MAANANTAI 18.07.11

1. SUNNUNTAINA iltapäivällä kolmen jälkeen syttyi mahtava metsäpalo Jerusalemin länsipuolella ns. Jerusalemin Metsän (Jerusalem Forest) alueella. Palo syttyi samaan aikaan viidestä paikasta, mikä oikeuttaa olettamaan, että palo oli tahallisesti sytytetty, kuten poliisi epäileekin. Koska pitkään jatkuneen helteisen sään vaikutuksesta puut ja pensaat sekä ruoho ovat rutikuivia, palo levisi nopeasti ja tuhoisasti, mutta onneksi tuuli ei ollut kovin voimakas.
Palon sammutukseen osallistui 15 palokuntaa ja palolaitoksen hankkimat 4 lentokonetta. Palo uhkasi levitä Jerusalemin asutuille alueille, ja Jad Vashem-holokaust museosta jouduttiin evakuoimaan satoja vierailijoita. Palo saatiin sammumaan 40 metrin päässä rakennuksista. Museo käytti omaa sammutusvälineistöään, mikä auttoi. Illalla kahdeksan maissa poliisi ilmoitti, että palo oli saatu hallintaan. 15 hehtaaria (150 dunamia) metsäaluetta oli palanut.
Kahdeksan ihmistä, heistä viisi palomiestä ja kolme Jad Vashem museon työntekijöitä, jouduttiin hoitamaan Magen David Adom hoitajien toimesta savumyrkytyksen vuoksi.

Jerusalemin Beit Hakerem ja Har Nof lähiöitten asukkaita pyydettiin sulkemaan ikkunat ja pysyttelemään sisätiloissa, tai poissa lähiöstä. Palokunta pelkäsi tulen voivan levitä lähiöitten taloihin, mikä onneksi pystyttiin estämään. Knessetin puhemies Reuven Rivlin vaimoineen, kuten koko katu, jouduttiin evakuoimaan Yetef Nof lähiöstä kaiken varalta.
Poliisi sulki kaikki kadut Mount Herzlerin ja Yetef Nofin lähistöllä, koska ympäristö kyti edelleen ja levitti kitkerää savua aina Katamoniin saakka. Kadut suljettiin 16.30 aikaan ja ne pidettiin suljettuina koko yön, sillä koneista levitettyä liekkien sammutusainetta oli levinnyt kaikkialle, eikä sen puhdistamista voitu aloittaa ennen päivänvaloa.
Jerusalemin poliisipäällikkö Nisso Shaham selitti, että palon annettiin jatkua laaksoissa palon sammuttajien keskittyessä suojelemaan asuinalueita.
JNF:n (Fewish National Fund) edustaja selitti, ettei metsissä ollut kovin paljon palavaa ainetta, tuli pysytteli pääosassa ruohikossa ja pensaikossa eikä noussut puiden latvoihin. Lisäksi Jerusalem Forest ei ole kovin tiheää metsää, mikä kaikki rajoitti palon riehumista. Karmelvuoren palo joulukuussa levisi ilmiömäisellä nopeudella pitkin puitten latvoja, mikä yllätti monet sammutusryhmät saartaen palomiesten linja-auton tuhoisin seurauksin.

Jad Vashem museo lupasi hankkia yhden sammutustöissä tarvittavan vesijohdon eilen sattuneen palon opetusten seurauksena. Henkilökunta valmistautui siirtämään osan arvokkaimmista näyttelyesineistä turvaan, mutta se ei ollut tarpeen. Museon Tsippori-keskuksessa asui viikon retriitillä 20 syövästä parantunutta potilasta, jotka alkoivat huolestua, mitä oli tapahtumassa ja oliko tie edelleen auki. Keskus jatkoi päivärutiiniaan nauttien myös normaaliaterian, mutta 16.30 aikaan potilaat ja henkilökunta siirrettiin toiseen asuntolaan.
Palo- ja pelastuslaitos oli merkinnyt Jad Vashem museon viereisen metsän erittäin tulenaraksi, ja suunnittelivat tekevänsä siellä suuren sammutus- ja pelastusharjoituksen ensi viikolla, mitä ei nyt tarvitse suorittaa todellisen tilanteen vuoksi. Viranomaiset toteavat, että Karmelin suurpalon, joka vaati 44 kuolonuhria ja kymmenien haavoittumisen, opetukset on otettu huomioon, mm. siten, että 5-6 palokuntaa lähetetään mahdollisimman nopeasti palopaikalle. Toinen tärkeä opetus on yhteistoiminnan lujittuminen palokuntien. poliisin ja armeijan välillä. Kolmas opetus on lentosammutuksen käytön tärkeys.

Jerusalem Metsän palo sattui pian sen jälkeen, kun 10 000 dunamia luonnonsuojelualuetta Ein Tinan alueella Ylä-Galileassa ja Golanin ylängöllä joutui siellä raivonneen palon saaliiksi. Jad Vashem museosta evakuoidut ihmiset hämmästelivät yhteensattumaa saatuaan rautais-annoksen juutalaisten polttamisesta Natsien krematorioissa, ja tullessaan ulos rakennuksesta tuhkaa lenteli ilmassa metsäpalon seurauksena. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=229745

2. PA:n pääneuvottelijana tunnettu Saeb Erekat kehottaa Euroopan maita, jotka ovat vielä epätietoisia, miten päättää PA:n valtioajatuksesta YK:ssa, päätymään myönteiseen ratkaisuun. Puheenjohtaja Abbas itse käy noissa maissa. Erekat sanoo hakevansa ”moraalista vähemmistöä” vähentääkseen äänestyksen aiheuttamaa iskua YK:n käsittelyssä.
Erekat sanoo USA:n mahdollisesta veto-oikeuden käyttämisestä YK:n yleiskokouksessa, ettei USA:lla ole mitään moraalista oikeutta kieltäytyä hyväksymästä Palestiinan valtiota.
EREKAT pyysi Norjaa ja Espanjaa ilmoittautumaan PA:n valtioesityksen kannattajiksi.
”Tämä on poliittinen, laillinen ja moraalinen oikeutemme”, hän väittää ja uhkaa viedä kysymyksen YK :n yleiskokoukseen, jos USA käyttää veto-oikeuttaan. Hän lisää, että yleiskokouksessa he pyytävät Palestiinan valtiolle ei-jäsenen oikeutta, mitä PLO:n edustaja käyttää nyt YK:n istunnoissa tarkkailijan asemassa.
Mutta sen lisäksi Erekat uhkaa, että valtioesitys viedään YK:n turvallisuusneuvostoon yksi, kaksi tai kolme kertaa, jos niin on tarvis. Hän ei edes mainitse, että oikeampi tie olisi neuvottelujen kautta Israelin kanssa, sillä Palestiinan valtio ei voi toimia ilman kiinteää yhteistyötä Israelin kanssa. Erekat sanoi Ashrag Al-Awshat lehden haastattelussa, että PA hakee YK:n päätöstä valtiosta, vaikka rauhankeskustelut voitaisiinkin aloittaa ennen syyskuuta. Syyskuu on hänen mukaansa kuitenkin vain alku prosessille, jota tullaan jatkamaan, kunnes tavoite on saavutettu. Hän väittää Netanyahun sulkeneen neuvottelujen mahdollisuuden hylätessään Obaman suunnitelman, jonka hän esitteli ennen Netanyahun puhetta USA:ssa. Erekatin mukaan PA on saanut 9 turvallisuusneuvoston jäsenmaan kannatuksen, mukana Intia, Brasilia, Kiina ja Venäjä.
Hamas tuomitsee PA:n pyrkimykset saada valtio YK:n päätöksellä. Hamasin mukaan ainoa tie Palestiinan valtion perustamiseksi on aseellinen taistelu Israelin kanssa.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=229781

3. IAF, Israelin ilmavoimat, yhdessä Shin Betin, Israelin turvallisuuspalvelun, kanssa estivät Hamasin suunnitteleman iskun IDF:n sotilaita vastaan. IAF:n koneet iskivät terrorisolua vastaan, joka suunnitteli aseellista iskua IDF:n tukikohtaan. Hamas ilmoittaa kahden jäsenen haavoittuneen IAF:n ilmaiskussa Gazan kaistan eteläosassa.

SHIN BET sai tiedon Hamasin terrorisolun suunnitelista sunnuntaina ja ilmoitti siitä IDF:n päämajaan, jossa päätettiin iskeä solua vastaan maanantaiaamuna.
Hamasin sotilaallinen siipi Izza din al-Qassam vahvisti ilmaiskun, jossa sen kaksi pyssymiestä haavoittui Hamasin virallisen lehden al-Resalah uutisen mukaan.
Rakettituli Gazasta Israeliin on viime päivinä lisääntynyt, eilen ammuttiin kolme rakettia, edellisenä päivänä viisi, vaikka IDF:n johto ei pidä sitä tilanteen kiihdyttämisenä.
IDF:n johto päätti kokouksessaan vierittää päävastuun rakettitulesta Hamasin harteille. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=229820

4. ISRAEL ja Saksa allekirjoittivat sopimuksen kuudennen Dolphin luokan sukellusveneen ostamisesta Saksasta 135 miljoonan Euron hinnalla, kertoi Der Spiegel sunnuntaina.
Raportin mukaan Saksan puolustusministeri Tomas de Maiziere tapasi Israelin puolustus-ministeri Ehud Barakin, jotka allekirjoittivat toimitussopimuksen.

DOLPHIN-LUOKAN sukellusveneen hinta on ilman alennuksia miljardi USD. Se pystyy ampumaan ydinkärjillä varustettuja ballistisia ohjuksia. Israelilla väitetään olevan eri tyyppisiä atomipommeja, sekä strategisia ydinkärkiä että kenttäkäyttöön tarkoitettuja taktisia pommeja. Niiden määrästä ei ole virallisia tietoja; uutiset väittävät, että Israelilla on 200 ydinpommia. Virallisesti Israel kieltää vastaamasta suoraan kysymykseen, mutta sanoo, ettei se käytä ensimmäisenä joukkotuhoaseita, vaan vasta äärimmäisessä hädässä.
Iranin virallinen uutistoimisto IRNA tarttui sukellusvenekauppaan todeten, että Saksan veronmaksajat joutuvat taas maksamaan Israelin tilaamista veneistä, vaikka se maksaa kolmanneksen Israelin tilaamien neljännen ja viidennen sukellusveneen valmistumisesta, joiden yhteishinta on miljardi Euroa.

ISRAELIN ja Saksan välillä on käyty pitkittyneitä neuvotteluja kuudennen sukellusveneen tilaamisesta ja varsinkin sen hinnasta, jota Saksa aluksi kieltäytyi tukemasta edellisten tapaan. Pääministeri Netanyahu tiettävästi lupasi liittokansleri Angelika Merkelille Saksan vierailunsa yhteydessä huhtikuussa, ettei hän vaadi Saksan tukea.
Saksa on pelannut kaksoispeliä Israelin ja Iranin kanssa, sillä myöntäessään alennuksia Israelille myymistään veneistä ja laitteista se samalla käy tuottoisaa kauppaa Iranin kanssa, joka toistamiseen uhkaa Israelia täystuholla. Saksalainen yhtiö Siemens toimitti ATK-laitteita Iranin ydinlaitoksiin, joiden uskotaan joutuneen stuxnet-viruksen saastuttamiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145809

5. UUTISOTSIKOITA
- Yeshan (Juudean ja Samarian) juutalaisjohtaja Geshon Mesika toteaa, että vaikka PA:n julistama saarto ja boikotti juutalaisyrityksiä kohtaan Juudeassa ja Samariassa on aiheuttanut määrättyä taloudellista vahinkoa yhtiöille, se on samalla tehokas PR-kampanja. Monet eurooppalaiset yhtiöt, kuten ruotsalainen (?) Assa Abloy ja osaksi hollantilais-omistuksessa oleva Barkan viinikellarit, ovat antaneet periksi PA:n painostukselle ja muuttaneet pois, suuri ryntäys tapahtuu Arielin teollisuusalueelle, koska se sijaitsee lähellä nopeaa pohjois-etelä suuntaista valtatietä no 6 (kwish 6) ja sen lähettyvillä on tarjolla runsaasti sekä juutalaista että palestiinalaista työväkeä. Arielin teollisuusalueella työskentelee arviolta 3000 palestiinalaista, mikä on pakottanut PA:n myöntämään boikottinsa mielettömyyden. Mesika sanoo, että yli 20 yhtiötä etsii sopivaa paikkaa toimitiloilleen. Todisteena kasvusta on se, että 140 dunamin (35 eekkerin) laajennus on suunnitteluvaiheessa. Mesika sanoo, että todellinen vahinko on poliittinen, koska se pyrkii nakertamaan Israelin oikeutta olemassa oloon maailmalla. Hän sanoo, että asia on toistamiseen saatettu Knessetin eri valiokuntien tietoon, joissa osoitetaan ymmärtämystä, mutta ei toimia asian korjaamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145807
- Kibbutzim, juutalaisten maanviljelysyhteisöjen keskusliitto, tarjoaa ratkaisua Israelin pahenevaan asuntomarkkinatilanteeseen. Tel Avivin ”asuntokupla” sai aikaan telttakaupungin pystyttämisen Rothschildt bulevardille ja Jerusalemin Kikar Zion aukiolle, jotta viranomaiset ottaisivat tosissaan huolekseen halvempien asuntojen rakentamisen maahan. Israelissa ei ole Suomen Arava-järjestelmän kaltaista valtion tukemaa ja valvomaa rakentamisjärjestelmää. Rakentamiseen määritellyt maa-alueet annetaan suurille rakennusyhtiöille, jotka suunnittelevat ne yhtenäisinä kokonaisuuksina omine ratkaisuineen, joita markkinoidaan kansalle ”luksus” asuntoina edes vetoamatta hintojen kohtuullisuuteen. Jerusalemin osalta tämä ilmenee siten, että varakkaat ulkomailla asuvat juutalaiset ostavat asuntoja, joita he käyttävät vain Israelin matkansa yhteydessä. Tämä on selvä epäkohta, koska se paitsi vaikuttaa pääkaupungin väestömäärän kasvuun poistaa markkinoilta asuntoja yleisestä käytöstä. Ilmiö toistuu lievempänä varsinkin rannikkoseudullakin. Kibbutsilaitos tarjoaa nyt omaa vaihtoehtoaan todeten, että elämä on halvempaa kibbutseissa ja ne tarjoavat monia palveluja asukkaille. Kibbutsit antavat maata oman talon rakentamista varten tai laajentaa valmista rakennusta. Israelissa on 270 kibbutsia, useimmat niistä Galileassa ja Negevissä. Kibbutsien läheinen ilmapiiri liittää ihmisiä yhteen ja on lapsille luonnollinen ja turvallinen kasvuympäristö. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145793
- Arabi-ystävät, ne ihmisystävälliset rauhankumppanit eli serkut, ovat omaa aloitekykyään käyttäen löytäneet uuden tavan terrorisoida juutalaisia serkkujaan. He levittävät muutenkin vaarallisina tunnetuille teille, varsinkin mutkaisille ja kalteville tieosuuksille, öljyä, johon varomaton autoilija törmätessään huomaa autona liukuvan holtittomasti kuin lastu tuulessa. INN:n artikkelissa todetaan, että onnettomuuksista mainitaan asianmukaisesti paikallisissa ilmoituslehtisissä, mutta että maan valtalehdistö hyljeksii niitä, koska vauriot ovat yleensä peltilommoja ja shokkitilaan joutuneita kuljettajia ja matkustajia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145812
- Maailman soitellessa kesäiskelmiään Syyrian armeija jatkaa asukkaittensa tahdonilmaisun murskaamista. Arviolta 2000 sotilasta komennettiin panssarien tukemina saartamaan ja miehittämään Libanonin rajan tuntumassa oleva Zabadanin kaupunki, 40 km luoteeseen Damaskoksesta. Armeija katkaisi kaupungin sähköt ja puhelinyhteydet tunkeutuen kaupungin kadulla suorittaen massapidätyksiä ilmeisen ennakkosuunnitelman mukaan. Ainakin 500 asukasta pidätettiin ja vietiin jonnekin, jossa heidät alistetaan Syyrian kuuluisaan kuulustelumenetelmään, jossa kidutus ja raiskaus ovat vakiokäytäntöä. Kaupungin synti oli se, että se alusta lähtien osallistui Assadin vastaiseen protestiin, ja joutui nyt kohtaamaan totuuden hetken. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145796

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021