TIISTAI 30.08.11

1. ISRAELIN puolustusvoimat (IDF) valmistautuu toden teolla syyskuun loppupuolelle, jolloin PA:n laatima valtioesitys on tarkoitus ottaa YK:n käsiteltäväksi. Kaikkien oletusten mukaan USA tulee käyttämään veto-oikeuttaan turvallisuusneuvostossa, jolla estetään Palestiinan valtion perustaminen YK:n alakomitean toimesta. Esitys menee kuitenkin YK :n yleisistuntoon, jossa sen läpimenoa pidetään lähes varmana, sillä yli 120 YK:n jäsenvaltiota 193:sta ovat vakuuttaneet äänestävänsä PA:n esityksen puolesta. Johtavat länsimaat, USA ja EU-maat kuitenkin vastustanevat esitystä yleiskokouksessa, mikä on PA:lle selvä menetys.

PALESTIINAN valtion perustamiskysymys tulee kaikkien arvailujen mukaan nostattamaan palestiinalaisten mielenosoitukset, joita PA:n johto rohkaisee samalla pyrkien vakuuttamaan, että ”ne tulevat olemaan rauhanomaisia ja aseettomia”. Kukaan ei pysty arvioimaan, miten mielialat ovat kiihottuneet siinä vaiheessa, ja miten PA:n arviolta 45 000 turvallisuusmiestä tulevat käyttäytymään. Vaarallisimpia heistä ovat USA:n kouluttamat ja aseistamat ns. poliisit, joille annetaan sotilaskoulutusta lähitaistelutaitoineen ja pommien ja räjähteiden käyttämisen ja tiedustelun oppeineen. Heidän uskollisuuttaan ei ole käytännössä kokeiltu, mutta aiempien esimerkkien mukaan he voivat kriisitilanteessa kääntää aseensa IDF:n sotilaita vastaan.

IDF varustautuu pahimman varalla operaatiossa, josta käytetään nimeä ”Summer Seeds”, ”Kesän Jyvät” tai kuplat (kuten vesilasissa) ja siemenet (kuten kapinan siemenet).
IDF lähtee olettamuksesta, että palestiinalaiset mielenosoittajat voivat suurina joukkoina edetä paitsi IDF:n tukikohtia ja tiesulkuja myös hallitsemattomina massoina juutalaisyhteisöjä, opintokeskuksia ja hallituksen symbolisia laitoksia vastaan Juudeassa ja Samariassa.
Voidakseen paremmin hallita eri tilanteita IDF on laatinut toimintaohjeet, joihin sisältyy määrätyt ”punaiset linjat”, joiden perusteelle massojen rynnistystä pyritään hillitsemään.

Koska on oletettavissa, etteivät IDF:n ja poliisin voimat riitä hillitsemään kaikkia tilanteita, suunnitelmien mukaan juutalaisyhteisöjen jäseniä koulutetaan massojen hallitsemis-menetelmiin ja heidät varustetaan tarvittavine apuvälineineen. IDF:n käsityksen mukaan Palestiinan valtion perustaminen tulee aiheuttamaan Palestiinan kansan massiivisia mielenosoitusaaltoja (mass disorder) edellä esitettyjä kohteita vastaan. Niiden yhteydessä voi esiintyä tuliaseitten käyttöä mielenosoittajien taholta tai terrori-iskuja. Kaikkia mahdollisia tapahtumia varten yhteisöjen turva-aidoilla ja maan rajoilla pyritään valmistautumaan.

IDF aloitti juutalaisyhteisöjen turvallisuusmiesten ja johtajien koulutuksen tilanteita varten, jossa he joutuvat vastatusten suurten massojen kanssa. Koulutusta annetaan Shilon sekä Lachis-sotilastukikohdissa, jonne perustettiin koulutuksen komentokeskus syyskuuta varten.
Vaikka IDF lähtee olettamuksessaan siitä, että se pystyy hallitsemaan massojen liikkeitä, IDF kuitenkin varustaa juutalaisyhteisöt tarvittavin apuvälinein, joihin kuuluvat kyynelkaasu-patruunat ja tainnutuskranaatit, joiden käyttöä häiritsevät tarvittavien laukaisuvälineitten puute. IDF:n kunkin alueen osastojen komentajia kehotetaan yhdessä juutalaisyhteisöjen turvallisuusjohtajien kanssa tarkastamaan yhteisön puolustusmekanismit sekä niiden heikot kohdat, joita pyritään kohentamaan mahdollisuuksien mukaan.

JUUTALAISYHTEISÖJEN ja lähellä olevien arabikylien ja kaupunkien välille muodostetaan kuvitteelliset ”punaiset varoituslinjat”, joita puolustetaan määrätyin tavoin: Ensimmäisen linjan ylitystä vastustetaan kyynelkaasun ja muiden mielenosoitusten hajottamisvälinein. Seuraava linja on ns. ”punainen varoituslinja”, jonka ylitettyään mielenosoittajia ammutaan kovilla jalkoihin, mitä käytetään myös valtion rajoilla. Tämä tilanne voi kehittyä tulitaisteluksi sotilaitten ja PA:n poliisien välillä arvaamattomin seurauksin.
Laaditut kartat hyväksyy kunkin alueen prikaatinkomentaja, ja niiden mukaan tullaan toimimaan kussakin tilanteessa.
Juutalaisyhteisöjen asukkaat vaativat, että heille annettaisiin selkeät ohjeet, miten toimia tilanteessa, jossa yhteisö tuntee joutuneensa vaaraan tai heidän tieyhteytensä ovat katkenneet ja joutuneet arabien valvontaan. IDF ei mielellään antaisi niitä peläten, että niitä käytettäisiin ohjesäännön tapaan.
Israelin hätätilanteen hallinto (National Management Authority) antoi juutalaisyhteisöjen johtajille ohjeet varautua tilanteisiin, joissa polttoaine- ja ruokatarpeiden jakelu vaarantuu, ja siksi varastoida tarvittavat varastot kriisitilannetta varten, joka voi kestää viikkoja.
Samoin kehotetaan asettamaan erikoisvartiot sähkönjakelu- ja vesijohtoinstallaatioiden suojaamiseksi mahdollisilta terrorioperaatioilta.
Ohjeiden mukaan hallituksen virastot tulevat olemaan käytettävissä 19. syyskuuta alkaen lisäohjeiden ja avustustoimien varalta.
IDF aikoo tällä kertaa olla täysin varustautunut syyskuun tilanteeseen.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/idf-arming-and-training-israeli-settlers-as-mass-disorder-expected-in-september-1.381421

2. TIEDUSTELULÄHTEET varoittavat, että uusi suuri terrorioperaatio on toteuttamis-vaiheessa maan eteläosassa. IDF vei alueelle täydennysjoukkoja 1200 miestä ja on asettanut osastonsa täyteen hälytysvalmiuteen, ja heidät on hajautettu Egyptin rajan tuntumaan. Rajan pinnassa sen suuntaisina kulkevat tiet no 10 ja 12 on suljettu siviililiikenteeltä. Egyptin turvallisuusviranomaisia on asianmukaisesti informoitu tilanteesta ja IDF:n toimista.

IDF:n eteläisen lohkon komentaja kenraalimajuri Tal Russo vakuuttaa, ettei IDF aio toistaa viime torstain virhettä avaamalla valtatien siviileille, minkä johdosta terroristit pääsivät yllättämään Israelin turvallisuusjoukot, joille oli annettu selkeät varoitukset terrori-iskusta ja lisäjoukkoja oli lähetetty rajan tuntumaan. Suurin virhe oli siinä, etteivät IDF:n johtajat olleet varautuneet iskun tapahtuvan keskellä kirkasta päivää ja myös sen rajuus ja suunnittelun yksityiskohtaisuus ja toteutus olivat yllätys.
18. elokuuta 2011 tehty monivaiheinen terrori-isku lähellä Eilatia, missä 8 israelilaista sai surmansa ja 35 haavoittui, aiheutti useita toistaiseksi vastaamattomia kysymyksiä. Vieläkään ei täysin tiedetä, keitä hyökkääjät olivat ja ketkä heidät varusti ja operaation suunnitteli. Asiaa tukitaan IDF:n ja Egyptin armeijan yhteisin voimin, mutta sitä vaikeuttaa IDF:n parissa vahvistuva käsitys, että ainakin osa hyökkääjistä oli egyptiläisiä ja toiseksi epäilys, että sillä kohtaa sijaitsevan Egyptin vartioaseman sotilaat toimivat yhteistyössä hyökkääjien kanssa tai ainakin sulkivat silmänsä yli 20:n suuruisen aseistetun joukon ylittäessä rajan Israelin puolelle. Osalla terroristeja oli Egyptin armeijan asepuku, ja heillä oli täydelliset kommando-sotilaitten vakiovarusteet.
Hälytysvalmius Eilatin ympäristössä koskee myös armeijan merivoimia, jotka toivat sataman läheisyyteen kaksi ohjusristeilijäänsä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147348#.TlyUbl0mKK8

3. IDF saa kolmannen Iron Dome ohjustentorjuntaan rakennetun järjestelmänsä 10 päivän sisällä, lupasi puolustusministeri Ehud Barak vieraillessaan Elta-Systems teollisuus-laitoksessa, joka on suunnitellut ja valmistaa Iron Dome patteriston tutkajärjestelmän.
Kolmas patteristo asennetaan Israelin eteläosaan välittömästi sen valmistuttua. Edelliset kaksi patteristoa ovat eliminoineet kymmeniä Grad-raketteja, mutta lyhyen matkan Kassam-rakettien eliminoimiseen käytettävissä oleva aika on liian lyhyt.

Tämän vuoksi Sderotin kaupunki lähellä rajan pintaa on toistaiseksi ilman suojausta. Tähän sopisi jokin toinen järjestelmä, esim. USA:n kehittämä kineettistä estoa käyttävä tai laser-pohjainen järjestelmä, jotka toimivat nopeammin. Laser-järjestelmä tarvitsee toimiakseen suuren sähköimpulssin, mikä asettaa omat rajoituksensa sen käyttämiseen. Sderotin asukkaat kuitenkin vakuuttavat, että asukkaitten moraali on korkea eikä ole havaittavissa mitään suurisuuntaista pelkoreaktiota, mikä pakottaisi asukkaat muuttamaan pois.
Yksi Iron Dome vastaohjus maksaa eri arvioiden mukaan 50 000 – 100 000 USD, ja niitä usein laukaistaan kaksi yhtä rakettia varten.
Hinta on joka tapauksessa suhteeton muutaman sadan USD:n arvoisen raketin tuhoamiseksi, mutta mikä on ihmishengen hinta? (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
- Syyrian armeijan sotilaitten siirtyminen mielenosoittajien joukkoon Homsin kaupungissa sai armeijan lähettämään panssaroidun osastonsa paikalle, jotka saartoivat kaupungin aloittaen sen moukaroimisen raskailla aseillaan. Kymmenien sotilaitten kerrotaan jättäneen osastonsa, ja sama tendenssi näyttää jatkuvan monilla muilla alueilla, kuten Deri al-Zorissa maan itäosassa lähellä Irakin rajaa. Myös Damaskoksen lähiöissä armeijan hajoaminen on silmiinpistävää, mihin armeija vastaa lähettämällä paikalle panssari- ja tykistövoimiaan. (JP)
- Syyrian oppositiojohtaja, joka kuuluu maan kurdi-vähemmistöön, arvelee, että Assadin jälkeen maata hallitseva hallitus tullee solmimaan diplomaattisuhteet Israelin kanssa. Toive voi kuitenkin olla pahasti ennen aikainen, sillä Syyria kuuluu Iranin vaikutusalueeseen, eikä se vähällä luovuta tärkeimmästä vasallistaan. Samantapaisia heittoja kuulee myös Libyan kapinallisten taholta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=235932
- Turvallisuusjoukot ovat huolestuneet, että Iranin kehittämä ja äskettäin julkistama uusi panssarintorjunta-ohjus voi joutua Hizbullahin ja Hamasin käsiin. Sen kantomatka on 1000 metriä ja se pystyy läpäisemään 300 MM:n panssarin. Ohjuksen julkistamistilaisuudessa puhunut Iranin puolustusministeri Ahmad Vahidi sanoi, että 73 mm:n ohjusta valmistetaan uudella kokoamislinjalla. IDF:n kehittyneimmät Merkava-4 panssarit on varustettu Trophy-torjuntajärjestelmällä, joka tutkan avulla tunnistaa lähestyvän ohjuksen ja tuhoaa sen ammusryöpyllä. Libanonin kakkossodan aikana IDF.n panssarit kokivat suuria menetyksiä olalta laukaistavien pst-ohjusten vuoksi, ja niitä on salakuljetettu myös Gazan kaistalle. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=235954
- PA:n vankienhoidon ministeri Issa Qaraqi syyttää, että Israel suorittaa elinten korjaamista palestiinalaisilta. Syytös tulee pian sen jälkeen, kun puolustusministeri Ehud Barak taas yhtenä osoituksena myönnytyspolitiikastaan suosittaa joukon terroristeja vapautettaviksi ennen syyskuun puoliväliä ”hyväntahdon eleenä”, kuten sanonta kuuluu, mitä Israelin hallitukset ovat harjoittaneet saamatta koskaan mitään vastapainoksi. Sitä voisi kutsua kuin alligaattorin syöttämiseksi, joka hyväksyy mielihyvin jokaisen suupalan, mutta on valmis viemään koko käden ja miehenkin, ellei pidä varaansa. On hyvä lukea Jesajan ilmoitus kansasta, joka hieroo liittoa Egyptin kanssa vastoin Jumalansa tahtoa etsiäkseen sen suosiota ja turvaa vain joutuakseen toteamaan, että siitä seuraa vain häpeää, sekaannusta, saamatta mitään aikaan, syytöksiä, kaikki turhan takia ja ilman merkitystä. Lisäksi nuo Egyptiin menevät sanan-saattajat vievät kuormittain ”hyväntahdon eleitä”, lahjoja joilla pyritään lahjomaan heidät puolelleen – kaikki turhan takia, myönnytyspolitiikan vuoksi! Lue Jesaja luku 30, varsinkin jos mahdollista sen englanninkielinen käännös.(Jes.30:1-17) http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=235949.
- On syytä huomioida, että ”Egypti” on edellä symbolinen ja edustaa tässä arabeja.
- Aktivistit, joita JP :n artikkelissa kutsutaan ”oikeistolaisiksi”, vaikka parempi nimitys olisi isämaanystävä tai kansallinen, aikovat järjestää tuhannen ihmisen mielenosoitusmarssin Migronin juutalaisyhteisön pelastamiseksi Samariassa suuren myönnyttäjän Ehud Barakin kynsistä, joka aikoo tuhota sen. Olisi paljon viisaampaa lopettaa tuo mieletön Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen tuhoaminen, se vain kiihottaa arabeja entistä suurempaan kiihkoon ja hyökkäyksiin juutalaisia vastaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=235951
- Maanantaina julkistettu gallup osoittaa, että nuorison enemmistö on selvästi kallistunut oikeistoon vasemmiston kustannuksella. Suurin suosikki pääministeriksi on Lieberman; Israel Beitenu saisi 22 edustajaa, Likud 26 ja Kadima 23 . Yair Lapid on seuraavaksi suosituin, Netanyahu vain 8 % äänistä. 75 % haluaa säilyttää Gazan merisaarron, 60 % haluaa lopettaa rauhanhaaveet PA:n kanssa. 83 % ei halua rauhansopimusta Syyrian kanssa, jos sen hinta on Golanin ylängöt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/147346#.TlyoF10mKK8

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021