MAANANTAI 03.10.11

1. USA:N puolustusministeri Leon Panetta, joka vieraili edellisen kerran Israelissa CIA:n päällikkönä vuonna 2009 varoittaakseen juuri valittua pääministeri Netanyahua hyökkäämästä Iranin ydinlaitoksia vastaan, tulee nyt Israeliin uudessa kapasiteetissaan. Tälläkin kertaa hänellä on varoituksen sana mukanaan: Israelin tulee keskittyä hoitamaan diplomaattiset suhteensa alueen muihin maihin, tai se joutuu eristetyksi entistä pahemmin. Erityisesti hän piti tärkeänä Egyptin ja Turkin suhteita, jotka molemmat ovat rapistuneet – joskaan ei välttämättä Israelin aiheuttamina vaan siitä huolimatta.

PANETTA painotti ennen laskeutumistaan Ben Gurionin kentälle, ettei hänellä ole epäilystäkään Israelin sotilaallisen voiman ylivoimaisuudesta verrattuna alueen muihin maihin, mutta ettei se riitä, tarvitaan lisäksi vankka diplomaattinen perusta ja ongelmattomat suhteet alueen lähinaapureihin.
Toiseksi Panetta painotti rauhankeskustelujen aloittamisen kiireellisyyttä palestiinalaisten kanssa. Ilman näiden ja lähinaapurisuhteiden Israelin hallituksen toimintavapautta häiritsevien ongelmien hoitamista maan turvallisuus tulee heikkenemään, hän arvioi.
”On täysin selvää, että tänä dramaattisena aikana Lähi Idässä, jolloin on tapahtunut useita muutoksia, ei ole Israelin kannalta hyvä joutua entistä enemmän eristyksiin, kuten tapahtuu.”
Panetta opasti, että on parempi hoitaa asiat diplomatian tasolla naapurimaitten kanssa kuin viedä ne kaduille.

Panetta tapaa vierailunsa aikana puolustusministeri Ehud Barakin ja pääministeri Benyamin Netanyahun, ja vierailee myös Ramallahissa tavaten Mahmoud Abbasin ja Salaam Fayadin.
Panettan ohje molemmille osapuolille on olla asettamatta jähmeitä ennakkoehtoja vaan asettua yhteisen pöydän ääreen, jossa asioista voidaan keskustella. ”Se tulisi olemaan verrattoman suuri vinkki maailmalle, että sekä israelilaiset että palestiinalaiset haluavat löytää ratkaisut näihin pulmiin. En usko kummankaan menettävän aloittamalla keskustelut.”

ISRAELIN hallitus hyväksyi kvartetin esittämän suunnitelman keskustelujen aloittamiseksi, joskin tietyin varauksin, joista on tarkoitus keskustella osapuolten kesken.
PA:n johto epäröi edelleen tekemättä lopullista päätöstä suostua kvartetin esittämään aikatauluun ja siihen, ettei siinä mainita PA:n vaatimuksia rajoista ja pakolaisista eikä myöskään rakentamiskiellosta, mitä PA edelleen vaatii. Israelissa kommentoijat ja varsinkin yleisön osaston kirjoituksissa ihmetellään, miksi tasapuolisuuden nimessä rakennuskielto Juudeassa ja Samariassa ei voisi koskea myös palestiinalaisten rakennuskohteita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148423#.TolK6HL3vO0

2. NETANYAHUN ja Israelin hallituksen hyväksyttyä kvartetin esittämän suunnitelman rauhankeskustelujen aloittamiseksi ja niiden saattamiseksi päätökseen ensi vuoden aikana, sai PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kiireesti hylkäämään Israelin hyväksynnän ja toistamaan jo kliseeksi tulleen vaatimuksensa rakennuskiellosta Juudeassa ja Samariassa, mikä koskisi vain juutalaisten rakentamista.
”Keskusteluihin palaaminen edellyttää vakuutuksen, että Israel lopettaa juutalaisyhteisöjen (”setlementtien”) rakentamisen ja tunnustaa 1967 rajat (1949 aselepolinjat)”, selitti PA:n tämän hetkisen kannan Abbasin neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah. Samalla hän kehotti Israelia, ettei se tulkitsisi väärin tai jättäisi huomiotta kansainvälisiä päätöslauselmia.
Sen sijaan hän ”unohti” mainita Netanyahun julistaman 10 kuukauden rakennuskiellon Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä 2010, jonka aikana PA ei tehnyt elettäkään keskustelujen aloittamiseksi, kuten INN:n artikkelissa todetaan.
”Jos Israel on vakavissaan, sen tulee toteuttaa tiekartan, YK:n päätöslauselmien ja arabiliiton rauhanaloitteen esittämiä vaatimuksia ilman verukkeita”, Rudeinah uhosi.

NETANYAHU selitti esitellessään hallituksen myönteistä päätöstä, että vaikka siinä on määrättyjä kohtia, joissa hallitus on eri mieltä, se kuitenkin hyväksyi sen ja esitti vaatimuksen PA:n johdolle seurata Israelin esimerkkiä mahdollisimman pian.
KVARTETIN suunnitelman mukaan osapuolten tulee aloittaa keskustelut 4 viikon aikana, jonka kuluessa osapuolet sopivat keskustelujen aikataulusta siten, että lopulliset sopimukset konfliktin lopettamiseksi saadaan valmiiksi ennen vuoden 2012 loppua. Kvartetin esittämä suunnitelma julistettiin juuri ennen Netanyahun ja Abbasin puheita YK:n yleiskokouksessa.
PA:n johto on selvästi omaksunut viivytystaktiikan odottaessaan, miten sen YK:lle jättämä hakemus YK:n täysjäsenyydestä etenee YK:n turvallisuusneuvostossa. Abbas kuvitteli saavansa neuvoston päätöksen nopeasti ja ennen neuvoston libanonilaisen presidentin toimikauden loppumista syyskuun lopussa, mikä ei toteutunut, vaan hakemus alistettiin neuvoston asettaman komitean lähempään tarkasteluun, mikä voi kestää viisi viikkoa. Abbas jätti hakemuksen YK:lle vastoin USA:n presidentti Obaman nimenomaista vaatimusta, minkä johdosta kongressi esittää USA:n vuosituen leikkaamista 200 miljoonalla USD.
Arabiliiton taholta vakuutetaan, että arabimaat tulevat kattamaan PA:n budjettivajauksen.

Kuten INN:n artikkelissa mainitaan, PA jatkaa propaganda-operaatiotaan maailmalla ja varsinkin YK:ssa levittäen valheellisia ja historian vastaisia tietoja ja karttoja ilman Israelia palestiinalaisten ikuisesta oikeudesta maahan kieltäen samalla juutalaisten historialliset ja uskonnolliset siteet Israelin maahan ja Jerusalemiin sekä Temppelivuoreen kokonaan.
Apulaispääministeri Moshhe Yaalon totesi äskettäin turhautuneena, ettei PA:n tämän hetkisen hallituksen kanssa voi neuvotella asiallisesti, vaan tulee odottaa uutta sukupolvea.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148421#.TolS4XL3vO0

3. APULAISULKOMINISTERI Danny Ayalaon antoi ulkomaisille lehtimiehille oppitunnin, miltä heidän Itä Jerusalemiksi nimittämänsä Gilon lähiö Jerusalemissa näyttää. Hän vei heidät paikan päälle osoittaakseen, miten runsaasti Gilo on rakennettu, miten oleellisesti se liittyy pääkaupungin kaupunkikuvaan, miten sen laajentaminen äskettäin alustavasti hyväksytyn suunnitelman mukaan liittyy jo rakennettuun osaan.
Lisäksi Ayalon kehotti journalisteja seuraamaan auringon kulkua voidakseen todeta henkilökohtaisesti, ettei Gilo sijaitse Itä Jerusalemissa, kuten väitetään, vaan pääkaupungin eteläosassa.

AYALON kertoi vierailleen, että Gilo on Jerusalemin kuntarajojen sisäpuolella ja ettei sitä ole rakennettu arabeilta riistetylle, vaan israelilaisten omistamalle maalle, joka oli vapaa asukkaista, sekä arabeista että juutalaisista.
Ayalon esitti ihmettelynsä, miten maailma tuomitsee sen, että nopeasti kehittyvä kaupunki rakentaa kaiken aikaa lisääntyvään tarpeeseensa todeten, ettei nykyihminen voi elää teltassa, vaan tarvitsee asunnokseen nykyaikaisen asunnon.

VILLAKOIRAN ydin lienee osaltaan siinä, ettei YK ja muu maailma ole koskaan tunnustanut Jerusalemin asemaa Israelin pääkaupunkina, vaan pitää sitä YK:n muinaisen päätöksen perusteella YK:n hallitsemana kansainvälisenä alueena. Tämän mukaisesti USA:n presidentit ovat järjestelmällisesti käyttäneet oikeuttaan jättää huomiotta kongressin tekemän päätöksen tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupunkina, ja kieltäytyneet siirtämästä USA:n lähetystöä Tel Avivista Israelin pääkaupunkiin. USA:n Jerusalemin konsulaatti sijaitsee pääkaupungin itäosassa, ja sen henkilökunta kieltäytyy palvelemasta muiden kuin palestiinalaisten asioita. Sen mukaisesti konsulaatin palveluksessa on runsaasti arabeja, ja se toimii kuten vihollis-maassa vakoillen Israelin rakennustoimia Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemin itäosissa tiedottaen niistä USA:n ulkoministeriölle, jonka henkilökunta tunnetaan arabimieliseksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148416#.TolhmHL3vO0

4. TUNTEMATTOMAT vandaalit sytyttivät viime yönä pienen arabikylän Tuba Zangrian moskeijan tuleen töhrien sen seiniin tekstit ”kosto” ja ”hintalappu” (Palmer). Kylä sijaitsee Rosha Pinnan juutalaisyhteisön itäpuolella Galileassa. Palmer ja hänen 2-vuotias poikansa saivat surmansa viime kuussa arabien kivittäessä hänen autoaan, joka syöksyi ulos tieltä kiviaidan yli pellolle. Poliisi kertoi ensin, että se oli puhdas liikenneonnettomuus.

Poliisi ennakoi moskeijan polttamisen aiheuttavan arabien kostotoimia, eikä siinä erehdytty. Arabit kerääntyivät arviolta 300 hengen ryhmäksi tapausta tutkimaan tullutta poliisia ja turvallisuusjoukkoja vastaan kivittäen heitä, puhkoen heidän autonsa renkaita ja pyrkien sulkemaan tien no 90. Turvallisuusjoukot joutuivat käyttämään hankkimiaan uusia mellakan hallitsemismenetelmiä joukon hajottamiseksi.
Tuba Zangrian asukkaat havaitsivat palon keskiyöllä. He ovat raivoissaan moskeijansa polttamisesta ja vannovat, ettei asiaa unohdeta, vaan syyllisiä on rangaistava.
Pääministeri Netanyahu tuomitsi polton kovin sanoin ja keskusteli Shin Betin johtajan Yoram Cohenin kanssa lisääntyvästä väkivallasta Juudeassa ja Samariassa.
Muslimijärjestön pohjoisen haaran apulaisjohtaja Kamal Khatib syytti Israelin hallitusta arabien vastaisesta kiihotuksesta ja rasismista. Moskeijasta huolehtiva sheikki Uthman al-Hayeb sanoi, että kaikki koulu- ja liiketoiminnat on tänään suljettu, ja että asukkaat päättävät tänään, mihin toimenpiteisiin he ryhtyvät. ”Mutta asiaa ei jätetä sikseen”, oli hänen pahaenteinen toteamuksensa.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4130148,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
- Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadilla oli yksinkertainen resepti Israelin ja palestiinalaisten välisen ongelman ratkaisemiseksi: Koska köyhiä juutalaisihmisiä tuotiin Palestiinaan turvallisuusmiehiksi ja he ajoivat palestiinalaiset kodeistaan maan pakoon, palestiinalais-pakolaisten tulee palata entisiin koteihinsa ja juutalaisten tulee palata sinne, mistä he tulivatkin. Hän puhui Ali Khamenein kanssa Teheranin 2-päiväisessä konferenssissa, joka oli järjestetty palestiinalaisten intifadan 5-vuotisjuhlan kunniaksi. Molemmat Iranin johtajat katsovat, ettei Israelilla ole mitään oikeutta olla olemassa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4130076,00.html
- PA:n ulkoministeri Riyad al-Malki ehti jo kertoa maailmalle, että Nigeria kannattaa heidän hakemustaan, mutta Nigerian ulkoministeriön edustaja Damian Agwu kertoi eilen lehdistölle, että olisi diplomaattisesti tahditonta kertoa tässä vaiheessa, miten Nigeria tulee äänestämään. PA tarvitsee 9 turvallisuusneuvoston jäsenen kannatuksen, jotta sen hakemus YK:n täysjäseneksi hyväksyttäisiin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4130007,00.html
- Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan pelaa tulella, arvioi Alex Fishman artikkelissaan. Erdogan on ylittänyt uhkausten ja kirousten vuodattamisen Israelin ylle ja siirtynyt avoimeen sotaleikkiin, josta on leikki kaukana. Muutama viikko sitten turkkilainen risteilijä kulki Mavi Marmaran kulkemaa reittiä Gazan rannikon ja Israelin aluevesirajan tuntumaan, jossa alukset yleensä tunnistavat itsensä. Tämän jälkeen Turkki on tehostanut meri- ja ilmavoimiensa toimintaa varsinkin Syyrian ja Kyproksen lähistöllä. Erdogan jatkaa vaarallista leikkiään lukuisista ulkopuolisista varoituksista huolimatta laskien, ettei USA:n nykyhallitus aseta esteitä hänen vaikutusvaltansa laajenemispyrkimyksiä vastaan. Israelin hallitus on pitänyt matalaa profiilia vastaamatta toistuviin uhkauksiin ja selvään häirintään sen kauppa-aluksia vastaan Välimerellä, mutta seuraa henkeään pidättäen miten kauas Erdogan uskaltaa mennä. USA:n puolustusministeri Leon Panettan Israelin vierailun yhtenä aiheena voi olla Turkin viimeaikainen - sivullisen mielestä järjetön - toiminta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4129642,00.html
- PA levittää YK:ssa ja maailmalla karttaa, jossa näytetään miten Palestiinan lippu nielee Israelin valtion, jota kartoissa ei esiinny ollenkaan. PA:n virallisessa turismikartassa Juudea ja Samaria, Israel ja Gaza esiintyy saman nimen PALESTIINA alla. Kartassa esitetyt israelilaiset paikannimet on muutettu arabimuotoon israelilaisiin nimiin tottuneille tuntemattomiksi. Karttaan liittyvä historiikki kertoo samoja keksittyjä historian ja muitten dokumenttien vastaisia tarinoita Palestiinan valtion vuosituhantisesta historiasta ja sen asukkaitten palestiinalaisesta alkuperästä, joihin Abbas viittasi. Juutalaiset on sivuutettu tyystin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148414#.TolzpHL3vO0
- Tel Avivin poliisi alkoi viime yönä toteuttaa kaupungin päätöstä poistaa vielä pystyssä olleet teltat ja käskeä niissä olevat ihmiset koteihinsa. Muutamat vastustivat poliisin käskyjä ja muutamia heistä pidätettiin. Sosiaali-taloudellisten muutosten vaatimisen vuoksi aloitetut protestit ovat tehneet tehtävänsä; varsinkin maitotuotteiden hinnat ovat pudonneet tuntuvasti, ja Trajtenbergin komitean suosituksia muutoksista pohditaan hallituksessa. Israel Beitenun ministerit sanovat vastustavansa suosituksia, koska niissä ei ole huomioitu puolueen tekemiä esityksiä jo viikkoja sitten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148430#.Tol1PnL3vO0
- Kalifornian kuvernööri allekirjoitti lain, jolla estetään ympärileikkauksen kieltäminen hänen hallitsemallaan alueella. San Franciscon kaupunki puuhasi tämän juutalaispojille 8-päivän ikäisenä suoritettavan toimenpiteen kieltämistä, joka Mooseksen lain mukaan on merkki juutalaisen ja Jumalan välisestä liitosta. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=240324

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019