PERJANTAI 29.07.11

1.TEL AVIVIN Rothschildt kadulta alkanut telttakylien protestiliike laajenee ja
monipuolistuu, mutta myös politisoituu, vaikka liikkeen nuoret johtajat vakuuttavat, ettei yhtään poliitikkoa sallita lauantain marsseihin ja mielenosoituksiin, joiden he ennustavat nousevan suurempiin lukuihin kuin aiemmat. Marsseja järjestetään lauantaina Tel Avivissa, Jerusalemissa, Beershebassa, Haifassa, Ashdodissa ja Nasaretissa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=231512


KESKIVIIKKONA pienten lasten vanhemmat, pääasiassa äidit lastenvaunuineen ja pienten mukuloittensa kanssa, marssivat omana kulkueenaan Tel Avivin Rothschildt kadulla valittaen, että lasten kasvatus on Israelissa kestämättömän kallista. He huutelivat iskulauseitaan: ”Kuka välittää ohjuksista, kun rahaa ei ole vauvanvaippoihin”, ja ”Mitä mieltä on turvallisuudessa, kun en pysty maksamaan lapseni päivähoitoa”. He valittivat korkeita asuntohintoja sekä päivähoitoloitten maksuja, jotka ovat km. 3000 NIS (n.610 Euroa) lasta kohti kuukaudessa, mutta myös vauvojen hoitovälineitten ja -aineitten sekä vauvanruokien kalleutta. Samanlaisia vanhempien kulkueita järjestettiin monilla muillakin paikkakunnilla.
Facebook on se väline, jonka kautta tiedot tapahtumista levitetään, mikä myös osoittaa sen saaman suosion kansan parissa, myös muissa Lähi Idän maissa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=231482

2. EILEN marssittiin Jerusalemissa myös toisenlaisen asian vuoksi, jota kutsutaan erheellisesti nimellä ”Jerusalem Pride” (Jerusalemin ylpeys) vaikka oikea nimitys sille olisi ”Jerusalem Shame” (Jerusalemin häpeä). Telttaliike sai myös arveluttavaa lisäväriä ja -makua, kun monet Jerusalemin telttakylän telttojen asukkaat verhosivat telttansa sateenkaarenvärisin harsoin ja vaattein ilmoittaen näin kuuluvansa ”häpeäliikkeeseen”.

Arviolta 4000 ihmistä marssi Jerusalemin 10. ”ylpeys ja suvaitsevuusparaatissa” torstaina. Tänä vuonna marssi ei kokenut väkivaltaista vastustusta, kuten edellisinä vuosina. Jerusalemin gay-ihmisten keskus ”Open House” (Avoin Talo) johtaja Jonatan Gher totesi marssin osoittavan, miten ”he voivat marssia kaduilla juuri sellaisina kuin he ovat esittäen omaksumaansa tapaa, marssien käsi kädessä useitten Israelin vaikeuksissa ponnistelevien yhteisöjen kanssa”. Hän painotti järjestönsä jäsenten haluavan tulla hyväksytyksi yhteis-kunnassa omalla elin-tavallaan, mitä osoittaa heidän valitsemansa teema ”Yhteenliitetyt polut (Intertwined Paths). Pääministerin asunnon lähellä Kikar Paris (Pariisin Ympyrä) 8 ihmistä osoitti mieltään paraatia vastaan, mutta poliisi piti heidät erillään marssijoista.

GHER selitti, ettei paraatin tarkoituksena ollut tehdä erotusta seksuaalisesti poikkeavien ja uskonnollisten välillä, vaan marssia osoitukseksi, että Jerusalem on myös heidän kaupunkinsa. Knessetissä on tiettävästi kaksi avoimesti sateenkaariliikkeeseen kuuluvaa kansanedustajaa, joista Nitzan Horowitz (Meretz) puhui paraatin yhteydessä. Hän väitti Jerusalemissa asuvan niitä, jotka haluavat muuttaa kaupungin ”Teheraniksi”, jota hän pitänee suvaitsemattomuuden symbolina: ”Tämä paraati on symboli tälle kaupungille, että siellä on ihmisiä, jotka haluavat muuttaa sen Teheraniksi. Mutta me marssimme lipun alla, jolla haluamme sanoa, että Jerusalem on vapaa ja pysyy vapaana ja tasa-arvoisena ikuisesti.”
MERAV COHEN, joka johtaa Jerusalemin telttaliikettä, sanoi johtamansa liikkeen liittyvän sateenkaariparaatiin, johon myös jotkut lääkäri-protestoijat liittyivät.
JERUSALEMISSA oli eilen menossa kolme protestiliikettä, joita poliisi valvoi tarkasti.
Neljäs protestiliike sen sijaan joutui poliisin ”suvaitsemattomuuden” kohteeksi. Poliisi keskeytti neljän aasin ja muutaman kymmenen vastaprotestoijan, joita JP:n artikkelissa kutsutaan ”äärioikeistolaisiksi”, marssin ennen pääsyä pääkaupungin kaduille.
Tämän protestin tarkoituksena osoittaa taas kerran ”häpeäparaatin” ja sen ylistämän elämäntyylin eläimellinen luonne.

HAREDIM-kansa järjesti oman vastaprotestitilaisuutensa, mutta järjestäjien mukaan joittenkin huligaanien revittyä ilmoitusplakaatit ja liimattuaan tilalle vääriä aikoja ja paikkoja tilaisuudesta, vain muutamia kymmeniä mielenosoittajia tuli paikalle. Rabbi Ephraim Holtzberg sanoi puheessaan tähän tapaan: ”Vähäiselläkin osanottajamäärällä me osoitamme velvollisuutemme protestoida. Tämä ei ole San Francisco, homoseksuaalisuuden pääkaupunki. Tämä on Pyhä Kaupunki ja (pride paraatimarssi) tapahtuma on provokaatio koko maailmaa vastaan, ja kaikkia uskontoja ja Jumalaa vastaan.” http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=231439

San Franciscossa aloitettu lakiesitys ympärileikkauksen kieltämiseksi lailla pysähtyi asiaa käsittelevän tuomarin päättäessä, että laki on vastoin maan lakia, joka estää paikallis-hallituksia puuttumasta lääkinnälliseen käytäntöön. Laki olisi vahvistettuna estänyt juutalaisten poikalasten ympärileikkauksen 8 päivän vanhana, kuten Toran laki käskee. Asiasta voidaan järjestää kansaäänestys myöhemmin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4101693,00.html

3. PRESIDENTTI Shimon Peres on haaretz.com artikkelin mukaan aloittanut salaiset neuvottelut PA:n pääneuvottelijana tunnetun Saeb Erekatin kanssa löytääkseen formulan, jolla Palestiinan valtion perustamista voitaisiin edistää. Kuten uutisaiheet ovat vihjanneet, PA haluaa valtionsa rajoiksi 1949 aselepolinjat, joita Israel on pitänyt Abba Ebanin ajoista lähtien ”Auschwitzin rajoina”, jotka vaarantaisivat Israelin turvallisuuden. Presidentti Peres tunnetaan entuudestaan salaisen diplomatian kannattajaksi. Hän oli se ”harmaa eminenssi”, joka pani alulle salaiset keskustelut Norjassa, joiden pohjalta Oslon sopimukset laadittiin, ja joista asiantuntijat ovat sanoneet, että ”ne ovat malliesimerkki siitä, millaisia sopimuksia ei koskaan tule laatia”, niin epätäydellisiksi ja reiällisiksi ne ovat käytännössä osoittautuneet.

Haaretz.com artikkelin mukaan neuvotteluja käydään pääministeri Netanyahun täydellisellä hyväksynnällä ja yhteisymmärryksellä.
Artikkelissa kerrotaan, että Peres ja Erekat tapasivat toisensa tiistaina käyden pitkäksi venyneessä tilaisuudessa läpi sekä Juudean ja Samarian että Jerusalemin karttoja pyrkien löytämään kompromissiratkaisuja rajoille, joissa Israelin ja PA:n johdon näkemykset ovat julkisten tietojen perusteella arvioiden täysin vastakkaiset.
Artikkelin mukaan keskusteluissa tarkasteltiin aluevaihtoja; toisena suurten juutalaisyhteisöjen liittämistä Israeliin; kolmantena Israelin maksamista korvauksista Israeliin liitetyistä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöistä. Lisäksi keskusteltiin USA:n vaatimuksesta, että Palestiinan valtion pinta-alan tulee olla suuruudeltaan yhtä suuri kuin ns. Länsiranta ja Gaza yhteensä. Teksti vihjaa siihen, että Israelin tulisi luovuttaa Gazan kaistan suuruinen maa-alue – lähtien olettamuksesta, että Gaza jää tulevan Palestiinan valtion ulkopuolelle – Palestiinan valtiolle omasta maa-alueestaan. Tällaista vaatimusta on vaikea uskoa todeksi.

Sekä presidentin että pääministerin kanslia kieltäytyi kommentoimasta asiaa, mutta vaikutusvaltaiset palestiinalaislähteet Ramallahissa vahvistavat Peresin ja Erekatin tavanneen useita kertoja ja myös tällä viikolla.
Artikkelissa todetaan edelleen, että presidentti Shimon Peres valmistelee keskustelujensa pohjalta julkista lausuntoa, jonka hän tulee antamaan arabimedialle ennen ensi viikon alkupuolella alkavaa arabien paastokuukautta ramadania.
Peres vakuuttaa edustavansa molempia osapuolia ja tiedostavansa erilaiset vaatimukset, mutta sanoo erimielisyyksien olevan ”mitättömiä”, jotka helposti voidaan ylittää.
Peres totesi eräässä tilaisuudessa lähes ekstaasin-omaisessa tunnetilassa, että syyskuussa me tulemme näkemään Palestiinan valtion perustetuksi. Tämä täyttäisi hänen elämänuransa huippusaavutuksen: Vihamielisen valtion perustaminen muinaisen Israelille luvatun maan sydänalueille, jossa Abbasin vaatimusten mukaan ei saa olla yhtään saastuttavaa juutalaista. Peres ei ole suostunut myöntämään Oslon sopimusten Israelille aiheuttamaa katastrofia ja vakuuttaa, ettei Netanyahu suunnittele niiden mitätöimistä.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/peres-holds-secret-talks-with-palestinians-in-bid-to-restart-negotiations-1.375809

4. UUTISOTSIKOITA
- Fatahin entinen komentaja Mohammed Dahlan erotettiin Fatahista ja sen keskuskomiteasta hänen ja Abbasin välisen johtajakilpailun seurauksena. Tiedot Dahlanin Ramallahin kotiin tehdystä ratsiasta ovat ristiriitaisia. Palestiinalaiset väittävät, ettei hänen kotiinsa tunkeuduttu eikä mitään viety sieltä, mutta Dahlanin 23 henkivartijaa pidätettiin ja joukko autoja, mukana kaksi panssaroitua, sekä 16 pistoolia ja automaattikivääriä takavarikoitiin. Henkivartijoista osa vapautettiin myöhemmin. Ramallahin asukkaat kertovat, että he ensin pelkäsivät IDF:n tekevän ratsian Dahlanin kotiin, niin vahvasti varustettu ja suuri eri turvallisuusjoukoista muodostettu osasto oli. Dahlan pakeni Damaskokseen, kun vielä oli mahdollisuus. Tämä edustaa palestiinalaista demokratiaa käytännössä. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/palestinian-police-raid-home-of-president-s-rival-arrest-23-guards-1.375754
- Norjan Israelin lähettiläs Svein Sevje puolustaa maansa päätöstä kannattaa Palestiinan valtiota. Hän vakuuttaa, että Israelin ja PA:n välisen sopimuksen mukaan PA:lla on oikeus hakea YK:n päätöstä, ”eikä se ole yksipuolinen teko, koska 120 maata jo sanoo tukevansa PA:n esitystä omasta valtiosta”. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/norway-s-ambassador-palestinian-appeal-to-un-legitimate-in-lieu-of-treaty-with-israel-1.375761
- Syyrian hallitusta vastaan taistelevat aktivistit vaativat arabimaita luopumaan äänettömyydestään ja tulemaan avoimesti heidän tuekseen. ”Teidän hiljaisuutenne tappaa meitä aktivisteja. Syyriassa on vallalla arabi-äänettömyys.” Kymmeniä syyrialaisia kokoontui arabiliiton tilojen eteen Kairossa vaatien, että arabiliitto ottaa selkeän kannan Syyrian väkivaltaan. – Yli 1400 ihmistä on saanut surmansa turvallisuusjoukkojen ja sotilaitten luodeista Syyriassa ja useita tuhansia on pidätetty, kidutettu ja viety tuntemattomiin keskistysleireihin, osan joutuessa surmatuksi ja haudatuksi nimettömiin joukkohautoihin. Armeijan toimi aktiivisesti Latakian kaupungissa, josta kuultiin kovia räjähdyksiä. Viime viikolla ainakin 11 siviiliä sai surmansa sotilaitten ja turvallisuusjoukkojen operaatioissa Damaskoksen lähellä. http://www.haaretz.com/news/middle-east/syria-activists-call-for-mass-protests-to-denounce-arab-silence-over-crackdown-1.375739, http://www.haaretz.com/news/middle-east/syria-tanks-assault-town-near-damascus-kill-11-civilians-1.375570
- Rabbi Elazar Abuhatzeira puukotettiin kuoliaaksi Beershevassa. Hän oli tunnetun Baba Salin, rabbi Yisrael Hatzeiran, pojanpoika. Rabbi ”Baba Elazar” otti vastaan siunausta haluavia ihmisiä yeshivassa, kun yksi heistä päästyään hänen eteensä, puukotti rabbia useaan kertaan rintaan ja vatsaan. Hän kuoli sairaalassa. Rabbi Elezar Abuhatzeiran apulaiset saivat puukottajan kiinni ja pitivät häntä, kunnes poliisi tule paikalle. Mies oli aiemminkin uhannut rabbia. Häntä pidetään mielisairaana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146195#.TjJ3LWEmKK8
- Oikeuskansleri Weinstin kävi omakohtaisesti tutkimassa Temppelivuorelta tulleita valituksia, että poliisi käyttää erilaista tapaa arabeihin kuin juutalaisiin. Poliisi keskeytti erään naisen vierailun Temppelivuorella, koska hänen uskottiin laulavan, mikä poliisin käsityksen (tai ohjeitten) mukaan on kielletty kuten myös rukoileminen muilta paitsi muhamettilaisilta. Knesstiin tehdyssä valituksessa vaaditaan selvittämään, miksi poliisin edustaja valehtelee Knessetin valiokunnassa väittäessään, että kohtelu on samaa eikä juutalaisia sorreta, ja kuka on antanut poliisille ohjeet toimia kuten se toimii ja millä valtuuksilla ohjeet on annettu. (JP)
- Radikaali islamryhmä on aloittanut voimallisen kampanjan Temppelivuoren ottamiseksi täyteen hallintaan, jonka se menetti 1967 puolustussodassa Israelille. Moshe Dayan antoi kuitenkin vuoden päivärutiinin valvonnan muslimien wakf-säätiölle, jota silloin hallitsi Jordania. Ryhmä - tunnettu nimellä Hezb ut-Tahrir, vapauspuolue - piti välivaltaisen mielenosoituksen heinäkuun alussa Temppeli-vuorella. Viimeinen kalifaatti loppui Turkin Ottamaanien kalifaatin kukistuessa 1921. He vaativat kalifaatin uudelleen perustamista. Ensimmäisen kalifaatin perusti Muhammed 632 jKr. Kalifaatin ehdoton hallitsija on kalifi (seuraaja), joka hallitsi täysin yksinvaltaisesti perustaen lainsäädännön ja –käytännön Koraaniin, eli ns. sharia-lakiin. Vaatimukset kalifaatin perustamisesta ovat saaneet uutta pontta arabikevään tapahtumista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/146168#.TjJ6a2EmKK8

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019