KESKIVIIKKO 12.10.11

1. TÄMÄN Lehtimajanjuhlan (succot) aattopäivän iloisin ja innostavin uutinen on ilman muuta ilmoitus, että Israelin ja Hamasin neuvottelijat ovat saaneet sovittua sopimuksen, jolla vuonna 2006 Hamasin kommandojoukon Kerem Shalomin lähellä sieppaama IDF:n sotilas Gilad Shalit luvataan vapauttaa ”muutaman päivän sisällä”, kuten Hamasin Damaskoksessa majaansa pitävä ulkoministeriön johtaja Khaled Mashaal sanoi. Vapauttaminen tuskin tapahtuu ennen lehtimajanjuhla-aikaa, joka alkaa tänä iltana klo 16.31 Jerusalemin aikaa. Pääministeri Netanyahu kutsui hallituksensa eilen illalla kiireesti kokoon, jossa sopimus virallisesti vahvistettiin. Puolesta äänesti 26 ministeriä; kolme ministeriä, Avigdor Lieberman, Moshe Yaalon ja Uzi Landau äänestivät vastaan. Parilla muullakin ministerillä oli varauksia sopimuksen suhteen, mutta äänestivät kuitenkin sen puolesta.
Knessetin puhemies Reuven Rivlin ilmoitti, että hän alistaa sopimuksen Knessetin äänestykseen heti succotin jälkeen. Juhla-aika loppuu torstaina 20.10.2011 klo 17.39.

SOPIMUKSEN mukaan 1027 palestiinalaisvankia vapautetaan kahdessa vaiheessa. ENSIMMÄISESSÄ vaiheessa vapautetaan 450 vankia, joista 280 kärsii elinkautistaan. Heistä 96 vankia vapautetaan Länsirannalle; 14 Jerusalemin itäosaan; 203 Länsirannalta kotoisin olevaa karkotetaan Gazaan; 40 lähetetään ulkomaille; 131 Gazasta kotoisin olevaa vankia palautetaan koteihinsa Gazassa.
Länsirannalle ja Jerusalemiin vapautettavasta 110:stä vangista puolelle asetetaan liikkumisrajoituksia, osa heistä ei saa matkustaa ulkomaille tai siirtyä pois kaupungista tai kodeistaan. Vain 55 noista 110:stä ovat Hamasin operaattoreita.
Kuusi Israelin arabia vapautetaan koteihinsa.
Sopimuksen mukaan vapautettavien joukossa on 27 naisvankia.

TOISESSA vaiheessa, sen jälkeen kun edellinen sopimusehto on täytetty, Gilad Shalit luovutetaan Kairoon egyptiläisille viranomaisille. Israelin lääkintäviranomaiset voivat siellä tarkastaa hänen terveydentilansa.
Tämän jälkeen Israel vapauttaa 550 vankia, joiden joukossa on alaikäisiä ja naisvankeja.
Sopimuksen lopullisen hyväksymisen jälkeen lista vapautettavista vangeista julkistetaan 48 tuntia ennen vapauttamista. Tämän vaiheen aikana Gilad Shalit saa palata kotiinsa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=241438

2. SOPIMUKSEN hyväksymisen jälkeen alkoivat tavanomaiset spekulaatiot ja arviot molemmin puolin, oliko se eduksi tai tappioksi ja ketä se eniten hyödyttää tai vahingoittaa. Puolustusministeri Ehud Barak uhosi, että nyt otettiin aimo askel kohti Gilad Shalitin tuomiseksi kotiin, kuitenkin varottaen liiasta innostumisesta; varmaan ihan aiheellisesti, sillä monta kertaa Shalit on luvattu tuoda kotiin vain joutuakseen toteamaan peruutuksen. Barak antoi tunnustusta kaikille, joilla oli jotain osaa sopimukseen pääsyssä Netanyahusta alkaen.

OPPOSITIOJOHTAJA Tzipi Livni oli haudannut sotakirveensä hetkeksi voidakseen kiitellä hallituksen myönteistä päätöstä saada Gilad Shalit kotiin, lähettäen sinne siunausten toivotuksensa todeten, että ”vapautettu on kuin osa koko israelilaista perhettä”. Hän muisti myös terrorin uhrien omaisten vaikeuksia hyväksyä sopimus terroristien vapauttamisesta, ja totesi, että turvallisuusvankien syömälakko olisi voinut vaikeuttaa sovintoa.

INFRASTRUKTUURIMINISTERI Uzi Landau varoitti, että sopimus vapauttaa yli tuhat terroristia yhtä sotilasta vastaan voi motivoida terrorijärjestöjä uusiin sieppauksiin. ”Tämä on suuri voitto terrorismille ja isku Israelin puolustuskyvylle ja turvallisuudelle”, hän totesi. Hän kehotti hallitusta vastustuksestaan huolimatta toimimaan ripeästi sopimuksen toteuttamiseksi.
Hän edellyttää IDF:n muuttavan kantansa radikaalisti tuleviin sieppauksiin nähden.
SHASIN puheenjohtaja Eli Yishai kutsui sopimusta vaikeaksi ja tuskalliseksi, mutta totesi, että koska se tuli tehdä joka tapauksessa, tämä oli sopiva hetki siihen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=241455

3. ANALYYTIKKOJEN mielestä sopimus vahvistaa Hamasin asemaa palestiinalaisten silmissä ja vastaavasti heikentää Fatahin ja PA:n asemaa, jotka voivat vain sivusta seurata Hamasin vaikutusvallan kasvua Gazassa ja myös Länsirannalla. Eikä Hamasin riemukas voitto tunnu vain kotoisilla areenoilla, vaan laajemminkin arabikevään ja muslimi-maissa.
Khaled Mashaalin pelko arabikevään tuulahduksista myös Gazan suljetuille hiekkadyyneille oli varmaan yksi hänen suostumiseensa vaikuttavista tekijöistä. Hän varmaan näki jo sielunsa silmin vapauden nälkäisten gazalaisten kokoontuvan Gazan kaupungin keskustorille kieltäytyen hajaantumasta. Siksi tarvittiin jotain todella raflaavia otteita, ja siinä TV-kuvat ja videot israelilaisten bussien kuljettamista palestiinalaisista vangeista rajan yli Gazaan ja onnellisten omaisten riemukkaat tervetulotoivotukset on juuri se, mitä PR-toiminta tarvitsee.

Iranin vaikutusvallan heikentymisen ja kasvavan eristyksen vuoksi Mashaal tunsi varmaan maan polttavan jalkojensa alla Damaskoksessa Syyrian ”Verisen Assadin” joutuessa kaiken aikaa voimistuvan kansainvälisen painostuksen ja sodanuhan alle, minkä vastapainoksi hän suurella helpotuksella tervehti Turkin pääministerin Erdoganin antamaa tukea. JP:n artikkelin kirjoittaja näkee aivan oikein, että Egyptin tulevaisuus voi olla yhä selkeämmin Muslimi-veljeskunnan käsissä, jonka oletetaan saavan suurimman voiton marraskuun 28. päivän vaaleissa, jos ne voidaan pitää suunnitelman mukaisesti. Hamas on Muslimiveljeskunnan haaraosasto, ja veljeskunnan voitto Egyptissä on myös Hamasin voitto. Kirjoittaja muistuttaa, ettei Fatahin ja PA:n ote Juudeassa ja Samariassa ole niin vahva kuin kuvitellaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=241465

4. DEBKAFILE, jolla on omia ”agenttejaan” ja uutislähteitään, jotka valottavat asioitten ”pimeitä” puolia, antaa Gilad Shalitin sopimukseen näkökulmia, joista toiset uutislähteet eivät vielä kerro mitään. DF kertoo, että sopimuksen yhteydessä viimeisteltiin salainen kehitys-kulku, jota Hamas oli valmistellut yhdessä USA:n, Egyptin ja Israelin kanssa. USA:n puolustusministeri Leon Panetta tapasi tämän mukaan Hamasin edustajan Kairossa elokuun 3-4 päivien aikana tapahtuneen Egyptin ja Israelin matkansa yhteydessä. Panetta neuvotteli Kairossa Hamasin ulkoministeriön johtajan Khaled Mashaalin kanssa, ja siinä sovittiin Hamasin Damaskoksen toimiston asteittaisesta sulkemisesta, sekä Hamasin suhteitten katkomisesta Iranin ja Syyrian ja Hizbullahin kanssa aste asteelta, mikä vapauttaisi Hamasin ja Khaled Mashaalin edustamaan kaikkia palestiinalaisia ilman ulkomaista painolastia.
DF kirjoitti jo aiemmin, että USA:n hallitus haluaa rangaista Abbasia ja Fatahia niiden yksipuolisesta toiminnasta hakea YK:n täysjäsenyys ja Palestiinan valtion itsenäisyys koordinoimatta niitä USA:n ja Israelin kanssa ja korvata ne Hamasin edustajilla.

DEBKAFILE kertoo edelleen, että Obaman hallituksen lähettämä delegaatio Prem. G Gumarin johdolla saapui Kairoon toinen elokuuta neuvotellen suoraan Muslimiveljeskunnan ja Salafi-puolueen kanssa, valmistellen Panettan Kairon matkaa, jossa sopimus vahvistettiin. Gumar on Obaman kansallisen turvallisuusneuvoston Israelin ja palestiinalais-asiain johtaja Valkoisessa Talossa. Israelin hallituksen edustaja David Meidan neuvotteli Hamasin sotilas-siiven Izza din al-Qassamin komentajan Mohammed Jabryn kanssa viimeistellen vankienvaihdon yksityiskohtia. Syystäkin Netanyahu valitti päätöksenteon vaikeutta ja arvaamattomuutta, koska siihen sisältyy elementtejä, joiden toteutumista voi vain arvailla.
http://www.debka.com/article/21374/

Korkea Hamas-johtaja Khalil al-Hayya toteaa tyydytyksellä, että Shalitin tapaus vahvistaa IDF:n sotilaitten sieppaamisen kannattavan. Al-Hayya on Hamasin edustaja parlamentissa ja korkea akateeminen ja poliittinen hahmo. Hän kertoi kiinalaiselle XINHUA-uutistoimistolle, että palestiinalaisvangit voidaan vapauttaa vain tällä menetelmällä. ”Vankien vapauttaminen johtaa suurempaan voittoon ja tulee murskaamaan Gazan saarron, joka sille asetettiin viisi vuotta sitten”, hän selitti. Hän sanoi Hamasin viikko sitten esittämään lausuntoon viitaten, että ”Hamasin taistelu sortajia vastaan vaatii uusia sotilaitten ja setlerien sieppaamisia”.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148713#.TpVLiXL3vO0

5. UUTISOTSIKOITA
- Gilad Shalitin vanhempien Noam ja Akiva Shalitin on vaikea pidätellä iloista hymyään odotettuaan yli viisi vuotta poikansa vapauttamista, mutta sanovat kuitenkin vielä odottavansa, miten sopimusta toteutetaan pettymysten välttämiseksi. He myös vakuuttavat, etteivät he asettaneet ehtoja hänen vapauttamisekseen, hallitus ne asetti. He halusivat välillä aloittaa aktiivisen poliittisen toiminnan hallitusta vastaan, koska edistystä ei tapahtunut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148711#.TpVNrXL3vO0
- USA syyttää, että Teheran teki salaliiton Saudi Arabian USA:n lähettilään Adel al-Jubeirin teloittamiseksi Washingtonissa. Poliisi pidätti toisen Iranin lähettämästä kahdesta salaliittolaisesta, joka on Iranin vallankumousarmeijan, sen Quds-osaston, jäsen, toinen mies on luultavasti Teheranissa. Poliisin mukaan suurlähettiläs, jolla on läheiset suhteet kuningas Abdullah bin Abdul Azizin kanssa, ei ollut koskaan vaarassa. Hänet oli määrä murhata ravintolassa. New Yorkin oikeus totesi, että kaksi syytettyä, Gholam Shakuri ja Mansour Absarsiar, 58 ja jolla on USA:n kansalaisuus ja iranilainen passi, pidätettiin 29.09 2011 John F Kennedyn lentokentällä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148716#.TpVOlnL3vO0
- Vapautettavien palestiinalaisvankien ja 27 naisvangin joukossa on naisterroristi Ahlam Tamimi, joka ajoi terroristit Sparro-kahvilan murhapaikalle Jerusalemissa elokuussa 2001. Terrori-iskussa kuoli 16 ihmistä, heidän joukossa Schijveshuurderin perheen viisi jäsentä Nerian juutalaisyhteisöstä Binyaminista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148709#.TpVRDHL3vO0
- INN kertoo artikkelissaan, että Gilad Shalitin sopimuksen tultua julkiseksi lähes kaikki uutistoimistot pudottivat raporteissaan pois sanan ”terroristi” kertoessaan yhtä tai useampaa elinkautistaan kärsivistä palestiinalaisvangeista. Tämä liittynee siihen Israelin valtiossa levinneeseen myönnytys- ja silottelupolitiikkaan, ettei saa esittää mitään, mikä voisi ärsyttää arabeja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148714#.TpVSZXL3vO0
- Kvartetin taholta vakuutetaan, että keskustelut Israelin ja PA:n välillä alkavat kuten on suunniteltu marraskuun 23. päivänä Brysselissä, kertoo AP maanantaina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148701#.TpVTVXL3vO0
- Shin Betin johtaja Yoram Cohen asetteli sanansa huolellisesti esitellessään eilen aamuna syntynyttä sopimusta Hamasin kanssa todeten, että se on huono sopimus ja sitä on vaikea niellä, mutta poliittinen johto määrittelee, miten menetellään. Voi hyvin kuvitella turvallisuusmiesten tunteet, jotka väsymättä ja henkensä alttiiksi asettaen ovat usein vuosikaudet luotettavan ajokoiran tavoin seuranneet kohteensa heikkoja jälkiä onnistuen lopulta saamaan kiinni vaarallisen terroristin ja massamurhaajan, vain voidakseen todeta, että heitä vapautetaan kärsittyään vain muutaman vuoden oikeuden heille langettamasta yhdestä tai useammasta elinkautisesta. Heidän tunteensa katkeruutta lisää tieto siitä, että vapauduttuaan heidät otetaan sankareina vastaan omissa yhteisöissään, ja että PA:n viranomaiset kunnioittavat heitä esikuvina lapsille ja nuorille ja nimeävät heidän kunniakseen puistoja, katuja, rakennuksia ja lasten ja nuorten kesäleirejä. Tämän tekee PA:n virallinen hallitus, rauhankuppani, jonka puheenjohtaja, presidentiksi tituloitu Mahmoud Abbas aateloi läsnäolollaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148712#.TpVUD3L3vO0
- IDF:n sotilaallisen teollisuuden kehittämät UAV-koneet (miehittämättömät tiedustelu-koneet) voivat olla korvaamattomia kadonneiden tai siepattujen sotilaitten etsimisessä. IDF:n kadonneita etsivä elin EITAN on kehittymässä silmiksi, joilla armeija pystyy näkemään piilossa olevia UAV-koneita käyttäen. Se käyttää GPS-järjestelmää (Ground Position System) kadonneen etsimiseksi edellyttäen, että hänellä on laite, joka vastaa järjestelmän kutsuun. Tämä näyttää edellyttävän mikrosirun tai vastaavan tunnistusjärjestelmän asettamista sotilaisiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148719#.TpVXf3L3vO0
- Arabit ovat töherrelleet juutalaisvastaisia grafiitteja neljään synagogaan Tzfatissa, kertoi rabbi Shmuel Eliyahu tänään. Poliittinen sota Israelin ja arabien välillä näyttää kiihtyvän ja saavan entistä ikävämpiä muotoja. ”Kuolema juutalaisille”, on teemana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148722#.TpVZrnL3vO0
- PA:n USA:ssa suosittu pääministeri Salaam Fayyad käyttää sikäläistä suosiotaan hyväkseen Israelin vastaisessa propagandassaan levittäen perättömiä valheita, joita hän esittää varsinkin USA:n arabiväestön keskuudessa. PA laati myös kymmeniä kohteita käsittävän listan Juudean ja Samarian juutalaisille tärkeistä kohteista, joita PA hakee Palestiinan valtion perinnekohteiksi, kun se saa UNESCO:n jäsenyyden. Tämä tulee avaamaan uuden luvun ”PA:n pyrkimyksissä Israelin laillisuuden mitätöimiseksi, ja ”tulee vaatimaan Israelin varastamien antiikkiesineiden ja arkeologisten löytöjen palauttamista laillisille omistajilleen”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148684#.TpVatnL3vO0
Koska huomenna on korkea pyhäpäivä, lehtiä eikä raporttia ilmesty silloin.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019