KESKIVIIKKO 15.06.11

1. SYYRIAN presidentti Bashar Assad näyttää olevan isänsä poika, ainakin jos raakuutta ja ihmisen kärsimyksistä piittaamattomuutta pidetään mittatikkuina. Hänestä piti tulla arvostettu silmälääkäri. Hän oli opiskelemassa Lontoossa, kun hänen isänsä Hafez Assad antoi hänelle käskyn jättää opinnot ja tulla kiireesti kotiin, sillä hänet koulutettaisiin Syyrian johtajaksi vanhemman veljen, jota koulutettiin johtajaksi, saatua surmansa auto-onnettomuudessa, jonka olosuhteita kutsuttiin hämäriksi. Bashar Assadin nuorin veli Maher koulutettiin presidentin käskyjen toimeenpanijaksi ja hänen turvallisuutensa takaajaksi. Maher Assad sai komentoonsa neljännen prikaatin, josta hän koulutti ja jonka hän varusti eliittiosastoksi.
Neljäs prikaati sai tehtäväkseen puhdistaa kapinallinen Jisr al-Shughourin kaupunki.

Presidentti Bashar Assad, joka oli 36-vuotias tultuaan presidentiksi isänsä Hafezin yllättävän kuoleman jälkeen erikoislain turvin, koska lain mukaan presidentin tulee olla yli 40-vuotias, on jatkanut vahvan armeijan tukemana valtaansa opetellen sen tuomia etuisuuksia, joihin on kuulunut kyseenalainen sekaantuminen Libanonin sisäpolitiikkaan murhasyytöksineen.
Assadin suku - siis myös Bashar Assad - kuuluu salailevaan alawite-uskontokuntaan. Hafez Assadin nousua Syyrian presidentiksi pidetään yhtä epätavallisena kuin juutalaisen pääsyä Venäjän tsaariksi tai koskemattoman pääsyä maharajahiksi Intiassa. (D Pipes: Greater Syria)

ALAWITE uskonto on samantapainen salaileva, profeetta Muhammadin vävypojan Alin seuraajiin kuuluva omaperäinen lahko kuin kurdit. Ensimmäinen imaami Ali sai surmansa taistellessaan vallasta ylivoimaista kapinallisjoukkoa vastaan. Shia-muslimit ovat myös Alin seuraajia, mutta he katsovat halveksien alaviittejä, joita he pitävät puhtaan islamin opin vääristelijöinä, mutta sunni-muslimit pitävät puolestaan shia-muslimeja harhaoppisina. Imaami Alia kunnioitetaan alawite-uskossa siinä määrin, että shiat kutsuvat heitä nimellä ”ghulat”, jotka eivät tunne mitään rajoja imaami Alin jumaloimisessa.
Vain pieni uskottujen joukko tietää alawite-uskon keskeisimmät salaisuudet. Heidän erikoispiirteenään on se, että he ovat vuosisatojen aikana omineet hallitsevilta uskonto-kunnilta, myös kristityiltä ja muinaisilta persialaisilta pakanauskonnoilta, niiden piirteitä liittäen ne osaksi uskontoaan. He eivät tuo uskontoaan esiin julkisesti kuten esim. Iranin presidentti Ahmadinejad, vaikka ovat yhtä uskollisia omalle alawite-uskolleen.
Käytännössä he pystyvät keskustelemaan Iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein kanssa tuntikaudet ilman soraääniä, mutta välttäen koskettelemasta uskontonsa opinkappaleita.

Alaviitit pitävät islamin neljää uskonpilaria vain symbolisina; he eivät tee pyhiinvaellusmatkoja Mekkaan, eivät paastoa ramadanin aikana, eikä heillä ole moskeijoita tai muita uskontonsa harjoittamiseen tarkoitettuja rakennuksia, eivätkä kanna uskontonsa symboleja kuten kristityt, mutta he uskovat jälleensyntymiseen. Itse asiassa jumalan syntyminen ihmisenä on yksi heidän keskeisistä uskomuksistaan, arvioi linguisti John Myhill Haifasta. He uskovat eräänlaiseen ”pyhään kolminaisuuteen”, johon kuuluvat Muhammed, Salman persialainen, joka avusti Muhammadia Medinan valtauksessa, sekä imaami Ali. He kunnioittavat juutalaisten Raamatussa mainittuja merkkihenkilöitä pitäen heitä profeettoina.

Syyrian Baath-puolue anasti vallan Syyriassa 1963, ja kahdeksan vuotta myöhemmin, 1971, Hafez Assad kaappasi vallan maassa. Liike oli sosialistinen ja arabikansallinen, mutta sitä johtivat nuoret alaviitit, joiden päämääränä oli murskata maassa vuosisatojen aikana hallinneen kaupunkilaistuneen sunni-eliitin taloudellinen valta. Hafez Assadin ensimmäisiä uudistuksia oli perustuslain määräyksen muuttaminen siten, että termi ”presidentin tulee olla muslimi”, muutettiin muotoon ”presidentti on muslimi”, millä hän vakiinnutti uskontonsa. Assadien valtakaudella sunnien taloudellinen valta on merkittävästi heikentynyt.

Ulkopolitiikassa Assadit ovat solmineen ”järkiavioliiton” Iranin kanssa, joilla on yhteisiä pyrkimyksiä mutta jotka eivät jaa yhteistä uskoa. Yhteisenä tekijänä oli Irak, jonka hallitusta sekä Iran että Syyria vihasivat. Iran huomasi myös, ettei se voinut levittää vaikutusvaltaansa Libanonissa ilman Syyrian ja Hizbullahin tukea. Täten muotoutui ulkopolitiikka, jota Iran ja Syyria ovat vaihtelevalla onnella noudattaneet. Iran ei ole virallisesti tunnustanut alawite-uskoa shialaiseksi, vaan se oli libanonilainen shia-oppinut Musa al-Sadr, joka 1994 poliittisista syistä julkisti fatwan, jolla alaviitit tunnustettiin ”twelver” shianismin haaraksi. Twelver viittaa kahdenteentoista imaamiin, joka hävisi hämärissä oloissa Egyptissä, mutta jonka odotetaan ilmestyvän lopun aikana pelastaen maailman sekasorrolta ja kaaokselta.

OREN KESSLER, jonka JP :n artikkeliin tämä kirjoitus osittain perustuu, kirjoittaa Lähi Idän asiantuntijan Martin Kramerin tutkimuksiin perustuen, etteivät alaviitit ja Syyrian nykyjohto, tunne Israelin vastaista taistelua tehtäväkseen, päinvastoin saa vaikutelman, että Israelin vastainen retoriikka ja sodatkin, kuten 1973, on omaksuttu vain arabien rauhoittamiseksi. Hän lainaa myös John Myhilliä, jonka mukaan Bashar Assadin selviytyminen on Israelin etujen mukainen. Hän murskaamisensa voisi tuoda valtaan aidosti Israelille vihamielisen sunni-hallituksen, joka samalla voisi suorittaa alaviittien massamurhat. Myhill katsoo myös, että Syyrian kuohunnan laannuttua Bashar Assad ja Israelin pääministeri voisivat luoda keskinäisen yhteisymmärrykseen perustuvan uskollisuusliittoutuman, mutta ilman virallista liittoa maitten välille, jota on käytännössä mahdoton toteuttaa.
(J Post 20.05.2011, Oren Kessler; “Religion – the overlooked motive behind Syria´s uprising”).

2. SYYRIAN armeijan ottaessa Jisr al-Shughourin kaupungin täydellisesti valvontaansa, kuten uutislähteet todistavat, Turkin rajan lähellä sijaitsevien kylien asukkaat pakenevat kauhuissaan Turkin puolelle etsien ruokaa ja lääkkeitä sekä suojaa sadetta vastaan. Asukkaat ovat varmoja, että armeijan hyökättyä kyliin sitä seuraavat ”shabbinat”, hallitukselle uskolliset pyssymiehet, tunkeutuvat koteihin ryöstäen ja terrorisoiden asukkaita ja raiskaten naiset usein perheen silmien edessä. He eivät odota mitään hyvää Bashar Assadin hallitukselta, mutta pako on heille ainoa tie saada edes hetkellistä turvaa.

IHMISOIKEUSJÄRJESTÖN mukaan pakolaisten määrä Turkin pakolaisleireissä on nyt 8 500, mutta Syyrian puolella rajaa kukkuloilla odottaa tuhansia muita, joittenkin arvioitten mukaan kymmenen tuhatta. Syyrian viranomaisten mukaan 120 turvallisuusvirkailijaa oli saanut surmansa viimeisen viikon aikana. Toisten tietojen mukaan karanneet armeijan sotilaat ovat paikoin asettuneet vastarintaan tuvallisuusjoukkoja vastaan, mutta heidän määränsä ei riitä.

TURKIN puolelle panneet asukkaat ovat samalla avanneet ikkunan siihen, mitä suljetun Assadin valtakunnan sisällä tapahtuu, joskin ne perustuvat paikallisiin kokemuksiin. Yleinen tuntemus haastattelulausuntojen mukaan on pelko omasta ja perheen tulevaisuudesta, mitä pako Turkin puolelle ei ainakaan paranna. Toisena tuntemuksena on Bashar Assadin vastainen viha, jota on lietsonut armeijan vanavedessä liikkuvat aseelliset jengit, joita armeija näyttää käyttävän eräänlaisena epävirallisina rangaistusjoukkoina.
Asukkaat kutsuvat Bashar Assadia rikolliseksi, ja valittavat sitä, ettei Syyrian armeija toimi kuten se teki Tunisiassa ja Egyptissä, joissa ne liittyivät kansan tueksi suojellen sitä.
(JP Alexandra Hudson)

3. YK:n julkistaman raportin mukaan Syyria ei suunnitellut toukokuun 15. ja kesäkuun 5. päivänä tapahtuneita mielenosoituksia Israelin rajan tuntumassa, mutta että Syyrian armeija seurasi tilannetta lähistöltä kuitenkin siten, ettei se joutunut median videoihin. Tilannetta seurasivat myös rajalla partioivat YK:n UNDOF-joukot, joiden tehtävänä on tarkkailla maitten välille solmittua aselepoa. Virallisesti Syyria ja Israel ovat muodollisessa sotatilassa. YK:n pääsihteerin julkilausuman mukaan toukokuun 15. päivänä 4000 syyrialaista, heistä pääosa palestiinalaisia, kokoontui rajan tuntumaan, ja heistä 300 tunkeutui aivan maitten väliselle rajalle. He ylittivät merkitsemättömän miinakentän, eikä Syyrian poliisi puuttunut siihen.

YK:n raportin mukaan IDF vastasi rajan ylityksiin kyynelkaasulla, varoituslaukauksilla ilmaan sekä lopuksi ampuen väkijoukkoa surmaten neljä ja haavoittaen 41 mielenosoittajaa. Raportti ei kerro, miten monta kuoli tai haavoittui miinojen räjähtäessä.
Kesäkuun 5. ”naksa” päivänä syyrialaisia kokoontui kahteen paikkaan rajan läheisyyteen. Syyrian turvallisuusjoukot pyrkivät estämään nuorten palestiinalaisten pääsyn rajalle. IDF turvautui tässäkin ensin kyynelkaasuun ja varoituslaukauksiin, mutta lopulta tulittaen mielenosoittajia. Raportin mukaan tulituksessa kuoli 23 mielenosoittajaa. Tässäkään ei mainita, olivatko surmansa saaneet kuolleet miinojen räjähtämisestä vai kivääritulesta. IDF:n taholta kiistetään kuolinuhrien lukumäärä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=225060

4. UUTISOTSIKOITA
- Fatahin ja Hamasin kerrotaan löytäneen sovun Kairon hätäkokouksessa yhteishallituksen muodostamiseksi, mutta pääministeriä ei pystytty nimeämään. Siitä päätetään ensiviikolla Kairossa, jossa ovat mukana Mahmoud Abbas ja Hamasin ulkoministeriön johtaja Khaled Mashaal. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=224992
- Israelin merivoimien joukot, mukana kommandoyksiköt Shayetet ja muut, valmistautuvat laajaan harjoitukseen, joissa selvitetään, miten estää uuden flotilla II:n Gazan saarron murtautumisyritykset. Tämä kerta on edellistä vaikeampi, sillä kaikkiaan 15 alusta uskotaan seilaavan Turkista kohti Gazaa, vaikka Turkin ulkoministeri Ahmet Davutoglu suositteli matkan siirtoa tai peruuttamista, koska Egyptin avattua Rafahin terminaalin Siinailta Gazaan tilanne on muuttunut. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=225049
- Israelin ilmavoimat, IAF, palaa Romaniaan harjoittelemaan. IAF menetti 6 miestään vuosi sitten armeijan helikopterin Shikorski CH-53 törmättyä vuoren seinään huonossa näkyvyydessä Karpaateilla. Yhteisharjoitukset pidetään elokuussa, mukana on IAF:n Hercules C-130 kuljetuskone. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=225025
- Europarlamentin presidentti Jerzy Buzek sanoi vierailunsa aikana Ramallahissa tiistaina, ettei PA:n yksipuolinen toimi Palestiinan valtion perustamiseksi ole hyväksyttävä toimi eikä se palvele rauhan asiaa. Hän tapasi siellä PA;n pääministerin Salaam Fayadin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144945
- Presidentti Shimon Peres sai vieraillessaan Huran beduiinikaupungissa Negevissä Aradin ja Bershevan välillä perinteisen beduiiniviitan, joka annettiin hänelle merkiksi, että hän on nyt arabisheikki ja voi antaa uskonnollisia tuomioita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144939
- Khan Younisissa Gazassa avattiin eilen vesipuisto, joka antaa aivan toisenlaisen kuvan kansan elintasosta siellä, kuin mitä media toitottaa maailmalla. Vuosi sitten Gazan kaupungissa avattiin avara länsityylinen kauppakeskus. Jospa Mavi Marmaran ja kumppaneitten matkustajat menisivät Egyptin kautta Khan Younisin vesipuistoon? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144919
- 12 Knessetin jäsentä vieraili päiväsaikaan Josefin haudalla Sikemissä. He sanoivat tuntevansa ylpeyttä ja häpeää vierailustaan, ylpeyttä voidessaan vierailla haudalla, häpeää, koska he tarvitsivat vahvan sotilassaattueen vierailulle. Tel Avivin ”homo-marssijat” sen sijaan sanoivat tuntevansa pelkkää ylpeyttä marssistaan, vaikkeivät voineet kertoa, miten joku voi tuntea ylpeyttä sellaisesta saastaisuudesta? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144923
- Jännitys Syyrian rajalla huipentui USA:n alkaessa koota merivoimiaan maan rannikon edustalle ja Iranin esittäessä virallisen varoituksen USA:lle pitää näppinä poissa Syyrian tapahtumista, kertoo Debkafile artikkelissaan. http://www.debka.com/article/21026/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019