TORSTAI 01.09.11

1. ISRAEL johto harkitsee lisäystä rauhansopimukseen Egyptin kanssa, jolla pyrittäisiin rakentamaan virallinen strateginen yhteistoiminta Egyptin armeijan johdon kanssa, jollainen sillä on USA:n ja Englannin kanssa, ja jonka puitteissa turvallisuusviranomaiset tapaavat toisensa säännöllisesti vaihtaen mielipiteitä ja tutkien yhteisiä haasteita. Egyptin kanssa solmittu rauhansopimus määrittelee liitteessään Egyptin armeijan sotilaitten määrän ja heidän aseistuksensa laadun Siinailla. Vuosikymmenien ajan tämä käytäntö on pelannut hyvin, mutta nyt uudet haasteet ovat pakottaneet tutkimaan sopimuksen muutosten tarpeellisuutta.

Egyptin sotilasneuvosto pyysi virallisesti lupaa siirtää lisää joukkoja ja panssariajoneuvoja Siinaille, koska tämä ”rauhan symbolina” pidetty niemimaa on antanut vahvoja viitteitä perinpohjaisesta muutoksesta vaaralliseen suuntaan.
Niemimaan beduiinit, joiden luku on kasvanut rajusti vuosikymmenien aikana, ovat yhä avoimemmin toimineet alueelle tunkeutuvien terrorijärjestöjen avustajina ja heidän aseittensa ja räjähteittensä sekä jäsentensä salakuljettajina sopivaa maksua vastaan. Beduiinit ovat myös itse aseistautuneet, mistä ovat osoituksena heidän hyökkäyksenä sotilaita ja heidän tukikohtiaan vastaan. Egyptiä hallitseva sotilasneuvosto katsoi, ettei se enää pysty valvomaan olosuhteita Siinailla ja haluaa vahvistaa siellä toimivia turvallisuusjoukkojaan.
Toiseksi rauhansopimus Israelin kanssa on nousemassa vaaliaseeksi Egyptin syksyn vaaleissa, minkä johdosta Israelin hallitus haluaa kiinteämpiä siteitä Egyptin turvallisuus-johdon kanssa, jolla voitaisiin estää vaatimukset sopimuksen oleelliseksi muuttamiseksi tai jopa mitätöimiseksi, kuten eräät Muslimiveljeskunnan johtajat vaativat.

ISRAELIN hallitus, jota tässä tapauksessa edustaa puolustusministeri Ehud Barak, antoi Egyptille luvan siirtää 1500 sotilasta Siinaille entisten lisäksi. He saavat viedä sinne panssaroituja ajoneuvoja, mutta tiedot ovat ristiriitaisia, sisältyykö niihin amerikkalaista alkuperää olevia tankkeja, joita Egypti rakentaa itse lisenssillä, ja raskasta aseistusta.

ISRAELIN armeija on jatkuvassa hälytysvalmiudessa Siinain rajan tuntumassa saatuaan Shin Betin kautta luotettavia viitteitä terroriryhmien siirtymisestä Siinaille valmistautuen uusiin terrori-iskuihin rajan tuntumassa. Israel rakentaa yli 100 km:n pituiselle rajalle turvallisuus-aitaa, joka varustetaan uudenaikaisin sähköisin tunnistelaittein. Varat siihen on annettu puolustusministeriön käyttöön jo kauan sitten, mutta ministeriö ei ole hätäillyt aidan rakentamiseksi, vain 40 km:n osuus on valmiina. Eilatin äskeinen terrori-isku antoi vauhtia rakentamiselle nopeutetulla aikataululla. Viime vuonna rajan ylitti ennätysmäärä 2000 laitonta maahan muuttajaa, joita tulee työttömyyden, sotien ja nälän vaivaamista Afrikan maista.
Armeijan johto sulki toistaiseksi rajan suuntaisina kulkevat valtatiet no 10 ja 12 kaiken varalta, sillä tiedustelutietojen mukaan terroristit voivat iskeä koska tahansa. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=236235

2. RAKETTITULI Gazasta Israelin siviilikohteisiin, maatalousyrityksiin, kyliin ja kaupunkeihin, on jatkunut toistuvista tulitaukoyrityksistä huolimatta. Gazan kaistaa hallitsevan Hamasin poliisit eivät ilmeisesti pysty - tai edes halua - valvomaan Islamic Jihadin, PRC:n ja al-Qaidan tukemien terrorijärjestöjen toimintaa vakuutuksistaan huolimatta. Vaikka kaikki raketit eivät osu lähellekään kohteitaan, joita ovat varsinkin lastentarhat, koulut ja kokoontumistilat, niiden aiheuttama hälytyssireenin ääni saa varsinkin lapset mutta tavalliset ihmisetkin pelon valtaan. IDF siirtää kolmannen Iron Dome torjuntapatteriston alueelle Ashdodin lähelle. Kaksi toimivaa patteristoa ovat eliminoineet 85 % lähestyvistä raketeista. Tämä on kuitenkin passiivinen tapa vähentää rakettien miljoonalle ihmiselle aiheutettua massiivista ongelmaa.

HISTORIAN professori Gil Troy, joka kirjoitti vahvasti sionistien kirja ”Why I am a Zionist” ja toimii Hartman Instituutin tutkijana, antaa JP:n artikkelissaan oman ratkaisumallinsa.
Gil Troy aloittaa artikkelinsa kertomalla serkustaan Adele Raemerista, joka asuu Nirim kibbutsissa rajan tuntumassa. Hän kuvaa kibbutsin elintapaa ja ympäristöä lähes ihanteellisiksi asukkaitten päättäväisten toimien muutettua hedelmättömän ja kuivan erämaan kukoistavaksi yhteisöksi. Tämä idyllinen elinpiiri on pahoin häiriintynyt Gazasta ammutun jatkuvan raketti- ja kranaattitulen johdosta. Raemer perusti oman sivunsa Facebookissa, ”Facebook group” elämä Gazan rajalla, asiat, joita ihmiset eivät tiedä, mutta tulisi. Päiväkirjan tapaan kirjoitettuna siinä kerrotaan elämästä hälytyksestä toiseen, pommisuojasta toiseen.
Miltä tuntuu kompastella 15 sekunnin kuluessa tilaan, jonka toivoo antavan edes alkeellisen sirpalesuojan, ja miten lähes jokainen kärsii räjähdyksen jälkeisestä henkisestä traumasta, miten lapset kastelevat vuoteensa ja kauhistuneet koirat pelkäävät kuollakseen outoja ääniä, jotka koiran aisteilla varmaan tuntuvat moninkertaisina. Troyn artikkeli on kuitenkin kertomus ihmisistä, juutalaisista, jotka kieltäytyvät kuolemasta. Hän laskee raskaan vastuun hallituksen harteille tilanteen kehittymisestä siihen, mikä se on nyt, mutta esittää oman ratkaisumallinsa.

GIL TROY selittää, että koska Hamas sanoo hallitsevansa Gazaa, sen täytyy myös osoittaa sitä käytännössä, ja se täytyy pitää siitä vastuullisena. Hän toteaa, että sodassa toimitaan sodan lakien mukaan, jossa hyökkäyksen kohteeksi joutuneella on oikeus puolustautua. Perinteisesti kysymys on maasta, ja Israelin tulee pitäytyä tähän tosiasiaan: Jos Gazan asukkaat ovat onnettomia tilanteesta, painostakoot omaa hallitustaan. ”Jos rauhantila pysyy puoli vuotta, Israel voi harkita uusien alueitten luovuttamista, koska Israelilla ei ole alue-vaatimuksia Gazassa, vain elää rauhassa sen kanssa”.

TROY arvioi, että pari viikkoa kestänyt rakettisota Gazasta on tarkoitettu Israelin laillisuuden romuttamiseksi ennen PA:n valtioesityksen käsittelyä YK:ssa. Kansainvälinen yhteisö on toistuvasti tehnyt selväksi, että Israel on ainoa maa maailmassa, jolla ei ole oikeutta puolustautua. Siksi Israelin hallituksen tulee varovaisesti alkaa uuden käytännön toteuttamista valmistelemalla laillisuusnäkökohdat ja armeijan valmiuksia totuttaakseen palestiinalaiset, amerikkalaiset ja kansainvälinen yhteisö uuteen käytäntöön, joka alkaa toimia lokakuusta 2011 lähtien. Troy selittää, että vaikka arabit ovat valmiit uhraamaan toisiaan terrorisoidakseen israelilaisia, turva-aita viimeksi osoitti, miten tärkeänä he pitävät maata. Siksi uuden käytännön mukaan jokaisen raketin jälkeen IDF:n tulee miehittää uusi alue arabien maata NGO-järjestöjen ja kansainvälisen yhteisön vastalauseista huolimatta. Troy selittää, että arabien tulee maksaa korkea hinta hyökkäyksistään. Troy esittää malliaan Gazan tapaukseen, mutta sen käyttökelpoisuus pätee myös Juudeassa ja Samarassa.
http://blogs.jpost.com/content/stop-gaza-rockets-starting-seize-palestinian-territory

3. KNESSETIN ulko- ja puolustusvaliokunnan kokouksessa käsiteltiin Shaul Mofazin ja
Yohanan Plesnerin, molemmat Kadimasta, laatimaa raporttia siitä, miten Netanyahun hallitus oli valmistautunut PA:n laatiman Palestiinan valtion perustamiskysymykseen YK :n päätöksellä. Valiokunta käsitteli raporttia, mutta sen arkaluonteisuuden ja Likudin vastustuksen vuoksi sen allekirjoitti vain valiokunnan puheenjohtaja Mofaz, ja raportti julistettiin salaiseksi, eikä sitä anneta julkisuuteen. Kopiot siitä kuitenkin jaetaan hallituksen virastoille, joten Israelin yleisen tendenssin mukaan vuotaa kaikki ”salaiset dokumentit” julkisuuteen, se julkistettaneen pian jonkin lehden tai web-sivun sivuilla.

Lyhyessä yhteenvedossa syytetään hallitusta, ettei se tehnyt tarvittavia valmisteluja, kun alkoi näyttää varmalta, että PA mieluummin jatkaa esityksensä laatimista, kuin aloittaa suorat neuvottelut Netanyahun hallituksen kanssa. Toiseksi hallitus ei ole vieläkään valmistellut tarvittavia vastatoimia tilannetta varten, jossa Palestiinan valtio perustetaan - ilmeisesti YK:n täysistunnossa. Ennen raportin käsittelyä valiokunta kutsui kuultavaksi pääministerin, puolustusministerin, ulkoministerin, armeijan komentajan, Shin Betin, armeijan tiedustelun sekä Mossadin johtajat.
Raportin kirjoitti ja sen muotoili tri Barak Ben-Zur, joka toimii valiokunnan asiantuntijana.
Hän toimi aiemmin sekä armeijan tiedustelun että Shin Betin palveluksessa. Raportin sisällön sanotaan olevan hyvin yksityiskohtaisen ja painavan. Sen hyökkäävä asenne Netanyahun hallitusta vastaan aiheutti kuitenkin vastavetoa Likudin taholta, mikä politisoi sen ja jonka johdosta sen julkistaminen kiellettiin.

Raportin pääsisältö varoittaa PA:n esityksen voivan aiheuttaa massamielenosoituksia arabien tajuttua, ettei YK:n päätöslauselma Palestiinan valtiosta tuonut mitään muutosta. Nämä voivat kehittyä väkivaltaisiksi, eivätkä PA:n turvallisuusjoukot pysty hallitsemaan sellaisten joukkojen käyttäytymistä. Toiseksi erilliset juutalaisyhteisöt voivat joutua massojen jalkoihin, eivätkä IDF:n ja poliisin voimavarat riitä niiden puolustamiseen, joten ne joutuvat itse vastaamaan turvallisuudestaan. Tämä voi aiheuttaa kostotoimia juutalaisasukkaitten toimesta.
Raportissa varoitetaan, että konflikti voi laajentua maan rajoille ja niiden ulkopuolelle, varsinkin Siinain tilanteen ollessa valmiiksi jännittynyt. http://www.haaretz.com/print-edition/news/knesset-report-slams-israel-s-preparations-for-palestinian-statehood-bid-1.381827

4. UUTISOTSIKOITA
- Syyrian turvallisuusjoukot jatkavat Haman kaupungin raastamista tekemällä ratsioita ihmisten koteihin ja pidättäen ihmisiä summittaisesti. Kaupungin juristi erosi tehtävistään vastalauseena massamurhille, joita hän väitti joukkojen tehneen kaupungissa. Hän sanoi hallituksen joukkojen surmanneen 72 pidättämäänsä vankia ja haudanneen heidät massahautoihin. Viisi kuukautta kestäneet mielenosoitukset ja yhä väkivaltaisemmiksi kehittyneet vastatoimet eivät ole pystyneet ratkaisemaan ongelmia, vaan tilanne jatkuu. http://www.haaretz.com/news/middle-east/syria-forces-raid-hama-official-resigns-in-protest-1.381911
- Iranin johto alkaa ennakoida, että Bashar Assadin hallitus voi sittenkin kaatua tai ainakin hänen valtaansa rajusti leikataan. Presidentti Ahmadinejad on lähettänyt tunnustelijoita tapaamaan Syyrian opposition edustajia luodatakseen tilannetta ja katsoakseen, mitä tulee tehdä ainoan luotettavan liittolaisen säilyttämiseksi edelleen talutushihnassaan. Jos Syyrian hallitus vaihtuu ja sen uudet johtajat eivät halua jatkaa yhteistoimintaa Iranin kanssa, sen avustustoiminta Hizbullahille vaikeutuu ratkaisevasti. Suosiolla Iran ei luovu Syyriasta. (JP)
- IDF:n sotilaat pidättivät Hamasin johtaviin jäseniin kuuluvan sheikki Hassan Yousefin Zaataran tarkastusasemalla. Hänet oli vapautettu äskettäin 200:n muun vangin vapauttamisen yhteydessä. Sheikin vaimo ja lapset viettivät tuntikausia asemalla sotilaitten selvittäessä tilannetta. Sheikki Yousef vietiin tuntemattomaan paikkaan. Yousefia pidetään yhtenä Länsirannan maltillisena Hamas-johtajana, joka on kärkevästi kritisoinut Fatahin ja PA:n suorittamia Hamasin jäsenten pidätyksiä. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=236271
- Yeshiva paikallisia ja ulkomaisia opiskelijoita varten Jerusalemissa haluaa näyttää esimerkkiä muillekin edistyneisyydestään ja sosiaali/taloudellisesta halustaan asentamalla yeshivan katolle solar-aurinkokennot sähkön tuottamiseksi sekä omaan tarpeeseen että myyntiin valtion verkkoon.
http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=236245
- The Guardian lehti Englannissa on kuuluisa siitä, että se julkaisee jatkuvasti eri palestiinalaisryhmien tai palestiinalaismyötäilijöitten artikkeleita, joissa kyseenalaistetaan Israelin oikeus juutalaisena valtiona, koska se mitätöi palestiinalaisten paluuoikeuden, kertoo Mediawatch, järjestö, joka seuraa median kirjoittelua ja julkaisuja. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=236250


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021