TIISTAI 27.09.11

1. JUUTALAISTEN uusi vuosi 5772 alkaa tänä iltana auringon laskiessa. Jos on ollut toiveita ja positiivisia lupauksia pian loppuvalle vuodelle, niitä ennustetaan myös uudelle vuodelle. Rauha palestiinalaisten kanssa ei näytä lähentyneen juuri ollenkaan, vaikka hyviä toiveita ja lupauksia, etten sanoisi enteitä, on näkyvissä myös tälle vuodelle. PA luovutti perjantaina 23.09.2011 Palestiinan valtion perustamis- ja YK:n täysjäsenyyshakemuksensa YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonille, joka – ilmoittaessaan oman myönteisen kantansa – lupasi hoitaa hakemuksen käsittelyn virkapaikkansa edellyttämällä tavalla. Hakemusta käsiteltiin ensimmäisen kerran eilen maanantain turvallisuusneuvoston suljetussa istunnossa. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas haluaa hakemuksen kiireellistä käsittelyä, antaen aikaa vain kahden viikon ajaksi, mikä voi olla epärealistinen. Abbas haluaa ratsastaa perjantaina YK:n yleiskokouksessa pitämänsä kiihkeän, mutta puolitotuuksia ja suoranaisia väärennöksiä täynnä olevan, puheensa nostattaman kansasuosion varjossa ennen suosionsa hiipumista.

KVARTETTI, USA, EU, YK ja Venäjä, laativat oman suunnitelmansa, jonka puitteissa rauhankeskustelut aloitettaisiin mahdollisimman pian, ja Palestiinan valtio perustettaisiin Israelin ja PA:n välisten neuvottelujen pohjalta ensi vuoden lopussa. Kvartetti olettaa, ettei YK:n turvallisuusneuvosto hyväksy PA:n yksipuolista hakemusta valtion perustamiseksi ilman sopimuksia Israelin kanssa. Tarkkailijat laskeskelevat neuvoston 15 jäsenmaitten tekemiä ennakkopäätöksiä vastustaa hakemusta tai äänestää sen puolesta, tulos on vielä epäselvä.
Israelin pääministeri Netanyahu ilmoitti hyväksyvänsä kvartetin suunnitelman, mutta esittävänsä virallisen lausunnon siitä esiteltyään sen ensin turvallisuuskabinetille.
PA:n johto on vielä epätietoinen kannastaan, mutta ensi tuntuma oli negatiivinen, koska siihen ei sisältynyt PA:n vaatimuksia valtion rajoista ja pakolaisten paluuoikeudesta.

MITÄ vuosi 5772 sitten tuokin tullessaan, kysymys rauhasta on sen keskeinen sanoma, vaikka alueella kulovalkean tavoin ”arabikevät” sekoitti pahoin entiset turvallisen tuntuiset kuviot ja aiheutti runsaasti epävarmuustekijöitä, jotka voivat muuttaa ennusteet päinvastaisiksi. Abbas väitti ”palestiinalaiskevään” alkaneen.
Egyptissä pidettäneen vaalit loppuvuodesta, ehkä loka-marraskuun aikana, jotka voivat nostaa maan johtoon Muslimiveljeskunnan johtaman ääri-islamin hallituksen. Sen ensimmäisiä tehtäviä voi valtansa vakauttamisen ohella olla Egyptin ja Israelin välisen rauhansopimuksen mitätöiminen tai ainakin muuttaminen radikaalisti.
Egypti näyttää liukuvan Turkin vaikutuspiiriin, joka rakentaa uutta valtapiiriä Egyptin kanssa Iranin ja ennen kaikkea Syyrian suhteiden kärsiessä pahoja takaiskuja Syyrian kansannousun myötä. Yksi pelko-argumentti sisältyy oletukseen, että Syyrian presidentti Bashar Assad voi - oman hallintonsa pelastamiseksi ja kansainvälisen huomion siirtämiseksi pois harteiltaan - aloittaa rajoitetun rajasodan Golanilla, mikä voi vetää mukaan Hizbullahin, jolla on samoja ongelmia kuin Syyrialla sen neljän johtoryhmään kuuluvan jäsenen jouduttua Interpolin etsintälistalle. Koska Syyrialla, Iranilla ja Hizbullahilla on yhteen liitetty tiedotusverkosto ja puolustussopimus, ne voivat saada sivustatukea toisistaan, mihin Hamas Gazassa mielihyvin liittyisi. Jos tällainen sota syttyy, se on lyhyt mutta vaatii runsaasti uhreja, ja siinä luultavasti käytettäisiin joukkotuhoaseita.

2. TURKIN pääministeri Recep Tayyip Erdogan jatkaa kiihkeää Israelin vastaista sanasotaansa, mikä on saavuttanut tason, jota matalaa profiilia pitänyt pääministeri Netanyahu ei lopulta voinut sulattaa, vaan antoi voimakkaan vastaryöpytyksen. Erdoganin viimeisen syytöksen mukaan Israel on surmannut satoja tuhansia palestiinalaisia vedoten holokaustin antamaan oikeutukseen, mikä on selvä valhe.
Turkissa on laadittu luetteloa Israelin ja sen armeijan johtajista aina rivimiehiin saakka, joiden se väittää osallistuneen Mavi Marmaran murhenäytelmään, jossa kuoli 9 turkkilaissyntyistä aktivistia. Erdoganin päämääränä on aloittaa oikeustaistelu Haagin kv. rikosoikeudessa Mavi Marmaran tapaukseen osallistuneita henkilöitä vastaan.
Akuutimpi ongelma syntyi Erdoganin uhatessa lähettää sota-aluksensa sekä turvaamaan uusia ”avustussaattueita” Gazaan että Kyproksen aloittamille löydettyjen kaasuesiintymien kairauspaikoille vastalauseeksi, ettei Turkki hyväksy niitä ilman sopimusta Kyproksen saaren turkkilaisen osan kanssa. Kairauksia suorittava Nobel Energy on pääosin amerikkalaisten omistuksessa, Israelilla on pieni osuus siinä. Sama yhtiö valmistelee kaasun käyttöönottoa Israelin aluevesillä löydetyistä erittäin lupaavista kaasulähteistä.

3. PÄÄMINISTERI Netanyahun ärtymyksen nostatti Erdoganin väite, että Israel käyttää holokaustin juutalaisten massasurmaa verukkeena ja peitteenä satojen tuhansien palestiinalaisten surmaamiseksi. Netanyahu piti syytöksiä ”erittäin törkeinä, joilla ei ole mitään yhteyttä totuuden kanssa”. Erdogan antoi lausuntonsa CNN:n haastattelussa sunnuntaina. Netanyahu sanoi, että on törkeää vetää holokaust esiin 60 vuoden jälkeen, eikä Israel missään tapauksessa käytä sitä hyväkseen verukkeena omille toimilleen. Hän veti esiin Turkin median, jonka vapaudella on Euroopan huonoin maine. Hän kuitenkin arvioi, etteivät Lähi Idän järkevät johtajat sentään salline sodan mahdollisuuden toteutumista, joka tulisi aiheuttamaan valtavaa tuhoa laajoilla alueilla. Hän pitää Erdoganin uhkauksia retoriikkana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148311#.ToF9wewmKK8

4. JUUTALAISTEN suurin haave on kuitenkin Jerusalemin Temppelin rakentaminen. Konferensseja siitä pidetään ja Temppelipalveluksissa tarvittavia välineitä ja asuja valmistetaan alkuperäisten mallien mukaan, mutta virallisesti asiasta vaietaan, jopa niin täysin, että rukoileminen Temppelivuorella on kielletty muilta kuin muslimeilta. Muslimivahdit tarkkaavat vuorelle nousseiden huulia. Jos niiden todetaan liikkuvan äänettömänkään rukouksen mukaan, vahdit nostavat suuren äläkän ja kutsuvat Israelin poliisit paikalle, jotka vievät ”rikollisen” kuulusteluun ja tuntien hiillostamisen jälkeen vaativat allekirjoittamaan vakuutuksen, ettei tule koskaan toistamaan ”rikostaan”, tai hänelle annetaan porttikielto. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148029#.ToF-YuwmKK8

5. Osoituksena Egyptin uudesta tulemisesta on ainakin kuudes egyptiläistä kaasua Israeliin johtajan kaasuputken räjäyttäminen eilen. Räjäytykseen osallistui kolme henkilöä, yksi mies – luultavasti vartija - vietiin palohaavoja saaneena sairaalaan. Israelin sähköteollisuuden tarvitsemasta energiasta 40 % tulee Egyptistä, mikä joudutaan korvaamaan paljon kalliimmalla dieselöljyllä sen saastuttavasta vaikutuksesta huolimatta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148319#.ToF_o-wmKK8

6. IDF katsoo jännityksen maan sisällä siinä määrin laantuneen, että palvelukseen kutsutut armeijan reserviyksiköt lähetetään koteihinsa. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö terrorismin mahdollisuus olisi edelleen akuutti, mutta sitä hoitavat turvallisuusjoukot ja poliisit. Sotilaita oli tarkoitus käyttää odotettujen massa mielenosoituksien valvomiseen, mikä on nyt ilmeisesti siirtynyt myöhempään ajankohtaan, mutta tuskin kokonaan poistunut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148321#.ToGA2ewmKK8

7. Egyptin sotilasneuvoston asettaman hallituksen ulkoministeri Muhammad Amr vakuutti AP:n haastattelussa, että rauhansopimus Israelin kanssa pitää edelleen eikä siihen ole tarkoitus puuttua. Hän selvensi toimittajan kysymystä, että hän tarkoittaa sopimusten kunnioittamista yleensä, ei varsinaisesti Israelin rauhansopimusta. Kysymys oli ajankohtainen, sillä Egyptin pääministeri Essam Sharaf totesi viime viikolla, ettei rauhan-sopimus ole ”pyhä”, koskematon, etteikö sitä voitaisi tulevaisuudessa muuttaa. Egypti haluaa lisää sotilaita Siinaille, jossa laittomuus leviää ja ulkopuoliset terrorijärjestöiksi luonnehditut yhteisöt saavat yhä suurempaa valtaa haastaen armeijan alimitoitetut joukot toistuvilla hyökkäyksillään niitä vastaan. Tämä lisää terrorismin vaaraa Siinain turismikohteissa ja rajan yli Israeliin.
AMR kertoi, että parlamenttivaalit Egyptissä pidetään marraskuun lopussa. Sadan hengen komitea perustetaan laatimaan maan uutta perustuslakia kuuden kuukauden sisällä, ja presidentin vaalit pidetään vuoden 2012 alussa. Amr ei pitänyt pelkoja Muslimiveljeskunnan nousemisesta maan johtoon aiheellisina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148318#.ToGCXuwmKK8

8. EGYPTIN viranomaiset paljastivat suuren määrän kehittyneitä aseita ja ohjuksia sisältäneen kätkön Ismailiasta. Osa kuljetuslaatikoista oli joko puolittain tyhjennettyjä tai tyhjiä, mikä osoittaa, että niitä kuljetetaan luultavammin Gazan kaistalle. Aseet oli tuotu Libyasta, jossa kapinalliset ovat varastaneet käsiinsä saamista varastoista Muammar Gaddafin keräämiä aseita, jotka oli jätetty ilman vartiointia. Israelin kannalta on erittäin huolestuttavaa, että aseitten joukossa on SA-24 infrared-ohjauksella varustettuja ilmatorjuntaohjuksia, joka on muunnos amerikkalaisesta Stinger ohjuksesta. Raportti julkaistiin 25. syyskuuta 2011. Debkafile, joka asiasta raportoi, kertoo, että olalta laukaistavan SA-24 kantomatka on 5.2 km, operatiivinen matka 3.5 km, ohjuksen nopeus on Mac 2.3. Mukana oli myös SA-14 (Strela-3) ja SA-7 ohjuksia joiden kantomatka on lyhyempi. Lisäksi löytöön sisältyi merimiinoja.
Merimiinat voivat rajoittaa IDF:n merialusten toimintaa Gazan edustalla sen lisäksi, että ne voivat ajautua laivaväylille tai hiekkarannoille. http://www.debka.com/article/21342/

9. ISRAELIN väkiluku on nyt 7 797 400 rekisteröityä kansalaista. Siitä juutalaisia on 5 874 300, arabeja 1 600 400. Muita kansalaisia on 323 000, joita ei lueta edellisiin. Väestönkasvu oli 1.9 %, joka jatkuu suurelta osalta siirtolaisuudesta, mutta parhaina vuosina kasvu oli 3 %:n luokkaa NL:n alueelta tapahtuvan massamuuton ansiosta. Maahan muutti 16 633 henkilöä, kasvua 14 %: Venäjä 3 404; USA 2 350; Ranska 1 775; Ukraina 1 752, Etiopia 1 655.
28 % kansalaisista on alle 14 vuotta (Euroopassa 17 %), 10 % yli 65 vuotta. Juutalaisperheessä on km. 2.97 lasta, muslimiperheessä 3.75 lasta. Naisten osuus Israelissa on edelleen suurempi kuin miesten, 979 miestä tuhatta naista kohti. (JP, Ruth Eglash)

10. Arabiterroristit murskasivat rabbin ajaman auton tuulilasin eilen, mutta ihmeellisesti hän sai säilytettyä autonsa hallinnan. Juutalaiset asukkaat aloittavat oman partiointitoimintansa maanteillä lisääntyneen maantieterrorismin vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/148324#.ToGOC-wmKK8

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019