TORSTAI 09.06.11

1. PA:N JOHTO ilmoittaa, joskin selvästi ristiriitaisena, että se voi viivästyttää YK:lle suunnittelemansa hakemuksen jättämistä Palestiinan valtion perustamiseksi. USA:n presidentti Barack Obama ja Saksan liittokansleri Angelika Merkelin totesivat Merkelin Washingtonin vierailun yhteydessä pitämässään yhteisessä lehdistötilaisuudessa, että yksipuolisia toimia kuten PA:n suunnitelmaa hakea valtionsa tunnustamista YK:n yleiskokouksessa, tulisi välttää.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas oli kutsunut PLO:n hallituksen sekä Fatahin keskuskomitean kokoon informoidakseen niitä Saeb Erekatin ja Nabil Abu Rudeinahin käymistä keskusteluista USA:n viranomaisten kanssa viikon aikana Washingtonissa.
Obaman ja Merkelin lausuntojen jälkeen PA:n nimeämätön virkailija kertoi, että PA voi siirtää heinäkuun 15. päiväksi suunnitellun esityksen jättämistä Palestiinan valtion perustamiseksi YK:n päätöksellä, mikä osoittanee, että peukaloruuvia Abbasin kädessä on tiukennettu.

ISRAELIN hallituksen edustaja arvioi, että PA:n lujan päätöksen peruuttaminen on täytynyt perustua johtavien länsivaltojen selkeään varoitukseen, ettei PA:n tekemä esitys YK:lle ole sopiva eikä positiivinen ele. Täytyy muistaa, että vaikka PA:n taloudellisen kehityksen sanotaan etenevän 8-9 %:n luokkaa, arviolta 40 % siitä perustuu pääasiassa länsivaltain tukeen. Jos tuo määrä jää saamatta, PA:n talous romahtaa. On arvoitus, miten itsenäistyvä Palestiinan valtio voisi selvitä näillä perusteilla, sillä se ei voine loputtomiin turvata ulkomaiseen tukeen? PA:n suunnitelma rysäyttää suunnitelma itsenäisestä valtiosta näyttää perustuvan epätodellisiin kuvitelmiin ja lepäävän tyhjän päällä.

PA:n - kerran jo rauhanneuvottelijan toimestaan eronneen - Saeb Erekatin kerrotaan vakuuttaneen USA:n ulkoministeri Hillary Clintonille, ettei PA siirrä esitystään YK:lle, ellei se saa pitävää vakuutusta Israelilta pidättyä ”provosoivista toimista” Länsirannalla lähikuukausina. Hän kertoi Washingtonin keskustelujen jälkeen, että USA painostaa heitä lujasti ja uhkaa pakotteilla, mihin muutamat Euroopan maat ovat liittyneet. Erekat kertoi Brookings Instituutin Saban keskuksessa pitämässään puheessa Washingtonissa, että palestiinalaiset ovat valmiit aloittamaan rauhankeskustelut Israelin kanssa perustuen Obaman USA:n ulkoministeriössä pitämässään puheessa esittämiinsä periaatteisiin. Washington Postin artikkelin mukaan Erekat vaati Netanyahulta vakuutusta: ”Kaksi valtiota 1967 linjoilla yhteisesti sovituilla aluevaihdoilla”. Tästä hän pitää lujasti kiinni, lehden artikkelissa kerrotaan.
Lehden toimittaja Jackson Diehl kirjoitti Erekatin lisänneen, että ilman tätä Netanyahun vakuutusta PA etenee YK:lle aikomansa suunnitelman toteuttamiseksi ja YK:n jäsenyyden hakemiseksi. Diehl kertoo omana havaintonaan, että ilman epäilystä Erekatin jähmeä vaatimus on esitetty ennen kaikkea USA:n ja Israelin välisten suhteiden huonontamiseksi.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu on toistuvasti todennut, ettei hän hyväksy PA:n vaatimusta 1967 linjoilla neuvottelujen pohjaksi, vaan rajoista tulee voida keskustella ilman ennakkoehtoja. Lisäksi hän pitää kiinni vaatimuksesta, ettei hän neuvottele hallituksen kanssa, jossa Hamas on yhtenä osapuolena, ellei se hyväksy kvartetin asettamaa kolme vaatimusta: Tunnustaa Israel juutalaisena valtiona, hyväksyä aiemmat Israelin kanssa tehdyt sopimukset sekä luopua väkivallasta.

USA:n nimittämä Lähi Idän lähettiläs David Hale saapunee Israeliin lähipäivinä tunnustelemaan rauhankeskustelujen aloittamisen mahdollisuuksia. Hänen uskotaan tavanneen sekä PA:n neuvottelijat Erekatin ja Rudeinahin että myös Netanyahun lähettilään Molchon epäsuorissa neuvotteluissa Washingtonissa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=224154

2. JOHTAVA republikaanien kongressin jäsen Ileana Ros-Lehtinen viimeistelee lakiesitystään, jolla USA pidättyy taloudellisesta tuesta mille tahansa YK:n elimelle, joka tunnustaa Palestiinan valtion tai nostaa PLO:n tarkkailijan aseman edustukseksi .
Ileana Ros-Lehtinen johtaa kongressin edustajainhuoneen ulkomaan asioitten valiokuntaa. Hän aikoo sisällyttää esityksensä kongressin YK:n uudistusta vaativaan lakiesitykseen vastustaakseen PA:n yrityksiä välttää suoria rauhankeskusteluja Israelin kanssa. Kongressi harkitsee myös suoran tuen maksamisen pidättämistä PA:lle, jos se edistää suunnitelmiaan hakea YK:n tunnustus Palestiinan valtiolle ilman rauhankeskusteluja.

Ros-Lehtinen perustelee lakiesitystään tuen vähentämisestä YK:lle, että sen tarkoituksena on antaa USA:n vastustavalle kannalle hampaat. Hänen lakiesityksellään on ennakkotapaus presidentti George W Bushin hallituksen ajalta. PLO teki silloinkin esityksen YK:lle itsenäisestä Palestiinan valtiosta ja jätti hakemuksen YK:n täysjäsenyydestä. Silloinen ulkoministeri James Baker uhkasi pidättää USA:n maksut YK:lle.
Vaikka Ros-Lehtisen esityksellä on vankka tuki kongressin molemmissa kamareissa, demokraattien johtama senaatti ei välttämättä tue sitä perustellen kantaansa sillä, että se voisi entisestään vähentää USA:n vaikutusvaltaa YK:ssa ja sen elimissä.

Ros-Lehtinen esitti toisen lakiluonnoksen kongressille, jolla pyritään estämään Iranin, Pohjois-Korean ja Syyrian ydinasetietoisuuden levittämistä maailmalla. Lakiesitys on Ros-Lehtisen ja Brad Shermanin yhteisesti esittämä. Sherman, Dem. Californiasta, johtaa kongressin terrorismin ja ydinasetietoisuuden levittämisen alakomiteaa. Lakiluonnos vihjaa mahdollisuuteen sanktioista, ja asia on ollut esillä kongressissa jo aiemmin. Tarkoitus on kohdistaa painostus ihmisoikeuksia polkeviin ja investoijiin Iranin energia-sektorilla.
Obama viittasi puheessaan äsken Iranin vastaisten sanktioitten koventamiseksi. http://www.jpost.com/ArtsAndCulture/Entertainment/Article.aspx?id=224171

3. IRANIN atomienergiajärjestön johtaja Fereydoun Abbasi-Davani toteaa valtion IRIB uutistoimiston lähetyksessä, että Iran kolminkertaistaa pitkälle rikastetun uraanin tuotannon ja siirtää sen jatkorikastamisen Natanzista maanalaisiin tiloihin Fordow-vuoristossa Qomin uskonnollisesti tärkeän kaupungin lähellä. Iran tunnusti tämän maanalaisen bunkkerin olemassa olon syyskuussa 2009 länsimaisten lehtimiesten keksittyä sen.

IRANIN virallinen ilmoitus siirtää uraanin jatkorikastaminen korkeammalle tasolle vahvasti linnoitettuun luolaan herätti kärkeviä vastalauseita länsivaltojen taholta. ”Tämä ilmoitus on provokaatio”, sanotaan Ranskan ulkoministeriön julkilausumassa. ”Se vahvistaa kansainvälisen yhteisön aiempia epäilyksiä Iranin viranomaisten järkähtämättömyydestä ja heidän jatkuvasta kansainvälisen lain rikkomuksistaan.”

ISRAELIN turvallisuusvirkailija, joka äskettäin erosi, syyttää Irania, että jo pitkään se on käyttänyt vääriä tai vääristeltyjä verukkeita siirtyäkseen joka kerran piirun verran lähemmäs kykyä rakentaa nopeasti aseita. ”Forow suunnitelma siirtää sitä kolme piirua lähemmäs,” sanoo tämä nimettömänä pysytellyt entinen virkailija. Iran päätti viime vuonna nostaa 3.5 %:n tasoon rikastetun uraanin rikastamisen 20 %:n tasoon, mikä artikkelin mukaan edustaa tuntuvaa askelta kohti atomipommin vaatimaan 90 %:n tasoon.
IAEA:n virkailijat sanovat, ettei heitä ole informoitu Iranin uudesta päätöksestä. Se pääsihteeri Yukiya Amano kuitenkin sanoi maanantaina, että hän oli saanut uusia todisteita Iranin ydinsuunnitelman mahdollisesta sotilaallisesta päämäärästä. Presidentti Ahmadinejad syytti Amanoa, että hän saa ohjeensa Washingtonista. Hän vakuutti, ettei mikään mahti maailmassa saa Irania luopumaan uraanin rikastamisestaan.

Abbasi-Davani sanoi, että kun Fordow on saavuttanut kolminkertaisen rikastuskykynsä, uraanin rikastaminen korkeampaan tasoon siirretään kokonaan Natanzista Fordowiin. IAEA ei kuitenkaan sano tietävänsä uusien sentrifugien siirtämisestä Fordowiin 21. toukokuuta.
Ahmadinejad kutsuu sentrifugeja uuden sukupolven tuotteiksi ja ne asennetaan molempiin laitoksiin. Hän sanoi samalla haluavansa, että Palestiinan hallinto ulotetaan koko Palestiinan alueelle, ja että ”sionistinen syöpäpesäke on kokonaan poistettava”. Hän väitti, että kaikki suoritetut gallupit puoltavat sitä. (JP, Robin Pomeroy ja Mitra Amiri)
Toisen uutislähteen mukaan Iran on salaa rikastanut uraania neljää atomipommia varten.

4. UUTISLÄHTEITÄ
- Iranin Fars-uutistoimisto kertoo, että Iran lähetti kaksi sukellusvenettä Punaisellemerelle. Niiden tarkoituksena on tutkia toisten maitten sota-alusten liikkeitä. Jokin aika sitten Iran lähetti kaksi pinta-alusta Suezin kanavan läpi Välimerelle ja takaisin Egyptin uuden hallituksen luvalla. Ne kävivät Tarton satamassa julistaen, että Iranilla on nyt laivastoasema Välimerellä. Iran rakentaa itse sukellusveneitä, joita sillä lienee 11 kpl. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144811
- Israel saanee kaksi sukellusvenettä Saksasta, jossa niiden valmistusta nopeutetaan. Tämä nostaa maan sukellusvenevahvuuden viiteen.
- Iran syyttää, että Israel ja USA ovat liittoutuneet sitä vastaan tuhotakseen Islamilaisen Tasavallan ja varmistaakseen USA:n ylivallan alueella. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/iran-israel-and-u-s-are-trying-to-provoke-a-regional-war-1.366660
- Egypti ja Hamas ovat yhdessä sopineet, että Rafahin terminaali avataan uudelleen. Se on ollut välillä suljettuna ”kunnostustöiden takia”, kuten Egyptistä kerrottiin. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/egypt-and-hamas-reopen-rafah-crossing-with-gaza-1.366617
- Ranska ajaa edelleen Lähi Idän rauhankonferenssia, vaikka USA vastustaa sitä. Venäjä tarjoutui myös jo kuukausia sitten isännäksi, mutta aie raukesi. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/france-to-pursue-mideast-conference-despite-u-s-reservations-1.366613
- Israelin kesäaika pidennee 193:en päivään, vaikka muutamat haluavat jatkaa sitä lokakuun loppuun sen toisen päivän asemesta. http://www.haaretz.com/news/national/israel-to-get-a-longer-summer-1.366267
- Egyptin kehitystä tarkkailevat sanovat varmistuvansa epäilyistä, että maa on kovaa vauhtia joutumassa islamistien hallintaan. Egyptin johtava uskonnollinen auktoriteetti Mas´oud Anwar selittää, että shria-lain vaatima jäsenten silpominen rangaistuksena rikoksista on myötätunnon osoitus rikollista kohtaan. Samalla se vahvistaa yhteisöä, hän selittää. Hän selittää, että jos joku tavataan raiskauksesta, hänen julkinen ruoskimisensa torilla estää monta muuta raiskaamasta. Tai jos saadaan kiinni maantierosvo, rikollinen tai huumekauppias, eikö hänen ”haraba”-rangaistuksensa, teloittaminen tai ristiinnaulitseminen tai jäsenten leikkaaminen, ole silloin myötätunnon osoitus, sillä se samalla puhdistaa yhteiskunnan? ”Viisaus ja myötätunto vaativat, että rikollinen teloitetaan, että nainut huorintekijä kivitetään, että varkaan käsi (ja toisen puolen jalka) leikataan pois. Hän suosittelee shariaa länsimaillekin, sillä se on oikeudenmukaisempi kuin lännen tuomiot, hän sanoo. Hän ei sano, että naisen todistus on puolet miehen todistuksesta tai että kielletystä sukupuoliaktista kiinni saadun, myös raiskatun, rangaistus kohdistuu naiseen; miehiä ei kivitetä. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=308793
- Flotilla I miehityksestä otetut kuvat osoittavat, että laivalla olleet ”aktivistit” olivat hyvin aseistautuneet, myös tuliasein. Tämä vahvistaa Israelin asemaa. YK:n pääsihteeri lupaa, että raportti siitä voi viivästyä, mutta julkistettaneen syksyllä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144816
- Syyrian armeijan panssarit ovat saartaneet maan eteläosassa olleet kapinalliset kaupungit. Panssareita ja joukkoja on menossa pohjoiseen kukistamaan siellä olevat kapinalliset kaupungit, kuten Jisr al-Shughour, jossa ”aseistetut jengit” (tai armeijan omat sotilaat) surmasivat 120 ”kapinallista” sotilasta. Yli neljäsataa kaupungin asukasta on paennut rajan yli Turkin puolelle, jossa he saavat asettua asumaan telttoihin. Syyrian armeijan eliittijoukko on neljäs divisioona, jota johtaa Bashar Assadin veli Maher, jonka Hafez Assad koulutti säälimättömäksi tappajaksi ja Basharin johtajaksi hänen vanhemman veljensä saatua surmansa auto-onnettomuudessa. http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/syria/8564450/Thousands-of-troops-march-on-Syrian-town-led-by-murderous-brother-of-Assad.html
- Muammar Gaddafin tytär Aisha nosti syytteen Belgiassa NATO:a vastaan hänen pienen lapsensa, veljensä ja kahden serkun murhaamisesta Tripoliin Gaddafin hallituspalatsiin tekemässään pommi-iskussa 30. huhtikuuta. http://www.haaretz.com/news/mideast-in-turmoil/gadhafi-s-daughter-files-war-crimes-lawsuit-against-nato-1.366650

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019