TORSTAI 23.06.11

1. USA JA EU etsivät kuumeisesti formulaa, jolla Lähi Idän rauha saataisiin jollain ihmekonstilla kasattua. Varsinkin USA:n valkoisen Talon Lähi Idän neuvonantaja Dennis Ross hätäilee, että on vaarallista tuudittautua uskomukseen, että aika hoitaa asioita varsinkin aluetta huuhtovien muutosaaltojen arvaamattomassa tulevaisuudessa. Hän kritisoi – joskin hillitysti – hallituksen politiikkaa edetä hiljaa ja tarkastella, mihin suuntaa kehitys lähtee kulkemaan. Pahimmat muutoksia vaatineet kuohut ovat toistaiseksi laantuneet, mutta seuraava vaihe voi olla väkivaltaisempi, mikä Israelin ajatussuunnan mukaan on huomioitava ja valmistauduttava siihen. Israelissa meneillään olevat kotirintaman harjoitukset Turning Point 5 ovat tarkkailijoitten mukaan osoituksena siitä, että pinnan alla kuohuu näkymätön pohjavirta, ellei peräti tsunami, joka pinnalta katsoen vain kuplii pahaenteisen äänettömästi.

IDF:N komentaja Benny Gantz totesi eilen kotirintaman harjoitusten ohessa, ettei välitöntä sodan vaaraa ole nähtävissä. Hän puhui turvallisuuskabinetin kokouksessa salaisessa turvallisessa kätköpaikassa jossain Juudean vuorilla, jonne hallitus evakuoidaan kriisi-tilanteessa totaalisen hyökkäyksen kohdatessa maata. Mutta vaikka Gantz ehkä asemansa painolastin alla katsoo asiakseen rauhoitella kansaa, monet uutislähteet vihjaavat, ettei tilanne ole ollenkaan niin vakaa ja rauhallinen kuin miltä se näyttää. Kysyttäessä Syyrian ja Libanonin viimeaikaisia tapahtumia Gantz rauhoitteli, ettei sodanvaaraa ole, kuitenkin lisäten, että tilanne voi muuttua hetkessä, jopa tuntien kuluessa, siksi valmistautuminen on tärkeää.

LIBANONIN viranomaiset, joilla on yhteyksiä Hizbullahin johdon kanssa, varoittavat, että jos Bashar Assadin asema Syyrian johdossa näyttää vaarantuvan oleellisesti, Hizbullahin johto voi katsoa velvollisuudekseen antaa avustava kätensä hänen turvakseen. Tämä myös siksi, että radikaali muutos Syyrian hallinnossa voisi sekoittaa Hizbullahin yhteydet Syyrian ja Iranin kanssa sekä lopettaa niiden asetoimitukset ja miehistön koulutusohjelmat.

IDF:N uusi kotirintaman komentaja kenraalimajuri Eyal Eisenberg totesi Gantzin tapaan, ettei meneillään oleva harjoitus liity mihinkään tiettyyn uhkakuvaan, vaikka uutiset puhuvat toista.

IAF:n komentaja kenraalimajuri Ido Nehostan puolestaan totesi IsraelDefence lehdelle tällä viikolla, että Lähi Idässä on meneillään hillitön aseitten hankintakausi.
IDF:n entinen tiedustelupäällikkö Amos Yadlin sanoi keskiviikon puheessaan, etteivät Israelia uhkaavat ohjukset vaaranna vain laidoilla olevia yhteisöjä, vaan myös Tel Avivia ja Jerusalemia. ”Eivätkä nämä ohjukset, joita viholliset ovat koonneet, häviä minnekään vaikka rauhansopimus palestiinalaisten kanssa saataisiinkin runnottua kasaan,” Ydlin totesi Armeijan radion lähetyksessä.

Eilisen päivän kotirintaman harjoituksiin kuului sireenin soitto 11.00 ja 19.00, joiden tarkoituksena oli hälyttää ihmisiä kiirehtimään lähimpään väestönsuojaan. Myös Knesset keskeytti asioitten jauhamisen hetkeksi ja kiirehti talon suojatilaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145125, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145136

2. SYYRIAN ulkoministeri Walid Moallem, joka pehmeäpuheisena ja sujuvana diplomaattina on saavuttanut tietyn arvostuksen länsimaissa, heitti hetkeksi syrjään rauhantekijän manttelinsa esittääkseen kärkevää ja jopa katkeraa kritiikkiä länsimaitten tapaan suhtautua Syyrian sisässä riehuviin muutosten vaatimuksiin. Hän kutsui Syyriaa tulevaisuudessa mahtavaksi demokratiaksi, mutta jonka muotoutumista länsimaat ovat estäneet.
Hän sanoi puheessaan Israelin riistäneen Golanin ylängöt ja kiisti median tiedot – vastoin selviä todisteita – että Hizbullah ja Iran olisivat sekaantuneet protestien tukahduttamiseen ja että Bashar Assad olisi käyttänyt Iranin kaksi vuotta sitten käyttämiä metodeja protestien hajottamiseksi. Hän puhui päivä sen jälkeen, kun sotilaat surmasivat 7 mielenosoittajaa.

MOALLEM syytti länsivaltojen asettamia Syyrian vastaisia sanktioita muutosten hitaasta tahdista Syyriassa ja varoitti, että ”Euroopan valtiot poistetaan Syyrian kartalta, ja Syyria tulee kääntymään entistä enemmän Välimeren maitten alueelle”. Hän sanoi Euroopan asettamien sanktioitten vaikeuttavan tavallisen kansalaisen elämää ja vertasi tätä sodanjulistukseen.
Moallem kääntyi seuraavaksi Turkin puoleen, jota hän kutsui läheiseksi ystäväksi ja toivoi maitten välille syntyneitten hetkellisten ongelmien tasaantumista jättäen huomiotta, että Syyrian joukot ovat surmanneet 1500 mielenosoittajaa ja että Turkin puolelle paenneiden lukumäärä ylittää reilusti 10 000, toisten arvioitten mukaan moninkertaisesti.
Hän kielsi ehdottomasti Hizbullahin tai Iranin sekaantumisen Syyrian mielenosoituksiin. Hän kritisoi Obamaa ”itsehillinnän puutteesta, ettei tämä jaksa odottaa muutosten vaikutuksia Syyriassa, vaikka odotteli kaksi vuotta maansa terveydenhoito-ohjelman toteutumista”.
Hän syytti pakolaisten suuresta määrästä aseistettuja gangsterijoukkoja, jotka pakottivat ihmiset pakoon viikkoa ennen armeija tuloa Jisr al-Shughourin kaupunkiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145119

3. KVARTETIN, USA, YK, EU ja Venäjä, edustajat tapaavat toisensa loppuviikosta käsitelläkseen Israelin ja palestiinalaisten välistä konfliktia, mikä on joutunut kriisivaiheeseen PA:n johdon uhatessa alistaa valtionsa perustaminen YK:n ratkaistavaksi syyskuussa. Israelin pelkona on, että kvartetin antama lausunto tulee noudattelemaan presidentti Obaman puheissaan esittämiä linjauksia, joita Israel ei voi hyväksyä. Pahinta tässä länsivaltain suhtautumisessa on – kuten Netanyahu totesi, PA:n käsittely hemmotellun poikaviikarin tavoin – tehden jatkuvia myönnytysvaatimuksia Israelille vain saadakseen jatkuvan kitinän loppumaan edes hetkeksi, mutta vaatimatta yhtään mitään vastapalvelukseksi.

OIREELLISTA EU-maitten suhtautumisessa oli Luxenbourgin ulkoministerin Jean Asselbornin EU-maitten ulkoministereille sunnuntai-iltana tarjoama epämuodollinen illallistilaisuus, johon oli kutsuttu EU:n ulkomaanasioitten johtajan C Ashtonin lisäksi Ranskan, Englannin, Saksan, Italian, Espanjan, Belgian, Itävallan, Ruotsin, Tanskan, Portugalin, Kreikan, Egyptin, Jordanian, Marokon, Irakin, UAE:N, Saudi Arabian, Bahrainin, Kuwaitin, Qatarin, Venäjän, USA:n, Indonesian, Arabiliiton ja PA:n diplomaattiedustajat, mutta ei Israelin edustajaa.

RUOTSIN ulkoministeri Carl Bildt kertoi illallisesta käsittelevässä blokissaan, että Israel oli tilaisuuden tärkein keskusteluaihe, eli kuten JP totesi: ”Sen pääruokalaji”. Bildt totesi, että on todettavissa, että suuri osa arabimaailmaa on menettänyt kaiken toivonsa edistyksestä Israelin nyky-hallituksen kanssa. Hän kirjoitti edelleen, että ”kvartetin tapaaminen ulkoministeritasolla antaakseen tukensa politiikalle, jota ei vain Eurooppa vaan myös presidentti Obama kannattaa, tulee epäilemättä olemaan tärkeä askel eteenpäin.”
ISRAELIN edustajat tuntevat erityistä ärtyisyyttä siitä, että illallistilaisuuteen, jossa käsiteltiin pääasiassa Israelia koskevia kysymyksiä ja johon oli kutsuttu lähes kaikki muut alueen valtiot, Israel jätettiin ulos. Tätä voisi pitää tahallisena Israelin vastaisena loukkauksena.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=226157

4. UUTISOTSIKOITA
- Israelin kentällä palveleville IDF:n upseereille annetaan mellakan taltuttamiskoulutusta ennen syyskuuta, jolloin PLO:n tekemää esitystä Palestiinan valtiosta on tarkoitus käsitellä YK:ssa. Riippumatta sen tuloksista IDF olettaa, että palestiinalaiset tulevat järjestämään mielenosoituksia Länsirannalla sekä maan rajoilla. Kaksipäiväinen työkokous pidetään Lahish koulutuskeskuksessa lähellä Kiryat Gatia. Siihen osallistuvat kaikki prikaatin, pataljoonan ja komppanianjohtajat, jotka toimivat IDF:n keskiosan, etelän ja pohjoisen komennuskuntien alueilla. Koulutus keskittyy kahteen mahdollisuuteen: Suuria väkivaltaisia mellakoita, tai laajoja ja spontaaneja ei-väkivaltaisia marsseja kohti juutalaisyhteisöjä tai IDF:n tukikohtia Juudeassa ja Samariassa. Seminaarissa esitetään simulaatiotilanteita, miten joukkojen oletetaan pysäyttävän ei-väkivaltaiset mellakat. Vaikka mitään konkreettisia kohteita ei ole tiedossa, IDF tulee valmistautumaan myös pahimman varalle, eli nakban ja naksan kaltaisten mielenosoitusten kehittymistä sekä Länsirannalle että Libanonin, Syyrian, Jordanian ja Gazan rajoille. Tilanne Egyptin vastaisella rajalla on arvaamaton. (JP, Yaacov Katz)
- Muutaman vuoden takainen suosittu poliitikko Arye Deri on lopulta päättänyt aloittaa paluun vallan käytäville, josta hänet pudotettiin tuomittuna kolmeksi vuodeksi vankeuteen syyllistyneenä asemansa väärinkäyttämiseen ja muihin rikoksiin, jotka olivat silloin ja ovat vieläkin yleisiä maan johtavan eliitin parissa. Hän ei ilmoittanut, perustaako hän uuden puolueen vai pyrkiikö hän saamaan Shas-puolueen johdon uudelleen. Hän selittää, että Israelissa on mahdoton saada ääntään kuuluviin ilman poliittista toimintaa. Hän sanoo tarvitsevansa puolueen, jolla voisi yhdistää kansan. Derin nauttima karisma toimii edelleen, sillä monet johtavat poliitikot, myös ministerit, ilmoittavat halunsa toimia hänen kanssaan seuraavissa vaaleissa, joissa gallupien mukaan hänen johtamansa puolue saisi 7 kansanedustajaa. Deri tunnustautuu rauhan kannattajaksi, minkä johdosta äärioikeisto syyttää häntä Oslon sopimusten kannattamisesta ja niiden tuomasta yli 1300 israelilaisen kuolonuhrista. (JP) http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145139
- Iranin sisäministeri syyttää Yhdysvaltoja terrorismista sen jälkeen, kun Iranin öljydelegaatiota vastaan hyökättiin Bagdadissa haavoittaen vartijoita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145134
- IDF käyttää eksoottisia eläimiä sekä tukikohtiensa puhdistamiseen ruohonleikkurien asemesta että variointitehtäviin. Koirat ovat perinteisiä vahteja, mutta tässä tapauksessa ne pidetään sisällä. Oryxes antilooppeja käytetään tukikohtien ruohikkoisten alueitten siistijöinä. Barbary-lampaita Pohjois-Afrikan Atlas-vuoristosta käytetään IDF:n ammusvarstojen vartijoina. Ne tunnetaan erityisen hyökkäävinä. Monia muitakin eläimiä kuten laamoja käytetään IDF:n tukikohdissa, myös lentokentillä. Libanonissa antilooppeja käytettiin paljastamaan Hizbullahin kaivamia bunkkereita niiden syödessä ruohon sisäänkäyntien edestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145127
- IDF huomioi rakennustarvikkeiden tarpeen kasvun Gazassa siellä alkaneen rakennusboomin vuoksi, ja sallii niiden viennin rajun lisäämisen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145121
- PA:n edustaja Dmitry Dlijani syyttää, että Israelin myöntämä lupa Nobel-yhtiölle suorittaa kaasunetsintää Gazan rannikon edustalla Välimerellä tarkoittaa sitä, että Israel aikoo varastaa palestiinalaisten kaasuvarat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145115

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021