TIISTAI 09.08.11

1. STRATEGISTEN asiain ministeri Moshe Yaalon totesi eilen, ettei anteeksipyyntö Turkille Mavi Marmaran murhenäytelmästä, jossa useita IDF:n merivoimien kommandosotilasta piestiin henkihieveriin, ja jossa sotilaat itsepuolustukseksi turvautuivat lopulta väripistooliensa asemesta koviin panoksiin surmaten 9 turkkilaissyntyistä aktivistia, tule palauttamaan ryvettyneitä diplomaattisia suhteita. Tiedusteluministeri Dan Meridor sen sijaan kehotti molempia osapuolia turvautumaan viisauteensa ongelman ratkaisemiseksi. Tapaus on pahoin repinyt jo sitä ennen tulehtuneita Turkin ja Israelin välejä, joista näkyvin esimerkki oli Erdoganin avoin loukkaus presidentti Shimon Peresiä kohtaan, joka yritti selittää cast lead operaation taustoja Erdoganin lapsimurhasyytöksiä vastaan.

Molemmat ministerit kuuluvat Netanyahun perustamaan 8 keskeisen ministerin muodostamaan minikabinettiin, tunnettu myös nimellä turvallisuuskabinetti. Tämä pienois-kabinetti piti kokoustaan eilen keskustellen Turkin suhteista ja muista ajankohtaisista kysymyksistä, joita näyttää vyöryvän hallituksen hartioille. Turkin suhteissa ei edetty päätöksiin asti. Yaalon totesi kokouksen jälkeen Israelin radiossa periaatteessa vastustavansa Turkin esittämiä vaatimuksia anteeksipyynnöstä, korvauksia uhrien omaisille sekä Gazan saarron lopettamista. Turkki näyttää unohtaneen, että myös Egypti saartaa Gazan kaistaa omalla rajaosuudellaan.
Mavi Marmaran tapausta tutkinut YK:n asettama Palmerin komitea sai raporttinsa tapauksesta valmiiksi jo viikkoja sitten, mutta on toistamiseen siirtänyt sen julkistamista odotellen osapuolten sovinnoneleitä, joita ei näytä tulevan. Raportti aiotaan julkistaa 20. elokuuta, Siinä tiettävästi todetaan Gazan saarron laillisuus ja Israelin oikeus sen valvomiseksi, mutta sotilaita syytetään liiallisesta väkivallan käyttöä. Turkin pääministeri Erdogan tiettävästi repäisi vaatteensa kuultuaan alustavasti raportin sisällöstä.

Yaalonin argumentti anteeksipyyntöä vastaan on se, että Erdogan käyttää tapausta nostaakseen Turkin asemaa arabimaitten silmissä pyrkimyksissään palauttaa sopimusten kautta Ottomaanihallinnon muinainen suuruus Lähi Idässä. Ulkoministeri Avigdor Lieberman vastustaa ehdottomasti anteeksipyyntöä, ja sitä vastustavat sisäministeri Eli Yishai ja salkuton ministeri Benny Bagin. Puolustusministeri Ehud Barak haluaisi saada asian pois päiväjärjestyksestä, sillä hän haluaa jatkaa edullista sotilastarvikkeiden kauppaa Turkin kanssa. Israel on vienyt sinne runsaasti pitkälle kehitettyjä sotilaslaitteita, eivätkä kaupalliset suhteet ole täysin katkenneet diplomatian ongelmista huolimatta.
Pääministeri empii asiassa kahden vaiheilla kuten myös talousministeri Steinitz. (JP)

2. ISRAEL suhtautuu vakavasti Hizbullahin edustajan apulaispääsihteeri Naim Qassamin varoituksen muutama viikko sitten, että Hizbullah tulee puolustamaan Libanonin oikeuksia merirajoihinsa kyselemättä seurauksista. Israelin hallitus hyväksyi merirajat Libanonia ja Kyprosta vastaan jokin aika sitten ja pyysi, että YK vahvistaa ne. Libanon on puolestaan esittänyt omat rajansa YK:n vahvistettaviksi väittäen, että Israel varastaa Libanonin merialueita ja potentiaalisia öljy- ja kaasuesiintymiä.
Israelin löytämät ja kehittämät suuret kaasukentät Tamir ja Nehustan rannikkonsa edustalla ovat kaukana Libanonin kiistanalaisesti merirajasta eivätkä siten joutune kiistan kohteiksi.

ISRAELIN merivoimat ovat valmistelleen strategisen puolustusjärjestelmän, jonka mukaisesti kaasun porauslauttoja ja kaasujohtoja merellä tullaan suojelemaan. Puolustusjärjestelmän rungon muodostavat miehittämättömät pienkoneet, drones, jotka tulevat partioimaan alueitten yllä 24 tuntia vuorokaudessa. Suurimman koneen Heronin sisus on täynnä herkkiä sähköoptisia tunnistus- ja valvontalaitteita merioperaatioita varten.
Tässä kuussa pidetään 40-vuotisjuhla päätöksestä rakentaa UAV- (unmanned arial vhicle, miehittämätön lentokone) laivue maan turvaksi v. 1971. Päätös oli kaukonäköinen, sillä näitä miehittämättömiä koneita käytetään yhä enemmän miehitettyjen koneitten asemesta, sillä ne ovat paljon halvempia, ne liikkuvat äänettömämmin ja ne voidaan sulloa täyteen herkkiä kameroita ja tutkajärjestelmiä, jotka raportoivat elävää kuvaa valvontapisteeseensä alueesta, jonka yllä ne liikkuvat, jopa 48 tuntia kerralla. Niistä on tullut edullinen vientiartikkeli maalle.

Merivoimien tiedustelujohtaja vara-amiraali Yaron Levi kertoi sekä Hizbullahin että Hamasin Gazassa hankkineen nykyaikaisia ohjuksia merimaaleja, myös öljy- ja kaasukenttiä, vastaan.
Levi sanoi, että merivoimat seuraavat jatkuvasti meriliikennettä Välimerellä tarkkaillen, mitä alukset mahdollisesti kuljettavat ja tarvittaessa hälyttävät partioveneet. Hän sanoi, että merivoimat valvovat merialutta Gazasta Libanonin rajalle saakka.
Toinen jatkuvaa valvontaa vaativa kohde on Hamasin ja Hizbullahin aseistautuminen yhä tehokkaammilla ohjuksilla Iranin valvonnassa, joka ohjaa ja rahoittaa niiden toimia. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=233002

3. TURKIN johto konsultoi USA:n Lähi Idän lähettilään Fred Hofin kanssa koordinoidakseen Syyriaa koskevia toimiaan. Turkin hallitus on ilmentänyt kasvavaa ärtymystä ja itsehillinnän loppumista pyrkimyksissään hillitä Syyrian armeijan jatkuvia ja yhä verisemmiksi käyviä sotilaallisia operaatioitaan maansa siviilejä vastaan. Turkin viimeisessä lausunnossa varoitetaan Bashar Assadia, että ellei hän suostu lopettamaan hyökkäyksiään siviilejä vastaan, anna pitävää päivämäärää uusista vaaleista ja toteuta lupaamiaan uudistuksia mm. uusien puolueitten perustamiseksi ja poliittisten vankien vapauttamiseksi, Assadin kohtalo tulee seuraamaan Libyan diktaattori Muammar Gaddafin kohtaloa.

TURKIN viranomaiset kävivät Harriyet-lehden raportin mukaan korkeatason keskusteluja ja konsultointia tilanteesta toimista, joita Turkin hallituksen tulisi toteuttaa. Keskusteluissa sivuttiin taloudellisten ja poliittisten sanktioitten koventamista ja jopa sotilaallisen puskurivyöhykkeen luomiseksi Syyrian vastaiselle rajalle. Poliittisten pakolaisten määrä Turkin puolella on kymmeniä tuhansia, ja poliittisten vankien vapauttaminen on yksi Turkin keskeisiä vaatimuksia Bashar Assadin hallitukselle.
”Assadin hallitus on syvästi tietoinen, mitä sen tulee tehdä”, sanoivat Turkin viranomaiset ennen ulkoministeri Ahmet Davutoglun Syyrian vierailua.
USA:n suhtautuminen Syyrian tilanteeseen on epämääräinen, ja sekä Obama että Clinton antavat vältteleviä lausuntoja, koska mitään poliittista suunnitelmaa ei ole laadittu. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=233044

4. TÄNÄÄN juutalainen kansa Israelissa ja kaikkialla kukin aikarajoituksensa ja asuinpaikkansa puitteissa on hiljentynyt suremaan ensimmäisen ja toisen Temppelin hävitystä ja lukuisia muita onnettomuuksia, joita juutalaiset ovat tuhansia vuosia kestäneen historiansa aikana joutuneet kärsimään sekä Israelissa että maanpaossa kansojen keskellä. Tämä päivä ei ole vapaapäivä, kuten naapurissa puksuttavat ja pölyä ja öljynkatkua puskuttavat rakennuskoneet osoittavat. Tämä on syvän surun ja murheen päivä, jonka muistamisen juutalaiset aloittivat illalla kokoontumalla synagogiin tutkiakseen Toran lukuja, joissa kerrotaan kansaa kohdanneista katastrofeista ja siitä, miksi näin kävi.

KOTEL, jota kutsutaan Länsimuuriksi, kokosi eilen illalla surevia juutalaisia, joillakin karkeasta säkkikankaasta tehty rukousviitta harteillaan, useimmat etsien rauhallisen kulman ja monien vaipuessa maahan istualleen tai polvilleen kasvot seinää kohti surun merkiksi.
Rabbit ovat kehitelleet useita rajoituksia, joita tulee noudattaa: Syöminen ja juominen on kielletty, silmien ja käsien pyyhkiminen kostealla pyyhkeellä on sallittu; kosmeettisten aineiden käyttö ja sukupuoliyhteys on kielletty; nahkakenkien käyttö on kielletty, varsinkin, jos niissä on teräsnauloja pohjissa; Toran lukeminen on rajoitettu vain valittaviin lukuihin, sillä Tora lukeminen muilta osin luo iloa, mikä on sopimatonta suruaikana.

TUNTIA ennen Tisha Be´av päivän alkamista illalla tarjoillaan ”aamu-ateria”, johon kuuluu kovaksikeitetty muna, joka kastetaan tuhkaan, leipää ja vettä. Ateria syödään lattialla istuen, kukin eri nurkassa huonetta. Normaalia iltapalvelusta synagogassa seuraa valitusvirsien lukeminen ääneen murheellisella äänenpainolla pitkin yötä.
Alla olevassa osoitteessa kerrotaan, mitä kaikkea juutalaiset ovat kärsineet tänä päivänä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146502#.TkDn-WEmKK8

5. UUTISOTSIKOITA
- Tämä Tisha Be´av päivä on omistettu enemmän kuin koskaan juutalaisen kansan eheyttämiseksi, ei vain Israelissa vaan omassa maassaan ja diasporassa asuvien juutalaisten kesken. Rabbit ovat vuodesta toiseen opettaneet, että hävitykset ja onnettomuudet ovat johtuneet kansan eripuraisuudesta, joka on aina ollut kirouksena alusta lähtien. Juutalaiset ryhmät taistelivat keskenään vielä roomalaisten piirittäessä Jerusalemia ja nälänhädän surmatessa kansaa tuhansittain, eikä heille enää löydetty hautaa muurien sisältä, vaan heidät heitettiin muurien yli. Telttaliike on osoittanut solidaarisuuttaan luvaten välttää normaalirytmiin kuuluvia tansseja ja lauluja sekä kovaäänisten välittämiä puheita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146527#.TkDszmEmKK8
- Arkeologit löysivät kivilaatan, johon oli kaiverrettu alkeellinen viisihaarainen menora, kynttelikkö, sekä roomalainen miekka tutkiessaan Temppelivuoren lähellä suoritettavia kaivauksia. Miekka kuului ehkä juutalaiselle taistelijalle Roomalaiselta ajalta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146499#.TkDutGEmKK8
- USA:n presidentti Barack Obama syytti eilen puheessaan ”tiettyä talousjärjestöä, joka oli harkitsemattomasti pudottanut USA:n luottoluokituksen AAA:sta AA+:an”. Tarkkailijat pitävät tätä hyvin vaarallisen poliittisena päätöksenä, joka potkii takaisin. Talousmarkkinat eivät ottaneet todesta Obaman väitettä, että USA säilytti ja tulee säilyttämään AAA luokituksensa, sillä kurssit laskivat sekä USA:ssa että varsinkin Kauko Idässä, jossa rauhattomuus alkaa sada tilaa. Obamaa on syytetty siitä, että hän on menettänyt otteensa todellisuudesta, jos hänellä sitä koskaan olikaan. Velkaneuvotteluista hänen kanssaan tulleet kongressin johtajat sanoivat järkyttyneinä, ettei Obama ollut ollenkaan selvillä, mitä on tapahtumassa. Hän ohjeensa oli: Laatikaa pian joku sopimus, jonka voisin allekirjoittaa. http://www.foxnews.com/politics/2011/08/08/history-shows-presidential-blame-game-is-risky-political-move/
- Väkivaltaisen mielenosoitukset ovat levinneet Lontoosta muihinkin suurimpiin kaupunkeihin. Pääministeri David Cameron joutui keskeyttämään kesälomansa ulkomailla maan alkaessa palaa, kuten Rooma Neron aikana. Obamaa syytettiin myös siitä, että hän juhli syntymäänsä – joka lienee ainoa varma asia siitä, päivämäärä ja paikka ovat ristiriitaisia – ystäviensä kanssa avojaloin Valkoisen Talon nurmikoilla kongressin johtajien pyrkiessä selvittämään maan vararikkotilaa. http://www.foxnews.com/world/2011/08/09/uk-police-arrest-over-200-as-london-riots-continue/?test=latestnews, http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=233040
- Israelin hallitus muodostaa 22 hengen ”kommandoyksikön”, jonka tehtävänä on selvittää telttaliikkeen taustalla olevat todelliset ongelmat ja tehdä niistä käytännön esityksiä hallitukselle. Tiimiin kuuluu 14 henkilöä täysin oikeuksin ja 8 puheoikeuksilla varustettua henkilöä. Sen esitykset käsitellään ensin 16 ministerin muodostamassa sosiaali-taloudellisessa pienoishallituksessa ensin täysistuntoa. Puheenjohtajana toimii Manuel Trajtenberg, joka laati listan tiimin jäsenistä Netanyahulle. Telttaliikkeen edustajat eivät ole tyytyväisiä tähän epäillen, että heidän asiansa haudataan komiteoihin kuukausiksi ilman päätöksiä ja tuloksia. Te Avivin kaupunki vihjaa, että teltat on pian poistettava kaduilta, sillä ”mielenosoituksillakin on aikansa”. (JP)


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019