PERJANTAI 02.09.11

1. EU:N ulkoministerit kokoontuvat perjantaina Puolaan pohtimaan, miten järjestön tulee suhtautua PA:n YK:lle laatimaan esitykseen Palestiinan valtiosta. EU-maitten aiemmasta suhtautumisesta päätellen voisi arvioida, että esitystä kannatetaan järjestön sisällä, mutta käytännössä PA näyttää pelanneen korttinsa yli todellisen arvonsa. Tässä tilanteessa katsotaan sitten vain vastapelaajan kasvonilmeitä, kenen kantti ensiksi pettää. Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy evästi ulkoministeriään taivuttamaan virkaveljensä Puolan kokouksessa kannattamaan PA:n esitystä EU:n yhteisen kannan löytämiseksi. Hän katsoo, että EU:n uskottavuus ja arvostus vaativat järjestön puhuvan yhdellä suulla, eikä toisella suupielellä yhtä ja toisella toista.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, jonka aseman laillisuutta kysellään, sillä hänen ja hänen nimittämänsä Salaam Fayadin hallituksen mandaatti päättyi jo vuosia sitten Abbasin siirrettyä PA:n lakiasäätävän neuvoston ja puheenjohtajan vaaleja vuodesta toiseen. Toiseksi kysellään myös PA:n oikeutta edustaa kaikkia palestiinalaisia, myös ulkomaille paenneita, sillä tämä oikeus kuuluu PLO:lle, joka perustettiin 1965 kaikkien palestiinalaisjärjestöjen kattojärjestöksi. Tämän tulkinnan mukaan PA edustaa vain Juudean ja Samarian sekä Gazan palestiinalaisia, eikä se voi siten toimia pakolaisten edustajana. PLO:n ”parlamenttina” toimii Palestiinan National Council (PNC), joka nimittää PLO:n toimeenpanevan neuvoston eli hallituksen. Se edustajat ovat pääasiassa ulkomailla asuvia. Ei ole myöskään selvää, miten PA:n ja PLO:n edustus siirretään laillisesti YK:n päätöksellä perustettavalle Palestiinan valtiolle. PLO:lla on tarkkailijan asema YK:ssa, mutta ei puhe- eikä äänestysoikeutta. Abbasin tarkoituksena on saada Palestiinan valtiolle PLO:lle nykyisin kuuluva tarkkailijan asema, ja valtion tunnusmerkeillä varustettuna se voitaisiin valita YK:n elimiin, joista käsin se voisi päästä tekemään Israelin vastaisia esityksiä YK:n alaisissa komiteoissa ja neuvostoissa sekä Haagin kansainvälisessä oikeudessa, mitä PA eikä PLO ole voinut tehdä.

Abbasin taktiikkana on kyseenalaistaa Israelin laillisuus ja sen oikeus entisen Syyria-Palestiinan maahan. Sen kautta Abbas ja hänen neuvonantajansa uskovat voivansa kiistää juutalaisten oikeuden Jerusalemiin ja ennen kaikkea Temppelivuoreen, mutta myös kaikkiin maan luonnonvaroihin vedestä kaasu- ja öljylöytöihin ja muihin luonnon rikkauksiin. On hyvin luultavaa, että yksi ensimmäisistä uuden Palestiinan valtion – jos/kun se perustetaan – esittämistä vaatimuksista koskee Kuolleenmeren mineraaleja sekä Välimeren kaasulöytöjä. Perimmäisenä tavoitteena on Israelin valtion purkaminen ja sen korvaaminen islamilaisella tasavallalla, jonka luonne määräytyisi vaalien tai vallankaappauksen kautta.

ISRAELISSA äskettäin vieraillut EU:n ulkoasioitten johtaja Catherine Ashton totesi, että EU pyrkii vaikuttamaan PA:n johtoon, että se siirtäisi esityksensä myöhemmäksi. Abbasin ja PA:n johtajien lausunnoista päätellen se haluaa kuitenkin kulkea koko tien, vei se sitten syteen tai saveen. Abbas esitellee itse esityksen YK:n pääsihteerille 20. syyskuuta, mutta ratkaisevien äänestysten oletetaan tapahtuvan lokakuussa. Tämän hetkisten arvioiden mukaan Saksa, Italia, Hollanti ja Puola vastustavat PA:n esitystä, mutta sitä kannattavat Espanja, Irlanti, Luxenbourg ja Belgia. Englannin ja Ranskan lopullinen kanta on ollut häälyvä niiden odottaessa, millaisen sisällön EU:n laatima julkilausuma tulee saamaan. Itävalta on PA:n esitystä vastaan, mitä Israelissa pidetään hyvin merkittävänä, sillä Itävalta osallistui Durban I ja II rasismin vastaisiin konferensseihin julkistaen Israelia tuomitsevat julkilausumat. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=236398
http://english.aljazeera.net/indepth/features/2011/08/20118291464077832.html

2. YK:N ASETTAMAN Palmerin komitean raportti julkistettiin eilen New Yorkissa. Sitä edelsi Turkin ulkoministerin Ahmet Davutoglun Israelille antama uhkavaatimus, että sillä on 24 tuntia aikaa esittää anteeksipyyntö Mavi Marmaran aluksella sattuneesta murhenäytelmästä, jossa 9 turkkilaissyntyistä miestä sai surmansa Israelin merivoimien kommando-sotilaitten avattua tulen jouduttuaan yllättävän väkivaltaisen hyökkäyksen ja sieppausuhan alaisiksi. Pääministeri Netanyahu toisti aiemman päätöksen, ettei Israel katso olevan mitään syytä pyydellä anteeksi itsepuolustusta turkkilaisen IHH järjestön lähettämiä kepein, terästangoin ja pistoolein aseistettuja ”palkkasotureita” vastaan, jotka naamioitiin Gazaan lähetetyksi avustusretkikunnaksi, vaikka aluksesta ei löydetty minkäänlaisia avustustarvikkeita.
Turkin uhkavaatimukseen liittyy uhkaukset välittömillä diplomaattisilla ja taloudellisilla sanktioilla, mikä ilmennee käytännössä diplomaattisuhteitten katkaisemisella.
Israelin Turkin lähettiläs on lomalla kotimaassaan, ja hänen virkakautensa päättyy syyskuun puolivälissä, joten on luultavaa, ettei hänen tilalleen lähetetä uutta lähettilästä, ennen kuin tilanne selkenee ja pahimmat päähän nousseet höyryt ovat haihtuneet.

Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganin raju hyökkäys ja takinkääntö entistä yhteis-toimintakumppania vastaan on käsittämätön, ellei sen takaa nähdä muita lausumattomia tavoitteita. Turkki pyrkii saavuttamaan muslimimaitten johtavan aseman, mikä on ollut jaossa Egyptin kaaduttua sisäiseen hajaannuksen ja sekasorron tilaan. Iran on toinen johtavaa asemaa kärkkyvä maa, mutta sen rasitteena on shialaisuus, jota sunni-muslimit pitävät vääräoppisena. Turkki katsoo Israelin suhteiden katkaisemisen auttavan sitä sen valta-pyrkimyksissään kosiskellessaan arabimaitten suosiota. Saudi Arabian viimeaikainen aktiivisuuden lisääntyminen on voinut häiritä Turkin pyrkimyksiä, mutta saudien varsinainen vastustaja ja vaarallinen kilpailija Persianlahden maissa on Iran, ei Turkki. Saudi Arabia on pyrkinyt vahvistamaan Persianlahden maiden yhteistoimintaneuvostoa (GCC), jonka uudeksi jäseneksi Jordanian kuningaskunta liittyi äskettäin tuoden saudi-vaikutuksen Israelin itärajan taakse. Samalla se liittää Jordanian Israelia ympäröivään muslimien saartorenkaaseen.

PALMERIN komitea raportissa todetaan, että Gazan saarto on kansainvälisten lakien mukaan laillinen ja Israelilla on oikeus puolustaa sitä, mutta että ”sotilaat käyttivät liiallista väkivaltaa”. Israelin diplomaattilähteet tulkitsevat asian siten, että sotilaat toimivat laillisesti väkivaltaista saartorenkaan murtamisyrityksiä vastaan. Sotilaat oli varustettu väripistoolein eikä heitä oltu valmistettu kohtaamaan aktiivista väkivaltaa, jossa useita sotilaita mukiloitiin sairaalakuntoon. Tilanne ryöstäytyi lopulta käsistä, mitä Israel ei ainakaan halunnut.
Israel on esittänyt, että sopivasti muotoiltu pahoittelu (regrett) olisi sopiva tapa löytää ratkaisu Turkin vaatimuksiin, kuten myös sopia Turkin vaatimista korvauksista surmattujen omaisille. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=236380

3. ISRAELIN avaruustutkimuksen johtaja prikaatinkenraali Haim Eshed, 73, joka perusti laitoksen ja on johtanut sitä sen perustamisesta lähtien 30 vuotta sitten, varoittaa, että laitokselle myönnettyjen varojen leikkaaminen vaarantaa sen tutkimustyön ja voi aiheuttaa sen jatkuvan tutkimus- ja kehitystyön ja toimintakyvyn taantumisen.
Eshed päätti elämäntyönsä laitoksen johdossa keskiviikkona, jonka kunniaksi hän antoi haastattelun JP:n toimittajalle Yaacov Katzille.

”TÄNÄÄN meillä on suhteellinen etulyöntiasema alueen muihin maihin verrattuna ja kaikkialla maailmassa määrätyillä avaruusteknologian alueilla, joita toiset maat pyrkivät kopioimaan”, Eshed kertoi. Hänen perustamansa ja johtamansa laitos on osa puolustusministeriötä, sen avaruustutkimusosastoa. Eshed varoittaa, että ellei saada tarvittavia tutkimusvaroja, tämä etumatka vaarantuu. Hänen huolensa taustalla on hallituksen lupaus kehittää Israelista avaruusteknologian ja –tutkimuksen suurvalta, mutta ei ole antanut lupaamiaan varoja.

Eshed antoi varoituksen, että hän ja muut johtavat virkailijat laitoksessa sanoutuvat irti, ellei tilanteeseen saada muutosta. Pääministeri Netanyahu hyväksyi laitokselle suunnitellut 1.5 miljardin NIS avustukset viiden vuoden ajalla, minkä uskottiin edelleen vahvistavan Israelin avaruustutkimuksen ja -kehittämisen tasoa ja lisäämään myyntiä ulkomaille. Huolimatta Israelin tunnustetusti korkeasta tasosta sen kehittämiä tuotteita on pystytty myymään viimeisen 20 vuoden aikana alle 2.5 miljardin USD arvosta. Eshed painotti, että avaruusteknologian myynti maailmalla on arvoltaan 250 miljardia USD, josta Israel voisi leikata itselleen 5 %:n siivun vuosittain. (JP. Yaacov Katz)

4. UUTISOTSIKOITA
- Sosiaali- ja talousvaatimuksia esittävät mielenosoittajien johtajat suunnittelevat massamielenosoitusten järjestämistä huomenna sapatin päätyttyä. Järjestäjät sanovat saavuttaneensa nyt käännekohdan ja uhkaavat, että ellei Netanyahu ole vielä huomennakaan ymmärtänyt heidän vaatimustensa oikeutusta, he muuttamat taktiikkaa, eli suunnittelevat jatkuvia mielenosoituksia ilman takarajaa. Jotkut nuorista älyköistä profetoivat, että elleivät he itse ota asioita omiin käsiinsä, mitään ei tapahdu 25 vuoden aikana ja tulevat opiskelijapolvet protestoivat samoista kysymyksistä. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=236417
- Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä valmistui suuri määrä asuntoja, mutta uusien aloitusten määrä oli pettymys, kerrotaan JP:n artikkelissa. Tämä johtui osaltaan siitä, että 10 kuukauden rakennuskiellon aikana ei annettu uusia lupia eikä voitu aloittaa uusia rakennuskohteita, mutta aloitettuja, joissa pysyvä perustus oli valettu, voitiin jatkaa valmistumiseen saakka. Artikkelissa todetaan, että Israelin tilastollisen keskustoimiston antamat luvut todistavat vääriksi varsinkin vasemmisto-lehdissä esitettyjä tietoja rakennusbuumista Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöissä. 10-kuukauden rakennuskielto Juudeassa ja Samariassa alueilla päättyi 26. syyskuuta 2010. Sen tarkoituksena oli houkutella Abbas neuvottelu-pöytään, minkä tämä töykeästi hylkäsi valmistellessaan toista tietä: Esittää YK:lle Palestiinan valtion perustaminen järjestön enemmistöpäätöksellä, koska se paremmin palvelee hänen päämääränsä Israelin laillisuuden kieltämiseksi. Vuoden 2011 toisen neljänneksen 281 asunnon aloitus merkitsee 42 %:n laskua vuoden 2010 viimeisestä neljänneksestä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=236396
- Elokuun 30. päivänä 1987 Israelin hallitus päätti yhden äänen enemmistöllä romuttaa oman hävittäjäkoneen LAVI:n suunnittelu- ja rakennustyön lopettamisen. Kone oli suunniteltu maan omia vaatimuksia varten ja se olisi palvellut paljon paremmin kuin amerikkalaiset vastaavat koneet joka paikan työjuhtana. Suurin syy oli maan heikko taloudellinen asema, mistä koneen rakentaminen olisi syönyt kolmanneksen. USA:n silloinen presidentti Ronald Reagan ei halunnut lisätä maansa avustuksia Israelille, mitä se pyysi koneen kehittämiseksi, ja toiseksi koneesta olisi tullut vakava kilpailija sen omille F-16 luokan koneille. Koneen suunnittelu oli jo prototyyppiasteella, ja se olisi itsenäistänyt maan riippuvuutta USA:n myyntipäätöksistä. Sitkeät huhut kertovat, että koneen suunnitelmat myytiin Kiinalle, joka valmisti niiden pohjalta oman hävittäjä koneensa. http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=236421
- Palestiinalaisia tukevat mielenosoittajat pakottivat BBC:n keskeyttämään Israelin filharmonikkojen konsertin keskiviikkona kuuluisassa Proms-konsertissa Royal Albert Hall tiloissa Lontoossa. Konserttia johti Zubin Mehta. Konsertti jouduttiin keskeyttämään, kun palestiinalaismieliset mielenosoittajat nousivat kesken konsertin istuimiltaan alkaen laulaa ja heilutella tuomiaan Palestiinan lippuja. Joukko palestiinalaisten kulttuuri-järjestöjä oli vaatinut järjestäjiä peruuttamaan konsertti, koska ne katsoivat tällaisten tilaisuuksien edustavan erittäin korkeaa mielipiteen-muokkausta Israelille myönteiseksi aikana, jolloin heidän intressinään on kaikin mahdollisin tavoin hyökätä Israelia vastaan maailmalla, mistä tämä kulttuuriskandaali on räikeä esimerkki. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=236403
- Obaman hallitus vahvistaa, että Libyan kapinallisten joukoissa on Afganistanissa ja Pakistanissa USA:n joukkoja vastaan taistelleita al-Qaidan jäseniä. Osa Libyan kapinallisten johtajista on ollut USA:n vankileireillä, joista heidät on vapautettu. Jotkut uutiset kertovat, että jopa Gaddafi itse on ollut yhteydessä al-Qaidan jäsenten kanssa ja vihjailee, että tuleva gerillasota Libyassa käydään yhdessä al-Qaidan kanssa kapinallisia vastaan, joiden voiton yhä useampi maa tunnustaa. http://www.debka.com/article/21259/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021