SUNNUNTAI 02.10.11b

lISÄYS päivän muihin uutisiin.
Debkafile kertoo artikkelissaan, että Turkin sota-alukset ovat alkaneet häiritä Israelin kauppalaivoja Kyproksen lähistöllä pakottaen niitä muuttamaan suuntaansa. Turkki on myös lähettänyt oman öljyntutkimusaluksensa lähelle Kyproksen aluevesiä kuitenkaan rikkomatta niitä, mutta lähelle kairausaluetta. Alue, jolla Kypros suorittaa kairauksia, on 160 km. etelään Kyproksesta, lähellä Israelin Leviathan kaasukenttää Välimerellä. Turkki lisäsi hävittäjiään Kyproksen pohjoisosaan sekä lähetti sinne fregatin ja sukellusveneen.
Israel lähetti myös omia ohjusveneitään lähelle Kyproksen kairauspaikkaa. IAF:n koneet lensivät perjantaina lähellä turkkilaisia sota-aluksia, mutta ei niiden yllä, eikä Turkki myöskään ole valittanut tapauksesta, päinvastoin kieltää sitä koskevat aiemmat uutiset.
Tilanne Turkin ja Israelin välillä on siinä määrin jännittynyt, että NATO:n pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen lensi Israelista Turkkiin keskustelemaan asiasta Turkin johtajien kanssa. Myös NATO-joukkojen komentaja amiraali James Stavridis keskusteli Turkin pääministeri Erdoganin kanssa Ankarassa neljä päivää sitten.
NATO:n kanta on, ettei se halua puuttua Israelin ja Turkin välisiin asioihin, mutta toisaalta on syvästi huolestunut tilanteesta, jossa toisena osapuolena on NATO:n jäsen Turkki, ja toisena osapuolena luotettu yhteistoimintakumppani Israel, eikä missään tapauksessa halua tilanteen kärjistyvän. Jännittyneessä tilanteessa pienellä virheellä kumman tahansa tekemänä voi olla kohtalokkaat seuraukset. Israelilla on toimisto NATO:n päämajassa Brysselissä.
Artikkelissa todetaan, että koska Israelin kauppalaivojen häirintä alkoi edellisten USA:n ja NATO:n edustajien tapaamisten jälkeen, Turkilla ei ole aikomustakaan vähentää painostustaan. Turkki voi tällä hakea kansainvälistä tuomiota ja sanktioita Israelille.
Kyproksen kreikkalaisen tasavallan presidentti Dimitrias Christofias lähetti kiukkuisen vastalauseen Turkin sekaantumiselle omalla vesialueellaan suoritettaviin kairauksiin.
Kreikan ja Turkin johtajat keskustelivat viisi päivää sitten puhelimessa, pyrkien tasoittamaan jännitystä ja sopimaan öljy- ja kaasualueitten tutkimisesta yhteistuumin.
Turkki ja Israel eivät ole korkeantason puheyhteyksissä, vaan viestit hoidetaan kolmannen osapuolen kautta mikä osaltaan vaikeuttaa tilannetta.
http://www.debka.com/article/21352/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019