TORSTAI 18.08.11

1. LIBANONIN pääministerin Rafik Haririn tutkivan YK :n asettaman tribunaalin tutkimusten tuloksena jätetty pidätysmääräys neljästä pääepäillystä Hizbullahin johtajiin kuuluvasta miehestä ei ole johtanut mihinkään. Rafik Hariri murhattiin valtavalla autopommilla Beirutin keskustassa 2005. Iskussa sai surmansa lisäksi 21 muuta ihmistä ja kymmeniä haavoittui. Haririn murha aiheutti poliittisen kriisin ja aseellisia yhteenottoja toukokuussa 2008. Sisällissodasta hädin tuskin säästyttiin, mutta terrorijärjestö Hizbullah sai enemmän vaikutusvaltaa maan asioissa ja tänään se käytännössä johtaa maan hallitusta.

Hizbullah ylläpitää poliittisen vallan ohella maan voimakkainta armeijaa selittäen sen tarkoituksena olevan ”suojella Libanonia Israelin hyökkäyksiltä ja vapauttaa sen miehittämät alueet”. Hizbullah valvoo koko Libanonin eteläosaa Litanijokeen saakka, jonne se on kaivautunut kymmenien kilometrien pituisiin luoliin, ja jonne se on Bekaalaakson ohella koonnut 45 000 ohjusta ja rakettia, joilla se yltää omien uhkaustensa mukaan Dimonaan saakka. Ohjukset ja raketit on sijoitettu kyliin ja usein asuintalojen pohjakerroksiin.
YK:n rauhanturva-joukkojen UNIFIL velvollisuutena oli estää Hizbullahin aseistautuminen, missä se on osoittanut surkean tehottomuutensa.

HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah vannoo edelleen, ettei yksikään epäillyistä joudu Haagin kansainvälisen rikosistuimen eteen. Hän väittää, ettei Hizbullah ole sekaantunut Haririn murhaan, ja että tribunaalin todisteet ovat pelkästään aihetodisteita perustuen pääosin puhelinkeskusteluihin, joiden Nasrallah sanoo voivan olla Mossadin ymppäämiä.
Epäillyistä Mustafa Amine Badreddine on naimisissa teloitetun Hizbullahin sotilaskomentajan Imaad Mughniyehin tyttären kanssa, mistä se syyttää Mossadia; muut syytetyt ovat Sakim Jamil Ayyash, Hussein Hassan Oneissi ja Assad Hassan Sabra.
Tribunaalin raportin mukaan murhan suunnitteli ja sitä johti Badreddine, Ayyash jiohti teloitusryhmää ja Oneissi ja Sabra - ollen mukana salaliitossa - valmistelivat syytteitä viattomia henkilöitä vastaan. Raportin tekijät tunnustavat, että syytteet perustuvat aihetodisteisiin, joiden he sanovat paikoin olevan raskauttavampia kuin todistajien lausunnot.

Raportissa mainitaan viidestä puhelinverkostosta, joiden avulla Haririn murhasuunnitelma rakennettiin päivittäin ja tunneittain ennen murhaa, jossa käytettiin 2.5 tonnia räjähteitä, jotka autoon sijoitettu itsemurhapommittaja laukaisi Beirutin merenrantaväylällä.
Teloitusryhmä käytti puhelinverkostoa nimeltä ”red network”, se aloitti toimintansa tammikuun 4. päivänä 2005 lopettaen kaiken toimintansa kaksi minuuttia ennen murhaa 14.02.2005.
Red Network kuten toisen ”blue network” puhelinten sijoituspaikat osoittavat suunnittelijoiden seuranneen Haririn liikkeitä yli kahden viikon ajan ennen murhaa. Viimeiset 33 soittoa tehtiin alueelta, jossa Hariri oli parin tunnin ajan ennen operaation toteuttamista.
Murhaiskun jälkeen Oneissi ja Sabra ilmoittivat puhelimella kansainväliselle uutistoimistolle ja arabien satelliittiasemalle väittäen murhan tehneen tekaistu ryhmä ”Victory and Jihad in Greater Syria” (Voitto ja Pyhä Sota Suuremmassa Syyriassa).

SYYTTÄJÄ Daniel Bellemare sanoo syytekirjelmän julkistamisen puhuvan puolestaan ja vastaavan moniin kysymyksiin. ”Koko tarina paljastuu kuitenkin vasta oikeudessa, jossa avoin, julkinen ja oikeudenmukainen oikeuskäsittely tulee antamaan päätöksensä.”
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=234187

2. SYYRIAN presidentti Bashar Assad sanoo, että sotilas- ja poliisioperaatiot on lopetettu maassa niiden tarkoittamien päämäärien tultua saavutetuiksi. Hän lupasi samalla, että uudistustoimet alkavat maassa lähikuukausien aikana. Lausunnon mukaan niihin kuuluvat perustuslain muutokset sekä parlamenttivaalit. Assad kertoi näistä soittaessaan YK:n pääsihteerille Ban ki-Moonille.
Pääsihteeri Ban ki-Moon sanoi - soittaessaan Assadille keskiviikkona - olevansa hätääntynyt viimeisistä uutisista ihmisoikeuksien rikkomisesta ja turvallisuusjoukkojen laajasta käyttämisestä siviilejä vastaan kaikkialla Syyriassa, mukaan Al Ramel lähiö Latakiassa, jossa asuu tuhansia palestiinalaisia pakolaisia, kuten YK :n lausunnossa todetaan. Pääsihteeri vaati edelleen, että massamurhat ja pidätykset tulee lopettaa välittömästi, mihin Assad vastasi vakuuttaen, että sotilas- ja poliisioperaatiot on lopetettu. Ban ki-Moon vaati myös, että Assad toimii yhteistyössä YK:n ihmisoikeusneuvoston tutkijain kanssa, sekä välittömiä uudistuksia.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=234240

Syyriassa toimivat aktivistit kertoivat uutistoimistoille, että Assadin joukot surmasivat yhdeksän siviiliä Homsin kaupungissa keskiviikkona. Assadille uskolliset puolisotilaalliset joukot nimeltä ”shabbina” surmasivat heistä kaksi moskeijan edessä al-Waar alueella tulittaessaan ramadan rukouksista purkautuvaan ihmisjoukkoon. Tiistai-iltana Assadin joukot surmasivat 3 siviiliä Deir al-Zorin ja Homsin kaupungeissa. Edellisenä päivänä joukot olivat surmanneet ainakin 15 ihmistä Bab Amron alueella aktivistien mukaan. Assadin joukot piirittivät Homsin kaupunkia 3 kuukauden ajan laajojen mielenosoitusten jälkeen, joissa vaadittiin Assadin eroa. Homs sijaitsee 165 km Damaskoksesta pohjoiseen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=234233

3. VENÄJÄN Iranille yli 20 vuoden ajan rakentama Busherin ydinvoimala Persianlahden rannalla oli tarkoitus käynnistää viime vuoden lopulla, yksi monista päivämääristä, jotka tulivat ja menivät ilman tulosta. Viimeisen hässäkän aiheutti luultavasti stuxnet virus, jonka pelätään elävän edelleen laitoksen ATK-laitteissa ja vain odottavan seuraavaa käskyä, joko viruksen sisään rakennettuna tai ulkopuolisella koodilla.
Voimalan suunnitteli ja sen rakentamisen aloitti saksalainen yhtiö Siemens 1970-luvulla, mutta sitten tuli Iranin islamilainen vallankumous ja Siemens vetäytyi syrjään. Rakentamista on jatkanut Venäjän ydinvoimayhtiö, jonka mukaan voimala on periaatteessa valmis.
Viime vuoden loppupuolella siihen syötettiin uraanisauvat, mutta ne on ilmeisesti poistettu sen jälkeen. Venäläiset pelkäsivät viruksen voivan aiheuttaa laitoksen tuhoutumisen.

IRANIN ulkoministeri Ali Akbar Salehi totesi eilen ennen tapaamistaan Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin, että ydinvoimala käynnistetään pian antamatta kuitenkaan päivämäärää. Heidän uskotaan keskustelevan Busherin voimalan lisäksi Iranin ydinvoimasuunnitelman toteuttamisesta, jonka IAEA haluaa saada kansainväliseen valvontaan epäillen, että sen päämääränä on ydinpommin rakentaminen, mitä länsimaat vastustavat. Vaikka Iranille asetetut kansainväliset sanktiot ovat voineetkin aiheuttaa Iranin suunnitelmien ja Busherin ydinvoimalan käynnistyksen viivästymisen, Iran syyttää siitä Venäjää.
Iranilainen parlamentaarikko Asagar Jalalian syyttää Venäjää huonoista lupauksista. Hän sanoi Aftab Yazd lehden mukaan, ettei sopimus sisällä selvää kustannusrajaa eikä aikataulua maksujen suorittamisesta. Iran on ilmeisesti viivytellyt maksujen suorittamisessa, kuten Venäjän taholta väitetään.
Ulkoministeri Lavrovin odotetaan painottavan uskottavuuden lisäämisen tärkeyttä osapuolten sekä Iranin ja kansainvälisen yhteisön välillä. Lavrovin ja Salehin tapaamisen uskotaan antavan Iranille lisäaikaa, jonka hankkimisessa se on ilmeisen nerokas. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146898#.TkzBH10mKK8

4. UUTISOTSIKOITA
- Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan ilmoittaa naama tärkeydestä täristen, etteivät Israelin ja Turkin suhteet normalisoidu, ellei Israel esitä virallista anteeksipyyntöä Mavi Marmaran murhenäytelmän johdosta. Tämä alkaa muistuttaa lapsellista ensin sinä sitten minä leikkiä, jossa panoksena on molempien maitten ilmiselvät edut. Netanyahu ilmoitti pari päivää sitten Clintonille, että anteeksipyyntö Turkille on poissa päiväjärjestyksestä. Monet kansanedustajat ja ministerit sanovat, että Turkin tulee pyytää anteeksi Israelilta, koska se varusti ja lähetti matkaan Mavi Marmara aluksen satamastaan ollen täysin tietoinen aktivisteista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146897#.TkzIxV0mKK8
- Poliisi on aloittanut uuden luvun Yitzharin juutalaisyhteisön asukkaitten painostamisessa. Puolen yön jälkeen tulevat pysäytetään ja heiltä vaaditaan ID-kortit. Poliisit myös pidättävät asukkaita ilman syytä väittäen, että koska alueella ilmenee jatkuvia ”hintalappu” ilmiöitä, joissa arabien omaisuutta tuhotaan ja arabeja pahoinpidellään, poliisi haluaa pitää silmällä juutalaisasukkaita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146927#.TkzI-10mKK8
- Pisgat Zeevin asukkaat pitivät hätäkokouksen, jossa selvitettiin ilmiötä, jossa tapahtuu kasvavaa sekaantumista juutalaisten ja arabien välillä. Lähiössä asuu arabiperheitä ja arabinuoret tulevat lähikylistä sinne liehitellen juutalaistyttöjä, joista monetkaan kokemattomina eivät osaa varoa naisten taivuttelemiseen tottuneita arabinuoria. Seurauksena voi olla tytön raskaus tai avioliitto arabinuoren kanssa. Kysymyksessä ei ole rasismi, vaan vilpitön huoli juutalaisten assimiloitumisesta muuhun kansaan. Lukuisia juutalaisnaisia on pelastettu arabikylistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146832#.TkzKHl0mKK8
- Fogelin perheen viiden jäsenen murhaajat Amjad ja hänen serkkunsa Hakem ovat pelkkää hymyä oikeudessa, jossa heitä syytetään raakalaismaisesta murhasta. He eivät millään tavoin kadu tekoaan tai osoita myötätuntoa kahdelle eloon jääneelle lapselle. He tietävät olevansa marttyyreitä ja sankareita kotikylässään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146863#.TkzLgF0mKK8
- EU vaatii, että Israelin tulee avata Jerusalemin itäosassa sijaitseva Orient House, josta PA kehitti Arafatin ajoista lähtien puolivirallisen ulkoministeriön, jossa se otti vastaan ulkomaisia vieraita vastoin Oslon sopimuksia. Israel sulki talon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146921#.TkzMcF0mKK8
- IDF:n maajoukkojen rabbi everstiluutnantti Yitzhak Ben-Yosef sanoo, että IDF:n sotilaita tulee vahvistaa Toran opiskelulla ennen syyskuun arvaamattomia tapahtumia, jolloin PLO:n esitys Palestiinan valtiosta käsitellään YK:ssa. Sen pelätään nostattavan raivokkaita mielenosoituksia maan sisällä ja rajoilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146918#.TkzND10mKK8
- T´Beav juhla sattuu tänä vuonna maanantaiksi. Perinteisesti sen aikana nuoret tytöt kokoontuivat Jerusalemin ympärillä oleviin viinitarhoihin tanssimaan. Se houkutteli paikalle potentiaalisia puolisoehdokkaita. Tätä ikivanhaa perinnettä aiotaan nyt uudistaa järjestämällä valkoisiin pitkiin mekkoihin pukeutuneitten nuorten naisten tanssiesityksiä festivaalien merkeissä liittäen ohjelmaan muitakin aiheita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146768#.TkzOPV0mKK8
- Gazaan pyrkivät aktivistit ovat saaneet muilutettua Kreikassa olleen aluksen salaa merelle ja se odottaa nyt tuntemattomassa satamassa aktivistien nousua laivaan. Sen tarkoituksen on yllättää Israelin laivaston merisaarto matkallaan Gazaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146894#.TkzPfl0mKK8




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021