MAANANTAI 09.05.11

1. TÄNÄÄN yhdeksäs toukokuuta (läntisen kalenterin mukaan) Israelissa hiljennytään muistamaan sodissa kaatuneita miehiä ja naisia. Viralliset juhlallisuudet alkoivat eilen illalla Kotellilla, Länsimuurilla, jossa pidettiin minuutin kestävä hiljaisuus kello 20.00. Sireenin ääni ilmoitti hiljaisen muiston alkamisesta kaikkialla Israelissa.

KAIKKIAAN 22 867 miestä ja naista on saanut surmansa joko taisteluissa vihollista vastaan ja 2443 siviiliuhria terroristien hyökkäyksissä vuodesta 1860 lähtien. Tilaisuuteen Kotellilla osallistuivat maan johtavat henkilöt presidentistä ja pääministeristä sekä sotilaskomentajista lähtien. Kello 16.30 vainajien omaiset osallistuivat muistotilaisuuteen Ammuskukkulalla (Ammunition Hill); 21.00 aikaan alkoivat Knessetin edustan aukiolla laulu- ja soittoesitykset, johon osallistuivat Knessetin puhemies Reuven Rivlin, puolustusministeri Ehud Barak sekä terveysministeri Kahlon.

Muistotilaisuudet jatkuvat tänään maanantaina. Toinen hiljaisuutta vaativa kahden minuutin sireeninääni kuullaan tänään 11.00, joka pysäyttää myös autoliikenteen teillä ja toreilla.
Israelin johtavien virkailijoitten ja komentajien puheissa vuorottelivat suru ja menetys maan parhaiden naisten ja miesten sekä lasten vuoksi, mutta samalla usko tulevaisuuteen ja toivoon paremmasta ja rauhallisemmasta ajasta. Monien puheissa korostettiin maan kykyä selviytyä tulevaisuudessa kuten se on tehnyt tähänkin asti inhimillisistä mahdottomuuksista huolimatta, ja maan varustautumista pahimman varalle, vaikka toivotaan parasta. Israelin kaatuneitten muistopäivä ei ole uskonnollinen, mutta usko Israelin Jumalaan varjelijana ja suojelijana sävyttää sen ilmapiiriä ja antaa sille hartauden leiman.

IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Benny Gantz totesi Lähi Idän arabimaita runtelevista levottomuuksista ja väkivaltaisuuksista, jotka alkoivat todellisesta sorrosta ja epätoivosta, että samalla kuin ne antavat toivoa muutoksista parempaan ne myös häiritsevät alueen tasapainoa ja voivat aiheuttaa uusia vaaroja Israelille. Hän teroitti, että koko maa on uhkan etulinjassa, ja että IDF:n tulee varautua jokaiseen uhkakuvaan erikseen ja yhdessä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143993

2. ISRAELIN tie itsenäiseksi juutalaiseksi kansaksi ei ole ollut helppo eikä se tulle olemaan sitä tulevaisuudessakaan, mutta elämä jatkuu vastuksista huolimatta. Kansainvälisen tutkimuksen mukaan Israelin kansaa pidetään kahdeksanneksi onnellisimpana maailmassa.
Elämä jatkumisesta todistaa myös maan talouden kasvu ja kansan lisääntyminen.

63:n itsenäisyyspäivän aattona Israelin väkiluku on 7.746 miljoonaa. Väkiluku kasvoi 2 % eli 155 000 hengellä edellisestä itsenäisyyspäivästä lähtien.
Juutalaisia on 5.837 miljoonaa (75.3 %); arabeja 1.587 miljoonaa (20.5 %); ei-juutalaisiksi laskettavia siirtolaisia asuu maassa 322 000 (4.2 %).
Israelin julistautuessa itsenäiseksi 1948 maassa asui kaikkiaan 806 000 ihmistä.
Vuoden aikana maassa syntyi 178 000 lasta; kuolleita oli 43 000. Maasta muutti 12 000 ihmistä. Maan väkilukua kasvatti 7 500 ihmistä, joiden alkuperää tilastot eivät kerro.
Tilaston mukaan 70 % juutalaisväestöstä on maassa syntyneitä ja puolet kansalaisista oli vähintään toista sukupolvea; vuonna 1948 vain 35 % oli maassa syntyneitä.
Maahan muutti vuoden aikana 24 500 siirtolaista, heistä 6 500 paluumuuttajia.

Vuonna 1948 vain Tel Avivissa oli yli 100 000 asukasta; nyt 14 kaupungissa on yli 100 000 asukasta. Kuudessa kaupungissa – Jerusalem, Tel Aviv, Haifa, Rishon Legion, Ashdod ja Petah tikva – asukkaita on yli 200 000.
Asukkaista 28 % on alle 14-vuotiaita (länsimaissa yleensä 17 %); 10 % on yli 65-vuotiaita (länsimaissa 15 %).
Juutalaisperheessä oli km. 2.96 lasta vuonna 2009 (2.8 lasta v. 2008).
Muslimiperheessä on 3.84 lasta (edellisvuonna 3.97); kristityssä perheessä on 2.11 lasta.
Israelissa on 979 miestä tuhatta naista kohti, yli 75-vuotiaista 773 miestä/ tuhat naista. (JP)
http://www.haaretz.com/news/national/israel-s-population-stands-at-7-746-million-on-its-63rd-birthday-1.360533

3. MUSLIMITERRORISTIT tekivät 101 hyökkäystä Israelissa huhtikuussa, maaliskuussa 128. Luku on kuitenkin korkeampi kuin 2010 lopussa ja 2011 alussa Shin Betin rekisterin mukaan.
Jerusalemissa terroristit tekivät huhtikuussa 16 hyökkäystä, maaliskuussa hyökkäyksiä oli 42.
Juudean ja Samarian alueilla huhtikuussa tehtiin 19 hyökkäystä; maaliskuussa 36. Useimmat hyökkäyksistä tehtiin palopommien avulla.
Terroristit murhasivat kaksi israelilaista huhtikuun aikana: Ben Yosef Livnat ammuttiin kuoliaaksi kuuden haavoittuessa heidän pyrkiessään rukoilemaan Josefin hautakammiolle Sikemin (Nablusin) lähellä. Kuusi muuta israelilaista haavoittui tässä hyökkäyksessä.
Juliano Mer-Khamis sai surmansa terroristien luodeista Jeninissä. Hänen äitinsä oli juutalainen, isä oli arabi. Hänen sympatiansa suuntautuivat arabi-terroristeihin ja -uhreihin.

HYÖKKÄYKSIÄ tehtiin Gazasta enemmän kuin muualta; kaikkiaan 66 iskua huhtikuussa, maaliskuussa 50. Useimmat niistä olivat raketti-iskuja Israelin puolelle: 87 rakettia ja 67 kranaattia kaikkiaan 63:sta hyökkäyksestä rekisteröitiin Shin Betin toimesta.
Karmein muistutus terroristien ihmishengistä ja inhimillisyydestä piittaamattomuudesta oli panssarintorjuntaraketin ampuminen Gazasta koulubussiin. Siinä kuoli 16-vuotias Daniel Viclif kärsittyään päiväkausia vammoistaan sairaalassa, bussinkuljettaja haavoittui vaikeasti.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144002

4. Israelin keskittyessä suremaan kaatuneitaan ja seuraavana päivänä iloitsemaan raskain menetyksin savutetusta itsenäisyydestään, väkivaltaisuudet jatkuvat arabimaissa.
Syyriassa kerrotaan presidentti Bashar Assadiille uskollisten armeijan sotilaitten rynnäköivän rauhallisia kansalaisiaan vastaan etsiessään mielenosoituksiin osallistuneita ja mahdollisia ”dissidenttejä”, eri tavoin ajattelevia länsimaitten vain puistellessa epäuskoisina päätään. Armeija turvautuu raskaisiin aseisiin, panssarien käyttö on lisääntynyt entisestään.
The New York Times kertoo Beirutista saamassaan artikkelissa, että armeija lähetti vahvistuksia kahteen kaupunkiin, ja lähes kaikki tietoliikenneyhteydet maan eteläosiin on katkottu. 14 ihmistä sai surmansa Homsin kaupungissa ja satoja pidätettiin.

Artikkelissa todetaan, että armeijan hyökkäysten laajuus rannikolta maan köyhään eteläosaan osoittaa presidentti Assadin päättäväisyyden murskata mielenosoitukset täydellisesti huolimatta aiemmista lupauksistaan uudistuksista Syyriassa. Pahin ongelma uutistoimittajien kannalta on tietoliikenneyhteyksien menettäminen. Varsinkin Homsin ja Baniaan asukkaisiin on lähes mahdoton saada yhteyksiä, vesi- ja sähkö on myös katkaistu. Kirjoittaja toteaa, että Syyrian viranomaiset ovat saaneet tehokkaita laitteita, joilla häiritä ja estää satelliittiyhteyksiä eristettyihin kaupunkeihin. Ainoat uskottavilta tuntuvat tiedot saadaan ihmisoikeusjärjestön kautta. 50 000 asukkaan Baniassa on ainakin 30 panssaria, mutta sieltä ei saada juuri mitään tietoja. Kuusi ihmistä on saanut surmansa ja 200 pidätetty saatujen tietojen mukaan.
Kolmanneksi suurimmassa Homsin kaupungissa sotilaat surmasivat 14 ihmistä.
Asukkaitten pidätykset jatkuvat myös Damaskoksen esikaupungeissa. http://www.nytimes.com/2011/05/09/world/middleeast/09syria.html?_r=1&partner=rss&emc=rss

5. UUTISOTSIKOITA
- Tunisiassa alkanut taistelu uudistusten vaatimiseksi, joka tunnetaan Jasmine-nousun nimellä, ei ole täyttänyt odotuksia, vaan mielenosoituksia on järjestetty uudelleen. Varsinkin opiskelijat sanovat olevansa vihaisia jouduttuaan petetyiksi, koska heidän mielenosoituksiaan hajotetaan samalla tavoin kuin edellisen hallituksen aikana. Hyökkäyksiä tehtiin varsinkin paikallisia uutistoimistoja palvelevia ulkomaisia journalisteja vastaan torstaina ja perjantaina. Ainakin 15 journalistia, miehiä ja naisia, hakattiin ja mukiloitiin, kertovat uutislähteet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143987
- Egyptissä äärimuslimit kokoontuivat koptikirkon ympärille Kairossa hyökkäillen kristittyjä vastaan. Tilanne kehittyi väkivaltaiseksi, jossa käytettiin kiviä, palopommeja ja tuliaseita. 12 ihmistä sai surmansa ja 200 ihmistä pidätettiin paikalle tulleiden poliisien ja sotilaitten toimesta, jotka käyttivät kyynelkaasua väkijoukkojen hajottamiseksi. Muslimit sytyttivät kirkon tuleen kuten myös toisen lähistöllä sijainneen kirkon. Väkivalta jatkui vielä sunnuntaina kristittyjen pyrkiessä puolustamaan kirkkoaan. 230 ihmistä vietiin sairaalahoitoon, 11 vaikeasti haavoittuneina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143992
- Lähi Idässä edelleen riehuvat väkivaltaisuudet ja muutosten vaatimukset ovat eduksi Hamasille, sanoi korkea terrorijohtaja Osama Hamdan Al-Qassam Prikaatin web-sivun artikkelin mukaan. Hän totesi, ettei Hamas koe tarvetta muuttaa kielteistä suhtautumistaan Israeliin eikä suostua kvartetin vaatimuksiin. Samaa vakuuttaa myös Hamasin ”ulkoministeri” Khaled Mashaal, joka Reutersille antaman haastattelun mukaan sanoo, ettei Hamas ole luopunut aseellisesta vastarinnasta Israelia vastaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143991,
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/144006
- Neuvottelut Gilad Shalitin vapauttamiseksi ovat alkamassa Egyptin kehottaessa Hamasia luopumaan jäykän torjuvasta asenteestaan.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/egypt-pushing-hamas-to-soften-stance-on-shalit-deal-1.360607

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021