SUNNUNTAI 11.09.11

1. KAIRON tapahtumissa on jotain omituista, mistä raivokkaan ihmismassan tunkeutuminen Israelin lähetystöön on kuvaava esimerkki. Mielenosoittajat tungeksivat ensin lähetystötalon edustalla huudellen pilkkahuutoja ja kivittäen rakennusta, kunnes löysivät pitkän paalun, jolla piha-aluetta suojaava hätäisesti rakennettu aidan korotusosa murrettiin ja avattiin esteetön pääsy piha-alueelle. Lähetystövirkailijat olivat kodeissaan kuutta turvallisuus-virkailijaa lukuun ottamatta, jotka suojautuivat lähetystön suojahuoneeseen teräsoven taakse. Mielenosoittajat kiipesivät julkisivua myöten lähetystöön sisälle alkaen mellastaa siellä mielin määrin, tuhoten ja lopulta polttaen koko tilan, heitellen asiapapereita ja kaikkea pientä kaduilla, dokumenttien joukossa salaisiksi luokiteltujakin asiakirjoja, joita mellakoijat tutkivat kadulla ja näyttelivät niitä TV-kuvaajille.

Lähetystön 80 virkailijaa vietiin kiireesti kodeistaan Kairon lentokentälle, josta IDF:n kaksi sotilaskonetta kävi heidät hakemassa. Lähetystön suojahuoneeseen teräsoven taakse jääneet kuusi turvallisuusmiestä pelasti Egyptin kommandojoukot, jotka mielenosoittajiksi pukeutuneina pääsivät suojahuoneeseen saatuaan Israelista koodin, jolla erikoislukko saatiin auki. Turvallisuusmiehet puettiin arabiasuihin ja päähineisiin, ja kommandojoukot saivat vietyä heidät ulos, jossa heidän mellakoitsijoihin sekaantuneina saatiin panssariautoon, jolla heidät vietiin lentokentälle ja lähetettiin Israeliin.

Pelastustoimia edelsivät epätoivoiset yritykset saada yhteys Egyptin sotilasneuvoston johtajaan marsalkka Mohamed Hussein Tantawiin. Lopulta USA:n puolustusministeri Leon Panettasai sai yhteyden Tantawiin yhden aikaan aamuyöstä, soitettuaan kahden tunnin ajan pysyvällä yhteydellä vain kuullakseen Kairosta, ettei Tantawiin saada yhteyttä. Sekä pääministeri Netanyahu että puolustusministeri Barak olivat samoin turhaan yrittäneet saada Tantawi langan päähään. Ehkäpä hän oli vieraan naisen luona, tai jossain muussa paikassa, josta häntä ei tavoitettu. Asiaan kytkeytyi myös USA:n Kairon lähettiläs Anne Patersson, joka varoitti Egyptiläisiä vakavilla seurauksilla, ellei lähetystövirkailijoita saada turvaan. Samantapaisen viestin antoi puolustusministeri Leon Panetta saatuaan sitä koskevan jyrkkä-sanaisen viestin presidentti Barack Obamalta sekä ulkoministeri H Clintonilta.

KOKO tätä Egyptille häpeällistä operaatiota kuvaa se, että kahdeksan tunnin ajan mellakoitsijoitten riehuessa lähetystön edessä, Egyptin poliisi katsoi sivusta puuttumatta asiaan. Vasta kun osa joukosta murtautui läheiselle poliisiasemalla varastaen sieltä joukon tuliaseita, poliisi pyrki hajottamaan väkijoukkoja, mutta täysin riittämättömin joukoin, eivätkä he puuttuneet ihmisjoukkojen tunkeutumiseen lähetystöön.
Lopulta poliisin ja armeijan joukot puuttuivat tilanteeseen. Ainakin kolmen mellakoitsijan kerrotaan kuolleen ja toista tuhatta heistä pidätettiin. Heitä odottaa oikeustoimet ja heidät tuomitaan hätätilalakien mukaan, jotka kiireesti julistettiin voimaan sotilasneuvoston toimesta.

PÄÄMINISTERI Netanyahu sanoi eilen televisioidussa puheessaan, ettei Israel anna tämän ilkeän tapauksen sotkea suhteitaan Egyptin kanssa ja vannoi, että sopimukset Egyptin kanssa pidetään voimassa. Tästä kaikki Israelin puolella ovat yksimielisiä, mutta mikä tulee olemaan Tantawin ja korkean sotilasneuvoston kanta asiaan, jää nähtäväksi. Israelin on kuitenkin syytä valmistautua siihen, ettei eteläraja ole enää rauhanraja.
Debkafile arvioi, että mielenosoittajia johti Jama´a al-Islamiya, al-Qaidan Egyptin haaran perustaja, joka oli vastuussa WTC:n toimitalon edessä tapahtuneesta autopommista 1993, mitä pidetään harjoitusiskuna ennen 11.syyskuuta 2001 suurtuhoiskua New Yorkissa. Tämä järjestö, jolla on läheiset suhteet al-Qaidan johtajaan Ayman al-Zawahriin, pyrkii Egyptin parlamenttiin ensi vaaleissa, jonka päivämäärää ei ole määrätty. Mielenosoituksiin osallistuivat lisäksi ainakin Muslimiveljeskunta ja Opiskelijoitten 6 ryhmittymä.
http://www.debka.com/article/21291/, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4120352,00.html

2. TURKIN pääministeri Recep Tayyip Erdogan - hälvennettyään pahimpia höyryjään pois päästään ja selvittyään pahimmasta päänsärystä - alkoi nähdä asioita eri kulmasta. Hän on varmaan saanut kuulla kaikenlaisia madonlukuja USA:n ja muitten maitten johtajilta, mikä on voinut myös vaikuttaa asiaan. Joka tapauksessa Erdogan ilmoitti virallisesti, että hänen lausuntoaan oli ymmärretty tai käännetty väärin. Hän selitti, ettei hän lähetä sota-aluksiaan jokaisen Gazaan menevän avustuslaivan tueksi, vaan päättää siitä tilanteen mukaan.
Hänen vaatimuksensa Israelille ovat edelleen voimassa: Hän odottaa täyttä virallista anteeksipyyntöä ja Gazan kauppasaarron lopettamista.
Hänen Israelia koskevat puheensa ovat edelleenkin täynnä solvaavia repliikkejä ja häväistyksiä, mistä on tullut hänen tavaramerkkinsä. Erdogan selvensi lausuntoaan, että hän vaatii avointa merenkulkua Välimeren itäosissa. Israel on uhkaillut vastatoimilla, joista yksi on kurdien avustaminen diplomaattisesti ja aseellisesti. Turkki jahtaa kurdeja sekä omassa maassaan että Irakissa kuin metsän riistaa maailman katsellessa toimettomana sivusta. Tänään kuitenkin vakuutetaan, ettei asiassa ole tehty mitään päätöksiä. Israel haluaa Turkin suhteitten palautuvan normaaleiksi, ja pitää siksi matalaa profiilia.
Pääministeri Erdogan matkustaa huomenna Egyptiin, jossa hän neuvottelee sotilaallisesta yhteistoiminnasta maitten välillä, ehkä sotilasliiton muodossa.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=237468

Erdoganin tausta on mystinen. Hänen sukunsa asui maanpaossa Balumissa Georgiassa, josta se muutti takaisin olojen rauhoituttua. Recep Tayyip syntyi Kasinpasan lähiössä Istanbulissa 26.02.1954. Perhe polveutuu Bagatli Recep laajasta uskonnollisesta muslimi-perheestä, joka asettui asumaan Trabson alueelle Mehmet II:n valloitettua kaupungin.
Recep Tayyip sai arvosanan taloudellisten ja kaupallisten aiheiden osastolla Marmaran yliopistossa. Hän toimi Istanbulin pormestarina 1994-1998 ja harrasti myös jalkapalloa puoliammattilaisena. Jossain vaiheessa hän oli vankilassa puoli vuotta siteerattuaan erästä runoa muutellen sen sisältöä itselleen sopivaksi. Hänen AKP puolueensa sai vaalivoiton ja 2003 ja hänet valittiin pääministeriksi. 2011 hänet valittiin pääministeriksi kolmannen kerran. http://en.wikipedia.org/wiki/Recep_Tayyip_Erdo%C4%9Fan

3. ISRAELIN painiskellessa kuumenevien ulkopoliittisten kysymysten kimpussa PA:n johto käynnisti propagandakoneistonsa kansainvälisillä areenoilla. PA:n puheenjohtaja Abbas vakuuttelee edelleen, että mielenosoitukset, joiden oletetaan alkavan viimeistään 20. syyskuuta, jolloin Abbasin on määrä esitellä valtioesityksensä YK:ssa, ovat luoteeltaan rauhanomaisia. IDF:n parissa kuitenkin valmistaudutaan pahimman varalta, sillä ”arabikevään” esimerkki voi aivan hyvin kiihottaa nuoret väkivaltaisuuksiin, kuten on tapahtunut Egyptissä ja on tapahtunut Tunisiassa, joissa mielenosoittajat ovat pettyneet muutosten hitauteen eikä heidän vaatimaansa olojen parantumista ole havaittu.

VIIMEINEN pelko IDF:n johdon parissa on vahvistamaton tieto, että PA voi peruuttaa koululuokat 20. syyskuuta ja lähettää nuoret koululapset mielenosoittajien mukana israelilaisiin kohteisiin, juutalaisyhteisöihin tai IDF:n tukikohtiin Juudeassa ja Samariassa.
Tämä olisi mitä kohtuuttomin lasten hyväksikäyttö ja heidän asettamisensa vaaralle alttiiksi, mutta tuntien muslimien kuolemankulttuurin tällainenkin on mahdollista. Kalandian tarkastusasema Ramallahin ja Jerusalemin välillä on kohde, jossa yhteenottoja tapahtuu lähes päivittäin, ja jonne PA voi lähettää Ramallahin koululapset.
Paitsi maan sisällä tapahtuvia ihmisten massaliikkeitä, niitä odotetaan myös sekä pohjois- että itärajoilla, ja varmaan myös Gazan kuumakallet haluavat päästä osille. Mitä tapahtuu Egyptin rajalla on arvoitus, mutta Siinaille pureutuneet terrorijärjestöt voivat yrittää lähettää isku-ryhmiään rajan yli hyökkäyksiin siviilikohteita vastaan.
IDF on kouluttanut juutalaisyhteisöjen turvallisuusmiehiä tilannetta varten, jossa IDF:llä eikä poliisilla ole edellytyksiä suojella heitä. Heille on myös annettu mielenosoittajien hallitsemiseksi tarkoitettuja ei-tappavia välineitä, kyynelkaasua ja muita. Yhtenä vaarana IDF näkee juutalaisten kostoiskut palestiinalaiskyliin, mikä voi kiihdyttää väkivaltaa. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- Saudilehti Al-Madina kertoi pari viikkoa sitten, että Jordania vaatii Abbasia siirtämään esityksensä YK:lle. Abbas kiistää tämän ja kertoo jordanialaiselle Al-Rai lehdelle, että hän on koordinoinut esityksensä Jordanian kanssa, eikä mitään epäselvyyttä ole. Hän kertoi toiselle jordanialaiselle Ad Dustour lehdelle, että PLO on ainoa kaikkia palestiinalaisia edustava järjestö. Abbasin laskelmien mukaan palestiinalaisia on kaikkiaan 8 miljoonaa maailmassa, ja PLO edustaa heitä kaikkia. Hamas Gazassa kuitenkin kiistää tämän, ja saman tekevät ulkomailla olevat palestiinalaiset. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=237493
- Ranskan ulkoministeri Alain Juppe sanoo, että on suuri häpeä, ettei YK ole saanut julkilausumaa Syyrian tilanteesta, jossa presidentti Bashar Assadin joukot surmaavat kaiken aikaa lisää siviilejä, jopa arabiliiton pääsihteerin vierailun aikana. Kuolonuhrien määrän lasketaan nousseen yli 3000:n siviiliin. Juppe kertoi mielipiteistään journalisteille sunnuntaina Australian vierailunsa yhteydessä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=237484, http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=237449
- Nuorten sosiaali- ja talousasioitten vuoksi mieltään osoittavat ovat kehittäneet pyöreän pöydän keskusteluja telttaliikkeen alkaessa olla lopuillaan. Tel Avivissa nähtiin muutamia ilkeitä välikohtauksia mellakkapoliisin osastojen retuuttaessa vastaan panevia mielenosoittajia, tyttöjä ja poikia, poliisiautoihin, ja ihmisten telttoja ja yksityisomaisuutta sullottiin roska-autioihin kuljetettaviksi jonnekin. Varsinkin autiotaloja vallanneita on vaikea saada poistetuiksi, koska joillakin heistä ei ilmeisesti ole pysyvää asuntoa. Jerusalemissa satakunta ihmistä tunkeutui tyhjään asuntolaan vakuuttaen, etteivät he lähde sieltä suosiolla. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=237455

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019