TORSTAI 22.09.11

1. PALESTIINAN Auktoriteetin PA johto on vakaasti päättänyt jatkaa valtiohakemuksensa esittämistä YK:n turvallisuuskokoukselle. Anomus jätettäneen virallisesti perjantaina, kertovat palestiinalaislähteet. USA:n presidentti Obama ilmoitti Abbasille tavattuaan hänet, että USA vastustaa PA:n yksipuolista hakemusta YK:n täysjäseneksi ja tulee tarvittaessa käyttämään veto-oikeuttaan sen estämiseksi.
Obama kertoi omassa puheessaan YK:n yleiskokoukselle, ettei valtioita voida muodostaa kansainvälisten järjestöjen kuten YK julkilausumilla, vaan niistä täytyy sopia osapuolten kesken, kuten myös tässä tapauksessa. Obaman puhe oli selvästi muotoiltu uudelta pohjalta, mikä osoitti hänen oppineen jotain Israelin suhteitten tärkeydestä USA:lle ja hänen vaali-työskentelylleen, joka kangertelee pahasti varsinkin juutalaisten kannatuksen romahtaessa. Debkafile kokosi Obaman puheen pääkohdat, joista esittelen muutamia.
- Tiellä rauhaan ei ole oikoteitä, siihen päästään neuvottelujen kautta.
- Vain Israel ja palestiinalaiset voivat sopia rajoista, pakolaisista, turvallisuudesta, Jerusalemista.
- Aito rauha Israelin ja palestiinalaisten välillä saadaan vain keskinäisissä neuvotteluissa.
- Palestiinalaiset ovat ansainneet oman valtionsa (ei mainintaa –67 rajoista).
- palestiinalaisten tulee tunnustaa Israelin todelliset jokapäiväiset turvallisuusvaateet.
- Israel on ympäröity sille vihamielisillä valtioilla, jotka opettavat vihaamaan Israelia ja pommittamaan sitä ohjuksin ja kranaatein ja pommein, suuret valtiot ovat vakaasti päättäneet tuhota Israelin valtion.
- Juutalaiset ovat ansainneet oman valtionsa kuten palestiinalaiset omansa, minkä perustaminen on viivästynyt aivan liian kauan.
- Rauha vaatii kompromisseja. Molemmilla on omat lailliset toiveensa, ja kummankin tulee oppia seisomaan myös naapurinsa kengissä.
- USA tukee Israelin turvallisuutta ilman poikkeuksia.
http://www.debka.com/article/21324/

Eilisen kehityksen valossa PA:n johto on alkanut tiedostaa, ettei Palestiinan valtion perustaminen YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä toteudu heidän odottamallaan tavalla ja aikataululla. USA:n hallitus on vakaasti PA:n sekä Palestiinan valtion perustamis- että YK:n täysjäsenyys-hakemusta vastaan ja käyttää tarvittaessa veto-oikeuttaan sen estämiseksi.
PA:n johto kertoo julkisuudessa, ettei se vaadi hakemuksen käsittelyä välittömästi sen jälkeen, kun Abbas ojentaa sen virallisesti YK:n pääsihteerille, vaan keskustelua siitä voidaan käydä pitemmän ajan kuluessa. PA ei kuitenkaan ole valmis siirtämään hakemuksensa jättämistä, kuten johtavat länsimaat ovat esittäneet. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=239002

2. PA:N johto on ymmärrettävästi pettynyt ja myös raivoissaan USA:n ehdottoman jyrkän vastustavasta kannasta sen valtiohakemukseen, ja ilmoittaa valittavansa syvästi USA:n hallituksen suhtautumista kysymykseen.
PLO:n korkea virkailija Nabil Shaath puki uuden taktiikan tällaiseen muotoon: ”On hyvä antaa YK :n turvallisuusneuvostolle aikaa tutkia hakemusta ennen äänestyksiä YK:n yleiskokouksessa, jonne hakemus viedään joka tapauksessa.”
Jotkut YK:n virkailijat arvioivat, että turvallisuusneuvosto voi viivytellä asian käsittelyä kuukausilla ja jopa vuosilla.
PA:n johtoryhmä on kuitenkin ärtymyksestään huolimatta päättänyt jatkaa aloittamallaan polulla, eli juna kulkee omaa raidettaan pitkin, eikä sivuraidetta ole. Ärtymyksen alkaessa purkautua taustalla ilmenee selvää vihaa: USA iski meitä puukolla selkään.

Abbasin neuvonantaja, joka aikoinaan kuiskutteli Jasser Arafatin korvaan, mitä tämän tulee sanoa muistin alkaessa jo pätkiä ilmeisesti AIDS:in etenemisen myötä, Nabil Abu Rudeinah totesi jopa sovinnonhaluisesti, että PA on valmis aloittamaan neuvottelut Israelin kanssa, jos se lopettaa kaikin rakentamisen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä ja tunnustaa keskustelujen perustuvan 1949 aselepolinjoille. PA:n johtoryhmään kuuluvat henkilöt kuitenkin huolellisesti varovat syyttämästä suoraan Obamaa, mutta heidän avustajansa purkavat katkeruuttaan keskusteluissaan median edustajien kanssa. Heidän kannaltaan pahinta asiassa on se, että he katsovat Obaman kannustaneen ja esittäneen tukensa Netanyahulle. Tilanne muistuttaa sitä, jossa midianilaisten kuningas Baalak palkkasi tunnetun näkijän Bileamin kiroamaan Israelin kansaa, mutta monista yrityksistä huolimatta hänen kirouksensa muuttui siunaukseksi. (4.Ms.luvut 22, 23, 24) USA:n demokraattiset juutalaiset ovat ”Obaman aasi”, joka varoittelee häntä kiroamasta Israelia.
Mahmoud Abbas rakensi koko strategiansa Obaman viime vuonna YK:ssa pitämään puheeseen, jossa hän lupasi Palestiinan valtion vuoden parin sisällä, jopa kopioiden siinä annettuja lupauksia esitykseensä YK:ssa, eikä hän nyt ymmärrä, mikä käänsi Obaman pään niin, että hän nyt vastustaa PA:n hakemusta ja kannattaa Israelia.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=238941

3. RANSKAN presidentti Nicolas Sarcozy tarjoaa PA:lle tarkkailijan asemaa YK:ssa, jota PLO pitää nyt hallussaan. Samalla Sarcozy esittää oman aikataulunsa, jonka puitteissa edetään tästä lähtien: Keskustelut Israelin ja PA:n välillä aloitetaan kuukauden sisällä, puolen vuoden aikana osapuolet sopivat keskeisistä kysymyksistään kuten rajat, pakolaiset, turvallisuus, ja vuosi aikaa saavuttaa rauhansopimus Israelin ja palestiinalaisten välillä.
Hän lupasi Ranskan isännöivän PA:n tukijamaitten konferenssin lähiaikoina. PA:n talous elää kriisitunnelmissa USA:n ja EU:n uhatessa leikata oleellisesti tukeaan PA:n yksipuolisten toimien vuoksi. Arviolta 40 % PA:n taloudesta perustuu alkomaiseen tukeen.
Saudi Arabia lupautui avustamaan välittömän rahoituskriisin selvittämisessä 200 miljoonan USD avulla, mutta se vain siirtää kriisiä myöhemmäksi.

SARCOZY totesi, ”ettei näin monimutkaisen kysymyksen ratkaiseminen onnistu yhden valtion tai valtioryhmän julkilausumilla, sillä aivan liian monet tärkeät osatekijät on sivuutettu”. ”Kuka enää uskoo, että ongelma voidaan ratkaista ilman Eurooppaa, tai ilman YK:n turvallisuus-neuvoston jäseniä?”, hän kyseli. Hän kannattaa Palestiinan valtion perustamista, ”jota on odotettu aivan liian kauan, ja joka on Israelin turvallisuuden paras tae”. Sarcozyn lausunnossa mainitut Palestiinan valtion määreet: demokraattinen, elinkelpoinen, rauhaarakastava, tuntuvat hyviltä paperille kirjoitettuina, mutta kuka takaa niiden toteutumisen? Arabikevään myötä kaatuneet diktaattorit korvaa äärimuslimien muodostamat hallitukset, kuten merkit viittaavat, eikä Palestiinan valtio tulle olemaan poikkeus.
Sarcozy vakuutti ystävyyttään kummallekin kansalle ja pitää oikeutettuna, että Palestiinan valtion rajat myötäilevät 1949 aselepolinjoja sovituin aluevaihdoin. Sarcozy ei sano kuulleensa arabikevään nuorten huutavan ”Kuolema Israelille”. Ehkä Israelin Egyptin lähetystön raiskanneiden nuorten repliikit eivät ole kantautunet hänen korviinsa, joissa – kuten johtavien muslimioppineiden puheissa – Israelin lähettiläälle ja kansalle vaaditaan kuolemaa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=238979

4. ABARIMAAILMA kaikkialla suunnittelee esittävänsä massaprotestit Obaman takin-kääntämistä vastaan järjestäen mielenosoituksia perjantain rukouskokousten jälkeen, kertoo Maan-uutistoimisto Betlehemissä. Erityisen pahana he pitävät Obaman mainintaa ”juutalaisten historiallisesta oikeudesta kotimaahansa”. Perjantaina Mahmoud Abbas esitellee hakemuksensa YK:n turvallisuusneuvostolle Palestiinan valtion perustamiseksi Juudeaan, Samariaan ja Jerusalemiin, mutta ilman Gazan kaistaa.

Palestiinalaisten tunteet ovat heittäneet häränpyllyä, Palestiinan valtion perustamisen juhlallisuuksien asemesta he joutuvat nyt purkamaan vihansa Yhdysvaltoja ja Israelia vastaan. Abbas vakuuttaa edelleen niiden rauhallisesta luonteesta, mutta kuka pystyy valvomaan satojen tuhansien vihaan kiihotettujen nuorten käyttäytymistä?
Obama ylisti Tunisian ja Egyptin vallankumousta ja Muammar Gaddafin vallan kukistumista Libyassa, mutta ”se ei paljon lämmitä palestiinalaisen nuoren mieltä, joka oli valmistautunut juhlimaan Israelin miehityksen loppumista Länsirannalla”.
Kairon massamielenosoitukset järjestäneet vakuuttavat kutsuvansa uuden miljoonamarssin Tahrir-aukiolle Palestiinan valtion tukemiseksi. Palestiinalaisopiskelijat PA:n hallitsemilla alueilla suunnittelevat omia USA:n ja Israelin vastaisia mielenosoituksiaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148165#.TnroyewmKK8

5. UUTISOTSIKOITA
- PA jakaa YK:ssa karttoja, joissa Israel on poistettu kokonaan ja sen tilalla on Palestiinan valtio Jordanjoesta Välimereen, kertoo Israel Resource Rewiev johtaja David Bedein. Hän sanoo, että tämäkin osoittaa PA:n todellisen päämäärän: Israelin tuhoamisen. Bedein valittaa sitä, ettei edes Yesha-neuvosto korosta tätä PA:n päämäärää, eikä sitä, että Israelin hallitus edelleen puolustaa Euroopan maiden tukemia koulukirjoja, joissa lapsia opetetaan vihaamaan ja syrjimään Israelia ja juutalaisia kaikkialla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148156#.TnrsgewmKK8
- Nobel-palkittu, tunnettu matemaatikko professori Yisrael Aumann sanoo, että juutalaiset ovat aina olleet Palestiinassa, ja että he ovat alkuperäisiä palestiinalaisia. Hän selittää, ettei Balfourin julistukseen saakka ollut olemassakaan Palestiinan nimellä kulkevaa maata, se oli Syyria-Palestiina, ja että Balfourin julistuksessa todettiin Palestiinan kokonaisuudessaan muodostavan juutalaisten kansallisen kodin. Hän sanoo, että on väärin puhua puolustuskelpoisista rajoista, vaan kuulumisesta maahan eikä sen turvallisuudesta. Koska juutalaiset kuuluvat tänne, heillä on oikeus vaatia maansa turvallisuutta, Auman analysoi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148159#.TnruBOwmKK8
- Osoituksena palestiinalaisten kasvavasta väkivallasta on eilen Samariassa Tapuahin ja Migdalin välisellä tiellä tapahtunut siviiliautojen kivitys. Kivityksessä autoja vahingoittui ja 20-kuukauden ikäinen tyttö sai ruman ja verisen haavan kasvoihinsa. Autoja kivitettiin myös Halhoulin luona, jossa yksi autoilija haavoitti kivistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148149#.Tnrvq-wmKK8
- USA:n tiedustelun johtajia James Clapper vieraili ilman fanfaareja Turkissa pyrkien selvittelemään sekavaa vyyhteä, joka on sotkeutunut Lähi Idässä. Hän pyrki tasoittelemaan jännitystä ja erimielisyyksiä Israelin ja Turkin välillä, ovathan molemmat USA:n luotettavimpia liittolaisia ja Turkki on NATO:n jäsen. Erityisen vaarallinen tilanne muodostui Turkin uhatessa sota-aluksillaan estää Noble-energy yhtiön aloittaman kaasuesiintymän kairaukset Kyproksen aluevesillä. Vastavetona Turkki sopi Kyproksen turkkilaisen tasavallan kanssa merialueen rajoista ja lupaa aloittaa kaasuesiintymien kairaukset alueella. Turkki uhkaa Syyria boikotilla ja on alkanut vaatia Bashar Assadin eroa. Turkki suunnittelee uuden valta-akselin muodostamista Lähi Itään Turkin ja Egyptin johdolla. Tämä tuskin miellyttää Iranin shia-muslimijohtajia, joilla on samantapaiset suunnitelmat. http://www.debka.com/article/21316/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019