KESKIVIIKKO 16.11.11

1. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas kertoo ilmoittavansa tänään yhtenäishallituksen muodostamisesta Fatahin ja Hamasin kesken. Hän kertoi samalla, että PA:n lakiasäätävän neuvoston ja ”presidentin” (puheenjohtajan) vaalit pidetään toukokuussa ensi vuonna. Järjestöt sopivat jo toukokuussa 2011 yhteistoiminnassa Kairossa päättyneissä neuvotteluissa, mutta sitä ei ole käytännössä toteutettu.
Yhtenäishallituksen muodostamisen pahimpana esteenä on pidetty sitä, että Fatah vaatii nykyisen pääministerin Salaam Fayadin pysyttämistä edelleen pääministerinä, mitä Hamas ei ole voinut hyväksyä. Nyt Fayad sanoo siirtyvänsä syrjään, mikä poistaa yhden esteen.

FATAHIN korkea virkailija Azzam al-Ahmed sanoo neuvotelleensa Kairossa Hamasin Damaskossa toimivan ”ulkoministeriön” kakkosmiehen Musa Abu Marzoukin kanssa viikkojen ajan tasoittaakseen ”presidentti” Abbasin ja Hamasin ”ulkoministerin” Khaled Mashaalin tapaamista Kairossa ensi viikon aikana. Varsinkin Fatahin parissa elätellään optimismia, että tapaaminen onnistuu ja että vuosikausia kestänyt epäluuloisuus ja syyttely järjestöjen välillä poistuu.
Hamasin parlamentaarikko Salah Bardaweel sanoi, että Hamas vastustaa Fayadin jatkavan yhtenäishallituksen johdossa. Fatahin taholta kerrotaan, että uutta pääministeriehdokasta etsitään, koska yhtenäishallituksen muodostaminen on tärkeämpi kuin pääministerin henkilöllisyys.

MIELENKIINTOISTA palestiinalaisten uuden hallituksen muodostamisessa on se, että Hamas on edelleen kansainvälisesti terrorijärjestöjen listalla, vaikka monet länsimaatkin pitävät jatkuvaa yhteyttä Hamasin kanssa ja tukevat sitä taloudellisesti boikotista huolimatta.
Hamasin taholta ei ole kerrottu mielenmuutoksesta Israelin suhteen, joka Hamasin peruskirjan mukaan tulee tuhota – vaatimus, joka esiintyy myös Fatahin peruskirjassa, vaikka länsimaat ovatkin sulkeneet silmänsä tämän kohdalla teeskennellen, ”ettei mörköä ole olemassakaan, jos sulkee silmänsä”, kuten pimeää pelkääville pienille lapsille vakuutetaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=245705

2. DAVID BEDEIN, Israelin lähdeuutisten ja Lähi Idän tutkimuskeskuksen johtaja (Israel Resource News Agency & Center for Near East Policy Studies) esittää artikkelissaan neljä kiperää kysymystä PA:n hallituksen eroavalle pääministeri Salaam Fayadille.
Tämä siksi, että entisenä Maailmanpankin virkailijana Fayadia arvostetaan lännessä länsi-maalaisesti koulutettuna ja ajatuskuvioiltaan maltillisena ja tasapuolisena.
BEDEIN asettaa kuitenkin hänen meriittinsä kohdalle neljä vakavaa kysymysmerkkiä.

ENSIMMÄISEKSI Bedein kysyy, miksi PLO ja PA edelleen tunnustavat Fatahin vuonna 1964 - ennen PA:n muodostamista ja Israelin valvontaa Gazassa ja Juudeassa ja Samariassa - laadittua peruskirjaa, jossa vaaditaan Israelin tuhoamista? Siinä vaaditaan, että ”Palestiinan vapauttaminen on kansallinen velvollisuus ja että aseellinen taistelu on ehdoton metodi”. Juudea, Samaria ja Gaza eivät olleet silloin Israelin valvonnassa, joten ”Palestiinalla” tarkoitetaan Israelin valtion aluetta. Elokuussa 2009 Fatah piti ensimmäisen yleiskokouksensa 20 vuoteen ja silloin odotettiin peruskirjan Israelin tuhoa vaativien kohtien poistamista, mitä ei tapahtunut.
Miten Fayad voi jatkaa tällaisen hallituksen johdossa?
TOISEKSI Bedein kysyy, miksi PA:n kouluissa käytetyissä oppikirjoissa esiintyy edelleen runsaasti Israelia ja juutalaisia demonisoivaa ja halventavaa tekstiä lukuisista valituksista huolimatta.? Bedein viittaa instituuttiin, joka seuraa ja kääntää oppikirjojen tekstiä, ja joka on julkistanut kuusi PA:n käyttämiä oppikirjoja koskevaa raporttia. Journalisti ja tutkija tri Arnon Groiss tiivistää kääntämissään teksteissä löytämänsä aiheet neljään teesiin: Kiistää juutalaisten historiallinen ja uskonnollinen oikeus Palestiinaan; ei tunnusta Israelin valtiota; demonisoi juutalaisia ja Israelia; syyttää konfliktista vain Israelia sivuuttaen palestiinalaiset: painottaa taistelun merkitystä vapauden saavuttamiseksi neuvottelujen asemesta.
Miksi Fayad ei vaatinut koulukirjojen uudistusta asiallisesti ja historiallisesti virheettömiksi?
KOLMANNEKSI koko Fayadin virkakauden ajan PA etsii yhteyttä Hamasin kanssa, vaikka se on kansainvälisesti luokiteltu terrorijärjestöksi. Miten Fayad pystyi hyväksymään tämän?
NELJÄNNEKSI palestiinalaispakolaisten asemaa on UNRWA:n tukemana pidetty poliittisena pelinappulana yli 60:n vuoden ajan. Miksi Fayad ei virassaan vaatinut pakolaiskysymyksen pysyvää ratkaisua heidän asuinmaassaan? Kuitenkin Fayad laatimassaan suunnitelmassa Palestiinan valtion perustamiseksi vaatii pakolaisten palaamista Israelin valtion sisälle, - vuoden 1949 aselepolinjojen sisään, ei sen ulkopuolelle. Miten Fayad selittää tämän?
BEDEIN hämmästelee, miksi kansainvälinen media on järjestelmällisesti välttänyt näiden kysymysten käsittelyä ja Fayadin asettamista vastuuseen niistä.
Kirjoituksen mottona on lause. Jos Fayad eroaa, älköön Israel itkekö hänen vuokseen. http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/10847#.TsNb4Vb3vO0

3. IRANISSA Teheranin lähettyvillä vallankumouskaartin tiloissa tapahtunut valtava räjähdys on satelliittikuvien perusteella aiheuttanut laajaa tuhoa 52:n neliökilometrin alueella. Tuhon jäljet muistuttavat atomipommin tuhojälkiä, mutta alueella ei ole havaittu radioaktiivisuutta. DF viittaa ilman vakavampaa painotusta, että HAARP-järjestelmällä voitaisiin aiheuttaa samankaltainen räjähdys. Jos näin on tapahtunut, elektromagnetismiin perustuvaa järjestelmää on kehitetty huomattavasti tarkemmaksi ja yksityiskohtaisemmaksi. Tätä HAARP-järjestelmää on käytetty sään hallitsemiseksi, josta on selviä näyttöjä, mutta tämä olisi ensimmäinen näyttö järjestelmän sotilaallisesta soveltamisesta. Se voisi myös olla varoitus Iranin uskonnolliselle johdolle osoittaa joustavampaa neuvottelutaktiikkaa suhteissaan länsivaltojen vaatimuksiin saada Iranin ydinteollisuus IAEA:n valvontaan.
http://www.debka.com/article/21484/
Ranskan ulkoministeri Alain Juppe ilmoitti maanantaina, että Ranska vastustaa sotilaallisia toimia Irania vastaan, koska ne voisivat aiheuttaa ketjureaktion ja sytyttää hallitsemattoman tilanteen koko Lähi Idän alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149742#.TsN5Glb3vO0

SYYRIAN tilanne on pahentunut entisestään. Maanantain aikana Syyrian turvallisuusjoukot surmasivat aktivistien laskelmien mukaan ainakin 69 siviiliä, eikä loppua verenvuodatukselle ole nähtävissä. Presidentti Bashar Assad esiintyy uhmakkaasti kieltäytyen hyväksymästä arabiliiton viimeistä päätöstä sulkea Syyria liiton kokouksista ja asettaa sitä vastaan sanktioita, joiden on määrä alkaa tänään. Assad saa diplomaattista ja moraalista tukea Iranilta ja Venäjältä, jotka molemmat kritisoivat arabiliiton päätöstä. Syyria sanoo jäävänsä pois Marokon pääkaupungissa Rabatissa pidettävästä arabimaitten ulkoministerien kokouksesta vastalauseeksi arabiliiton kokoukselle. Assad haluaa sen sijaan saada arabimaitten johtajat huippukokoukseen, jossa asiaa käsiteltäisiin Assadin näkökulmasta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149764#.TsN4vFb3vO0

IRANIN ylin kaitsija Ali Khamenei sanoo, ettei Israelin hyökkäys maata kohtaan ole välitön.
HIZBULLAHIN pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah sen sijaan odottaa välittömiä vaikeuksia Libanonin Israelin vastaisella rajalla ja asetti joukkonsa hälytysvalmiuteen. Hänen kerrotaan peruuttaneen sotilasjohtajiensa lomat ja kehottaa heitä valmistautumaan sotaa varten. Hän kehottaa korkeita johtajiaan Israelin ilmaiskujen pelossa siirtymään hälytyksen saatuaan välittömästi pois julkisuudesta, ilmeisesti heidän tulee siirtyä maanalaisiin tukikohtiinsa.

USA toimittaa Qatarille valtavia ”bunker buster” pommeja, jotka painavat 30 000 paunaa, kuusi kertaa enemmän kuin aiemmat versiot. Pommit pystyvät tunkeutumaan syvälle kallion ja teräsbetonikuorien läpi. Pommien toimittaminen Qatarille aloitettiin jo syyskuussa, ja Boeing valmistaa niitä 16 lisää. Israel on saanut aiempia versioita, mutta saanee myös näitä uusia, kuten uutislähteet vihjaavat. Nämä pommit kuljetetaan kohteisiinsa F-2 stealth koneilla, jotka pystyvät välttämään tutkahavainnot. Enteileekö tämä USA:n valmistautuvan viimeiseen mahdollisuuteen Iranin hallituksen taivuttamiseksi vaiko vain pelkoreaktion aiheuttamiseksi, on spekulaatioiden varassa.
Persianlahden maat solmivat erilaisten sotilastarvikkeiden ja välineitten toimittamisesta Yhdysvalloista 60 miljardin USD arvosta. Toimituksiin kuuluu F-15 hävittäjäkoneita, täsmäpommeja ja muita huippunykyaikaisia sotilaalliseen tarkoitukseen valmistettuja laitteita ja välineitä, kuten JDAM, jolla vanhentuneet ilman ohjausta olevat pommit nykyaikaistetaan. Asiasta ovat kertoneet the Wall Street Journal ja Bloomberg News. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149795#.TsN5vFb3vO0, http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=245765

4. UUTISOTSIKOITA
- Sota Gazan rintamalla jatkuu vuorotahtia, joissa Gazan terroristit ampuvat rakettejaan Israelin puolelle, kuten eilen lastentarhan viereen, mihin IAF:n koneet iskevät vastalauseeksi tunneleita ja tyhjiä varastoja tai koulutuskenttiä vastaan, kuten viime yön aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149788#.TsN9cFb3vO0, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149776#.TsN_5lb3vO0
- Vapaan Syyrian armeijan joukot, kuten Assadin hallitusta vastustavat ja heidän joukkoihinsa liittyneet sotilaat itseään kutsuvat, iski varhain keskiviikkoaamuna ennen aamun sarastusta Damaskoksen lähellä sijaitsevaa ilmavoimien tiedustelulaitosta vastaan raketein ja konekivääritulella, kuten Reuters kertoi. Kohde sijaitsee lähellä Damaskoksen ja Aleppon välistä valtatietä. Ilmavoimien tiedustelu yhdessä armeijan tiedustelun kanssa estää armeijan parissa esiintyvän kapinamielen leviämistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149794#.TsN-Mlb3vO0, http://www.aljazeera.com/news/middleeast/2011/11/201111163538991291.html
- Vastauksena PA:n yksipuolisille toimille YK:ssa ja Israelin hallituksen panettelulle ja demonisoimiselle Israelin talonrakennusministeri Ariel Atias pyysi tarjouksia tuhansien uusien asuntoyksikköjen rakentamisesta, pari tuhatta niistä 1949 aselepolinjan itäpuolella Jerusalemissa ja Juudeassa ja Samariassa. Talousministeri Yuval Steinitz kehottaa aloittamaan välittömästi ns. E-1 alueen rakentamisen Jerusalemin ja Maale Adumimin välillä, jossa infrastruktuuri on jo valmiina. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4148801,00.html, http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=245717
- IDF on valmistellut uudet ohjeet sieppausten varalta. Niiden mukaan jokaisen sotilaan tulee tehdä kaikkensa sieppauksen estämiseksi, jopa henkensä menettämisen uhalla. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=245733
- Poliisi pidätti kuusi palestiinalaista, jotka toteuttaessaan uutta taktiikkaansa, eli ns. vapausmatkaa, pyrkivät Ramallahista Jerusalemiin bussilla ilman tarvittavaa lupaa. Poliisi pysäytti bussin Jerusalemin liepeillä ja otti kuusi ilman lupaa matkustavaa kuulusteluihin. Palestiinalaiset selittävät, että miksi he eivät saa matkustaa ilman lupaa Jerusalemiin, kun ”setletit” pääsevät. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=245717

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021