MAANANTAI 27.06.11

1. YRITYKSET Gilad Shalitin vapauttamiseksi näyttävät kehittyvän rumaksi. Hänen vanhempiensa yritykset vaikuttaa Giladin sieppaajien omaantuntoon ja inhimillisyyteen on täysin harhaanjohtava tie, sanovat tarkkailijat, kuten Debkafile toteaa artikkelissaan. Sen sijaan, että he painostavat pääministeri Netanyahua ja hänen hallitustaan suostumaan Hamasin toistuvasti epämääräisiin lupauksiin ja kasvaviin vaatimuksiin, heidän tulisi kampanjoida kansainvälisellä areenalla Hamasia ja sen epäinhimillistä vankinsa kohtelua vastaan vastoin kansainvälisiä lakeja, asiaa tuntevat tarkkailijat toteavat. http://www.debka.com/article/21063/

NETANYAHU esitti vaatimuksen, että Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien palestiinalais-vankien erikoisoikeuksia tulee vähentää ja pitäytyä vain niihin, mikä kansainväliset säännöt edellyttävät. Tämä aiheutti terävää arvostelua Hamasin johdon taholta, ja Hamasin jäsenet Israelin vankiloissa aloittivat tänään vuorokauden kestävän nälkälakon käytännön muuttamista vastaan. Toiseksi he vaativat, että Hamasin johtaja Yehye al-Sinwar tulee siirtää eristyssellistä normaaliselliin hänen huonon terveytensä vuoksi, kertoo Hamasin hallituksen vankienasiain ministeriön edustaja Riyad al-Ashgar. Ashgar esitti katkeraa kritiikkiä siitä, että ”vankilaviranomaiset ovat kiihdyttäneet kiivaita hyökkäyksiään vankijohtajia vastaan, varsinkin niitä, jotka kuuluvat Hamasiin, ja siirtänyt heitä eristysselleihin”.
Ministeriö kehottaa Gilad Shalitia pitäviä ryhmiä Gazassa pitämään kiinni vaatimuksistaan suostumatta minkäänlaisiin kompromisseihin vankienvaihdossa Israelin kanssa. Al-Ashgar sanoi, että päätös painostaa Hamasin vankeja on osoitus selvästä epäonnistumisesta ja romahtamisesta kehottaen kaikkia palestiinalaisia tukemaan vankien protesteja.

SUNNUNTAINA Gazassa toimiva vankien ja ihmisoikeuksien keskus kehotti Shalitia vartioivia ryhmiä nostamaan vaatimuksiaan todeten, että Israel lopulta kuitenkin suostuu niihin. Keskuksen johtaja Fuad al-Khaffash kehotti ryhmiä pysymään vaatimuksissaan ja ilmoittamaan, että Netanyahun jyrkän kannan vuoksi he ovat pakotettuja nostamaan vaatimuksiaan ja lisäämään niitä. Hän sanoi tämän olevan vähintä, mitä voidaan tehdä Netanyahun päätettyä huonontaa Hamasin vankien asemaa Israelin vankiloissa. Khaffash vakuutti, että tehokkain tapa saada Hamasin vangit vapaiksi on siepata IDF:n sotilaita, ei neuvottelujen kautta. Hän kutsui Gilad Shalitin pitämistä vangittuja suurimmaksi voitoksi vastarinnalle.
Lukuisat ihmisoikeusjärjestöt Israelissa antoivat yhteisen julkilausuman, jossa ne kehottavat Hamasia lopettamaan Shalitin laittoman kohtelun: ”Hamasin viranomaisten tulee välittömästi lopettaa epäinhimillinen ja julma Gilad Shalitin kohtelu, antaa hänen kommunikoida perheensä kanssa sekä antaa Punaiselle Ristille oikeus tavata häntä.” http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=226647
http://blogs.jpost.com/content/netanyahu-decides-rights-palestinian-prisoners

2. AMERIKKALAISET diplomaatit, jotka palvelivat vaikutusvaltaisissa viroissa Ariel Sharonin päättäessä Gazan evakuoimisesta ja parlamenttivaaleista Länsirannalla ja Gazassa, ovat paljastaneet suositelleensa Sharonille päättäväisiä toimia vastoin sitä, mitä hän lopulta päätti. USA:n Israelin lähettinä toimi Dan Kurzer aikana, jolloin Sharon suunnitteli juutalaisten evakuoimista Gazasta ja sen jälkeisiä toimintoja vastauksena Hamasin aloittamaan Israelin alueen pommittamiseen raketeillaan ja kranaateillaan. Kurzer kertoi presidentin konferenssissa odottaneensa Sharonin kovaa vastausta Hamasin rikkomuksiin ja suositelleensa Bushin hallitukselle sen tukemista, mutta Sharon päätti antaa Hamasille mahdollisuuden opetella inhimillistä käyttäytymistä ja lopettaa tulituksensa oma-aloittaisesti. Sharonin politiikka osoittautui virheelliseksi, minkä johdosta tilanne kiihtyi israelilaisten uhrimäärän kasvaessa johtaen lopulta IDF:n cast lead operaatioon Gazassa Olmertin aikana, mikä sekin jäi kesken. IAF on vastavetoja pommittanut tunneleita ja tyhjiä rakennuksia.
Hamas on kaiken aikaa aseistautunut yhä vaarallisemmin asein ja kouluttanut ja harjoittanut sotilaallisia yksiköitään, eikä Israelin johto ole löytänyt sopivaa keinoa sen estämiseksi ilman suoraa sotilaallista operaatiota, mikä edellyttäisi Hamasin hallinnon lopettamista Gazassa.

VALKOISEN TALON johtava neuvonantaja Elliott Abrams kertoi presidentin konferenssiin osallistumisensa yhteydessä JP:n toimittajalle, että vastoin mielipidetiedusteluja, jotka lupasivat Fatahin voittoa 2006 Länsirannan ja Gazan vaaleissa, PA:n johto omiin tietoihinsa perustuen pyysi Sharonia peruuttamaan vaalit peläten vaalitappiota. Sharon kuitenkin vastasi pyyntöön vakuuttavasti ei. Tämä tapahtui muutamia viikkoja ennen vaaleja, jotka pidettiin 25. tammikuuta 2006. Sharon sai toisen aivoverenvuodon ja halvaantui toimintakyvyttömäksi tammikuun 4. päivänä 2006.

Abrams selittää, että Sharon vastusti palestiinalaisten vaaleja alusta pitäen siksi, että yleisen periaatteen vuoksi Hamas ei olisi saanut osallistua vaaleihin ennen kuin se luopui aseistaan. Hän ei kuitenkin halunnut leimautua henkilöksi, joka esti palestiinalaisten vaalit.
Palestiinalaisten keskuudessa oli kuitenkin ryhmiä, jotka pelkäsivät Hamasin vaalivoittoa ja halusivat peruuttaa vaalit. He jopa käyttivät Jerusalemin äänestystä verukkeena niiden peruuttamiseksi, mutta Sharon halusi pysytellä sivussa ottamatta kantaa.
Gondoleezza Ricen tultua USA:n ulkoministeriksi, hän määritteli, että Hamas voi osallistua vaaleihin ilman aseistariisuntaa, mutta ei PA:n hallitukseen, minkä myös EU hyväksyi.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, joka oli valittu selvällä enemmistöllä toimeensa Jasser Arafatin kuollessa 11.11.2004, kannatti vaalien pitämistä ajallaan, koska hän uskoi voittavansa kuten edellisissä vaaleissakin. Tästä alkoi palestiinalaisen yhteiskunnan repeytyminen Hamasin johtamaan Gazaan ja Fatahin johtamaan Länsirantaan.
Elliott Abrams tunnustaa, että USA:n politiikka oli silloin virheellinen. Hän mainitsee ironisena yksityiskohtana, että Hamasin vaaliteema oli ”Toivo ja muutos” (Hope and Change) minkä presidentti Obama omi vaaliteemakseen. (JP, H Keinon)

3. PLO:N toimeenpaneva neuvosto (Palestiinan vallankumousneuvoston hallitus) käsitteli sunnuntaina YK:lle tehtävää Palestiinan valtion perustamisesitystä päättäen virallisesti jättää esityksen YK:n turvallisuusneuvostolle, jonka tulee käsitellä asiaa kokouksessaan ja suositella tai kieltää sen käsittelyn YK:n yleiskokouksessa.
Esityksen mukaan Palestiinan valtio tulee perustaa 1949 aselepolinjojen mukaan vähäisin maavaihdoin. Uudelle valtiolle haetaan samalla YK:n jäsenyyttä sekä sen itsemääräämis-oikeuden tunnustamista YK:n peruskirjan sääntöjen mukaan. Näin kertoo PA:n virallinen uutistoimisto Wafa.
PLO:n hallituksen sihteeri Yasser Abed Rabbo totesi Wafan mukaan, että ”esitys lähtee Palestiinan kansan halusta saavuttaa oikeudenmukainen ja kestävä rauha, jossa Palestiinan valtio elää itsenäisenä turvallisesti ja rauhassa naapureittensa kanssa”, kuten Wafa kertoo.
”PLO:n johto kehottaa kaikkia maailman valtioita ilman poikkeusta kannattamaan sen esitystä valtiosta YK:ssa, mitä se pitää lähtökohtana neuvottelujen aloittamiseksi perustuen arabi-aloitteeseen, kvartetin periaatteisiin, Obaman esittämiin aloitteisiin sekä EU:n päätöksiin”.

ISRAELIN JOHTO on samaan aikaan jatkanut operaatioitaan maailman valtioitten johtajien taivuttamiseksi hylkäämään PLO:n tekemän esityksen. Ulkoministeri Lieberman matkusti
Croatiaan, Albaniaan ja Itävaltaan, ja viikkoa myöhemmin pääministeri Netanyahu matkustaa Romaniaan ja Bulgariaan ja myöhemmin Puolaan ja Unkariin voidakseen vielä vaikuttaa näitten maitten johtoon ja äänestyskäyttäytymiseen YK:ssa.
Toistaiseksi USA, Italia, Saksa ja Alankomaat ovat ilmaisseet vastustavansa esitystä. Artikkelissa todetaan, että Israel haluaa 60 länsimaan vastustavan esitystä, minkä katsotaan edustavan ”moraalista vähemmistöä”. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=226679

4. UUTISOTSIKOITA
- Ulkomaiset journalistit pitävät kohtuuttomana Israelin päätöstä pitää kaikkia flotilla II:n aluksissa matkustavia heidän asemastaan riippumatta Gazan kauppasaarron rikkojina, mistä he joutuvat vastaamaan. Heidät kuljetetaan Ashdodin satamaan ja heille annettaan 3 vrk aikaa hakea oikeuden päätöstä saada jäädä maahan, muussa tapauksessa kaikki karkotetaan lähtömaihinsa. Flotilla II on joutunut vaikeuksiin; Kreikka pidätti kuusi alusta satamassaan ja Kypros kieltäytyy huoltamasta niitä satamassaan. Egypti tarjoaa, että alukset voivat seilata El Arishiin ja viedä tavarat sieltä rekka-autoilla Gazaan. Israelin merivoimat ovat vakaasti päättäneet, ettei yhtään alusta päästetä tutkimatta Gazaan. Kaikki toivovat, että tämä ilkeä episodi saataisiin tällä kertaa ohitettua ilman väkivaltaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145197
- Rajapoliisin joukot tuhosivat Harchivin parakkikylän Elon Moreh juutalaisyhteisön lähettyvillä Samariassa sunnuntaina. Tämä ratsia oli erikoisen raaka ja väkivaltainen, poliisin tuhotessa tai vahingoittaessa useita yksityisautoja sekä pahoinpidellessä asukkaita. Muutamia heistä pidätettiin. Aiemmin tässä kuussa laaja poliisin ja sotilaitten joukko tuhosi erittäin väkivaltaisesti Alei Ayin parakkikylän lähellä Shiloa Binyaminin alueella. Väkivalta näyttää nousseen poliisien ja sotilaitten käyttäytymisen merkittävimmäksi toimintamalliksi entistä selvemmin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145208
- Israel on hyväksynyt saksalaisen välittäjän tekemän välitysesityksen Gilad Shalitin vapauttamiseksi, vaikka Hamasin taholta kerrotaan, ettei uutta esitystä ole tehty. Netanyahu sanoi, että esitys on Israelille raskas, mutta inhimillisistä syistä johtuen hän on valmis hyväksymään sen. Hän sanoi samalla, että on oletettavissa, että Gilad Shalitia pidetään täysin epäinhimillisissä olosuhteissa. Jopa Kansainvälinen Punainen Risti on herännyt ja alkanut vaatia oikeutta nähdä vankia, viiden vuoden jälkeen! http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145199
- IDF päätti purkaa osan rakentamastaan turva-aidasta Billin arabikylän lähellä, jonka liepeillä on protestoitu joka perjantaina monen kuukauden ajan. IDF:n johto on saanut selville, että protestien rahoitus tulee ulkomailta, kuten myös monet pahimmat kiihottajat. Aita rakennetaan uuteen paikkaan, jonka pitäisi tyydyttää myös arabeja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145200
- Cellcom-yhtiön 27-vuotias työntekijä teki väärän käännöksen ajaessaan asioillaan Jerusalemin itäosassa ja päättyi Issawian arabikylään. Arabit alkoivat kivittää hänen autoaan, vetivät hänet ulos autostaan ja pahoinpitelivät hänet sairaalakuntoon. Hänen autostaan särjettiin kaikki lasit ja murjottiin pellit muun vahingon lisäksi. Poliisi aloitti terroristien jahtaamisen saadakseen heidät vastuuseen teostaan. Toiset arabit suojasivat ajajaa estäen hänen murhaamisensa, kunnes poliisi tuli paikalle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145204
- Turismiministeri Stas Misezhnikov käy pääministeri Netanyahun kanssa tarkastamassa tilannetta Kuolleenmeren ympäristössä, joka tekee hidasta kuolemaa poliitikkojen ja luonnonsuojelijoitten kiistellessä keskenään parhaasta tavasta pelastaa henkitoreissaan oleva meri, jota haetaan maailman luonnonsäätiön yhdeksi uudesta seitsemästä ihmeestä. Ministerin suunnitelman mukaan meren eteläpäähän kasautunut suola on koottava kokonaan pois ja kuljetettava muualle. Hanke maksaa 7 miljardia USD, lisäksi alueen kunnostaminen maksaa yhden miljardin lisää. Jordanian kanssa suunniteltu kanava Punaiseltamereltä on edelleen yksi vaihtoehto, mutta luonnonsuojelijat epäilevät sen muuttavan meren ympäristön. Kanavan yhteyteen suunnitellaan vedenpuhdistuslaitosta, joka antaisi juomavettä Jordanialle. Jordania suunnittelee yhden pohjavesialueen hyödyntämistä, mutta tutkimusten mukaan sen vesi on vaarallisen radioaktiivista. Jordania kuitenkin edistää hanketta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145206

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019