TIISTAI 11.10.11

1. OLIIVIEN korjuu on alkanut ja sen myötä ensimmäiset vastakohtaisuudet israelilaisten ja palestiinalaisten välillä. Karnei Shomronin lähellä palestiinalaiset tulivat IDF:n sotilaitten suojaamina korjaamaan oliivisatoa puista, joita he väittävät omikseen. Palestiinalaisten mukana tuli joukko äärivasemmistolasia ja ulkomaisia anarkisteja videokameroilla varustettuina rekisteröidäkseen ”setlerien” kaikki mahdollisesti aiheuttamat välikohtaukset. Korjaajat käyttäytyivät hyökkäävästi Karnei Shomroniin juutalaisasukkaita kohtaan ilmeisenä tarkoituksenaan ärsyttää ja väheksyä heitä - olihan heillä sotilassuoja ja tukenaan juutalaisia vasemmistolaisia – onnistuenkin siinä. Mutta sotilaat eivät puuttuneet mitenkään heidän käyttäytymiseensä vaan keskittyivät juutalaisyhteisön asukkaisiin pidättäen yhden kuulusteluja varten, kuten viralliseksi syyksi esitetään, jota yhteisön lakimies pyrkii vapauttamaan poliisin kuulusteluista.

TOINEN välikohtaus tapahtui Itamarin juutalaisyhteisön lähellä, jossa palestiinalaiset korjaajat tulivat IDF:n suojaamina lähelle yhteisön turva-aitaa korjaamaan satoaan, härnäten ja ivaten juutalaisasukkaita. Palestiinalaisten joukossa oli Awad-perheen jäseniä, jonka kaksi nuorta miestä, 19-vuotias Amjad Awad ja 17-vuotias Hakim Awad, murhasivat raakalaismaisesti viisi Fogelin perheen jäsentä; molemmat vanhemmat, 3 kuukauden ikäisen vauvan ja 4- ja 11-vuotiaat pojat orpouttaen 12-vuotiaan tytön, joka oli ulkona murhan aikaan, ja hänen 2- ja 8-vuotiaat veljensä, joita murhaajat eivät huomanneet pimeässä asunnossa. Palestiinalaiset, jotka huutelivat pilkkahuutoja kuten ”annamme teille Fogelin kohtalon” ja vetäen kädellään kaulansa poikki osoittaen, miten se tapahtuisi, tulivat paikalle tässäkin tapauksessa sotilaitten suojaamina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148661#.TpPTXXL3vO0

2. JERUSALEMISSA tapahtui eilen kaksi ikävää kivitystä, jotka pahaenteisesti vihjaavat, mihin suuntaan kehitys voi olla menossa, ellei hallitus tartu niihin kovalla kädellä.
Ensimmäisessä tapauksessa vain muutaman viikon ajan toiminutta kevyen liikenteen vaunua kivitettiin sen ollessa ohittamassa Shuafatin arabilähiötä pääkaupungin itäosassa. Kukaan ei tässä välikohtauksessa haavoittunut, mutta vaunun ikkunoita rikkoontui. Kohtausta on pidettävä vaarallisena siksi, että useita kuukausia aikataulustaan viivästynyt kiskoilla kulkeva kevyen liikenteen juna saatiin viimeinkin käyttökuntoon, minkä tällaiset välikohtaukset voivat rampauttaa aiheuttaen katkoksia sen toiminnassa ja Jerusalemin sotkuisen liikenteen entistä pahempaa sekaannusta.

TOISESSA tapauksessa kaupungin julkista bussia kivitettiin Jaffa-portin lähellä. Bussin kuljettaja menetti ajokkinsa hallinnan ja törmäsi muuria vasten saaden lieviä vammoja, mutta onneksi bussissa istuneet matkustajat eivät saaneet fyysisiä vammoja, henkisiä kylläkin.
Poliisi aloitti kivittäjien etsinnät välittömästi.
Jom Kippurin aikana tapahtui ainakin neljä kivitystä, joista yhdessä synnytyspoltot alkanutta vaimoaan sairaalaan kuljettava mies joutui kahdesti arabien järjestämään väijytykseen ja kivisateeseen onnistuen kuitenkin pääsemään läpi ja sairaalaan ajoissa.
Aiemmin palestiinalaiset ovat aloittaneet uuden tavan kivittää keskittyneesti ohi ajavia juutalaisautoilijoita saadakseen heidät menettämään ajokkinsa hallinnan ja voidakseen sitten kivilohkarein hyökätä autoa ja sen matkustajia vastaan lähietäisyydeltä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148665#.TpPasHL3vO0

3. ”SIINÄ tapauksessa, että vihollinen varastaa Libanonin öljyvaroja, Hizbullah katsoo omaavansa oikeuden iskeä sen öljylaitoksia ja rakenteita vastaan”, varoittaa libanonilainen analyytikko Feisal Abdossater Iranin puolivirallisen uutistoimisto FARS:in mukaan maanantaina. Abdossater kuvaili Israelin suorittamia öljy- ja kaasukairauksia Välimerellä A-, B- ja C-lohkoilla ”hyökkääviksi ja laajennushaluisiksi” sanoen niiden lisänneen jännitystä Beirutin ja Jerusalemin välillä.
”Sionistien salajuoni ottaa valvontaansa Libanonin merialueen rikkauksia voi luoda korkea-jännitteen osapuolten välille ja voi aiheuttaa arvaamattomia seurauksia”, analyytikko selitti uutistoimistolle lisäten: ”Libanonin islamilainen vastarinta ei tule sietämään minkäänlaista hyökkäystä maan itsemääräämisoikeutta vastaan. Hizbullah katsoo merialueen rikkauksien kuuluvan Libanonin kansalle ja on ilmaissut kantansa asiassa hyvin selvästi.”
”Hizbullah tulee katkomaan kädet jokaiselta, joka uhmaa Libanonin itsenäisyyttä”, Abdossater selitti välttäen iranilaiseen tapaan ”Israel” nimen käyttämistä.
Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah varoitti Israelia heinäkuussa 2011 Libanonin öljy- ja kaasuvarojen varastamisesta.
ISRAELIN hallitus on hyvin tietoinen porauslauttojen haavoittuvuudesta avomerellä ja kehotti puolustusministeriötä lisäämään niiden suojelua. IDF on asettanut aseistettuja UAV-koneitaan partioimaan porauslauttojen läheisyydessä. IDF käyttää myös robottialuksia merialueitten valvontaan. Alukset on varustettu kameroilla ja tutkalla ja tarvittaessa myös ohjuksin.

ISRAELIN ja Libanonin välinen raja perustui 1949 muodostettuun vihreään linjaan, mutta vuonna 2000 Israelin vetäydyttyä Libanonin eteläosaan muodostamastaan puskuri-vyöhykkeestä se pyysi, että YK määrittelee valtioitten välisen rajan, jonka se suoritti YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 425 mukaisesti. Libanon, jonka hallitus on vahvasti Hizbullahin vankina, kieltäytyi osallistumasta rajakeskusteluihin.
LIBANON JA KYPROS sopivat merialueittensa rajan v. 2007. Israel veti merialueensa rajan Libanonia vastaan lähtien YK:n määrittelemän maarajan länsipisteestä suoraan Libanonin ja Kyproksen välisen rajan eteläisimpään pisteeseen, ja antoi tämän YK:n vahvistettavaksi, mikä prosessi on vielä kesken. Libanon kuitenkin laati oman rajaesityksensä, joka kulkee 17 km etelämpänä kuin Israelin määrittelemä, ulottaen sen siten D-, E- ja F-lohkoille ja lähelle Israelin öljyn- ja kaasunporausalueita Tamar ja Leviathan Välimerellä.

ISRAELIN laatimassa esityksessä huomioidaan YK:n ja USA:n vahvistama Libanonin ja Kyproksen välinen taloudellisen alueen EEZ raja. Libanon on tiettävästi lähettänyt valtuuskunnan Nicosiaan Kyprokselle neuvottelemaan uudelleen maitten välinen meriraja. Nicosian hallitus on merirajojensa sisällä aloittanut öljyn- ja kaasunporaukset Libanonin ja Hizbullahin varoituksista välittämättä. Israel on niissä mukana porauksia suorittavan amerikkalaisen Nobel Energy yhtiön vähemmistöosakkaana.
Hizbullah on ollutkin merkillisen hiljaa pitkän aikaa, mutta näyttää nyt etsivän aihetta aloittaa uusi yhteenotto Israelin kanssa. Hizbullahilla on 45 000 ohjusta ja rakettia, joilla se yltää Tel Aviviin ja uhkaa iskeä myös Dimonaan, jossa on Israelin ydintutkimusreaktori. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148658#.TpPfKXL3vO0
Profeetta Hesekiel ilmoitti jo 2500 vuotta sitten. ”Sinä aiot saalista saada, ryöstettävää ryöstää, ojentaa kätesi raunioita kohti, jotka on saatu asutetuiksi, ja kansaa kohti, joka on koottu pakanakansain seasta, joka on hankkinut karjaa ja omaisuutta ja asuu maan navassa. Saba ja Dedan ja Tarsiin kauppiaat ja kaikki heidän nuoret jalopeuransa kyselevät sinulta. Oletko sinä menossa saalista saamaan, ryöstettävää ryöstämään? Oletko koonnut joukkosi kantamaan hopeaa ja kultaa, ottamaan omaisuutta, suurta saalista saamaan?.” (Hs.38:12-13)
Saba ja Dedan ovat arabimaita, Tarsis tarkoittaa Välimeren ja Euroopan maita.

4. LÄHES kolmannes Knessetin jäsenistä, hallituksen ministereitä ja kansanedustajia, vaatii pääministeri Netanyahulta, että hän estää korkeimman oikeuden presidentti Dorit Beinishiä jatkamasta tuhoisaa (rasistista?) politiikkaansa juutalaisyhteisöjen hajottamiseksi ennen jäämistään eläkkeelle. 38 Knessetin jäsentä, monet heistä ministereitä, lähettivät Netanyahulle laatimansa kirjeen, jossa he vaativat valtiota peruuttamaan omaksumansa kannan tuhota kaikki myös juutalaisten yksityisten omistamalle maalle rakennetut yhteisöt, joilla ei ole virallista vahvistusta ja kaikkia tarvittavia lupia Juudeassa ja Samariassa.

Tämä koskee varsinkin ns. ”etäyhteisöjä” (outposts), joita ideaaliset nuoret ovat eri syistä kyhänneet autioille kukkuloille, ja jotka ovat karsastaneet vasemmistolaisten ja erityisesti vasemmistolaisesti orientoituneitten NGO-järjestöjen silmissä, jotka esittävät jatkuvia vaatimuksia korkeimmalle oikeudelle niiden tuhoamiseksi. Korkein oikeus yleensä antaa kuuliaisesti päätöksen, jolla valtio velvoitetaan tuhoamaan esityksen mainitsemat etäyhteisöt. IDF:n sotilaitten käyttäminen tuhoamisen yhteydessä on herättänyt ansaittua pahennusta, sillä maan armeijan varsinainen tehtävä on suojella kansalaisiaan, ei tuhota sitä.
Eipä varmaan tunnu hyvältä sotilaan silmissä mennä hajottamaan omaa tai omaistensa ja ystäviensä koteja, kuten on tapahtunut.
Pääministeri Netanyahu on Livnatin mukaan antanut oikeusministeri Yaacov Neemanille tehtäväksi laatia lakiesitys, jolla korkeimman oikeuden kädet sidottaisiin tässä asiassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148672#.TpPxtXL3vO0

5. UUTISOTSIKOITA
- PA:n vankien asioitten apulaisministeri Ziad Abu Ein kuvaa Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien terroristien olosuhteita pahemmiksi kuin mitä juutalaiset kokivat Auschwitzissä. Hän esitti syytöksensä kolme kertaa PA:n virallisella TV-kanavalla, jonka PMW (Palestinian Media Watch) käänsi. Hän esittää teesinsä, joita voi melkein verrata Mahmoud Abbasin tohtorinväitöskirjassaan esittämiin perättömiin väitöksiin olemattomasta holokaustista Moskovan Freedom yliopistossa, kolmeen kertaan samaan aikaan, kuin turvallisuusvankeja on syömälakossa siksi, että heitä on rangaistu eristyssellillä. Vangeilla on oikeus opiskella valtion kustannuksella, tavata vieraitaan ja puhua puhelimessa, oikeus erityisruokiin ja ilmaiseen lääkintähoitoon. Yhdessä TV-tilanteessa juontaja haastatteli Israelin vankilasta vapautettua, joka ihaili olosuhteita vankilassa eikä juontajan inttämisestä huolimatta suostunut muuttamaan näkemystään, lopulta vain seurauksia peläten todeten, ettei ole tietoinen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148671#.TpP2XHL3vO0
- Israelin F-15E hävittäjä Baz sai pelikaanin koneensa ilmanottoaukkoon ja oli ilmeisessä vaarassa tuhoutua, mutta lentäjän kylmäverisen toiminnan ansiosta kone pystyi laskeutumaan turvallisesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148663#.TpP6DHL3vO0
- Syyrian verenhimoisten turvallisuusjoukkojen ja siviilien välisissä kahakoissa maanantain aikana sai surmansa 31 ihmistä, heistä 14 siviiliä tai armeijasta karannutta sotilasta, 17 kuolleista kuului turvallisuusjoukkoihin. Pahimmat yhteenotot tapahtuivat Homsin kaupungissa. Armeija sanoo pidättäneensä 3000 ihmistä Al-Rastan kaupungissa. Surmattujen siviilien määrä ylittää 2 900 ihmistä. USA lisäsi Syyrian vastaisia pakotteita. Venäjä pyrkii välittämään Assadin hallituksen ja kapinallisten perustaman kansallisen itsenäisyysneuvoston NTC välillä välttääkseen yhä uhkaavammaksi nousseen länsivaltojen hyökkäyksen Syyriaan. http://www.debka.com/article/21371/, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148664#.TpP9D3L3vO0
- Egyptin sotilasjunttaa johtava kenttämarsalkka Mohammed Tantawi väitti 10. lokakuuta, että Egypti hallitsee täysin Siinain aluetta. Käytännössä militantit liikkuvat lähes esteettä Siinailla, ja Israel kehottaa kansalaisiaan pysymään poissa sieltä ja siellä olevia palaamaan pois välittömästi. Kaasujohto Egyptistä Israeliin on edelleen poikki, minkä korvaava raskas polttoöljy aiheuttaa 2.7 miljoonan USD menot päivässä. Netanyahun hallitus yrittää kaikin keinoin jatkaa kuin kaikki olisi normaalisti, vaikka maitten välillä mikään ei ole enää samaa, kuin Mubarakin aikana. http://www.debka.com/article/21373/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019