KESKIVIIKKO 24.08.11

1. LIBYAN tilanne on jos mahdollista entistäkin sekavampi, jossa maailmalle levitetään vääriä tietoja ja jossa kukaan ei näytä tietävän, mihin kapinaliike on johtamassa maata. Yleisin huomio on tuntuma siitä, että Muammar Gaddafin hallinnon menettäessä otteensa alkaa kapinaan osallistuneitten ryhmien välinen selvittely, mikä voi helposti johtaa maan hajoamiseen heimoalueitten mukaan taisteleviin heimosotiin. Paljon vaarallisempi vaihtoehto on kuitenkin se, että voimakas islamilainen ryhmittymä kaappaa johtavan aseman ja lopulta vallan maassa. Aitoon vallankumoustapaan Libyassa alkavat nyt vastustajien etsiminen ja eliminoiminen, kuten joissakin Tripolista tulleissa videokuvissa esitetään.

KAPINALLISET sanovat miehittäneensä täysin Gaddafin entisen hallinto-alueen, josta käsin hän hallitsi maata. Kapinalliset aloittivat alueen sisällä myös yleisen tuhoamisen ja ryöstelyn, joka sekin näyttää kuuluvan voittajan jakamattomiin etuihin.
Muammar Gaddafi piti eilen TV-puheen jossa hän sanoi vetäytyneensä hallintoalueeltaan taktisista syistä. NATO:n lentokoneet olivat raunioittaneet siitä suuren osan tekemillään 64 ilmaiskulla pyrkiessään surmaamaan maan johtajan, vaikka sen YK:lta saamaan mandaattiin kuului vain lentokiellon valvominen pyrkiessään suojaamaan siviilejä Gaddafin joukoilta. Muammar Gaddafi vannoi televisioidussa puheessaan taistelevansa joko voittoon saakka tai kärsivänsä marttyyri-kuoleman omassa maassaan.

KAPINALLISTEN uskottavuus kärsi melkoisen kolauksen ilmoitettuaan Gaddafin pojan Saif al-Islamin pidättämisestä kuitenkin vain joutuakseen seuraamaan TV:stä Saifin voitonvarmuutta uhkuvaa esiintymistä Tripolin keskustassa. Saif kielsi joutuneensa kapinallisten pidättämäksi, kuten julkisuudessa väitettiin.
Kapinallisten edustaja YK:ssa Dabbashi sanoi eilen, että Gaddafin hallintokortteli on nyt täysin kapinallisten käsissä ja että tilanne maassa rauhoittuu 72 tunnin sisällä.
Johtavat länsimaat ovat tunnustaneet maata johtavan kapinallisneuvoston lailliseksi hallitsijaksi, ja USA:n ulkoministeriö lupaa vapauttaa USA:ssa jäädytetyt libyalaiset varat, arviolta 1 – 1.5 miljardia USD. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=235173

2. DEBKAFILE arvioi omassa artikkelissaan, että kapinallisten kärkijoukoissa Gaddafin Bab al-Azizia hallintoalueelle menivät USA:n, Englannin, Ranskan, Jordanian ja Qatarin erikois-joukot, ja että heidän vanavedessään tulleet kapinallisten joukot olivat Nafusa-kylistä haalittuja aseistettuja berberijoukkoja, joilla on puutteellinen sotilaskoulutus, eikä yhteis-toimintaa niiden välillä juuri ollut. Suurin yllätys oli kuitenkin havainto, että joukkojen päästyä hallintokorttelin sisälle se oli tyhjä, eikä kiivaita taisteluja sen alueella käyty, kuten media raportoi muutamista komeista savupatsaista huolimatta.

Debkafile arvioi, että Gaddafin neljä divisioonaa ja yksi huippukoulutettu panssaridivisioona vetäytyivät Gaddafin ja hänen perheensä kanssa maanalaisiin tiloihin, joiden verkoston uskotaan ulottuvan kauas korttelin alueelta. Jotkut näistä luolista ovat tarpeeksi suuria panssarien tarpeita varten. DF arvioi, että Gaddaf on voinut mennä näitä luolastoja pitkin maan eteläosiin Gaddabfa heimon alueelle, josta hän on kotoisin. DF arvioi myös, että Gaddafin kotikaupungin Sirten alueella asuvat Gaddabfa heimon jäsenet, arviolta 100 000, ovat paenneet maan eteläosan vuoristoon, josta käsin Gaddafi jatkaa taisteluaan kapinallisia joukkoja vastaan. Libyassa todetaan, että tämä on NATO:n sota, ei klassinen vapaussota. http://www.debka.com/article/21234/

3. ISRAELISSA pyritään selvittämään, mikä rooli Hamasilla on ollut torstaina Eilatin lähellä tehtyyn monivaiheiseen terrori-iskuun sekä rakettien laukomiseen Gazasta Israelin puolelle. Hamasin edustaja kieltää järjestön osallisuuden kumpaankaan toimintaan, mutta lauantai-iltana Ofakimiä kohti ammutut Grad-raketit oli laukaistu alueelta, jonka uskotaan olevan Hamasin valvonnassa. Hamasin johto virallisesti vakuutti silloin, ettei sillä ollut tekemistä niiden kanssa, mutta kenttätyössä toimiva Hamasin sotilassiiven a-Kassam marttyyrien prikaatin jäsen vakuutti järjestön web-sivulla vastanneen rakettien laukaisemisesta. Kirjoitus poistettiin tunnin sisällä web-sivusta ja se korvattiin artikkelilla, jossa niiden laukaisijaksi väitettiin PRC.

Tiedustelun ja terrorismin informaatiokeskus, joka seuraa terroritoimintaa, julkaisi tiistaina raportin, jossa se kertoo, että Islamic Jihad vastasi useimmista Israelin ammutuista raketeista, ja PRC oli vastuussa useista kymmenistä.

TIEDUSTELU upseerit arvioivat hämmennyksen Hamasin sisällä johtuvan siitä, että sen sotilassiiven edustajat haluavat näyttöjä jäsenten turhautuessa seuratessaan toisten järjestöjen toimintaa omien käsiensä ollessa sidotut; toiset katsovat, että nykyinen tilanne Fatahin ja Hamasin pyrkiessä sovittelemaan erimielisyytensä ei salli asiallisen rauhatilan rikkomista, ja toisaalta se voi vaikuttaa PA:n johdon esityksen läpimenoon YK:ssa syyskuussa ja että se voisi joutua syynalaiseksi, jos esitys raukeaa ilman myönteistä päätöstä.
JP:n artikkelissa painotetaan myös sitä, että Hamas etsii suhteita Egyptin sotilashallituksen kanssa, eikä halua sotkea niitä muutamalla raketinlaukauksella. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=235158

4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak jatkaa vaatimuksiaan Israelin ja Turkin välille syntyneen kriisin ratkaisemiseksi mahdollisimman pian. Hän on puolestaan valmis hyväksymään sen, että Israel pyytää virallisesti anteeksi Turkilta flotilla II:n yhteydessä syntynyttä tulitaistelua, jossa kuoli 9 turkkilaisperästä IHH-aktivistia, maksamaan korvauksia uhrien omaisille ja suostumaan muihinkin Turkin pääministeri Erdoganin vaatimuksiin.
Barak lähtee ajatuskuviossaan siitä, että Syyria joutunee lähitulevaisuudessa sisäiseen uudistuskierteeseen, jossa Bashar Assadin hallitus voi kaatua. Tässä tilanteessa Turkki voisi toimia Syyrian asioitten selvitysmiehenä. ”Turkki pystyy tekemään paljon ja vaikuttamaan laajalti”, Barak analysoi TV-2:n iltaohjelmassa maanantaina.

ISRAELIN viranomaiset ovat pysytelleen visusti vaiti Syyrian tilanteesta peläten, että Bashar Assad voisi käyttää heidän mielipiteitään omaksi edukseen.
Israelin YK:n lähettiläs Genevessä Aharon Leshno-Jaar ei sen sijaan sievistellyt sanojaan puhuessaan ihmisoikeus-neuvoston Syyriaa koskevan istunnon aikana. Hän sanoi ”Israelin olevan kauhuissaan kuullessaan toistuvia kauhutarinoita Syyriasta, miten siviilit hengenvaarasta välittämättä ovat valmiit puolustamaan oikeuksiaan. Hän sanoi Israelin toivovan, että jokainen mies ja nainen, vanha ja nuori, uskonnollisesta taustastaan riippumatta voi täyttää oikeutensa elää avoimessa ja vapaassa demokratiassa, joka kunnioitta yksilönvapautta, pitäytyy lain noudattamiseen ja antaa toivoa ja huolenpitoa kansansa hyvinvoinnista”. Hän toivoi olosuhteitten parantumisen Syyriassa vaikuttavan myönteisesti Israelin ja Syyrian välisiin suhteisiin.
Turkki on virallisesti alkanut lähestyä Assadin hallituksen vastustajia tapaamalla heidän johtajiaan. Turkki samoin ottanut yhteyttä Libyan kapinallisten edustajiin Benghazissa, ja uskoo voivansa avustaa sen uudelleen organisoinnissa ja rakentamisessa.

ISRAELIN johtajat katsovat, että USA:n otteen lipsuessa entistä enemmän Lähi Idässä ja Euroopan maitten painiskellessa omien talousongelmiensa kanssa, Israel on jäämässä entistä enemmän yksin, jonka vuoksi sen tulee pyrkiä löytämään uusia yhteyksiä alueen maitten kanssa arabimaissa edelleen jatkuvista levottomuuksista huolimatta. Israelin ja Kiinan väliset suhteet ovat alkaneet rakentua uudelta pohjalta sen jälkeen, kun Israel joutui USA:n painostuksesta perumaan sopimiaan miljoonatoimituksia Kiinan armeijalle.
Israelin ulkoministeriötä pidetään suurimpana kantoa Turkin suhteitten korjaamisen kannalta, koska siellä ei katsota olevan mitään syytä nöyrtyä Turkin anteeksipyyntövaatimuksiin.
(JP. H Keinon)

5. UUTISOTSIKOITA
- Arabiluonteelleen uskollisena PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas keksi oman selityksensä Eilatin lähellä torstaina sattuneeseen monivaiheiseen ja näyttävästi toteutettuun terrori-iskuun. Hän totesi, että Israelia runtelivat aidot sosiaalista oikeutta vaativat levottomuudet ja mielenosoitukset, joitten taltuttamiseksi hallitus kehitteli terrori-iskun ja ärsytti rakettitulen Gazasta. Abbasin mukaan tämä olikin tehokas, sillä sen jälkeen mielenosoitukset loppuivat. Abbas on Qatarissa Dohassa viimeistelemässä PA:n laatimaa esitystä YK:n elimille syyskuussa. Esitystä tukee voimakkaasti arabiliitto, joka on osallistunut tiiviisti sen laadintaan. Abbas ilmoitti äskettäin, että loppuvuodeksi kaavaillut lakiasäätävän neuvoston vaalit siirretään tulevaisuuteen ilman uutta päivämäärää. Vaikka Abbas ei suostunut tuomitsemaan Israelin puolelle tehtyä terrori-iskua eikä rakettien laukomista Gazasta, hän esitti vastalauseensa IAF;n vastaiskuista ja syytti Israelia sotarikoksista. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=235155
- Terroristit jatkoivat kranaattien laukomista Gazasta Israeliin Eshkolin alueelle, minkä johdosta IAF teki vastaiskuja tuhoten kaksi terroristia, jotka valmistautuivat ampumaan rakettinsa turva-aidan yli. Aiemmin IAF surmasi Islamic Jihadin jäsenen. Iskujen kohteiksi joutuneet terrorijärjestöt vannovat kovaa vastaiskua. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=235189





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021