PERJANTAI 19.08.11

1. MASSIIVINEN terrori-isku Siinain kautta Israelin puolelle surmasi 8 israelilaista ja haavoitti kymmeniä muita. Kaksi surmansa saaneista kuuluivat turvallisuusjoukkoihin, vääpeli Moshe Naftali, 22, kotoisin Ofrasta, ja poliisin YAMAM erikoisjoukkojen veteraani-upseeri terrorinvastaisista joukoista Pascal Avrahami, 49 Jerusalemista. Häntä jäivät suremaan vaimo ja kolme lasta. Neljä surmattua olivat lomalla Eilatissa olleita siviilejä.
Tapausta on ymmärtääkseni seurattu tiiviisti paikallisessa mediassa, joten annan vain tiivistetyn yhteenvedon tapahtumista 18.08.2011 Egyptin rajaa seuraavalla maantiellä lähellä Eilatin kaupunkia.
1. Puolenpäivän aikaan kolme terroristia, jotka olivat tulleet Siinailta, hajaantuivat maantien no 12 varteen parinsadan metrin päässä toisistaan, avasivat tulen EGGED bussia no 392 vastaan, joka oli täynnä siviilejä sekä sotilaita, jotka olivat menossa viikonlopuksi kotiinsa. Kuljettaja säilytti malttinsa ja kaasutti bussinsa täyteen vauhtiin päästen pois tulilinjalta, mikä vähensi osumia, mutta 10 ihmistä haavoittui.
2. 20 minuuttia puolen päivän jälkeen yksi terroristeista avasi tulen tyhjää bussia kohti saaden sen pysähtymään tienvarsipommin avulla. Terroristi räjäytti pommivyönsä surmaten kuljettajan ja itsensä.
3. Viisi minuuttia myöhemmin kaksi jäljellä olevista terroristeista avasivat tulen siviiliautoa kohti surmaten siinä olleet kaksi sisarusta ja heidän aviomiehensä. Vähän myöhemmin he surmasivat paikalle ajaneen siviiliauton naiskuljettajan.
4. Paikalle ajanut armeija jeepissä olleet sotilaat avasivat tulen toista terroristia vastaan surmaten hänet.
5. Vielä hengissä ollut terroristi avasi tulen toista paikalle ajanutta jeeppiä vastaan surmaten vääpeli Moshe Naftalin.
6. Puoli yhden ja yhden välillä sotilaat yhdessä YAMAM poliisijoukkojen kanssa paikansivat kolmannen elossa olleen terroristin, joka sai surmansa tulitaistelussa.
7. Puoli kahden ja puoli kolmen välillä iltapäivällä kaksi muuta terroristia avasivat tulen Egyptin puolelta rajaa, mihin sotilaat vastasivat surmaten molemmat. Egyptin viranomaiset vahvistavat kahden terroristin kuolleen.
8. Kolmen aikaan puolustusministeriön ja IDF:n johdon pitäessä lehdistötilaisuutta kuultiin laukauksia, mutta niiden alkuperästä ei ollut tietoa. Puolustusministeri Ehud Barak arvioi terroristien tulleen Gazasta ja lupasi päättäväisiä ja nopeita vastatoimia.
9. 18.30 aikaan IAF:n koneet iskivät Gazan kaistalle Shin Betin antamien tarkkojen tietojen mukaan surmaten kuusi palestiinalaista, yksi heistä Kansan Vastarinta-komiteoitten (PRC) johtaja Kamal Nirab, joka suunnitteli operaation, ja toinen terrorijärjestön sotilassiiven johtajan Amas Hamed, joka oli osallistunut Gilad Shalitin sieppaamiseen ja useisiin iskuihin israelilaisia vastaan. Muutkin ilmaiskuissa kuolleet palestiinalaiset kuuluivat PRC:n joukkoihin.
10. 19.00 aikoihin terroristit avasivat tulen Siinain puolelta haavoittaen vakavasti yhtä sotilasta, joka lennätettiin Sorokan sairaalaan Beershebaan.
11. 21.00 aikoihin palestiinalaiset ampuivat kuusi Grad-tyyppistä Katjusha-rakettia Gazasta kohti Ashkelonia, joista Iron Dome torjuntaohjukset tuhosivat kaksi. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=234326. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=234389

WND:n Jerusalemin toimiston johtaja Aron Klein tarkastelee artikkelissaan terrori-iskua Egyptin rajan tuntumassa todeten, että vaikka isku oli odotettu tiedustelutietojen saamien vihjeitten mukaan, IDF ei ollut varautunut sen toteuttamiseen keskellä päivää. IDF:n kuten YAMAM poliisin erikoisjoukkoja siirrettiin Negevin eteläosiin, mikä nopeutti terroristien jahtaamista ja rajoitti kuolinuhrien lukumäärää. Artikkelin tiedot poikkeavat hieman muista.
WND:n artikkelissa viitataan Egyptin turvallisuusjärjestön antamiin tietoihin, että hyökkääjät kuuluivat Jihadiya Salafin, al-Qaidan alajärjestön, joukkoihin Siinailla. Näiden tietojen mukaan terroristit tulivat Gazasta Siinain alueen kautta ja ylittivät Israelin rajan lähellä Eilatia.

HAMAS kieltää osallisuutensa terrori-iskuun, mutta sanoo ”ylistävänsä sen suorittajia, koska IDF on tehnyt lukuisia hyökkäyksiä Gazan alueelle”. Al-Yihadiya ryhmä on luultavasti ollut Egyptin Israeliin johtavan kaasuputken räjäytysten takana, minkä johdosta Egypti siirsi Israelin luvalla lisää joukkojaan ja miehistövaunujaan Siinaille metsästääkseen ryhmän jäseniä, jotka saavat apua, aseita ja piilopaikkoja, Siinain beduiineilta.
AL-Yihadiya ryhmän antaman lausunnon mukaan ”sen taistelijat suorittivat onnistuneen iskun Israelin puolella Bin Ladenin teloituksen kostamiseksi surmaten ainakin 17 israelilaista”. Lausunnon taustalla ovat Yihadiyan lisäksi Jaish al-Islam järjestö, jotka kuluvat al-Qaidan seuraajiin Siinailla, ja jotka eivät hyväksy Hamasia islamiin kuuluvaksi, koska se osallistui palestiinalaisten parlamenttivaaleihin. Kumpikin ryhmä haluaa kunnian terrori-iskusta. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=335285, http://www.haaretz.com/print-edition/news/coordinated-attacks-in-south-israel-kill-8-1.379428

2. TERRORI-ISKU lähellä Eilatia on herättänyt kipeitä kysymyksiä. Ensimmäinen on, jos IDF ja poliisi olivat tietoisia suuresta terrori-iskusta: Miksi ne eivät varautuneet kunnolla sen varalle? Miksi Siinan rajalle suunnitellun turvallisuusaidan rakentaminen on vielä alkutekijöissään, vaikka varat sen rakentamiseksi ovat käytettävissä? Aita ei varmaankaan olisi pystynyt ehkäisemään komando-tyyppisen iskun suorittajia, mutta sähköisin tunnistimin varustettuja se olisi pystynyt varoittamaan aidan ylittäjistä. Nyt rakentamista nopeutetaan.

Terrori-iskun suunnittelun etevyys ja sen tarkka suoritus asettaa kysymyksen, ketkä olivat sen todelliset suunnittelijat tai mitkä sen esikuvat? Sen suoritustapa muistuttaa Talibanin terroristien iskuja amerikkalais-joukkoja vastaan Afganistanissa, kuten myös Hizbullahin kommandoiskuja IDF.n sotilaita vastaan Libanonin rajalla unohtamatta PRC:n ja Hamasin kommandoiskua IDF:n Kerem Shalomin tukikohtaan, josta Gilad Shalit siepattiin.
IDF:n piiristä arvellaan, että yksi eilisen iskun tarkoituksista oli panttivankien sieppaaminen, joko sotilaita tai siviilejä. Siinä he epäonnistuivat, mutta uhka ei ole poistunut.
Debkafile arvioi artikkelissaan, että terroristien käyttämät rakettikranaatit, tienvarsipommit ja muut nykyaikaiset aseet saavat olettamaan, että terroristit aseineen muilutettiin pitemmän ajan kuluessa Gazasta Siinaille, tai aseet ostettiin Siinain beduiineilta, jotka elantonsa eteen harjoittavat laajaa aseitten ja räjähdysaineitten salakuljetusta sekä Siinailla toimiville al-Qaidan järjestöille että Hamasille ja muille terrorijärjestöille Gazassa. http://www.debka.com/article/21217/

3. RESERVIN kenraali Uzi Dayan, joka johti Israelin turvallisuusneuvostoa 2003-2005 arvioi INN:n artikkelin mukaan, että IDF:n on aika tutkia uudelleen Siinain alueen Israelille aiheuttamaa uhkaa ja laajemminkin, mihin Egyptin sotilashallitus tai sen jälkeinen luultavasti islamilainen siviilihallitus vaalien jälkeen maata ohjaa.
Muslimiveljeskunta, joka on vaikutusvaltaisin puolue ja luultavasti parlamenttivaalien suurin voittaja, on toistuvasti vaatinut Israelin ja Egyptin välisen rauhansopimuksen mitätöimistä. Rauhansopimuksen allekirjoittaminen on yksi Mubarakia vastaan nostetuista syytteistä, kuten myös Egyptille epäedullisen kaasusopimuksen solmiminen Israelin kanssa.
Rauhansopimuksen perusteella Egyptin armeijan yksiköitten määrää Siinailla rajoitetaan, mitä Egypti on toistuvasti vaatinut tarkistettavaksi, koska alueen beduiiniväestö toimii lähes itsevaltaisesti laajalla niemimaalla ja on aseistautunut nykyaikaisin asein hyökkäillen egyptiläisiä sekä siviili- että sotilaskohteita vastaan.

UZI DAYAN kertoo keskustelleensa IDF:n johdon kanssa asioista ja paljastaa sen verran, että huolestuneisuus Siinaista on selviö myös IDF:n johdossa. Dayan arvioi, että Israelin tulee sopia Egyptin kanssa oikeudesta metsästää havaitsemiaan terrorijoukkoja myös Siinain alueella, koska Egyptin turvallisuusjoukot eivät siihen pysty. Israelin huolena on varsinkin al-Qaidan alajärjestöjen ja niiden kanssa toimivien palestiinalaisterroristien toiminnan lisääntyminen, mikä yhdessä niiden aseistuksen monipuolistumisen kanssa vaarantaa Israelin turvallisuuden. Sotilaalliset arabiteoreetikot kertovat avoimesti, että Israel on saarrettu lähes täydellisesti islamilaisten äärijärjestöjen ja valtioitten keskelle. He laskeskelevat vain sotilaallisen tasapainotilan tämänhetkistä tilannetta tullen siihen lopputulokseen, että tältä kannalta asioita tarkastellen Israel ei pysty puolustautumaan ympäröivien arabimaitten yhteistä ja päättäväistä hyökkäystä vastaan.
Muutama päivä sitten kerrottiin Hizbullahin kansanedustajan, entisen libanonilaisen kenraalin Walid Sakariyan kylmä arvio, että USA:n lähdettyä lopullisesti Irakista vuoden lopulla Iranin, Irakin, Syyrian ja Hizbullahin yhteisjoukot pystyvät tuhoamaan länsimaitten islamin pyhälle maalle perustaman keinotekoisen sionistisen hallituksen ja karkottamaan juutalaiset mereen.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146965#.Tk4cXF0mKK8

4. UUTISOTSIKOITA
- Presidentti Obama heräsi lopulta ja sanoi ensimmäisen kerran, että Syyrian presidentti Bashar Assadin on aika pakata laukkunsa ja erota. Tämä tulee vasta sitten, kun yli 2 200 siviiliä ja turvallisuusmiestä on saanut surmansa kuukausien teurastuksen jälkeen ja Assad kehuu asettamansa tavoitteen tulleen saavutetuksi ja operaatiot lopetetaan. Assadin hallinto – jos hän saa jäädä paikoilleen lisääntyvien sanktioitten painon alla – tulee olemaan entistä vaikeampaa ja tullee kehittymään suoraksi diktatuuriksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146968#.Tk4eb10mKK8
- IDF:n sotilaat surmasivat egyptiläisen upseerin ja kaksi turvallisuusmiestä ajaessaan takaa Siinailta tulleita Terroristeja rajan tuntumassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146963#.Tk4euF0mKK8
- IDF antoi maan eteläosan asukkaille Gazan rajan tuntumassa uudet ohjeet uusien raketti-iskujen pelossa. Yli 500 hengen kokoontumiset on kielletty ja monet ilmoitetut tilaisuudet on peruttu. Koulutunnit tiloissa, joita ei ole vahvistettu raketteja vastaan, on toistaiseksi kielletty. Ohjeet koskevat kaikkia Gazan rajan tuntumassa olevia kaupunkia ja kyliä, mukaan lukien Beersheva, Sderot, Ashdod ja Ashkelon. Sisällä olevia kehotetaan hälytysäänen kuultuaan kiiruhtamaan pommisuojaan, ulkona liikkuvat joko menemään lähimpään rakennukseen tai heittäytymään maahan peittäen päänsä käsillään. Autoilijoita kehotetaan samoin kiirehtimään lähimpään taloon tai heittäytymään maahan ja suojaamaan päänsä. Vaara on ohi 10 minuutin kuluessa, jolloin elämä voi jatkua normaalisti – jos voi – sen jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146971#.Tk4fIV0mKK8
- Islamilaisen paastokuukeden ramadanin - jonka aikana syöminen ja juominen päiväaikaan on kielletty, mutta yöllä ilman mitään rajoituksia – tarkoituksena lienee ollut tutkia omaa käytöstään ja puhtauttaan Allahin edessä, mutta päätellen raporteista Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöistä varastaminen ei ole kiellettyjen syntien joukossa. Islaminuskoiset arabit varastavat säännöllisesti kaikkea, mitä juutalaiset jättävät vartioimatta ulkosalle, mutta ramadanin aikana lampaitten, vuohien ja lehmien varkaudet ovat lisääntyneet enemmän kuin koskaan. Juutalaisfarmarit kertovat, että vaikka karja ajetaan suojattuihin tiloihin, arabit onnistuvat leikkaamaan aitoihin useita aukkoja ja varastamaan suuren määrän karjaa, jonka arvon arvioidaan nousevan satoihin tuhansiin NIS. Lampaista on nykyisin otettu DNA-näytteet tai ne voidaan varustaa mikrosirulla, joka osoittaa niiden olinpaikan, mutta poliisi on haluton menemään arabikyliin eikä normaali siviili selviä sieltä hengissä ilman IDF:n tai poliisin suojelua, jos sittenkään. Tämä on sitä ”kansaa, jonka kanssa Israelin tulisi asua rauhassa ja turvallisena rinnakkain!” kuten ex-presidentti George Bush runoili. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146904#.Tk4hX10mKK8
- Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy ja Saksan liittokansleri Angelika Merkel ehdottavat EU-maitten yhteishallitusta todellisen taloushallinnon toteuttamiseksi alueen sisällä. Monien EU-maitten talousongelmat ovat nostaneet pintaan sen karun tosiasian, että hulttiomaat ovat eläneet kunnollisten rahoittamina, jotka kituuttavat perinteisten oikeusperusteitten mukaan, mutta joutuvat nyt maksamaan tuhlaaja-poikien irstailut ja mässäämiset omaisuutensa tuhlattuaan. Pitäisikö heidän nyt tunnetun esimerkin tapaan lausua tervetulleiksi teurastamalla syöttövasikan? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146868#.Tk4kpF0mKK8


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019