TORSTAI 15.09.11

1. ”TURKIN ottomaanivisiiri” Recep Tayyip Erdogan taisi haukata suuremman palan, kuin mitä hänen ruuansulatuksensa pystyi sulattamaan. Hän meni noihin ottomaanihallituksen entisiin alusmaihin Pohjois-Afrikassa tarkoituksenaan esitellä Turkin nousevaa mahtia ja islamilaista hallintomallia, jota hän esitteli mallina arabimaille. Turkkilaiset kun eivät ole arabeja; väittävät jopa sukulaisuutta suomalaisten kanssa jossakin muinaisuudessa, mutta muslimeja kylläkin.

ERDOGAN tuli jossain puheessaan lausahtaneeksi -vakuutettuaan ensin, ettei hänen maansa etsi johtavaa asemaa alueella suuresta suosiosta huolimatta - , että Egyptin tulisi muotoilla ei-uskonnollinen perustuslaki Turkin tapaan. Tämä sen ohella, että hänen suosituksensa demokraattisesta hallinnosta sai runsaasti myötätuntoa.
Mutta Egyptin tulevan hallintojärjestelmän todennäköisin johtava voima, Muslimiveljeskunta, katsoi Erdoganin puuttuneen maan sisäisiin asioihin ja esitti kitkerän vastalauseen.
Erdogan sanoi Egyptin TV-ohjelmassa tähän tapaan: ”Ei-uskonnollinen valtio ei tarkoita sitä, että sen kansa on ateisteja. Se tarkoittaa kaikkien uskontojen kunnioittamista, ja jokaisella yksilöllä on oikeus harjoittaa omaa uskontoaan. 99 % Turkin asukkaista on muslimeja, lisäksi siellä on kristittyjä, juutalaisia ja muita vähemmistöjä, mutta valtio suhtautuu heihin samalla tavoin. Islam tunnustaa tämän ja se on ollut totta koko islamin historian ajan.”

MUSLIMIVELJESKUNNAN vapaus- ja oikeuspuolueen apulaisjohtaja Essam el-Erian vastasi Erdoganin haasteeseen näin: ”Me lausumme tervetulleeksi Turkin ja sen huomattavan johtajan Erdoganin, mutta me emme usko, että hän tai hänen maansa yksin tulisi johtaa aluetta tai suunnitella sen tulevaisuutta. Arabivaltiot eivät tarvitse ulkopuolisia ohjeita – niiden tulee tulla arabimaitten uusista sisäisistä järjestelmistä, jotka vallankumouksen jälkeen – tulevat olemaan demokraattisia,” Erian sanoi ilmeisen typistetyn repliikin mukaan.

Van Leer Jerusalemin Instituutin Turkin forumin tutkimuksesta johtaja Anat Lapidot-Firilla sanoi, että Erdoganin puheet on pantava oikeaan perspektiiviinsä, sillä hän ei voi puhua sekularismia vastaan, koska se on rakennettu Turkin perustuslakiin, ja toiseksi, koska hän tarkoitti pluralismia, joka sallii jokaisen asuvan saman järjestelmän puitteissa, mikä ei tarkoita sitä, etteikö valtiolla voisi olla kaikki uskonnon antamat ulkoiset merkit. ”Hänen käsityksensä kemalistisesta (Turkin uuden hallintomallin perustaja Kemal Atatyrk) sekularismista oli radikaali ja äärimmäinen – uskonto omalla oikeutuksellaan.” Lapidot-Firilla epäili, että Erdoganin saama kiihkomielinen vastaanotto oli noussut hänen päähänsä, tai sitten hän osoitti lapsellista tärkeyttä osoittaessaan isännilleen, mitä heidän tulisi tehdä. Tämä tietenkin iski pahoin Egyptin kunniantuntoon, sillä myös Egyptin historia ulottuu vuosituhansien taakse.
”Hänen kannattajansa tulevat islamilaisesta liikkeestä mukaan lukien Muslimiveljeskunta, mutta niin pian kuin hän alkoi puhua sekularismista, hänen suosionsa romahti”, Lapidot-Firilä analysoi todeten, että islamin protestoiva nuoriso todella piti Turkkia esikuvanaan. Erdoganin suosion keskipisteessä on kuitenkin hänen suhtautumisensa palestiinalaisten ja israelilaisten välisiin ongelmiin, jossa hän seuraa tarkoin arabimuslimien kantaa pienellä erolla.

LAPIDOT-FIRILLA toteaa, että vaikka Erdoganilla on paljon tuomittavaa Israelista, jota hän pitää nousukkaana ja lapsellisena, hän ei missään ole vaatinut sen tuhoamista, alistamista kylläkin islamilaisen auktoriteetin alaisuuteen, mikä tässä tarkoittaa Turkkia. ”Hänen isällisessä kritiikissään on nähtävä vihaisuutta siitä, että tämä hemmoteltu lapsi ylitti sopivuuden rajat.”

TURKIN ulkoministeriön taholta pyrittiin silottelemaan syntynyttä säröä selityksellä, ettei tarkoitus ole tarjota neuvoja vaan apua muslimivaltioille sinä, missä se voi sen tehdä.
Erdoganin mukana Egyptiin saapui 280 hengen sotilaallinen ja taloudellinen delegaatio. Egyptin pääministeri Essam Sharaf sanoi, että maitten välistä kauppaa on tarkoitus nostaa kolmesta miljardista viiteen miljardiin, sekä Turkin investointeja Egyptissä 1.5:stä miljardista viiteen miljardiin tulevaisuudessa. Muslimien johtajaroolin luovutus Turkille ei käy helposti.
Erdogan vaati tiistain puheessaan, ettei YK estäisi PA:n tekemän valtioesityksen toteutumista.
” Tahrir-aukiolta leviävästä viestistä vapaudesta on tullut toivon kipinä kaikille alistetuille Tripolista Damaskokseen ja Sanaan. Demokratia ja vapaus ovat peruspilareita oikeudesta leipään ja veteen teille, veljet”, Erdogan lausui kuulijoiden noustessa toistamiseen innostuneisiin kättentaputuksiin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=237914

2. LÄNTISEN maailman johtajat käyvät epätoivoisiksi luonnehdittuja viime hetken neuvotteluja ja keskusteluja välttääkseen edessä uhkaavan junaturman, joka näyttää syntyvän PA:n valtioesityksen tullessa YK:n käsittelyyn ensi viikolla. Abbas tapasi Kairossa sekä arabijohtajia että EU:n ulkoministeriön johtajan Catherine Ashtonin, jotka pyysivät Abbasia ohjaamaan junansa sivuraiteelle, mutta Abbas kertoi heille, ettei se ole enää mahdollista, koska juna meni jo. Israelin pyynnöstä Ashton jäi vielä yhdeksi päiväksi nähdäkseen edes pientä toivonkipinää odotettavissa olevan onnettomuuden välttämiseksi.

ASHTON esitteli kolmi-osaisen suunnitelman, jota hän oli tarjonnut Abbasille.
Ensimmäisen osan mukaan YK nostaisi vielä perustamattoman Palestiinan valtion aseman YK:ssa ei-täysjäsenen asemaan Vatikaanin tapaan, joka sallii sen edustajien valinnan YK:n elimiin ja se voisi osallistua keskusteluihin. PA on itse vilauttanut tätä mahdollisuutta, koska järjestelmä sallisi PA:n tehdä Israelin vastaisia esityksiä YK:n elimissä ja Haagin kansainvälisessä rikosoikeudessa (ICC).
Toisessa vaiheessa kvartetti antaisi lausunnon, joka toimisi perustana neuvotteluille Israelin ja PA:n välillä.
Kolmannessa vaiheessa YK antaisi sanamuodoltaan vielä määrittelemättömän lausunnon, jolla luvattaisiin Palestiinan valtion perustaminen tulevaisuudessa.
Viranomaisten mukaan nämä elimet muodostaisivat pakettiratkaisun, tai niitä sovellettaisiin erillisinä eikä välttämättä esitetyssä järjestyksessä.

USA:n viranomaiset puolestaan taistelevat aikaa vastaan löytääkseen formulan, jolla PA saataisiin kuitenkin luopumaan esityksensä viemisestä YK:n turvallisuusneuvostoon. Tämä siksi, ettei Obama haluaisi liata tahriintunutta mainettaan veto-oikeutta käyttämällä. Toisaalta Debkafilen uutisen mukaan Abbas olisi päättänyt keskiviikkona ohittaa turvallisuusneuvoston.
JP:n artikkelin mukaan PA vaatii YK:n täysjäsenyyttä ehtona esityksen siirtämiseksi. Abbas toistaa, että jos Israel tunnustaa 1949 aselepolinjat ja keskeyttää kaikki rakennustoimet Juudeassa ja Samariassa, PA voi harkita neuvottelupöytään tulemista. Abbas esitti vaatimuksensa ja päätöksensä jatkaa aloitetulla raiteella tavattuaan Egyptin johtajan Tantawin sekä Turkin pääministeri Erdoganin, joka lupasi maansa tukevan täysin PA:n esitystä.
Kvartetin edustajana Tony Blair tapasi Abbasin Ammanissa, mutta hänellä ei ollut uutta esitettävää. USA lähetti Rossin ja Halen samoissa merkeissä kuin Blair taivuttamaan vastahakoista palestiinalaisjohtoa lopettamaan itsetuhoinen politiikkansa, mutta tuloksetta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=237983

3. UUTISOTSIKOITA
- Israel sulki toistaiseksi Ammanin lähetystönsä Jordaniassa peläten tänään järjestettävän ”miljoonamarssin” kehittyvän väkivaltaiseksi. Marssin teemana on ”ei sionistista lähetystöä Jordaniassa”. Israelin Jordanian lähetystövirkailijat eivät asu perheineen Ammanissa, vaan tulevat viikonlopuiksi Israeliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147913#.TnGw3OwmKK8
- Israel suostui PA:n vaatimuksiin saada mellakanvalvontavarusteita turvallisuus-joukoilleen ja poliisilleen. Palestiinalaisten arvioidaan aloittavan suuret mielenosoitukset viimeistään 20. syyskuuta, jolloin Abbas esittelee valtio-esityksensä YK:n elimille. IDF on kouluttanut juutalaisyhteisöjen turvallisuusmiehiä ja antanut myös heille mellakkavarusteita väkijoukkojen hillitsemiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147916#.TnGxFuwmKK8
- IDF varustautuu kutsumaan reserviläisiä aseisiin odotettavissa olevien massa-mielenosoitusten hallitsemiseksi. Kutsunnat aloitetaan 18. syyskuuta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147917#.TnGx9OwmKK8
- Kansainvälinen journalistien joukko tutustui järjestetyllä kiertokäynnillä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöihin. Mukana ollut norjalainen journalisti John Solsvik arvioi kuunneltuaan ministeri Yuli Edelsteinin informaation, etteivät tällaiset järjestetyt kiertokäynnit välttämättä muuta heidän piintyneitä mielipiteitään palestiinalaisista ja heidän oikeuksistaan, mutta antaa tervetullutta taustatietoa asioista. Hän kertoi, että journalistit käsittelevät kysymystä aina palestiinalaisten näkökulmasta ollenkaan huomioimatta Israelin näkökulmaa, mikä vääristää artikkeleiden sisällön. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147912#.TnGycOwmKK8
- Jordanialainen akateemikko tri Rateb Amro totesi puhuessaan Herzlian 11. terrorin- vastaisen konferenssin tilaisuudessa eilen, ettei Palestiinan valtion perustaminen tuo juuri mitään etuisuuksia arabeille, mutta vapauttaisi Israelin vastuusta Gazasta. Hän totesi, ettei ole oikein PA:n suostua 1949 aselepolinjoihin, sillä Israel valtasi alueita YK:n 1947 jakosuunnitelmassa esitettyjen rajojen itäpuolella, mikä koskee myös Jerusalemia. ”PA:n yksipuolinen päätös valtiosta ei ratkaise juutalais-yhteisöjen asemaa, sillä se kuuluu kahden valtion välisiin asioihin. Se ei antaisi Israelille velvoitetta vapaaseen liikenteeseen territorioittensa ja palestiinalaisalueitten välillä, hän selitti, kuten ei myöskään tapahdu Israelin ja Syyrian välillä”, hän totesi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147888#.TnG0D-wmKK8
- Ministeri Yuli Edelstein toteaa, että PA:n johtajien, niiden mukana Mahmoud Abbas, toistuvat vakuutukset, ettei tulevan Palestiinan valtion alueella saa asua yhtään juutalaista, eikä varsinkaan IDF:n sotilasta, merkitsevät sitä, että PA on rakentamassa maailman hurratessa erittäin rasistista valtiota, joka moninkertaisesti ylittää sen, miten Etelä Afrikka sitä toteutti ennen vallan siirtoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147908#.TnG2-ewmKK8,
- http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4122473,00.html
- Turvallisuusjoukot pidättivät viiden Israelin arabin muodostaman erittäin vaarallisen solun, joka suunnitteli terrorihyökkäyksiä Israelissa. Heidät pidätettiin yhteistyössä Shin Betin ja poliisin kesken Israelin pohjoisosan Daburriyan kaupungissa. Heidät pidätettiin aiemmin tässä kuussa, mutta pidätys julkistettiin eilen. Heidän suunnitelmiinsa kuului iskeä sotilaisiin ja rajapoliiseihin kylässä sekä varastaa aseita heiltä tulevia iskuja varten. Viranomaisten mukaan terrori-iskujen vaara pohjoisessa on kasvanut. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=238031
- Apulaisulkoministeri Danny Ayalon julkisti uuden videon ”Totuus rauhanprosessista”. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4122260,00.html

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019