PERJANTAI 28.10.11

1. PA:N virkailijat kieltävät arabilehdissä alun perin olleet tiedot, joiden mukaan PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas joko eroaa tai hajottaa PA:n. Huhut saivat alkunsa Abbasin Egyptin TV-asemalle antaman haastattelun perusteella, jossa hän vihjaili antavansa tärkeän tiedotteen lähipäivien aikana tarkentamatta, mitä hän tarkoitti. Abbasin kerrotaan sanoneen, että tiedotus tulee olemaan tärkeä ja myös vaarallinen palestiinalaiselle kansalle. Abbas jatkoi vihjailuaan keskiviikkoiltana todetessaan PLO:n vallankumousneuvoston kokouksessa, jossa hän on puheenjohtaja, ettei Palestiinan Auktoriteetti ole hallitus, koska siltä puuttuu arvovalta ja että monet ihmiset ovat kyselleet häneltä, onko mitään järkeä jatkaa sen toimintaa.
Hän lisäsi aikovansa aloittaa keskustelut Hamasin ulkomaanasioitten johtajan Khaled Mashaalin kanssa PA:n tulevaisuudesta ensi kuun aikana.

PA:n toimintaa halvaannuttaa se, että viimeiset palestiinalaisten vaalit voitti Hamas ja PA:n hallituksen rungon ja pääministerin muodostivat Hamasin jäsenet. Hamasin kaapattua vallan Gazassa muutamassa päivässä 2006-2007 ja poistettua Fatahin edustajat tärkeiltä paikoilta siellä yhteydet PA:n ja Hamasin välillä katkesivat PA:n jatkaessa Länsirannalla - kuten arabit kutsuvat Juudeaa ja Samariaa – ja Hamas on vakiinnuttanut valtansa Gazassa PA:n pääministeriksi valitun Ismael Haniyehin johdolla, mutta sen ulkomaanasioita hoidetaan Damaskoksessa toimivan Khaled Mashaalin johdolla.
Fatah ja Hamas ovat käyneet jatkuvia keskusteluja Kairossa Egyptin suojeluksessa vuodesta toiseen, välillä ilmoittaen edistyksestä ja jopa solmien yhteistoimintasopimuksen toukokuussa tänä vuossa, mutta käytännössä sitä ei ole voitu toteuttaa. Fatah edellyttää Hamasin palaavan sen johtamaan hallintoon, mitä Hamasin johto ei voi hyväksyä, vaan haluaa tasavertaista ja johtavaa asemaa Fatahin kanssa palestiinalaisten hallinnossa.
Palestiinalaisia edustaa PLO, Palestiinan vallankumousneuvosto, jolla on myös ulkomailla toimiva pakolaishallitus, mutta jolla käytännössä ei ole suurta merkitystä. PLO:lla on myös pääasiassa Jordaniassa toimiva vallankumousarmeija, joka myöskään ei ole merkittävä.

PLO:n hallituksen jäsen Ghassan Shakaah kielsi huhut Abbasin erosta tai PA:n hajottamisesta. PA on PLO:n alainen järjestö. Hän selitti, ettei Abbasin eroaminen tai PA:n hajottaminen ole yksityisasia, vaan muutokset vaativat palestiinalaisten hyväksymisen. Toinen PLO:n hallituksen jäsen Hana Ameereh kielsi myös huhut perättöminä. Hän selitti, että PA:n tulevaisuus ratkaistaan kaikkien palestiinalaisryhmien kesken sen jälkeen, kun YK:n turvallisuusneuvosto on käsitellyt PA:n tekemän esityksen Palestiinan valtiosta.
Abbas kertoi PLO:n kokouksessa, että presidentti Obama oli kysynyt häneltä New Yorkissa, minne PA on menossa, eikä hän osannut vastata siihen, eikä tiedä vastausta vieläkään. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=243436

2. PALESTIINALAINEN, joka oli naamioitunut ortodoksijuutalaiseksi, harhaili juutalaisen Itamar yhteisön omistamassa oliivipuulehdossa, mitä seurattiin yhteisön turvallisuus-kameralla. Miehen liikkeitä seuraavat uskoivat ensin, että hän oli ehkä varastamassa oliiveja, mutta turvallisuusmiesten mennessä tarkastamaan asiaa he havaitsivat, että mies oli arabi, joka oli pukeutunut ortodoksijuutalaiseksi.
Turvallisuusmiesten lähestyessä miestä tämä pakeni läheiseen arabikylään, minne he eivät voineet mennä. He ilmoittivat asiasta alueella toimiville IDF:n joukoille, jotka menivät läheiseen Awartan arabikylään ja pidättivät miehen kuulusteluja varten.

USEITA viikkoja sitten Juudeassa ja Samariassa toimiva Israelin siviilihallitus antoi luvan palestiinalaisille tulla korjaamaan oliiveja juutalaisyhteisön maalla sotilaitten suojaamina. Joissakin tapauksessa arabit ovat tulleet PA:n aseellisten poliisien suojeluksessa, mikä on herättänyt pahaenteisiä näkymiä siviilihallituksen päämäärästä. Koska maan omistussuhteet entisen Palestiinan alueella ovat useimmiten ristiriitaisia ja omistuspapereita väärennetään, ristiriitoja oliivipuitten omistuksesta tulee joka vuosi, joita arabien tukena toimivat juutalaiset vasemmistolaiset aktivistit ja ulkomaiset anarkistit kiihottavat. Dokumenttien epäselvyyksien vuoksi oikeuslaitosten on vaikeaa määritellä todellinen omistaja, varsinkin tapauksissa, joissa arabit ovat käyttäneet maita kuin omiaan vuosikaudet ilman selkeää näyttöä.
Juutalaisyhteisöissä pelätään, että oliivisatojen korjaajat käyttävät tilaisuutta hyväkseen vakoillakseen juutalaisyhteisöjen turvallisuusjärjestelyjä ja yhteisön päivärutiinia. Näitä tietoja terroristit käyttävät hyökkäyksissään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149170#.TqpQE3L3vO0

3. USA:n ja EU:n vaatiessa Israelia poistamaan tiesulkuja ja tarkastuspisteitä Juudean ja Samarian maanteillä, juutalaisyhteisöt ovat – havaittuaan terrorihyökkäysten selvästi nousseen – niiden pysyttämistä ja poistettujen palauttamista. Vaatimuksia liikkumisen helpottamiseksi puolustetaan sillä, että niillä on mahdollista nostaa palestiinalaisten luottamusta Israelin hyvää tahtoon ja rauhan saavuttamiseen. Tämä on eräänlaista korruption muotoa, jossa unohdetaan kokonaan niiden juutalaisille aiheuttama turvallisuuden vaarantuminen terroristien päästessä esteettä liikkumaan alueella.

Näitä etuisuuksia kutsutaan komeilla nimillä: myönnytyksiksi tai hyvän tahdon eleiksi. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat totesi äskettäin, ettei PA tarvitse myönnytyksiä, vaan Israelin suostumista PA:n asettamiin vaatimuksiin, eli ehdotonta antautumista. Korruptio on aivan tavallinen ilmiö arabiyhteisöissä, eikä sitä pidetä pahana islamilaisessa maailmassa. Palveluksesta tulee saada kelvollinen korvaus, he selittävät.

Mutta jos siihen sisältyy vihjaus alistumisesta toisen tahtoon, kysymys kolahtaa pahoin arabin perinteiseen kunniantuntoon, jonka menettäminen toisten silmissä on kuolemaa pahempi.
Tällä perusteella PA:n johto voi hyvällä omallatunnolla hyväksyä Israelin myönnytykset, koska Israel antaa niitä vaatimatta mitään niitä vastaan vastapalvelukseksi. Tämä käytäntö ei nosta millään tavoin Israelin asemaa arabin silmissä, päinvastoin kertoo lapsellisesta tyhmyydestä.

VIIMEISTEN viikkojen aikana on havaittu terrorismin selvää kasvua Juudeassa ja Samariassa. Keskiviikkona IDF:n partioautoa vastaan räjäytettiin tienvarsipommi Khirbet Eliyan lähellä Betlehemistä etelään. Auto kärsi vaurioita, sotilaat eivät haavoittuneet.
Tiistaina Maavar Mikhmasin lähellä tiellä no 60 arabien omistama auto oli ajettu siten, että se sulki tien. Autoilijan hiljentäessä vauhtia pensaissa piilossa ollut arabi ryntäsi auton kimppuun aikoen särkeä sen tuulilasit ja takaikkunan. Autoilija säilytti malttinsa ja pääsi lopulta tielle jätetyn auton ohi jatkaen läheiselle IDF:n asemalle jättänen valituksen tapahtumasta.
Maanantaina arabit kivittivät Jerusalemin ja Beit Elin välillä kulkenutta julkista bussia yrittäen hajottaa sen tuulilasin. Bussi on panssaroitu, eikä kärsinyt muita vaurioita, tuulilasi säröili suurten kivien iskuista.
Sunnuntaina rajapoliisi pidätti arabin Machpelan hautaluolan lähellä. Miehellä oli puukko ja kotitekoinen pommi, joilla hän oli aikonut vahingoittaa juutalaisia.
Viime viikolla sotilaat pidättivät arabinaisen, joka pitkällä puukolla varustettuja lähestyi bussipysäkillä odottavaa sotilaitten ja siviilien ryhmää aikoen puukottaa heitä. Viime viikon lauantaina arabi puukotti hengenvaralisesti juutalaista nuorukaista Ramotin lähiössä Jerusalemin luoteispuolella. Arabia ei ole löydetty, mutta etsintä jatkuu.

Juudean ja Samarian asukkaat valittavat, että lähes kaikki tiesulut ja tarkastuspisteet on poistettu, minkä johdosta terroristit pääsevät vapaasti liikkumaan alueella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149176#.TqpT43L3vO0

4. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Venäjä toimittaa Iranille uudenaikaisen Avtobaza, kuorma-autoon sijoitetun, tutkavalvonta järjestelmän, joka pystyy jumiuttamaan hävittäjäkoneen it-järjestelmän havaitsevan tutkan ja hyökkäävien ohjusten ohjaus-järjestelmän. Toimituksista ilmoitettiin 25. lokakuuta Moskovassa, ja se tulee artikkelin mukaan merkittävästi nostamaan Iranin ilmapuolustusvalmiutta.

ARTIKKELISSA tähdennetään, että laitteisto on yksi Venäjän uusimmista ilmatorjunta- ja elektronisen sodankäynnin järjestelmistä vihollisen lähestyviä lentokoneita ja ohjuksia vastaan. Järjestelmä on kuitenkin vain osa laajaa ilmapuolustusjärjestelmää, todetaan artikkelissa. Järjestelmän kokoamat tiedot lähetetään optisia kaapeleita myöten valvontakeskuksiin, jotka toimivat saamiensa tietojen perusteella torjuntaohjuksin lähestyviä hävittäjiä ja ohjuksia vastaan.

Koska Iran on laajenevien sanktioitten alainen, joka kieltää hyökkäysaseitten ja niiden osien toimittamisen Iraniin, Venäjä puolustautuu toteamalla, että koska järjestelmä on puhtaasti puolustuksellinen, se ei kuulu kiellettyjen järjestelmien luokkaan. Artikkelin mukaan lännen epäluuloja herätti se, että toimituksesta ilmoitti ja sitä valvoo Venäjän puolustusministeriön osaston komentaja Konstantin Biryulin. Solmittu toimitussopimus on osa Venäjän strategista suunnittelua, ja Iranin toimitukset hoidetaan tulevaisuudessa tämän osaston valvonnassa. Tämä tarkoittaa Iranin ja Venäjän strategisen yhteistyön kiinteytymistä.

DEBKAFILEN analyytikot kertovat, että Avrobaza-järjestelmä pystyy seuraamaan samanaikaisesti 60 eri kohdetta 150 km:n säteellä ja 360 asteella 20 minuutin varoituksella.
Konstantin Biryulin selitti, ettei kysymys ole yksittäisestä S-300 tai vastaavasta järjestelmästä, vaan siitä, että Venäjä tulee varustamaan Iranin kaikin ilmapuolustuksen tarvitsemin laittein. Hän ei halunnut kertoa, kuinka monta Avrobaza yksikköä sopimukseen sisältyy.
Järjestelmä pystyy tehokkaasti valvomaan kaikkea ilmassa tapahtuvaa toimintaa Kaspian-meren alueella, jonka merkitys nousee öljy- ja kaasutuotannon kasvun myötä, sekä Persianlahden alueella. Venäjän viranomaiset vakuuttavat, ettei tätä sopimusta tulla rajoittamaan tai siirtämään USA:n tai Israelin vastustuksen vuoksi, eikä Venäjä tule seuraamaan sivusta, jos USA tai NATO hyökkäävät Syyriaan, kuten tapahtui Libyassa. http://www.debka.com/article/21419/

5. UUTISOTSIKOITA
- Land of Israel veteraanijohtaja Moshe Zar toteaa, että Israelin äärivasemmisto taistelee meitä vastaan meidän taistellessa tulevaisuudesta. ”Äärivasemmistolla ei ole tulevaisuutta Israelissa,” Zur kertoi Arutz-7 haastattelussa. ”Te näitte kaikkien noitten äärivasemmistolaisten tulevan arabien kanssa korjaamaan oliivisatoa. He taistelevat meitä vastaan, kun me taistelemme lastemme ja tulevan sukupolven tulevaisuuden puolesta.” Hän kehotti tarkkaamaan äärivasemmistolaisia, jotka eivät ole kiinnostuneita tulevaisuudesta, kuten Peace Now johtajat Yariv Oppenheimer ja Hagit Ofran, jotka ovat enimmäkseen naimattomia ja lapsettomia. ”Kuinka monet heistä ovat naimisissa, kuinka monella heistä on lapsia? Heillä ei ole mitään oikeutta – ei kansallista, ei moraalista eikä eettistä – puhua tulevaisuudesta, olkoot siis hiljaa.” Hän otti esimerkiksi ns. ”kukkulanuorison”, joka rakentaa etäyhteisöjä (outposts) asumattomille kukkuloille hyvin vaikeissa olosuhteissa ilman teitä, ilman kouluja tai klinikoita, mutta joista tulee myöhemmin juutalaisia kaupunkeja. ”Täten Havat Gilad rakennettiin, ja nyt siellä asuu useita perheitä ja siten 54 muuta kaupunkia rakennettiin.” Zar kehotti välttämään ns. ”hintalappuja”, vain jatkamaan rakentamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149177#.Tqpqr3L3vO0
- Ministeri Rehavam Zeevin poika Palmach Zeevi esitti voimakasta kritiikkiä Israelin armeijan johtoa ja muita kohtaan, jotka olivat osallisia Gilad Shalitin vapauttamiseksi sovittuun vankien vaihtoon. PFLP:n terroristit murhasivat ministeri Zeevin 10 vuotta sitten Jerusalemin itäosassa olevassa hotellissa. Palmach Zeev sanoi, että armeijan tehtävä on taistella ja voittaa kaikki käymänsä sodat, eikä kätkeytyä maata vahingoittavien sopimusten suojaan. Hänen mukaansa armeijan olisi pitänyt vapauttaa Gilad väkivalloin, ja niiden johtajien, jotka pelkäsivät käyttää voimaa, olisi pitänyt erota viroistaan ja antaa tilaa niille, jotka uskaltavat. Pääministeri Netanyahu oli myös paikalla murhan 10-vuositilaisuudessa todeten, että Zeevi halusi käyttää voimaa harkiten kuitenkaan puuttumatta tarkemmin Palmach Zeevin kritiikkiin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/149160#.TqpvCHL3vO0
- IDF:n korkea upseeri kritisoi Ehud Barakia, että tämän epäröinti sopimuksen solmimiseksi Hamasin kanssa huononsi Israelin asemaa ja vaati 1027 terroristin vapauttamisen yhtä sotilasta vastaan. Upseeri sanoi Barakin pelänneen Hamasin aloittavan kiihtyneen rakettitulen Gazasta Israeliin. Hän tunnustaa, että Shin Betin tiedustelun epäonnistuminen Gilad Shalitin olinpaikan löytämiseksi oli yksi syy johtajille suostua epäsuhtaiseen kauppaan. http://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-defense-official-says-hesitation-by-leaders-weakened-shalit-deal-1.392366
- Israelin arabivähemmistöä edustava 30 akateemikon muodostama Arab Pedagogic Councel julkisti laatimansa opetusohjelman, jota se suosittelee maan arabikouluihin. Neuvosto perustettiin yli vuosi sitten. Sen ohjelma on hyvin Israel-vihamielinen ja juutalaisia syyttävä, eikä opetusministeriö anna sitä käytettäväksi valtion kouluissa. Neuvoston edustaja sanoo, että jos ministeriö estää ohjelman käytön, se etsii muita teitä sen saattamiseksi julkisuuteen. http://www.haaretz.com/print-edition/news/arab-schools-watchdog-draws-up-educational-plan-for-palestinian-minority-in-israel-1.392362

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019