KESKIVIIKKO 13.07.11

1. KVARTETIN kokoukset Washingtonissa maanantaista alkaen ja jatkuen tiistaina eivät tuoneet mitään selkeyttä kysymykseen, miten saada PA:n ja Israelin rauhankeskustelut uudelleen käyntiin. Israelin ja USA:n viranomaiset olivat puhelinyhteydessä tiistaipäivän ajan, jota luonnehditaan ”ajankohtaisiksi keskusteluiksi” ilman tarkempaa selvitystä. ”Haluaisimme heidän päätyvän lausuntoon, joka olisi tasapuolinen”, totesi eräs virkailija.
Israelin huolena on ollut, että kvartetti päätyisi tukemaan presidentti Obaman puheissaan omaksumaa ratkaisua keskustelujen perusteiksi selvittämättä Israelin turvallisuusperiaatteita. Virkailija selitti, että kvartetti voisi päätyä lausuntoon, joka on hyvin selkeä raja- ja maanvaihtokysymyksissä, mutta vaarallisen epämääräinen tärkeissä Israelia koskevissa kysymyksissä, kuten Israel juutalaisena, demokraattisena valtiona huomioiden myös sen turvallisuusnäkökohdat. Hän selvitti, että lausunto, jossa myös nämä huomioitaisiin selkeästi, olisi helpompi ”myydä” Israelin kansalle, myös rajojen osalta.

ISRAELILAISEN viranomaisen pyöreä lausunto herättää kummastelua, ikään kuin kvartetin lausunnon lähtökohtana olisi se, miten kansa sen hyväksyy. Luulisi maan etujen huomioimisen olevan johtajien ja neuvottelijoitten tärkeimmän kysymyksen, ja kansan tahto ja luottamus heidän kykyynsä hoitaa asioita kansan etujen mukaisesti olisi hankittu etukäteen eikä vasta sitten, kun ulkopuoliset - usein sille vihamieliset tai välinpitämättömät - tahot ovat päättäneet asioista, joita sitten pyritään ”myymään” kansalle.

YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon totesi maanantai-illan kaksi ja puoli tuntia kestäneen päivällis-istunnon jälkeen, etteivät kvartetin jäsenet pystyneet laatimaan yhteistä lausuntoa. Kvartetin kokoontumisen tarkoituksena oli löytää ratkaisumalli, jolla PA:n tekemä esitys YK:lle omasta valtiosta olisi voitu välttää ja aloittaa hedelmälliset rauhankeskustelut osapuolten välillä.
EU-virkailija totesi, että maanantain keskustelut olivat merkittäviä ja käsittelivät asiaa laajasti ja monelta näkökulmalta, mutta että Israelin ja PA:n välillä on edelleen suuria railoja. Hän kuitenkin vakuutti, että kvartetin osapuolet jatkavat vakavia keskusteluja keskenään ja molempien osapuolten kanssa erimielisyyksien tasoittamiseksi. Hän totesi kryptisesti: ”On aika antaa lausuntoja ja on aika antaa tilaa yksityisille keskusteluille”. (JP)

2. PA:n johto antoi kvartetin epäonnistuneen kokouksen jälkeen katkeran lausunnon, jossa se syyttää Yhdysvaltojen syyllistyneen ”Israelin rasistisen politiikan tukemisesta”, kertoo Reuters.
PLO:n hallitus (executive committee) kokoontui käsittelemään tilannetta tiistaina Ramallahissa . Sen julkistamassa lausunnossa todetaan, että kvartetin epäonnistuminen vahvistaa PLO:n nimissä YK:n turvallisuusneuvostolle ja yleiskokoukselle tehtävän esityksen tärkeyttä. Lausunnossa todetaan, että Benyamin Netanyahun hallituksen pyrkimyksenä on estää kaikki yritykset keskusteluista ja itsenäisen Palestiinan valtion perustamisesta.

”AINOA mahdollisuus maailmalle ja Yhdysvalloille on nyt käyttää kaikkia keinoja estää miehittäjiä jatkamasta rasistista laajennuspolitiikkaansa”, lausunnossa todetaan ja lisätään: ”USA kantaa päävastuun tämän rasistisen politiikan jatkumisesta.”
Vaikka PA:n johto pyrkii hyödyntämään kvartetin epäonnistumista, sen esitys YK:lle omasta valtiostaan ei ole saanut kaikkien eikä edes johtavien valtioiden tukea taakseen. Varsinkin USA on toistuvasti varoittanut PA:n johtoa turvautumasta YK:n päätöksiin uhaten lopettavansa elintärkeän tuen palestiinalaisille, mutta se ei ole tuottanut tulosta.
Toista sataa europarlamentaarikkoa raapusti nimensä EU:n ulkomaanasioitten johtajalle Catherine Ashtonille osoitetun kirjelmän alle, jossa ilmoitetaan heidän vastustuksensa PA:n YK:lle tekemästä esityksestä, koska ”se häiritsee rauhanponnisteluja”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145659

3. IDF:n sotilaat joutuivat tulitaisteluun mennessään pidättämään Islamic Jihadin epäiltyä jäsentä Nablusin pohjoisosassa al-Farian pakolaisleirissä. Sotilaita kohti heitettiin palopommeja. Epäilty pakeni paikalta, minkä johdosta sotilaat avasivat tulen häntä kohti osuen häneen kuolettavasti. Palestiinalaisten mukaan epäilty uhri oli 22-vuotias (toisen lähteen mukaan 19) Ibrahim Sirhan, insinööriopiskelija Nablusin yliopistosta.

SOTILAAT kertoivat, että epäiltyä ammuttiin hänen ruumiinsa alaosaan hänen yrittäessään paeta. Palestiinalaisten oma lääkintäjoukko evakuoi hänet. Hänen sanotaan olleen matkalla moskeijaan, kun sotilaat yrittivät pidättää hänet.
Sotilaat pidättivät seitsemän henkilöä kuulusteluja varten.

Epäiltyjen pidättämistä on lisätty Juudeassa ja Samariassa palestiinalaisten aiheuttamien väkivaltaisuuksien lisäännyttyä varsinkin PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin antamien USA:n ja Israelin vastaisten lausuntojen johdosta. IDF ei halua kertoa pidätysten määristä.
Abbas on muiden palestiinalaisten viranomaisten tapaan syyttänyt yhä häpeilemättömämmin Israelin harjoittamasta ”rasistisesta laajennus- ja miehityspolitiikasta.
Abbas taisi unohtaa, että vain muutama päivä sitten hän vannoi, ettei Palestiinan valtion alueella tule olemaan yhtään juutalaista. Jos tämä ei ole rasistista, mitä se sitten on?
PA:n ja PLO:n virkailijoitten lausunnot ovat kärjistyneet kvartetin maanantaina pitämän kokouksen epäonnistuttua laatimaan lausuntoa, jossa PA:n johdon vaatimukset 1949 aselepolinjoista tulevan valtion rajoiksi pääkaupunkinaan Jerusalem ja juutalaisen rakennustoiminnan täydellisellä keskeyttämisestä, myös Jerusalemin osalta, olisi täysin vahvistettu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145666,
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/idf-kills-palestinian-in-west-bank-refugee-camp-1.373000

4. PLO:n lähettiläs tarkkailijan oikeudella YK:ssa Riyad Mansour vastaili Barak Dadidin esittämiin kysymyksiin Palestiinan valtiosta ja muista ajankohtaisista aiheista. Haastattelu julkaistiin haaretz.com web-sivulla keskiviikkoaamuna.
Mansour jättää YK:n yleiskokoukselle osoitetun esityksen Palestiinan valtion hyväksymisestä järjestön täysjäseneksi 15.heinäkuuta 2011. Hän sanoo toivovansa, että YK:n yleiskokouksessa yli 130 jäsenmaata hyväksyvät Palestiinan valtion YK:n täysjäseneksi. Käytännössä se ei liene mahdollista, sillä vain valtioilla on se oikeus, mutta keskustelua siitä voidaan käydä. Äänestys Palestiinan valtiosta tapahtunee YK:ssa syyskuun istunnossa.

Mansour kieltää haastattelijan olettamuksen, etteikö YK:n myönteinen päätös valtiosta olisi sittenkin vain symbolinen, ja kysyy: ”Jos se on symbolinen, miksi Israel vastustaa sitä?”
Hän sanoo, että mahdollisimman monen YK:n jäsenmaan saaminen esityksen taakse aiheuttaa paineita YK: turvallisuusneuvostolle: ”Siksi se on tärkeä, vaikka aurinko nousee seuraavana päivänä kuten ennenkin, eikä mitään muutosta näkyisi välittömästi”.
Mansour sanoo uskovansa, että PA saa myös Euroopan maat esityksensä taakse.
Hän kiertää kysymyksen, voivatko Kairon Tahrir-aukiolla edelleen jatkuvat mielenosoitukset siirtyä myös Ramallahiin todeten, että kansa siitä päättää. Toisaalta hän toteaa, että joissakin tapauksessa Obaman vaatimukset näkyivät välittöminä muutoksina, toisissa se vie aikaa.

MANSOUR ei halua käyttää sanaa ”intifada” palestiinalaisten mahdollisesta väkivallasta. Hän jopa väittää, että jos rauhallisiin mielenosoituksiin liittyy väkivaltaa, sen aiheuttaja on IDF. Hän viittaa Bilin kylän lähellä tapahtuviin jokaviikkoisiin väkivaltaisuuksiin, joissa palestiinalaiset ja ulkomaiset kiihottajat mellakoivat Israelin rakentamaa turva-aitaa vastaan, jonka paikkaa IDF lopulta suostui muuttamaan. Mielenosoituksia on kuitenkin jatkettu toisilla verukkeilla.
Mansour toteaa, että jos kahden valtion ajatus ei toteudu, vaarana on yhden valtion ratkaisu, mikä vaarantaisi Israelin juutalaisena demokraattisena valtiona. Toiseksi hän katsoo, ettei Palestiinan valtion perustaminen ole neuvottelujen kysymys, sillä ”ei Israelkaan kysymys kenenkään lupaa julistaa maansa itsenäiseksi 1948”. Hän myös väittää, että koska suuri joukko valtioita on esityksen tukena, sitä ei voida pitää yksipuolisena esityksenä. PA:n johdolla on ollut tapana kaikissa tilanteissa vedota kansainväliseen yhteisöön ja kansainväliseen lakiin, jota he tulkitsevat omavaltaisesti ilman perusteita.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/palestinian-envoy-to-un-european-states-will-recognize-palestine-before-september-1.372971

5. UUTISOTSIKOITA
- Terroristit ampuivat keskiviikkoaamuna kaksi Kassam-rakettia Gazasta Sderotin hallintoalueelle, sekä yhden kranaatin. Yksi raketeista vaurioitti asuintaloa, muuta tuhoa eikä ihmisvahinkoja tapahtunut. IAF vastasi tähän tuhoamalla tunnelin Gazan pohjoisosassa sekä aseitten valmistuspajoja. IAF:n iskujen jälkeen kuultiin räjähdysääniä Gazasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145663
- Israelin YK-lähettiläs Ron Prosor antoi havainto-opetusta turvallisuusneuvoston jäsenille eilen kertoen, miten Hamas kouluttaa koululapsia terrorismiin. Hän sanoi, että heidät koulutetaan surmaamaan juutalaisia lapsia. Hän kertoi esimerkkejä tästä, joista Fogelin perheen viiden jäsenen raaka murha heidän nukkuessaan kodissaan on yksi tuoreimmista. Hän kutsuu näitä Hamasin lapsia ”lapsisotilaiksi” ja ”aseellisen taistelun lapsiksi”. Hän mainitsi muistakin vastaavista murhista, joista yksi on 16-vuotiaan Amerikan siirtolaisen Daniel Wiflicin menehtyminen haavoihinsa panssariohjuksen iskusta Gazan turvallisuusaidan lähellä ollessaan koulubussissa matkalla kotiin. Prosor kertoi, että hyökkäyksiä Gazasta tapahtuu kaksi päivässä, 290 rakettia ja kranaattia vuoden alusta lähtien. Hän kertoi myös järjestelmällisestä lasten ja nuorten aivopesusta, jota harjoitetaan kaikissa valtion lastentarhoissa, kouluissa, instituutioissa ja media-välineissä, joissa lapsille tarkoitetut propagandaohjelmat opettavat lapsille, että koko maa Jordanista Välimereen on heidän ja että juutalaiset varastivat heidän kauniin maansa, ja siksi heidät on tuhottava ja karkotettava. Kesäleirejä nimetään tunnettujen terroristien mukaan ja näillä usein UNRWA:n ja Euroopan maiden rahoittamilla leireillä annetaan sotilaskoulutusta ja asekäsittelyä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145668
- Ihmisoikeusjärjestöt toteavat, että hillitäkseen toisinajattelijoitten vaikutusta viranomaiset teloittavat – useimmiten hirttämällä – kaksi syytettyä päivässä. Teloitukset tehdään usein salassa ja julkisuudelta piilossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145646
- Israelin talous osoittaa selviä hidastumisen merkkejä, vaikka toisaalta työttömyys on laskenut, se on nyt 5.7 %. Hidastuminen näkyy markettien myynnissä ja ulkomaan viennin vähentymisenä. Asuntomarkkinoita on seurattu huolestuneina, sillä hinnat ovat nousseet arvaamattomasti, koska asuntoja ei rakenneta tarpeeksi. Luvut eivät ole huolestuttavia, joskin niitä tulee seurata tarkkaan varsinkin Kreikan, Irlannin, Portugalin ja Espanjan talousvaikeuksien kasvaessa, ja tähän sarjaan on noussut Italia, joka sekin painii kasvavien ongelmien parissa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4093869,00.html

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019