TORSTAI 19.05.11

1. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi keskiviikkona pian sen jälkeen, kun hän oli tavannut Ramallahissa USA:n varaulkoministeri James Steinbergin, Lähi Idän asioitten apulaissihteerin ja USA:n Jerusalemin pääkonsulin Daniel Rubinsteinin, että hän on valmis aloittamaan neuvottelut Israelin kanssa välittömästi, jos Israel suostuu toteuttamaan kansainvälisten sopimusten ja tiekartan sille asettamat vaatimukset.
ABBAS kertoi USA:n edustajille, että Israelin hallituksen kieltäytyminen keskeyttää rakentaminen ”setlementeissä” ja sen selvät ehdot rauhanprosessin tulkinnassa olivat syynä rauhankeskustelujen pysähtymiseen.
Toiseksi Abbas informoi USA:n edustajia Egyptin välityksellä sovittujen sovintosopimusten nykyvaiheesta Fatahin ja Hamasin välillä sekä riippumattomista teknokraateista muodostetun PA:n hallituksen muodostamisesta.
Abbas vakuutti USA:n edustajille, että PA:n uuden hallituksen ohjelma perustuu PLO:n perustamisdokumenttiin (charter) lisäten että palestiinalaiset ovat sitoutuneet rauhanprosessiin.

Kairosta tulleiden tietojen mukaan Fatah ja Hamas ovat saaneet lähes valmiiksi ylimenokauden hallitusta koskevat ja muut järjestöjen väliset kysymykset. Uuden hallituksen pääministeri on edelleen sopimatta. Hamas vastustaa Salaam Fayadin valintaa ja vastustusta hänen sopivuudestaan esiintyy myös Fatahin edustajien kesken, vaikka Abbas kannattaa häntä. Vahvin ehdokas lienee liikemies Mahmoud Abu Shahia Gazasta.
Fatahin sopimus-valtuuskunnan johtaja Azzam al-Ahmed sanoi keskiviikkona, että uusi hallitus on valmis kuukauden sisällä, ja että se on täysin puolueettomista valittu.

KOSKA lukijoilla ei liene tuntumaa PLO:n perustamisdokumenttiin, muutamia poimintoja siitä.
1) Palestiina on palestiinalaisen-arabikansan kotimaa, se on erottamaton osa arabien kotimaata kuten palestiinalaiskansa on erottamaton osa arabikansaa.
2) Palestiina rajoilla, jotka sillä oli brittimandaatin aikana, on jakamaton alueellinen yksikkö.
3) Palestiinan kansalla on laillinen oikeus kotimaahansa ja oikeus päättää kohtalostaan saatuaan maansa vapautetuksi omien toiveittensa ja täysin omien suostumustensa ja tahtonsa mukaisesti.
4) Palestiinalainen identiteetti on aito, välttämätön ja peritty ominaisuus, joka periytyy isältä lapsille. Sionistinen miehitys ja palestiinalaisen kansan hajottaminen katastrofin vuoksi, joka kohtasi heitä, eivät ole syitä heidän identiteettinsä ja palestiinalaisen yhteisön jäsenoikeuden menettämiseen tai niiden mitätöimiseen.
5) Palestiinalaisia ovat arabikansalaiset, jotka 1947 saakka pysyvästi asuivat Palestiinassa riippumatta siitä, karkotettiinko heidät vai jäivätkö he paikoilleen. Kuka tahansa palestiinalaisesta isästä syntynyt – Palestiinassa tai sen ulkopuolella – on myös palestiinalainen.
6) Juutalaiset, jotka pysyvästi asuivat Palestiinassa siihen saakka, kun sionistinen invaasio alkoi, ovat myös palestiinalaisia.
7) Palestiinalainen yhteisö, sen materiaalinen, uskonnollinen ja historiallinen yhteys Palestiinaan ovat kiistämättömiä tosiasioita. Kansallinen velvollisuus on kasvattaa yksityinen palestiinalainen arabien vallankumouksellisella tavalla. Kaikki informaation ja koulutuksen keinot täytyy ottaa käyttöön palestiinalaisen kiinnittämiseksi maahansa kaikkein tuloksellisimmalla tavalla, sekä uskonnollisella että materiaalisella, joita on käytettävissä. Hänen tulee valmistautua aseelliseen taisteluun ja uhraamaan omaisuutensa ja henkensä kotimaansa voittamiseksi takaisin ja sen vapauttamiseksi.
8) Historiallinen vaihe, jota Palestiinan kansa nyt elää, on taistelu (watani) Palestiinan vapauttamiseksi. Siten palestiinalaisten voimien välinen kiistely on toisarvoinen ja tulee lopettaa keskeisen konfliktin vuoksi, joka esiintyy toisaalta sionismin ja kansainvälisten voimien ja toisaalta palestiinalaisen arabikansan välillä. Tällä pohjalla palestiinalaismassat muodostavat, riippumatta siitä, asuvatko he kansallisessa kotimaassa vai diasporassa (mahajir) – organisaation ja yksityishenkilöitten tasolla – yhden kansallisen rintaman työskennellen Palestiinan palauttamiseksi ja sen vapauttamiseksi aseellisen taistelun kautta.
9) Aseellinen taistelu on ainoa tapa vapauttaa Palestiina. Tämä on perusstrategia, ei vain taktinen vaihe. Palestiinan kansa vakuuttaa ehdottoman päättäväisyytensä ja lujan päätöksensä jatkaa aseellista taistelua ja työskennellä aseellisen kansanvallankumouksen hyväksi maansa vapauttamiseksi ja palauttamiseksi. He vakuuttavat oikeutensa luonnolliseen elämään Palestiinassa ja toteuttaa siellä oikeuksiaan itsemääräämiseen ja itsenäisyyteen.
10) Kommandotoiminta muodostaa palestiinalaisen kansan vapautustaistelun ytimen. Tämä vaatii kiihdyttämistä, laaja-alaista, koko palestiinalaisen kansan ja opetuksellisten ponnistelujen ja niiden järjestöjen osallistumista palestiinalaisten aseelliseen vallankumoukseen. Se myös vaatii yhtenäisyyden saavuttamista kansallisessa (watani) taistelussa palestiinalaisten ryhmien välillä ja arabikansan ja arabimassojen välillä varmistaakseen vallankumouksen jatkumisen, sen kiihdyttämisen ja voiton.
Perustuskirjassa on kaikkiaan 33 kohtaa, joissa edelleen selvitetään kansallista taistelua.
Alla olevassa osoitteessa on täydellinen englanninkielinen käännös dokumentista.
http://www.iris.org.il/plochart.htm
On paikallaan tutustua PLO:n perustuskirjaan, jota Abbas suosittaa uuden hallituksen toimintaohjeeksi. Aseellinen taistelu on sen mukaan tämän ”villakoiran ydin”.
Tiekartta rauhaan esitellään suomeksi linkissä: http://israelupdate.achlak.net/?page_id=139

2. EGYPTIN ULKOMINISTERI Nabeel al-Arabi sanoi italialaisen lehden La Republica haastattelussa keskiviikkona, että hän sai aikaan sovintosopimuksen Fatahin ja Hamasin välille pyrkimyksenään saada palestiinalainen hallitus, joka voi neuvotella rauhasta Israelin kanssa. Hän torjui toimittajan kysymyksen, miten se on mahdollista, kun Hamas on terrorijärjestö, todeten, ettei se pidä paikkaansa. Hän viittasi USA:n presidentti George Washingtoniin, jota samoilla perusteilla voitaisiin myös pitää terroristina, kuten myös Israelin pääministerit Menachem Begin ja Yitzhak Shamir.
Al-Arabi totesi, että uusi PA:n uusi hallitus voi neuvotella Israelin kanssa rauhasta YK:n päätöslauselman 181 vuodelta 1947 ja arabisuunnitelman 2002 pohjalta.

Al-Arabi valittiin arabiliiton pääsihteeriksi entisen Amr Moussan antauduttua ehdokkaaksi Egyptin presidentin vaalitaistelussa. Al-Arabi astuu virkaansa heinäkuussa.
Hän vähätteli varoituksia, ettei Hamas tule koskaan solmimaan rauhaa Israelin kanssa todeten, että Hamasin joukossa on niitä, jotka haluavat jatkaa aseellista taistelua, mutta hän ei pitänyt sitä esteenä neuvotteluille. Hamasin yksi perustajista Mahmoud al-Zahar vakuutti keskiviikkona, ettei Hamas salli Abbasin jatkaa yrityksiä rauhankeskusteluista Israelin kanssa. Hän sanoi, että mikä tahansa rauhansopimus tarkoittaa sotaa Israelin kanssa.
Al-Arabi puolestaan sanoo ponnistelevansa kahden valtion perustamiseksi, kuten USA:n johtavat virkailijat haluavat.
Al-Arabi tapaa torstaina Israelin vasemmistolaisten rauhanaktivistien edustajia, jotka kannattavat Geneva-accordia, heidän joukossaan on entisiä Mossadin ja Shin Betin johtajia. He kannattavat 2002 arabisuunnitelmaa 1949 aselepolinjoilla ja kompromissia palestiinalais-pakolaisten kysymyksessä. Juutalaispakolaisista he eivät puhu mitään.
Israelin vasemmistolaisilla on pitkä ja surullinen historia kaivaa maata virallisen ulkopolitiikan alta, mistä Oslon sopimusten laatiminen 2003 on tunnetuin ja verisin esimerkki. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144300

3. Syyrian kolmelletoista johtavalle virkailijalle asetettiin sanktioita viime viikolla, mutta presidentti Bashar Assad jätettiin niiden ulkopuolelle. Nyt EU harkitsee sanktioitten ulottamista myös Assadiin. Tämä jäädyttäisi hänen henkilökohtaiset tilinsä ulkomailla ja rajoittaisi hänen matkustamistaan ulkomaille.
EU:n virkailija totesi viime viikolla Reutersille, että sanktioitten ulottaminen Assadiin vaikeuttaisi muutosten toteuttamista Syyriassa. Nyt EU:n piirissä katsotaan, ettei Assad ole aloittanut toteuttamaan lupaamiaan uudistuksia, ja hänen joukkojensa veriset otteet mielenosoittajien taltuttamiseksi ovat entisestään kiihtyneet ja tuoneet mukaan armeijan panssarit, jotka tulittavat Syyrian rannikkokaupunkien siviiliasukkaita aiheuttaen yhä kasvavat uhriluvut, mukana naisia ja lapsia. EU:n ulkoministerikokous käsittelee asiaa maanantaina.
Presidentti Assad myönsi keskiviikkona, että hänen joukkonsa ovat tehneet virheitä ja lupasi, että niitä vältetään tulevaisuudessa. Tykkituli jatkaa kuitenkin Tel Telakhin kaupungissa. Surmattujen mielenosoittajien lukumäärä on 700 – 1000, tarkkaa lukua ei tienne kukaan. Myös poliiseja ja turvallisuusjoukkoja on surmattu, arvion mukaan 120. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144295
4. UUTISOTSIKOITA
- Venäjä syyttää, että Israelin Moskovan sotilaslähetti Vadin Liderman vakoili asemapaikallaan Israelin hyväksi. Venäjän turvallisuusjoukot pidättivät hänet yllättäen viime viikolla ja kuulustelivat häntä. Sen seurauksena hänet karkotettiin maasta 48 tunnin sisällä. IDF:n tutkimuksissa hänen toimissaan ei ole löydetty mitään moitittavaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144303
- Eilatissa asuvat yllättyivät afrikkalaisten rajanylittäjien koputellessa heidän ovellaan pyytäen vettä, ruokaa ja lääkintähoitoa. He olivat talsineet neljän päivän ajan Negevin autiomaassa paahtavan kuumassa auringonpaisteessa. Viranomaisten mukaan 2600 laitonta rajanylittäjää tuli tammikuusta lähtien, kuun alusta 500. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144289
- Jerusalemin pormestari Nir Barkat luennoi EU-maitten Israelin lähettiläille viikon alussa kertoen heille ponnisteluistaan elinolosuhteitten parantamiseksi koko Jerusalemin mutta varsinkin Itä Jerusalemin alueella. Tämän ohella Barkat kertoi suunnitelmistaan turismin lisäämiseksi Jerusalemissa. Yllättäen hotellihuoneitten määrä osoittautuu pieneksi vastaamaan suuresti nousevan turistimäärän tarpeisiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144240
- Presidentti Barack Obaman uskotaan tänään pitämässään linjapuheessaan tekevän uuden aloitteen skeptisen arabikansan uskottavuuden vakuuttamiseksi. Tämä voi olla hänen puheensa päärunko Israelin ja PA:n rauhansopimuksen ohella. Obama tapaa Netanyahun perjantaiaamuna Washingtonissa. Netanyahu joutui viimeistelemään puheensa kongressissa uudelleen Fatahin ja Hamasin sovinnoneleitten johdosta. Israelissa odotetaan sydän kylmänä, mitä myönnytyksiä hän lupaa Obamalle, ja kuinka tarkkaan hän kertoo suunnitelmastaan juutalaisten karkottamiseksi Juudean ja Samarian alueilta, jossa asunee lähes puoli miljoonaa juutalaista. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=221251
- Flotilla-kausi on alkanut, totesivat viranomaiset estäessään malesialaisen laivan pääsyn Gazaan. Operaatio sujui ilman välikohtauksia, mutta valitus tehtiin YK:lle. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=221238
- Viranomaiset antavat ristiriitaisia tietoja maan vesitilanteesta. Kuluneen talven sateet olivat keskitasoa, mutta meriveden puhdistuslaitosten rakentaminen ei suju toivotulla tavalla. Kuivuus uhkaa sekä Kinneretin että varsinkin Suolameren säilymistä hengissä. Suolameren eteläosan paakkuuntunut suola esitetään siirrettäväksi meren pohjoisosaan, koska kuivuva suolakerros nostaa veden korkeutta, mikä puolestaan uhkaa rantaviivan läheisyyteen rakennettuja hotelleita. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=221221

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021