SUNNUNTAI 29.05.11

1.ARABILIITON ulkoministerit käsittelivät Mahmoud Abbasin pyynnöstä lauantaina
presidentti Obaman ja pääministeri Netanyahun äskeisiä puheita pyrkien muotoilemaan niiden vaikutuksesta tehtävät mahdolliset muutokset arabien strategiaan.
Ulkoministerit toistivat aiemman kantansa, että he jatkavat Palestiinan valtion perustamista YK:n päätöksen kautta. Liiton julkilausumassa sanotaan, että se tukee PLO:n esitystä Palestiinan valtion perustamiseksi syyskuussa 1967 sotaa edeltävin linjoin pääkaupunkinaan Jerusalem sekä täyden YK:n jäsenyyden myöntämistä.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi journalisteille, että hän pitää parempana neuvottelu-ratkaisua, mutta jatkaa kuitenkin YK:lle tehdyn esityksen valmisteluja. Tämä loppukaneetti lienee tarkoitettu länsivaltojen johtajille ilman todellisuuspohjaa, sillä hän jatkaa myös omien neuvotteluehtojensa julkistamista, joista hän tietää, ettei Israel voi niitä hyväksyä.
Abbas toisti kantanaan, ettei Netanyahun Washingtonissa pitämä puhe - kuten myös Obaman esittämät vaatimukset - anna hänelle mitään mahdollisuuksia neuvottelujen aloittamiseksi.
Abbas arvioi, että USA:n kielteinen kanta PLO:n tekemään esitykseen YK:lle ja mahdollinen veto myönteisen päätöksen estämiseksi voivat aiheuttaa sen, että USA ja Israel asettavat sanktioita palestiinalaisia kohtaan, mikä aiheuttaisi suuria taloudellisia ongelmia, ja kehotti arabimaita täyttämään kaikki mahdolliset taloudelliset vajaukset.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/arab-league-to-seek-full-un-membership-for-palestinian-state-1.364626

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu pyysi henkilökohtaisesti Kanadan pääministeriä Stephen Harperia, jotta tämä vaatisi G-8 maitten kokouksen Obaman Washingtonissa pitämän puheen tukemista koskevasta julkilausumasta poistamaan kohdan, jossa Obama suositteli Palestiinan valtion rajojen määrittelemistä 1967 sotaa edeltävin aselepolinjoin vähäisin tarkistuksin, kuten todella tapahtuikin.
G-8 maat, USA, Kanada, Englanti, Ranska, Saksa, Italia, Japani ja Venäjä, kokoontuivat torstaina Pariisissa Rankassa, käsittelemään muuttuvia tilanteita Lähi Idässä ja niiden vaikutuksia maailmassa. Kokouksen julkilausuma julkistettiin perjantaina.

OBAMA esitteli kokouksessa oman suunnitelmansa, suositellen sitä vaihtoehtona PA:n päätökselle ajaa valtionsa perustamista YK:n päätöksellä ilman neuvotteluja. Hän suositteli kansainvälistä yhteisöä tekemään selväksi PA:lle, että sen ajamalla politiikalla YK:n käyttämiseksi toiveensa toteuttamiseksi omasta valtiosta on hyvin vähäiset mahdollisuudet onnistua. Israel on syystäkin huolissaan PLO:n esityksestä YK:lle, mitä G-8 maitten antama diplomaattinen tuki olisi suuresti vahvistanut. Israelin ulkoministeri aloitti hyvissä ajoin diplomaattiset toimet G-8 maitten johtajien informoimiseksi sellaisen tuen vaaroista.

KANADAN pääministeri Harper selitti, että G-8 maitten julkilausuma oli hyvin tasapainotettu, sillä tukiessaan Obaman puhetta siitä jätettiin pois Israelia vahingoittavat kohdat, mutta että siihen sisältyy vaatimuksia kuten Israelista juutalaisena valtiona ja Palestiinasta aseettomana valtiota. Ulkoministeri Lieberman kiitti Kanadan ulkoministeri John Bairdiä sen ottamasta Israelia suosivasta kannasta. Hän totesi, että Kanada on yksi Israelin harvoista ystävistä. http://www.haaretz.com/print-edition/news/netanyahu-asked-canada-pm-to-thwart-g8-support-for-1967-borders-1.364635

3. DEBKAFILE kertoo, että USA:N diplomaattilähteet valmistelevat täyttä päätä kolmikanta-neuvottelujen järjestämistä Washingtonissa Obaman, Netanyhaun ja Abbasin välillä. Valmisteluja tehdään suurella kiireellä, sillä aikaa ei ole tuhrattavissa kuuman kesän vaikeuttaessa yhteyksiä ja odotettavissa olevan arvaamattoman syyskuun lähestyessä uhkaavasti, kertoo Debkafile. Artikkelin mukaan sekä Israelissa että PA:n johdon taholla myönnetään, että tällaiset valmistelut ovat meneillään, mihin media ei ole vielä tarttunut.
DF arvioi, että Netanyahun ensimmäistä kertaa julkistama myönnytys juutalaisyhteisöjen Juudeassa ja Samariassa mahdollisesti jäädessä itsenäisen Palestiinan valtion sisään optiolla valita joko pysyä paikoillaan tai muuttaa korvausta vastaan 1949 aselepolinjan länsipuolelle, avasi ovet uudelle diplomatialle. Tämän ohella rajoja tarkistettaisiin siten, että suuret juutalaisyhteisöt liitetään Israeliin ja korvattaisiin samansuuruisella alueella muualta Israelissa. USA pitää tätä suurena diplomaattisena voittona, mikä samalla antaa esimerkin, miten Jerusalemin kohtalo voitaisiin ratkaista yhteisen ja/tai kansainvälisen hallinnon muodossa. Amerikkalaiset ovat esittäneet, ettei presidentti Bushin pääministeri Sharonille lähettämän kirjeen ja Obaman esittämän suunnitelman välillä ole ristiriitaa, sillä molempiin sisältyy muuttuneiden olosuhteitten huomioiminen rauhansopimuksessa, vain eri termein esitettynä, kuten he selittävät.

ISRAELIN viranomainen, jonka tietoihin DF perustaa artikkelinsa, suhtautuu kuitenkin hyvin varovaisesti sellainen huippukokouksen onnistumiseen, sillä Obaman puheessa ei puututtu ollenkaan IDF:n läsnäoloon Jordanjoenlaaksossa ja Samarian kukkuloilla eikä myöskään palestiinalaispakolaisten kysymykseen. Israel katsoo, että sen tulee turvallisuutensa vuoksi voida valvoa raja-aluetta Jordanin suuntaan, sekä Välimeren rannikkoalueen asutus-keskittymän sekä pohjois-etelä -suuntaisen liikenteen turvaamiseksi IDF:n tulee varmistaa niiden yläpuolella olevan vuorijonon pysyminen aseettomana ja vapaana terroristeista.
Israel ei mitenkään voi hyväksyä mahdollisuutta, että miljoonien palestiinalaispakolaisten jälkeläisten ja muiden heihin liittyneiden arabien sallittaisiin muuttaa Israelin alueelle.
Se kysymys on voitava ratkaista Israelin ulkopuolella ja siten, että samalla huomioidaan samansuuruinen juutalaisten pakolaisten asema, jotka karkotettiin arabimaista 1948 jälkeen.

NIIN syvästi kuin juutalainen valtio kaipaakin rauhaa ja olojen normalisoitumista naapureittensa kanssa, se ei voi laskea turvallisuuttaan arabien rauhan- ja hyväntahdon varaan, josta sillä on kovin vähän positiivisia kokemuksia. Kokonainen arabisukupolvi on toisensa jälkeen lastentarhoista lähtien opetettu vihaamaan ja halveksimaan juutalaista, eikä sellaista vihankylvöä voida yhden sukupolven aikana ja julkilausumin poistaa, mistä Egyptin ja Jordanian kanssa solmitut ”kylmät” rauhansopimukset ovat hyvinä esimerkkeinä.
Toiseksi, kuten ”arabikevät” opettaa, hallitukset voidaan kaataa muutamassa viikossa ja korvata toisilla, joilla on päinvastainen poliittinen ohjelma. Puolustusministeri Ehud Barakin toteamus: ”Joka ei kestä olosuhteita Israelissa, muuttakoon Suomeen”, kuvastaa sen karun tosiasian, ettei Lähi Itä ole lähimaillakaan pohjoismaiden olosuhteita. http://www.debka.com/article/20977/

4. ISRAELIN presidentti Shimon Peres on taas asialla. Peres oli ilmeisesti keskeinen henkilö neuvoteltaessa Oslon sopimuksia pääministeri Yitzhak Rabinin selän takana asettaen hänet aikoinaan kiusallisen tilanteen eteen: Joko julkisesti tunnustaa, ettei hän tiennyt, mitä hänen takanaan puuhattiin, tai hypätä ”rauhanvaunuihin uskotellen, että hän tiesi asiasta koko ajan. Kuten tiedetään, Rabin valitsi jälkimmäisen vaihtoehdon, ja hänen nimensä kytkettiin Oslon sopimuksen nimellä kulkevaan prosessiin, mikä toi hänelle rauhannobelin. Nyt arviolta 1500 juutalaisten terrorinuhrien jälkeen Peres edelleen uskoo Oslon sopimuksiin.

HAARETZ.com kertoo websivullaan Maariv-lehden tietoihin perustuen, että Peres ja Abbas neuvottelivat äskettäin salaisesti Lontoossa. He ovat saman lähteen mukaan olleet jatkuvassa yhteydessä toistensa kanssa puhelimen välityksellä ja viestejä vaihtaen. Presidentin kanslia ei halua kommentoida asiaa. Peresiä lähellä oleva henkilö ilmaisee artikkelin mukaan ”kauhistuksensa” siitä, että Peresin ja Abbasin salaiset tapaamiset vuotaisivat julkisuuteen.
”Presidentti Peres on viimeisiä israelilaisia, joilla on suora kontakti PA:n johtajien kanssa”, tämä Peresin läheinen kertoo. ”Olisi erittäin valitettavaa, että tämä viimeinen kanava suljettaisiin sen tullessa julkiseksi.” Hän sanoo Peresin olevan ”kauhuissaan” Lontoon tapaamista koskevien vuotojen johdosta. Hän ei kertonut tai halunnut kertoa, edustaako Peres salaisilla matkoillaan itseään vai laillisesti valittua hallitusta.
Peres totesi Itsenäisyysjuhlissa pitämässään puheessa kannattavansa ”1967 territorioita” ja suositteli, että sen ulkopuolella asuvat juutalaiset voivat muuttaa Israelin alueelle, eli noille ”1967 territorioitten alueille”. Ei tiedetä, suositteliko Peres tavattuaan Obaman pian edellisen Abbasin tapaamisen jälkeen, että tämä esittäisi 1967 rajoja Netanyahulle, mikä olisi voinut vaikuttaa Obaman ”rauhansuunnitelmaan”. Ei myöskään tiedetä, oliko Netanyahu tietoinen asiasta, kuten hänen kiivaasta Obaman esityksen kritiikistään voisi päätellä.
Peres kuitenkin sanoi julkisesti, että Abbasin hyväksymä ”Fatahin ja Hamasin yhdentyminen oli kauhea virhe”. Hän sanoi pelkäävänsä, että sovinnon kautta Hamasin raketit siirtyisivät Juudeaan ja Samariaan uhaten koko Israelin aluetta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144548

5. UUTISOTSIKOITA
- Egyptin avatessa Rafahin terminaalin henkilöliikenteelle lauantaina toivottiin, että elämä Gazassa palautuisi normaaliksi. Ja sitä se todella tekikin, mutta ei siten, kuin Israelissa toivottiin. Kuukauden ajan Hamas jaksoi pidätellä liipaisinsormeaan, mutta eilen se ei enää jaksanut: Terroristien ampuma raketti putosi Israelin puolelle lauantai-iltana. Se ei kuitenkaan aiheuttanut kuolonuhreja tai haavoittanut ketään.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144562
- USA:n konsulaatin autot risteilevät arabikuljettajien ohjaamina Juudean ja Samarian alueilla. Usein ne joutuvat ikäviin välikohtauksiin kuljettajien tietoisesti härnätessä tiesuluilla valvovia sotilaita. INN kertoo artikkelissaan, miten konsulaatin autoja nähdään liikkuvan Maale Adumimin kaupungin ja Jerusalemin välisellä E-1 alueella väittäen olevansa poliiseja, vaikka heidän autoissaan oli USA:n diplomaattitunnukset. Artikkelissa kutsutaan näitä tunkeilijoita valehtelijoiksi ja vakoilijoiksi. Kansanedustaja Michael Ben Ari vei asian Knessetiin vaatien keskusteluja tapahtumasta. USA vastustaa Jerusalemin ja Israelin suunnitelmia rakentaa asuntoja ja julkisia rakennuksia tuolle alueelle, mikä yhdistää 40 000 asukkaan Maale Adumimin kaupungin Jerusalemiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144563
- Syyrian virallinen uutistoimisto SANA kertoi, että Syyrian lainoppineet pitävät Syyrian vastaisia boikottitoimia kansainvälisen lain vastaisia. 13 maan johtavaa viranomaista mukaan lukien presidentti Bashar Assad julistettiin kansainväliseen boikottiin ja heidän ulkomaan tilinsä jäädytettiin. http://www.israelnationalnews.com/down.aspx?z=117&isok=true&id=8512
- EU, Sveitsi ja Kanada julistivat USA:n lisäksi Syyrian vastaisen boikotin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144543
- Saudipoliisit pidättivät naisen, joka julkisesti autoaan ajaen halusi esittää vastustuksensa maan lakia vastaan, joka kieltää naisia ajamasta autoa. Nyt saudimiehet – ilmeisesti hengellisten johtajiensa opastamina – suunnittelevat, miten piestä naisiaan ja vaimojaan, jotka rikkovat ajokieltoa. Naiset vastasivat aloittamalla Facebookissa kampanjan, jolla naisia kehotetaan tulemaan yhteiseen katumielen-osoitukseen kesäkuun 17. päivänä. Miesten sanotaan hankkineen lisää köysiä naisten pieksemistä varten mutta siten, ettei jää näkyviä arpia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144549
- Työttömien määrä Israelissa putosi, se on nyt 6 %. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4074873,00.html

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019