TIISTAI 14.06.11

1. EGYPTISSÄ sunnuntaina vakoilusta syytetty ”israelilainen” on USA:n kansalainen Ilan Grapel. Hänestä annettiin aluksi pari muutakin nimeä, mutta Ilan Grapel on osoittautunut oikeaksi. Hän sanoi - lopetettuaan alustavan koulutuksensa USA:ssa - haluavansa jotain jännittävää elämäänsä tylsistyttävän tavanomaisuuden vastapainoksi ja matkusti Israeliin, jossa hän liittyi IDF:n laskuvarjojoukkoihin taistellen Libanonin kakkossodassa, jossa hän myös haavoittui. Hänet internoitiin Israelissa.

EGYPTIN syytteiden mukaan hän tuli maahan väärällä viisumilla esiintyen lehtimiehenä kirjoittaen amerikkalaiselle lehdelle, mutta salaisesti toimi Hosni Mubarakin kannattajien mukana palauttaakseen hänen valtansa.
Ilan Grapelin vanhemmat kieltävät ehdottomasti Egyptin väitteet, että heidän poikansa kuuluisi mihinkään salaisiin tiedustelujärjestöihin. Hänen äitinsä Irene Grapel sanoo, että hänen poikansa Ilan vain sattui olemaan väärässä paikassa väärään aikaan. Ilan matkusti Egyptiin palvellakseen vapaaehtoisena järjestössä pakolaisten auttamiseksi.
Ilanin isä Daniel Grapel sanoo olevansa miljoonan prosentin varma, ettei Ilanilla ollut minkäänlaisia yhteyksiä Mossadin kanssa. Israelin ulkoministeri suoritti omia tutkimuksiaan asiassa, vaikka Ilan ei ole israelilainen, ja totesi, ettei se löytänyt minkäänlaisia todisteita hänen yhteyksistään mihinkään israelilaiseen tiedustelujärjestöön.

EGYPTIN ansioksi on luettava, että Ilja Grapel näyttää saaneen inhimillisen ja länsimaisittainkin siedettävän kohtelun eikä ole joutunut kidutettavaksi. Hän on saanut soittaa vanhemmilleen ja USA:n konsulaatti Egyptissä on aloittanut salaiset keskustelut Egyptin viranomaisten kanssa hänen tapauksestaan.
Ilan Grapel opiskeli arabiaa ja hänen ystävänsä kertoman mukaan häntä voidaan kutsua ”arabimyönteiseksi”, joka tunsi myötätuntoa palestiinalaisten asiaan pyrkien muutenkin toimimaan inhimillisten oikeuksien puolustajana, lisäten, että hän on ”äärivasemmistolainen”. Hän mielellään roikkui tilaisuuksissa, joissa jotain tapahtui, kuten Kairon Tahrir-aukiolla.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=224840

2. ARABILIITON pääsihteeri ja Egyptin presidentin tointa hakeva Amr Moussa kertoo, että arabiliiton 22 jäsenmaata eivät pysty löytämään yhteistä kantaa suhteessa sekavaan tilanteeseen, joka vallitsee Syyriassa. Hän pystyi sanomaan vain sen, ettei nykyinen tilanne Syyriassa ole hyväksyttävä, vaan että muutoksia on saatava aikaan. Hän totesi, että kaikki arabimaat ovat huolissaan ja seuraavat vihaisina tilannetta: ”Mitä me kuulemme ja tiedostamme on, että konflikti on aiheuttanut paljon uhreja, mikä kertoo suuresta konfliktista Syyriassa. Tilannetta siellä ei pidä jättää sellaiseksi kuin se nyt on”, hän sanoi.

IHMISOIKEUSRYHMÄT Syyriassa kertovat, että ainakin 1300 siviiliä on kuollut sekä 300 poliisia ja sotilasta on myös saanut surmansa.
AMR MOUSSA, joka jättää toimensa vuoden lopussa antautuakseen vaalitaisteluun, sanoo, että status quo, tilanteen jatkuminen, voi johtaa ratkaisuun, mikä ei ole hyväksi Syyrialle.
Arabiliiton yhtenäistä kantaa rikkovat Gulf-maitten läheiset suhteet Iraniin – tai varovainen Iran-myönteisyys - niiden odottaessa, miten Iranin ydinsuunnitelman toteutuminen jatkuu ja miten USA lopulta siihen suhtautuu Obaman hallituksen päättämättömyyden vuoksi.
Arabiliitto on osittain vastuussa siihen, että NATO:n joukot, lähinnä Ranska ja Englanti, pommittavat päivittäin Libyan pääkaupunkia Tripolia saadakseen Muammar Gaddafin luopumaan vallastaan. Arabiliiton suostumus koski vain lentokieltoalueen perustamista Libyan pohjoisosiin, mutta käytännössä YK:n myönteistä päätöstä on laajennettu siten, että Venäjä ja Kiina ovat syyttäneet NATO:n toimivan ilman toimivaltaa, mihin arabimaat varovaisesti yhtyvät. Tilanne Libyassa on ryöstäytynyt pois niiden hallinnasta, mutta se tuntuu kielteisesti Venäjän ja Kiinan suhtautumisessa muihin kysymyksiin länsivaltojen kanssa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=224867

3. EGYPTIN uuden hallituksen ulkoministeri Nabil Elarabi, joka siirtyy vuoden lopussa arabiliiton pääsihteerin virkaan, varoitti Irania sekaantumasta Gulf-maitten sisäisiin asioihin, mitä se pitää ”punaisena linjana”, jota ei saa ylittää ilman seurauksia.
Jännitys Persianlahden arabimaitten ja Iranin välillä nousi Saudi Arabian lähettäessä panssareitaan ja joukkojaan Bahrainiin kukistamaan hallitsijaa vastaan nousseita mielenosoittajia, jotka uhkasivat syöstä hänet vallasta.
Lisäksi Irania syytetään vakoilijoitten lähettämisestä Persianlahden arabimaihin. Saudi Arabia on seurannut ”arabikevättä” suuresti huolestuneena merkittävän shia-vähemmistönsä vuoksi Persianlahden öljyalueilla, joiden kiihottamisesta Saudi Arabia syyttää Iranin agentteja. Saudit ovat perinteisesti luottaneet USA:n apuun, mutta Obaman hallituksen uuden islam-myönteisen politiikan vuoksi se ei ole tehnyt mitään julkilausumia lukuun ottamatta, mikä sai Saudi Arabiaan ikääntyneen ja sairaalloisen monarkin ottamaan ohjakset käsiinsä.

EGYPTIN käytännölliset toimintamahdollisuudet Persianlahdella ovat kovin vähäiset, mutta asema arabiliiton suurimpana ja edelleenkin vaikutusvaltaisimpana jäsenmaana antaa sille tarvittavan toiminta-alustan. Ulkoministeri Elarabi sanoi Al-Arabiyan TV:n haastattelussa, joka julkistettiin maanantaina, ettei Egypti hyväksy sekaantumista toisen maan sisäisiin asioihin.
”Gulf-maitten turvallisuus on erottamaton osa Egyptin turvallisuutta, ja termi, jota käytän tässä yhteydessä, on ”punainen linja”.

IRAN puolestaan vetosi YK:n ihmisoikeusneuvostoon Bahrainin toisinajattelijoitten suojelemiseksi Saudi Arabian tukeman alistuskampanjaa vastaan selittäen, että rauhattomuus ja alistustoimet vaarantavat koko alueen tasapainoa.
Huhtikuussa kuuden Gulfmaan muodostaman Gulfmaitten yhteistoimintaneuvoston (GCC) ulkoministerit tuomitsivat julkilausumassaan Iranin sekaantumisen niiden sisäisiin asioihin.
Egyptin ja Iranin diplomaattinen yhteydet katkesivat islamilaisen vallankumouksen vuoksi ja Egyptin solmiessa rauhan Israelin kanssa, molemmat vuonna 1979. Egyptin uusi hallitus on varovaisesti pyrkinyt solmimaan suhteita Iranin kanssa, mutta Iranin lähettämät tai tukemat kiihottajat ja vakoilijat Siinailla ovat häirinneet suhteitten uusimista. Suhteet ovat kuitenkin parantuneet presidentti Hosni Mubarakin vallasta syöksemisen jälkeen siinä määrin, että se on aiheuttanut paniikkireaktioita GCC-maitten parissa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=224847

4. UUTISOTSIKOITA
- Italian pääministeri Silvio Berlusconi suunnittelee omaa Lähi Idän rauhankokoustaan Siciliassa. Hän kertoi pääministeri Netanyahulle vastustavansa Palestiinan valtion perustamista YK:n päätöksellä. Hän myös tukee ”Marshallin” suunnitelman mukaista tukea Palestiinan talouden tukemiseksi ja rakentamiseksi itsenäiseksi valtioksi. (JP)
- Hallituksen asettama koordinoija Israelin ja territorioitten välillä salli lääkintätarpeita kuljettavien rekkojen päästä Gazaan kuten myös 195 sairaalan henkilökunnan jäsentä. Tarvikkeet menevät jordanialaiseen sairaalaan Gazassa. Kuljetukseen kuului polttoainerekka, jäähdytetty rekka sekä rakennuslaajennuksen elementtejä. Sairaalaa laajennetaan 300 neliömetriä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144914
- Jordanian kuninkaan Abdullah II:n autosaattue joutui eilen keskelle ihmismerta, jota tarkkailijat kutsuivat vaaralliseksi ihmisten heitellessä autoja tyhjillä pulloilla ja muilla esineillä. Kuninkaan kanslia vähättelee tapahtumaa selittäen, että nuorisojoukko halusi vain päästä lähelle kuningasta ja ehkä kätellä häntä. Kuningas ei loukkaantunut tilanteessa, joka olisi voinut muuttua väkivaltaiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144915
- IMF:n raati käsitteli Stanley Fisherin jättämää hakemusta rahaston johtoon todeten, että sen ikärajoitukset estävät hänen osallistumisensa kilpaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144913
- Pääministeri Netanyahu esitti Italian vierailunsa yhteydessä rauhantarjouksen Turkin uudelleen valitulle pääministeri Recep Tayiip Erdoganille. Myös Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu on esittänyt rauhoittavia lausuntoja jopa kehottaen flotilla II:n siirtämistä tai peruuttamista, koska Rafahin terminaali Siinailta Gazaan pystyy palvelemaan henkilö- ja tavaraliikenteen tarpeita Gazan kaistalle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144901
- Mallitutkimuksen mukaan cinnamon pystyy estämään Alzheimerin taudin etenemisen. Tutkimukset toimitettiin useissa Tel Avivin yliopiston tiedekunnissa. Professori Michael Ovadia muistaa, miten hän joutui ensimmäisen kerran tekemisiin cinnamon kanssa tutkinnossa, jossa kysyttiin ylipapin puhdistusveden aineosia, joista cinnamon on yksi. Tämä antoi hänelle kimmokkeen tutkimiseen, ja aivan oikein, cinnamonilla on ainesosa, joka estää tulehduksia muiden ominaisuuksien ohella. Siksi oli tärkeää, että ylipappi puhdistettiin cinnamolla, koska hän uhritoimitusten yhteydessä joutui paljon tekemisiin kuolleitten eläinten kanssa, missä tartuntavaara on ilmeinen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144907
- PA:n talouden pääkirjanpitäjä Yusef al-Tumar valittaa, että PA on joutumassa ahdinkoon käteisrahan puutteen vuoksi, mikä johtuu arabimaitten haluttomuudesta lunastaa suuria lupauksiaan sadoista miljoonista USD. Hän kertoo, että vuonna 2010 PA sai 280 miljoonaa arabimaitten lupaamista 960 miljoonasta USD. Tänä vuonna PA ei ole saanut arabimailta ensimmäisen vuosipuoliskon aikana mitään. PA:n pääministeri kertoi, että vuonna 2010 PA sai tukea 1.2 miljardia USD, ja tänä vuonna summan odotetaan putoavan miljardiin USD. Tärkeimpiä tukijoita ovat USA sekä EU-maat, Saksa, Ranska, Espanja ja Ruotsi sekä Japani, Kanada ja Norja. EU antoi tukea viime vuonna 370 miljoona USD. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144909
- Toukokuu osoittautui turismin ennätyskuukaudeksi, sillä 268 000 turistia saapui, ja lisäksi 40 000 liikematkalaista; 5 % enemmän kuin vuonna 2010 samaan aikaan. http://www.israelnationalnews.com/News/Flash.aspx/212694
- Apulaisulkoministeri Danny Ayalon matkustaa tänään Vatikaaniin neuvottelemaan kirkon maanomistuksista ja rakennuksista sekä niiden veroista Israelille. Vatikaani vaatii Palestiinan valtion perustamista Juudean ja Samarian alueille, joilla sijaitsee lukuisia juutalaisten muistorikkaimpia ja pyhimpiä kohteita. Vatikaani näyttää lukeneen huonosti Raamattunsa, vaikka sillä oletetaan olevan käytössään kaikki mahdolliset käännökset ja tulkinnat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144902

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019