järjestöistä. Arabiliiton päätös osoitti muslimirintaman kahtia jakautuneisuuden Libanonin ja Jemenin vastustaessa päätöstä ja asettuessa Iranin ja Syyrian hallituksen taakse. Hamadin mukaan poliittiset ja kaupalliset sanktiot Syyria vastaan voivat alkaa keskiviikkona, yksilöimättä tarkemmin niiden luonnetta. Turkki, joka ei ole arabiliiton jäsen, voi nousta ratkaisevaan asemaan tulevia toimia suunniteltaessa.

LÄNSIMAAT, jotka ovat seuranneet Syyrian tilannetta sivusta voimatta laimeita vastalauseita lukuun ottamatta puuttua tilanteeseen, tervehtivät tyydytyksellä arabiliiton päätöstä. He katsovat presidentti Bashar Assadin menettäneen kaiken oikeutuksensa jatkaa Syyrian kansan hallitsemista. Samalla kun ne odottavat YK :n tuvallisuusneuvoston voivan nyt paneutua uudelleen todella kattavan päätöslauselman saamiseksi, sen ohessa esiintyy kehotuksia toimia Libyan esimerkin tapaan asettamalla Syyria lentokieltoon ja tarvittaessa aloittaa pommituslennot Assadin hallituksen alistamiseksi. Tämä politiikka perustuu YK:n omaksumaan periaatteeseen ”responsibility to protect” (velvollisuus suojella), jonka varjolla valtion rajat voidaan tarvittaessa ylittää ja asettaa koko kyseinen maa YK:n valvontaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=245351,
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=245357

2. TEHERANISTA 45 länteen tapahtuneessa Iranin vallankumouskaartin asevarikossa tapahtunut valtaisa räjähdys surmasi Iranin virallisen ilmoituksen mukaan 17 ja haavoitti lähes 20, osaa heistä hengenvaarallisesti. Uutiset räjähdyksestä ovat ristiriitaisia, joittenkin uutisten mukaan räjähdyksiä tapahtui kahdessa eri paikassa ja että räjähdyksiä toistui vielä pitkin päivää rakennusten syttyessä tuleen. Toisten uutisten mukaan räjähdyksissä kuoli 32 ihmistä, heidän joukossaan Iranin vallankumouskaartin omavaraisuus-osaston komentaja prikaatinkenraali Hassan Moghadam, joka johti Iranin ohjusteollisuutta ja suunnitelmia ydinpommin sovittamiseksi shohab-3 tai –4 ohjuksen kärkiosaan, kertoo Debkafile.
Debkafile kertoo räjähdysten tapahtuneen Malardin kaupungin lähellä Shahryarin alueella. Ensimmäinen räjähdys tapahtui Moadarresin laitoksessa ja suurempi räjähdys Amir Al-Momeninin laitoksissa. DF:n mukaan kohteisiin lähetettiin 45 ambulanssia ja kaksi siviilibussia muutettiin sairaskuljetuksiin sopiviksi sekä helikoptereita pahimmin haavoittuneiden evakuoimiseksi.
DF:n mukaan vain kuusi ensiapujoukkoihin kuuluvaa päästettiin sisälle Moadarresin laitokseen eikä ketään päästetty Amir Al-Momeninin sisälle laitoksen sen salaisen luonteen vuoksi. Räjähdysten voimasta talojen ikkunoita särkyi Teheranissa ja kauppoja ja autoja vaurioitui. Tulipalot jatkuivat vielä 14 tuntia räjähdysten jälkeen.

SPEKULAATTIOT räjähdysten syystä eivät sulje pois mahdollisuutta, että kysymys on sabotaasista, varsinkin huomioiden, että niitä tapahtui kahdessa eri laitoksessa, vaikka Iranin virallisen ilmoituksen mukaan räjähdykset aiheutti työtapaturma. Laitosten ympäristö eristettiin sivullisilta, mikä on ymmärrettävää räjähdysvaaran vuoksi, mutta myös siksi, että laitokset olivat salaisia eikä sivullisia päästetty niiden sisälle. http://www.debka.com/article/21474/
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=245371

Extinction Protocol raportoi, että venäjä toimitti Iranille rekka-autoon asennettavan Avotbaza järjestelmän, joka pystyy jumiuttamaan lentokoneen tai ohjuksen ohjausjärjestelmän, ja joka on luultavasti ensimmäisen osa laajempaa ELINT puolustusjärjestelmää. Sillä voitaisiin suojata kokonainen valtio ja sitä ympäröivät alueet, kuten Persianlahti ja Kaspianmeren alueet, jonka lähettyvillä olevien valtioitten öljy- ja kaasuvarat ovat saamassa entistä tärkeämmän osan. Kaupasta ilmoitettiin 25. lokakuuta Moskovassa. https://mail.google.com/mail/?hl=fi&shva=1#inbox/1339b1a32876679f

3. SPEKULAATIOT PA/PLO:n tekemän hakemuksen ympärillä itsenäisestä Palestiinan valtiosta YK:lle antavat edelleen kuvan sekavasta tilanteesta, vaikka perjantaina kerrottiin YK:n turvallisuusneuvoston alaisen tutkimiskomitean todenneen, ettei hakemuksen taakse löydetä yhdeksää neuvoston jäsenmaata ja ettei sillä siten ole mahdollisuutta tulla hyväksytyksi. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on kuitenkin vakaasti päättänyt jatkaa hakemustaan YK:n elimissä, ja viedä sen lopulta YK :n täysistuntoon , jossa sen suositusluonteinen läpimeno on lähes varma.

Komitean kiertävä presidentti espanjalainen Jose Filipe Moraes Capral kertoi AP:n kirjeenvaihtajalle, että komitea jatkaa hakemuksen tutkimista ja ilmoittaa tuloksesta aikanaan, mutta ei halunnut antaa aikataulua.
Hakemusta käsiteltäneen YK:n turvallisuusneuvoston istunnossa tiistaina, mutta sen ei uskota saavan hyväksyttävää enemmistöä, kuten PA:n ulkoministeri Riyad Malki totesi.
PA aikoo hakea sen sijaan YK:ssa laajennettua tarkkailijan asemaa, joka on nyt PLO:lla. PA:n johto sanoo tutkivansa useita muita vaihtoehtoja, joista yksi on saada YK:n turvallisuus-neuvoston hakemusta puoltavien maitten suositus YK:n jäsenyydestä. Toinen vaihtoehto on mennä hakemuksen kanssa YK:n yleiskokoukseen neuvoston suositusten tukemana.

SEKÄ USA että Israel vastustavat ehdottomasti PA:n hakemusta ilman neuvottelusopimusta Israelin kanssa, sillä se sekoittaisi ja vaarantaisi ennestäänkin monimutkaista ja arkaluonteista tilannetta. PA:n johdon uhkailu väkivallalla on sen sijaan käsittämätön ja huonosti harkittu järjestöltä, joka hakee YK:n jäsenyyttä, jonka säännöt nimenomaan kieltävät väkivallan käytön tai sillä uhkaamisen toista jäsenmaata vastaan.
ISRAELIN hallitus on omaksunut odottaa ja katsoa asenteen ja sen puitteissa vain pyörittelee peukaloitaan osaamatta päättää mistään. Hallituksen ministerit ovat uhkailleet erilaisilla vastatoimilla, mutta pääministeri Netanyahu pitää suunnitelmansa tiukasti povitaskussaan. Jotkut epäilevät, ettei hänellä ole suunnitelmaa, hän toimii vain vahingonkorjaajana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149659#.Tr97sFb3vO0

4. UUTISOTSIKOITA
- INN raportoi, että kaksoispassilla varustetut iranilaiset liikemiehet matkustavat ulkomaille Israelin ilmaiskujen pelossa. Heidän uskotaan pelkäävän, että Israel voi iskeä Iranin ydinlaitoksiin, mitä kiihottavat presidentti Ahmadinejadin toistuvat uhkaukset vastaiskuista ja Israelin täydellisestä tuhosta, mikäli Irania vastaan hyökätään. Uhkaukset toteutettaisiin siinäkin tapauksessa, että Iraniin hyökkäisi joku muu maa kuin Israel. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149683#.Tr-A7lb3vO0
- IDF käy tänään sunnuntaina laajaa harjoitusta tilanteesta, jossa IDF:n sotilas joutuisi sieppauksen kohteeksi. Hamas on avoimesti kehottanut hankkimaan uusia pantti-vankeja, ja PA:n puheenjohtaja Abbas ihasteli Gilad Shalitin vapauttamisoperaation yhteydessä, miten kannatettavia sieppaukset ovat ja miten ne palvelevat PA:n asiaa. IDF.n taholta on vakuutettu, että sotilaan jouduttua siepatuksi sen estäminen on ensi sijalla, ei siepatun turvallisuus. Hallituksen odotetaan julkistavan uudet periaatteet, joitten perusteella siepatusta neuvotellaan sieppaajan kanssa. Periaatteena tulisi olla periaate yksi vastaan yksi, ei yksi vastaan 1027 kuten Shalitin tapauksessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149682#.Tr-CFlb3vO0
- Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy, joka puhui luottamuksellisesti pahaa Netanyahun selän takana USA:n presidentin Obaman kanssa, joutui varsin ikävään välikäteen, kun auki jäänyt mikrofoni toisti kaiken journalistien kuulokkeisiin. Sarcozy aikoo korjata vahinkoa vierailemalla Israelissa ja pyytämällä anteeksi kömmähdystään. Vierailun aikataulua ei vielä tiedetä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149677#.Tr-DoVb3vO0
- Gazan terroristit ovat luultavasti saaneet käsiinsä Libyan asevarikoista varastettuja olalta ammuttavia IT-ohjuksia, joilla he voivat yrittää ampua alas matkustajakoneen. Israel varustaa omat matkustajakoneensa C-MUSIC laitteella, joka pystyy ainakin teoriassa estämään ohjusiskun. Tämä uhka moninkertaistuu, jos/kun Palestiinan valtio perustetaan ja IDF vetää joukkonsa pois sen alueilta, mikä saattaisi Ben Gurionin lentokentän jatkuvan uhkan alaiseksi. Laite asennetaan sataan koneeseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149672#.Tr-Etlb3vO0
- Libyaa johtavan kansallisen tilapäisen komitean puheenjohtaja Mustafa Abdul Jalil lupaa, ettei Libyan johtoon huolita islamin ääriaineksia. Hän kuitenkin tunnustaa, että maan perustuslaki tulee perustumaan islamin sharia-lakiin. Sama uhka on olemassa Tunisiassa, jossa Ennahada puolue sai vaalivoiton. Puolueen taholta vakuutetaan, että kaikki osapuolet ovat tervetulleita hallitsemaan Tunisian maata. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149676#.Tr-GKVb3vO0
- Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah uhkasi, että hyökkäys Irania tai Syyriaa vastaan aiheuttaa sodan Lähi Idässä. Hän ei kuitenkaan uskonut, että Israel iskee Libanoniin aivan lähi aikoina, puhuessaan marttyyrien päivänä. Nasrallah arvioi, että koska USA menetti liittolaisensa Tunisiassa, Libyassa ja Egyptissä hallitusten vaihdon johdosta, se hakee kompensaatioita Iranista ja Syyriasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149657#.Tr-HWFb3vO0
- Raivostuneet syyrialaiset Assadin kannattajat ovat hyökkäilleet arabimaitten lähetystöjä vastaan. Saudilähetystö Damaskoksessa sekä ranskalainen ja turkkilainen lähetystö Latakiassa joutuivat myös mielenosoittajien kivityksen kohteiksi ja yrityksiin murtautua sisään.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4147316,00.html
- Debkafile raportoi, että Libyassa toimineen palkkasotilaat ovat siirtyneet Gazaan ja tuoneet mukanaan Grad-rakettien massalaukaisu-alustoja. He toivat myös IT-ohjuksia, joita hävisi tuhansittain Muammar Gaddafin kokoamista varastoista. Tämä voi nopeuttaa IDF:n suunnitelmien toteuttamista iskeä vielä kerran Gazan kaistalle. http://www.debka.com/article/21472/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019