MAANANTAI 16.05.11

1. ISRAELIN 63. itsenäisyyspäivä, jota Israelissa ei juhlittu erikseen, sillä juutalaisen
ajanlaskun mukainen itsenäisyyspäivä oli muutamia päiviä aiemmin, oli sunnuntaina 15.toukokuuta juuri niin tulenarka kuin etukäteen arvioitiinkin. Arabimuslimit oli kiihotettu heidän maallisten ja hengellisten johtajiensa toimesta ”uhraamaan itsensä”, kuten heille oli vakuutettu paratiisiosan varmistamiseksi 72:lla neitsyellä sulostettuna (koskee vain miehiä, Koraani ei kerro, mitä naiset saavat). Arabien katastrofiksi (nakba) nimittämän päivän levottomuuksien ja mielenosoituksien ”uhraajat” olivat enimmäkseen nuoria miehiä, iältään 20:n kahta puolta, jolloin ihanteellisuus sopivasti ohjattuna helposti voittaa järkevän ajattelun.

ISRAELIN turvallisuusjoukot, poliisi ja armeijat, olivat valmistautuneet levottomuuksiin ja myös rajojen murtamistilanteita varten, mutta puolustusministeri Ehud Barakin kuuluttama ”äärimmäinen pidättyvyys” levottomuuksien ja rajojen ylittäneiden taltuttamiseksi osoittautui vääräksi taktiikaksi, joka voi antaa vihollisille vaarallisen harhakuvan maan kyvystä ja tahdosta puolustaa lakia ja järjestystä ja maan rajoja kaikin mahdollisin keinoin.

SUNNUNTAIPÄIVÄN väkivaltaisuudet alkoivat aamulla, jolloin 22-vuotias arabimies Kfar Kassimin kylästä ajoi 22 tonnin kuorma-auton Tel Avivissa pääkatua pitkin tarkoituksellisesti runnoen ohittamiaan henkilöautoja kääntyillen oikealle ja vasemmalle. Satoja metrejä kuljettuaan kuorma-auto lopulta pysähtyi ajettuaan liikennemerkin yli ja kolaroituaan bussin kanssa. Arabi hyppäsi ulos autostaan ja temmattuaan liikennemerkin huitoi sillä ihmisiä, jotka yhteisvoimin saivat hänet taltutettua odottaessaan poliisin saapumista. Yksi juuri kihlautunut mieshenkilö kuoli ja 17 haavoittui, yksi heistä hengenvaarallisesti. Poliisi osoitti ”äärimmäistä pidättyvyyttä” kieltäytyessään nimittämistä tapausta terrorismiksi, vaikka arabikuljettaja huusi ”Allahu akbar” ja muita vihantäyteisiä iskulauseita. (JP)

2. ISRAELIN rajat naapurimaihin pyrittiin joka puolelta ylittämään kiihotettujen arabien toimesta. Egypti oli sulkenut Siinaille menevän liikenteen, mutta osa Israelin rajalle pyrkivistä oli eri teitä käyttäen päässyt Gazan kaistalle osallistuen siellä paikallisten järjestämään rynnäkköön rajan ylittämiseksi. Tuhansittain palestiinalaisia marssi kohti Nahal Oz ja Erez rajanylityspaikkoja. IDF:n joukot avasivat tulen haavoittaen 80, yksi marssija sai surmansa. IDF käyttää Gazan levottomuuksissa myös panssarivaunujen tulta.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, sen sijaan että olisi pyrkinyt hillitsemään levottomuuksia, heitti vettä kiukaalle selittäen, ettei ”nakba-päivänä” palestiinalaisten asian vuoksi kuolleet ovat marttyyreita. ”Heidän kallis verensä ei mene hukkaan. Se vuodatettiin kansamme vapauden hyväksi”, Abbas selitti PA:n TV-lähetyksessä.
Poliisi pidätti kaikkiaan 36 ”kivittämisen ja yleisen rauhan rikkomisen vuoksi” Jerusalemin arabilähiöissä. Mielenosoitukset ja väkivalta olivat kuitenkin paljon odotettua rauhallisemmat. Suurimmat mielenosoitukset järjestettiin Issawiyan lähiössä, jotka kestivät 12 tunnin ajan. Poliisi pidätti 9 nuorta miestä turvallisuusjoukkojen kivittämisestä. Levottomuuksia oli myös A-Tur-lähiössä ja Shuafatin pakolaisleirissä. Nelisensataa Israelin vasemmistolaista järjesti oman myötätunto-protestinsa Walajan lähiössä pääkaupungin eteläosassa. He pyrkivät estämään liikennettä rakentamalla tiesulkuja kaduille. Kalandian tarkastusasemalla Ramallahin ja Jerusalemin välillä sotilaita ja poliiseja kivitettiin kivin ja polttopulloin ja auton-renkaita polttaen, mihin sotilaat vastasivat kyynelkaasulla ja kumiluodeilla.

JORDANIASSA satoja palestiinalaisia ja heihin liittyneitä pyrki rajan lähellä olevaan kylään. Jordanian turvallisuusjoukot ja poliisi käyttivät kyynelkaasua heidän hajottamisekseen, mutta ilmeisesti tilanne pysyi Jordanian poliisin hallinnassa. (JP)

3. PAHIMMAT ja vaarallisimmat yritykset Israelin rajan murtamiseksi tehtiin Libanonista ja Syyriasta. Israel oli hyvissä ajoin varoittanut Libanonin armeijaa ja UNIFIL-joukkoja IDF:n päättäväisyydestä vastata kaikkiin rajanylitysyrityksiin päättäväisesti ja voimalla. UNIFIL-joukkojen toiminta oli pettymys, ne eivät puuttuneet tilanteeseen juuri ollenkaan. Tuhansia marssijoita lähestyi Maroun A-Ras kylää, joka oli veristen taistelujen näyttämönä Libanonin kakkossodan aikana 2006, ja joka on nyt Hizbullahin vahvaa aluetta. Libanonin media raportoi IDF:n surmanneen 10 mielenosoittajaa, mutta IDF:n havaintojen mukaan suurin osa uhreista johtui siitä, että Libanonin armeija käytti raskaita konekiväärejä ampuen suoraan väkijoukkoon estääkseen sitä pääsemästä rajalle. Osa pääsi kuitenkin turvallisuusaidalle pyrkien repimään siihen aukkoja, mihin IDF:n sotilaat vastasivat ampuen heitä jalkoihin.
SYYRIASTA rajalle rynnäköivät mielenosoittajat pääsivät yllättämään IDF:n sotilaat ja tiedustelujoukot. Tilanne Syyrian vastaisella rajalla alkoi puolenpäivän aikaan. JP:n artikkelin arvion mukaan tuhat – toisten mukaan useat tuhannet – mielenosoittajat aloittivat lähestymisensä kohti maitten välistä rajaa lähellä ”huutokukkulaa”, jolta 400 metrin päässä rajan itäpuolella asuvat sukulaiset huutelevat tervehdyksiä Majdal Shams Israelin druuseille. Raportit tilanteen kehittymisestä ovat osin ristiriitaisia, mutta sata tai muutamia satoja pääsi huomaamatta Majdal Shams kylään. Aluksi IDF:n taholta selitettiin, että he olivat käyttäneet valvomatonta miinakenttää rajanylitykseen, mutta selitys hylättiin myöhemmin.
IDF:n joukkoja johtanut eversti Eshkol Shukran kertoi sotilaitten pyrkineen estämään rajan ylitystä ampumalla ilmaan, mutta tilanteen kiihtyessä ja hänen haavoituttuaan suuresta kivenmurikasta, hän antoi käskyn ampua mielenosoittajien jalkoihin. Hän kertoi, että mielen-osoittajia oli tuhansia, ja hänen 60 sotilastaan olivat täysin riittämättömät tilannetta varten.(JP)

4. IDF:n korkea viranomainen selittää, etteivät tuhannet siviilit voineet lähteä Syyrian armeijan valvomista kylistä useilla busseilla kohti Israelin rajaa ilman armeijan lupaa ja avustusta. Syyrialaisia poliiseja ei näkynyt mielenosoitusalueella, ja IDF:n taholla todetaan, että syyrialaiset sotilaat tulittivat siviilejä pakottaen heitä rajalle. Osa haavoittui heidän luodeistaan.
Vain yksi rajanylittäjä kuoli mutta kymmeniä haavoittui. 30 haavoittunutta syyrialaista tuotiin israelilaiseen Ziv-sairaalaan hoidettaviksi.
Suurin osa rajan ylittäneistä saatiin illan aikana palautettua Syyriaan, missä lopulta paikalle uskaltautuneet YK:n sotilastoimien lopettamista valvovat UNDOF:n joukot avustivat. Kukaan ei tiedä, jäikö osa heistä kuitenkin druusikylään, ja onko osa heistä Hizbullahin jäseniä. (JP)

5. ISRAELISSA todetaan, että presidentti Bashar Assad käytti tilaisuutta hyväkseen saadakseen maailman huomion kohdistettua pois Syyria sisäisistä ongelmista. Syyrian ulkoministeri syytti Israelin ”rikollisten menetelmien käyttämisestä” siviilien mielenosoituksen hajottamiseksi.
Siinailla Egypti sotilaat pidättivät kuusi mielenosoittajaa käännyttäen loput takaisin.
Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri totesi Gazassa, että tämä on käännekohta Israelin ja arabien välisessä konfliktissa.
Hizbullahin kansanedustaja Libanonissa Hassan Fadlallah tuomitsi Israelin toimet ”vaarallisena ihmisoikeuksien rikkomisena” ja kehotti kaikkia vastustamaan lujina Israelin miehitystä. Hän selitti, että sunnuntain tapahtumat edustavat Palestiinan kansan ruumiillistumaa, jonka päämääränä on paluuoikeuden toteuttaminen.
Mielenosoitusten johtajat toteavat, ettei näissä ole kysymys vain palestiinalaisten paluu- tai maa-oikeuksista, vaan ydinkysymys on Israelin valtion perustamisen purkaminen. Tämä on varsinkin Hamasin avoin teema, mutta yhteishallituksen myötä se tullee myös Fatahin päämääräksi entistä avoimemmin, mistä Abbas puheissaan vihjailee. (JP)

6. UUTISOTSIKOITA
- Israelin turvallisuusviranomaiset pelkäävät, että sunnuntaipäivän levottomuudet Juudeassa ja Samariassa ja maan rajoilla ovat vain enne siitä, mitä tulee tapahtumaan. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=220705
- Tuomitsevat lausunnot maailmalta ja YK:n pääsihteerin puolipyöreät tyynnytykset ennakoivat, että Israelia tullaan taas kerran syyttämään suhteettomasta väkivallasta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=220668
- Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah ylisti ”nakba-päivän” mielenosoituksiin osallistuneitten rohkeutta ja kehotti ”seisomaan rinta paljastettuna ja pää ylväästi pystyssä vastustaakseen Israelia Palestiinan maan miehityksestä ja tyranniasta”. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=220754
- Netanyahun hallitus on menettänyt uskottavuutensa, sanoo Kadima-puolueen kansaedustaja Nachman Shai kommentoidessaan talousministeri Yuval Steinitzin päätöstä tilittää kokoamansa vero- ym. saatavat PA:n tileille. Steinitz kertoo saaneensa vakuutukset etteivät varat joudu Hamasin käsiin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=220745
- Toinen palestiinalaiskuskin yritys surmata autollaan israelilaisia tapahtui sunnuntai-iltana Jabel Mukaber lähiössä Jerusalemin itäosassa. Arabikuljettaja yritti autollaan ajaa kahden poliisin päälle, jotka suorittivat rutiinitarkastuksia kadulla. Molemmat poliisit haavoittuivat ja heitä hoidettiin paikalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144198
- IDF:n sotilaat estivät puukotusterrorismin pidättämällä kaksi palestiinalaista Juudean vuorilla sunnuntai-iltana. Heillä oli puukot aseinaan, he olivat matkalla Otniel juutalais-kylään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144193
- Nuorten juutalaisaktivistien järjestö Regavim sanoo, ettei heitä ollenkaan ihmetytä syyrialaisten ja libanonilaisten rajanylitykset pohjoisessa, sillä heidän mukaansa merkkejä siitä on ollut nähtävissä jo kauan. Heidän mielestään IDF on menettämässä otteensa Golanin alueilla. He sanovat laittomien rakennusten rakentamisen kiihtyneen Golanilla ja varsinkin Majdal Shams-druusikylän lähellä. He kertovat esimerkkinä kerrostalon rakentamisen Hermonin vuoren viereen lähelle raja-aitaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144197
- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas julisti kolmen päivän suruajan niiden kunnioittamiseksi, jotka saivat surmansa murtautuessaan Israelin rajojen läpi. Hän vakuutti, ettei heidän ”itsensä uhraaminen” ollut turha. (Debkafile)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019