KESKIVIIKKO 29.06.11

1. KIRYAT Arban päärabbin Dov Liorin pidättäminen maanantaina iltapäivällä Gush Etzionin ja Jerusalemin välisellä tunnelitiellä on kohauttanut koko juutalaista yhteisöä Israelissa. Oikeusministeri Yaacov Neeman totesi lausunnossaan, ettei kukaan ole lain yläpuolella, eivät edes arvostetut juutalaisoppineet ja hengelliset johtajat. Pääministeri Benyamin Netanyahu totesi samaan tapaan, että laki on sama kaikille kehottaen kansalaisia tottelemaan lakia.
Kysymys ei kuitenkaan ole laittomuudesta, vaan tavasta, jolla poliisi halusi saada rabbi Liorin kuulusteltavaksi. Tässä näyttävät puurot ja vellit menevän sekaisin.

Pohjimmiltaan kysymys koskettelee juutalaista yhteiskuntaa raastavassa ideologisessa ja poliittisessa ristiriidassa, jossa jyrkkä vastakohtaisuus ns. oikeiston ja vasemmiston jakaa edelleen yhteiskuntaa ”haukkoihin ja kyyhkyihin”, niihin, jotka katsovat yksinoikeudella ajavansa ”rauhan asiaa” tuomiten vastapuolen sotakiihkoilijoiksi ja rasisteiksi. Nykyinen yhteiskunta ei ole vielä löytänyt karismaattista johtajaa, joka pystyisi kokoamaan kansan ja tasoittamaan ristiriidat kasanosien välillä. Tällaisen johtajan ominaisuuksiin tulisi kuulua rohkeus ja päättäväisyys ja kokonaisvaltainen omistautuminen oikeaksi katsomalleen tielle.
http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=226985

2. FLOTILLA II on joutunut ennalta aavistamattomiin vaikeuksiin ennen tiistaiksi suunniteltua purjehdusta kohti Gazan rauhattomia vesiä. Kaksi Ruotsista tullutta alusta ja yksi kreikkalainen alus joutuivat sabotaasin kohteiksi, ja alusten korjaaminen voi viedä muutamia päiviä. Alusten potkuri oli rikottu ja koneeseen johtavia putkia oli turmeltu, mikä korjaamattomana olisi voinut aiheuttaa räjähdyksen merellä. Järjestäjät olettavat, että lähtö voi siirtyä ensi viikkoon.
Alusten määrä on vielä auki, niitä voi lopulta olla 10 tai 15, mikä joka tapauksessa aiheuttaa melkoisen ongelman Israelin laivaston aluksille saada koko lauma hallintaan. Laivoilla olevien ”aktivistien”, eli matkustajien määrä lienee 350, ei tuhansia kuten aluksi oletettiin.

USA:sta tulevassa laivassa nimeltä ”Audicity of Hope” (Toivon rohkeus, pelottomuus tai röyhkeys, häpeämättömyys) on 36 USA:n kansalaista, joiden turvallisuuden takaaminen sai kuusi demokraattista kongressin jäsentä esittämään pyynnön ulkoministeri Hillary Clintonin varmistamaan heidän turvallisuutensa. Heidän joukossaan on Pulitzer palkinnon saanut kirjailija Alice Walker, entinen USA:n Ecuadorin lähettiläs Samuel Hart sekä juutalainen aktivisti Hedy Epstein.
Oikeudenmukaisen ulkopolitiikka-järjestön johtaja Robert Naiman sanoo olevansa ”ilahtunut kongressin jäsenten kirjeestä Clintonille, koska se on räikeässä ristiriidassa Clintonin vääriin lausuntoihin, joissa hän sanoo järjestäjien pyrkivän provosoimaan Israelia purjehtimalla Israelin aluevesille”. Naiman selittää, ettei heillä ole mitään aikomuksia purjehtia Israelin aluevesille, vaan purjehtia rauhallisesti välttäen kokonaan Israelin vesiä. Hän toivoo Clintonin ja kongressin vastustavan Israelin viranomaisten uhkauksia hyökätä heitä vastaan heidän pyrkiessään rikkomaan ”Gazan kaistan laiton merisaarto”.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/gaza-flotilla-organizers-demand-greek-police-provide-security-for-ships-1.370132

3. IDF:n komentaja Benny Gantz kertoi puheessaan IDF:n seremoniassa, että flotilla II on selvä Israelin vastainen provokaatio, johon täytyy vastata sen vaatimalla tasolla. Hän lisäsi, että sen tarkoituksena on murentaa Israelin valtion laillisuutta, mikä jatkuu maailmalla ja jota varsinkin PA on pyrkinyt horjuttamaan kaikin mahdollisin tavoin, jopa vääristellen historiallisia tietoja ja kertoen omia versioitaan menneitten vuosikymmenien tapahtumista vastoin yleisesti tunnettuja tosiasioita. Gantz vakuutti, että Israel on täysin valmistautunut sekä tähän selkkaukseen että kaikkiin maan turvallisuutta ja itsenäisyyttä uhkaaviin näkyihin.

Puolustusministeri Ehud Barak puhui samassa tilaisuudessa kehottaen flotilla II:n aktivisteja toimimaan samalla Gilad Shalitin vapauttamiseksi. Barak vakuutti, ettei Gazassa ole mitään humanitääristä hätää, kuten flotilla II:n järjestäjät valheellisesti selittävät. Hän kehotti järjestäjiä puuttumaan Gazan ihmisoikeuksia koskeviin kysymyksiin, kuten Gilad Shaltin vapauttamiseen yli 5 vuotta kestäneestä vankeudesta vastoin kansainvälistä lakia.
Israelin turvallisuuskabinetti käsitteli flotilla II:n tapausta maanantain istunnossaan kehottaen merivoimia tekemään kaikkensa alusten pääsyn estämiseksi Gazan satamaan. Istunnossa esitettiin huoli, että aktivistien joukossa on niitä, joiden tarkoituksena on vahingoittaa sotilaita. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/idf-chief-israel-is-prepared-for-challenges-such-as-the-gaza-flotilla-1.370106

4. KVARTETTI, USA, EU, YK ja Venäjä, tavannevat heinäkuun 11. päivänä Washingtonissa viimeisenä yrityksenä saada PA luopumaan yksipuolisesta Palestiinan valtion perustamisesta YK:n päätöksellä syyskuun puolivälissä. PA:n tulee jättää virallinen esitys siitä YK:lle viimeistään 15.heinäkuuta, jotta jää tarpeeksi aikaa valmisteluihin.
USA:n hallitus lupasi valmistella uuden Lähi Idän rauhansuunnitelman kvartetin heinäkuun 11. päivän kokoukseen mennessä. USA:n lähettiläät Dennis Ross ja David Hale ovat vierailleet Israelissa tavaten sen ja PA:n johtajia valmistellessaan esitystä, jonka sekä Israel että PA voisivat hyväksyä ja suostua suoriin keskusteluihin Washingtonissa. Obama on erityisen haluton käyttämään veto-oikeuttaan YK:n turvallisuusneuvostossa, jossa PA:n esitystä tulee käsitellä ennen kuin se voidaan ottaa YK:n täysistunnon esityslistalle.

USA:ssa on meneillään ensi vuoden presidentin vaalitaistelut, mikä pakottaa Obaman keskittymään heikentyvän kansansuosionsa palauttamiseen häntä uhkaavien oikeudellisten kysymysten ristitulessa, jotka onnistuessaan voivat riistää hänen oikeutensa esiintyä presidenttiehdokkaana. Obaman kanslia on vihjaillut, että presidentti Obama haluaa siirtää koko Israelin ja PA:n välisen kysymyspakan syrjään pariksi vuodeksi ja keskittyä muihin ajankohtaisiin kysymyksiin.
Obamaa painostavat Euroopan valtiot, varsinkin Ranska, Saksa ja Englanti, jotta hänen hallituksensa laatisi käyttökelpoisen suunnitelman, jolla PA:n esitys YK:lle estetään. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/u-s-eu-to-present-mideast-peace-plan-in-last-push-to-prevent-palestinian-un-bid-1.370082

5. UUTISOTSIKOITA
- Knessetin tutkimusosasto on ke. Dalia Yitzikin johdolla todennut, että ruokatarpeiden hinta on Israelissa noussut viimeisen 5:n vuoden aikana 26 %, mutta palkkataso vain 2.6 %. Kulutushintaindeksi nousi samaan aikaan maaliskuusta 2006 maaliskuuhun 2011vain 14.5 %. http://english.themarker.com/food-prices-rose-26-in-five-years-average-wage-rose-2-6-1.370157
- Saudi Arabian Delta Airlines liittyminen maailmanlaajuiseen Global Sky Tean Alliance järjestöön sai juutalaisjärjestön ADL (Anti-Defamation Leaque) vaatimaan, että Delta lentoyhtiö luopuu matkailijoita ottaessaan käytännöstään uskontoon perustuvasta valintamenettelystä. Aiempien tietojen mukaan juutalaisia matkustajia ei päästettäisi koneisiin, mutta Saudi Arabia kielsi esitetyt väitteet syrjinnästä perusteettomiksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4087229,00.html
- Islamilaisen Liikkeen pohjoisen haaran johtaja sheikki Raed Salah pidätettiin Lontoossa tiistaina hänen pidettyään puheen viidellesadalle kuulijalle. Hänet pidätettiin siksi, että häneltä on kielletty pääsy Englantiin. British Daily Mail kertoi, että muutamat Labour kansanedustajat olivat kutsuneet hänet puhumaan parlamentissa järjestettävässä palestiinalaisia tukevassa tilaisuudessa lauantaina. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4088649,00.html
- Tiistaina julkistettu gallup kertoo, etteivät israelilaiset usko YK:n hyväksyvän PLO:n tekemää esitystä valtiosta; ja jos sellainen tehdään, Israelin tulee aloittaa neuvottelut sen kanssa välittömästi. 76 % PA:n arabeista sanoo kuitenkin, että PA:n tulee sen jälkeen välittömästi ulottaa hallintansa koko Juudean ja Samarian alueelle, myös Jerusalemin itäosassa, vaikka se aiheuttaisikin konfliktia Israelin kanssa. Gallupin mukaan arabit odottavat, että PA:n ”sotilaita”, USA:n kouluttamia ja aseistamia ”poliiseja”, asetetaan asemiin C-alueelle, joka Oslon sopimusten mukaan kuluu Israelin täyteen turvallisuus- ja hallintavastuuseen. 62 % PA:n arabeista ei usko YK:n päättävän Palestiinan valtiosta, eikä varsinkaan turvallisuus-neuvosto, koska USA käyttää veto-oikeuttaan. 53 % israelilaisista uskoo samoin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145267
- Syyrian armeija jatkaa maan luoteisosassa olevien kaupunkien ja kylien pommittamista. Aktivistit kertovat jatkuvasta tykistötulesta ja kovista räjähdyksistä Raman ja Orun al-Joz kylissä. Armeijan ”puhdistustoimet” ovat pakottaneet jatkuvan pakolaisvirran etsimään suojaa Turkin puolelta. Tarkkailijat pelkäävät, että Syyrian armeijan vahvistaminen asemiaan Turkin rajalla voi aiheuttaa sotatoimia sen ja Turkin armeijan välillä. Pakolaisleirit Turkissa sijaitsevat alueella, jota Syyria väittää omakseen. http://blogs.aljazeera.net/liveblog/syria

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019