PERJANTAI 13.05.11



1.PERJANTAI, kuukauden kolmastoista päivä, on joittenkin enteisiin ja merkkeihin

uskovien mielestä onnettomuuksien päivä. Onneksi tämä luku ja päivä voidaan yhtä hyvällä syyllä todeta onnen ”päiväksi, jonka Herra on tehnyt”. (Ps.118:24) Roomalaiskirjeessä annetaan ohjeita näin: ”Toinen pitää yhden päivän toista parempana; toinen pitää kaikki päivät yhtä hyvinä, olkoon kukin omassa mielessään täysin varma. Joka valikoi päiviä, se valikoi Herran tähden; ja joka syö, se syö Herran tähden, sillä hän kiittää Jumalaa; joka ei syö, se on Herran tähden syömättä ja kiittää Jumalaa.” (Rm.14:5-6)



Näyttäkööt enteet ja merkit mitä tahansa, Israelin turvallisuusjoukot valmistautuvat joka tapauksessa mielenosoituksiin, jotka voivat kehittyä väkivaltaisiksi muslimien kuunneltua mullahinsa saarnaa Al-Aksa moskeijassa ja hajaannuttua Temppelivuoren tasanteille Jerusalemissa. Tämä toistuu viikosta viikkoon, eikä tämä päivä liene poikkeus varsinkaan siksi, että palestiinalaiset odottavat kiihottuneina muutoksia, mitä on odotettavissa Fatahin ja Hamasin päästyä Kairon neuvotteluissaan keskeisissä kiistoissaan sovintoon, jonka mukaan palestiinalaiset saavat uuden hallituksen valmistelemaan uusia parlamentti- ja presidenttivaaleja vuoden kuluessa. Uutislähteiden mukaan tosin Abbas ja Mashaal jättivät raapustamatta omat nimikirjaimensa sovintopaperin alle, mutta mitäs tuosta, arabeilla kun täytyy olla jonkinlainen porsaanreikä mahdollista pakotietä varten.



PA:N hallitusasiaa käsiteltiin Palestiinan vallankumousneuvoston kokouksessa torstaina. Siellä Mahmoud Abbas kehotti Fatahin johtajia etsimään kandidaatteja presidentin vaaliehdokkaiksi, sillä hän on päättänyt, ettei ole käytettävissä uudelleenvalintaa varten.

ABBAS kertoi neuvoston jäsenille, että uuteen ylimenokauden hallitukseen valitaan ”riippumattomia ja kansallisia henkilöitä”. Hallituksen tehtävänä on valvoa Gazan uudelleen rakentamista uusien vaalien järjestelyjen ohella. Hän vakuutti, etteivät palestiinalaiset tukehdu heitä vastaan tehtyyn ”poliittiseen kiristykseen taloudellisten tarpeittemme vuoksi”, jolla hän lienee tarkoittanut Israelin talousministeriön päätökseen pidättää keräämänsä verovarat PA:n tileille vastalauseena Fatahin ja Hamasin sovinnosta ilman Hamasin uudistumista. Abbasin kerrotaan päättäneen, että hän toimii ylimenokauden hallituksen pääministerinä, ja hänen varamiehinään toimivat pääministeri Salaam Fayad ja Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh.



Abbas kertoi neuvoston jäsenille, että hän pysyy päätöksessään hakea Palestiinan valtiolle YK:n vahvistus lisäten, että jos rauhanneuvottelut pääsevät hedelmälliseen alkuun, hän on valmis harkitsemaan päätöstään uudelleen.

Vallankumousneuvosto antoi lopuksi julkilausuman, jossa se hyväksyy Abbasin päätöksen alistaa valtion perustamisasia YK:n vahvistettavaksi sekä sovintosopimuksen Hamasin kanssa. Neuvosto kehotti palestiinalaisia kiihdyttämään ”kansanvastarintaa” Israelia vastaan, varsinkin Jerusalemin Silwan, Issawiya ja Sheikh Jarrah lähiöissä sekä vanhassa kaupungissa. Edelleen neuvosto kehotti palestiinalaisia osallistumaan ”nakba-päivän” marsseihin ja mielenosoituksiin sunnuntaina. Julkilausumassa varoitettiin unohtamasta ”pyhää paluuoikeutta” palestiinalaisille pakolaisille leireistään alkuperäisille asuinpaikoilleen.

PLO:n hallituksen jäsen Saeb Erekat pyysi ”kansainvälistä yhteisöä” painostamaan Israelin hallitusta, jotta se vapauttaisi PA;lle keräämänsä vero- ym. saatavat. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=220270



2. JP:n pääartikkeli käsittelee myös Israelin itsenäisyyspäivää 1948, jota palestiinalaiset kutsuvat nimellä ”nakba”, katastrofi tai onnettomuus. Artikkelissa palestiinalaisia kehotetaan, etteivät he toistaisi vuosikymmeniä sitten tekemäänsä virhettä. Tänä vuonna tuo ”onnettomuuspäivä” on kuitenkin erilainen kuin edellisiä vuosina, sillä Israelin Knessetin säätämän uuden lain mukaan järjestöt ja kunnat eivät voi enää käyttää valtion varoja mielenosoitusten ja Israelia syyttävien tilaisuuksien järjestämiseen. Maaliskuussa hyväksytty laki antaa valtiolle oikeuden sakottaa kuntia ja järjestöjä, jotka rikkovat tämän ”nakba-lain” määräyksiä. Artikkelissa vakuutetaan, ettei lain tarkoituksena ole estää kansalaisia ja järjestöjä osoittamaan mieltään katsomallaan tavalla maan lakeja noudattaen, vaan sillä pyritään korjaamaan tapahtunut vahinko, jonka perusteella palestiinalaiset ovat pystyneet väistämään omaa vastuutaan ja sälyttämään kaiken vastuun sionistien harteille. Palestiinalaiset ovat vuosikymmenien ajan levittäneet maailmalle vääristeltyä tietoa, miten ”sionistit imperialistisia periaatteita noudattaen toimittivat etnistä puhdistusta siirtäen arabeja massoittaen Israelin rajojen ulkopuolelle”.

JP:n pääartikkelissa kehotetaan palestiinalaisia katsomaan tarkemmin Israelin valtion syntymistä edeltäviä aikoja, jolloin palestiinalaisten mieliä myrkytti Jerusalemin päämuftiksi valittu sheikki Haj Amin al-Husseini, joka jihadin periaatteiden mukaan saarnasi vihaa kaikkia vääräuskoisia vastaan vaatien heidän tappamistaan. Hänen johtamansa palestiinalaisten kansallinen liike omaksui jyrkän antisemitismin periaatteet 1920-1940-luvuilla ja liittoutui natsien kanssa toisen maailmansodan aikana.

Kuten artikkelissa todetaan, tämä ”jihadismin” ihannointi jatkuu aikamme palestiinalaisessa yhteiskunnassa, jonka mukaisesti he valitsivat 2006 vaaleissa Hamasin johtoasemaan, ja joka ilmenee Fatahin ja Hamasin Kairossa 07.05. 2011 solmitussa yhteistoimintasopimuksessa. Tämä sopimus nostaa eristetyn ja kansainvälisesti terrorijärjestöksi todetun Hamasin, joka lähetti kymmeniä terroristeja ja tuhansittain raketteja ja kranaatteja Israelin siviilialueille, uuteen kukoistukseen kansainvälisesti hyväksyttynä ja palaamaan Israelin sydänalueille.

Artikkelissa viitataan lukuisiin yrityksiin juutalaisten taholta sovintoon ja rauhaan, mutta palestiinalaisten jyrkän hylkäämisen vuoksi heille annetut tarjoukset rauhanehdoista ovat vuosi vuodelta pienentyneet. Nykyisin Israelissa kasvaa näkemys, ettei rauhansopimusta ole mahdollista saavuttaa palestiinalaisten nykyjohdon kanssa, minkä johdosta ainoaksi mahdollisuudeksi – itsemurhan asemesta – jää väliaikaisen sopimuksen solmiminen. (JP)



3. UUTISOTSIKOITA

- Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan totesi PBS:n haastattelussa keskiviikkona, että Hamas ei ole terrorijärjestö vaan poliittinen puolue. Hän vakuutti, että se on vastarintaliike, joka pyrkii suojelemaan kansaansa miehitykseltä. Erdoganin määritelmä on varsin outo järjestöstä, joka pommittaa siviili-ihmisiä rauhan ja tulitauon aikana ja joka kokoaa aseita ja räjähteitä valmistautuessaan uusiin hyökkäyksiin sekä kouluttaa terroristeja pommi-iskuihin Israelin siviilikohteisiin. Jos nämä merkit eivät määrittele niiden tekijää terroristijärjestöksi, mitä terrorismi sitten on? Hän ei myöskään pidä minään Hamasin vallankaappausta Gazassa 2007, vaan muistuttaa, että Hamas voitti 2006 vaalit demokraattisesti. Erdogan odottaa edelleen Israelin anteeksipyyntöä ja korvausta uhrien omaisille Mavi Marmaran välikohtauksesta Välimerellä. Hän kehottaa Israelin lopettamaan Gazan saarron ja avaamaan rajat sinne kokonaan ilman tarkastuksia. Hän myös ihmettelee, miksi Turkkia ei ole hyväksytty EU:n jäseneksi, vaikka sen talous on parempi kuin monen EU:n jäsenmaan ja sen hallintojärjestelmä on demokraattinen. (JP)

- Italian hallitus ilmoittaa, ettei se tule hyväksymään PA:n uutta yhteishallitusta, ellei Hamas täytä kvartetin asettamaa kolmea ehtoa, joista Israelin tunnustaminen on tärkein. Pääministeri Silvio Berlusconi kertoi näin keskiviikkoiltana. Italian presidentti Giorgio Napolitano aloittaa virallisen vierailun Israelissa lauantaina. Hän tapaa Israelissa presidentti Peresin ja pääministeri Netanyahun.

- Torstaina EU:n Israelin lähettiläs Andrew Stanley kertoi EU:n kantana, että se tervehtii tyydytyksellä Fatahin ja Hamasin sovintosopimusta, mutta että EU on epävarma, miten suhtautua niiden muodostamaan yhteishallitukseen. Hänen epävarma lausuntonsa ilmentänee sen tosiasian, että EU on valmis hyväksymään uuden hallituksen, mutta ei ole vielä löytänyt sopivaa terminologiaa sen puolustelemiseksi. Hän myös sanoi, että EU pitää parempana neuvotteluratkaisua Palestiinan valtion perustamiseksi, mikä myös sisältää sen tosiasian, että lopulta EU tukee YK :n yksipuolista päätöstä. (JP)

- Syyrian armeijan joukot piirittivät Haman kaupungin, jossa Hafez Assadin käskystä surmattiin 20 000 – 30 000 Muslimiveljeskunnan kannattajiksi epäiltyä siviiliasukasta v. 1982. Tarkkaa uhrilukua ei kukaan tienne, sillä uhrit haudattiin joukkohautoihin. Mielenosoitukset Syyrian kaupungeissa jatkuvat kaikesta huolimatta. Aleppossa 2000 opiskelijaa osoitti mieltään arvostetussa yliopistossa, mikä osoittaa protestiaallon saavuttaneen maan pohjoisosatkin. Bashar Assadin kerrotaan antaneen käskyn joukoilleen välttää tuliaseiden käyttöä perjantaina. Mielenosoittajat ovat alkaneet etsiä USA:n ja Al-Jazeeran tukea asialleen kokoontumalla niiden toimitilojen eteen.(JP)

- Peläten Bashar Assadin hallituksen kaatumista Hamasin ulkomaan asioitten johtaja Khaled Mashaal on saanut luvan siirtää tärkeimmät dokumenttinsa ja toiminta-välineensä Gazaan. Hän on tiettävästi sopinut asiasta Egyptin hallituksen kanssa. Israelin ensisijainen huoli on Syyrian joukkotuhoaseista, etteivät ne joudu Hizbullahin ja Hamasin käsiin. Syyria on tiettävästi lisännyt niiden valmistamista ja kehittämistä ohjustensa kärkiin sopiviksi. Hizbullah on varastoinut pitkän matkan ohjuksiaan Syyriaan, jossa ne on sijoitettu erillisiin tarkasti valvottuihin rakennuksiin, ja joiden vartijat ja niiden käyttöön perehtyneet Hizbullahin pyssymiehet asuvat vakituisesti. Hizbullah on aloittanut niiden siirtämisen Libanoniin Syyrian levottomuuksien vuoksi. Pääministeri Rafik Haririn murhaa tutkiva oikeus on tiettävästi siirtänyt päätöksen julkistamista saatuaan uusia todisteita. Aseiden salakuljetus Iranista Syyriaan on kasvanut mielenosoitusten aikana, ja on suurinta Lähi Idässä. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=220349

- Sobiborin entinen natsivartija John Demjanjuk tuomittiin saksalaisessa oikeudessa viideksi vuodeksi vankilaan. Hänen syytetään avustaneen 27 900 juutalaisen vangin surmaamisesta toimiessaan vartijana Sobiborin tuhoamisleirissä. Korkean iän takia, hän on 91-vuotias, hänet kuitenkin vapautettiin. Tuomio tyydyttää toisia, toiset pitävät sitä oikeuden häpäisemisenä.

- http://www.jpost.com/Opinion/Op-EdContributors/Article.aspx?id=220355

Raportit ovat myöhässä bloggerin sisäisten teknisten ongelmien vuoksi.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021