PERJANTAI 15.07.11

1. ARABILIITTO päätti kokouksessaan Dahassa, Qatarissa, hyväksyä PA:n esityksen omasta valtiosta pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosa, sekä sen aseman nostamiseksi YK:n täysjäsenyyteen. Arabiliiton kokoukseen osallistuivat liiton 22:n jäsenmaan ulkoministerit. Päätöksen mukaan arabiliitto lähettää delegaation New Yorkiin valmistelemaan hakemuksen käsittelyä huomioiden kaikki lailliset näkökohdat sekä pyrkien käyttämään hyväkseen kaikkia ponnisteluja ja kontakteja PA:n esityksen edistämiseksi.
Päätöksessä ei esitetty aikataulua, mutta PA:n johto olettaa, että esitystä käsitellään YK:n vuosi-istunnossa syyskuussa 2011. Arabiliitto asetti toimikunnan laatimaan aikataulua.

PA:n johto kokoontui Ramallahissa arabiliiton kokouksen jälkeen ilmaisten tyytyväisyytensä arabiliiton päätöksestä tukea sen esitystä. Ramallahin tilaisuuteen osallistui PA:n korkeinta johtoa puheenjohtaja Mahmoud Abbasin johdolla. Abbas kertoi matkustavansa useisiin Euroopan maihin, jotka eivät vielä ole ratkaisseet kantaansa PA:n valtionesityksestä, saadakseen mahdollisimman suuren enemmistön taakseen YK:n täysistunnossa. Kaikkiaan 115 maata on ilmoittanut tunnustavansa Palestiinan valtion, mutta monet johtavat länsimaat, mukana USA ja Kanada, eivät ole sitä tehneet tai ovat ilmoittaneet vastustavansa yksipuolisia toimia keskustelujen asemesta, jota ne pitävät ainoana tienä pysyvään rauhantilaan.

ABBASIN neuvonantaja Nabil Abu Rudeinah kutsui arabiliiton päätöstä ”diplomaattiseksi hyökkäykseksi”, joka tulee muodostamaan perustan arabien ja PA:n siirroille. PA:n pääneuvottelija Saeb Erekat sanoi arabiministereitten lähettävän kirjeitä valtioille, jotka eivät vielä ole ratkaisseet kantaansa PA:n valtioesityksestä YK:lle. Hän esitti toiveen, ettei USA käyttäisi veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvostossa huomioiden, että arabiliitto hyväksyi sen yksimielisesti.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu vakuutti eilen, että hän on valmis keskusteluihin PA:n kanssa heti, kun se tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona. Hän selitti, etteivät PA:n yksipuoliset toimet tuo rauhaa yhtään lähemmäs. Hän vakuutti, etteivät juutalaiset ole vieraita maassa, eikä kysymys olekaan Palestiinan valtiosta, vaan Israelin oikeudesta olla olemassa juutalaisena valtiona, mitä ne eivät ole voineet hyväksyä.
Kvartetin lähettiläs Tony Blair totesi ymmärtävänsä PA:n ponnistelut itsenäisestä valtiostaan, mutta ei sanonut uskovansa sen tuovan lopullista ratkaisua konfliktiin. Hänen puheistaan kuvastuu eurooppalaisten johtajien päättämättömyys ja sisäinen halu myönnytyksiin arabeille, jotka yhä äänekkäimmin toimivat heidän omissa maissaan. Sivusta asiaa tarkastellen ei voi välttyä huomiolta, että Blair on yksi korkeasti palkattu hyödytön virkailija, jolla on liikesuhteita Persianlahden arabimaissa, ja joka sovittelee pyöreitä lausuntojaan tilanteen mukaan.

KVARTETIN, USA, EU, YK ja Venäjä, edustajat tapasivat toisensa Washingtonissa maanantaina ja tiistaina pystymättä antamaan julkilausumaa. Uutislähteiden mukaan sen laatiminen kaatui Venäjän vastustukseen, joka ei voinut suostua lausuntoesityksessä olleeseen mainintaan Israelista juutalaisena, demokraattisena valtiona. Venäjä toimi tässä siten Israelin hyväksi, vaikkakaan ei Israelin vaan palestiinalaisten esittämin perustein.
USA:n ulkoministeriön edustaja Mark Toner totesi erimielisyyksien Israelin ja PA:n välillä olevan edelleen liian suuret, mutta lupasi ministeriön toimivan hyökkäävästi saadakseen osapuolten näkökannat lähestymään toisiaan, jotta keskustelut voitaisiin aloittaa.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=229484

2. HIZBULLAH esitti keskiviikkona vakavan varoituksen Israelille vakuuttaen puolustavansa Libanonin merialueen rajoja Israelin uhkauksia vastaan. ”Libanon tulee toimimaan aktiivisesti saavuttaakseen täydet oikeutensa riippumatta kustannuksista”, sanoi Hizbullahin kakkosmiehenä pidetty Naim Qassem libanonilaisen uutistoimiston Nahametin mukaan. Hänen lausuntonsa tuli vastauksena Netanyahun ilmoitukseen, että Israel pyytää YK:ta vahvistamaan Israelin ja Libanonin merialueitten välisen rajan voidakseen keskittyä merialueelta löydettyihin luonnonkaasuesiintymien hyödyntämiseen ilman ulkopuolista häirintää. Israelin pyyntöön YK:lle liitettiin sen esitys merirajaksi.
Qassam sanoi Hizbullahin tukevan Libanonin kansallista asemaa sen puolustaessa merialueensa oikeuksia merialueen rajan määrittelemiseksi. ”Israelin uhkaukset eivät pelota meitä. Emme aio muuttaa asemaamme vaan jatkamme oikeuksiemme puolustamista. Israel tiedostaa, että sen uhkaukset kuuluvat kuuroille korville Libanonissa maistettuaan Libanonin vastarinnan karvaan maun.” (Tarkoittanee Libanonin kakkossotaa)

PHILADELPHIASSA toimivan Lähi Idän Forumin presidentti Daniel Pipes tarkastelee tilannetta analyysissaan, jossa hän pitää Qassamin lausuntoa jotenkin koomillisena.
”En pidä sitä kovin vakavana. Mitä pidän vakavana on Turkin kanta asiaan. Turkilla ei ole yhteisiä merialueita Israelin kanssa, mutta Kyproksella on, eikä Turkki ole tyytyväinen Israelin ja Kyproksen väliseen merialueen jakamissopimukseen. Tämä voi aiheuttaa ongelmia. Pidän Hizbullahin vaatimuksia koomisina, mutta Turkin vaatimukset on otettava vakavasti.”
Pipes lisäsi, että Libanonin tilannetta täytyy tarkastella yhdessä Syyrian tilanteen kanssa. Hän uskoo, että jos presidentti Bashar Assad selviää, se vahvistaa Hizbullahia, mutta se on kysymyksen ydin: ”Hizbullahin tulevaisuus on sidottu Assadin kohtaloon”. Jos Assad kaatuu, Hizbullah menettää välittömän tukijansa ja sen tulee olla entistä varovaisempi, mutta tätä odoteltaessa on vain katsottava, miten tilanne kehittyy. Hän katsoo Bashar Assadin aseman olevan hyvin huonon, mikä voi johtaa hänen valtansa kaatumiseen.

LIBANONIN entinen pääministeri Saad Hariri esitti harvinaisen kovaa kritiikkiä Hizbullahia vastaan todeten, että tutkimukset Rafik Haririn murhasta on suoritettu ja niiden mukaan neljä Hizbullahin johtomiehen on suoraan katsottu sekaantuneen autopommi-iskuun Beirutin keskustassa, eikä sitä muuta Hizbullahin järjestämät lehdistötilaisuudet, hän sanoi. Hän vaatii syytettyjen saattamista oikeuteen tuomittaviksi. Hän syytti Hizbullahin valtavia asevarastoja, jotka ovat sekä sen että Libanonin suurin ongelma. ”Eikä Hizbullah tiedä, mitä sen tulisi tehdä kaikilla keräämillään aseilla, mutta ne ovat yhteinen ongelma, joka aiheuttaa jatkuvaa häiriötä”. Hizbullahin neljä tribunaalin etsimää johtaja ovat uutislähteitten mukaan paenneet ulkomaille. Interpol julkaisi heistä ”punaisen”, erittäin kiireellisen, etsintäkuulutuksen.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=229357

3. JP:n kolumnisti Yaacov Katz kertoo artikkelissaan, että Iran on ohittanut Pohjois-Korean uusien ja entistä tehokkaimpien ohjusten kehittelyssä. Tämä tuli Katzin mukaan selville Iranin äskettäin pitämien sotaharjoitusten ”Suuri Profeetta” yhteydessä, jossa se esitteli ohjuskalustoaan laukaisemalla ainakin 14 eri kantomatkan ohjusta.
Israelin Homa ohjuspuolustusjärjestön entinen johtaja Uzi Rubin totesi Iranin alkukuusta pitämiensä harjoitusten aikana esitelleen uuden ballistisen ohjuksen, joka on muunnettu käytettäväksi pinta-aluksia vastaan. Iran varoittikin jokin aika sitten, että jos sitä vastaan hyökätään USA:n tai Israelin toimesta, se iskee ohjuksillaan USA:n lentokoneitten tukialuksia vastaan. Tätä pidetään uutena aluevaltauksena, koska sota-aluksia tuhotaan yleensä risteily-ohjuksilla, jotka lentävät muutaman metrin korkeudella meren pinnasta.
”Tämä on suora uhka USA:n merivoimien aluksia vastaan Iranin rannikon edustalla”, Rubin selvittää. ”Iranilaiset ottivat Fateh-110 ohjuksen – jollaisia on myös Hizbullahin asearsenaalissa – varustivat sen ohjauslaitteilla ja muunsivat sen merialusten vastaiseksi ohjukseksi.”

RUBININ puheenvuoro tuli vähää ennen Tel Avivissa järjestettävää ohjuspuolustus konferenssia, johon tulee korkeita puolustusvirkailijoita kaikkialta maailmassa. Mukana ovat mm. USA:n avaruus- ja puolustuspolitiikan apulaissihteerin varamies Frank Rose, USA:n ohjuspuolustusjärjestön apulaisjohtaja kansainvälisissä asioissa Rob Helfant sekä tsekkien apulaispuolustusministeri.
Rubin selittää edelleen, että Iranin ohjusohjelma edeltää maan ydinaseohjelman toteuttamista, eli heillä on menetelmät atomipommin kuljettamiseksi kohteeseensa.
Viime viikolla uutiset kertoivat Iranin siirtävän uraanin jatkojalostamisen Natanzin jalostamosta maanalaisiin luoliin Fordowssa Qomin pyhän kaupungin läheisyydessä. Sinne on asennettu uusia kolme kertaa nopeampia sentrifugeja, mikä nopeuttaa uraanin rikastamista yli 90 %:n tasoon atomipommiin sopivaksi. Iran väittää virallisesti, että vaikka se jalostaa uraania 20 %:n tasoon, se ei pyri rakentamaan atomipommia. Muutama päivä sitten kuitenkin raportoitiin Iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein antaneen käskyn pommin rakentamiseksi.
Fordown laitos oli salainen, kunnes länsimaiset journalistit keksivät sen ja siitä raportoitiin laajasti maailmalla. Iran myönsi rakentaneensa laitoksen ja puhuu siitä avoimesti. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=229486

4. UUTISOTSIKOITA
- Netanyahulle tulivat ”kylmät varpaat”, kuten sanotaan, todetessaan julkisesti, ettei hän tue Israel Beiteinun lakialoitetta, jolla oli tarkoitus muodostaa parlamentaarinen komitea tutkimaan vasemmistolaisia ja NGO-järjestöjä. Ehkä tämä tuli liian pian sen jälkeen, kun Knesset hyväksyi boikotti-lain. Netayahun väistöliike aiheutti katkeraa kritiikkiä hallituksen suurimman ryhmän parissa, jossa pääministeri katsotaan tappaneen heidän NGO-lakinsa. ”Emme tarvitse tutkimuksia Knessetin sisällä”, Netanyahu sanoi. Hän lievensi myöhemmin lausuntoaan todeten, että koska hallituksessa on toisinajattelijoita, heille tulee antaa vapaus äänestää omantuntonsa mukaan. Israel Beiteinun taholla kuitenkin uhataan boikotilla Netanyahun haluamia monia lakiesityksiä kesän aikana. Tämä voisi jopa kehittyä hallitus-kriisiksi. Netanyahu olisi voinut hoitaa asian joustavammin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=229488
- Vastauksena viiteen Kassam-rakettiin Gazasta IAF iski yön aikaan kuuteen kohteeseen Gazan kaistalla; kahteen tunnelin ja neljään Hamasin kohteeseen. Kaksi lasta haavoittui lievästi iskuissa. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=229507
- Kuusi kymmenestä palestiinalaisesta ei usko kahden valtion ratkaisuun, kertoo uusin tiedustelu; vain 34 % kannattaa sitä. Kysymys esitettiin Obaman esittämän suunnitelman mukaan juutalaisesta ja palestiinalaisesta valtiosta eläen rinnakkain. Jerusalemia haluaa pääkaupungikseen 92 %, 1 % Israelin, 3 % molempien ja 4 % puolueeton kansainvälinen kaupunki. 72 % kiistää juutalaisten historiallisen oikeuden siihen; 62 % haluaa IDF:n sotilaitten sieppaamisten jatkamista ja käyttämistä kaupantekovälineinä; 53 % haluaa Israelin vastaisten laulujen ja esitysten jatkamista lapsille ja koululaisille. 45 % uskoo, että jihad (pyhä sota) on ainoa keino taistella Israelia vastaan; 22 % kannattaa rakettien ampumista Israelilaisia siviilikohteita vastaan, kaksi kolmasosaa haluaa diplomaattista ratkaisua. 64 % tukee yksipuolista aloitetta valtiosta; 37 % uskoo sen lähentävän palestiinalaisia toisiinsa; 16 % uskoo vastakkaista ja 44 % ei usko sen vaikuttavan mitään. 83 % haluaa lisää työpaikkoja. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=229493, Kyselyn suoritti Beit Sahourissa toimina yleisen mielipiteen keskus ja sen sponsoroi kansainvälinen järjestö Israel Project, joka tarjoaa johtajille ja journalisteille tietoa Lähi Idästä.
- Eilatin asukkaat joutuivat shokkiin saatuaan tietää, että kaupunki aikoo pystyttää monumentin Eilatin keskustaan Mekkaan menijöitten kunniaksi. Projektin rahoittaa Eilatin kaupunki ja talonrakennusministeriö, kertoo Moshe Yosef, entinen virkailija. Projektiin kuuluu metallisia kuvapatsaita Mekkan pyhiinvaeltajista, terassi, josta ne näkyy, penkki, valaistus ja kaareva pergola. Yosef kertoo, että keskusalue, johon monumentti pystytetään, on kiintopisteenä kaikille tapahtumille. Nyt siitä aiotaan kehittää pyhiinvaeltajien tie, Darp el-Hajj, muslimeille. Hän hämmästelee projektia, sillä viimeinen pyhiinvaeltaja kulki Eilatin kautta Mekkaan vuonna 1883. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145738

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019