PERJANTAI 07.10.11

1. PA:N hallituksen ministeri, jonka vastuualueeseen kuuluvat Israelin rakentama turva-aita ja ”setlementit” (tarkoittanee juutalaisyhteisöä Juudeassa ja Samariassa), Maher Ghnaim antoi eilen Ramallahissa täyslaidallisen Israelia vastaan puhuessaan journalisteille.
IDF:n taholta hänen syytöksensä huitaistiin sivuun perusteettomia ja naurettavina.
”IDF yhdessä muiden lain toteuttamisjoukkojen kanssa työskentelee herkeämättä estääkseen ja tutkiakseen laittomia toimia Länsirannalla, olkoot ne palestiinalaisten tai israelilaisten tekemiä,” sanotaan IDF:n taholta tulleessa tiedotteessa.

GHNAIM on kuitenkin toista mieltä. Hän kertoi journalisteille, että ”äskeinen ”setlerien” palestiinalaisten vastainen väkivalta Länsirannalla sopii yhteen miehittäjän kiihtyneeseen hyökkäykseen kansaamme vastaan.” Hän väitti, että ne osoittavat ”setlerien” ja IDF:n koordinoivan ja ohjelmoivansa toimensa. ”Eivätkä sotilaat vain suojele ”setlereitä”, vaan järjestävät heille pakoreitit palestiinalaisia vastaan tekemänsä hyökkäyksen jälkeen.”
Hän väitti edelleen, että hyökkäysten tutkimisen asemesta sotilaat usein hyökkäävät puolustuskyvyttömiä siviilejä vastaan, kuten tapahtui Kurzan moskeijan tuhopolton jälkeen, jossa yksi palestiinalainen sai surmansa sotilaitten ja siviilien välisissä kahakoissa.

GHNAIM kertoi, että ”yksistään viime kuussa ”setlerit” tekivät 20 hyökkäystä Länsirannan palestiinalaisyhteisöjä vastaan Israelin hallituksen käsien ollessa sidotut Jerusalemin juutalaistamisessa ja Al-Aksa moskeijaa vastaan tehdyissä hyökkäyksissä.”
Lisäksi hän totesi, että ”viimeisten viikkojen aikana 4 moskeijaa on poltettu, ja ainakin 4000 palestiinalaisten oliivipuuta on tuhottu ”setlerien” toimesta syyskuun aikana Länsirannalla”. Hän arvioi edelleen väkivallan kasvavan oliivien korjuun alkaessa lähipäivinä. PA päätti lähettää omia poliisijoukkojaan turvaamaan häiriöttömän oliivien korjuun, hän sanoi.

IDF:n taholta ei PA:n ministerin syytösten yleisen torjumisen lisäksi ole tarjottavanaan välittömiä tilastoja väkivaltaisuuksista Juudeassa ja Samariassa, mutta sen taholta todetaan väkivallan selvästi kasvaneen Migronin juutalaisyhteisön kolmen pysyvän asuintalon tuhoamisen jälkeen aiemmin tässä kuussa. Kokemusten perusteella arvioiden arabien antamat luvut on syytä jakaa ainakin neljällä, jotta päästäisiin lähemmäs totuutta.

Toisen palestiinalaislähteen mukaan tuhansia palestiinalaisvankeja on 10 päivän syömälakossa 27. syyskuuta alkaen Israelin vankiloissa protestoidakseen joidenkin vankien eristysvankeutta ja muita rangaistustoimia vankeja vastaan. Israelissa on vaadittu palestiinalaisvankien ”lepokotiolosuhteita” kiristettäviksi Gilad Shalitin jatkuvan eristyksen ja muiden palestiinalaisten israelilaisvastaisten syiden johdosta.
Ghnaim varoitti vankien hengen vaarantuvan syömälakon vuoksi ja ennusti vankien aloittavan yleisen kapinan kiristyviä olosuhteita vastaan. Hän kehotti palestiinalaisia Gazassa ja kaikkialla aloittamaan myötätuntomellakat palestiinalaisvankien ahdingon tukemiseksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=240897

2. ISRAELIN tuvallisuusjoukot pidetään korkeassa hälytysvalmiudessa Jom Kippurin aikana. Palestiinalaisalueet eristettiin normaaliliikenteeltä torstaina, ja tämän päivän klo 13.00 lähtien ja huomenna 21.30 saakka myös lentoliikenne on pysähdyksissä kuten myös rajan ylityspaikat Jordaniaan ja Gazaan. Jom Kippur-päivän hiljaisuus alkaa 17.00, jolloin liikenteen ja kaiken toiminnan oletetaan loppuvan ja kansan hiljenevän sovituspäivän tunnelmaan.
Sitä edeltävien 10 päivän aikana juutalaisten tarkoitus oli muistella vuoden aikana tekemiään rötöksiä, sekä suurempia kuten pienempiäkin syntejään, joiden johdosta suurena sovintopäivänä - Temppelin ollessa vielä käytössä - ylipappi meni verta mukanaan kaikkein pyhimpään suorittaakseen itsensä ja kansansa sovituksen pirskottaen verta alttarille ja liitonarkin ”armonistuimelle”, sen kannelle, jota vartioi kaksi kerubipatsasta.

Kaikkiaan 40 000 juutalaisen oletetaan osallistuvan Jom Kippur-päivän tilaisuuksiin perjantai-iltana – Jom Kippur alkaa tänään auringon laskiessa, Jerusalemissa 16.38 aikaan. Tämä päivä on juutalaiselle täydellinen paastopäivä, jota suosii suhteellisen lämmin 24-asteen sää. Tzohar-rabbit järjestävät 200 tilaisuutta sellaisille, jotka eivät osallistu säännöllisiin palvelu-menoihin synagogissa tai rukoile päivittäin. Osa tilaisuuksista on tarkoitettu uskostaan vieraantuneille Petha Tikvassa, Bat Yamissa, Zichron Yaacovissa, Raananassa ja Haifassa.
Lääkintäjärjestöt kehottavat ihmisiä pitämään puhelimia käden ulottuvilla, kaiken varalta.
Tänään Ben Gurionin terminaalin kautta 21 900 matkustajaa saapuu maahan, mutta ihmisvirta pienenee vain puroksi huomenna iltaan mennessä.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/40-000-israelis-expected-to-attend-yom-kippur-services-at-community-centers-on-friday-1.388621

Ääri-ortodoksit ovat vuosisatojen ajan suorittaneet Jom Kippuriin liittyen sivullisesta outoa tapaa nimeltä kapparot, jossa elävää kanaa heilutetaan rabbin toimesta ympäriinsä lukien samalla siunauksia. Kana surmataan sen jälkeen rituaalitavan mukaan. Toimenpide on varsin outo, muistuttaen jopa pakanallisia rituaaleja. (vrt. 2.Kn.5:11 ”Mutta Naeman vihastui ja meni matkaansa sanoen: Minä luulin hänen edes tulevan ja astuvan esiin ja rukoilevan Herran, Jumalansa nimeä, heiluttavan kättänsä sen paikan yli ja poistavan pitaalin”) Rituaalia vastaan on esitetty vastalauseita väittäen sitä brutaaliksi muinaisjäänteeksi. Rabbi Joseph Karo kutsuu sitä omituiseksi jäänteeksi pakanallisista tavoista. Toinen rabbi Hirsh sanoo kanan asemesta heiluttavansa päänsä päällä 10 USD seteliä, ikään kuin se tuntuisi paremmalta.
Toiset ovat ehdottaneet, että rituaalissa surmatut kanat annettaisiin köyhien ravinnoksi.
Heprealainen sana kapparot tarkoittaa sovitusta.
http://www.haaretz.com/jewish-world/israel-s-ultra-orthodox-rethink-yom-kippur-ritual-1.388636

3. IDF:n edustaja ilmoitti puolustusministeri Barakin nimessä Juudean ja Samarian liikenteen sulkemisesta torstaista lähtien, vain inhimilliset hätätapaukset ja sairaskuljetukset ovat sallittuja, jotka nekin vaativat erityisluvat Juudean ja Samarian siviilihallinnolta.

Juutalaisten pyhintä päivää edelsivät kiintyneet väkivaltaisuudet Juudeassa ja Samariassa. Palestiinalaiset väittävät ”setlerien” kaataneen heidän oliivipuitaan, ja juutalaisasukkaat puolestaan valittavat, että arabit ovat polttaneet heidän oliivi- ja hedelmälehtojaan. Armeija olettaa tapahtumien liittyvän Sikemin lähellä sattuneisiin väkivaltaisuuksiin, joissa Josefin mausoleumin seiniin oli töhritty grafiitteja ja kaksi hakaristiä. Se oli ikävä yllätys niille juutalaisille, jotka tulivat aikaisin aamulla rukoilemaan mausoleumille. Tilaisuuteen saapui n. 1300 vierasta, ja järjestäjät yrittivät kiireesti pettää jäljet maalilla ennen tilaisuutta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=240903

Toisessa tapauksessa Shiloan juutalaisyhteisön asukkaat havaitsivat epätavallisen suuren sotilasosaston saapumisen alueelle ja kutsuivat kiireesti asukkaita kokoon. He olettivat armeijan tarkoituksena olevan eristää Givat Gan Yosefin juutalaisyhteisö, mikä ennakoisi sen välitöntä tuhoamista. Asukkaat tukkivat sinne johtavan tien ja joutuivat nujakoimaan sotilaitten kanssa, jotka pyrkivät avaaman sen. Mitään vakavaa ei tapahtunut eikä ketään pidätetty.
Palestiinalaiset väittivät, että Kuzran alueella oli kaadettu kolmisen sataa oliivipuuta. Poliisi pidätti yhden juutalaisasukkaan tapahtumaan liittyen. Poliisi pidätti 17-vuotiaan ortodoksi-nuoren epäiltynä Tuba Zangariyan moskeijan polttamisesta.
Väkivaltaisuuksia kuvaavat kertomukset ovat ristiriitaisia ja osin suuresti liioiteltuja varsinkin ns. NGO-yhteisöjen esittäminä. YK:n antaman arvion mukaan syyskuun 21.-27. välisenä aikana on kaadettu 900 palestiinalaisten oliivipuuta. Juutalaisasukkaitten mukaan palestiinalaiset olivat polttaneet torstaina 120 juutalaisten oliivipuuta Bar-On puistossa Kedumin lähellä. Armeijan tiedotuksen mukaan osa paloista syttyi luonnollisista syistä, osa oli selviä tuhopolttoja. Poliisilla ei ollut tietoa juutalaisten oliivipuitten tuhoamisesta.

Väkivaltaisuudet ovat tavallisia oliivin korjuuaikana, joka alkaa pian. Tilannetta vaikeuttaa suuresti juutalaisten ja ulkomaisten kiihottajien soluttautuminen palestiinalaisten joukkoon, innostaen ja usein johtaen väkivaltaisuuksia sotilaita ja juutalaisasukkaita vastaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=240907

4. Turvallisuusjoukot pidättivät kaksi arabia Halhoulin kylästä epäiltyinä Asher Palmerin auton kivittämisestä 23. syyskuuta, mikä johti hänen ja hänen 2.vuotiaan poikansa surmaan auton suistuttua ulos tieltä. Molemmat ovat tunnustaneet tekonsa. Poliisi kertoi ensin, että onnettomuus oli puhdas liikennevahinko pyrkien hillitsemän sen mahdollisesti aiheuttamia reaktioita Netanyahun YK:n puheen aikana.
Samalla kun turvallisuusjoukkoja onnitellaan terroristien pidättämisestä, se on herättänyt esiin kysymyksen, olisiko aika koventaa terrorismista tuomittujen rangaistuksia aina kuoleman rangaistukseen saakka, mikä lain mukaan on mahdollista. Tämä on tullut esiin varsinkin käytännöstä, jossa vankeja vapautetaan ”myönnytysten” vuoksi parin vankilavuoden jälkeen.

5. ITKUMUURILLA järjestettiin 10 päivän katumusajan aikana tilaisuuksia, joita johti rabbi Shmuel Eliyahu Tzfatista. Näitä rukoustilaisuuksia kutsutaan nimellä ”selichot”, katumus. Niiden aikana ihmisten odotetaan tunnustavan syntisyytensä Taivaan Isälle, joka kuulee lastensa hartaat ja kyyneleiset rukoukset aidossa katumuksessa ja parannuksessa, kuten rabbi Eliyahu luonnehtii näitä katumusrukouksia. Niiden aikana ei ole tarkoitus puhaltaa sofariin, oinaan sarveen, vaan huutaa yhteen ääneen Jumalalle kaikenlaisten ongelmien kasaantuessa ja juutalaisvihan lisääntyessä maailmassa.
”Me nostamme äänemme Jumalalle, me huudamme Hänelle kuin lapsi huutaisi isälleen. Kun lapsi itkee, hänen isänsä ymmärtää häntä, samoin hänen äitinsä. Täten me itkemme Jumalallemme, ilman sanoja,” rabbi Eliyahu sanoi ja jatkoi.
”Me rukoilemme Jumalaa, ettei tätä rukousta kuultaisi vain täällä Kotellilla, vaan Pyhässä Temppelissä, Temppelivuorella. Tulkoon se pian rakennetuksi. Amen.”

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019