KESKIVIIKKO 01.06.11

1. Jerusalem-päivän juhlallisuudet alkoivat eilen illalla ja jatkuvat tänään. Juutalainen päivä alkaa aina illalla auringonlaskun aikaan ja loppuu seuraavana päivänä auringon laskiessa. Pääjuhla pidettiin eilen Jerusalemin Mercaz HaRav (Kook) yeshivassa Jerusalemissa. Tähän yeshivaan terroristi pääsi automaattiaseensa kanssa muutamia kuukausia sitten murhaten useita rukoustilaisuuteen kokoontuneita oppilaita.

Eilen illalla pidetyn tilaisuuden ”arvokkain” vieras oli pääministeri Benyahin Netanyahu, joka muisteli viimeistä Washingtonin matkaansa kiittäen rukouksista, joiden siunaavan vaikutuksen hän sanoi tunteneensa vierailunsa aikana. Netanyahun astuessa sisään Beit Medrashiin oppilaat lauloivat Mooseksen siunauksen Benyaminin heimolle: ”Ja hän sanoi: Herran rakastettuna hän asuu Hänen turvissaan, Herra suojelee häntä aina ja asuu Hänen kukkuloittensa välissä”. Englantilainen käännös:” And of Benyamin he said: The beloved of the Lord shall dwell safely by Him, and the Lord shall cover him all the day long, and he shall dwell between His shoulders.” (5.Ms.33:12)
Yeshivan johtaja Rabbi Yaacov Shapira tervehti pääministeriä lämpimästi kiittäen hänen puheestaan USA:n kongressissa todeten, että Israelin (Jumalan) todellinen ”tiekartta” on Raamattu (Tanach), että koko Israelin maa saa alkunsa Jerusalemista ja että sillä on sama jakamaton asema kuin Jerusalemilla.

Netanyahu aloitti puheensa todeten, että hallituksen istunnoissa ministerit selaavat saamiaan viestejä ja muistiinpanojaan esitellen niitä hallitukselle. ”Yksi ministeri kuitenkin tekee poikkeuksen: Hän tutkii Raamattua (Tanakh) tai joskus Talmudia tuoden niistä esille löytämiään erikoisia huomioita. ”Tämä ministeri on oikeusministeri Yaacov Neeman.” Netanyahu totesi, että Neemanille julkinen työpaikka on pyhää työtä, ja siksi hän jakaa muille ministereille löytöjään pyhästä kirjasta.
Netanyahu sanoi tunteneensa Washingtonissa rukousten vahvistavan vaikutuksen ja sanoi koko ajan muistaneensa sanaa: ”Ole vahva, ole vahva, ja olkaamme voimistuneita”. (Chazak, chazak v´Nitzhazek). Hän muistutti, että ”monet kauhut piirittävät maata ja rohkeutta tarvitaan. Mutta sen ohella Israel on saavuttanut suuria edistysaskeleita: 44 vuotta sitten Israelin sotilaat toteuttivat profeettain näyt ja asettivat Jerusalemin sille kuuluvaan asemaan”.
”Lähes 2000 vuotta on kulunut Jerusalemin hävityksestä. Tänään Jerusalem on kaunis ja kruunu koko maalle. Tulimme takaisin Jerusalemiin rakentajina ja tänään Jerusalem kasvaa ja voimistuu. Meidän tulee jatkaa sen rakentamista ja kehittämistä. Näemme, miten Jerusalemin asukkaat kävelevät arvokkaina sen kaduilla. Siitä on taas tullut juutalaisen kansan pääkaupunki.”
Netanyahu kertoi hallituksensa istunnosta Davidin tornin museossa, ja sanoi ennen istuntoa käyneensä museon pohjakerroksessa, jossa on pienoismalli Jerusalemista 19.-luvun alussa. ”Siinä näkyi juutalainen kortteli ja monta synagogaa, mutta varsinkin (Hurvan) synagoga, (jonka jordanialaiset tuhosivat kuten 58 muutakin juutalaisten pyhää rakennusta miehittäessään Jerusalemin vanhan kaupungin 1948). Kuten tiedätte, meidät karkotettiin Jerusalemista, mutta me palasimme ja rakensimme. (Hurvan) synagoga seisoo nyt uudelleen rakennettuna, kuten se oli suuruutensa aikana.”

Netanyahu osoitti muutaman sanan suoraan yeshivan opiskelijoille todeten, että jotkut heistä ovat palvelleet tai tulevat palvelemaan IDF:n kommandoyksikössä Sayeret matkal, joka aina kulkee sotilasyksikön edellä. ”Ja kuten Sayeret matkal kulkee joukon etunenässä, myös te kuljette muun kansan edellä näyttäen tietä muille. Mutta muistakaa pitää yhteys muuhun joukkoon, koska ilman sitä edellä kulkija eksyy ja menehtyy erämaahan.”
Pääministeri lopetti puheensa siunaukseen: ”Meille ei ole mikään pyhempi kuin Jerusalem. Me valvomme sitä, me pidämme sen yhtenäisenä, me rakennamme sitä. Me suojelemme Jerusalemia ja se suojelee meitä. En sano teille vain Hyvää juhlapäivää (Hag Shameach) vaan ”Ensi vuonna Jerusalemissa, jota on rakennettu entistä enemmän.” (L´Snana haba´a BiJerushalyim habenuya yoter). http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144650

2. JERUSALEMIN kaupungin julkistaman Jerusalem päivän raportin mukaan pääkaupunki elää vahvaa taloudellisen kasvun aikaa. Uusien liikeyritysten aloittaminen kasvoi viime vuodesta 30 %, kulttuuritilaisuuksien määrä kaksinkertaistui ja turistien määrä noussee ennätyskorkeuksiin. Viime vuonna pääkaupungissa vieraili 2.8 miljoonaa turistia, mikä tarkoittaa, että hotellivaraukset yli yön majoitusta varten kasvoivat 24 %.

JERUSALEMIN pormestari Nir Barkat tptesi eilen illalla puheessaan, että pääkaupungin asukkaat tuntevat tämän muuttuneen tilanteen. ”Jerusalem osoittaa olevansa maan johtava kulttuurikaupunki, mikä rohkaisee nuoria ihmisiä aktivoitumaan ja liittymään entistä enemmän yhteisöihin Jerusalemissa ja muualla maailmassa.
Negatiivinen muutto kaupungista kuitenkin jatkuu varsinkin nuorten 20 – 34 ikävuosien välillä. Viime vuonna pääkaupungista muutti 7 350 ihmistä, puolet heistä edellisten ikävuosien välillä. Kaupunkiin muuttaneista puolet oli kuitenkin nuoria.

Haredi- ja muu uskonnollisen väestön määrä kasvaa Jerusalemissa ei-uskonnollisen kustannuksella. Vuosien 2003-2005 välillä 23 % yli 20-vuotiaista piti itseään ei-uskonnollisena, vuosien 2007-2009 luku oli 20 %, samaan aikaan haredi-väestön vastaava luku oli noussut 26:sta 29:än prosenttiin. Tämä suuntaus tulee entistä näkyvämmin esiin koululasten määrässä. Täydet 62 % koululaisista opiskelee haredi-kouluissa, kun valtion uskonnollisissa ja ei-uskonnollisissa kouluissa yhteensä vain 38 %.
Jerusalemin yli 15-vuotiaista asukkaista on työllistetty 42 %, kun maan keskiarvo on 57 %. Tämä johtunee haredi-väen heikosta työllisyysasteesta.
Syntyvyys on myös korkea Jerusalemissa. Vuonna 2009 siellä oli 4.1 lasta/nainen; koko maassa 2.8 lasta/naista kohti. Juutalaisten syntyvyys kokonaisuudessaan kasvaa ja arabien vastaavasti laskee.
Jerusalem on maan väkirikkain kaupunki, siinä asuu 789 000 asukasta.
Jerusalem-päivän paraati lippuineen ja tansseineen joudutaan kuljettamaan perinteisen reitin ulkopuolella, koska kaupunki ei sallinut kevyen rautatien ottamista käyttöön. Täten Jaffa-katu ei ole mukana, vaan marssi kulkee Bar Lev kadulle lähelle Sheikh Jarran arabilähiötä, jossa on tapahtunut jatkuvia ihmisten ja autojen kivityksiä.
Valtion virallinen tilaisuus pidetään ”Ammuskukkulalla”, jossa jaetaan päivän kunniapalkinnot.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/jerusalem-day-2011-report-shows-city-enjoying-economic-boom-1.365221

3. SYYRIAN presidentti Bashar Assad, joka näyttää saaneen armon länsijohtajien silmissä siitä huolimatta, että hänen käskystään suoritettujen mielenosoitusten taltuttamiseksi tehdyissä vastatoimissa on kuollut IDF:n komentajan Benny Ganztin tietojen mukaan yli 1200 ihmistä ja 10 000 on pidätetty. Kuten Syyrian ulkopuolelle vuotaneet tiedot kertovat, pidätettyjä kidutetaan järjestelmällisesti ja raakalaismaisesti, eivätkä vankien vastarinnan murtamiseksi raiskaukset, sekä miesten että naisten, ole ollenkaan harvinaisia, pikemminkin niitä pidetään osana kuulustelumetodeja.
Assad antoi muutamia helpotuksia saadakseen mielenosoitukset laantumaan, kuten antoi kansalaisoikeudet tuhansille kudeille maan pohjoisosassa, lupasi vapautta vankeja ja muutenkin helpottaa hallituksen kireää otetta kansalaisistaan, mutta se ei ole onnistunut.

Viimeiseksi epätoivoinen presidentti Bashar Assad lupasi vapauttaa kaikki poliittiset vangit ja aloittaa vuoropuhelun kansalaisjärjestöjen kanssa, mutta vältti huolellisesti käyttämästä sanaa ”poliittisten puolueitten” kanssa. Yleiseen armahdukseen kuuluu myös Muslimiveljeskunnan tunnustaminen, tämä järjestö on ollut kielletty maassa.
Presidentti Assad on Debkafilen artikkelin mukaan valmistamassa puhetta, jossa hän toteaa vastarintatoimien epäonnistuneen ja hallituksen joukkojen voittaneen.
Hallitseva Baath-puolue on aloittanut laajan kampanjan, jolla pyritään antamaan kuva, että presidentin armahdus ja sovittelu on yleinen koko maassa ja että laajat kansakerrokset ovat sen omaksuneet. Armeijan panssarit saartavat kuitenkin edelleen Homsin kaupungin kahta lähiötä, Talbiseh ja Rastan. Näitä vastaan armeija on iskenyt rakettikranaatein ja konekiväärein. Kuolinuhrit ovat suurimmat tässä kaupungissa. Monet vastarintajärjestöjen johtajat ovat hyvissä ajoin paenneet Libanoniin, mutta aikovat jatkaa sieltä kauemmas länteen välttääkseen Assadin pitkää kättä, joka ei arkaile käyttää kovia otteita, myös murhia.
http://www.debka.com/article/20986/

4. UUTISOTSIKOITA
- Israelin ulkoministeriö aloittaa ”kriisinhallintamenettelyn” pyrkien taivuttelemaan niitä muutamia valtioita, jotka eivät vielä ole virallisesti tunnustautuneet PA:n kannattajiksi ja Palestiinan valtion perustamiseen YK:n kautta ilman neuvotteluja. Apulaisulkoministeri lentää latinalaisen Amerikan maihin Meksikoon, El Salvadoriin – jossa hän osallistuu Amerikan maitten konferenssiin -, Guatemalaan. Hondurasiin ja Panamaan. Näistä maista on vielä jotain toivoa olemassa saada niiden johtajat tajuamaan Palestiinan valtion tunnustamisen tässä vaiheessa ja YK:ssa tyhmäksi ja epärealistiseksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=223051
- Australian ulkoministeri Kevin Rudd vaatii, että YK:n tulee nostaa syyte Bashar Assadia vastaan Haagin kansainvälisessä oikeudessa. Viimeinen pisara oli mediassa runsaasti esitetty 13-vuotiaan pojan raaka pahoinpitely ja murha. Jopa Hillary Clinton, joka muutama viikko sitten kutsui Assadia uudistusmieliseksi, kutsui tätä tapausta kauhistuttavaksi. Rudd kutsui pojan murhaa epätoivoisen ja hukkumaisillaan olevan hallituksen viimeiseksi yritykseksi pitää päänsä veden pinnalla. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=223110
- Bolivia kehotti Iranin puolustusministeri Ahmad Vahidia lähtemään maasta välittömästi, vaikka valtio oli itse hänet kutsunut. Vahidin on todettu osallistuneen ja suunnitelleen 1994 pommi-iskun Argentiinassa juutalaiskeskukseen, jossa kuoli 85. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=223108
- Kaksi Tel Avivin hiekkarantaa on suljettu viemäriveden saastutuksen vuoksi, kaksi myrskyn aiheuttamien tuhojen vuoksi.
http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=223028
- Hallitus vaatii, että työtuomioistuin määrää lääkärien lakon lopetettavaksi.
http://www.jpost.com/Health/Article.aspx?id=223105
- IDF:n sotilaat joutuivat käsirysyyn palestiinalaisten farmarien kanssa Länsirannalla
- pyrkiessään poistamaan heidän laittomia liittymiä maan vesijohtoihin ja kaivoihin. Tämä voi jopa aiheuttaa kolmannen intifadan, armeijasta arvioidaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=222987
- Apulaispääministeri Moshe Yaalon arvioi, että Israel voi vielä joutua itse turvautumaan sotilasiskuihin Iranin ydinlaitteita vastaan. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019