MAANANTAI 13.06.11

1.Egyptiläinen lehti Al-Yom al-Saba raportoi sunnuntaina, että israelilainen henkilö
nimeltään Ilan Goren oli pidätetty Egyptissä hänen hotellihuoneessaan. Häntä syytetään vakoilusta, Egyptin vallankumouksen tulosten mitätöimisyrityksistä kiihottamalla nuoria kopteja ja muita vähemmistöjä vastaan mielenosoituksiin maan tasapainon järkyttämiseksi. Hänen sanotaan olevan Mossadin agentti, hänen hotellihuoneestaan löydettiin salkkumikro ja kolme kännykkää. Hänen pidätystään pidennettiin 15 päivää. Tutkimuksia johtaa Egyptin oikeuskansleri. Hänen kerrotaan tunnustaneen, että tarkoituksena oli 25. tammikuuta alkaneen kapinaliikkeen mitätöiminen. Hänen syytetään saaneen heikkoluonteisia ihmisiä puolelleen, joiden tarkoituksena oli aloittaa mielenosoituksia, kuten Al Ashbua lehti kertoo.
Häntä vastaan nostetut syytteet sisältävät nauhoitettuja keskusteluja ja valokuvia tilanteista, jotka vahvistavat hänen tehtävänsä luonteen, egyptiläiset lehdet kertovat. Tietoja ei ole vahvistettu maan valtalehdissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144878

DEBKAFILE kertoo, että heti pidätyksen jälkeen Israelin vastaisia kirjoituksia alkoi levitä Egyptin lehdistöön. Israelia syytetään maataloustuotteiden myrkyttämisestä yleiseen kulutukseen sopimattomiksi ja entistä Ariel Sharonia Egyptille epäedullisen kaasusopimuksen solmimisesta korruptoituneen presidentti Mubarakin kanssa.
DF arvioi, että koska pidätetyn kuulustelut on annettu tiedusteluministeri kenraali Murad Mufawin ja pääsyyttäjän Hisham Badawin käsiin, maan turvallisuussyyttäjän kytkeminen vakoilusyytteeseen tarkoittaa sitä, että Israelia halutaan mustamaalata vaaralliseksi maan turvallisuudelle. Kolmas asiaan liittyvä henkilö on Egyptin uusi ulkoministeri Nabil Alrabi, joka ei ole kainostellut julkistaessaan radikaalia Israelin vastaista politiikkaansa, jota hän aikoo toteuttaa uudessa virassaan arabiliiton pääsihteerinä.

DF arvioi edelleen, että vakoilusyytös pidätettyine Mossadin agentteineen on huolellisesti suunniteltu juoni, jonka tarkoituksena on valmistella rauhansopimuksen mitätöimistä ja välien asteittaista heikentämistä ilmeisenä tarkoituksena niiden katkaiseminen.
Egyptiläinen Muslimiveljeskunnan delegaation vierailu Gazassa ajoitettiin sopivasti vakoilusyytösten kanssa, ja Israelin hallituksen terävin johto oli joiko poissa maasta tai virittäytynyt juhlatunnelmiin, eikä voinut seurata asiaa tuoreeltaan. Sunnuntaina Netanyahu matkusti neuvonantajiensa kanssa kolmen päivän vierailulle Italiaan taivutellakseen Berlusconin hallitusta vastustamaan PA:n itsenäisyyspyrkimyksiä YK:n päätöksellä. Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman on pääministerin mukana Italiassa, ja puolustusministeri Ehud Barak kiinassa pyrkiessään taivuttamaan Kiinaa PA:n yksipuolisen itsenäisyys-pyrkimyksen vastustajaksi. Kiinan merkitys maailman politiikassa on kasvanut siinä määrin, ettei kansainvälisiä asioita voida enää ratkaista ilman Kiinan mielipidettä. http://www.debka.com/article/21021/
Israel kiistää, että sen agentti olisi Egyptissä kiihottamassa nuorisoa uusin protesteihin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=224692

2. PALESTIINALAISTEN yhtenäisyyspyrkimykset ovat joutuneet pahaan välikäteen sen jälkeen, kun Fatahin keskuskomitea nimitti PA:n nykyisen pääministerin Salaam Fayadin yhtenäishallituksen pääministeriehdokkaaksi. Hamasin taholta ilmoitettiin välittömästi, ettei se tule suostumaan tähän, kuten se on vakuuttanut kaiken aikaa. Ihmettelyä herättää se, miksi Abbas ja Fatah nimittivät Fayadin ehdokkaaksi, vaikka hyvin tiesivät Hamasin vastustuksen.
Hamasin ja Fatahin edustajat tapaavat toisensa tiistaina Kairossa selvitelläkseen tätä uutta sovinnon tielle pudonnutta estettä.

HAMASIN korkea virkailija Gazassa Salah Bardaweel totesi, että Salaam Fayad on kuin egyptiläinen khedive, viitaten tällä Egyptin pashaan, jonka khedive-politiikka saattoi maan syvään velkakierteeseen, mikä pakotti pashan myymään Suezin kanavan osuuksia Englannille. Hän sanoo, että Fayadin politiikka vaurioitti samalla tavoin palestiinalaisen kansan sekä turvallisuus- että taloustilannetta.
Edelleen Bardaweel syyttää, että Fayad syyllistyi Hamasin jäsenten ja tukijoitten pidätyksiin Länsirannalla sekä heidän erottamisestaan poliittisista syistä. Hän totesi, ettei Hamas vastusta Fayadin nimitystä vain pääministeriksi vaan mihin tahansa hallituksen ministeriöön, mukaan lukien talousministeriö, mikä on ollut Faydain erikoisala.
Toinen Hamasia ärsyttävä asia on PA:n turvallisuusjoukkojen suorittama Hamasin jäsenten ja kannattajien metsästys Länsirannalla. Näitä asioita on tarkoitus käsitellä Kairon neuvotteluissa, joista ennustetaan vaikeita.
Fayadin toimistosta kerrotaan, ettei Hamasin kielteinen kanta hänen ehdokkuuteensa pääministeriksi ole lopullinen ja uskovat, että kompromissi löydetään. http://www.haaretz.com/news/international/palestinian-unity-in-peril-as-hamas-rejects-fatah-s-fayyad-as-pm-1.367233
Aikoinaan Gazan vahvana miehenä pidetty Mohammed Dahlan potkaistiin ulos Fatahin johdosta ja jäsenyydestä. Häntä syytetään rikollisista liiketoimista sekä Abbasin aseman horjuttamisesta, eli suomeksi sanottuna hänet tuomitaan Abbasin poliittisena kilpailijana. Fatahin keskuskomitea teki päätöksen asiassa lauantaina Ramallahissa ja julkisti sen sunnuntai-iltana. Dahlan on aiemmin syyttänyt Abbasin liikemiespoikia korruptiosta ja isänsä aseman hyödyntämisestä liiketoimissaan, mikä on aivan tavallista arabimaailmassa.
Fatahin päätöksen uskotaan vaikeuttavan entisestään Fatahin ja Hamasin yhtenäisyys-pyrkimyksiä ja yhtenäishallituksen muodostamista. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/fatah-expels-former-strongman-accused-of-illicit-financial-dealings-1.367329

3. SYYRIAN ARMEIJA otti uutislähteiden mukaan Jisr al-Shughourin kaupungin valvontaansa. Kaupungin miehittäminen uskottiin Bashar Assadin veljen Maher Assadin johtamalle neljännelle prikaatille, jota pidetään presidentille uskollisten joukkojen uskollisimmaksi. Armeija sotilaat kootaan yleisesti maan vähävaraisten ja maanviljelijöitten parista, mutta neljän prikaati on eliittijoukko. Sen koulutus ja aseistus on erikoisluokkaa ja sotilaille ja upseereille maksetaan heidän asemansa edellyttämä korvaus. Syyrian armeijan yksi pahimpia ongelmia on varojen niukkuus, mitä pahensi Syyrian armeijan vetäytyminen Berkaan laaksosta, josta sotilaitten palkat saatiin runsaista huumeviljelmistä.

SILMINNÄKIJÄT, joista osa onnistui pakenemaan, mutta seurasivat hyökkäystä ympäröiviltä vuorilta, kertovat kaupungin joutuneen armottoman tykistö- ja raskaitten aseitten tulituksen kohteeksi, mitä täydensivät parisataa panssaria eri puolilla kaupunkia sekä helikopterit ja lentokoneet konetuliaseineen.
Turkin puolelle päässeet kertovat sotilaitten siviilejä kohtaan harjoittamista julmuuksista. Jotkut armeijasta karanneet sotilaat ja upseerit kertovat mieluummin karanneensa joukoistaan kuin osallistuvansa noihin julmuuksiin, varsinkin, kun selvisi, että he joutuisivat osallistumaan hyökkäykseen kotikaupunkiaan ja perheensä jäseniä vastaan.
Turkin puolella on yli 5000 pakolaista teltoissa asuen, mutta rajan takana on yli 10 000 suojaa etsivää syyrialaista. He ovat asettuneet asumaan sinne odottaen Syyrian armeijan toimenpiteitä ollen valmiina ryntäämään Turkin puolelle. Syyrian armeijan sanotaan alkaneen valmistelut Turkin vastaisen rajansa vahvistamista, mikä ennustaa pakenemisen loppumista.

SYYRIAN armeijan taholta kerrotaan, että joukkohaudoista on löydetty surmattuja viranomaisia, sotilaita ja poliiseja, jotka oli haudattu virkapuvuissaan. Armeija kertoi myös poliisiaseman ja oikeustalon polttamisesta, mutta suurin tuho kaupungissa aiheutui armeijan raskaitten aseitten armottomasta tulesta. Jos Syyria sallii ulkomaisten journalistien pääsyn maahan, ehkä tämäkin Jisr al-Shughourin kaupunkia ja sen asukkaita kohdannut tuho saadaan maailman tietoisuuteen. Muussa tapauksessa Syyria lakaisee raskauttavat tiedot ja todisteet pois ilman jälkipuheita, kuten on tapahtunut ennenkin. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=224717

4. UUTISOTSIKOITA
- Pääministeri Erdogan voitti Turkin vaalit ja voi jatkaa kolmannelle pääministerikaudelleen, joskin pienemmällä parlamentti-edustuksella. Hänen AKP puolueensa sai niukasti yli 50 % äänistä, mutta ei ehdotonta enemmistöä, jota Erdogan toivoi voidakseen muuttaa maan perustuslakia ilman toisten puolueitten tukea. Tarkkailijat ovat seuranneet ymmällä Turkin ulkopolitiikkaa arabikevään tiimellyksissä, sillä aktiivisesti uutta Mesopotamian ja Turkin maitten liittoa ajanut Turkki on ollut kovin hiljaa, mihin vaikuttanevat Syyrian ja Irakin levottomuudet ja Iranin korkeimman hallinnollisen ja uskonnollisen johdon keskeiset välien selvittelyt. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=224749
- Amerikan maitten organisaation (OAS) kokoukseen osallistunut apulaisulkoministeri Danny Ayalon kertoi sunnuntaina, että useimmat PA:n itsenäistymishaaveisiin antautuneet Etelä Amerikan maat ovat alkaneet harkita päätöstensä mielekkyyttä. ”Me todella pysäytimme PA:n aloittaman PR-kampanjan Latinalaisessa Amerikassa”, kertoo El Salvadorista palannut Ayalon. Hän aloitti matkansa Meksikossa, ja jatkoi Brasiliaan ja Argentiinaan, jotka ovat olleet PA:n haavekuvien polttopisteessä potentiaalisia tukijoina, ja myös vaikutusvaltaisimpia maita. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=224707
- Puolustusministeri Ehud Barak pääsee taas mielipuuhaansa Kiinasta palttuaan. Hän johtaa Migronin osaksi rakenteilla olevien talojen tuhoamisen valtion annettua suostumisensa asiasta korkeimman oikeuden päätöksen toteuttamiseksi. Migronin juutalaisyhteisö on 5 km Jerusalemista pohjoiseen. Valtio ja Migron sopivat 2008, että Migronissa asuvat perheet muuttavat läheiseen Adamin yhteisöön vapaaehtoisesti, mutta sitä ei ole toteutettu. Heidän talonsa ovat pysyväistä asumista varten rakennetut ja varustetut, ja maapohja olisi ollut helposti muutettavissa valtion maaksi. Vain politiikka, joka Israelissa on edelleen vahvasti vasemmistoviritteinen, estää järkevien päätösten tekemistä niin päivän selvissä asioissa kuin tämä. Israelin tulisi pidättyä juutalaisyhteisöjen tuhoamisesta, kunnes löydetään poliittinen ratkaisu tilanteeseen. Tämän kaltainen lyhytnäköinen politiikkaa heikentää Israelin asemaa ja vahvistaa PA:n uskoa Israelin tuhoamiseksi, jos painostusta jatketaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=224718
- Israelin pankin pääjohtaja Stanley Fisher heitti asiaa haudottuaan hattunsa kehään ollakseen mukana kansainvälisen talousrahaston (IMF) pääjohtajaa valittaessa. Hänellä on kaksi muuta kilpailijaa, Ranskan talousministeri Christine Lagarde ja Meksikon keskuspankkiiri Agustin Carstens. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=224752
- Jordanian kuningas Abdulah II lupaa nopeita uudistuksia maassaan. Parlamentin valitsemat puolueet saavat muodostaa maan hallituksen, eikä enää kuninkaan valitsemana, kuten nykyään. Myös parlamentin valitsemisperusteita muutetaan siten, ettei millään puolueella ole erikoisasemaa toisiin nähden. Nykyinen laki suosii kuningasta kannattavia. Varsinkin maan suurin poliittinen ryhmittymä Muslimi-veljeskunta valittaa poliittisen vapauden heikentymisestä arabikevään aikana. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=224747
- Palestiinalaiset haluavat muodostaa maailmanlaajuisen ihmisketjun itsenäisyytensä ajamiseksi. He ovat laatineet listan maista ja kohteista, joissa tällaisia ketjuja kehotetaan muodostamaan. Nuorisoryhmä, joka idean kehitteli, ajaa asiaansa Facebookin kautta, josta on tullut PA:n propagandaväline, kuten se palveli arabikevään aloittaneita ryhmiä ja mielenosoituskehotuksia Israelin rajoille Libanonia ja Syyriaa vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144889

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021