MAANANTAI 04.07.11

1. ENGLANNIN viranomaiset taisivat saada Islamilaisen liikkeen pohjoisen haaran johtajasta sheikki Raed Salahista paljon suuremman päänsäryn kuin kukaan heistä pystyi arvioimaan. Englannin rajaviranomaiset olivat huolimattomuuttaan - tai sitten sopivasti sovitettuna – päästäneet hänet Englantiin, vaikka se oli jo hyvissä ajoin kielletty. Viranomaisilla olisi ollut mahdollisuus karkottaa hänet maasta saman tien, mutta he valitsivat toisen tien antaen Salahille mahdollisuuden taistella karkotusta vastaan, mikä sopi hänelle kuin nyrkki silmään.
Raed Salah tunnetaan Israelissa jatkuvista kahnauksistaan poliisin kanssa. Varsinkin hänen tempauksensa Temppelivuorella ovat olleet lähes jokaviikkoinen tapahtuma perjantain rukouskokouksen jälkeen Al-Aksa moskeijassa. Monen monta kertaa hänet on pidätetty ja häntä on kuulusteltu ja tuomittu vankilaan määräajaksi.
Islamilainen Liike on Muslimiveljeskunnan haaraliike Israelissa, jonka pohjoinen osa tunnetaan äärimmäisistä Israelin järjestelmän vastaisista otteistaan. Sen sallitaan toimia Israelissa; poliittisen aktiivisuuden ohella sillä on huomattavaa sosiaalista toimintaa.

Raed Salah siirrettiin Englannissa siirtolaisten pidätyskeskuksesta vankilaan odottamaan tilanteen kehitystä. Salah on aloittanut oikeustaistelun palkkaamalla asianajajan, Tayeb Alin, joka valittaa, että Salahin siirto vankilaan vaikeuttaa hänen oikeustaisteluaan karkotusta vastaan. Heillä oli aikaa keskiviikkoon asti virallisen anomuksen jättämiseksi oikeudelle, mutta se jätettiin samana päivänä kuin Salah siirrettiin vankilaan. Vankilaviranomaisten mukaan Salahin asianajaja ei voi tavata häntä ennen heinäkuun 11. päivää.
Salahin asianajaja Ali kertoi asiakkaastaan, että häntä syytetään väärin perustein , sillä hän on itse asiassa rauhan mies. Toiseksi asianajaja Ali syytti hallitusta vihamielisyydestä palestiinalaisia kohtaan. ”Sisäministeri on arvioinut asiakkaani täysin väärin”, Ali sanoi. ”Karkeana vastakohtana kuvalle, mikä hänestä on maalattu, hän on rauhan mies, laajasti arvostettu johtaja, joka kampanjoi väsymättömästi kansansa hyväksi.”
Ali jatkoi syyttämällä Englannin hallitusta, että ”yrityksillään vaientaa hänet hallitus kääntää selkänsä Palestiinan kansalle”, ja sanoi odottavansa oikeuden harkintaa sisäministerin toimista. Tapaus voi aiheuttaa kiihkeitä mielenosoituksia Englannin voimakkaan muslimiväestön keskuudessa, mitä käytetään aina tarvittaessa. (JP, Jonny Paul)

2. EGYPTIN Muslimiveljeskunta, joka oli virallisesti kielletty Hosni Mubarakin aikana, mutta jonka sotilashallitus laillisti yhtenä ensimmäisistä toimistaan, on aloittanut filmien avulla imagonsa kohentamisen maassa. Paitsi että se on nyt virallisesti hyväksytty poliittinen puolue, sen kannatus on noussut ja sen uskotaan saavan äänienemmistön syyskuun parlamentti-vaaleissa. Se harkitsee vielä oman presidenttiehdokkaansa asettamista.
USA:n johto on silmäillyt tilanteen kehitystä ja Muslimiveljeskunnan nousua epävarmana ja päättämättömänä, mutta viimeksi ulkoministeri Hillary Clinton sanoi aloittavansa varovaisen lähestymisen sen kanssa. Muslimiveljeskunnan edustaja vastasi siihen suoralta kädeltä, että vuoropuhelu on mahdollinen, jos USA hylkää Israelin. Egyptin politiikka näyttää kääntyvän radikaalisti Israelin vastaiseksi, mikä tulisi huomioida strategisessa suunnittelussa. Sama tendenssi on Tunisiassa, jossa yhteydet Israelin kanssa kiellettiin.

Esimerkkinä filmistä propagandan välineenä on äskettäin julkistettu lyhyt filmi ”Silmä ei näe”. Sinä kerrotaan kahdesta miehestä, jotka olivat haavoittuneet muslimien ja kristittyjen välisissä väkivaltaisuuksissa. Kristitty mies, joka oli menettänyt silmänsä, kääntyi naapurisängyssä makaavan muslimin puoleen kysyen, miksi muslimit hyökkäävät kristittyjä vastaan. Muslimi vastaa tähän: ”Mitä tarkoitat muslimilla? Voiko sellainen, joka tämän teki, olla muslimi?” Tällä pyritään kertomaan yhteiskuntaa repivästä eri väestönosien välisistä suhteista. Filmin lopulla muslimipotilas kuolee, mutta hän lahjoittaa silmäteränsä kristitylle naapurilleen.
TOINEN filmi nimeltään ”Se ei ole tarpeeksi” kertoo Egyptissä yleisestä korruptiosta. Siinä kerrotaan virkailijasta, joka dokumentteja vastaanottaessaan tinkii palkkiosta todeten: ”Se ei ole tarpeeksi”. Mutta erään tilanteen juuri päättyessä virkailija saa puhelinsoiton, jossa kerrotaan, että poikansa on vakavasti loukkaantunut. Virkailija ryntää kiireesti sairaalaan, ja tavatessaan sairaalan kirjurin vaatii välitöntä leikkausta tarjoten rahaa, mutta kirjuri käyttää hänen omia sanojaan todeten: ”Se ei ole tarpeeksi”.
Ikhwan-cinema, joka filmejä valmistaa, ei ole Muslimiveljeskunnan tukema, mutta sen henkilökuntaan kuuluu Muslimiveljeskunnan nuorisojärjestön jäseniä. Jotkut johtajista sanovat katsovansa filmejä, vaikka niissä on islamin hylkäämiä rakkauskohtauksia, koska he katsovat hyötyvänsä niistä. He viittaavat erikoisuuteen, ettei yhdessäkään filmissä ole naisia, mikä paljastaa niiden pitäytyvän perinteelliseen islamiin, vaikka niiden väitetään edustavan edistystä ja sekularismia. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=227764

3. PA:N talousministerillä on vaikea ongelma purtavanaan: Hän voi maksaa PA:n palveluksessa oleville työntekijöille heidän palkastaan vain puolet, sillä käteinen raha on loppunut, kertoo Salaam Fayad. Virkailijoitten palkasta puolet tallennetaan heidän pankkitileilleen keskiviikkona.

Talousministeri Fayad kertoi, että talouskriisi johtuu siitä, etteivät PA:n taloutta tukevat maat ole suorittaneet lupaamiaan varoja. Hän kehuu pystyneensä vähentämään riippuvuuden ulkomaisista varoista alle miljardiin USD vuodessa, kun aiemmin niitä tarvittiin lähes kaksi miljardia. Hän sanoi aloittavansa keskustelut pankkien kanssa, etteivät ne vaatisi virkamiehille myöntämiensä lainasaatavien suorituksia täysimääräisinä. Fayad sanoi mieluummin maksavansa puolet palkasta kuin siirtää palkanmaksu kokonaan, koska pankit vaativat myös osansa, mitä ei voida enää siirtää.

Fayad totesi, että PA:n talouden alijäämä viime vuodelta oli 100 miljoonaa. Tänä vuonna alijäämä on ollut 30 miljoonaa joka kuukaudelta. Ulkomainen tuki on pienentynyt lähes kolmanneksella. Viime kuussa Fayad sanoo saneensa 331 miljoonaa USD kuvatuista 900 miljoonasta, mikä ei lupaa hyvää loppuvuodelle. Hän esitti pyynnön tukijamaille kiirehtimään luvattuja suorituksiaan. Jos USA:n uhkaama tuki loppuu PA:n jatkaessa yksipuolista valtionsa itsenäisyyden havittelemista YK:n päätöksellä vastoin USA:n toiveita, PA:n talous romahtaa.
(JP, Kh A Toameh)

4. PA lähettää Saeb Erekatin ja Abu Rudeinahin Washingtoniin keskustelemaan Lähi Idän erikoislähettilään David Halen kanssa itsenäisyyspyrkimystensä nykytilanteesta. Nämä kaksi PA:n kokenutta virkailijaa olivat USA:ssa pari viikkoa sitten, jolloin heille kerrottiin, että USA vastustaa ehdottomasti yksipuolista esitystä Palestiinan valtioksi YK:n päätöksellä. Kongressin sisällä on noussut voimakasta vastatuulta, jossa vaaditaan USA:n apupaketin PA:lle hyllyttämistä, ellei PA luovu aikeestaan. USA vaatii neuvottelujen pikaista aloittamista.

Erekat kielsi lehdistössä viime viikolla olleet tiedot salaisesta dokumentista, jonka USA olisi toimittanut PA:lle rauhankeskustelujen jatkamiseksi.
PA:n matka Yhdysvaltioihin on nähtävä osana PA:n pyrkimyksiä hajottaa USA:n ajama vastustus rauhankeskustelujen ohittamisesta yksipuolisella YK:n päätöksellä. Erekat toivoo edelleen, että kvartetti tukisi PA:n vaatimusta 1949 aselepolinjoista keskustelujen pohjaksi. Toiseksi hän toivoo kvartetin ymmärtävän, että PA toimii siten pelastaakseen neuvottelut kahden valtion periaatteella. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=227779

5. IDF kieltäytyi päästämästä kansanedustajien ja johtavien yeshiva-rabbien pääsyn Yosefin hautakammiolle sunnuntaina iltapäivällä, kuten oli sovittu. Eilen oli Yosefin kuoleman vuosipäivä, jota he halusivat kunnioittaa vierailemalla hän hautakammiollaan Sikemissä (Nablusissa). Alkuperäisen luvan muukaan IDF olisi sallinut 20 bussin pääsyn haudalle, mutta niiden määrä pudotettiin syytä ilmoittamatta kahteentoista, mikä rajoitti osanottajien pääsyä radikaalisti.
Vastalauseena iDF:n päätökselle Shomronin aluejohtaja Gershon Mesika ja johtava sionistirabbi Elyakim Levanon päättivät jättäytyä pois tilaisuudesta.
Oslon sopimuksen mukaan juutalaisilla tulee olla vapaa pääsy Yosefin hautakammiolle, mutta vuoden 2000 intifadan aikana haudalla sattuneen verisen yhteenoton jälkeen IDF on perääntynyt sopimustekstin noudattamisesta, ja nyt tilanne on kärjistynyt hetkittäisiin yhteenottoihin palestiinalaisten ja juutalaisten välillä.
IDF on ehkä turvallisuussyistä halunnut välttää käyntejä haudalla päiväsaikaan, mutta lisääntyneen kiinnostuksen vuoksi yhä enemmän vaaditaan käytännön muuttamista.
Eilen poliisi ja sotilaat pidättivät 40 haudalle ilman lupaa pyrkivää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145395

6. UUTISOTSIKOITA
- Egyptistä Israeliin, Jordaniaan ja Syyriaan johtava kaasujohto räjäytettiin eilen illalla Nagahin pumppausasemalla, 80 km El Arishista Bir Al-Abd alueella, kertoo BBC. AFP:n uutisen mukaan räjähdys johtui sabotaasista, sillä lähistöllä havaittiin epäilyttävä auto. Egyptin uudet vaikuttajat ovat toistuvasti vaatineet sopimuksen uusimista ja hinnan rajua nousua, ja jopa kaasutoimitusten lopettamista kokonaan Israeliin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145392
- Hamasin Al-Risala uutislehti kertoo, että Hamasin johto vaatii lisää IDF:n sotilaitten sieppaamisia voidakseen heidän kauttaan vapauttaa palestiinalaisia Israelin vankiloista, joissa he kärsivät heille annettuja rangaistuksiaan. Abu Ataya Kansan vastarintakomiteoista, joka oli osallisena Gilad Shalitin sieppaamisoperaatiossa, kertoi, että järjestöllä on valmiudet tehdä uusia vastaavanlaisia operaatioita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145391
- IDF:n yhteistoiminnan koordinoija hallituksen toimista Juudeassa ja Samariassa kenraalimajuri Eitan Dangot kertoi, että viime vuonna terroristien ampumista 460:stä raketista ja ohjuksesta 60 oli tarkoitettu Gazan ja Israelin välisten terminaalien vahingoittamiseksi. Dangot kertoi ulkomaisille journalisteille, että IDF tehostaa Kerem Shalom terminaalin toimintaa 50 miljoonalla NIS. Hän esitteli heille pitkän listan tavaroista, joita sallitaan vietävän Gazaan niissä km. 260:ssä rekassa, joita päivittäin tuovat tavaroita Gazan kaistalle. Niissä on n. 6000 tonnia tarvikkeita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145390
- Pystyäkseen paremmin koordinoimaan YK:lle esittämänsä pyynnön edistymistä PA rakensi itselleen ”sotahuoneen”, toimintakeskuksen, jossa tilannetta seurataan jatkuvasti ja jossa voidaan tehdä välittömiä päätöksiä ja koordinoida toimia. http://www.haaretz.com/print-edition/news/palestinians-set-up-diplomatic-war-room-ahead-of-september-vote-on-statehood-1.371198
- PA:n hallitus on lähettänyt kriisinomaisia pyyntöjä sekä länsi- että arabimaille, jotta ne pelastaisivat sen vararikosta. USA vaatii YK:lle tehtävän esityksen mitätöimistä ja Saudi Arabia käyttää miljoonansa mieluummin Jordanian ja Persianlahden sunni-maitten vahvistamiseen Iranin kasvavaa valtaa vastaan. Turkki on myös yksi ehdokas, mutta Euroopan maat painiskelevat omien talousongelmiensa kanssa. http://www.debka.com/article/21084/
- Flotilla II toivoo pääsevänsä avomerelle tänään käytännön ongelmista huolimatta. Kreikka tarjoutui toimittamaan heidän tavaransa Gazaan omilla sotalaivoillaan, mutta se ei kelvannut. Hamas suunnittelee voivansa saada 700 kannattajaansa ja jäsentään Ben Gurionin lentokentälle 11. heinäkuuta. Heidän toiveenaan on järjestää suuri mielenosoitus Gazan rajalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145398

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019