TIISTAI 25.10.11

1. POLIISI julisti eilen yleisen terrorihälytyksen Jerusalemissa, joka alkoi kahden maissa iltapäivällä. Hälytys kesti kolmisen tuntia. Poliisin mukaan se perustui luotettaviin vihjeisiin välittömästä terrori-iskusta pääkaupungissa, mutta kohdetta ei osattu kertoa.
Hälytys peruttiin kolmen tunnin kuluttua. Poliisi vakuuttaa lisäksi, ettei se ollut seurausta Shalitin vapauttamisesta tai siihen liittyvästä 1027 terroristin vapauttamisesta, eikä myöskään liittynyt kolmeen puukotustapaukseen viime päivien aikana. Tämä voidaan katsoa joko poliittiseksi manipulaatioksi tai vain yleisön rauhoittamiseksi tarkoitetuksi, jolla poliisi pyrkii selittämään, että ne olivat yksittäisiä tapauksia ilman laajempaa taustaa. Israelissa on alettu tottua siihen, että poliisin antamiin tietoihin tulee suhtautua tietyin varauksin, niin usein poliisin edustajat eri syistä johtuen salaavat tosiasioita kertomatta asiain todellista taustaa.

LAUANTAINA Ramotissa muslimiarabi hyökkäsi varoittamatta kahden juutalaisen nuorukaisen kimppuun puukottaen toista hengenvaarallisesti. Tekijä on edelleen vapaalla. Oli ihme, ettei terroristi saanut kiinni kahta lasta, jotka sattuivat näkemään puukotuksen ymmärtämättä, mitä siinä tapahtui. Lapset pääsivät pakoon ihmisten alkaessa tulla paikalle. Puukottaja palasi vielä täydentämään puukotustaan ennen pakenemistaan läheiseen arabikylään.
SUNNUNTAINA rajapoliisi pidätti palestiinalaisen, jolla oli aseenaan 14 sm puukko, Patriarkkain mausoleumilla Hebronissa. Mies kertoi aikoneensa puukottaa paikalla olevia israelilaisia.
VIIME KESKIVIIKKONA sotilaat pidättivät palestiinalaisen naisen Gush Etzionissa. Nainen lähestyi puukko kädessään pysäkillä odottavia sotilaita ja siviilejä. Eräs sotilas havaitsi naisen puukotusaikeet tämän huutaessa ”Kuolema juutalaisille”. Sotilas viritti aseensa osoittaen sen naista kohti, joka pudotti puukkonsa antautuen pidätettäväksi.

TURVALLISUUSMIESTEN rauhoittelut, etteivät tällaiset tapaukset ole toisiinsa liittyviä eivätkä ole seurausta viimeisten päivien tapahtumista, tuntuvat tarpeettomalta hymistelyltä ja kuin päänsä hiekkaan peittämiseltä ilmeisten tosiasiain valossa. Varmaan jokainen aikaansa seuraava palestiinalainen on tietoinen Israelin vapauttamien terroristien kiihotuksista ja kehotuksista seuraamaan heidän jalanjälkiään. Israelilaisten näyttää olevan vaikea uskoa, että muslimit palvovat kuolemaa Allahin hyväksi, mikä tuo heille sankarin maineen ja marttyyrin sädekehän, jonka muistoa palvotaan ja perhettä kunnioitetaan esimerkillisenä.
Tämä todellisuuden kieltäminen saa Israelin johtajat ja heitä tukevat kuvitemaailmassa elävät poliitikot varsinkin tien vasemmalla laidalla toistuviin myönnytyksiin ja ”hyvän tahdon eleisiin” kuvitellen, että he voivat näillä ostaa muslimin kunnioituksen ja luottamuksen. (JP)

PALESTIINALAISET kivittivät maanantai-iltana Jerusalemin ja Beit Elin välillä kulkenutta bussia selvästi pyrkien saamaan kuljettajan menettämään bussinsa ohjauksen, sillä suuret kivet heitettiin bussin tuulilasia vasten. Nämä bussit on panssaroitu ja ilmeisesti kivittäjät olivat tietoisia siitä. Kukaan ei loukkaantunut ja bussi pystyi jatkamaan matkaansa.
Palestiinalaiset ovat kehittäneet uuden aseen kohdistaessaan kivensä suoraan autojen tuulilasiin yrittäessään saada ohjaajan menettämään autonsa hallinnan. Myös Jerusalemin kevyt rautatie joutui kivityksen kohteeksi muutama päivä sitten. Joitakin laseja särkyi, mutta kukaan ei loukkaantunut. Se kuitenkin osoittaa arabien yleisen tendenssin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149047#.TqZaU3L3vO0

2. ISRAELN YK-lähettiläs Ron Prosor sanoi YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa maanantaina, että palestiinalaiset ovat kaukana valmiudesta itsenäiseen valtioonsa, jossa varsinkin PA:n kyky läpäistä testiä tehokkaasta valvonnasta jää pahasti puutteelliseksi.
”PA:n ”presidentiltä” puuttuu täysin auktoriteetti Gazan kaistalla. Sen sijaan, että Mahmoud Abbas lentää 9 000 km New Yorkiin, hänen tulisi matkustaa 50 km Gazan kaistalle, jossa hän ei ole voinut vierailla vuoden 2007 jälkeen.”

PROSOR osoitti Hamasin ongelmallisen roolin PA:n ohjelmassa, sillä samaan hengenvetoon, jossa he vakuuttavat havittelemansa valtion rauhanomaisuutta, palestiinalaisten johtajat etsivät yhteyttä Hamasin kanssa, jota kansainvälisesti pidetään terrorijärjestönä.
Prosor toteaa retorisesti: ”Hamas ja rauhaa rakastava? Ei ole suurempaa vastakohtaisuutta.”
Hän kehotti todellisia palestiinalaisten ystäviä rohkaisemaan heitä luopumaan yksilöllisyyden vääristä jumalistaan ja palaamaan ankaraan työskentelyyn suorissa neuvotteluissa.
PROSOR viittasi puheessaan Abbasin YK:n yleiskokouksessa syyskuussa pitämään puheeseen, jossa palestiinalaisjohtaja ei kertaakaan maininnut juutalaisten siteitä Israelin maahan, ja joka sävyltään oli kauttaaltaan hyökkäävä ja ongelmallinen.
”Abbas kielsi 4000 vuotta Israelin historiasta. Sitä ei voi pitää pienenä unohtamisena, eikä se ollut sen huomiotta jättämistä. Palestiinan johto pyrkii poistamaan juutalaisen kansan ja Israelin maan välisen yhteyden.”

PROSOR viittasi pääministeri Netanyahun samassa tilaisuudessa pitämään puheeseen, jossa hän pyysi Mahmoud Abbasia hylkäämään kaikki ennakkovaatimuksensa ja istumaan Israelin kanssa saman pöydän ääreen neuvottelujen aloittamiseksi. Prosor sanoi palestiinalaisten käyttävän ”setlementtien” rakentamista verukkeena kieltäytymiselle neuvotteluista Israelin kanssa, ja sanoi heidän valtio-hakemuksensa olevan kaukaa haettu ja marssi tyhjyyteen.

PROSOR totesi, että vaikka arabimaat mieluummin etsivät verukkeita kuin rauhaa, suorat neuvottelut ja kova työ ovat välttämättömiä tasapainon saavuttamiseksi Lähi Idässä.
Prosor totesi, että Israelin valinta on selvä, eikä aika ole koskaan ollut kriittisempi kuin nyt tehdä oikeita valintoja Lähi Idän kansojen ja heidän tulevaisuutensa vuoksi. Hän kehotti turvallisuusneuvostoa lopettamaan tuhoavien voimien huomiotta jättämisen, joka pitää Lähi Idän menneisyydessä, voidakseen tarttua lupaukseen kirkkaammasta tulevaisuudesta.

PROSOR sanoi Iranin ja Syyrian tarjoavan tulevaisuutta, jossa on enemmän äärimmäisyyttä, suurempaa väkivaltaa ja jatkuva viha. ”Heidän näkynsä ei vapauta ihmisolentoja; se orjuuttaa heitä. Se ei rakenna, se tuhoaa.”
Hän sanoi Israelin ja palestiinalaisten välisen konfliktin olevan vain yksi elementti poliittisessa dynamiikassa Lähi Idässä lisäten, että sukupolvien ajan arabimaailma on epäonnistunut surkeasti huomioimaan oman kansansa tarpeet. Hän sanoi arabikevään osoittavan, että arabikansa haluaa todellisia vastauksia eikä vain syntipukkien hakemista. Hän viittasi Gilad Shalitin vapauttamiseen todeten, että jopa arabit arvostavat tapaa, millä Israel kohtelee kansalaisiaan, viitaten twitten kirjoitukseen: ”Heidän halituksensa on valmis maksamaan äärimmäisen hinnan yhdestä kansalaisestaan, kun omat hallituksemme surmaavat meitä kuin eläimiä väittäen, että se on maan sisäinen asia.” (JP, Jordana Horn)
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149054#.TqZpaHL3vO0

3. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat totesi maanantaina median edustajille, että kvartetin tulee tunnustaa PA:n asema rauhanneuvottelujen suhteen ja asettaa kaikki syytökset niiden pysähtymisestä Israelin harteille. Hän sanoi PA:n rekisteröineen kaikki Israelin ”setlementtien” toiminnot ja esittävänsä ne kvartetin kokouksessa huomenna. Hän sanoi PA:n edustajien olevan jatkuvassa yhteydessä kvartetin edustajien kanssa, jotka tietävät sen vaatimukset.
EREKAT viittasi kvartetin Lähi Idän lähettilään Tony Blairin väitteeseen, että arabikevät häiritsee rauhanprosessia todeten, ettei se pidä paikkaansa, vaan Israelin miehitys on se, mikä estää rauhan ja tasapainon saavuttamisen Lähi Itään.

EREKAT tyrmäsi IDF:n yleisesikunnan suositukset myönnytyksistä palestiinalaisille, joiden mukaan Israelin tulee vapauttaa lisää palestiinalaisvankeja ja poistaa tiesulkuja vahvistaakseen Abbasin asemaa. ”Me emme tarvitse hyvän tahdon eleitä keneltäkään. On olemassa sopimukset, ja Israelin tulee toimia niiden edellyttämällä tavalla lopettaen ”setlementtitoiminnan” ja rakentamisen kokonaan, lopettaen ”täsmäiskut” (teloitukset), poistaen tiesulut ja laatien aikataulun vetäytymiseksi 1967 aselepolinjoille.”
Erekat toisti väitteensä, että kieltäytymällä lopettamaan ”setlementtitoiminnan” Israel syyllistyy nykyiseen rauhanprosessin jähmettymiseen ja lisäsi, että sillä hetkellä, jolloin Israel lopettaa kaiken rakentamisen ja Juudeassa ja Samariassa ja lupaa vetäytyä 1967 linjoille, PA on valmis istumaan neuvottelupöytään Israelin kanssa. Hän ei edes viitannut Netanyahun vaatimukseen, että PA tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona. (JP, Kh A Toameh)

4. UUTISOTSIKOITA
- Ulkoministeri Avigdor Lieberman totesi, että todellinen este rauhanprosessin jäätymiselle on PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas lisäten, että kuka tahansa on parempi kuin Abbas. Tämä vai YK :n paikallisedustajan Richard Miron esittämään kärkevän vastalauseen todeten, että Liebermanin lausunto on hyvin ongelmallinen ja yritys kiistää Abbasin laillisuus tilanteessa, jossa kvartetti yrittää saada keskustelut uudelleen käyntiin. Lieberman sanoi Abbasin pelkäävän joutuvansa kokemaan Mubarakin ja Gaddafin kohtalon, ja sanoi, että jos sellainen kohtalo tulisi Abbasille, se olisi siunaukseksi kaikille, sillä kuka tahansa olisi parempi johtaja kuin Mahmoud Abbas, joka totesi Liebermanin välittävän vain omasta tulevaisuudestaan ja siitä, miten hän saisi paikan historiassa ja loppuelämän joutilaisuudessa ja ylellisyydessä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149055#.TqZzGXL3vO0
- Libyan väliaikainen hallitus NTC päätti haudata Muammar Gaddafin mädäntymis-tilassa olleen ruumiin Saharan aavikolle tuntemattomaan paikkaan, ettei siitä kehittyisi palvontakohde hänen kannattajilleen. Gaddafin kotikaupungissa Sirtessä tapahtui samaan aikaan valtava öljytankin räjähdys, joka surmasi ainakin 100 ihmistä ja haavoitti viittäkymmentä. Ei tiedetä, oliko kysymys tahallisesta iskusta vai onnettomuudesta, mutta yhteensopivuus Gaddafin hautauksen kanssa on ilmeinen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149056#.TqZ1yHL3vO0
- Israelin hallitus pohtii, hyväksyykö se Egyptin vaatimuksen vapauttaa 25 egyptiläistä Israelin vankiloista Israelin ja USA:n kaksoiskansalaista Ilan Grapelin vapauttamista vastaan. Egyptissä järjestetyissä mielenosoituksissa vaaditaan enemmän vankeja vapautettaviksi. Tästä näyttää tulleen myös valtioitten tapa vaatia vankien vapauttamista pidättämänsä vieraan maan kansalaisen vapauttamista vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149053#.TqZ3InL3vO0
- Yksi Israelin vapauttamista 477 terroristista esitti vaatimuksen saada jatkaa opintojaan Jerusalemissa akateemisen tutkinnon suorittamiseksi. Tämä on yksi Israelin vankien etuisuuksien omituisuuksista, jota Gilad Shalitille ei sallittu yli viiden vuoden panttivankeuden aikana Hamasin luolissa, eikä edes Punaisen Kuunsirpin edustajan vierailua, kuten kansainväliset säännöt vaativat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149051#.TqZ4DXL3vO0
- Turkin suuri maanjäristys nosti esiin usein toistetun tosiasian, että Israel on valmistautumaton vastaavanlaiseen onnettomuuteen. Mannerlaattojen liikkumisen seurauksena maanjäristyksiä tapahtuu Kuolleenmeren alueella Jordaninlaaksoa pitkin pohjoiseen, kääntyen Beit Sheanin tienoilta kohti Välimerta ja Haifan kaupunkia, jatkuen sieltä rannikon edustalla merenpohjaa pitkin pohjoiseen. Turkin pääministeri Erdoganin päätös kieltäytyä ulkomaisesta avusta maanjäristysalueille herätti vastalauseita Turkissa, jonka kyky hoitaa kaikkea yksin on heikko. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149048#.TqZ5E3L3vO0
- Mahmoud Abbas vetoaa Ehud Olmertin lupaukseen, että hän vapauttaa suuren joukon palestiinalaisia, jos Gilad Shalit vapautetaan. Hän on nyt aktivoitunut vaatimuksissaan, eli ”ajaen toisen hevosella oman vaatimuksensa ja asemansa hyväksi” todettuaan, että Hamasin kansansuosio nousi roimasti yli Fatahin ja hänen omansa vankienvaihdon seurauksena. Abbasin listalla ykkösenä on Marwan Barghouti, jolla on viisi elinkautista + 40 vuotta kärsittävänään. Toisena Abbasin listalla on Ahmad Saadat, joka myös kuuluu Fatahin joukkoihin. Abbas kertoi TIMES makasiinin haastattelussa, että ”en minä muuten, mutta kun Olmert lupasi”. http://www.haaretz.com/print-edition/news/pa-to-demand-barghouti-release-as-part-of-renewed-negotiations-with-israel-1.391806
- Työ- ja terveysministeriön työntekijä varasti työpaikaltaan 9 miljoonan israelilaisen, elävän ja kuolleen, henkilötiedot ja –tunnukset ja möi ne eniten tarjoavalle, joka julkisti ne lopulta digitaalisesti. Tapaus ei ole ensimmäinen, eräs nuori asepalvelustaan suorittava naissotilas tallensi levykkeelle IDF:n salaisia tietoja ja toimitti ne ideologisista syistä haaretzin journalistille, joka julkisti niitä kirjoituksissaan. Tämä on nostanut esiin mahdollisuuden, että myös tili- ja pankkitiedot voidaan samalla tavoin varastaa ja levittää rikollisten käyttöön.
http://blogs.jpost.com/content/leaked-hacked-screwed

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021