KESKIVIIKKO 22.06.11

1. SYYRIAN turvallisuusjoukot surmasivat eilen 7 mielenosoittajaa tilaisuuksissa, joissa Assadin kannattajat ja häntä vastaan protestoivat ottivat yhteen. Uutisten mukaan Assadia kannattavien mielenosoittajien joukkoon oli komennettu siviiliasuisia sotilaita ja turvallisuusjoukkoja.
Aktivistien mukaan ihmisiä ammuttiin armeijan ja turvallisuusjoukkojen mentyä erottamaan Assadin kannattajia ja vastustajia toisistaan Homsin ja Mayadeenin kaupungeissa Deir al-Zorin heimoalueella 45 km pääkaupungista itään lähellä Irakin keskeistä sunni-aluetta. Sotilaitten ja turvallisuusjoukkojen liipaisinsormi näyttää olevan kovin hermostunut.

JP:n artikkelin mukaan Syyrian ihmisoikeusjärjestön johtaja Ammar Qurabi kertoi Assadille uskollisten joukkojen, nimeltään ”shabbiha”, tulittaneen protestoijia Homsissa, Hamasissa ja Mayadeenissa surmaten ainakin 7 ihmistä ja haavoittaen kymmentä. Hänen mukaansa on vaikea sanoa, kumpi puoli aloitti väkivallan, mutta armeijan panssaroidut joukkojen kuljetusvaunut (APC) ajoivat ihmisjoukkoon tulittaen sitä sokeasti. Yhden kerrotaan saaneen surmansa ja 7 muuta haavoittuneen vaikeasti.
Kaksi Homsin asukasta kertoi tilanteesta, jossa turvallisuusjoukot tulittivat aktivistien järjestämää vastamielenosoitusta osoittaakseen vastustustaan Assadia kannattaville mielenosoittajille.
Daraassa tuhansia protestoivia ihmisiä purkautui kaduille Mahattan vanhassa lähiössä vastustaakseen Assadia kannattavaa mielenosoitusta, jossa oli mukana siviiliasuisia hallituksen virkailijoita ja sotilaita, jotka oli komennettu mielenosoittajien joukkoon.

Uutiset ja muutamat länteen saadut videot kertovat tilanteista Syyriassa pätkittäin ja epäjohdonmukaisesti, minkä johdosta ne antanevat yleiskuvan niistä, mutta tietojen toden-mukaisuus ja aitous jää useimmissa tapauksissa arvailujen varaan.
Presidentti Assad väitti, että eri ryhmät laativat videoesityksiä muka aitoina levittäen niitä länsimaitten tiedotusvälineisiin propagandatarkoituksessa.
Eräs video Homsista näyttää ”jengien” (thugs) pieksevän julmasti protestoijaa; toinen Hamasta, jossa armeija tulittaa 13-vuotiaan pojan Mohammed Nasrin hautajaissaattuetta. Assadille uskolliset joukot surmasivat hänet mielenosoituksessa, videossa kerrotaan.

Tietojen epämääräisyydestä huolimatta niistä selviää, että protestit jatkuvat koko Syyrian alueella armeijan kovista otteista huolimatta. Aleppon kaupungissa lähellä Turkin rajaa tilanne näyttää rauhoittuneen eivätkä kaupungin sunni-liikemiesten ja Assadin viranomaisten väliset suhteet ole vahingoittuneet. Huolestuttavampi uutinen on se, jossa kerrotaan myös joittenkin pakolaisleirien palestiinalaisryhmien liittyneen mielenosoittajiin joko Assadia vastustaakseen tai maksaakseen kalavelkoja toiselle palestiinalaisryhmälle. Assad julisti toisen armahduksen mielenosoittajille maanantaihin saakka. Hallitus on myös vapauttanut satoja pidättämiään mielenosoittajia, mutta tuhansia on edelleen leireillä ja pidätykset jatkuvat.

VENÄJÄN presidentti Dmitri Medjedev sanoi tiistaina, että on oikein painostaa Bashar Assadia lopettamaan väkivaltainen mielenosoitusten taltuttaminen, mutta ettei ulkovaltojen tule puuttua tilanteeseen, sillä ulkopuolinen sekaantuminen ei aina johda sen ratkaisemiseen.
http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=225962

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu jatkaa Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdoganin vikittelyä saadakseen hänet taipumaan vihamieliseksi muuttuneesta asenteestaan Israelia kohtaan. Pääministeri onnitteli Erdogania hänen vaalivoittonsa johdosta 10 vrk. sitten.
”Minun hallitukseni on onnellinen voidessaan työskennellä Turkin uuden hallituksen kanssa voidakseen löytää ratkaisut kaikkiin avoimiin kysymyksiin maitten välillä päämääränä ja toivona yhteistoiminnan uudistaminen ystävyyden hengessä, joka karakterisoi kansojemme välisiä suhteita sukupolvien ajan”, kertoo turkkilainen ”Todays Zaman” web-sivu.
Hallituksen viranomainen vahvistaa Netanyahun kirjeen Erdoganille, mutta ei halua puuttua sen sisältöön tai spekuloida sillä.

ERÄÄN ajatuskuvion mukaan Syyriassa puhjenneet protestiaallot, jotka lähettivät tuhansia syyrialaisia pakoon Turkin alueelle, ovat kiristäneet Turkin ja Syyrian välisiä suhteita, jotka olivat kehittyneet hyvin läheisiksi, ovat yksi syy pyrkiä suhteiden normalisoimiseen.
Viranomaiset eivät myöskään halua ottaa kantaa huhuihin, että Turkin ja Israelin viranomaiset käyvät salaisia keskusteluja suhteiden eheyttämiseksi.
TURKIN pääministeri Erdogan aloitti Israelin suhteitten viilentämisen Gazan cast lead operaation jälkeen, ja viimeinen pisara tälle suorapuheiselle miehelle oli Mavi Marmaran flotilla II tapaus Välimerellä, jossa 9 syntyperältään turkkilaista, yksi heistä USA:n kansalainen, sai surmansa laivaston kommandoyksikön jouduttua rauhalliseksi kuvittelemansa aluksen valtaamisyrityksen muututtua eloonjäämistaisteluksi ja avatessa tulen aluksen aktivisteja vastaan. Israelissa uskotaan, että Erdogan käytti tilaisuutta hyväkseen vaalitaistelussaan, mutta ettei nyt vaalien mentyä voitollisesti ohi, ole mitään syytä jatkaa erimielisyyttä. Maitten välisten suhteitten kestävyyttä osoittaa se, että kaupalliset suhteet ovat diplomaattisesta sananväännöstä huolimatta jatkuneet kaiken aikaa lähes normaalisti.
Syyrian armeijan kovat otteet ovat myös voineet antaa Erdoganille uuden näkökulman.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=225968

3. ”JOS Syyrian sunni-väestön ja alaviitti-vähemmistön välille syntyy väkivaltaisuuksia, ne tulevat leviämään Libanoniin ja aiheuttamaan levottomuuksia myös siellä”, kerrotaan presidentti Bashar Assadin todenneen pahaenteisesti jokin aika sitten. Tämä ei ollut ennustus vaan selvä varoitus, että Libanonin kohtalo riippuu Assadin tulevaisuudesta.
Viikko sitten Libanonin uusi pääministeri Najib Mikati julkisti hallituksensa ministerilistan, josta selviää, että sen 30:stä ministeristä 18 kuuluu Hizbullahin johtaman maaliskuun 8. päivän kannattajiin, ja lisäksi sille myötämielinen kristittyjen ryhmä tukee Hizbullahin ylivaltaa. JP:n artikkelissa, jonka kirjoitti David E Miller/ Medialine, tehdään selväksi, ettei Libanonissa ole kysymys yhtään vähemmästä kuin valtataistelusta Saad Haririn johtaman maaliskuun 14. päivän sunniryhmittymän ja Hizbullahin johtaman maaliskuun 8. päivän ryhmittymän välillä.

RANSKALAINEN lehti Liberation kertoi maanantaina, että entisen pääministeri Haririn poistuminen maasta Ranskaan 2 kuukautta sitten - hänen autosaattuettaan vastaan tehdyn murhayrityksen jälkeen - on yritys säilyttää henkensä sekä amerikkalaisen että saudi-tiedustelun kerrottua, että hänen henkensä on vaarassa Libanonissa. Hariri on siitä lähtien asunut salaisessa paikassa Ranskassa.
Amerikkalaisen yliopiston poliittisen tieteen tutkija Hilal Khassan kertoi, ettei Saad Hariri tule palaamaan kotimaahansa lähitulevaisuudessa. Häntä vastaan tehdyn murhayrityksen teki Bashar Assadin hallitus kiinnittääkseen huomion muualle Syyrian väkivaltaisuuksista, kertoo Liberation amerikkalaisiin lähteisiin viitaten.
Haririlla on täysi syy olla huolissaan. Hänen isänsä Rafik Hariri murhattiin valtavalla autopommilla Beirutissa helmikuussa 2005. YK:n asettama tribunaali on tutkinut murhaa ja sen tulosten julkistamista odotetaan sydän kylmänä.

Libanonin päivälehti Al-Najar kertoi maanantaina, että oppositiota edustava ryhmä lensi Pariisiin tällä viikolla keskustelemaan opposition taktiikasta. Mukana on entinen presidentti Amine Gemayel. Maroniittikristittyjen johtaja Michel Aoun lisäsi kuumuutta todeten, että Saad Harirille oli myönnetty menolippu Ranskaan Libanonista ja hallituksesta.
Parlamentin jäsen Ammar Khouri, joka kuuluu Haririn ”Tulevaisuus” järjestöön, totesi Lontoossa ilmestyvän Al-Sharg Al-Awsat mukaan, että kun Aoun puhuu menolipusta, se tarkoittaa hänen eliminoimistaan tavalla tai toisella, mukaan lukien murha.
Entinen pääministeri Fouad Siniora, Haririn kanssa liitossa oleva, totesi, ettei menolippu koske vain Hariria vaan laajaa kansanosaa Libanonissa.
Hän kehotta noita harhaluuloisia, jotka kuvittelevat voivansa eliminoida miljoonia ihmisiä, mieluummin hankkimaan menolipun itselleen. Hän toteaa, että se tulisi rauhoittamaan kansan, ja antamaan ihmisille todellisen vapauden.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=225970

4. UUTISOTSIKOITA
- IDF iski koneillaan salakuljetustunneleita vastaan Gazan keskiosalla. Niiden kautta oli tarkoitus soluttaa terroristeja Gazasta Israelin puolelle. Tämä oli vastauksena ainakin Kassam-raketille, joka ammuttiin Gazasta äskettäin. Ehud Barak ei sen sijana ole selittänyt, miksi salakuljetus Siinailta Gazaan saa jatkua häiriöttä tunnelien kautta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145108, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145102

- Samarian asukkaitten komitea valmisteli videoesityksen, jossa selvitetään pelin muodossa, mitä vaaroja Juudean ja Samarian luovuttaminen PA:n hallintaan tuo. Pelaajat voivat valita kolme paikka, joista aloittaa pelaaminen: Peduel, Avnei Hefetz ja Mevo Dotan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145105
- Fatahin ilmoituksen mukaan PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ja Hamasin ”ulkoministeriön” johtaja Khaled Mashaal tapaavat lähi päivinä. Edellinen tapaaminen peruttiin syytä ilmoittamatta. Aiheena on yhteishallituksen muodostaminen. Näkyvin kanto tässä kaskessa on ollut hallituksen pääministeri, joksi Abbas haluaa Fayadin, mutta jonka Hamas hylkää mihin tahansa ministeripaikkaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145106
- IAI, Israelin ilmaliikenne teollisuus, allekirjoittivat Airbus Military, Euroopan lentoliikennejärjestön, kanssa aiesopimuksen MOU, jonka mukaan IAI kehittää Airbus Miltary C-295 monikäyttöiseen koneeseen ”lentävän tutka-aseman”. Kone on pieni ja suunniteltu epätavallisiakin olosuhteita varten. Tällaiset ennalta varoittavat tutka-koneet ovat yleensä suuria, kalliita ja usean henkilön miehittämiä, mutta on havaittu tarve suunnitella pieni yhden hengen kone, joka pystyy huomiota herättämättä lentämään vihamielisessä ilmatilassa. Sopimus allekirjoitettiin Pariisin ilmanäyttelyn yhteydessä, mutta tiedon siitä levitessä IAI on saanut useita kyselyjä koneesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145098
- Israelissa valmistettiin videoesitys Jerusalemin vanhankaupungin maan-alaisesta maailmasta kaivausten tultua loppuun suoritetuksi ”Lantaportin” läheisyydessä. Kaivausten aikana tehtiin useita merkittäviä arkeologisia löytöjä, jopa suuri kultaraha-kätkö, jonka joku muinainen asukas on kiireissään tehnyt ennen katastrofia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145094
- Youtube näyttää sivuillaan vielä videoesityksen Temppelivuorelta, jota muslimit ovat pyytäneet poistettavaksi. Siinä näytetään, miten pyhänä palestiinalaiset pitävät Temppelivuorta. Juutalaiset kääntävät kasvonsa Temppelivuorta kohti rukoillessaan, koska heidän ensimmäinen ja toinen Temppelinsä sijaitsi siellä. Mutta kun muslimit rukoilevat Temppelivuorella, he kääntävät selkänsä sille suunnatakseen kasvonsa kohti Mekkaa ja pyllistävät takapäänsä Temppelivuorelle ja Kalliomoskeijalle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145086
- Israelilaisen lähteen mukaan Iran ei vain toimita mellakkavarusteita Syyrian turvallisuusjoukoille, vaan järjestää aktiivisesti nakba ja naksa mielenosoituksia Israelia vastaan. Iranin vallankumousarmeijan agentit osallistuvat aktiivisesti Syyriassa hallituksen vastaisten mellakoiden tukahduttamiseen, toimittaen tarkkuus-kivääreitä ja internetin häirintälaitteistoja. Aktivistit kertovat, että heidät tunnistaa paitsi parrastaan myös sitä, että he puhuvat farsin-kieltä, vaikka ovat pukeutuneet Syyrian armeijan asepukuihin. http://www.haaretz.com/print-edition/news/senior-israeli-source-iran-actively-helping-syria-squash-demonstrations-1.368971
- Kotirintaman järjestämä viisipäiväinen harjoitus Turning point 5” jatkuu tänään sireenien soidessa ajoittain ilmahälytyksen merkiksi aamu 11:n ja ilta 7:n välillä. http://www.haaretz.com/print-edition/news/sirens-to-go-off-around-israel-as-security-drill-goes-national-1.368983

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019